Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    7. ஸுத்³தி⁴கஸுத்தங்

    7. Suddhikasuttaṃ

    193. ஸாவத்தி²னிதா³னங் . அத² கோ² ஸுத்³தி⁴கபா⁴ரத்³வாஜோ ப்³ராஹ்மணோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஸுத்³தி⁴கபா⁴ரத்³வாஜோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வதோ ஸந்திகே இமங் கா³த²ங் அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    193. Sāvatthinidānaṃ . Atha kho suddhikabhāradvājo brāhmaṇo yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho suddhikabhāradvājo brāhmaṇo bhagavato santike imaṃ gāthaṃ ajjhabhāsi –

    ‘‘ந ப்³ராஹ்மணோ 1 ஸுஜ்ஜ²தி கோசி, லோகே ஸீலவாபி தபோகரங்;

    ‘‘Na brāhmaṇo 2 sujjhati koci, loke sīlavāpi tapokaraṃ;

    விஜ்ஜாசரணஸம்பன்னோ, ஸோ ஸுஜ்ஜ²தி ந அஞ்ஞா இதரா பஜா’’தி.

    Vijjācaraṇasampanno, so sujjhati na aññā itarā pajā’’ti.

    ‘‘ப³ஹும்பி பலபங் ஜப்பங், ந ஜச்சா ஹோதி ப்³ராஹ்மணோ;

    ‘‘Bahumpi palapaṃ jappaṃ, na jaccā hoti brāhmaṇo;

    அந்தோகஸம்பு³ ஸங்கிலிட்டோ², குஹனங் உபனிஸ்ஸிதோ.

    Antokasambu saṅkiliṭṭho, kuhanaṃ upanissito.

    ‘‘க²த்தியோ ப்³ராஹ்மணோ வெஸ்ஸோ, ஸுத்³தோ³ சண்டா³லபுக்குஸோ;

    ‘‘Khattiyo brāhmaṇo vesso, suddo caṇḍālapukkuso;

    ஆரத்³த⁴வீரியோ பஹிதத்தோ, நிச்சங் த³ள்ஹபரக்கமோ;

    Āraddhavīriyo pahitatto, niccaṃ daḷhaparakkamo;

    பப்போதி பரமங் ஸுத்³தி⁴ங், ஏவங் ஜானாஹி ப்³ராஹ்மணா’’தி.

    Pappoti paramaṃ suddhiṃ, evaṃ jānāhi brāhmaṇā’’ti.

    ஏவங் வுத்தே, ஸுத்³தி⁴கபா⁴ரத்³வாஜோ ப்³ராஹ்மணோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம…பே॰… அஞ்ஞதரோ ச பனாயஸ்மா பா⁴ரத்³வாஜோ அரஹதங் அஹோஸீ’’தி.

    Evaṃ vutte, suddhikabhāradvājo brāhmaṇo bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘abhikkantaṃ, bho gotama…pe… aññataro ca panāyasmā bhāradvājo arahataṃ ahosī’’ti.







    Footnotes:
    1. நாப்³ராஹ்மணோ (?)
    2. nābrāhmaṇo (?)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 7. ஸுத்³தி⁴கஸுத்தவண்ணனா • 7. Suddhikasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 7. ஸுத்³தி⁴கஸுத்தவண்ணனா • 7. Suddhikasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact