Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā |
5. ஸூசிலோமஸுத்தவண்ணனா
5. Sūcilomasuttavaṇṇanā
ஏவங் மே ஸுதந்தி ஸூசிலோமஸுத்தங். கா உப்பத்தி? அத்த²வண்ணனானயேனேவஸ்ஸ உப்பத்தி ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. அத்த²வண்ணனாயஞ்ச ‘‘ஏவங் மே ஸுத’’ந்திஆதி³ வுத்தத்த²மேவ. க³யாயங் விஹரதி டங்கிதமஞ்சே ஸூசிலோமஸ்ஸ யக்க²ஸ்ஸ ப⁴வனேதி எத்த² பன கா க³யா, கோ டங்கிதமஞ்சோ, கஸ்மா ச ப⁴க³வா தஸ்ஸ யக்க²ஸ்ஸ ப⁴வனே விஹரதீதி? வுச்சதே – க³யாதி கா³மோபி தித்த²ம்பி வுச்சதி, தது³ப⁴யம்பி இத⁴ வட்டதி. க³யாகா³மஸ்ஸ ஹி அவிதூ³ரே தே³ஸே விஹரந்தோபி ‘‘க³யாயங் விஹரதீ’’தி வுச்சதி, தஸ்ஸ ச கா³மஸ்ஸ ஸமீபே அவிதூ³ரே த்³வாரஸந்திகே ஸோ டங்கிதமஞ்சோ. க³யாதித்தே² விஹரந்தோபி ‘‘க³யாயங் விஹரதீ’’தி வுச்சதி, க³யாதித்தே² ச ஸோ டங்கிதமஞ்சோ. டங்கிதமஞ்சோதி சதுன்னங் பாஸாணானங் உபரி வித்த²தங் பாஸாணங் ஆரோபெத்வா கதோ பாஸாணமஞ்சோ . தங் நிஸ்ஸாய யக்க²ஸ்ஸ ப⁴வனங் ஆளவகஸ்ஸ ப⁴வனங் விய. யஸ்மா வா பன ப⁴க³வா தங் தி³வஸங் பச்சூஸஸமயே மஹாகருணாஸமாபத்திதோ வுட்டா²ய பு³த்³த⁴சக்கு²னா லோகங் வோலோகெந்தோ ஸூசிலோமஸ்ஸ ச க²ரலோமஸ்ஸ சாதி த்³வின்னம்பி யக்கா²னங் ஸோதாபத்திப²லூபனிஸ்ஸயங் அத்³த³ஸ, தஸ்மா பத்தசீவரங் ஆதா³ய அந்தோஅருணேயேவ நானாதி³ஸாஹி ஸன்னிபதிதஸ்ஸ ஜனஸ்ஸ கே²ளஸிங்கா⁴ணிகாதி³னானப்பகாராஸுசினிஸ்ஸந்த³கிலின்னபூ⁴மிபா⁴க³ம்பி தங் தித்த²ப்பதே³ஸங் ஆக³ந்த்வா தஸ்மிங் டங்கிதமஞ்சே நிஸீதி³ ஸூசிலோமஸ்ஸ யக்க²ஸ்ஸ ப⁴வனே. தேன வுத்தங் ‘‘ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா க³யாயங் விஹரதி டங்கிதமஞ்சே ஸூசிலோமஸ்ஸ யக்க²ஸ்ஸ ப⁴வனே’’தி.
Evaṃme sutanti sūcilomasuttaṃ. Kā uppatti? Atthavaṇṇanānayenevassa uppatti āvi bhavissati. Atthavaṇṇanāyañca ‘‘evaṃ me suta’’ntiādi vuttatthameva. Gayāyaṃ viharati ṭaṅkitamañce sūcilomassa yakkhassa bhavaneti ettha pana kā gayā, ko ṭaṅkitamañco, kasmā ca bhagavā tassa yakkhassa bhavane viharatīti? Vuccate – gayāti gāmopi titthampi vuccati, tadubhayampi idha vaṭṭati. Gayāgāmassa hi avidūre dese viharantopi ‘‘gayāyaṃ viharatī’’ti vuccati, tassa ca gāmassa samīpe avidūre dvārasantike so ṭaṅkitamañco. Gayātitthe viharantopi ‘‘gayāyaṃ viharatī’’ti vuccati, gayātitthe ca so ṭaṅkitamañco. Ṭaṅkitamañcoti catunnaṃ pāsāṇānaṃ upari vitthataṃ pāsāṇaṃ āropetvā kato pāsāṇamañco . Taṃ nissāya yakkhassa bhavanaṃ āḷavakassa bhavanaṃ viya. Yasmā vā pana bhagavā taṃ divasaṃ paccūsasamaye mahākaruṇāsamāpattito vuṭṭhāya buddhacakkhunā lokaṃ volokento sūcilomassa ca kharalomassa cāti dvinnampi yakkhānaṃ sotāpattiphalūpanissayaṃ addasa, tasmā pattacīvaraṃ ādāya antoaruṇeyeva nānādisāhi sannipatitassa janassa kheḷasiṅghāṇikādinānappakārāsucinissandakilinnabhūmibhāgampi taṃ titthappadesaṃ āgantvā tasmiṃ ṭaṅkitamañce nisīdi sūcilomassa yakkhassa bhavane. Tena vuttaṃ ‘‘ekaṃ samayaṃ bhagavā gayāyaṃ viharati ṭaṅkitamañce sūcilomassa yakkhassa bhavane’’ti.
தேன கோ² பன ஸமயேனாதி யங் ஸமயங் ப⁴க³வா தத்த² விஹரதி, தேன ஸமயேன. க²ரோ ச யக்கோ² ஸூசிலோமோ ச யக்கோ² ப⁴க³வதோ அவிதூ³ரே அதிக்கமந்தீதி. கே தே யக்கா², கஸ்மா ச அதிக்கமந்தீதி? வுச்சதே – தேஸு தாவ ஏகோ அதீதே ஸங்க⁴ஸ்ஸ தேலங் அனாபுச்சா² க³ஹெத்வா அத்தனோ ஸரீரங் மக்கே²ஸி. ஸோ தேன கம்மேன நிரயே பச்சித்வா க³யாபொக்க²ரணிதீரே யக்க²யோனியங் நிப்³ப³த்தோ. தஸ்ஸேவ சஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ விபாகாவஸேஸேன விரூபானி அங்க³பச்சங்கா³னி அஹேஸுங் , இட்ட²கச்ச²த³னஸதி³ஸஞ்ச க²ரஸம்ப²ஸ்ஸங் சம்மங். ஸோ கிர யதா³ பரங் பி⁴ங்ஸாபேதுகாமோ ஹோதி, ததா³ ச²த³னிட்ட²கஸதி³ஸானி சம்மகபாலானி உக்கி²பித்வா பி⁴ங்ஸாபேதி. ஏவங் ஸோ க²ரஸம்ப²ஸ்ஸத்தா க²ரோ யக்கோ²த்வேவ நாமங் லபி⁴.
Tena kho pana samayenāti yaṃ samayaṃ bhagavā tattha viharati, tena samayena. Kharo ca yakkho sūcilomo ca yakkho bhagavato avidūre atikkamantīti. Ke te yakkhā, kasmā ca atikkamantīti? Vuccate – tesu tāva eko atīte saṅghassa telaṃ anāpucchā gahetvā attano sarīraṃ makkhesi. So tena kammena niraye paccitvā gayāpokkharaṇitīre yakkhayoniyaṃ nibbatto. Tasseva cassa kammassa vipākāvasesena virūpāni aṅgapaccaṅgāni ahesuṃ , iṭṭhakacchadanasadisañca kharasamphassaṃ cammaṃ. So kira yadā paraṃ bhiṃsāpetukāmo hoti, tadā chadaniṭṭhakasadisāni cammakapālāni ukkhipitvā bhiṃsāpeti. Evaṃ so kharasamphassattā kharo yakkhotveva nāmaṃ labhi.
இதரோ கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே உபாஸகோ ஹுத்வா மாஸஸ்ஸ அட்ட² தி³வஸே விஹாரங் க³ந்த்வா த⁴ம்மங் ஸுணாதி. ஸோ ஏகதி³வஸங் த⁴ம்மஸ்ஸவனே கோ⁴ஸிதே ஸங்கா⁴ராமத்³வாரே அத்தனோ கெ²த்தங் கேலாயந்தோ உக்³கோ⁴ஸனங் ஸுத்வா ‘‘ஸசே ந்ஹாயாமி, சிரங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி கிலிட்ட²க³த்தோவ உபோஸதா²கா³ரங் பவிஸித்வா மஹக்³கே⁴ பு⁴ம்மத்த²ரணே அனாத³ரேன நிபஜ்ஜித்வா ஸுபி. பி⁴க்கு² ஏவாயங், ந உபாஸகோதி ஸங்யுத்தபா⁴ணகா. ஸோ தேன ச அஞ்ஞேன கம்மேன ச நிரயே பச்சித்வா க³யாபொக்க²ரணியா தீரே யக்க²யோனியங் நிப்³ப³த்தோ. ஸோ தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ விபாகாவஸேஸேன து³த்³த³ஸிகோ அஹோஸி, ஸரீரே சஸ்ஸ ஸூசிஸதி³ஸானி லோமானி அஹேஸுங். ஸோ ஹி பி⁴ங்ஸாபேதப்³ப³கே ஸத்தே ஸூசீஹி விஜ்ஜ²ந்தோ விய பி⁴ங்ஸாபேதி. ஏவங் ஸோ ஸூசிஸதி³ஸலோமத்தா ஸூசிலோமோ யக்கோ²த்வேவ நாமங் லபி⁴. தே அத்தனோ கோ³சரத்தா²ய ப⁴வனதோ நிக்க²மித்வா முஹுத்தங் க³ந்த்வா க³தமக்³கே³னேவ நிவத்தித்வா இதரங் தி³ஸாபா⁴க³ங் க³ச்ச²ந்தா ப⁴க³வதோ அவிதூ³ரே அதிக்கமந்தி.
Itaro kassapassa bhagavato kāle upāsako hutvā māsassa aṭṭha divase vihāraṃ gantvā dhammaṃ suṇāti. So ekadivasaṃ dhammassavane ghosite saṅghārāmadvāre attano khettaṃ kelāyanto ugghosanaṃ sutvā ‘‘sace nhāyāmi, ciraṃ bhavissatī’’ti kiliṭṭhagattova uposathāgāraṃ pavisitvā mahagghe bhummattharaṇe anādarena nipajjitvā supi. Bhikkhu evāyaṃ, na upāsakoti saṃyuttabhāṇakā. So tena ca aññena kammena ca niraye paccitvā gayāpokkharaṇiyā tīre yakkhayoniyaṃ nibbatto. So tassa kammassa vipākāvasesena duddasiko ahosi, sarīre cassa sūcisadisāni lomāni ahesuṃ. So hi bhiṃsāpetabbake satte sūcīhi vijjhanto viya bhiṃsāpeti. Evaṃ so sūcisadisalomattā sūcilomo yakkhotveva nāmaṃ labhi. Te attano gocaratthāya bhavanato nikkhamitvā muhuttaṃ gantvā gatamaggeneva nivattitvā itaraṃ disābhāgaṃ gacchantā bhagavato avidūre atikkamanti.
அத² கோ² க²ரோதி கஸ்மா தே ஏவமாஹங்ஸு? க²ரோ ஸமணகப்பங் தி³ஸ்வா ஆஹ. ஸூசிலோமோ பன ‘‘யோ பா⁴யதி ந ஸோ ஸமணோ, ஸமணபடிரூபகத்தா பன ஸமணகோ ஹோதீ’’தி ஏவங்லத்³தி⁴கோ. தஸ்மா தாதி³ஸங் ப⁴க³வந்தங் மஞ்ஞமானோ ‘‘நேஸோ ஸமணோ, ஸமணகோ ஏஸோ’’தி ஸஹஸாவ வத்வாபி புன வீமங்ஸிதுகாமோ ஆஹ – ‘‘யாவாஹங் ஜானாமீ’’தி. ‘‘அத² கோ²’’தி ஏவங் வத்வா ததோ. ஸூசிலோமோ யக்கோ²தி இதோ பபு⁴தி யாவ அபிச கோ² தே ஸம்ப²ஸ்ஸோ பாபகோதி, தாவ உத்தானத்த²மேவ கேவலஞ்செத்த² ப⁴க³வதோ காயந்தி அத்தனோ காயங் ப⁴க³வதோ உபனாமேஸீதி ஏவங் ஸம்ப³ந்தோ⁴ வேதி³தப்³போ³.
Atha kho kharoti kasmā te evamāhaṃsu? Kharo samaṇakappaṃ disvā āha. Sūcilomo pana ‘‘yo bhāyati na so samaṇo, samaṇapaṭirūpakattā pana samaṇako hotī’’ti evaṃladdhiko. Tasmā tādisaṃ bhagavantaṃ maññamāno ‘‘neso samaṇo, samaṇako eso’’ti sahasāva vatvāpi puna vīmaṃsitukāmo āha – ‘‘yāvāhaṃ jānāmī’’ti. ‘‘Atha kho’’ti evaṃ vatvā tato. Sūcilomo yakkhoti ito pabhuti yāva apica kho te samphasso pāpakoti, tāva uttānatthameva kevalañcettha bhagavato kāyanti attano kāyaṃ bhagavato upanāmesīti evaṃ sambandho veditabbo.
ததோ அபா⁴யந்தங் ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘பஞ்ஹங் தங் ஸமணா’’திஆதி³மாஹ. கிங் காரணா? ஸோ ஹி சிந்தேஸி – ‘‘இமினாபி நாம மே ஏவங் க²ரேன அமனுஸ்ஸஸம்ப²ஸ்ஸேன மனுஸ்ஸோ ஸமானோ அயங் ந பா⁴யதி, ஹந்தா³ஹங் ஏதங் பு³த்³த⁴விஸயே பஞ்ஹங் புச்சா²மி, அத்³தா⁴ அயங் தத்த² ந ஸம்பாயிஸ்ஸதி, ததோ நங் ஏவங் விஹேடெ²ஸ்ஸாமீ’’தி. ப⁴க³வா தங் ஸுத்வா ‘‘ந க்²வாஹங் தங் ஆவுஸோ’’திஆதி³மாஹ. தங் ஸப்³ப³ங் ஆளவகஸுத்தே வுத்தனயேனேவ ஸப்³பா³காரேஹி வேதி³தப்³ப³ங்.
Tato abhāyantaṃ bhagavantaṃ disvā ‘‘pañhaṃ taṃ samaṇā’’tiādimāha. Kiṃ kāraṇā? So hi cintesi – ‘‘imināpi nāma me evaṃ kharena amanussasamphassena manusso samāno ayaṃ na bhāyati, handāhaṃ etaṃ buddhavisaye pañhaṃ pucchāmi, addhā ayaṃ tattha na sampāyissati, tato naṃ evaṃ viheṭhessāmī’’ti. Bhagavā taṃ sutvā ‘‘na khvāhaṃ taṃ āvuso’’tiādimāha. Taṃ sabbaṃ āḷavakasutte vuttanayeneva sabbākārehi veditabbaṃ.
273. அத² கோ² ஸூசிலோமோ யக்கோ² ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி ‘‘ராகோ³ ச தோ³ஸோ சா’’தி. தத்த² ராக³தோ³ஸா வுத்தனயா ஏவ. குதோனிதா³னாதி கிங்னிதா³னா கிங்ஹேதுகா. குதோதி பச்சத்தவசனஸ்ஸ தோ-ஆதே³ஸோ வேதி³தப்³போ³, ஸமாஸே சஸ்ஸ லோபாபா⁴வோ. அத² வா நிதா³னாதி ஜாதா உப்பன்னாதி அத்தோ², தஸ்மா குதோனிதா³னா, குதோஜாதா, குதோஉப்பன்னாதி வுத்தங் ஹோதி. அரதீ ரதீ லோமஹங்ஸோ குதோஜாதி யாயங் ‘‘பந்தேஸு வா ஸேனாஸனேஸு அஞ்ஞதரஞ்ஞதரேஸு வா அதி⁴குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு அரதி அரதிதா அனபி⁴ரதி அனபி⁴ரமணா உக்கண்டி²தா பரிதஸ்ஸிதா’’தி (விப⁴॰ 856) ஏவங் விப⁴த்தா அரதி, யா ச பஞ்சஸு காமகு³ணேஸு ரதி, யோ ச லோமஹங்ஸஸமுட்டா²பனதோ ‘‘லோமஹங்ஸோ’’த்வேவ ஸங்க்²யங் க³தோ சித்துத்ராஸோ. இமே தயோ த⁴ம்மா குதோஜா குதோஜாதாதி புச்ச²தி . குதோ ஸமுட்டா²யாதி குதோ உப்பஜ்ஜித்வா. மனோதி குஸலசித்தங், விதக்காதி உரக³ஸுத்தே வுத்தா நவ காமவிதக்காத³யோ. குமாரகா த⁴ங்கமிவொஸ்ஸஜந்தீதி யதா² கா³மதா³ரகா கீளந்தா காகங் ஸுத்தேன பாதே³ ப³ந்தி⁴த்வா ஒஸ்ஸஜந்தி கி²பந்தி, ஏவங் குஸலமனங் அகுஸலவிதக்கா குதோ ஸமுட்டா²ய ஒஸ்ஸஜந்தீதி புச்ச²தி.
273.Atha kho sūcilomo yakkho bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi ‘‘rāgo ca doso cā’’ti. Tattha rāgadosā vuttanayā eva. Kutonidānāti kiṃnidānā kiṃhetukā. Kutoti paccattavacanassa to-ādeso veditabbo, samāse cassa lopābhāvo. Atha vā nidānāti jātā uppannāti attho, tasmā kutonidānā, kutojātā, kutouppannāti vuttaṃ hoti. Aratī ratī lomahaṃso kutojāti yāyaṃ ‘‘pantesu vā senāsanesu aññataraññataresu vā adhikusalesu dhammesu arati aratitā anabhirati anabhiramaṇā ukkaṇṭhitā paritassitā’’ti (vibha. 856) evaṃ vibhattā arati, yā ca pañcasu kāmaguṇesu rati, yo ca lomahaṃsasamuṭṭhāpanato ‘‘lomahaṃso’’tveva saṅkhyaṃ gato cittutrāso. Ime tayo dhammā kutojā kutojātāti pucchati . Kuto samuṭṭhāyāti kuto uppajjitvā. Manoti kusalacittaṃ, vitakkāti uragasutte vuttā nava kāmavitakkādayo. Kumārakā dhaṅkamivossajantīti yathā gāmadārakā kīḷantā kākaṃ suttena pāde bandhitvā ossajanti khipanti, evaṃ kusalamanaṃ akusalavitakkā kuto samuṭṭhāya ossajantīti pucchati.
274. அத²ஸ்ஸ ப⁴க³வா தே பஞ்ஹே விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோ ‘‘ராகோ³ சா’’தி து³தியகா³த²மபா⁴ஸி. தத்த² இதோதி அத்தபா⁴வங் ஸந்தா⁴யாஹ. அத்தபா⁴வனிதா³னா ஹி ராக³தோ³ஸா. அரதிரதிலோமஹங்ஸா ச அத்தபா⁴வதோ ஜாதா, காமவிதக்காதி³அகுஸலவிதக்கா ச அத்தபா⁴வதோயேவ ஸமுட்டா²ய குஸலமனோ ஒஸ்ஸஜந்தி, தேன தத³ஞ்ஞங் பகதிஆதி³காரணங் படிக்கி²பந்தோ ஆஹ – ‘‘இதோனிதா³னா இதோஜா இதோ ஸமுட்டா²யா’’தி. ஸத்³த³ஸித்³தி⁴ செத்த² புரிமகா³தா²ய வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³பா³.
274. Athassa bhagavā te pañhe vissajjento ‘‘rāgo cā’’ti dutiyagāthamabhāsi. Tattha itoti attabhāvaṃ sandhāyāha. Attabhāvanidānā hi rāgadosā. Aratiratilomahaṃsā ca attabhāvato jātā, kāmavitakkādiakusalavitakkā ca attabhāvatoyeva samuṭṭhāya kusalamano ossajanti, tena tadaññaṃ pakatiādikāraṇaṃ paṭikkhipanto āha – ‘‘itonidānā itojā ito samuṭṭhāyā’’ti. Saddasiddhi cettha purimagāthāya vuttanayeneva veditabbā.
275-6. ஏவங் தே பஞ்ஹே விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா இதா³னி ய்வாயங் ‘‘இதோனிதா³னா’’திஆதீ³ஸு ‘‘அத்தபா⁴வனிதா³னா அத்தபா⁴வதோ ஜாதா அத்தபா⁴வதோ ஸமுட்டா²யா’’தி அத்தோ² வுத்தோ, தங் ஸாதெ⁴ந்தோ ஆஹ – ‘‘ஸ்னேஹஜா அத்தஸம்பூ⁴தா’’தி. ஏதே ஹி ஸப்³பே³பி ராகா³த³யோ விதக்கபரியோஸானா தண்ஹாஸ்னேஹேன ஜாதா, ததா² ஜாயந்தா ச பஞ்சுபாதா³னக்க²ந்த⁴பே⁴தே³ அத்தபா⁴வபரியாயே அத்தனி ஸம்பூ⁴தா. தேனாஹ – ‘‘ஸ்னேஹஜா அத்தஸம்பூ⁴தா’’தி. இதா³னி தத³த்த²ஜோதிகங் உபமங் கரோதி ‘‘நிக்³ரோத⁴ஸ்ஸேவ க²ந்த⁴ஜா’’தி. தத்த² க²ந்தே⁴ஸு ஜாதா க²ந்த⁴ஜா, பாரோஹானமேதங் அதி⁴வசனங். கிங் வுத்தங் ஹோதி? யதா² நிக்³ரோத⁴ஸ்ஸ க²ந்த⁴ஜா நாம பாரோஹா ஆபோரஸஸினேஹே ஸதி ஜாயந்தி, ஜாயந்தா ச தஸ்மிங்யேவ நிக்³ரோதே⁴ தேஸு தேஸு ஸாக²ப்பபே⁴தே³ஸு ஸம்ப⁴வந்தி, ஏவமேதேபி ராகா³த³யோ அஜ்ஜ²த்ததண்ஹாஸ்னேஹே ஸதி ஜாயந்தி, ஜாயந்தா ச தஸ்மிங்யேவ அத்தபா⁴வே தேஸு தேஸு சக்கா²தி³பே⁴தே³ஸு த்³வாராரம்மணவத்தூ²ஸு ஸம்ப⁴வந்தி. தஸ்மா வேதி³தப்³ப³மேதங் ‘‘அத்தபா⁴வனிதா³னா அத்தபா⁴வஜா அத்தபா⁴வஸமுட்டா²னா ச ஏதே’’தி.
275-6. Evaṃ te pañhe vissajjetvā idāni yvāyaṃ ‘‘itonidānā’’tiādīsu ‘‘attabhāvanidānā attabhāvato jātā attabhāvato samuṭṭhāyā’’ti attho vutto, taṃ sādhento āha – ‘‘snehajā attasambhūtā’’ti. Ete hi sabbepi rāgādayo vitakkapariyosānā taṇhāsnehena jātā, tathā jāyantā ca pañcupādānakkhandhabhede attabhāvapariyāye attani sambhūtā. Tenāha – ‘‘snehajā attasambhūtā’’ti. Idāni tadatthajotikaṃ upamaṃ karoti ‘‘nigrodhasseva khandhajā’’ti. Tattha khandhesu jātā khandhajā, pārohānametaṃ adhivacanaṃ. Kiṃ vuttaṃ hoti? Yathā nigrodhassa khandhajā nāma pārohā āporasasinehe sati jāyanti, jāyantā ca tasmiṃyeva nigrodhe tesu tesu sākhappabhedesu sambhavanti, evametepi rāgādayo ajjhattataṇhāsnehe sati jāyanti, jāyantā ca tasmiṃyeva attabhāve tesu tesu cakkhādibhedesu dvārārammaṇavatthūsu sambhavanti. Tasmā veditabbametaṃ ‘‘attabhāvanidānā attabhāvajā attabhāvasamuṭṭhānā ca ete’’ti.
அவஸேஸதி³யட்³ட⁴கா³தா²ய பன அயங் ஸப்³ப³ஸங்கா³ஹிகா அத்த²வண்ணனா – ஏவங் அத்தஸம்பூ⁴தா ச ஏதே புதூ² விஸத்தா காமேஸு. ராகோ³பி ஹி பஞ்சகாமகு³ணிகாதி³வஸேன, தோ³ஸோபி ஆகா⁴தவத்தா²தி³வஸேன, அரதிஆத³யோபி தஸ்ஸ தஸ்ஸேவ பே⁴த³ஸ்ஸ வஸேனாதி ஸப்³ப³தா² ஸப்³பே³பிமே கிலேஸா புதூ² அனேகப்பகாரா ஹுத்வா வத்து²த்³வாராரம்மணாதி³வஸேன தேஸு தேஸு வத்து²காமேஸு ததா² ததா² விஸத்தா லக்³கா³ லக்³கி³தா ஸங்ஸிப்³பி³த்வா டி²தா. கிமிவ? மாலுவாவ விததா வனே, யதா² வனே விததா மாலுவா தேஸு தேஸு ருக்க²ஸ்ஸ ஸாக²பஸாகா²தி³பே⁴தே³ஸு விஸத்தா ஹோதி லக்³கா³ லக்³கி³தா ஸங்ஸிப்³பி³த்வா டி²தா, ஏவங் புது²ப்பபே⁴தே³ஸு வத்து²காமேஸு விஸத்தங் கிலேஸக³ணங் யே நங் பஜானந்தி யதோனிதா³னங், தே நங் வினோதெ³ந்தி ஸுணோஹி யக்க² .
Avasesadiyaḍḍhagāthāya pana ayaṃ sabbasaṅgāhikā atthavaṇṇanā – evaṃ attasambhūtā ca ete puthū visattā kāmesu. Rāgopi hi pañcakāmaguṇikādivasena, dosopi āghātavatthādivasena, aratiādayopi tassa tasseva bhedassa vasenāti sabbathā sabbepime kilesā puthū anekappakārā hutvā vatthudvārārammaṇādivasena tesu tesu vatthukāmesu tathā tathā visattā laggā laggitā saṃsibbitvā ṭhitā. Kimiva? Māluvāva vitatā vane, yathā vane vitatā māluvā tesu tesu rukkhassa sākhapasākhādibhedesu visattā hoti laggā laggitā saṃsibbitvā ṭhitā, evaṃ puthuppabhedesu vatthukāmesu visattaṃ kilesagaṇaṃ ye naṃ pajānanti yatonidānaṃ, te naṃ vinodenti suṇohi yakkha.
தத்த² யதோனிதா³னந்தி பா⁴வனபுங்ஸகனித்³தே³ஸோ, தேன கிங் தீ³பேதி? யே ஸத்தா நங் கிலேஸக³ணங் ‘‘யதோனிதா³னங் உப்பஜ்ஜதீ’’தி ஏவங் ஜானந்தி, தே நங் ‘‘தண்ஹாஸ்னேஹஸ்னேஹிதே அத்தபா⁴வே உப்பஜ்ஜதீ’’தி ஞத்வா தங் தண்ஹாஸ்னேஹங் ஆதீ³னவானுபஸ்ஸனாதி³பா⁴வனாஞாணக்³கி³னா விஸோஸெந்தா வினோதெ³ந்தி பஜஹந்தி ப்³யந்தீகரொந்தி ச, ஏதங் அம்ஹாகங் ஸுபா⁴ஸிதங் ஸுணோஹி யக்கா²தி. ஏவமெத்த² அத்தபா⁴வஜானநேன து³க்க²பரிஞ்ஞங் தண்ஹாஸ்னேஹராகா³தி³கிலேஸக³ணவினோத³னேன ஸமுத³யப்பஹானஞ்ச தீ³பேதி.
Tattha yatonidānanti bhāvanapuṃsakaniddeso, tena kiṃ dīpeti? Ye sattā naṃ kilesagaṇaṃ ‘‘yatonidānaṃ uppajjatī’’ti evaṃ jānanti, te naṃ ‘‘taṇhāsnehasnehite attabhāve uppajjatī’’ti ñatvā taṃ taṇhāsnehaṃ ādīnavānupassanādibhāvanāñāṇagginā visosentā vinodenti pajahanti byantīkaronti ca, etaṃ amhākaṃ subhāsitaṃ suṇohi yakkhāti. Evamettha attabhāvajānanena dukkhapariññaṃ taṇhāsneharāgādikilesagaṇavinodanena samudayappahānañca dīpeti.
யே ச நங் வினோதெ³ந்தி, தே து³த்தரங் ஓக⁴மிமங் தரந்தி அதிண்ணபுப்³ப³ங் அபுனப்³ப⁴வாய. ஏதேன மக்³க³பா⁴வனங் நிரோத⁴ஸச்சி²கிரியஞ்ச தீ³பேதி. யே ஹி நங் கிலேஸக³ணங் வினோதெ³ந்தி, தே அவஸ்ஸங் மக்³க³ங் பா⁴வெந்தி. ந ஹி மக்³க³பா⁴வனங் வினா கிலேஸவினோத³னங் அத்தி². யே ச மக்³க³ங் பா⁴வெந்தி, தே து³த்தரங் பகதிஞாணேன காமோகா⁴தி³ங் சதுப்³பி³த⁴ம்பி ஓக⁴மிமங் தரந்தி. மக்³க³பா⁴வனா ஹி ஓக⁴தரணங். அதிண்ணபுப்³ப³ந்தி இமினா தீ³கே⁴ன அத்³து⁴னா ஸுபினந்தேனபி அவீதிக்கந்தபுப்³ப³ங். அபுனப்³ப⁴வாயாதி நிப்³பா³னாய. ஏவமிமங் சதுஸச்சதீ³பிகங் கா³த²ங் ஸுணந்தா ‘‘ஸுத்வா த⁴ம்மங் தா⁴ரெந்தி, த⁴தானங் த⁴ம்மானங் அத்த²முபபரிக்க²ந்தீ’’திஆதி³கங் கத²ங் ஸுபா⁴வினியா பஞ்ஞாய அனுக்கமமானா தே த்³வேபி ஸஹாயகா யக்கா² கா³தா²பரியோஸானேயேவ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹிங்ஸு, பாஸாதி³கா ச அஹேஸுங் ஸுவண்ணவண்ணா தி³ப்³பா³லங்காரவிபூ⁴ஸிதாதி.
Ye ca naṃ vinodenti, te duttaraṃ oghamimaṃ taranti atiṇṇapubbaṃ apunabbhavāya. Etena maggabhāvanaṃ nirodhasacchikiriyañca dīpeti. Ye hi naṃ kilesagaṇaṃ vinodenti, te avassaṃ maggaṃ bhāventi. Na hi maggabhāvanaṃ vinā kilesavinodanaṃ atthi. Ye ca maggaṃ bhāventi, te duttaraṃ pakatiñāṇena kāmoghādiṃ catubbidhampi oghamimaṃ taranti. Maggabhāvanā hi oghataraṇaṃ. Atiṇṇapubbanti iminā dīghena addhunā supinantenapi avītikkantapubbaṃ. Apunabbhavāyāti nibbānāya. Evamimaṃ catusaccadīpikaṃ gāthaṃ suṇantā ‘‘sutvā dhammaṃ dhārenti, dhatānaṃ dhammānaṃ atthamupaparikkhantī’’tiādikaṃ kathaṃ subhāviniyā paññāya anukkamamānā te dvepi sahāyakā yakkhā gāthāpariyosāneyeva sotāpattiphale patiṭṭhahiṃsu, pāsādikā ca ahesuṃ suvaṇṇavaṇṇā dibbālaṅkāravibhūsitāti.
பரமத்த²ஜோதிகாய கு²த்³த³க-அட்ட²கதா²ய
Paramatthajotikāya khuddaka-aṭṭhakathāya
ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா²ய ஸூசிலோமஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.
Suttanipāta-aṭṭhakathāya sūcilomasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi / 5. ஸூசிலோமஸுத்தங் • 5. Sūcilomasuttaṃ