Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [320] 10. ஸுச்சஜஜாதகவண்ணனா

    [320] 10. Succajajātakavaṇṇanā

    ஸுச்சஜங் வத நச்சஜீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் குடும்பி³கங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர ‘‘கா³மகே உத்³தா⁴ரங் ஸாதெ⁴ஸ்ஸாமீ’’தி ப⁴ரியாய ஸத்³தி⁴ங் தத்த² க³ந்த்வா ஸாதெ⁴த்வா த⁴னங் ஆஹரித்வா ‘‘பச்சா² நெஸ்ஸாமீ’’தி ஏகஸ்மிங் குலே ட²பெத்வா புன ஸாவத்தி²ங் க³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³ ஏகங் பப்³ப³தங் அத்³த³ஸ. அத² நங் ப⁴ரியா ஆஹ ‘‘ஸசே, ஸாமி, அயங் பப்³ப³தோ ஸுவண்ணமயோ ப⁴வெய்ய, த³தெ³ய்யாஸி பன மே கிஞ்சீ’’தி. ‘‘காஸி த்வங், ந கிஞ்சி த³ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸா ‘‘யாவ த²த்³த⁴ஹத³யோ வதாயங், பப்³ப³தே ஸுவண்ணமயே ஜாதேபி மய்ஹங் கிஞ்சி ந த³ஸ்ஸதீ’’தி அனத்தமனா அஹோஸி. தே ஜேதவனஸமீபங் ஆக³ந்த்வா ‘‘பானீயங் பிவிஸ்ஸாமா’’தி விஹாரங் பவிஸித்வா பானீயங் பிவிங்ஸு. ஸத்தா²பி பச்சூஸகாலேயேவ தேஸங் ஸோதாபத்திப²லஸ்ஸ உபனிஸ்ஸயங் தி³ஸ்வா ஆக³மனங் ஓலோகயமானோ க³ந்த⁴குடிபரிவேணே நிஸீதி³ ச²ப்³ப³ண்ணரஸ்மியோ விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோ. தேபி பானீயங் பிவித்வா ஆக³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² தேஹி ஸத்³தி⁴ங் படிஸந்தா²ரங் கத்வா ‘‘கஹங் க³தாத்தா²’’தி புச்சி². ‘‘அம்ஹாகங் கா³மகே உத்³தா⁴ரங் ஸாத⁴னத்தா²ய, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘கிங், உபாஸிகே தவ ஸாமிகோ துய்ஹங் ஹிதங் படிகங்க²தி, உபகாரங் தே கரோதீ’’தி. ப⁴ந்தே, அஹங் இமஸ்மிங் ஸஸினேஹா, அயங் பன மயி நிஸ்ஸினேஹோ, அஜ்ஜ மயா பப்³ப³தங் தி³ஸ்வா ‘‘ஸசாயங் பப்³ப³தோ ஸுவண்ணமயோ அஸ்ஸ, கிஞ்சி மே த³தெ³ய்யாஸீ’’தி வுத்தோ ‘‘காஸி த்வங், ந கிஞ்சி த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ, ஏவங் த²த்³த⁴ஹத³யோ அயந்தி. ‘‘உபாஸிகே, ஏவங் நாமேஸ வத³தி, யதா³ பன தவ கு³ணங் ஸரதி, ததா³ ஸப்³பி³ஸ்ஸரியங் தே தே³தீ’’தி வத்வா ‘‘கதே²த², ப⁴ந்தே’’தி தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Succajaṃ vata naccajīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ kuṭumbikaṃ ārabbha kathesi. So kira ‘‘gāmake uddhāraṃ sādhessāmī’’ti bhariyāya saddhiṃ tattha gantvā sādhetvā dhanaṃ āharitvā ‘‘pacchā nessāmī’’ti ekasmiṃ kule ṭhapetvā puna sāvatthiṃ gacchanto antarāmagge ekaṃ pabbataṃ addasa. Atha naṃ bhariyā āha ‘‘sace, sāmi, ayaṃ pabbato suvaṇṇamayo bhaveyya, dadeyyāsi pana me kiñcī’’ti. ‘‘Kāsi tvaṃ, na kiñci dassāmī’’ti. Sā ‘‘yāva thaddhahadayo vatāyaṃ, pabbate suvaṇṇamaye jātepi mayhaṃ kiñci na dassatī’’ti anattamanā ahosi. Te jetavanasamīpaṃ āgantvā ‘‘pānīyaṃ pivissāmā’’ti vihāraṃ pavisitvā pānīyaṃ piviṃsu. Satthāpi paccūsakāleyeva tesaṃ sotāpattiphalassa upanissayaṃ disvā āgamanaṃ olokayamāno gandhakuṭipariveṇe nisīdi chabbaṇṇarasmiyo vissajjento. Tepi pānīyaṃ pivitvā āgantvā satthāraṃ vanditvā nisīdiṃsu. Satthā tehi saddhiṃ paṭisanthāraṃ katvā ‘‘kahaṃ gatātthā’’ti pucchi. ‘‘Amhākaṃ gāmake uddhāraṃ sādhanatthāya, bhante’’ti. ‘‘Kiṃ, upāsike tava sāmiko tuyhaṃ hitaṃ paṭikaṅkhati, upakāraṃ te karotī’’ti. Bhante, ahaṃ imasmiṃ sasinehā, ayaṃ pana mayi nissineho, ajja mayā pabbataṃ disvā ‘‘sacāyaṃ pabbato suvaṇṇamayo assa, kiñci me dadeyyāsī’’ti vutto ‘‘kāsi tvaṃ, na kiñci dassāmī’’ti āha, evaṃ thaddhahadayo ayanti. ‘‘Upāsike, evaṃ nāmesa vadati, yadā pana tava guṇaṃ sarati, tadā sabbissariyaṃ te detī’’ti vatvā ‘‘kathetha, bhante’’ti tehi yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ ஸப்³ப³கிச்சகாரகோ அமச்சோ அஹோஸி. அதே²கதி³வஸங் ராஜா புத்தங் உபராஜானங் உபட்டா²னங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் மம அந்தேபுரே து³ப்³பெ⁴ய்யா’’தி தங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘தாத, யாவாஹங் ஜீவாமி, தாவ நக³ரே வஸிதுங் ந லச்ச²ஸி, அஞ்ஞத்த² வஸித்வா மமச்சயேன ரஜ்ஜங் காரேஹீ’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி பிதரங் வந்தி³த்வா ஜெட்ட²ப⁴ரியாய ஸத்³தி⁴ங் நக³ரா நிக்க²மித்வா பச்சந்தங் க³ந்த்வா அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா பண்ணஸாலங் மாபெத்வா வனமூலப²லாப²லேஹி யாபெந்தோ வஸி. அபரபா⁴கே³ ராஜா காலமகாஸி. உபராஜா நக்க²த்தங் ஓலோகெந்தோ தஸ்ஸ காலகதபா⁴வங் ஞத்வா பா³ராணஸிங் ஆக³ச்ச²ந்தோ அந்தராமக்³கே³ ஏகங் பப்³ப³தங் அத்³த³ஸ. அத² நங் ப⁴ரியா ஆஹ ‘‘ஸசே, தே³வ, அயங் பப்³ப³தோ ஸுவண்ணமயோ அஸ்ஸ, த³தெ³ய்யாஸி மே கிஞ்சீ’’தி. ‘‘காஸி த்வங், ந கிஞ்சி த³ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸா ‘‘அஹங் இமஸ்மிங் ஸினேஹங் சி²ந்தி³துங் அஸக்கொந்தீ அரஞ்ஞங் பாவிஸிங், அயஞ்ச ஏவங் வத³தி, அதிவிய த²த்³த⁴ஹத³யோ , ராஜா ஹுத்வாபி ஏஸ மய்ஹங் கிங் கல்யாணங் கரிஸ்ஸதீ’’தி அனத்தமனா அஹோஸி. ஸோ ஆக³ந்த்வா ரஜ்ஜே பதிட்டி²தோ தங் அக்³க³மஹேஸிட்டா²னே ட²பேஸி , இத³ங் யஸமத்தகமேவ அதா³ஸி. உத்தரி பன ஸக்காரஸம்மானோ நத்தி², தஸ்ஸா அத்தி²பா⁴வம்பி ந ஜானாதி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa sabbakiccakārako amacco ahosi. Athekadivasaṃ rājā puttaṃ uparājānaṃ upaṭṭhānaṃ āgacchantaṃ disvā ‘‘ayaṃ mama antepure dubbheyyā’’ti taṃ pakkosāpetvā ‘‘tāta, yāvāhaṃ jīvāmi, tāva nagare vasituṃ na lacchasi, aññattha vasitvā mamaccayena rajjaṃ kārehī’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti pitaraṃ vanditvā jeṭṭhabhariyāya saddhiṃ nagarā nikkhamitvā paccantaṃ gantvā araññaṃ pavisitvā paṇṇasālaṃ māpetvā vanamūlaphalāphalehi yāpento vasi. Aparabhāge rājā kālamakāsi. Uparājā nakkhattaṃ olokento tassa kālakatabhāvaṃ ñatvā bārāṇasiṃ āgacchanto antarāmagge ekaṃ pabbataṃ addasa. Atha naṃ bhariyā āha ‘‘sace, deva, ayaṃ pabbato suvaṇṇamayo assa, dadeyyāsi me kiñcī’’ti. ‘‘Kāsi tvaṃ, na kiñci dassāmī’’ti. Sā ‘‘ahaṃ imasmiṃ sinehaṃ chindituṃ asakkontī araññaṃ pāvisiṃ, ayañca evaṃ vadati, ativiya thaddhahadayo , rājā hutvāpi esa mayhaṃ kiṃ kalyāṇaṃ karissatī’’ti anattamanā ahosi. So āgantvā rajje patiṭṭhito taṃ aggamahesiṭṭhāne ṭhapesi , idaṃ yasamattakameva adāsi. Uttari pana sakkārasammāno natthi, tassā atthibhāvampi na jānāti.

    போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘அயங் தே³வீ இமஸ்ஸ ரஞ்ஞோ உபகாரிகா து³க்க²ங் அக³ணெத்வா அரஞ்ஞவாஸங் வஸி. அயங் பனேதங் அக³ணெத்வா அஞ்ஞாஹி ஸத்³தி⁴ங் அபி⁴ரமந்தோ விசரதி, யதா² ஏஸா ஸப்³பி³ஸ்ஸரியங் லப⁴தி, ததா² கரிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ஏகதி³வஸங் தங் உபஸங்கமித்வா ‘‘மஹாதே³வி மயங் தும்ஹாகங் ஸந்திகா பிண்ட³பாதமத்தம்பி ந லபா⁴ம, கஸ்மா அம்ஹேஸு பமஜ்ஜித்த², அதிவிய த²த்³த⁴ஹத³யா அத்தா²’’தி ஆஹ. ‘‘தாத, ஸசாஹங் அத்தனா லபெ⁴ய்யங், துய்ஹம்பி த³தெ³ய்யங், அலப⁴மானா பன கிங் த³ஸ்ஸாமி, ராஜாபி மய்ஹங் இதா³னி கிங் நாம த³ஸ்ஸதி, ஸோ அந்தராமக்³கே³ ‘இமஸ்மிங் பப்³ப³தே ஸுவண்ணமயே ஜாதே மய்ஹங் கிஞ்சி த³ஸ்ஸஸீ’தி வுத்தோ ‘காஸி த்வங், ந கிஞ்சி த³ஸ்ஸாமீ’தி ஆஹ, ஸுபரிச்சஜம்பி ந பரிச்சஜீ’’தி. ‘‘கிங் பன ரஞ்ஞோ ஸந்திகே இமங் கத²ங் கதே²துங் ஸக்கி²ஸ்ஸதா²’’தி? ‘‘ஸக்கி²ஸ்ஸாமி, தாதா’’தி. ‘‘தேன ஹி அஹங் ரஞ்ஞோ ஸந்திகே டி²தோ புச்சி²ஸ்ஸாமி, தும்ஹே கதெ²ய்யாதா²’’தி. ‘‘ஸாது⁴, தாதா’’தி. போ³தி⁴ஸத்தோ தே³வியா ரஞ்ஞோ உபட்டா²னங் ஆக³ந்த்வா டி²தகாலே ஆஹ ‘‘நனு, அய்யே, மயங் தும்ஹாகங் ஸந்திகா கிஞ்சி ந லபா⁴மா’’தி? ‘‘தாத, அஹங் லப⁴மானா துய்ஹங் த³தெ³ய்யங், அஹமேவ கிஞ்சி ந லபா⁴மி, அலப⁴மானா துய்ஹங் கிங் த³ஸ்ஸாமி, ராஜாபி இதா³னி மய்ஹங் கிங் நாம த³ஸ்ஸதி, ஸோ அரஞ்ஞதோ ஆக³மனகாலே ஏகங் பப்³ப³தங் தி³ஸ்வா ‘ஸசாயங் பப்³ப³தோ ஸுவண்ணமயோ அஸ்ஸ, கிஞ்சி மே த³தெ³ய்யாஸீ’தி வுத்தோ ‘காஸி த்வங், ந கிஞ்சி த³ஸ்ஸாமீ’தி வத³தி, ஸுபரிச்சஜம்பி ந பரிச்சஜீ’’தி ஏதமத்த²ங் தீ³பெந்தீ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Bodhisatto ‘‘ayaṃ devī imassa rañño upakārikā dukkhaṃ agaṇetvā araññavāsaṃ vasi. Ayaṃ panetaṃ agaṇetvā aññāhi saddhiṃ abhiramanto vicarati, yathā esā sabbissariyaṃ labhati, tathā karissāmī’’ti cintetvā ekadivasaṃ taṃ upasaṅkamitvā ‘‘mahādevi mayaṃ tumhākaṃ santikā piṇḍapātamattampi na labhāma, kasmā amhesu pamajjittha, ativiya thaddhahadayā atthā’’ti āha. ‘‘Tāta, sacāhaṃ attanā labheyyaṃ, tuyhampi dadeyyaṃ, alabhamānā pana kiṃ dassāmi, rājāpi mayhaṃ idāni kiṃ nāma dassati, so antarāmagge ‘imasmiṃ pabbate suvaṇṇamaye jāte mayhaṃ kiñci dassasī’ti vutto ‘kāsi tvaṃ, na kiñci dassāmī’ti āha, supariccajampi na pariccajī’’ti. ‘‘Kiṃ pana rañño santike imaṃ kathaṃ kathetuṃ sakkhissathā’’ti? ‘‘Sakkhissāmi, tātā’’ti. ‘‘Tena hi ahaṃ rañño santike ṭhito pucchissāmi, tumhe katheyyāthā’’ti. ‘‘Sādhu, tātā’’ti. Bodhisatto deviyā rañño upaṭṭhānaṃ āgantvā ṭhitakāle āha ‘‘nanu, ayye, mayaṃ tumhākaṃ santikā kiñci na labhāmā’’ti? ‘‘Tāta, ahaṃ labhamānā tuyhaṃ dadeyyaṃ, ahameva kiñci na labhāmi, alabhamānā tuyhaṃ kiṃ dassāmi, rājāpi idāni mayhaṃ kiṃ nāma dassati, so araññato āgamanakāle ekaṃ pabbataṃ disvā ‘sacāyaṃ pabbato suvaṇṇamayo assa, kiñci me dadeyyāsī’ti vutto ‘kāsi tvaṃ, na kiñci dassāmī’ti vadati, supariccajampi na pariccajī’’ti etamatthaṃ dīpentī paṭhamaṃ gāthamāha –

    77.

    77.

    ‘‘ஸுச்சஜங் வத நச்சஜி, வாசாய அத³த³ங் கி³ரிங்;

    ‘‘Succajaṃ vata naccaji, vācāya adadaṃ giriṃ;

    கிஞ்ஹி தஸ்ஸசஜந்தஸ்ஸ, வாசாய அத³த³ பப்³ப³த’’ந்தி.

    Kiñhi tassacajantassa, vācāya adada pabbata’’nti.

    தத்த² ஸுச்சஜங் வதாதி ஸுகே²ன சஜிதுங் ஸக்குணெய்யம்பி ந சஜி. அத³த³ந்தி வசனமத்தேனாபி பப்³ப³தங் அத³த³மானோ. கிஞ்ஹி தஸ்ஸசஜந்தஸ்ஸாதி தஸ்ஸ நாமேதஸ்ஸ மயா யாசிதஸ்ஸ ந சஜந்தஸ்ஸ கிஞ்ஹி சஜெய்ய. வாசாய அத³த³ பப்³ப³தந்தி ஸசாயங் மயா யாசிதோ மம வசனேன ஸுவண்ணமயம்பி ஹொந்தங் தங் பப்³ப³தங் வாசாய அத³த³, வசனமத்தேன அத³ஸ்ஸாதி அத்தோ².

    Tattha succajaṃ vatāti sukhena cajituṃ sakkuṇeyyampi na caji. Adadanti vacanamattenāpi pabbataṃ adadamāno. Kiñhi tassacajantassāti tassa nāmetassa mayā yācitassa na cajantassa kiñhi cajeyya. Vācāya adada pabbatanti sacāyaṃ mayā yācito mama vacanena suvaṇṇamayampi hontaṃ taṃ pabbataṃ vācāya adada, vacanamattena adassāti attho.

    தங் ஸுத்வா ராஜா து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā rājā dutiyaṃ gāthamāha –

    78.

    78.

    ‘‘யஞ்ஹி கயிரா தஞ்ஹி வதே³, யங் ந கயிரா ந தங் வதே³;

    ‘‘Yañhi kayirā tañhi vade, yaṃ na kayirā na taṃ vade;

    அகரொந்தங் பா⁴ஸமானங், பரிஜானந்தி பண்டி³தா’’தி.

    Akarontaṃ bhāsamānaṃ, parijānanti paṇḍitā’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – யதே³வ ஹி பண்டி³தோ புரிஸோ காயேன கரெய்ய, தங் வாசாய வதெ³ய்ய. யங் ந கயிரா, ந தங் வதெ³ய்ய, தா³துகாமோவ த³ம்மீதி வதெ³ய்ய, ந அதா³துகாமோதி அதி⁴ப்பாயோ. கிங்காரணா? யோ ஹி ‘‘த³ஸ்ஸாமீ’’தி வத்வாபி பச்சா² ந த³தா³தி, தங் அகரொந்தங் கேவலங் முஸா பா⁴ஸமானங் பரிஜானந்தி பண்டி³தா. அயங் ‘‘த³ஸ்ஸாமீ’’தி வசனமத்தமேவ பா⁴ஸதி, ந பன தே³தி, யஞ்ஹி கோ² பன அதி³ன்னம்பி வசனமத்தேனேவ தி³ன்னங் ஹோதி, தங் புரேதரமேவ லத்³த⁴ங் நாம ப⁴விஸ்ஸதீதி ஏவங் தஸ்ஸ முஸாவாதி³பா⁴வங் பரிஜானந்தி பண்டி³தா, பா³லா பன வசனமத்தேனேவ துஸ்ஸந்தீதி.

    Tassattho – yadeva hi paṇḍito puriso kāyena kareyya, taṃ vācāya vadeyya. Yaṃ na kayirā, na taṃ vadeyya, dātukāmova dammīti vadeyya, na adātukāmoti adhippāyo. Kiṃkāraṇā? Yo hi ‘‘dassāmī’’ti vatvāpi pacchā na dadāti, taṃ akarontaṃ kevalaṃ musā bhāsamānaṃ parijānanti paṇḍitā. Ayaṃ ‘‘dassāmī’’ti vacanamattameva bhāsati, na pana deti, yañhi kho pana adinnampi vacanamatteneva dinnaṃ hoti, taṃ puretarameva laddhaṃ nāma bhavissatīti evaṃ tassa musāvādibhāvaṃ parijānanti paṇḍitā, bālā pana vacanamatteneva tussantīti.

    தங் ஸுத்வா தே³வீ ரஞ்ஞோ அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வா ததியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā devī rañño añjaliṃ paggahetvā tatiyaṃ gāthamāha –

    79.

    79.

    ‘‘ராஜபுத்த நமோ த்யத்து², ஸச்சே த⁴ம்மே டி²தோ சஸி;

    ‘‘Rājaputta namo tyatthu, sacce dhamme ṭhito casi;

    யஸ்ஸ தே ப்³யஸனங் பத்தோ, ஸச்சஸ்மிங் ரமதே மனோ’’தி.

    Yassa te byasanaṃ patto, saccasmiṃ ramate mano’’ti.

    தத்த² ஸச்சே த⁴ம்மேதி வசீஸச்சே ச ஸபா⁴வத⁴ம்மே ச. ப்³யஸனங் பத்தோதி யஸ்ஸ தவ ரட்டா² பப்³பா³ஜனீயஸங்கா²தங் ப்³யஸனங் பத்தோபி மனோ ஸச்சஸ்மிங்யேவ ரமதி.

    Tattha sacce dhammeti vacīsacce ca sabhāvadhamme ca. Byasanaṃ pattoti yassa tava raṭṭhā pabbājanīyasaṅkhātaṃ byasanaṃ pattopi mano saccasmiṃyeva ramati.

    ஏவங் ரஞ்ஞோ கு³ணகத²ங் கத²யமானாய தே³வியா தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸா கு³ணகத²ங் கதெ²ந்தோ சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –

    Evaṃ rañño guṇakathaṃ kathayamānāya deviyā taṃ sutvā bodhisatto tassā guṇakathaṃ kathento catutthaṃ gāthamāha –

    80.

    80.

    ‘‘யா த³லித்³தீ³ த³லித்³த³ஸ்ஸ, அட்³டா⁴ அட்³ட⁴ஸ்ஸ கித்திம;

    ‘‘Yā daliddī daliddassa, aḍḍhā aḍḍhassa kittima;

    ஸா ஹிஸ்ஸ பரமா ப⁴ரியா, ஸஹிரஞ்ஞஸ்ஸ இத்தி²யோ’’தி.

    Sā hissa paramā bhariyā, sahiraññassa itthiyo’’ti.

    தத்த² கித்திமாதி கித்திஸம்பன்னாதி அத்தோ². ஸா ஹிஸ்ஸ பரமாதி யா த³லித்³த³ஸ்ஸ ஸாமிகஸ்ஸ த³லித்³த³காலே ஸயம்பி த³லித்³தீ³ ஹுத்வா தங் ந பரிச்சஜதி. அட்³ட⁴ஸ்ஸாதி அட்³ட⁴காலே அட்³டா⁴ ஹுத்வா ஸாமிகமேவ அனுவத்ததி, ஸமானஸுக²து³க்கா²வ ஹோதி, ஸா ஹி தஸ்ஸ பரமா உத்தமா ப⁴ரியா நாம. ஸஹிரஞ்ஞஸ்ஸ பன இஸ்ஸரியே டி²தஸ்ஸ இத்தி²யோ நாம ஹொந்தியேவ, அனச்ச²ரியமேவ ஏதந்தி.

    Tattha kittimāti kittisampannāti attho. Sā hissa paramāti yā daliddassa sāmikassa daliddakāle sayampi daliddī hutvā taṃ na pariccajati. Aḍḍhassāti aḍḍhakāle aḍḍhā hutvā sāmikameva anuvattati, samānasukhadukkhāva hoti, sā hi tassa paramā uttamā bhariyā nāma. Sahiraññassa pana issariye ṭhitassa itthiyo nāma hontiyeva, anacchariyameva etanti.

    ஏவஞ்ச பன வத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘அயங், மஹாராஜ, தும்ஹாகங் து³க்கி²தகாலே அரஞ்ஞே ஸமானது³க்கா² ஹுத்வா வஸி, இமிஸ்ஸா ஸம்மானங் காதுங் வட்டதீ’’தி தே³வியா கு³ணங் கதே²ஸி. ராஜா தஸ்ஸ வசனேன தே³வியா கு³ணங் ஸரித்வா ‘‘பண்டி³த, தவ கதா²யாஹங் தே³வியா கு³ணங் அனுஸ்ஸரி’’ந்தி வத்வா தஸ்ஸா ஸப்³பி³ஸ்ஸரியமதா³ஸி. ‘‘தயாஹங் தே³வியா கு³ணங் ஸராபிதோ’’தி போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸபி மஹந்தங் ஸக்காரங் அகாஸி.

    Evañca pana vatvā bodhisatto ‘‘ayaṃ, mahārāja, tumhākaṃ dukkhitakāle araññe samānadukkhā hutvā vasi, imissā sammānaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti deviyā guṇaṃ kathesi. Rājā tassa vacanena deviyā guṇaṃ saritvā ‘‘paṇḍita, tava kathāyāhaṃ deviyā guṇaṃ anussari’’nti vatvā tassā sabbissariyamadāsi. ‘‘Tayāhaṃ deviyā guṇaṃ sarāpito’’ti bodhisattassapi mahantaṃ sakkāraṃ akāsi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உபோ⁴ ஜயம்பதிகா ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹிங்ஸு.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ubho jayampatikā sotāpattiphale patiṭṭhahiṃsu.

    ததா³ பா³ராணஸிராஜா அயங் குடும்பி³கோ அஹோஸி, தே³வீ அயங் உபாஸிகா, பண்டி³தாமச்சோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.

    Tadā bārāṇasirājā ayaṃ kuṭumbiko ahosi, devī ayaṃ upāsikā, paṇḍitāmacco pana ahameva ahosinti.

    ஸுச்சஜஜாதகவண்ணனா த³ஸமா.

    Succajajātakavaṇṇanā dasamā.

    புசிமந்த³வக்³கோ³ து³தியோ.

    Pucimandavaggo dutiyo.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 320. ஸுச்சஜஜாதகங் • 320. Succajajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact