Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    6. ஸுசரிதஸுத்தங்

    6. Sucaritasuttaṃ

    65. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    65. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘தீணிமானி, பி⁴க்க²வே, ஸுசரிதானி. கதமானி தீணி? காயஸுசரிதங், வசீஸுசரிதங், மனோஸுசரிதங் – இமானி கோ², பி⁴க்க²வே, தீணி ஸுசரிதானீ’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Tīṇimāni, bhikkhave, sucaritāni. Katamāni tīṇi? Kāyasucaritaṃ, vacīsucaritaṃ, manosucaritaṃ – imāni kho, bhikkhave, tīṇi sucaritānī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘காயது³ச்சரிதங் ஹித்வா, வசீது³ச்சரிதானி ச;

    ‘‘Kāyaduccaritaṃ hitvā, vacīduccaritāni ca;

    மனோது³ச்சரிதங் ஹித்வா, யஞ்சஞ்ஞங் தோ³ஸஸங்ஹிதங்.

    Manoduccaritaṃ hitvā, yañcaññaṃ dosasaṃhitaṃ.

    ‘‘அகத்வாகுஸலங் கம்மங், கத்வான குஸலங் ப³ஹுங்;

    ‘‘Akatvākusalaṃ kammaṃ, katvāna kusalaṃ bahuṃ;

    காயஸ்ஸ பே⁴தா³ ஸப்பஞ்ஞோ, ஸக்³க³ங் ஸோ உபபஜ்ஜதீ’’தி.

    Kāyassa bhedā sappañño, saggaṃ so upapajjatī’’ti.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. ச²ட்ட²ங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Chaṭṭhaṃ.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 6. ஸுசரிதஸுத்தவண்ணனா • 6. Sucaritasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact