Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    8. ஸுசிந்திதத்தே²ரஅபதா³னங்

    8. Sucintitattheraapadānaṃ

    107.

    107.

    ‘‘நக³ரே ஹங்ஸவதியா, அஹோஸிங் கஸ்ஸகோ ததா³;

    ‘‘Nagare haṃsavatiyā, ahosiṃ kassako tadā;

    கஸிகம்மேன ஜீவாமி, தேன போஸேமி தா³ரகே.

    Kasikammena jīvāmi, tena posemi dārake.

    108.

    108.

    ‘‘ஸுஸம்பன்னங் ததா³ கெ²த்தங், த⁴ஞ்ஞங் மே ப²லினங் 1 அஹு;

    ‘‘Susampannaṃ tadā khettaṃ, dhaññaṃ me phalinaṃ 2 ahu;

    பாககாலே ச ஸம்பத்தே, ஏவங் சிந்தேஸஹங் ததா³.

    Pākakāle ca sampatte, evaṃ cintesahaṃ tadā.

    109.

    109.

    ‘‘நச்ச²ன்னங் நப்பதிரூபங், ஜானந்தஸ்ஸ கு³ணாகு³ணங்;

    ‘‘Nacchannaṃ nappatirūpaṃ, jānantassa guṇāguṇaṃ;

    யோஹங் ஸங்கே⁴ அத³த்வான, அக்³க³ங் பு⁴ஞ்ஜெய்ய சே ததா³ 3.

    Yohaṃ saṅghe adatvāna, aggaṃ bhuñjeyya ce tadā 4.

    110.

    110.

    ‘‘அயங் பு³த்³தோ⁴ அஸமஸமோ, த்³வத்திங்ஸவரலக்க²ணோ;

    ‘‘Ayaṃ buddho asamasamo, dvattiṃsavaralakkhaṇo;

    ததோ பபா⁴விதோ ஸங்கோ⁴, புஞ்ஞக்கெ²த்தோ அனுத்தரோ.

    Tato pabhāvito saṅgho, puññakkhetto anuttaro.

    111.

    111.

    ‘‘தத்த² த³ஸ்ஸாமஹங் தா³னங், நவஸஸ்ஸங் புரே புரே;

    ‘‘Tattha dassāmahaṃ dānaṃ, navasassaṃ pure pure;

    ஏவாஹங் சிந்தயித்வான, ஹட்டோ² பீணிதமானஸோ 5.

    Evāhaṃ cintayitvāna, haṭṭho pīṇitamānaso 6.

    112.

    112.

    ‘‘கெ²த்ததோ த⁴ஞ்ஞமாஹத்வா, ஸம்பு³த்³த⁴ங் உபஸங்கமிங்;

    ‘‘Khettato dhaññamāhatvā, sambuddhaṃ upasaṅkamiṃ;

    உபஸங்கம்ம ஸம்பு³த்³த⁴ங், லோகஜெட்ட²ங் நராஸப⁴ங்;

    Upasaṅkamma sambuddhaṃ, lokajeṭṭhaṃ narāsabhaṃ;

    வந்தி³த்வா ஸத்து²னோ பாதே³, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.

    Vanditvā satthuno pāde, idaṃ vacanamabraviṃ.

    113.

    113.

    ‘‘‘நவஸஸ்ஸஞ்ச ஸம்பன்னங், ஆயாகோ³ஸி 7 ச த்வங் முனே;

    ‘‘‘Navasassañca sampannaṃ, āyāgosi 8 ca tvaṃ mune;

    அனுகம்பமுபாதா³ய , அதி⁴வாஸேஹி சக்கு²ம’.

    Anukampamupādāya , adhivāsehi cakkhuma’.

    114.

    114.

    ‘‘பது³முத்தரோ லோகவிதூ³, ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹோ;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    மம ஸங்கப்பமஞ்ஞாய, இத³ங் வசனமப்³ரவி.

    Mama saṅkappamaññāya, idaṃ vacanamabravi.

    115.

    115.

    ‘‘‘சத்தாரோ ச படிபன்னா, சத்தாரோ ச ப²லே டி²தா;

    ‘‘‘Cattāro ca paṭipannā, cattāro ca phale ṭhitā;

    ஏஸ ஸங்கோ⁴ உஜுபூ⁴தோ, பஞ்ஞாஸீலஸமாஹிதோ;

    Esa saṅgho ujubhūto, paññāsīlasamāhito;

    யஜந்தானங் மனுஸ்ஸானங், புஞ்ஞபெக்கா²ன பாணினங்.

    Yajantānaṃ manussānaṃ, puññapekkhāna pāṇinaṃ.

    116.

    116.

    ‘‘‘கரோதோபதி⁴கங் புஞ்ஞங், ஸங்கே⁴ தி³ன்னங் மஹப்ப²லங்;

    ‘‘‘Karotopadhikaṃ puññaṃ, saṅghe dinnaṃ mahapphalaṃ;

    தஸ்மிங் ஸங்கே⁴வ 9 தா³தப்³ப³ங், தவ ஸஸ்ஸங் ததே²தரங்.

    Tasmiṃ saṅgheva 10 dātabbaṃ, tava sassaṃ tathetaraṃ.

    117.

    117.

    ‘‘‘ஸங்க⁴தோ உத்³தி³ஸித்வான, பி⁴க்கூ² நெத்வான ஸங்க⁴ரங்;

    ‘‘‘Saṅghato uddisitvāna, bhikkhū netvāna saṃgharaṃ;

    படியத்தங் க⁴ரே ஸந்தங், பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ தே³ஹி த்வங்’.

    Paṭiyattaṃ ghare santaṃ, bhikkhusaṅghassa dehi tvaṃ’.

    118.

    118.

    ‘‘ஸங்க⁴தோ உத்³தி³ஸித்வான, பி⁴க்கூ² நெத்வான ஸங்க⁴ரங்;

    ‘‘Saṅghato uddisitvāna, bhikkhū netvāna saṃgharaṃ;

    யங் க⁴ரே படியத்தங் மே, பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸதா³ஸஹங்.

    Yaṃ ghare paṭiyattaṃ me, bhikkhusaṅghassadāsahaṃ.

    119.

    119.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    120.

    120.

    ‘‘தத்த² மே ஸுகதங் ப்³யம்ஹங், ஸோவண்ணங் ஸப்பப⁴ஸ்ஸரங்;

    ‘‘Tattha me sukataṃ byamhaṃ, sovaṇṇaṃ sappabhassaraṃ;

    ஸட்டி²யோஜனமுப்³பே³த⁴ங், திங்ஸயோஜனவித்த²தங்.

    Saṭṭhiyojanamubbedhaṃ, tiṃsayojanavitthataṃ.

    ஏகூனவீஸதிமங் பா⁴ணவாரங்.

    Ekūnavīsatimaṃ bhāṇavāraṃ.

    121.

    121.

    ‘‘ஆகிண்ணங் ப⁴வனங் மய்ஹங், நாரீக³ணஸமாகுலங்;

    ‘‘Ākiṇṇaṃ bhavanaṃ mayhaṃ, nārīgaṇasamākulaṃ;

    தத்த² பு⁴த்வா பிவித்வா ச, வஸாமி தித³ஸே அஹங்.

    Tattha bhutvā pivitvā ca, vasāmi tidase ahaṃ.

    122.

    122.

    ‘‘ஸதானங் தீணிக்க²த்துஞ்ச, தே³வரஜ்ஜமகாரயிங்;

    ‘‘Satānaṃ tīṇikkhattuñca, devarajjamakārayiṃ;

    ஸதானங் பஞ்சக்க²த்துஞ்ச, சக்கவத்தீ அஹோஸஹங்;

    Satānaṃ pañcakkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ;

    பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், க³ணனாதோ அஸங்கி²யங்.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, gaṇanāto asaṅkhiyaṃ.

    123.

    123.

    ‘‘ப⁴வாப⁴வே ஸங்ஸரந்தோ, லபா⁴மி அமிதங் த⁴னங்;

    ‘‘Bhavābhave saṃsaranto, labhāmi amitaṃ dhanaṃ;

    போ⁴கே³ மே ஊனதா நத்தி², நவஸஸ்ஸஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Bhoge me ūnatā natthi, navasassassidaṃ phalaṃ.

    124.

    124.

    ‘‘ஹத்தி²யானங் அஸ்ஸயானங், ஸிவிகங் ஸந்த³மானிகங்;

    ‘‘Hatthiyānaṃ assayānaṃ, sivikaṃ sandamānikaṃ;

    லபா⁴மி ஸப்³ப³மேவேதங் 11, நவஸஸ்ஸஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Labhāmi sabbamevetaṃ 12, navasassassidaṃ phalaṃ.

    125.

    125.

    ‘‘நவவத்த²ங் நவப²லங், நவக்³க³ரஸபோ⁴ஜனங்;

    ‘‘Navavatthaṃ navaphalaṃ, navaggarasabhojanaṃ;

    லபா⁴மி ஸப்³ப³மேவேதங், நவஸஸ்ஸஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Labhāmi sabbamevetaṃ, navasassassidaṃ phalaṃ.

    126.

    126.

    ‘‘கோஸெய்யகம்ப³லியானி , கோ²மகப்பாஸிகானி ச;

    ‘‘Koseyyakambaliyāni , khomakappāsikāni ca;

    லபா⁴மி ஸப்³ப³மேவேதங், நவஸஸ்ஸஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Labhāmi sabbamevetaṃ, navasassassidaṃ phalaṃ.

    127.

    127.

    ‘‘தா³ஸீக³ணங் தா³ஸக³ணங், நாரியோ ச அலங்கதா;

    ‘‘Dāsīgaṇaṃ dāsagaṇaṃ, nāriyo ca alaṅkatā;

    லபா⁴மி ஸப்³ப³மேவேதங், நவஸஸ்ஸஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Labhāmi sabbamevetaṃ, navasassassidaṃ phalaṃ.

    128.

    128.

    ‘‘ந மங் ஸீதங் வா உண்ஹங் வா, பரிளாஹோ ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Na maṃ sītaṃ vā uṇhaṃ vā, pariḷāho na vijjati;

    அதோ² சேதஸிகங் து³க்க²ங், ஹத³யே மே ந விஜ்ஜதி.

    Atho cetasikaṃ dukkhaṃ, hadaye me na vijjati.

    129.

    129.

    ‘‘இத³ங் கா²த³ இத³ங் பு⁴ஞ்ஜ, இமம்ஹி ஸயனே ஸய;

    ‘‘Idaṃ khāda idaṃ bhuñja, imamhi sayane saya;

    லபா⁴மி ஸப்³ப³மேவேதங், நவஸஸ்ஸஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Labhāmi sabbamevetaṃ, navasassassidaṃ phalaṃ.

    130.

    130.

    ‘‘அயங் பச்சி²மகோ தா³னி, சரிமோ வத்ததே ப⁴வோ;

    ‘‘Ayaṃ pacchimako dāni, carimo vattate bhavo;

    அஜ்ஜாபி தெ³ய்யத⁴ம்மோ மே, ப²லங் தோஸேஸி ஸப்³ப³தா³.

    Ajjāpi deyyadhammo me, phalaṃ tosesi sabbadā.

    131.

    131.

    ‘‘நவஸஸ்ஸங் த³தி³த்வான, ஸங்கே⁴ க³ணவருத்தமே;

    ‘‘Navasassaṃ daditvāna, saṅghe gaṇavaruttame;

    அட்டா²னிஸங்ஸே அனுபோ⁴மி, கம்மானுச்ச²விகே மம.

    Aṭṭhānisaṃse anubhomi, kammānucchavike mama.

    132.

    132.

    ‘‘வண்ணவா யஸவா ஹோமி, மஹாபோ⁴கோ³ அனீதிகோ;

    ‘‘Vaṇṇavā yasavā homi, mahābhogo anītiko;

    மஹாபக்கோ² 13 ஸதா³ ஹோமி, அபே⁴ஜ்ஜபரிஸோ ஸதா³.

    Mahāpakkho 14 sadā homi, abhejjapariso sadā.

    133.

    133.

    ‘‘ஸப்³பே³ மங் அபசாயந்தி, யே கேசி பத²விஸ்ஸிதா;

    ‘‘Sabbe maṃ apacāyanti, ye keci pathavissitā;

    தெ³ய்யத⁴ம்மா ச யே கேசி, புரே புரே லபா⁴மஹங்.

    Deyyadhammā ca ye keci, pure pure labhāmahaṃ.

    134.

    134.

    ‘‘பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ வா மஜ்ஜே², பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ ஸம்முகா²;

    ‘‘Bhikkhusaṅghassa vā majjhe, buddhaseṭṭhassa sammukhā;

    ஸப்³பே³பி ஸமதிக்கம்ம, தெ³ந்தி மமேவ தா³யகா.

    Sabbepi samatikkamma, denti mameva dāyakā.

    135.

    135.

    ‘‘பட²மங் நவஸஸ்ஸஞ்ஹி, த³த்வா ஸங்கே⁴ க³ணுத்தமே;

    ‘‘Paṭhamaṃ navasassañhi, datvā saṅghe gaṇuttame;

    இமானிஸங்ஸே அனுபோ⁴மி, நவஸஸ்ஸஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Imānisaṃse anubhomi, navasassassidaṃ phalaṃ.

    136.

    136.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் தா³னமத³தி³ங் ததா³;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ dānamadadiṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, நவஸஸ்ஸஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, navasassassidaṃ phalaṃ.

    137.

    137.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo;

    138.

    138.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    139.

    139.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ஸுசிந்திதோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sucintito thero imā gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    ஸுசிந்திதத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் அட்ட²மங்.

    Sucintitattherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. ப²லிதங் (ஸீ॰ பீ॰)
    2. phalitaṃ (sī. pī.)
    3. மத்தனா (ஸ்யா॰)
    4. mattanā (syā.)
    5. பீதிக… (ஸ்யா॰)
    6. pītika… (syā.)
    7. இத⁴ ஹோஸி (ஸ்யா॰)
    8. idha hosi (syā.)
    9. ஸங்கே⁴ ச (ஸ்யா॰ பீ॰)
    10. saṃghe ca (syā. pī.)
    11. ஸப்³ப³மேதம்பி (க॰)
    12. sabbametampi (ka.)
    13. மஹாப⁴க்கோ² (ஸ்யா॰ க॰)
    14. mahābhakkho (syā. ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact