Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    3. ஸூசிலோமஸுத்தங்

    3. Sūcilomasuttaṃ

    237. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா க³யாயங் விஹரதி டங்கிதமஞ்சே ஸூசிலோமஸ்ஸ யக்க²ஸ்ஸ ப⁴வனே. தேன கோ² பன ஸமயேன க²ரோ ச யக்கோ² ஸூசிலோமோ ச யக்கோ² ப⁴க³வதோ அவிதூ³ரே அதிக்கமந்தி. அத² கோ² க²ரோ யக்கோ² ஸூசிலோமங் யக்க²ங் ஏதத³வோச – ‘‘ஏஸோ ஸமணோ’’தி! ‘‘நேஸோ ஸமணோ, ஸமணகோ ஏஸோ’’. ‘‘யாவ ஜானாமி யதி³ வா ஸோ ஸமணோ யதி³ வா பன ஸோ ஸமணகோ’’தி.

    237. Ekaṃ samayaṃ bhagavā gayāyaṃ viharati ṭaṅkitamañce sūcilomassa yakkhassa bhavane. Tena kho pana samayena kharo ca yakkho sūcilomo ca yakkho bhagavato avidūre atikkamanti. Atha kho kharo yakkho sūcilomaṃ yakkhaṃ etadavoca – ‘‘eso samaṇo’’ti! ‘‘Neso samaṇo, samaṇako eso’’. ‘‘Yāva jānāmi yadi vā so samaṇo yadi vā pana so samaṇako’’ti.

    அத² கோ² ஸூசிலோமோ யக்கோ² யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதோ காயங் உபனாமேஸி. அத² கோ² ப⁴க³வா காயங் அபனாமேஸி. அத² கோ² ஸூசிலோமோ யக்கோ² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘பா⁴யஸி மங் ஸமணா’’தி? ‘‘ந க்²வாஹங் தங், ஆவுஸோ, பா⁴யாமி; அபி ச தே ஸம்ப²ஸ்ஸோ பாபகோ’’தி. ‘‘பஞ்ஹங் தங், ஸமண புச்சி²ஸ்ஸாமி. ஸசே மே ந ப்³யாகரிஸ்ஸஸி, சித்தங் வா தே கி²பிஸ்ஸாமி, ஹத³யங் வா தே பா²லெஸ்ஸாமி, பாதே³ஸு வா க³ஹெத்வா பாரக³ங்கா³ய 1 கி²பிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ந க்²வாஹங் தங், ஆவுஸோ, பஸ்ஸாமி ஸதே³வகே லோகே ஸமாரகே ஸப்³ரஹ்மகே ஸஸ்ஸமணப்³ராஹ்மணியா பஜாய ஸதே³வமனுஸ்ஸாய, யோ மே சித்தங் வா கி²பெய்ய ஹத³யங் வா பா²லெய்ய பாதே³ஸு வா க³ஹெத்வா பாரக³ங்கா³ய கி²பெய்ய; அபி ச த்வங், ஆவுஸோ, புச்ச² யதா³ கங்க²ஸீ’’தி. அத² கோ² ஸூசிலோமோ யக்கோ² ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி – ( ) 2

    Atha kho sūcilomo yakkho yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavato kāyaṃ upanāmesi. Atha kho bhagavā kāyaṃ apanāmesi. Atha kho sūcilomo yakkho bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘bhāyasi maṃ samaṇā’’ti? ‘‘Na khvāhaṃ taṃ, āvuso, bhāyāmi; api ca te samphasso pāpako’’ti. ‘‘Pañhaṃ taṃ, samaṇa pucchissāmi. Sace me na byākarissasi, cittaṃ vā te khipissāmi, hadayaṃ vā te phālessāmi, pādesu vā gahetvā pāragaṅgāya 3 khipissāmī’’ti. ‘‘Na khvāhaṃ taṃ, āvuso, passāmi sadevake loke samārake sabrahmake sassamaṇabrāhmaṇiyā pajāya sadevamanussāya, yo me cittaṃ vā khipeyya hadayaṃ vā phāleyya pādesu vā gahetvā pāragaṅgāya khipeyya; api ca tvaṃ, āvuso, puccha yadā kaṅkhasī’’ti. Atha kho sūcilomo yakkho bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi – ( ) 4

    ‘‘ராகோ³ ச தோ³ஸோ ச குதோனிதா³னா,

    ‘‘Rāgo ca doso ca kutonidānā,

    அரதீ ரதீ லோமஹங்ஸோ குதோஜா;

    Aratī ratī lomahaṃso kutojā;

    குதோ ஸமுட்டா²ய மனோவிதக்கா,

    Kuto samuṭṭhāya manovitakkā,

    குமாரகா த⁴ங்கமிவொஸ்ஸஜந்தீ’’தி.

    Kumārakā dhaṅkamivossajantī’’ti.

    ‘‘ராகோ³ ச தோ³ஸோ ச இதோனிதா³னா,

    ‘‘Rāgo ca doso ca itonidānā,

    அரதீ ரதீ லோமஹங்ஸோ இதோஜா;

    Aratī ratī lomahaṃso itojā;

    இதோ ஸமுட்டா²ய மனோவிதக்கா,

    Ito samuṭṭhāya manovitakkā,

    குமாரகா த⁴ங்கமிவொஸ்ஸஜந்தி.

    Kumārakā dhaṅkamivossajanti.

    ‘‘ஸ்னேஹஜா அத்தஸம்பூ⁴தா, நிக்³ரோத⁴ஸ்ஸேவ க²ந்த⁴ஜா;

    ‘‘Snehajā attasambhūtā, nigrodhasseva khandhajā;

    புதூ² விஸத்தா காமேஸு, மாலுவாவ விததா 5 வனே.

    Puthū visattā kāmesu, māluvāva vitatā 6 vane.

    ‘‘யே நங் பஜானந்தி யதோனிதா³னங்,

    ‘‘Ye naṃ pajānanti yatonidānaṃ,

    தே நங் வினோதெ³ந்தி ஸுணோஹி யக்க²;

    Te naṃ vinodenti suṇohi yakkha;

    தே து³த்தரங் ஓக⁴மிமங் தரந்தி,

    Te duttaraṃ oghamimaṃ taranti,

    அதிண்ணபுப்³ப³ங் அபுனப்³ப⁴வாயா’’தி.

    Atiṇṇapubbaṃ apunabbhavāyā’’ti.







    Footnotes:
    1. பாரங் க³ங்கா³ய (க॰)
    2. (அத² கோ² ஸூசிலோமோ யக்கோ² ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி.) (ஸீ॰)
    3. pāraṃ gaṅgāya (ka.)
    4. (atha kho sūcilomo yakkho bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi.) (sī.)
    5. வித்த²தா (ஸ்யா॰ கங்॰)
    6. vitthatā (syā. kaṃ.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 3. ஸூசிலோமஸுத்தவண்ணனா • 3. Sūcilomasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 3. ஸூசிலோமஸுத்தவண்ணனா • 3. Sūcilomasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact