Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [387] 2. ஸூசிஜாதகவண்ணனா

    [387] 2. Sūcijātakavaṇṇanā

    அகக்கஸங் அப²ருஸந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ பஞ்ஞாபாரமிங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² மஹாஉமங்க³ஜாதகே (ஜா॰ 2.22.590 ஆத³யோ) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. ததா³ பன ஸத்தா² பி⁴க்கூ² ஆமந்தெத்வா ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி ததா²க³தோ பஞ்ஞவா உபாயகுஸலோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Akakkasaṃapharusanti idaṃ satthā jetavane viharanto paññāpāramiṃ ārabbha kathesi. Vatthu mahāumaṅgajātake (jā. 2.22.590 ādayo) āvi bhavissati. Tadā pana satthā bhikkhū āmantetvā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi tathāgato paññavā upāyakusaloyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ காஸிரட்டே² கம்மாரகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ பரியோதா³தஸிப்போ அஹோஸி. மாதாபிதரோ பனஸ்ஸ த³லித்³தா³, தேஸங் கா³மதோ அவிதூ³ரே அஞ்ஞோ ஸஹஸ்ஸகுடிகோ கம்மாரகா³மோ. தத்த² கம்மாரஸஹஸ்ஸஜெட்ட²கோ கம்மாரோ ராஜவல்லபோ⁴ அட்³டோ⁴ மஹத்³த⁴னோ, தஸ்ஸேகா தீ⁴தா அஹோஸி உத்தமரூபத⁴ரா தே³வச்ச²ராபடிபா⁴கா³ ஜனபத³கல்யாணிலக்க²ணேஹி ஸமன்னாக³தா. ஸாமந்தகா³மேஸு மனுஸ்ஸா வாஸிப²ரஸுபா²லபாசனாதி³காராபனத்தா²ய தங் கா³மங் க³ந்த்வா யேபு⁴ய்யேன தங் குமாரிகங் பஸ்ஸந்தி, தே அத்தனோ அத்தனோ கா³மங் க³ந்த்வா நிஸின்னட்டா²னாதீ³ஸு தஸ்ஸா ரூபங் வண்ணெந்தி. போ³தி⁴ஸத்தோ தங் ஸுத்வா ஸவனஸங்ஸக்³கே³ன ப³ஜ்ஜி²த்வா ‘‘பாத³பரிசாரிகங் நங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி உத்தமஜாதிகங் அயங் க³ஹெத்வா ஏகங் ஸுகு²மங் க⁴னங் ஸூசிங் கத்வா பாஸே விஜ்ஜி²த்வா உத³கே உப்பிலாபெத்வா அபரம்பி ததா²ரூபமேவ தஸ்ஸா கோஸகங் கத்வா பாஸே விஜ்ஜி². இமினா நியாமேன தஸ்ஸா ஸத்த கோஸகே அகாஸி, ‘‘கத²ங் அகாஸீ’’தி ந வத்தப்³ப³ங். போ³தி⁴ஸத்தானஞ்ஹி ஞாணமஹந்ததாய கரணங் ஸமிஜ்ஜ²தியேவ. ஸோ தங் ஸூசிங் நாளிகாய பக்கி²பித்வா ஓவட்டிகாய கத்வா தங் கா³மங் க³ந்த்வா கம்மாரஜெட்ட²கஸ்ஸ வஸனவீதி²ங் புச்சி²த்வா தத்த² க³ந்த்வா த்³வாரே ட²த்வா ‘‘கோ மம ஹத்த²தோ ஏவரூபங் நாம ஸூசிங் மூலேன கிணிதுங் இச்ச²தீ’’தி ஸூசிங் வண்ணெந்தோ ஜெட்ட²ககம்மாரஸ்ஸ க⁴ரத்³வாரஸமீபே ட²த்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kāsiraṭṭhe kammārakule nibbattitvā vayappatto pariyodātasippo ahosi. Mātāpitaro panassa daliddā, tesaṃ gāmato avidūre añño sahassakuṭiko kammāragāmo. Tattha kammārasahassajeṭṭhako kammāro rājavallabho aḍḍho mahaddhano, tassekā dhītā ahosi uttamarūpadharā devaccharāpaṭibhāgā janapadakalyāṇilakkhaṇehi samannāgatā. Sāmantagāmesu manussā vāsipharasuphālapācanādikārāpanatthāya taṃ gāmaṃ gantvā yebhuyyena taṃ kumārikaṃ passanti, te attano attano gāmaṃ gantvā nisinnaṭṭhānādīsu tassā rūpaṃ vaṇṇenti. Bodhisatto taṃ sutvā savanasaṃsaggena bajjhitvā ‘‘pādaparicārikaṃ naṃ karissāmī’’ti uttamajātikaṃ ayaṃ gahetvā ekaṃ sukhumaṃ ghanaṃ sūciṃ katvā pāse vijjhitvā udake uppilāpetvā aparampi tathārūpameva tassā kosakaṃ katvā pāse vijjhi. Iminā niyāmena tassā satta kosake akāsi, ‘‘kathaṃ akāsī’’ti na vattabbaṃ. Bodhisattānañhi ñāṇamahantatāya karaṇaṃ samijjhatiyeva. So taṃ sūciṃ nāḷikāya pakkhipitvā ovaṭṭikāya katvā taṃ gāmaṃ gantvā kammārajeṭṭhakassa vasanavīthiṃ pucchitvā tattha gantvā dvāre ṭhatvā ‘‘ko mama hatthato evarūpaṃ nāma sūciṃ mūlena kiṇituṃ icchatī’’ti sūciṃ vaṇṇento jeṭṭhakakammārassa gharadvārasamīpe ṭhatvā paṭhamaṃ gāthamāha –

    83.

    83.

    ‘‘அகக்கஸங் அப²ருஸங், க²ரதோ⁴தங் ஸுபாஸியங்;

    ‘‘Akakkasaṃ apharusaṃ, kharadhotaṃ supāsiyaṃ;

    ஸுகு²மங் திகி²ணக்³க³ஞ்ச, கோ ஸூசிங் கேதுமிச்ச²தீ’’தி.

    Sukhumaṃ tikhiṇaggañca, ko sūciṃ ketumicchatī’’ti.

    தஸ்ஸத்தோ² – மம படலஸ்ஸ வா திலகஸ்ஸ வா ஓதி⁴னோ வா அபா⁴வேன அகக்கஸங், ஸுமட்ட²தாய அப²ருஸங், க²ரேன பாஸாணேன தோ⁴தத்தா க²ரதோ⁴தங், ஸுந்த³ரேன ஸுவித்³தே⁴ன பாஸேன ஸமன்னாக³தத்தா ஸுபாஸியங் , ஸண்ஹதாய ஸுகு²மங், அக்³க³ஸ்ஸ திகி²ணதாய திகி²ணக்³க³ங் ஸூசிங் மம ஹத்த²தோ மூலங் த³த்வா கோ கிணிதுங் இச்ச²தீதி.

    Tassattho – mama paṭalassa vā tilakassa vā odhino vā abhāvena akakkasaṃ, sumaṭṭhatāya apharusaṃ, kharena pāsāṇena dhotattā kharadhotaṃ, sundarena suviddhena pāsena samannāgatattā supāsiyaṃ, saṇhatāya sukhumaṃ, aggassa tikhiṇatāya tikhiṇaggaṃ sūciṃ mama hatthato mūlaṃ datvā ko kiṇituṃ icchatīti.

    ஏவஞ்ச பன வத்வா புனபி தங் வண்ணெந்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Evañca pana vatvā punapi taṃ vaṇṇento dutiyaṃ gāthamāha –

    84.

    84.

    ‘‘ஸுமஜ்ஜஞ்ச ஸுபாஸஞ்ச, அனுபுப்³ப³ங் ஸுவட்டிதங்;

    ‘‘Sumajjañca supāsañca, anupubbaṃ suvaṭṭitaṃ;

    க⁴னகா⁴திமங் படித²த்³த⁴ங், கோ ஸூசிங் கேதுமிச்ச²தீ’’தி.

    Ghanaghātimaṃ paṭithaddhaṃ, ko sūciṃ ketumicchatī’’ti.

    தத்த² ஸுமஜ்ஜஞ்சாதி குருவிந்த³கசுண்ணேன ஸுட்டு² மஜ்ஜிதங். ஸுபாஸஞ்சாதி ஸண்ஹேன பாஸவேத⁴கேன வித்³த⁴த்தா ஸுந்த³ரபாஸங். க⁴னகா⁴திமந்தி யா கா⁴தியமானா அதி⁴கரணிங் அனுபவிஸதி, அயங் ‘‘க⁴னகா⁴திமா’’தி வுச்சதி, தாதி³ஸிந்தி அத்தோ². படித²த்³த⁴ந்தி த²த்³த⁴ங் அமுது³கங்.

    Tattha sumajjañcāti kuruvindakacuṇṇena suṭṭhu majjitaṃ. Supāsañcāti saṇhena pāsavedhakena viddhattā sundarapāsaṃ. Ghanaghātimanti yā ghātiyamānā adhikaraṇiṃ anupavisati, ayaṃ ‘‘ghanaghātimā’’ti vuccati, tādisinti attho. Paṭithaddhanti thaddhaṃ amudukaṃ.

    தஸ்மிங் க²ணே ஸா குமாரிகா பு⁴த்தபாதராஸங் பிதரங் த³ரத²படிப்பஸ்ஸம்ப⁴னத்த²ங் சூளஸயனே நிபன்னங் தாலவண்டேன பீ³ஜயமானா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ மது⁴ரஸத்³த³ங் ஸுத்வா அல்லமங்ஸபிண்டே³ன ஹத³யே பஹடா விய க⁴டஸஹஸ்ஸேன நிப்³பா³பிதத³ரதா² விய ஹுத்வா ‘‘கோ நு கோ² ஏஸ அதிமது⁴ரேன ஸத்³தே³ன கம்மாரானங் வஸனகா³மே ஸூசிங் விக்கிணாதி, கேன நு கோ² கம்மேன ஆக³தோ, ஜானிஸ்ஸாமி ந’’ந்தி தாலவண்டங் ட²பெத்வா கே³ஹா நிக்க²ம்ம ப³ஹிஆளிந்த³கே ட²த்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் கதே²ஸி. போ³தி⁴ஸத்தானஞ்ஹி பத்தி²தங் நாம ஸமிஜ்ஜ²தி, ஸோ ஹி தஸ்ஸாயேவத்தா²ய தங் கா³மங் ஆக³தோ. ஸா ச தேன ஸத்³தி⁴ங் கதெ²ந்தீ ‘‘மாணவ, ஸகலரட்ட²வாஸினோ ஸூசிஆதீ³னங் அத்தா²ய இமங் கா³மங் ஆக³ச்ச²ந்தி, த்வங் பா³லதாய கம்மாரகா³மே ஸூசிங் விக்கிணிதுங் இச்ச²ஸி, ஸசேபி தி³வஸங் ஸூசியா வண்ணங் பா⁴ஸிஸ்ஸஸி, ந தே கோசி ஹத்த²தோ ஸூசிங் க³ண்ஹிஸ்ஸதி, ஸசே த்வங் மூலங் லத்³து⁴ங் இச்ச²ஸி, அஞ்ஞங் கா³மங் யாஹீ’’தி வத்வா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Tasmiṃ khaṇe sā kumārikā bhuttapātarāsaṃ pitaraṃ darathapaṭippassambhanatthaṃ cūḷasayane nipannaṃ tālavaṇṭena bījayamānā bodhisattassa madhurasaddaṃ sutvā allamaṃsapiṇḍena hadaye pahaṭā viya ghaṭasahassena nibbāpitadarathā viya hutvā ‘‘ko nu kho esa atimadhurena saddena kammārānaṃ vasanagāme sūciṃ vikkiṇāti, kena nu kho kammena āgato, jānissāmi na’’nti tālavaṇṭaṃ ṭhapetvā gehā nikkhamma bahiāḷindake ṭhatvā tena saddhiṃ kathesi. Bodhisattānañhi patthitaṃ nāma samijjhati, so hi tassāyevatthāya taṃ gāmaṃ āgato. Sā ca tena saddhiṃ kathentī ‘‘māṇava, sakalaraṭṭhavāsino sūciādīnaṃ atthāya imaṃ gāmaṃ āgacchanti, tvaṃ bālatāya kammāragāme sūciṃ vikkiṇituṃ icchasi, sacepi divasaṃ sūciyā vaṇṇaṃ bhāsissasi, na te koci hatthato sūciṃ gaṇhissati, sace tvaṃ mūlaṃ laddhuṃ icchasi, aññaṃ gāmaṃ yāhī’’ti vatvā dve gāthā abhāsi –

    84.

    84.

    ‘‘இதோதா³னி பதாயந்தி, ஸூசியோ ப³ளிஸானி ச;

    ‘‘Itodāni patāyanti, sūciyo baḷisāni ca;

    கோயங் கம்மாரகா³மஸ்மிங், ஸூசிங் விக்கேதுமிச்ச²தி.

    Koyaṃ kammāragāmasmiṃ, sūciṃ vikketumicchati.

    85.

    85.

    ‘‘இதோ ஸத்தா²னி க³ச்ச²ந்தி, கம்மந்தா விவிதா⁴ புதூ²;

    ‘‘Ito satthāni gacchanti, kammantā vividhā puthū;

    கோயங் கம்மாரகா³மஸ்மிங், ஸூசிங் விக்கேதுமிச்ச²தீ’’தி.

    Koyaṃ kammāragāmasmiṃ, sūciṃ vikketumicchatī’’ti.

    தத்த² இதோதா³னீதி இமஸ்மிங் ரட்டே² இதா³னி ஸூசியோ ச ப³ளிஸானி ச அஞ்ஞானி ச உபகரணானி இமம்ஹா கம்மாரகா³மா பதாயந்தி நிக்க²மந்தி, தங் தங் தி³ஸங் பத்த²ரந்தா நிக்³க³ச்ச²ந்தி. கோயந்தி ஏவங் ஸந்தே கோ அயங் இமஸ்மிங் கம்மாரகா³மே ஸூசிங் விக்கிணிதுங் இச்ச²தி. ஸத்தா²னீதி பா³ராணஸிங் க³ச்ச²ந்தானி நானப்பகாரானி ஸத்தா²னி இதோவ க³ச்ச²ந்தி. விவிதா⁴ புதூ²தி நானப்பகாரா ப³ஹூ கம்மந்தாபி ஸகலரட்ட²வாஸீனங் இதோ க³ஹிதஉபகரணேஹேவ பவத்தந்தி.

    Tattha itodānīti imasmiṃ raṭṭhe idāni sūciyo ca baḷisāni ca aññāni ca upakaraṇāni imamhā kammāragāmā patāyanti nikkhamanti, taṃ taṃ disaṃ pattharantā niggacchanti. Koyanti evaṃ sante ko ayaṃ imasmiṃ kammāragāme sūciṃ vikkiṇituṃ icchati. Satthānīti bārāṇasiṃ gacchantāni nānappakārāni satthāni itova gacchanti. Vividhā puthūti nānappakārā bahū kammantāpi sakalaraṭṭhavāsīnaṃ ito gahitaupakaraṇeheva pavattanti.

    போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸா வசனங் ஸுத்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, த்வங் அஜானந்தீ அஞ்ஞாணேன ஏவங் வதே³ஸீ’’தி வத்வா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Bodhisatto tassā vacanaṃ sutvā ‘‘bhadde, tvaṃ ajānantī aññāṇena evaṃ vadesī’’ti vatvā dve gāthā abhāsi –

    86.

    86.

    ‘‘ஸூசிங் கம்மாரகா³மஸ்மிங், விக்கேதப்³பா³ பஜானதா;

    ‘‘Sūciṃ kammāragāmasmiṃ, vikketabbā pajānatā;

    ஆசரியாவ ஜானந்தி, கம்மங் ஸுகதது³க்கடங்.

    Ācariyāva jānanti, kammaṃ sukatadukkaṭaṃ.

    87.

    87.

    ‘‘இமஞ்சே தே பிதா ப⁴த்³தே³, ஸூசிங் ஜஞ்ஞா மயா கதங்;

    ‘‘Imañce te pitā bhadde, sūciṃ jaññā mayā kataṃ;

    தயா ச மங் நிமந்தெய்ய, யஞ்சத்த²ஞ்ஞங் க⁴ரே த⁴ன’’ந்தி.

    Tayā ca maṃ nimanteyya, yañcatthaññaṃ ghare dhana’’nti.

    தத்த² ஸூசிந்தி விப⁴த்திவிபல்லாஸோ கதோ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ஸூசி நாம பஜானதா பண்டி³தேன புரிஸேன கம்மாரகா³மஸ்மிங்யேவ விக்கேதப்³பா³. கிங்காரணா? ஆசரியாவ ஜானந்தி, கம்மங் ஸுகதது³க்கடந்தி, தஸ்ஸ தஸ்ஸ ஸிப்பஸ்ஸ ஆசரியாவ தஸ்மிங் தஸ்மிங் ஸிப்பே ஸுகதது³க்கடகம்மங் ஜானந்தி, ஸ்வாஹங் கம்மாரகம்மங் அஜானந்தானங் க³ஹபதிகானங் கா³மங் க³ந்த்வா மம ஸூசியா ஸுகதது³க்கடபா⁴வங் கத²ங் ஜானாபெஸ்ஸாமி, இமஸ்மிங் பன கா³மே மம ப³லங் ஜானாபெஸ்ஸாமீதி. ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தோ இமாய கா³தா²ய அத்தனோ ப³லங் வண்ணேஸி.

    Tattha sūcinti vibhattivipallāso kato. Idaṃ vuttaṃ hoti – sūci nāma pajānatā paṇḍitena purisena kammāragāmasmiṃyeva vikketabbā. Kiṃkāraṇā? Ācariyāva jānanti, kammaṃ sukatadukkaṭanti, tassa tassa sippassa ācariyāva tasmiṃ tasmiṃ sippe sukatadukkaṭakammaṃ jānanti, svāhaṃ kammārakammaṃ ajānantānaṃ gahapatikānaṃ gāmaṃ gantvā mama sūciyā sukatadukkaṭabhāvaṃ kathaṃ jānāpessāmi, imasmiṃ pana gāme mama balaṃ jānāpessāmīti. Evaṃ bodhisatto imāya gāthāya attano balaṃ vaṇṇesi.

    தயா ச மங் நிமந்தெய்யாதி ப⁴த்³தே³ ஸசே தவ பிதா இமங் மயா கதங் ஸூசிங் ‘‘ஈதி³ஸா வா ஏஸா, ஏவங் வா கதா’’தி ஜானெய்ய, ‘‘இமங் மே தீ⁴தரங் தவ பாத³பரிசாரிகங் த³ம்மி, க³ண்ஹாஹி ந’’ந்தி ஏவங் தயா ச மங் நிமந்தெய்ய. யஞ்சத்த²ஞ்ஞங் க⁴ரே த⁴னந்தி யஞ்ச அஞ்ஞங் ஸவிஞ்ஞாணகங் வா அவிஞ்ஞாணகங் வா க⁴ரே த⁴னங் அத்தி², தேன மங் நிமந்தெய்ய. ‘‘யஞ்சஸ்ஸஞ்ஞ’’ந்திபி பாடோ², யஞ்ச அஸ்ஸ க⁴ரே அஞ்ஞங் த⁴னங் அத்தீ²தி அத்தோ².

    Tayā ca maṃ nimanteyyāti bhadde sace tava pitā imaṃ mayā kataṃ sūciṃ ‘‘īdisā vā esā, evaṃ vā katā’’ti jāneyya, ‘‘imaṃ me dhītaraṃ tava pādaparicārikaṃ dammi, gaṇhāhi na’’nti evaṃ tayā ca maṃ nimanteyya. Yañcatthaññaṃ ghare dhananti yañca aññaṃ saviññāṇakaṃ vā aviññāṇakaṃ vā ghare dhanaṃ atthi, tena maṃ nimanteyya. ‘‘Yañcassañña’’ntipi pāṭho, yañca assa ghare aññaṃ dhanaṃ atthīti attho.

    கம்மாரஜெட்ட²கோ ஸப்³ப³ங் தேஸங் கத²ங் ஸுத்வா ‘‘அம்மா’’தி தீ⁴தரங் பக்கோஸித்வா ‘‘கேன ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபஸீ’’தி புச்சி². தாத, ஏகோ புரிஸோ ஸூசிங் விக்கிணாதி, தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபேமீதி. ‘‘தேன ஹி பக்கோஸாஹி ந’’ந்தி. ஸா க³ந்த்வா பக்கோஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ கே³ஹங் பவிஸித்வா கம்மாரஜெட்ட²கங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. அத² நங் ஸோ ‘‘கதரகா³மவாஸிகோஸீ’’தி புச்சி². ‘‘அஹங் அஸுககா³மவாஸிகொம்ஹி அஸுககம்மாரஸ்ஸ புத்தோ’’தி. ‘‘கஸ்மா இதா⁴க³தோஸீ’’தி. ‘‘ஸூசிவிக்கயத்தா²யா’’தி . ‘‘ஆஹர, ஸூசிங் தே பஸ்ஸாமா’’தி . போ³தி⁴ஸத்தோ அத்தனோ கு³ணங் ஸப்³பே³ஸங் மஜ்ஜே² பகாஸேதுகாமோ ‘‘நனு ஏககானங் ஓலோகிததோ ஸப்³பே³ஸங் மஜ்ஜே² ஓலோகேதுங் வரதர’’ந்தி ஆஹ. ஸோ ‘‘ஸாது⁴, தாதா’’தி ஸப்³பே³ கம்மாரே ஸன்னிபாதாபெத்வா தேஹி பரிவுதோ ‘‘ஆஹர, தாத, மயங் பஸ்ஸாம தே ஸூசி’’ந்தி ஆஹ. ‘‘ஆசரிய, ஏகங் அதி⁴கரணிஞ்ச உத³கபூரஞ்ச கங்ஸதா²லங் ஆஹராபேதா²’’தி. ஸோ ஆஹராபேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ஓவட்டிகதோ ஸூசினாளிகங் நீஹரித்வா அதா³ஸி. கம்மாரஜெட்ட²கோ ததோ ஸூசிங் நீஹரித்வா ‘‘தாத, அயங் ஸூசீ’’தி புச்சி². ‘‘நாயங் ஸூசி, கோஸகோ ஏஸோ’’தி. ஸோ உபதா⁴ரெந்தோ நேவ அந்தங், ந கோடிங் அத்³த³ஸ. போ³தி⁴ஸத்தோ ஆஹராபெத்வா நகே²ன கோஸகங் அபனெத்வா ‘‘அயங் ஸூசி, அயங் கோஸகோ’’தி மஹாஜனஸ்ஸ த³ஸ்ஸெத்வா ஸூசிங் ஆசரியஸ்ஸ ஹத்தே², கோஸகங் பாத³மூலே ட²பேஸி. புன தேன ‘‘அயங் மஞ்ஞே ஸூசீ’’தி வுத்தோ ‘‘அயம்பி ஸூசிகோஸகோயேவா’’தி வத்வா நகே²ன பஹரந்தோ படிபாடியா ச² ஸூசிகோஸகே கம்மாரஜெட்ட²கஸ்ஸ பாத³மூலே ட²பெத்வா ‘‘அயங் ஸூசீ’’தி தஸ்ஸ ஹத்தே² ட²பேஸி. கம்மாரஸஹஸ்ஸானி அங்கு³லியோ போ²டேஸுங், சேலுக்கே²பா பவத்திங்ஸு.

    Kammārajeṭṭhako sabbaṃ tesaṃ kathaṃ sutvā ‘‘ammā’’ti dhītaraṃ pakkositvā ‘‘kena saddhiṃ sallapasī’’ti pucchi. Tāta, eko puriso sūciṃ vikkiṇāti, tena saddhiṃ sallapemīti. ‘‘Tena hi pakkosāhi na’’nti. Sā gantvā pakkosi. Bodhisatto gehaṃ pavisitvā kammārajeṭṭhakaṃ vanditvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Atha naṃ so ‘‘kataragāmavāsikosī’’ti pucchi. ‘‘Ahaṃ asukagāmavāsikomhi asukakammārassa putto’’ti. ‘‘Kasmā idhāgatosī’’ti. ‘‘Sūcivikkayatthāyā’’ti . ‘‘Āhara, sūciṃ te passāmā’’ti . Bodhisatto attano guṇaṃ sabbesaṃ majjhe pakāsetukāmo ‘‘nanu ekakānaṃ olokitato sabbesaṃ majjhe oloketuṃ varatara’’nti āha. So ‘‘sādhu, tātā’’ti sabbe kammāre sannipātāpetvā tehi parivuto ‘‘āhara, tāta, mayaṃ passāma te sūci’’nti āha. ‘‘Ācariya, ekaṃ adhikaraṇiñca udakapūrañca kaṃsathālaṃ āharāpethā’’ti. So āharāpesi. Bodhisatto ovaṭṭikato sūcināḷikaṃ nīharitvā adāsi. Kammārajeṭṭhako tato sūciṃ nīharitvā ‘‘tāta, ayaṃ sūcī’’ti pucchi. ‘‘Nāyaṃ sūci, kosako eso’’ti. So upadhārento neva antaṃ, na koṭiṃ addasa. Bodhisatto āharāpetvā nakhena kosakaṃ apanetvā ‘‘ayaṃ sūci, ayaṃ kosako’’ti mahājanassa dassetvā sūciṃ ācariyassa hatthe, kosakaṃ pādamūle ṭhapesi. Puna tena ‘‘ayaṃ maññe sūcī’’ti vutto ‘‘ayampi sūcikosakoyevā’’ti vatvā nakhena paharanto paṭipāṭiyā cha sūcikosake kammārajeṭṭhakassa pādamūle ṭhapetvā ‘‘ayaṃ sūcī’’ti tassa hatthe ṭhapesi. Kammārasahassāni aṅguliyo phoṭesuṃ, celukkhepā pavattiṃsu.

    அத² நங் கம்மாரஜெட்ட²கோ ‘‘தாத, இமாய ஸூசியா கிங் ப³ல’’ந்தி புச்சி². ‘‘ஆசரிய ப³லவதா புரிஸேன அதி⁴கரணிங் உக்கி²பாபெத்வா அதி⁴கரணியா ஹெட்டா² உத³கபாதிங் ட²பாபெத்வா அதி⁴கரணியா மஜ்ஜே² இமங் ஸூசிங் பஹரதா²’’தி. ஸோ ததா² காரெத்வா அதி⁴கரணியா மஜ்ஜே² ஸூசிங் அக்³கே³ன பஹரி. ஸா அதி⁴கரணிங் வினிவிஜ்ஜி²த்வா உத³கபிட்டே² கேஸக்³க³மத்தம்பி உத்³த⁴ங் வா அதோ⁴ வா அஹுத்வா திரியங் பதிட்டா²ஸி. ஸப்³பே³ கம்மாரா ‘‘அம்ஹேஹி எத்தகங் காலங் ‘கம்மாரா நாம ஏதி³ஸா ஹொந்தீ’தி ஸுதிவஸேனபி ந ஸுதபுப்³ப³’’ந்தி அங்கு³லியோ போ²டெத்வா சேலுக்கே²பஸஹஸ்ஸங் பவத்தயிங்ஸு . கம்மாரஜெட்ட²கோ தீ⁴தரங் பக்கோஸித்வா தஸ்மிஞ்ஞேவ பரிஸமஜ்ஜே² ‘‘அயங் குமாரிகா துய்ஹமேவ அனுச்ச²விகா’’தி உத³கங் பாதெத்வா அதா³ஸி. ஸோ அபரபா⁴கே³ கம்மாரஜெட்ட²கஸ்ஸ அச்சயேன தஸ்மிங் கா³மே கம்மாரஜெட்ட²கோ அஹோஸி.

    Atha naṃ kammārajeṭṭhako ‘‘tāta, imāya sūciyā kiṃ bala’’nti pucchi. ‘‘Ācariya balavatā purisena adhikaraṇiṃ ukkhipāpetvā adhikaraṇiyā heṭṭhā udakapātiṃ ṭhapāpetvā adhikaraṇiyā majjhe imaṃ sūciṃ paharathā’’ti. So tathā kāretvā adhikaraṇiyā majjhe sūciṃ aggena pahari. Sā adhikaraṇiṃ vinivijjhitvā udakapiṭṭhe kesaggamattampi uddhaṃ vā adho vā ahutvā tiriyaṃ patiṭṭhāsi. Sabbe kammārā ‘‘amhehi ettakaṃ kālaṃ ‘kammārā nāma edisā hontī’ti sutivasenapi na sutapubba’’nti aṅguliyo phoṭetvā celukkhepasahassaṃ pavattayiṃsu . Kammārajeṭṭhako dhītaraṃ pakkositvā tasmiññeva parisamajjhe ‘‘ayaṃ kumārikā tuyhameva anucchavikā’’ti udakaṃ pātetvā adāsi. So aparabhāge kammārajeṭṭhakassa accayena tasmiṃ gāme kammārajeṭṭhako ahosi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ கம்மாரஜெட்ட²கஸ்ஸ தீ⁴தா ராஹுலமாதா அஹோஸி, பண்டி³தகம்மாரபுத்தோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā kammārajeṭṭhakassa dhītā rāhulamātā ahosi, paṇḍitakammāraputto pana ahameva ahosi’’nti.

    ஸூசிஜாதகவண்ணனா து³தியா.

    Sūcijātakavaṇṇanā dutiyā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 387. ஸூசிஜாதகங் • 387. Sūcijātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact