Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய (டீகா) • Majjhimanikāya (ṭīkā) |
9. ஸுப⁴ஸுத்தவண்ணனா
9. Subhasuttavaṇṇanā
462. துதி³ஸஞ்ஞாதோ கா³மோ நிக³மோ ஏதஸ்ஸாதி தோதெ³ய்யோ, தஸ்ஸ அத்தஜோ தோதெ³ய்யபுத்தோதி ஆஹ ‘‘துதி³கா³மா’’திஆதி³. ஆராத⁴கோதி ஸங்ராத⁴கோ. த⁴ம்மனிஸந்தி யஸ்மா ஸம்பாத³னேன பரிபூரணேன இச்சி²தா, தஸ்மா வுத்தங் ‘‘ஸம்பாத³கோ பரிபூரகோ’’தி. ஞாயதி நிச்ச²யேன க³மேதி நிப்³பா³னங், தங் வா ஞாயதி படிவிஜ்ஜீ²யதி ஏதேனாதி ஞாயோ, ததோ ஏதஸ்ஸ ஸம்பாத³கஹேதுபா⁴வதோ ஞாயோ த⁴ம்மோ அரியமக்³கோ³ தங் ஞாயங் த⁴ம்மங். தேனாஹ ‘‘காரணத⁴ம்ம’’ந்தி. அனவஜ்ஜந்தி அவஜ்ஜபடிபக்க²ங்.
462. Tudisaññāto gāmo nigamo etassāti todeyyo, tassa attajo todeyyaputtoti āha ‘‘tudigāmā’’tiādi. Ārādhakoti saṃrādhako. Dhammanisanti yasmā sampādanena paripūraṇena icchitā, tasmā vuttaṃ ‘‘sampādako paripūrako’’ti. Ñāyati nicchayena gameti nibbānaṃ, taṃ vā ñāyati paṭivijjhīyati etenāti ñāyo, tato etassa sampādakahetubhāvato ñāyo dhammo ariyamaggo taṃ ñāyaṃ dhammaṃ. Tenāha ‘‘kāraṇadhamma’’nti. Anavajjanti avajjapaṭipakkhaṃ.
463. வட்டசாரகதோ நிய்யாதீதி நிய்யானிகங் ஈகாரஸ்ஸ ரஸ்ஸத்தங் ய-காரஸ்ஸ ச க-காரங் கத்வா. நிய்யானே வா நியுத்தங், நிய்யானங் ஸீலந்தி வா நிய்யானிகங், தப்படிபக்க²தோ அனிய்யானிகங். ஸா பன அத்த²தோ அகுஸலகிரியாதி ஆஹ ‘‘அகுஸலபடிபத³’’ந்தி.
463. Vaṭṭacārakato niyyātīti niyyānikaṃ īkārassa rassattaṃ ya-kārassa ca ka-kāraṃ katvā. Niyyāne vā niyuttaṃ, niyyānaṃ sīlanti vā niyyānikaṃ, tappaṭipakkhato aniyyānikaṃ. Sā pana atthato akusalakiriyāti āha ‘‘akusalapaṭipada’’nti.
ப³ஹுபா⁴வவாசகோ இத⁴ மஹாஸத்³தோ³ ‘‘மஹாஜனோ’’திஆதீ³ஸுவியாதி ஆஹ ‘‘மஹந்தேஹி ப³ஹூஹீ’’தி. அத்தோ²தி பயோஜனங். மஹந்தானீதி ப³ஹுலானி. கிச்சானீதி காதப்³பா³னி. அதி⁴கரணானீதி அதி⁴காரஜீவிகாரூபானி. க⁴ராவாஸகம்மமேவ பஞ்சப³லிகரணத³ஸஅத்த²ட்டா²னபா⁴வதோ லோகயாத்ராய ச ஸம்பவத்திட்டா²னபா⁴வதோ ஜீவிதவுத்தியா வா ஹேதுபா⁴வதோ க⁴ராவாஸகம்மட்டா²னங்.
Bahubhāvavācako idha mahāsaddo ‘‘mahājano’’tiādīsuviyāti āha ‘‘mahantehi bahūhī’’ti. Atthoti payojanaṃ. Mahantānīti bahulāni. Kiccānīti kātabbāni. Adhikaraṇānīti adhikārajīvikārūpāni. Gharāvāsakammameva pañcabalikaraṇadasaatthaṭṭhānabhāvato lokayātrāya ca sampavattiṭṭhānabhāvato jīvitavuttiyā vā hetubhāvato gharāvāsakammaṭṭhānaṃ.
‘‘அப்பகேனபி மேதா⁴வீ, பாப⁴தேன விசக்க²ணோ;
‘‘Appakenapi medhāvī, pābhatena vicakkhaṇo;
ஸமுட்டா²பேதி அத்தானங், அணுங் அக்³கி³ங்வ ஸந்த⁴ம’’ந்தி. (ஜா॰ 1.1.4);
Samuṭṭhāpeti attānaṃ, aṇuṃ aggiṃva sandhama’’nti. (jā. 1.1.4);
கா³தா²ய வுத்தனயேன சூளந்தேவாஸிகஸ்ஸ விய.
Gāthāya vuttanayena cūḷantevāsikassa viya.
464. அயோனிஸோ பவத்திதங் வாணிஜ்ஜகம்மங் விய அபாயபூ⁴தங் கஸிகம்மங் நித³ஸ்ஸனபா⁴வே ட²பெத்வா அயோனிஸோமனஸிகரணவஸேன பவத்தங் க⁴ராவாஸகிச்சங் ஸந்தா⁴யாஹ – ‘‘யதா² கஸி…பே॰… ஏவங் க⁴ராவாஸகம்மட்டா²னம்பீ’’தி. ப்³ராஹ்மணப⁴த்தோ அஹோஸீதி ஸோ கிர ப³ஹூ ப்³ராஹ்மணே த⁴னங் த³த்வா யஞ்ஞங் காரேஸி. உபரீதி ‘‘உபரி உபட்டா²தீதி வதே³ஹீ’’தி ப்³ராஹ்மணேஹி அத்தனோ ஸமயேன ஆசிக்கா²பிதோபி யதா² உபட்டி²தமேவ கதெ²த்வா காலங் கத்வா நிரயே நிப்³ப³த்தோ, அத² ப்³ராஹ்மணா – ‘‘இமினா அம்ஹாகங் யஞ்ஞே தோ³ஸோ தி³ன்னோ’’தி குஜ்ஜி²த்வா தஸ்ஸ களேவரங் ஸுஸானங் நேதுங் நாத³ங்ஸு. அத²ஸ்ஸ ஞாதகேஹி ஸஹஸ்ஸே தி³ன்னே தங் ஸஹஸ்ஸங் க³ஹெத்வா கே³ஹதோ நீஹரிதுங் அத³ங்ஸு. கஸ்ஸபஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴காலே ச²த்திங்ஸ இத்தி²யோ ‘‘ஏகா வத்த²ங் அதா³ஸி, ஏகா க³ந்த⁴ங், ஏகா ஸுமனமால’’ந்திஆதி³னா தங் தங் தா³னமயங் புஞ்ஞங் கத்வா ஆயுபரியோஸானே தாவதிங்ஸப⁴வனே ஸக்கஸ்ஸ தே³வரஞ்ஞோ பரிசாரிகா ஹுத்வா நிப்³ப³த்திங்ஸு ஸஹஸ்ஸஅச்ச²ராபரிவாரிகா, ஸக்கஸ்ஸ தே³வரஞ்ஞோ வேஜயந்தரத²ங் பேஸெத்வா பக்கோஸாபிதேன கு³த்திலாசரியபூ⁴தேன மஹாபோ³தி⁴ஸத்தேன புச்சி²தா தங் தங் அத்தனா கதங் புஞ்ஞங் ப்³யாகரிங்ஸு. தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘ஸகலாய கு³த்திலவிமானகதா²ய தீ³பேதப்³ப³’’ந்தி. வணிஜ்ஜகம்மட்டா²னங் விபஜ்ஜமானந்தி எத்த² தஸ்ஸ விபஜ்ஜமானாகாரோ ஹெட்டா² வுத்தோ. ஏவங் பப்³ப³ஜ்ஜகம்மட்டா²னம்பி விபஜ்ஜமானங் அப்பப²லங் ஹோதீதி ஆனெத்வா ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸீலேஸு அபரிபூரகாரினோதிஆதி³ தஸ்ஸ விபஜ்ஜனாகாரத³ஸ்ஸனங். ஜா²னாதி³ஸுக²ந்தி எத்த² ஆதி³-ஸத்³தே³ன அபி⁴ஞ்ஞாவிபஸ்ஸனாதி³ஸுக²ஸ்ஸ விய ஸப்³ரஹ்மசாரீஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸீலஸம்பதா³தி³ஸுக²ஸ்ஸ ஸங்க³ஹோ த³ட்ட²ப்³போ³. அரஹத்தம்பி பாபுணாதி பகே³வ ஸெக்க²புது²ஜ்ஜனஸம்பத்தியோதி அதி⁴ப்பாயோ.
464. Ayoniso pavattitaṃ vāṇijjakammaṃ viya apāyabhūtaṃ kasikammaṃ nidassanabhāve ṭhapetvā ayonisomanasikaraṇavasena pavattaṃ gharāvāsakiccaṃ sandhāyāha – ‘‘yathā kasi…pe… evaṃ gharāvāsakammaṭṭhānampī’’ti. Brāhmaṇabhatto ahosīti so kira bahū brāhmaṇe dhanaṃ datvā yaññaṃ kāresi. Uparīti ‘‘upari upaṭṭhātīti vadehī’’ti brāhmaṇehi attano samayena ācikkhāpitopi yathā upaṭṭhitameva kathetvā kālaṃ katvā niraye nibbatto, atha brāhmaṇā – ‘‘iminā amhākaṃ yaññe doso dinno’’ti kujjhitvā tassa kaḷevaraṃ susānaṃ netuṃ nādaṃsu. Athassa ñātakehi sahasse dinne taṃ sahassaṃ gahetvā gehato nīharituṃ adaṃsu. Kassapasammāsambuddhakāle chattiṃsa itthiyo ‘‘ekā vatthaṃ adāsi, ekā gandhaṃ, ekā sumanamāla’’ntiādinā taṃ taṃ dānamayaṃ puññaṃ katvā āyupariyosāne tāvatiṃsabhavane sakkassa devarañño paricārikā hutvā nibbattiṃsu sahassaaccharāparivārikā, sakkassa devarañño vejayantarathaṃ pesetvā pakkosāpitena guttilācariyabhūtena mahābodhisattena pucchitā taṃ taṃ attanā kataṃ puññaṃ byākariṃsu. Taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘sakalāya guttilavimānakathāya dīpetabba’’nti. Vaṇijjakammaṭṭhānaṃ vipajjamānanti ettha tassa vipajjamānākāro heṭṭhā vutto. Evaṃ pabbajjakammaṭṭhānampi vipajjamānaṃ appaphalaṃ hotīti ānetvā sambandho. Sīlesu aparipūrakārinotiādi tassa vipajjanākāradassanaṃ. Jhānādisukhanti ettha ādi-saddena abhiññāvipassanādisukhassa viya sabrahmacārīhi saddhiṃ sīlasampadādisukhassa saṅgaho daṭṭhabbo. Arahattampi pāpuṇāti pageva sekkhaputhujjanasampattiyoti adhippāyo.
சாக³ஸீஸேனாதி பதா⁴னபூ⁴தேன சாகே³ன தா³னேன தங் அவஸ்ஸயங் கத்வா. எத்த² தே ந கோசி அபா²ஸுகபா⁴வோதி. உஜுகங் கத்வா அவிருத்³த⁴ங் கத்வா, ஸம்பயோஜெத்வாதி அத்தோ². தபசரியந்தி அக்³கி³பரிசரணங், தபசரியஞ்ச ப்³ரஹ்மசரியக்³க³ஹணா து³ட்டு²ல்லபா⁴வதோ.
Cāgasīsenāti padhānabhūtena cāgena dānena taṃ avassayaṃ katvā. Ettha te na koci aphāsukabhāvoti. Ujukaṃ katvā aviruddhaṃ katvā, sampayojetvāti attho. Tapacariyanti aggiparicaraṇaṃ, tapacariyañca brahmacariyaggahaṇā duṭṭhullabhāvato.
466. அஜானநபா⁴வந்தி அஸப்³ப³ஞ்ஞுபா⁴வங். ப⁴க³வதோ பன ஸப்³ப³ஞ்ஞுபா⁴வோ ஸதே³வகே லோகே ஜலதலே பக்கி²த்ததேலங் விய பத்த²ரித்வா டி²தோ, ந மே இத³ங் பதிரூபங், ததோ பரிவத்திஸ்ஸாமீதி ‘‘ப்³ராஹ்மணோ, போ⁴, கோ³தமா’’திஆதி³மாஹ. பச்சாஹரிதுங் படிபக்கே²ன அபஹரிதுங். ஸேதபொக்க²ரஸதி³ஸோதி புண்ட³ரீகபத்தஸதி³ஸவண்ணோ. ஸுவட்டிதாதி வட்டபா⁴வயுத்தட்டா²னே ஸுவட்டா. நாமகங்யேவாதி நாமமத்தமேவ வசனமத்தமேவ. ததா²பூ⁴தானங் பா⁴வஸ்ஸபி அபா⁴வேன நிஹீனங் நாம ஹோதி, நாம-ஸத்³தோ³ நிஹீனபரியாயோ. தேனாஹ – ‘‘லாமகங்யேவா’’தி.
466.Ajānanabhāvanti asabbaññubhāvaṃ. Bhagavato pana sabbaññubhāvo sadevake loke jalatale pakkhittatelaṃ viya pattharitvā ṭhito, na me idaṃ patirūpaṃ, tato parivattissāmīti ‘‘brāhmaṇo, bho, gotamā’’tiādimāha. Paccāharituṃ paṭipakkhena apaharituṃ. Setapokkharasadisoti puṇḍarīkapattasadisavaṇṇo. Suvaṭṭitāti vaṭṭabhāvayuttaṭṭhāne suvaṭṭā. Nāmakaṃyevāti nāmamattameva vacanamattameva. Tathābhūtānaṃ bhāvassapi abhāvena nihīnaṃ nāma hoti, nāma-saddo nihīnapariyāyo. Tenāha – ‘‘lāmakaṃyevā’’ti.
467. கதமா வாசா தேஸங் ஸெய்யோதி தேஸங் சங்கியாதீ³னங் ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலானங் வுச்சமானவிபா⁴கா³ஸு வாசாஸு கதமா வாசா ஸெய்யோதி. ‘‘ஸெய்யா’’தி லிங்க³விபல்லாஸேன வுத்தங். ஸம்முதியாதி அவிலங்கி⁴தஸாது⁴மரியாதா³ய லோகஸம்முதியா. தேனாஹ ‘‘லோகவோஹாரேனா’’தி. மந்தாதி மந்தாஸங்கா²தாய பஞ்ஞாய மந்தெத்வா ஜானித்வா. தேனாஹ ‘‘துலயித்வா’’தி. அத்த²ஸங்ஹிதந்தி ஹேதுஸஞ்ஹிதங். தங் பன ஏகங்ஸதோ யுத்தியுத்தங் ஹோதீதி ஆஹ – ‘‘காரணனிஸ்ஸித’’ந்தி. ஆவுதோதிஆதீ³ஸு ஆதி³தோ அபி⁴முக²ங் ஞாணக³தியா விப³ந்த⁴னேன ஆவுதோ, ஆவரியேன விஸேஸதோ ஞாணக³தியா நிப³ந்த⁴னேன நிவுதோ, ஏவங் ஓபு²டோ பலிகு³ண்டி²தோ. பரியோனத்³தோ⁴தி ஸமந்ததோ ஓனத்³தோ⁴ சா²தி³தோ. தேனாஹ ‘‘பலிவேடி²தோ’’தி.
467.Katamā vācā tesaṃ seyyoti tesaṃ caṅkiyādīnaṃ brāhmaṇamahāsālānaṃ vuccamānavibhāgāsu vācāsu katamā vācā seyyoti. ‘‘Seyyā’’ti liṅgavipallāsena vuttaṃ. Sammutiyāti avilaṅghitasādhumariyādāya lokasammutiyā. Tenāha ‘‘lokavohārenā’’ti. Mantāti mantāsaṅkhātāya paññāya mantetvā jānitvā. Tenāha ‘‘tulayitvā’’ti. Atthasaṃhitanti hetusañhitaṃ. Taṃ pana ekaṃsato yuttiyuttaṃ hotīti āha – ‘‘kāraṇanissita’’nti. Āvutotiādīsu ādito abhimukhaṃ ñāṇagatiyā vibandhanena āvuto, āvariyena visesato ñāṇagatiyā nibandhanena nivuto, evaṃ ophuṭo paliguṇṭhito. Pariyonaddhoti samantato onaddho chādito. Tenāha ‘‘paliveṭhito’’ti.
468. ஸசே ஏதங் காரணமத்தீ²தி ‘‘நிஸ்ஸட்ட²திணகட்டு²பாதா³னோ அக்³கி³ ஜலதீ’’தி ஏதங் காரணங் ஸசே அத்தி² யதி³ ஸியா, ஸோ அபரோ திணகட்டு²பாதா³னோ அக்³கி³ யதி³ ப⁴வெய்ய. ஸதோ³ஸோ ஸாதீ³னவோ ஸபரிக்கிலேஸோ. பரிஸுத்³தோ⁴தி உபக்கிலேஸாபா⁴வேன ஸப்³ப³ஸோ ஸுத்³தோ⁴. ஜாதி ஆதீ³னங் அபா⁴வேனாதி ஜாதிபச்சயானங் கம்மகிலேஸானங் நிக்³க³மேன.
468.Sace etaṃ kāraṇamatthīti ‘‘nissaṭṭhatiṇakaṭṭhupādāno aggi jalatī’’ti etaṃ kāraṇaṃ sace atthi yadi siyā, so aparo tiṇakaṭṭhupādāno aggi yadi bhaveyya. Sadoso sādīnavo saparikkileso. Parisuddhoti upakkilesābhāvena sabbaso suddho. Jāti ādīnaṃ abhāvenāti jātipaccayānaṃ kammakilesānaṃ niggamena.
469. ந நிச்சலா திட்ட²ந்தீதி தத்த² பக்கி²பிதப்³ப³ஸ்ஸ லப்³ப⁴மானத்தா யதா²பஞ்ஞத்தங் ஹுத்வா நிச்சலா அகம்பியா ந திட்ட²ந்தி. தங் தோ³ஸங் தங் ஊனதாதோ³ஸங்.
469.Naniccalā tiṭṭhantīti tattha pakkhipitabbassa labbhamānattā yathāpaññattaṃ hutvā niccalā akampiyā na tiṭṭhanti. Taṃ dosaṃ taṃ ūnatādosaṃ.
அஞ்ஞஸ்மிங் அஸதீதி அத்த²ப⁴ஞ்ஜகமுஸாவாதே³ அஸதி. ஸோ ஹி அத்தனோ ஸந்தகஸ்ஸ அதா³துகாமதாதி³வஸேன பவத்தஸ்ஸ அகம்மபத²ப்பத்தஸ்ஸ முஸாவாத³பா⁴வஸ்ஸ விபரீதோ அஞ்ஞோ இத⁴ அதி⁴ப்பேதோ. ததா² ஹி இதரோ யேபு⁴ய்யேன வளஞ்ஜிதப்³ப³தோ வோஹரிதப்³ப³தோ வளஞ்ஜகமுஸாவாதோ³தி ஆஹ. ந கதா³சி முஸாவாதீ³தி த்³வே கதா² ந கதெ²ந்தி. பா³ஹிரகானங் அனவஜ்ஜதபஸம்மதாயபி நிஸ்ஸிதோதி வத்துங் ஆஹ ‘‘ஸீலவா தபனிஸ்ஸிதகோ ஹோதி’’தி. விவடமுகா² மந்தஜ்ஜே²னமண்டி³தா ஸப்³ப³ஸோ ஸஜ்ஜா²யா ஹொந்தி, ந இதரேதி ஆஹ ‘‘பப்³ப³ஜிதா நிச்சங் ஸஜ்ஜா²யந்தீ’’தி.
Aññasmiṃ asatīti atthabhañjakamusāvāde asati. So hi attano santakassa adātukāmatādivasena pavattassa akammapathappattassa musāvādabhāvassa viparīto añño idha adhippeto. Tathā hi itaro yebhuyyena vaḷañjitabbato voharitabbato vaḷañjakamusāvādoti āha. Na kadāci musāvādīti dve kathā na kathenti. Bāhirakānaṃ anavajjatapasammatāyapi nissitoti vattuṃ āha ‘‘sīlavā tapanissitako hoti’’ti. Vivaṭamukhā mantajjhenamaṇḍitā sabbaso sajjhāyā honti, na itareti āha ‘‘pabbajitā niccaṃ sajjhāyantī’’ti.
470. சிரங் நிக்க²ந்தோதி நிக்³க³தோ ஹுத்வா சிரகாலே. ந ஸப்³ப³ஸோ பச்சக்கா² ஹொந்தி ஸதிஸம்மோஹதோ மக்³கா³னஞ்ச அஞ்ஞதா² கரணதோ. சிராயிதத்தந்தி ‘‘அயங் மக்³கோ³’’தி கத²னஸ்ஸ சிராயனங். வித்தா²யிதத்தந்தி அஸப்படிபா⁴னங். தங் பன ஸஉபமாஹ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யதா²’’திஆதி³ வுத்தங்.
470.Ciraṃ nikkhantoti niggato hutvā cirakāle. Na sabbaso paccakkhā honti satisammohato maggānañca aññathā karaṇato. Cirāyitattanti ‘‘ayaṃ maggo’’ti kathanassa cirāyanaṃ. Vitthāyitattanti asappaṭibhānaṃ. Taṃ pana saupamāha dassetuṃ ‘‘yathā’’tiādi vuttaṃ.
ப³லஸம்பன்னோதி காயப³லேன ஸமன்னாக³தோ. பமாணகதங் கம்மங் நாம பமாணகரானங் ராகா³தி³கிலேஸானங் அவிக்க²ம்பி⁴தத்தா ‘‘பமாணகதங் கம்மங் நாம காமாவசர’’ந்தி ஆஹ, தேஸங் பன விக்க²ம்பி⁴தத்தா வுத்தங் ‘‘அப்பமாணகதங் கம்மங் நாம ரூபாரூபாவசர’’ந்தி. தத்தா²பி விஸேஸதோ அப்பமஞ்ஞாபா⁴வனா ஸம்ப⁴வதீதி ஆஹ ‘‘தேஸுபீ’’திஆதி³. நிரீஹகத்தா யதா² அப்பமாணஸமஞ்ஞா லப்³ப⁴தி, தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘பமாணங்…பே॰… வுச்சதீ’’தி ஆஹ. ந ஓஹீயதி ந திட்ட²தீதி கதூபசிதம்பி காமாவசரகம்மங் யதா²தி⁴க³தே மஹக்³க³தஜ்ஜா²னே அபரிஹீனே தங் அபி⁴ப⁴வித்வா ஆஸீதெ³த்வா பஸ்ஸே ஓஹீயகங் கத்வா படிஸந்தி⁴ங் தா³துங் ஸமத்த²பா⁴வேன ந திட்ட²தி. லக்³கி³துந்தி ஆவரிதுங் . டா²துந்தி பதிட்டா²துங். ப²ரித்வாதி படிப்ப²ரித்வா. பரியாதி³யித்வாதி தஸ்ஸ ஸாமத்தி²யங் கே²பெத்வா. கம்மஸ்ஸ பரியாதி³யனங் நாம விபாகுப்பாத³ப³ந்த⁴னமேவாதி ஆஹ – ‘‘தஸ்ஸ விபாகங் படிபா³ஹித்வா’’தி. ஸேஸங் ஸுவிஞ்ஞெய்யமேவ.
Balasampannoti kāyabalena samannāgato. Pamāṇakataṃ kammaṃ nāma pamāṇakarānaṃ rāgādikilesānaṃ avikkhambhitattā ‘‘pamāṇakataṃ kammaṃ nāma kāmāvacara’’nti āha, tesaṃ pana vikkhambhitattā vuttaṃ ‘‘appamāṇakataṃ kammaṃ nāma rūpārūpāvacara’’nti. Tatthāpi visesato appamaññābhāvanā sambhavatīti āha ‘‘tesupī’’tiādi. Nirīhakattā yathā appamāṇasamaññā labbhati, taṃ dassetuṃ ‘‘pamāṇaṃ…pe… vuccatī’’ti āha. Na ohīyati na tiṭṭhatīti katūpacitampi kāmāvacarakammaṃ yathādhigate mahaggatajjhāne aparihīne taṃ abhibhavitvā āsīdetvā passe ohīyakaṃ katvā paṭisandhiṃ dātuṃ samatthabhāvena na tiṭṭhati. Laggitunti āvarituṃ . Ṭhātunti patiṭṭhātuṃ. Pharitvāti paṭippharitvā. Pariyādiyitvāti tassa sāmatthiyaṃ khepetvā. Kammassa pariyādiyanaṃ nāma vipākuppādabandhanamevāti āha – ‘‘tassa vipākaṃ paṭibāhitvā’’ti. Sesaṃ suviññeyyameva.
ஸுப⁴ஸுத்தவண்ணனாய லீனத்த²ப்பகாஸனா ஸமத்தா.
Subhasuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā samattā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய • Majjhimanikāya / 9. ஸுப⁴ஸுத்தங் • 9. Subhasuttaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஜ்ஜி²மனிகாய (அட்ட²கதா²) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / 9. ஸுப⁴ஸுத்தவண்ணனா • 9. Subhasuttavaṇṇanā