Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā |
1. ஏககனிபாதோ
1. Ekakanipāto
1. பட²மவக்³கோ³
1. Paṭhamavaggo
1. ஸுபூ⁴தித்தே²ரகா³தா²வண்ணனா
1. Subhūtittheragāthāvaṇṇanā
இதா³னி ச²ன்னா மே குடிகாதிஆதி³னயப்பவத்தானங் தே²ரகா³தா²னங் அத்த²வண்ணனா ஹோதி. ஸா பனாயங் அத்த²வண்ணனா யஸ்மா தாஸங் தாஸங் கா³தா²னங் அட்டு²ப்பத்திங் பகாஸெத்வா வுச்சமானா பாகடா ஹோதி ஸுவிஞ்ஞெய்யா ச. தஸ்மா தத்த² தத்த² அட்டு²ப்பத்திங் பகாஸெத்வா அத்த²வண்ணனங் கரிஸ்ஸாமாதி.
Idāni channāme kuṭikātiādinayappavattānaṃ theragāthānaṃ atthavaṇṇanā hoti. Sā panāyaṃ atthavaṇṇanā yasmā tāsaṃ tāsaṃ gāthānaṃ aṭṭhuppattiṃ pakāsetvā vuccamānā pākaṭā hoti suviññeyyā ca. Tasmā tattha tattha aṭṭhuppattiṃ pakāsetvā atthavaṇṇanaṃ karissāmāti.
தத்த² ச²ன்னா மே குடிகாதிகா³தா²ய கா உப்பத்தி? வுச்சதே – இதோ கிர கப்பஸதஸஹஸ்ஸமத்த²கே அனுப்பன்னேயேவ பது³முத்தரே ப⁴க³வதி லோகனாதே² ஹங்ஸவதீனாமகே நக³ரே அஞ்ஞதரஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலஸ்ஸ ஏகோ புத்தோ உப்பஜ்ஜி. தஸ்ஸ ‘‘நந்த³மாணவோ’’தி நாமங் அகங்ஸு. ஸோ வயப்பத்தோ தயோ வேதே³ உக்³க³ண்ஹித்வா தத்த² ஸாரங் அபஸ்ஸந்தோ அத்தனோ பரிவாரபூ⁴தேஹி சதுசத்தாலீஸாய மாணவகஸஹஸ்ஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் பப்³ப³தபாதே³ இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா அட்ட² ஸமாபத்தியோ பஞ்ச ச அபி⁴ஞ்ஞாயோ நிப்³ப³த்தேஸி. அந்தேவாஸிகானம்பி கம்மட்டா²னங் ஆசிக்கி². தேபி ந சிரேனேவ ஜா²னலாபி⁴னோ அஹேஸுங்.
Tattha channā me kuṭikātigāthāya kā uppatti? Vuccate – ito kira kappasatasahassamatthake anuppanneyeva padumuttare bhagavati lokanāthe haṃsavatīnāmake nagare aññatarassa brāhmaṇamahāsālassa eko putto uppajji. Tassa ‘‘nandamāṇavo’’ti nāmaṃ akaṃsu. So vayappatto tayo vede uggaṇhitvā tattha sāraṃ apassanto attano parivārabhūtehi catucattālīsāya māṇavakasahassehi saddhiṃ pabbatapāde isipabbajjaṃ pabbajitvā aṭṭha samāpattiyo pañca ca abhiññāyo nibbattesi. Antevāsikānampi kammaṭṭhānaṃ ācikkhi. Tepi na cireneva jhānalābhino ahesuṃ.
தேன ச ஸமயேன பது³முத்தரோ ப⁴க³வா லோகே உப்பஜ்ஜித்வா ஹங்ஸவதீனக³ரங் உபனிஸ்ஸாய விஹரந்தோ ஏகதி³வஸங் பச்சூஸஸமயே லோகங் வோலோகெந்தோ நந்த³தாபஸஸ்ஸ அந்தேவாஸிகஜடிலானங் அரஹத்தூபனிஸ்ஸயங் நந்த³தாபஸஸ்ஸ ச த்³வீஹங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தஸ்ஸ ஸாவகட்டா²னந்தரஸ்ஸ பத்த²னங் தி³ஸ்வா பாதோவ ஸரீரபடிஜக்³க³னங் கத்வா புப்³ப³ண்ஹஸமயே பத்தசீவரமாதா³ய அஞ்ஞங் கஞ்சி அனாமந்தெத்வா ஸீஹோ விய ஏகசரோ நந்த³தாபஸஸ்ஸ அந்தேவாஸிகேஸு ப²லாப²லத்தா²ய க³தேஸு ‘‘பு³த்³த⁴பா⁴வங் மே ஜானாதூ’’தி பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ நந்த³தாபஸஸ்ஸ ஆகாஸதோ ஓதரித்வா பத²வியங் பதிட்டா²ஸி. நந்த³தாபஸோ பு³த்³தா⁴னுபா⁴வஞ்சேவ லக்க²ணபாரிபூரிஞ்ச தி³ஸ்வா லக்க²ணமந்தே ஸம்மஸித்வா ‘‘இமேஹி லக்க²ணேஹி ஸமன்னாக³தோ நாம அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸந்தோ ராஜா ஹோதி சக்கவத்தீ, பப்³ப³ஜந்தோ லோகே விவடச்ச²தோ³ ஸப்³ப³ஞ்ஞூ பு³த்³தோ⁴ ஹோதி. அயங் புரிஸாஜானீயோ நிஸ்ஸங்ஸயங் பு³த்³தோ⁴தி ஞத்வா பச்சுக்³க³மனங் கத்வா, பஞ்சபதிட்டி²தேன வந்தி³த்வா, ஆஸனங் பஞ்ஞாபெத்வா, அதா³ஸி. நிஸீதி³ ப⁴க³வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே. நந்த³தாபஸோபி அத்தனோ அனுச்ச²விகங் ஆஸனங் க³ஹெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³.
Tena ca samayena padumuttaro bhagavā loke uppajjitvā haṃsavatīnagaraṃ upanissāya viharanto ekadivasaṃ paccūsasamaye lokaṃ volokento nandatāpasassa antevāsikajaṭilānaṃ arahattūpanissayaṃ nandatāpasassa ca dvīhaṅgehi samannāgatassa sāvakaṭṭhānantarassa patthanaṃ disvā pātova sarīrapaṭijagganaṃ katvā pubbaṇhasamaye pattacīvaramādāya aññaṃ kañci anāmantetvā sīho viya ekacaro nandatāpasassa antevāsikesu phalāphalatthāya gatesu ‘‘buddhabhāvaṃ me jānātū’’ti passantasseva nandatāpasassa ākāsato otaritvā pathaviyaṃ patiṭṭhāsi. Nandatāpaso buddhānubhāvañceva lakkhaṇapāripūriñca disvā lakkhaṇamante sammasitvā ‘‘imehi lakkhaṇehi samannāgato nāma agāraṃ ajjhāvasanto rājā hoti cakkavattī, pabbajanto loke vivaṭacchado sabbaññū buddho hoti. Ayaṃ purisājānīyo nissaṃsayaṃ buddhoti ñatvā paccuggamanaṃ katvā, pañcapatiṭṭhitena vanditvā, āsanaṃ paññāpetvā, adāsi. Nisīdi bhagavā paññatte āsane. Nandatāpasopi attano anucchavikaṃ āsanaṃ gahetvā ekamantaṃ nisīdi.
தஸ்மிங் ஸமயே சதுசத்தாலீஸஸஹஸ்ஸஜடிலா பணீதபணீதானி ஓஜவந்தானி ப²லாப²லானி க³ஹெத்வா ஆசரியஸ்ஸ ஸந்திகங் ஸம்பத்தா பு³த்³தா⁴னஞ்சேவ ஆசரியஸ்ஸ ச நிஸின்னாஸனங் ஓலோகெந்தா ஆஹங்ஸு – ‘‘ஆசரிய, மயங் ‘இமஸ்மிங் லோகே தும்ஹேஹி மஹந்ததரோ நத்தீ²’தி விசராம, அயங் பன புரிஸோ தும்ஹேஹி மஹந்ததரோ மஞ்ஞே’’தி. நந்த³தாபஸோ, ‘‘தாதா, கிங் வதே³த², ஸாஸபேன ஸத்³தி⁴ங் அட்ட²ஸட்டி²ஸதஸஹஸ்ஸயோஜனுப்³பே³த⁴ங் ஸினேருங் உபமேதுங் இச்ச²த², ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³தே⁴ன ஸத்³தி⁴ங் மா மங் உபமித்தா²’’தி ஆஹ. அத² தே தாபஸா ‘‘ஸசே அயங் ஓரகோ அப⁴விஸ்ஸ, ந அம்ஹாகங் ஆசரியோ ஏவங் உபமங் ஆஹரெய்ய, யாவ மஹா வதாயங் புரிஸாஜானீயோ’’தி பாதே³ஸு நிபதித்வா ஸிரஸா வந்தி³ங்ஸு. அத² தே ஆசரியோ ஆஹ – ‘‘தாதா, அம்ஹாகங் பு³த்³தா⁴னங் அனுச்ச²விகோ தெ³ய்யத⁴ம்மோ நத்தி², ப⁴க³வா ச பி⁴க்கா²சாரவேலாயங் இதா⁴க³தோ, தஸ்மா மயங் யதா²ப³லங் தெ³ய்யத⁴ம்மங் த³ஸ்ஸாம, தும்ஹே யங் யங் பணீதங் ப²லாப²லங் ஆனீதங், தங் தங் ஆஹரதா²’’தி வத்வா ஆஹராபெத்வா ஹத்தே² தோ⁴வித்வா ஸயங் ததா²க³தஸ்ஸ பத்தே பதிட்டா²பேஸி. ஸத்தா²ரா ப²லாப²லே படிக்³க³ஹிதமத்தே தே³வதா தி³ப்³போ³ஜங் பக்கி²பிங்ஸு. தாபஸோ உத³கம்பி ஸயமேவ பரிஸ்ஸாவெத்வா அதா³ஸி. ததோ போ⁴ஜனகிச்சங் நிட்டா²பெத்வா நிஸின்னே ஸத்த²ரி ஸப்³பே³ அந்தேவாஸிகே பக்கோஸித்வா ஸத்து² ஸந்திகே ஸாரணீயங் கத²ங் கதெ²ந்தோ நிஸீதி³. ஸத்தா² ‘‘பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ ஆக³ச்ச²தூ’’தி சிந்தேஸி. பி⁴க்கூ² ஸத்து² சித்தங் ஞத்வா ஸதஸஹஸ்ஸமத்தா கீ²ணாஸவா ஆக³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் அட்ட²ங்ஸு.
Tasmiṃ samaye catucattālīsasahassajaṭilā paṇītapaṇītāni ojavantāni phalāphalāni gahetvā ācariyassa santikaṃ sampattā buddhānañceva ācariyassa ca nisinnāsanaṃ olokentā āhaṃsu – ‘‘ācariya, mayaṃ ‘imasmiṃ loke tumhehi mahantataro natthī’ti vicarāma, ayaṃ pana puriso tumhehi mahantataro maññe’’ti. Nandatāpaso, ‘‘tātā, kiṃ vadetha, sāsapena saddhiṃ aṭṭhasaṭṭhisatasahassayojanubbedhaṃ sineruṃ upametuṃ icchatha, sabbaññubuddhena saddhiṃ mā maṃ upamitthā’’ti āha. Atha te tāpasā ‘‘sace ayaṃ orako abhavissa, na amhākaṃ ācariyo evaṃ upamaṃ āhareyya, yāva mahā vatāyaṃ purisājānīyo’’ti pādesu nipatitvā sirasā vandiṃsu. Atha te ācariyo āha – ‘‘tātā, amhākaṃ buddhānaṃ anucchaviko deyyadhammo natthi, bhagavā ca bhikkhācāravelāyaṃ idhāgato, tasmā mayaṃ yathābalaṃ deyyadhammaṃ dassāma, tumhe yaṃ yaṃ paṇītaṃ phalāphalaṃ ānītaṃ, taṃ taṃ āharathā’’ti vatvā āharāpetvā hatthe dhovitvā sayaṃ tathāgatassa patte patiṭṭhāpesi. Satthārā phalāphale paṭiggahitamatte devatā dibbojaṃ pakkhipiṃsu. Tāpaso udakampi sayameva parissāvetvā adāsi. Tato bhojanakiccaṃ niṭṭhāpetvā nisinne satthari sabbe antevāsike pakkositvā satthu santike sāraṇīyaṃ kathaṃ kathento nisīdi. Satthā ‘‘bhikkhusaṅgho āgacchatū’’ti cintesi. Bhikkhū satthu cittaṃ ñatvā satasahassamattā khīṇāsavā āgantvā satthāraṃ vanditvā ekamantaṃ aṭṭhaṃsu.
நந்த³தாபஸோ அந்தேவாஸிகே ஆமந்தேஸி – ‘‘தாதா, பு³த்³தா⁴னங் நிஸின்னாஸனம்பி நீசங், ஸமணஸதஸஹஸ்ஸஸ்ஸபி ஆஸனங் நத்தி², தும்ஹேஹி அஜ்ஜ உளாரங் ப⁴க³வதோ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச ஸக்காரங் காதுங் வட்டதி , பப்³ப³தபாத³தோ வண்ணக³ந்த⁴ஸம்பன்னானி புப்பா²னி ஆஹரதா²’’தி. அசிந்தெய்யத்தா இத்³தி⁴விஸயஸ்ஸ முஹுத்தேனேவ வண்ணக³ந்த⁴ஸம்பன்னானி புப்பா²னி ஆஹரித்வா பு³த்³தா⁴னங் யோஜனப்பமாணங் புப்பா²ஸனங் பஞ்ஞாபேஸுங். அக்³க³ஸாவகானங் திகா³வுதங், ஸேஸபி⁴க்கூ²னங் அட்³ட⁴யோஜனிகாதி³பே⁴த³ங், ஸங்க⁴னவகஸ்ஸ உஸப⁴மத்தங் அஹோஸி. ஏவங் பஞ்ஞத்தேஸு ஆஸனேஸு நந்த³தாபஸோ ததா²க³தஸ்ஸ புரதோ அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ டி²தோ, ‘‘ப⁴ந்தே, மய்ஹங் தீ³க⁴ரத்தங் ஹிதாய ஸுகா²ய இமங் புப்பா²ஸனங் அபி⁴ருஹதா²’’தி ஆஹ. நிஸீதி³ ப⁴க³வா புப்பா²ஸனே. ஏவங் நிஸின்னே ஸத்த²ரி ஸத்து² ஆகாரங் ஞத்வா பி⁴க்கூ² அத்தனோ அத்தனோ பத்தாஸனே நிஸீதி³ங்ஸு. நந்த³தாபஸோ மஹந்தங் புப்ப²ச²த்தங் க³ஹெத்வா ததா²க³தஸ்ஸ மத்த²கே தா⁴ரெந்தோ அட்டா²ஸி. ஸத்தா² ‘‘தாபஸானங் அயங் ஸக்காரோ மஹப்ப²லோ ஹோதூ’’தி நிரோத⁴ஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜி. ஸத்து² ஸமாபன்னபா⁴வங் ஞத்வா பி⁴க்கூ²பி ஸமாபஜ்ஜிங்ஸு. ததா²க³தே ஸத்தாஹங் நிரோத⁴ங் ஸமாபஜ்ஜித்வா நிஸின்னே அந்தேவாஸிகா பி⁴க்கா²சாரகாலே ஸம்பத்தே வனமூலப²லாப²லங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா ஸேஸகாலே பு³த்³தா⁴னங் அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ திட்ட²ந்தி. நந்த³தாபஸோ பன பி⁴க்கா²சாரம்பி அக³ந்த்வா புப்ப²ச²த்தங் தா⁴ரெந்தோ ஸத்தாஹங் பீதிஸுகே²னேவ வீதினாமேதி.
Nandatāpaso antevāsike āmantesi – ‘‘tātā, buddhānaṃ nisinnāsanampi nīcaṃ, samaṇasatasahassassapi āsanaṃ natthi, tumhehi ajja uḷāraṃ bhagavato bhikkhusaṅghassa ca sakkāraṃ kātuṃ vaṭṭati , pabbatapādato vaṇṇagandhasampannāni pupphāni āharathā’’ti. Acinteyyattā iddhivisayassa muhutteneva vaṇṇagandhasampannāni pupphāni āharitvā buddhānaṃ yojanappamāṇaṃ pupphāsanaṃ paññāpesuṃ. Aggasāvakānaṃ tigāvutaṃ, sesabhikkhūnaṃ aḍḍhayojanikādibhedaṃ, saṅghanavakassa usabhamattaṃ ahosi. Evaṃ paññattesu āsanesu nandatāpaso tathāgatassa purato añjaliṃ paggayha ṭhito, ‘‘bhante, mayhaṃ dīgharattaṃ hitāya sukhāya imaṃ pupphāsanaṃ abhiruhathā’’ti āha. Nisīdi bhagavā pupphāsane. Evaṃ nisinne satthari satthu ākāraṃ ñatvā bhikkhū attano attano pattāsane nisīdiṃsu. Nandatāpaso mahantaṃ pupphachattaṃ gahetvā tathāgatassa matthake dhārento aṭṭhāsi. Satthā ‘‘tāpasānaṃ ayaṃ sakkāro mahapphalo hotū’’ti nirodhasamāpattiṃ samāpajji. Satthu samāpannabhāvaṃ ñatvā bhikkhūpi samāpajjiṃsu. Tathāgate sattāhaṃ nirodhaṃ samāpajjitvā nisinne antevāsikā bhikkhācārakāle sampatte vanamūlaphalāphalaṃ paribhuñjitvā sesakāle buddhānaṃ añjaliṃ paggayha tiṭṭhanti. Nandatāpaso pana bhikkhācārampi agantvā pupphachattaṃ dhārento sattāhaṃ pītisukheneva vītināmeti.
ஸத்தா² நிரோத⁴தோ வுட்டா²ய அரணவிஹாரிஅங்கே³ன த³க்கி²ணெய்யங்கே³ன சாதி த்³வீஹி அங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தங் ஏகங் ஸாவகங் ‘‘இஸிக³ணஸ்ஸ புப்பா²ஸனானுமோத³னங் கரோஹீ’’தி ஆணாபேஸி. ஸோ சக்கவத்திரஞ்ஞோ ஸந்திகா படிலத்³த⁴மஹாலாபோ⁴ மஹாயோதோ⁴ விய துட்ட²மானஸோ அத்தனோ விஸயே ட²த்வா தேபிடகங் பு³த்³த⁴வசனங் ஸம்மஸித்வா அனுமோத³னங் அகாஸி. தஸ்ஸ தே³ஸனாவஸானே ஸத்தா² ஸயங் த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. தே³ஸனாபரியோஸானே ஸப்³பே³ சதுசத்தாலீஸஸஹஸ்ஸதாபஸா அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு. ஸத்தா² ‘‘ஏத², பி⁴க்க²வோ’’தி ஹத்த²ங் பஸாரேஸி. தேஸங் தாவதே³வ கேஸமஸ்ஸு அந்தரதா⁴யி. அட்ட² பரிக்கா²ரா காயே படிமுக்காவ அஹேஸுங் ஸட்டி²வஸ்ஸத்தே²ரா விய ஸத்தா²ரங் பரிவாரயிங்ஸு. நந்த³தாபஸோ பன விக்கி²த்தசித்ததாய விஸேஸங் நாதி⁴க³ச்சி². தஸ்ஸ கிர அரணவிஹாரித்தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸோதுங் ஆரத்³த⁴காலதோ பட்டா²ய ‘‘அஹோ வதாஹம்பி அனாக³தே உப்பஜ்ஜனகபு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனே இமினா ஸாவகேன லத்³த⁴து⁴ரங் லபெ⁴ய்ய’’ந்தி சித்தங் உத³பாதி³. ஸோ தேன பரிவிதக்கேன மக்³க³ப²லபடிவேத⁴ங் காதுங் நாஸக்கி². ததா²க³தங் பன வந்தி³த்வா ஸம்முகே² ட²த்வா ஆஹ – ‘‘ப⁴ந்தே, யேன பி⁴க்கு²னா இஸிக³ணஸ்ஸ புப்பா²ஸனானுமோத³னா கதா, கோ நாமாயங் தும்ஹாகங் ஸாஸனே’’தி. ‘‘அரணவிஹாரிஅங்கே³ த³க்கி²ணெய்யஅங்கே³ ச ஏதத³க்³க³ங் பத்தோ ஏஸோ பி⁴க்கூ²’’தி. ‘‘ப⁴ந்தே, ய்வாயங் மயா ஸத்தாஹங் புப்ப²ச²த்தங் தா⁴ரெந்தேன ஸக்காரோ கதோ, தேன அதி⁴காரேன ந அஞ்ஞங் ஸம்பத்திங் பத்தே²மி, அனாக³தே பன ஏகஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனே அயங் தே²ரோ விய த்³வீஹங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தோ ஸாவகோ ப⁴வெய்ய’’ந்தி பத்த²னமகாஸி.
Satthā nirodhato vuṭṭhāya araṇavihāriaṅgena dakkhiṇeyyaṅgena cāti dvīhi aṅgehi samannāgataṃ ekaṃ sāvakaṃ ‘‘isigaṇassa pupphāsanānumodanaṃ karohī’’ti āṇāpesi. So cakkavattirañño santikā paṭiladdhamahālābho mahāyodho viya tuṭṭhamānaso attano visaye ṭhatvā tepiṭakaṃ buddhavacanaṃ sammasitvā anumodanaṃ akāsi. Tassa desanāvasāne satthā sayaṃ dhammaṃ desesi. Desanāpariyosāne sabbe catucattālīsasahassatāpasā arahattaṃ pāpuṇiṃsu. Satthā ‘‘etha, bhikkhavo’’ti hatthaṃ pasāresi. Tesaṃ tāvadeva kesamassu antaradhāyi. Aṭṭha parikkhārā kāye paṭimukkāva ahesuṃ saṭṭhivassattherā viya satthāraṃ parivārayiṃsu. Nandatāpaso pana vikkhittacittatāya visesaṃ nādhigacchi. Tassa kira araṇavihārittherassa santike dhammaṃ sotuṃ āraddhakālato paṭṭhāya ‘‘aho vatāhampi anāgate uppajjanakabuddhassa sāsane iminā sāvakena laddhadhuraṃ labheyya’’nti cittaṃ udapādi. So tena parivitakkena maggaphalapaṭivedhaṃ kātuṃ nāsakkhi. Tathāgataṃ pana vanditvā sammukhe ṭhatvā āha – ‘‘bhante, yena bhikkhunā isigaṇassa pupphāsanānumodanā katā, ko nāmāyaṃ tumhākaṃ sāsane’’ti. ‘‘Araṇavihāriaṅge dakkhiṇeyyaaṅge ca etadaggaṃ patto eso bhikkhū’’ti. ‘‘Bhante, yvāyaṃ mayā sattāhaṃ pupphachattaṃ dhārentena sakkāro kato, tena adhikārena na aññaṃ sampattiṃ patthemi, anāgate pana ekassa buddhassa sāsane ayaṃ thero viya dvīhaṅgehi samannāgato sāvako bhaveyya’’nti patthanamakāsi.
ஸத்தா² ‘‘ஸமிஜ்ஜி²ஸ்ஸதி நு, கோ² இமஸ்ஸ தாபஸஸ்ஸ பத்த²னா’’தி அனாக³தங்ஸஞாணங் பேஸெத்வா ஓலோகெந்தோ கப்பஸதஸஹஸ்ஸங் அதிக்கமித்வா ஸமிஜ்ஜ²னகபா⁴வங் தி³ஸ்வா நந்த³தாபஸங் ஆஹ – ‘‘ந தே அயங் பத்த²னா மோகா⁴ ப⁴விஸ்ஸதி, அனாக³தே கப்பஸதஸஹஸ்ஸங் அதிக்கமித்வா கோ³தமோ நாம பு³த்³தோ⁴ உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, தஸ்ஸ ஸந்திகே ஸமிஜ்ஜி²ஸ்ஸதீ’’தி வத்வா த⁴ம்மகத²ங் கதெ²த்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ ஆகாஸங் பக்க²ந்தி³. நந்த³தாபஸோ யாவ சக்கு²பத²ஸமதிக்கமா ஸத்தா²ரங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்ச உத்³தி³ஸ்ஸ அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ அட்டா²ஸி. ஸோ அபரபா⁴கே³ காலேன காலங் ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா த⁴ம்மங் ஸுணி. அபரிஹீனஜ்ஜா²னோவ காலங்கத்வா ப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்தோ. ததோ பன சுதோ அபரானிபி பஞ்ச ஜாதிஸதானி பப்³ப³ஜித்வா ஆரஞ்ஞகோ அஹோஸி. கஸ்ஸபஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴காலேபி பப்³ப³ஜித்வா ஆரஞ்ஞகோ ஹுத்வா க³தபச்சாக³தவத்தங் பூரேஸி. ஏதங் கிர வத்தங் அபரிபூரெத்வா மஹாஸாவகபா⁴வங் பாபுணந்தா நாம நத்தி². க³தபச்சாக³தவத்தங் பன ஆக³மட்ட²கதா²ஸு வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். ஸோ வீஸதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி க³தபச்சாக³தவத்தங் பூரெத்வா காலங்கத்வா காமாவசரதே³வலோகே தாவதிங்ஸப⁴வனே நிப்³ப³த்தி. வுத்தஞ்ஹேதங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.3.151) –
Satthā ‘‘samijjhissati nu, kho imassa tāpasassa patthanā’’ti anāgataṃsañāṇaṃ pesetvā olokento kappasatasahassaṃ atikkamitvā samijjhanakabhāvaṃ disvā nandatāpasaṃ āha – ‘‘na te ayaṃ patthanā moghā bhavissati, anāgate kappasatasahassaṃ atikkamitvā gotamo nāma buddho uppajjissati, tassa santike samijjhissatī’’ti vatvā dhammakathaṃ kathetvā bhikkhusaṅghaparivuto ākāsaṃ pakkhandi. Nandatāpaso yāva cakkhupathasamatikkamā satthāraṃ bhikkhusaṅghañca uddissa añjaliṃ paggayha aṭṭhāsi. So aparabhāge kālena kālaṃ satthāraṃ upasaṅkamitvā dhammaṃ suṇi. Aparihīnajjhānova kālaṅkatvā brahmaloke nibbatto. Tato pana cuto aparānipi pañca jātisatāni pabbajitvā āraññako ahosi. Kassapasammāsambuddhakālepi pabbajitvā āraññako hutvā gatapaccāgatavattaṃ pūresi. Etaṃ kira vattaṃ aparipūretvā mahāsāvakabhāvaṃ pāpuṇantā nāma natthi. Gatapaccāgatavattaṃ pana āgamaṭṭhakathāsu vuttanayeneva veditabbaṃ. So vīsativassasahassāni gatapaccāgatavattaṃ pūretvā kālaṅkatvā kāmāvacaradevaloke tāvatiṃsabhavane nibbatti. Vuttañhetaṃ apadāne (apa. thera 1.3.151) –
‘‘ஹிமவந்தஸ்ஸாவிதூ³ரே , நிஸபோ⁴ நாம பப்³ப³தோ;
‘‘Himavantassāvidūre , nisabho nāma pabbato;
அஸ்ஸமோ ஸுகதோ மய்ஹங், பண்ணஸாலா ஸுமாபிதா.
Assamo sukato mayhaṃ, paṇṇasālā sumāpitā.
‘‘கோஸியோ நாம நாமேன, ஜடிலோ உக்³க³தாபனோ;
‘‘Kosiyo nāma nāmena, jaṭilo uggatāpano;
ஏகாகியோ அது³தியோ, வஸாமி நிஸபே⁴ ததா³.
Ekākiyo adutiyo, vasāmi nisabhe tadā.
‘‘ப²லங் மூலஞ்ச பண்ணஞ்ச, ந பு⁴ஞ்ஜாமி அஹங் ததா³;
‘‘Phalaṃ mūlañca paṇṇañca, na bhuñjāmi ahaṃ tadā;
பவத்தங்வ ஸுபாதாஹங், உபஜீவாமி தாவதே³.
Pavattaṃva supātāhaṃ, upajīvāmi tāvade.
‘‘நாஹங் கோபேமி ஆஜீவங், சஜமானோபி ஜீவிதங்;
‘‘Nāhaṃ kopemi ājīvaṃ, cajamānopi jīvitaṃ;
ஆராதே⁴மி ஸகங் சித்தங், விவஜ்ஜேமி அனேஸனங்.
Ārādhemi sakaṃ cittaṃ, vivajjemi anesanaṃ.
‘‘ராகூ³பஸங்ஹிதங் சித்தங், யதா³ உப்பஜ்ஜதே மம;
‘‘Rāgūpasaṃhitaṃ cittaṃ, yadā uppajjate mama;
ஸயங்வ பச்சவெக்கா²மி, ஏகக்³கோ³ தங் த³மேமஹங்.
Sayaṃva paccavekkhāmi, ekaggo taṃ damemahaṃ.
‘‘ரஜ்ஜஸே ரஜ்ஜனீயே ச, து³ஸ்ஸனீயே ச து³ஸ்ஸஸே;
‘‘Rajjase rajjanīye ca, dussanīye ca dussase;
முய்ஹஸே மோஹனீயே ச, நிக்க²மஸ்ஸு வனா துவங்.
Muyhase mohanīye ca, nikkhamassu vanā tuvaṃ.
‘‘விஸுத்³தா⁴னங் அயங் வாஸோ, நிம்மலானங் தபஸ்ஸினங்;
‘‘Visuddhānaṃ ayaṃ vāso, nimmalānaṃ tapassinaṃ;
மா கோ² விஸுத்³த⁴ங் தூ³ஸேஸி, நிக்க²மஸ்ஸு வனா துவங்.
Mā kho visuddhaṃ dūsesi, nikkhamassu vanā tuvaṃ.
‘‘அகா³ரிகோ ப⁴வித்வான, யதா³ புத்தங் லபி⁴ஸ்ஸஸி;
‘‘Agāriko bhavitvāna, yadā puttaṃ labhissasi;
உபோ⁴பி மா விராதே⁴ஸி, நிக்க²மஸ்ஸு வனா துவங்.
Ubhopi mā virādhesi, nikkhamassu vanā tuvaṃ.
‘‘ச²வாலாதங் யதா² கட்ட²ங், ந க்வசி கிச்சகாரகங்;
‘‘Chavālātaṃ yathā kaṭṭhaṃ, na kvaci kiccakārakaṃ;
நேவ கா³மே அரஞ்ஞே வா, ந ஹி தங் கட்ட²ஸம்மதங்.
Neva gāme araññe vā, na hi taṃ kaṭṭhasammataṃ.
‘‘ச²வாலாதூபமோ த்வங் ஸி, ந கி³ஹீ நாபி ஸஞ்ஞதோ;
‘‘Chavālātūpamo tvaṃ si, na gihī nāpi saññato;
உப⁴தோ முத்தகோ அஜ்ஜ, நிக்க²மஸ்ஸு வனா துவங்.
Ubhato muttako ajja, nikkhamassu vanā tuvaṃ.
‘‘ஸியா நு கோ² தவ ஏதங், கோ பஜானாதி தே இத³ங்;
‘‘Siyā nu kho tava etaṃ, ko pajānāti te idaṃ;
ஸத்³தா⁴து⁴ரங் வஹிஸி மே, கோஸஜ்ஜப³ஹுலாய ச.
Saddhādhuraṃ vahisi me, kosajjabahulāya ca.
‘‘ஜிகு³ச்சி²ஸ்ஸந்தி தங் விஞ்ஞூ, அஸுசிங் நாக³ரிகோ யதா²;
‘‘Jigucchissanti taṃ viññū, asuciṃ nāgariko yathā;
ஆகட்³டி⁴த்வான இஸயோ, சோத³யிஸ்ஸந்தி தங் ஸதா³.
Ākaḍḍhitvāna isayo, codayissanti taṃ sadā.
‘‘தங் விஞ்ஞூ பவதி³ஸ்ஸந்தி, ஸமதிக்கந்தஸாஸனங்;
‘‘Taṃ viññū pavadissanti, samatikkantasāsanaṃ;
ஸங்வாஸங் அலப⁴ந்தோ ஹி, கத²ங் ஜீவிஹிஸி துவங்.
Saṃvāsaṃ alabhanto hi, kathaṃ jīvihisi tuvaṃ.
‘‘திதா⁴பபி⁴ன்னங் மாதங்க³ங், குஞ்ஜரங் ஸட்டி²ஹாயனங்;
‘‘Tidhāpabhinnaṃ mātaṅgaṃ, kuñjaraṃ saṭṭhihāyanaṃ;
ப³லீ நாகோ³ உபக³ந்த்வா, யூதா² நீஹரதே க³ஜங்.
Balī nāgo upagantvā, yūthā nīharate gajaṃ.
‘‘யூதா² வினிஸ்ஸடோ ஸந்தோ, ஸுக²ங் ஸாதங் ந விந்த³தி;
‘‘Yūthā vinissaṭo santo, sukhaṃ sātaṃ na vindati;
து³க்கி²தோ விமனோ ஹோதி, பஜ்ஜா²யந்தோ பவேத⁴தி.
Dukkhito vimano hoti, pajjhāyanto pavedhati.
‘‘ததே²வ ஜடிலா தம்பி, நீஹரிஸ்ஸந்தி து³ம்மதிங்;
‘‘Tatheva jaṭilā tampi, nīharissanti dummatiṃ;
தேஹி த்வங் நிஸ்ஸடோ ஸந்தோ, ஸுக²ங் ஸாதங் ந லச்ச²ஸி.
Tehi tvaṃ nissaṭo santo, sukhaṃ sātaṃ na lacchasi.
‘‘தி³வா வா யதி³ வா ரத்திங், ஸோகஸல்லஸமப்பிதோ;
‘‘Divā vā yadi vā rattiṃ, sokasallasamappito;
த³ய்ஹதி பரிளாஹேன, க³ஜோ யூதா²வ நிஸ்ஸடோ.
Dayhati pariḷāhena, gajo yūthāva nissaṭo.
‘‘ஜாதரூபங் யதா² கூடங், நேவ ஜா²யதி கத்த²சி;
‘‘Jātarūpaṃ yathā kūṭaṃ, neva jhāyati katthaci;
ததா² ஸீலவீஹினோ த்வங், ந ஜா²யிஸ்ஸஸி கத்த²சி.
Tathā sīlavīhino tvaṃ, na jhāyissasi katthaci.
‘‘அகா³ரங் வஸமானோபி, கத²ங் ஜீவிஹிஸி துவங்;
‘‘Agāraṃ vasamānopi, kathaṃ jīvihisi tuvaṃ;
மத்திகங் பெத்திகஞ்சாபி, நத்தி² தே நிஹிதங் த⁴னங்.
Mattikaṃ pettikañcāpi, natthi te nihitaṃ dhanaṃ.
‘‘ஸயங் கம்மங் கரித்வான, க³த்தே ஸேத³ங் பமோசயங்;
‘‘Sayaṃ kammaṃ karitvāna, gatte sedaṃ pamocayaṃ;
ஏவங் ஜீவிஹிஸி கே³ஹே, ஸாது⁴ தே தங் ந ருச்சதி.
Evaṃ jīvihisi gehe, sādhu te taṃ na ruccati.
‘‘ஏவாஹங் தத்த² வாரேமி, ஸங்கிலேஸக³தங் மனங்;
‘‘Evāhaṃ tattha vāremi, saṃkilesagataṃ manaṃ;
நானாத⁴ம்மகத²ங் கத்வா, பாபா சித்தங் நிவாரயிங்.
Nānādhammakathaṃ katvā, pāpā cittaṃ nivārayiṃ.
‘‘ஏவங் மே விஹரந்தஸ்ஸ, அப்பமாத³விஹாரினோ;
‘‘Evaṃ me viharantassa, appamādavihārino;
திங்ஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, விபினே மே அதிக்கமுங்.
Tiṃsavassasahassāni, vipine me atikkamuṃ.
‘‘அப்பமாத³ரதங் தி³ஸ்வா, உத்தமத்த²ங் க³வேஸகங்;
‘‘Appamādarataṃ disvā, uttamatthaṃ gavesakaṃ;
பது³முத்தரஸம்பு³த்³தோ⁴, ஆக³ச்சி² மம ஸந்திகங்.
Padumuttarasambuddho, āgacchi mama santikaṃ.
‘‘திம்ப³ரூஸகவண்ணாபோ⁴, அப்பமெய்யோ அனூபமோ;
‘‘Timbarūsakavaṇṇābho, appameyyo anūpamo;
ரூபேனாஸதி³ஸோ பு³த்³தோ⁴, ஆகாஸே சங்கமீ ததா³.
Rūpenāsadiso buddho, ākāse caṅkamī tadā.
‘‘ஸுபு²ல்லோ ஸாலராஜாவ, விஜ்ஜூவப்³ப⁴க⁴னந்தரே;
‘‘Suphullo sālarājāva, vijjūvabbhaghanantare;
ஞாணேனாஸதி³ஸோ பு³த்³தோ⁴, ஆகாஸே சங்கமீ ததா³.
Ñāṇenāsadiso buddho, ākāse caṅkamī tadā.
‘‘ஸீஹராஜாவஸம்பீ⁴தோ, க³ஜராஜாவ த³ப்பிதோ;
‘‘Sīharājāvasambhīto, gajarājāva dappito;
லாஸீதோ ப்³யக்³க⁴ராஜாவ, ஆகாஸே சங்கமீ ததா³.
Lāsīto byaggharājāva, ākāse caṅkamī tadā.
‘‘ஸிங்கீ⁴னிக்க²ஸவண்ணாபோ⁴, க²தி³ரங்கா³ரஸன்னிபோ⁴;
‘‘Siṅghīnikkhasavaṇṇābho, khadiraṅgārasannibho;
மணி யதா² ஜோதிரஸோ, ஆகாஸே சங்கமீ ததா³.
Maṇi yathā jotiraso, ākāse caṅkamī tadā.
‘‘விஸுத்³த⁴கேலாஸனிபோ⁴, புண்ணமாயேவ சந்தி³மா;
‘‘Visuddhakelāsanibho, puṇṇamāyeva candimā;
மஜ்ஜ²ன்ஹிகேவ ஸூரியோ, ஆகாஸே சங்கமீ ததா³.
Majjhanhikeva sūriyo, ākāse caṅkamī tadā.
‘‘தி³ஸ்வா நபே⁴ சங்கமந்தங், ஏவங் சிந்தேஸஹங் ததா³;
‘‘Disvā nabhe caṅkamantaṃ, evaṃ cintesahaṃ tadā;
தே³வோ நு கோ² அயங் ஸத்தோ, உதா³ஹு மனுஜோ அயங்.
Devo nu kho ayaṃ satto, udāhu manujo ayaṃ.
‘‘ந மே ஸுதோ வா தி³ட்டோ² வா, மஹியா ஏதி³ஸோ நரோ;
‘‘Na me suto vā diṭṭho vā, mahiyā ediso naro;
அபி மந்தபத³ங் அத்தி², அயங் ஸத்தா² ப⁴விஸ்ஸதி.
Api mantapadaṃ atthi, ayaṃ satthā bhavissati.
‘‘ஏவாஹங் சிந்தயித்வான, ஸகங் சித்தங் பஸாத³யிங்;
‘‘Evāhaṃ cintayitvāna, sakaṃ cittaṃ pasādayiṃ;
நானாபுப்ப²ஞ்ச க³ந்த⁴ஞ்ச, ஸன்னிபாதேஸஹங் ததா³.
Nānāpupphañca gandhañca, sannipātesahaṃ tadā.
‘‘புப்பா²ஸனங் பஞ்ஞாபெத்வா, ஸாது⁴சித்தங் மனோரமங்;
‘‘Pupphāsanaṃ paññāpetvā, sādhucittaṃ manoramaṃ;
நரஸாரதி²னங் அக்³க³ங், இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.
Narasārathinaṃ aggaṃ, idaṃ vacanamabraviṃ.
‘‘இத³ங் மே ஆஸனங் வீர, பஞ்ஞத்தங் தவனுச்ச²வங்;
‘‘Idaṃ me āsanaṃ vīra, paññattaṃ tavanucchavaṃ;
ஹாஸயந்தோ மமங் சித்தங், நிஸீத³ குஸுமாஸனே.
Hāsayanto mamaṃ cittaṃ, nisīda kusumāsane.
‘‘நிஸீதி³ தத்த² ப⁴க³வா, அஸம்பீ⁴தோவ கேஸரீ;
‘‘Nisīdi tattha bhagavā, asambhītova kesarī;
ஸத்தரத்திந்தி³வங் பு³த்³தோ⁴, பவரே குஸுமாஸனே.
Sattarattindivaṃ buddho, pavare kusumāsane.
‘‘நமஸ்ஸமானோ அட்டா²ஸிங், ஸத்தரத்திந்தி³வங் அஹங்;
‘‘Namassamāno aṭṭhāsiṃ, sattarattindivaṃ ahaṃ;
வுட்ட²ஹித்வா ஸமாதி⁴ம்ஹா, ஸத்தா² லோகே அனுத்தரோ;
Vuṭṭhahitvā samādhimhā, satthā loke anuttaro;
மம கம்மங் பகித்தெந்தோ, இத³ங் வசனமப்³ரவி.
Mama kammaṃ pakittento, idaṃ vacanamabravi.
‘‘பா⁴வேஹி பு³த்³தா⁴னுஸ்ஸதிங், பா⁴வனானமனுத்தரங்;
‘‘Bhāvehi buddhānussatiṃ, bhāvanānamanuttaraṃ;
இமங் ஸதிங் பா⁴வயித்வா, பூரயிஸ்ஸஸி மானஸங்.
Imaṃ satiṃ bhāvayitvā, pūrayissasi mānasaṃ.
‘‘திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸானி , தே³வலோகே ரமிஸ்ஸஸி;
‘‘Tiṃsakappasahassāni , devaloke ramissasi;
அஸீதிக்க²த்துங் தே³விந்தோ³, தே³வரஜ்ஜங் கரிஸ்ஸஸி;
Asītikkhattuṃ devindo, devarajjaṃ karissasi;
ஸஹஸ்ஸக்க²த்துங் சக்கவத்தீ, ராஜா ரட்டே² ப⁴விஸ்ஸஸி.
Sahassakkhattuṃ cakkavattī, rājā raṭṭhe bhavissasi.
‘‘பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்;
‘‘Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ;
அனுபொ⁴ஸ்ஸஸி தங் ஸப்³ப³ங், பு³த்³தா⁴னுஸ்ஸதியா ப²லங்.
Anubhossasi taṃ sabbaṃ, buddhānussatiyā phalaṃ.
‘‘ப⁴வாப⁴வே ஸங்ஸரந்தோ, மஹாபோ⁴க³ங் லபி⁴ஸ்ஸஸி;
‘‘Bhavābhave saṃsaranto, mahābhogaṃ labhissasi;
போ⁴கே³ தே ஊனதா நத்தி², பு³த்³தா⁴னுஸ்ஸதியா ப²லங்.
Bhoge te ūnatā natthi, buddhānussatiyā phalaṃ.
‘‘கப்பஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;
‘‘Kappasatasahassamhi, okkākakulasambhavo;
கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.
Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.
‘‘அஸீதிகோடிங் ச²ட்³டெ³த்வா, தா³ஸே கம்மகரே ப³ஹூ;
‘‘Asītikoṭiṃ chaḍḍetvā, dāse kammakare bahū;
கோ³தமஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, ஸாஸனே பப்³ப³ஜிஸ்ஸஸி.
Gotamassa bhagavato, sāsane pabbajissasi.
‘‘ஆராத⁴யித்வா ஸம்பு³த்³த⁴ங், கோ³தமங் ஸக்யபுங்க³வங்;
‘‘Ārādhayitvā sambuddhaṃ, gotamaṃ sakyapuṅgavaṃ;
ஸுபூ⁴தி நாம நாமேன, ஹெஸ்ஸஸி ஸத்து² ஸாவகோ.
Subhūti nāma nāmena, hessasi satthu sāvako.
‘‘பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ நிஸீதி³த்வா, த³க்கி²ணெய்யகு³ணம்ஹி தங்;
‘‘Bhikkhusaṅghe nisīditvā, dakkhiṇeyyaguṇamhi taṃ;
ததா²ரணவிஹாரே ச, த்³வீஸு அக்³கே³ ட²பெஸ்ஸஸி.
Tathāraṇavihāre ca, dvīsu agge ṭhapessasi.
‘‘இத³ங் வத்வான ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஜலஜுத்தமனாமகோ;
‘‘Idaṃ vatvāna sambuddho, jalajuttamanāmako;
நப⁴ங் அப்³பு⁴க்³க³மீ வீரோ, ஹங்ஸராஜாவ அம்ப³ரே.
Nabhaṃ abbhuggamī vīro, haṃsarājāva ambare.
‘‘ஸாஸிதோ லோகனாதே²ன, நமஸ்ஸித்வா ததா²க³தங்;
‘‘Sāsito lokanāthena, namassitvā tathāgataṃ;
ஸதா³ பா⁴வேமி முதி³தோ, பு³த்³தா⁴னுஸ்ஸதிமுத்தமங்.
Sadā bhāvemi mudito, buddhānussatimuttamaṃ.
‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;
‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;
ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸங் அக³ச்ச²ஹங்.
Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsaṃ agacchahaṃ.
‘‘அஸீதிக்க²த்துங் தே³விந்தோ³, தே³வரஜ்ஜமகாரயிங்;
‘‘Asītikkhattuṃ devindo, devarajjamakārayiṃ;
ஸஹஸ்ஸக்க²த்துங் ராஜா ச, சக்கவத்தீ அஹோஸஹங்.
Sahassakkhattuṃ rājā ca, cakkavattī ahosahaṃ.
‘‘பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்;
‘‘Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ;
அனுபோ⁴மி ஸுஸம்பத்திங், பு³த்³தா⁴னுஸ்ஸதியா ப²லங்.
Anubhomi susampattiṃ, buddhānussatiyā phalaṃ.
‘‘ப⁴வாப⁴வே ஸங்ஸரந்தோ, மஹாபோ⁴க³ங் லபா⁴மஹங்;
‘‘Bhavābhave saṃsaranto, mahābhogaṃ labhāmahaṃ;
போ⁴கே³ மே ஊனதா நத்தி², பு³த்³தா⁴னுஸ்ஸதியா ப²லங்.
Bhoge me ūnatā natthi, buddhānussatiyā phalaṃ.
‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் கம்மமகரிங் ததா³;
‘‘Satasahassito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;
து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பு³த்³தா⁴னுஸ்ஸதியா ப²லங்.
Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhānussatiyā phalaṃ.
‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ, விமொக்கா²பி ச அட்டி²மே;
‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;
ச²ளபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கதா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி. –
Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsana’’nti. –
இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ஸுபூ⁴தித்தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.
Itthaṃ sudaṃ āyasmā subhūtitthero imā gāthāyo abhāsitthāti.
ஏவங் பன ஸோ தாவதிங்ஸப⁴வனே அபராபரங் உப்பஜ்ஜனவஸேன தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் அனுப⁴வித்வா ததோ சுதோ மனுஸ்ஸலோகே அனேகஸதக்க²த்துங் சக்கவத்திராஜா ச பதே³ஸராஜா ச ஹுத்வா உளாரங் மனுஸ்ஸஸம்பத்திங் அனுப⁴வித்வா அத² அம்ஹாகங் ப⁴க³வதோ காலே ஸாவத்தி²யங் ஸுமனஸெட்டி²ஸ்ஸ கே³ஹே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ கனிட்டோ² ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி ‘‘ஸுபூ⁴தீ’’திஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி.
Evaṃ pana so tāvatiṃsabhavane aparāparaṃ uppajjanavasena dibbasampattiṃ anubhavitvā tato cuto manussaloke anekasatakkhattuṃ cakkavattirājā ca padesarājā ca hutvā uḷāraṃ manussasampattiṃ anubhavitvā atha amhākaṃ bhagavato kāle sāvatthiyaṃ sumanaseṭṭhissa gehe anāthapiṇḍikassa kaniṭṭho hutvā nibbatti ‘‘subhūtī’’tissa nāmaṃ ahosi.
தேன ச ஸமயேன அம்ஹாகங் ப⁴க³வா லோகே உப்பஜ்ஜித்வா பவத்தவரத⁴ம்மசக்கோ அனுபுப்³பே³ன ராஜக³ஹங் க³ந்த்வா தத்த² வேளுவனபடிக்³க³ஹணாதி³னா லோகானுக்³க³ஹங் கரொந்தோ ராஜக³ஹங் உபனிஸ்ஸாய ஸீதவனே விஹரதி. ததா³ அனாத²பிண்டி³கோ ஸெட்டி² ஸாவத்தி²யங் உட்டா²னகப⁴ண்ட³ங் க³ஹெத்வா அத்தனோ ஸஹாயஸ்ஸ ராஜக³ஹஸெட்டி²னோ க⁴ரங் க³தோ பு³த்³து⁴ப்பாத³ங் ஸுத்வா ஸத்தா²ரங் ஸீதவனே விஹரந்தங் உபஸங்கமித்வா பட²மத³ஸ்ஸனேனேவ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டா²ய ஸத்தா²ரங் ஸாவத்தி²ங் ஆக³மனத்தா²ய யாசித்வா ததோ பஞ்சசத்தாலீஸயோஜனே மக்³கே³ யோஜனே யோஜனே ஸதஸஹஸ்ஸபரிச்சாகே³ன விஹாரே பதிட்டா²பெத்வா ஸாவத்தி²யங் ராஜமானேன அட்ட²கரீஸப்பமாணங் ஜேதஸ்ஸ ராஜகுமாரஸ்ஸ உய்யானபூ⁴மிங் கோடிஸந்தா²ரேன கிணித்வா தத்த² ப⁴க³வதோ விஹாரங் காரெத்வா அதா³ஸி. விஹாரபரிக்³க³ஹணதி³வஸே அயங் ஸுபூ⁴திகுடும்பி³கோ அனாத²பிண்டி³கஸெட்டி²னா ஸத்³தி⁴ங் க³ந்த்வா த⁴ம்மங் ஸுணந்தோ ஸத்³த⁴ங் படிலபி⁴த்வா பப்³ப³ஜி . ஸோ உபஸம்பஜ்ஜித்வா த்³வே மாதிகா பகு³ணா கத்வா கம்மட்டா²னங் கதா²பெத்வா அரஞ்ஞே ஸமணத⁴ம்மங் கரொந்தோ மெத்தாஜா²னபாத³கங் விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் பாபுணி. ஸோ த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ யஸ்மா ஸத்தா²ரா தே³ஸிதனியாமேன அனோதி³ஸ்ஸகங் கத்வா த⁴ம்மங் தே³ஸேதி. தஸ்மா அரணவிஹாரீனங் அக்³கோ³ நாம ஜாதோ. பிண்டா³ய சரந்தோ க⁴ரே க⁴ரே மெத்தாஜா²னங் ஸமாபஜ்ஜித்வா வுட்டா²ய பி⁴க்க²ங் படிக்³க³ண்ஹாதி ‘‘ஏவங் தா³யகானங் மஹப்ப²லங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. தஸ்மா த³க்கி²ணெய்யானங் அக்³கோ³ நாம ஜாதோ. தேனாஹ ப⁴க³வா – ‘‘ஏதத³க்³க³ங், பி⁴க்க²வே, மம ஸாவகானங் பி⁴க்கூ²னங் அரணவிஹாரீனங் யதி³த³ங் ஸுபூ⁴தி, த³க்கி²ணெய்யானங் யதி³த³ங் ஸுபூ⁴தீ’’தி (அ॰ நி॰ 1.198, 201). ஏவமயங் மஹாதே²ரோ அரஹத்தே பதிட்டா²ய அத்தனா பூரிதபாரமீனங் ப²லஸ்ஸ மத்த²கங் பத்வா லோகே அபி⁴ஞ்ஞாதோ அபி⁴லக்கி²தோ ஹுத்வா ப³ஹுஜனஹிதாய ஜனபத³சாரிகங் சரந்தோ அனுபுப்³பே³ன ராஜக³ஹங் அக³மாஸி.
Tena ca samayena amhākaṃ bhagavā loke uppajjitvā pavattavaradhammacakko anupubbena rājagahaṃ gantvā tattha veḷuvanapaṭiggahaṇādinā lokānuggahaṃ karonto rājagahaṃ upanissāya sītavane viharati. Tadā anāthapiṇḍiko seṭṭhi sāvatthiyaṃ uṭṭhānakabhaṇḍaṃ gahetvā attano sahāyassa rājagahaseṭṭhino gharaṃ gato buddhuppādaṃ sutvā satthāraṃ sītavane viharantaṃ upasaṅkamitvā paṭhamadassaneneva sotāpattiphale patiṭṭhāya satthāraṃ sāvatthiṃ āgamanatthāya yācitvā tato pañcacattālīsayojane magge yojane yojane satasahassapariccāgena vihāre patiṭṭhāpetvā sāvatthiyaṃ rājamānena aṭṭhakarīsappamāṇaṃ jetassa rājakumārassa uyyānabhūmiṃ koṭisanthārena kiṇitvā tattha bhagavato vihāraṃ kāretvā adāsi. Vihārapariggahaṇadivase ayaṃ subhūtikuṭumbiko anāthapiṇḍikaseṭṭhinā saddhiṃ gantvā dhammaṃ suṇanto saddhaṃ paṭilabhitvā pabbaji . So upasampajjitvā dve mātikā paguṇā katvā kammaṭṭhānaṃ kathāpetvā araññe samaṇadhammaṃ karonto mettājhānapādakaṃ vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pāpuṇi. So dhammaṃ desento yasmā satthārā desitaniyāmena anodissakaṃ katvā dhammaṃ deseti. Tasmā araṇavihārīnaṃ aggo nāma jāto. Piṇḍāya caranto ghare ghare mettājhānaṃ samāpajjitvā vuṭṭhāya bhikkhaṃ paṭiggaṇhāti ‘‘evaṃ dāyakānaṃ mahapphalaṃ bhavissatī’’ti. Tasmā dakkhiṇeyyānaṃ aggo nāma jāto. Tenāha bhagavā – ‘‘etadaggaṃ, bhikkhave, mama sāvakānaṃ bhikkhūnaṃ araṇavihārīnaṃ yadidaṃ subhūti, dakkhiṇeyyānaṃ yadidaṃ subhūtī’’ti (a. ni. 1.198, 201). Evamayaṃ mahāthero arahatte patiṭṭhāya attanā pūritapāramīnaṃ phalassa matthakaṃ patvā loke abhiññāto abhilakkhito hutvā bahujanahitāya janapadacārikaṃ caranto anupubbena rājagahaṃ agamāsi.
ராஜா பி³ம்பி³ஸாரோ தே²ரஸ்ஸ ஆக³மனங் ஸுத்வா உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ‘‘இதே⁴வ, ப⁴ந்தே, வஸதா²’’தி வத்வா ‘‘நிவாஸனட்டா²னங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி பக்கந்தோ விஸ்ஸரி. தே²ரோ ஸேனாஸனங் அலப⁴ந்தோ அப்³போ⁴காஸே வீதினாமேஸி. தே²ரஸ்ஸ ஆனுபா⁴வேன தே³வோ ந வஸ்ஸதி. மனுஸ்ஸா அவுட்டி²தாய உபத்³து³தா ரஞ்ஞோ நிவேஸனத்³வாரே உக்குட்டி²மகங்ஸு. ராஜா ‘‘கேன நு கோ² காரணேன தே³வோ ந வஸ்ஸதீ’’தி வீமங்ஸந்தோ ‘‘தே²ரஸ்ஸ அப்³போ⁴காஸவாஸேன மஞ்ஞே ந வஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெத்வா தஸ்ஸ பண்ணகுடிங் காராபெத்வா ‘‘இமிஸ்ஸா, ப⁴ந்தே, பண்ணகுடியா வஸதா²’’தி வத்வா வந்தி³த்வா பக்காமி. தே²ரோ குடிகங் பவிஸித்வா திணஸந்தா²ரகே பல்லங்கேன நிஸீதி³. ததா³ பன தே³வோ தோ²கங் தோ²கங் பு²ஸாயதி, ந ஸம்மா தா⁴ரங் அனுப்பவெச்ச²தி. அத² தே²ரோ லோகஸ்ஸ அவுட்டி²கப⁴யங் விஸமிதுகாமோ அத்தனோ அஜ்ஜ²த்திகபா³ஹிரவத்து²கஸ்ஸ பரிஸ்ஸயஸ்ஸ அபா⁴வங் பவேதெ³ந்தோ –
Rājā bimbisāro therassa āgamanaṃ sutvā upasaṅkamitvā vanditvā ‘‘idheva, bhante, vasathā’’ti vatvā ‘‘nivāsanaṭṭhānaṃ karissāmī’’ti pakkanto vissari. Thero senāsanaṃ alabhanto abbhokāse vītināmesi. Therassa ānubhāvena devo na vassati. Manussā avuṭṭhitāya upaddutā rañño nivesanadvāre ukkuṭṭhimakaṃsu. Rājā ‘‘kena nu kho kāraṇena devo na vassatī’’ti vīmaṃsanto ‘‘therassa abbhokāsavāsena maññe na vassatī’’ti cintetvā tassa paṇṇakuṭiṃ kārāpetvā ‘‘imissā, bhante, paṇṇakuṭiyā vasathā’’ti vatvā vanditvā pakkāmi. Thero kuṭikaṃ pavisitvā tiṇasanthārake pallaṅkena nisīdi. Tadā pana devo thokaṃ thokaṃ phusāyati, na sammā dhāraṃ anuppavecchati. Atha thero lokassa avuṭṭhikabhayaṃ visamitukāmo attano ajjhattikabāhiravatthukassa parissayassa abhāvaṃ pavedento –
1.
1.
‘‘ச²ன்னா மே குடிகா ஸுகா² நிவாதா, வஸ்ஸ தே³வ யதா²ஸுக²ங்;
‘‘Channā me kuṭikā sukhā nivātā, vassa deva yathāsukhaṃ;
சித்தங் மே ஸுஸமாஹிதங் விமுத்தங், ஆதாபீ விஹராமி வஸ்ஸ தே³வா’’தி. –
Cittaṃ me susamāhitaṃ vimuttaṃ, ātāpī viharāmi vassa devā’’ti. –
கா³த²மாஹ.
Gāthamāha.
தத்த² ச²ன்ன-ஸத்³தோ³ தாவ ‘‘ச²ன்னா ஸா குமாரிகா இமஸ்ஸ குமாரகஸ்ஸ’’ (பாரா॰ 296) ‘‘நச்ச²ன்னங் நப்பதிரூப’’ந்திஆதீ³ஸு (பாரா॰ 383) பதிரூபே ஆக³தோ. ‘‘ச²ன்னங் த்வேவ, ப²க்³கு³ண, ப²ஸ்ஸாயதனான’’ந்திஆதீ³ஸு வசனவிஸிட்டே² ஸங்க்²யாவிஸேஸே. ‘‘ச²ன்னமதிவஸ்ஸதி, விவடங் நாதிவஸ்ஸதீ’’திஆதீ³ஸு (உதா³॰ 45; சூளவ॰ 385) க³ஹணே. ‘‘க்யாஹங் தே நச்ச²ன்னோபி கரிஸ்ஸாமீ’’திஆதீ³ஸு நிவாஸனபாருபனே ‘‘ஆயஸ்மா ச²ன்னோ அனாசாரங் ஆசரதீ’’திஆதீ³ஸு (பாரா॰ 424) பஞ்ஞத்தியங். ‘‘ஸப்³ப³ச்ச²ன்னங் ஸப்³ப³பரிச்ச²ன்னங் (பாசி॰ 52, 54), ச²ன்னா குடி ஆஹிதோ கி³னீ’’தி (ஸு॰ நி॰ 18) ச ஆதீ³ஸு திணாதீ³ஹி சா²த³னே. இதா⁴பி திணாதீ³ஹி சா²த³னேயேவ த³ட்ட²ப்³போ³, தஸ்மா திணேன வா பண்ணேன வா ச²ன்னா யதா² ந வஸ்ஸதி வஸ்ஸோத³கபதனங் ந ஹோதி ந ஓவஸ்ஸதி, ஏவங் ஸம்மதே³வ சா²தி³தாதி அத்தோ².
Tattha channa-saddo tāva ‘‘channā sā kumārikā imassa kumārakassa’’ (pārā. 296) ‘‘nacchannaṃ nappatirūpa’’ntiādīsu (pārā. 383) patirūpe āgato. ‘‘Channaṃ tveva, phagguṇa, phassāyatanāna’’ntiādīsu vacanavisiṭṭhe saṅkhyāvisese. ‘‘Channamativassati, vivaṭaṃ nātivassatī’’tiādīsu (udā. 45; cūḷava. 385) gahaṇe. ‘‘Kyāhaṃ te nacchannopi karissāmī’’tiādīsu nivāsanapārupane ‘‘āyasmā channo anācāraṃ ācaratī’’tiādīsu (pārā. 424) paññattiyaṃ. ‘‘Sabbacchannaṃ sabbaparicchannaṃ (pāci. 52, 54), channā kuṭi āhito ginī’’ti (su. ni. 18) ca ādīsu tiṇādīhi chādane. Idhāpi tiṇādīhi chādaneyeva daṭṭhabbo, tasmā tiṇena vā paṇṇena vā channā yathā na vassati vassodakapatanaṃ na hoti na ovassati, evaṃ sammadeva chāditāti attho.