Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[535] 3. ஸுதா⁴போ⁴ஜனஜாதகவண்ணனா
[535] 3. Sudhābhojanajātakavaṇṇanā
நேவ கிணாமி நபி விக்கிணாமீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் தா³னஜ்ஜா²ஸயங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர ஸாவத்தி²யங் ஏகோ குலபுத்தோ ஹுத்வா ஸத்து² த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா பஸன்னசித்தோ பப்³ப³ஜித்வா ஸீலேஸு பரிபூரகாரீ து⁴தங்க³கு³ணஸமன்னாக³தோ ஸப்³ரஹ்மசாரீஸு பவத்தமெத்தசித்தோ தி³வஸஸ்ஸ திக்க²த்துங் பு³த்³த⁴த⁴ம்மஸங்கு⁴பட்டா²னே அப்பமத்தோ ஆசாரஸம்பன்னோ தா³னஜ்ஜா²ஸயோ அஹோஸி. ஸாரணீயத⁴ம்மபூரகோ அத்தனா லத்³த⁴ங் படிக்³கா³ஹகேஸு விஜ்ஜமானேஸு சி²ன்னப⁴த்தோ ஹுத்வாபி தே³தியேவ, தஸ்மா தஸ்ஸ தா³னஜ்ஜா²ஸயதா³னாபி⁴ரதபா⁴வோ பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ பாகடோ அஹோஸி. அதே²கதி³வஸங் பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங், ‘‘ஆவுஸோ, அஸுகோ நாம பி⁴க்கு² தா³னஜ்ஜா²ஸயோ தா³னாபி⁴ரதோ அத்தனா லத்³த⁴ங் பஸதமத்தபானீயம்பி லோப⁴ங் சி²ந்தி³த்வா ஸப்³ரஹ்மசாரீனங் தே³தி, போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸேவஸ்ஸ அஜ்ஜா²ஸயோ’’தி. ஸத்தா² தங் கத²ங் தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா ஸுத்வா க³ந்த⁴குடிதோ நிக்க²மித்வா ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘அயங், பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² புப்³பே³ அதா³னஸீலோ மச்ச²ரீ திணக்³கே³ன தேலபி³ந்து³ம்பி அதா³தா அஹோஸி, அத² நங் அஹங் த³மெத்வா நிப்³பி³ஸேவனங் கத்வா தா³னப²லங் வண்ணெத்வா தா³னே பதிட்டா²பேஸிங், ஸோ ‘பஸதமத்தங் உத³கம்பி லபி⁴த்வா அத³த்வா ந பிவிஸ்ஸாமீ’தி மம ஸந்திகே வரங் அக்³க³ஹேஸி, தஸ்ஸ ப²லேன தா³னஜ்ஜா²ஸயோ தா³னாபி⁴ரதோ ஜாதோ’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Neva kiṇāmi napi vikkiṇāmīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ dānajjhāsayaṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. So kira sāvatthiyaṃ eko kulaputto hutvā satthu dhammakathaṃ sutvā pasannacitto pabbajitvā sīlesu paripūrakārī dhutaṅgaguṇasamannāgato sabrahmacārīsu pavattamettacitto divasassa tikkhattuṃ buddhadhammasaṅghupaṭṭhāne appamatto ācārasampanno dānajjhāsayo ahosi. Sāraṇīyadhammapūrako attanā laddhaṃ paṭiggāhakesu vijjamānesu chinnabhatto hutvāpi detiyeva, tasmā tassa dānajjhāsayadānābhiratabhāvo bhikkhusaṅghe pākaṭo ahosi. Athekadivasaṃ bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ, ‘‘āvuso, asuko nāma bhikkhu dānajjhāsayo dānābhirato attanā laddhaṃ pasatamattapānīyampi lobhaṃ chinditvā sabrahmacārīnaṃ deti, bodhisattassevassa ajjhāsayo’’ti. Satthā taṃ kathaṃ dibbāya sotadhātuyā sutvā gandhakuṭito nikkhamitvā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘ayaṃ, bhikkhave, bhikkhu pubbe adānasīlo maccharī tiṇaggena telabindumpi adātā ahosi, atha naṃ ahaṃ dametvā nibbisevanaṃ katvā dānaphalaṃ vaṇṇetvā dāne patiṭṭhāpesiṃ, so ‘pasatamattaṃ udakampi labhitvā adatvā na pivissāmī’ti mama santike varaṃ aggahesi, tassa phalena dānajjhāsayo dānābhirato jāto’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே ஏகோ க³ஹபதி அட்³டோ⁴ அஹோஸி அஸீதிகோடிவிப⁴வோ. அத²ஸ்ஸ ராஜா ஸெட்டி²ட்டா²னங் அதா³ஸி . ஸோ ராஜபூஜிதோ நாக³ரஜானபத³பூஜிதோ ஹுத்வா ஏகதி³வஸங் அத்தனோ ஸம்பத்திங் ஓலோகெத்வா சிந்தேஸி – ‘‘அயங் யஸோ மயா அதீதப⁴வே நேவ நித்³தா³யந்தேன, ந காயது³ச்சரிதாதீ³னி கரொந்தேன லத்³தோ⁴, ஸுசரிதானி பன பூரெத்வா லத்³தோ⁴, அனாக³தேபி மயா மம பதிட்ட²ங் காதுங் வட்டதீ’’தி. ஸோ ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘தே³வ, மம க⁴ரே அஸீதிகோடித⁴னங் அத்தி², தங் க³ண்ஹாஹீ’’தி வத்வா ‘‘ந மய்ஹங் தவ த⁴னேனத்தோ², ப³ஹுங் மே த⁴னங், இதோபி யதி³ச்ச²ஸி, தங் க³ண்ஹாஹீ’’தி வுத்தே ‘‘கிங் நு, தே³வ, மம த⁴னங் தா³துங் லபா⁴மீ’’தி ஆஹ. அத² ரஞ்ஞா ‘‘யதா²ருசி கரோஹீ’’தி வுத்தே சதூஸு நக³ரத்³வாரேஸு நக³ரமஜ்ஜே² நிவேஸனத்³வாரே சாதி ச² தா³னஸாலாயோ காரெத்வா தே³வஸிகங் ச²ஸதஸஹஸ்ஸபரிச்சாக³ங் கரொந்தோ மஹாதா³னங் பவத்தேஸி. ஸோ யாவஜீவங் தா³னங் த³த்வா ‘‘இமங் மம தா³னவங்ஸங் மா உபச்சி²ந்த³தா²’’தி புத்தே அனுஸாஸித்வா ஜீவிதபரியோஸானே ஸக்கோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. புத்தோபிஸ்ஸ ததே²வ தா³னங் த³த்வா சந்தோ³ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, தஸ்ஸ புத்தோ ஸூரியோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, தஸ்ஸ புத்தோ மாதலி ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, தஸ்ஸ புத்தோ பஞ்சஸிகோ² ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, தஸ்ஸ பன புத்தோ ச²ட்டோ² ஸெட்டி²ட்டா²னங் லத்³தா⁴ மச்ச²ரியகோஸியோ நாம அஹோஸி அஸீதிகோடிவிப⁴வோயேவ. ஸோ ‘‘மம பிதுபிதாமஹா பா³லா அஹேஸுங், து³க்கே²ன ஸம்ப⁴தங் த⁴னங் ச²ட்³டே³ஸுங், அஹங் பன த⁴னங் ரக்கி²ஸ்ஸாமி, கஸ்ஸசி கிஞ்சி ந த³ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா தா³னஸாலா வித்³த⁴ங்ஸெத்வா அக்³கி³னா ஜா²பெத்வா த²த்³த⁴மச்ச²ரீ அஹோஸி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente eko gahapati aḍḍho ahosi asītikoṭivibhavo. Athassa rājā seṭṭhiṭṭhānaṃ adāsi . So rājapūjito nāgarajānapadapūjito hutvā ekadivasaṃ attano sampattiṃ oloketvā cintesi – ‘‘ayaṃ yaso mayā atītabhave neva niddāyantena, na kāyaduccaritādīni karontena laddho, sucaritāni pana pūretvā laddho, anāgatepi mayā mama patiṭṭhaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti. So rañño santikaṃ gantvā ‘‘deva, mama ghare asītikoṭidhanaṃ atthi, taṃ gaṇhāhī’’ti vatvā ‘‘na mayhaṃ tava dhanenattho, bahuṃ me dhanaṃ, itopi yadicchasi, taṃ gaṇhāhī’’ti vutte ‘‘kiṃ nu, deva, mama dhanaṃ dātuṃ labhāmī’’ti āha. Atha raññā ‘‘yathāruci karohī’’ti vutte catūsu nagaradvāresu nagaramajjhe nivesanadvāre cāti cha dānasālāyo kāretvā devasikaṃ chasatasahassapariccāgaṃ karonto mahādānaṃ pavattesi. So yāvajīvaṃ dānaṃ datvā ‘‘imaṃ mama dānavaṃsaṃ mā upacchindathā’’ti putte anusāsitvā jīvitapariyosāne sakko hutvā nibbatti. Puttopissa tatheva dānaṃ datvā cando hutvā nibbatti, tassa putto sūriyo hutvā nibbatti, tassa putto mātali hutvā nibbatti, tassa putto pañcasikho hutvā nibbatti, tassa pana putto chaṭṭho seṭṭhiṭṭhānaṃ laddhā macchariyakosiyo nāma ahosi asītikoṭivibhavoyeva. So ‘‘mama pitupitāmahā bālā ahesuṃ, dukkhena sambhataṃ dhanaṃ chaḍḍesuṃ, ahaṃ pana dhanaṃ rakkhissāmi, kassaci kiñci na dassāmī’’ti cintetvā dānasālā viddhaṃsetvā agginā jhāpetvā thaddhamaccharī ahosi.
அத²ஸ்ஸ கே³ஹத்³வாரே யாசகா ஸன்னிபதித்வா பா³ஹா பக்³க³ய்ஹ, ‘‘மஹாஸெட்டி², மா அத்தனோ பிதுபிதாமஹானங் தா³னவங்ஸங் நாஸயி, தா³னங் தே³ஹீ’’தி மஹாஸத்³தே³ன பரிதே³விங்ஸு. தங் ஸுத்வா மஹாஜனோ ‘‘மச்ச²ரியகோஸியேன அத்தனோ தா³னவங்ஸோ உபச்சி²ன்னோ’’தி தங் க³ரஹி. ஸோ லஜ்ஜிதோ நிவேஸனத்³வாரே யாசகானங் ஆக³தாக³தட்டா²னங் நிவாரேதுங் ஆரக்க²ங் ட²பேஸி. தே நிப்பச்சயா ஹுத்வா புன தஸ்ஸ கே³ஹத்³வாரங் ந ஓலோகேஸுங். ஸோ ததோ பட்டா²ய த⁴னமேவ ஸங்ஹரதி, நேவ அத்தனா பரிபு⁴ஞ்ஜதி, ந புத்ததா³ராதீ³னங் தே³தி, கஞ்ஜிகபி³லங்க³து³தியங் ஸகுண்ட³கப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜதி, மூலப²லமத்ததந்தானி தூ²லவத்தா²னி நிவாஸேதி, பண்ணச²த்தங் மத்த²கே தா⁴ரெத்வா ஜரக்³கோ³ணயுத்தேன ஜஜ்ஜரரத²கேன யாதி. இதி தஸ்ஸ அஸப்புரிஸஸ்ஸ தத்தகங் த⁴னங் ஸுனகே²ன லத்³த⁴ங் நாளிகேரங் விய அஹோஸி.
Athassa gehadvāre yācakā sannipatitvā bāhā paggayha, ‘‘mahāseṭṭhi, mā attano pitupitāmahānaṃ dānavaṃsaṃ nāsayi, dānaṃ dehī’’ti mahāsaddena parideviṃsu. Taṃ sutvā mahājano ‘‘macchariyakosiyena attano dānavaṃso upacchinno’’ti taṃ garahi. So lajjito nivesanadvāre yācakānaṃ āgatāgataṭṭhānaṃ nivāretuṃ ārakkhaṃ ṭhapesi. Te nippaccayā hutvā puna tassa gehadvāraṃ na olokesuṃ. So tato paṭṭhāya dhanameva saṃharati, neva attanā paribhuñjati, na puttadārādīnaṃ deti, kañjikabilaṅgadutiyaṃ sakuṇḍakabhattaṃ bhuñjati, mūlaphalamattatantāni thūlavatthāni nivāseti, paṇṇachattaṃ matthake dhāretvā jaraggoṇayuttena jajjararathakena yāti. Iti tassa asappurisassa tattakaṃ dhanaṃ sunakhena laddhaṃ nāḷikeraṃ viya ahosi.
ஸோ ஏகதி³வஸங் ராஜூபட்டா²னங் க³ச்ச²ந்தோ ‘‘அனுஸெட்டி²ங் ஆதா³ய க³மிஸ்ஸாமீ’’தி தஸ்ஸ கே³ஹங் அக³மாஸி. தஸ்மிங் க²ணே அனுஸெட்டி² புத்ததீ⁴தாதீ³ஹி பரிவுதோ நவஸப்பிபக்கமது⁴ஸக்க²ரசுண்ணேஹி ஸங்க²தங் பாயாஸங் பு⁴ஞ்ஜமானோ நிஸின்னோ ஹோதி. ஸோ மச்ச²ரியகோஸியங் தி³ஸ்வா ஆஸனா வுட்டா²ய ‘‘ஏஹி, மஹாஸெட்டி², இமஸ்மிங் பல்லங்கே நிஸீத³, பாயாஸங் பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமா’’தி ஆஹ. தஸ்ஸ பாயாஸங் தி³ஸ்வாவ முகே² கே²ளா உப்பஜ்ஜி, பு⁴ஞ்ஜிதுகாமோ அஹோஸி, ஏவங் பன சிந்தேஸி – ‘‘ஸசாஹங் பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமி, அனுஸெட்டி²னோ மம கே³ஹங் ஆக³தகாலே படிஸக்காரோ காதப்³போ³ ப⁴விஸ்ஸதி, ஏவங் மே த⁴னங் நஸ்ஸிஸ்ஸதி, ந பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமீ’’தி. அத² புனப்புனங் யாசியமானோபி ‘‘இதா³னி மே பு⁴த்தங், ஸுஹிதொஸ்மீ’’தி ந இச்சி². அனுஸெட்டி²ம்ஹி பு⁴ஞ்ஜந்தே பன ஓலோகெந்தோ முகே² ஸஞ்ஜாயமானேன கே²ளேன நிஸீதி³த்வா தஸ்ஸ ப⁴த்தகிச்சாவஸானே தேன ஸத்³தி⁴ங் ராஜனிவேஸனங் க³ந்த்வா ராஜானங் பஸ்ஸித்வா ராஜனிவேஸனதோ ஓதரித்வா அத்தனோ கே³ஹங் அனுப்பத்தோ பாயாஸதண்ஹாய பீளியமானோ சிந்தேஸி – ‘‘ஸசாஹங் ‘பாயாஸங் பு⁴ஞ்ஜிதுகாமொம்ஹீ’தி வக்கா²மி, மஹாஜனோ பு⁴ஞ்ஜிதுகாமோ ப⁴விஸ்ஸதி, ப³ஹூ தண்டு³லாத³யோ நஸ்ஸிஸ்ஸந்தி, ந கஸ்ஸசி கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ரத்திந்தி³வங் பாயாஸமேவ சிந்தெந்தோ வீதினாமெத்வாபி த⁴னநாஸனப⁴யேன கஸ்ஸசி அகதெ²த்வாவ பிபாஸங் அதி⁴வாஸேஸி, அனுக்கமேன அதி⁴வாஸேதுங் அஸக்கொந்தோ உப்பண்டு³ப்பண்டு³கஜாதோ அஹோஸி. ஏவங் ஸந்தேபி த⁴னநாஸனப⁴யேன அகதெ²ந்தோ அபரபா⁴கே³ து³ப்³ப³லோ ஹுத்வா ஸயனங் உபகூ³ஹித்வா நிபஜ்ஜி.
So ekadivasaṃ rājūpaṭṭhānaṃ gacchanto ‘‘anuseṭṭhiṃ ādāya gamissāmī’’ti tassa gehaṃ agamāsi. Tasmiṃ khaṇe anuseṭṭhi puttadhītādīhi parivuto navasappipakkamadhusakkharacuṇṇehi saṅkhataṃ pāyāsaṃ bhuñjamāno nisinno hoti. So macchariyakosiyaṃ disvā āsanā vuṭṭhāya ‘‘ehi, mahāseṭṭhi, imasmiṃ pallaṅke nisīda, pāyāsaṃ bhuñjissāmā’’ti āha. Tassa pāyāsaṃ disvāva mukhe kheḷā uppajji, bhuñjitukāmo ahosi, evaṃ pana cintesi – ‘‘sacāhaṃ bhuñjissāmi, anuseṭṭhino mama gehaṃ āgatakāle paṭisakkāro kātabbo bhavissati, evaṃ me dhanaṃ nassissati, na bhuñjissāmī’’ti. Atha punappunaṃ yāciyamānopi ‘‘idāni me bhuttaṃ, suhitosmī’’ti na icchi. Anuseṭṭhimhi bhuñjante pana olokento mukhe sañjāyamānena kheḷena nisīditvā tassa bhattakiccāvasāne tena saddhiṃ rājanivesanaṃ gantvā rājānaṃ passitvā rājanivesanato otaritvā attano gehaṃ anuppatto pāyāsataṇhāya pīḷiyamāno cintesi – ‘‘sacāhaṃ ‘pāyāsaṃ bhuñjitukāmomhī’ti vakkhāmi, mahājano bhuñjitukāmo bhavissati, bahū taṇḍulādayo nassissanti, na kassaci kathessāmī’’ti. So rattindivaṃ pāyāsameva cintento vītināmetvāpi dhananāsanabhayena kassaci akathetvāva pipāsaṃ adhivāsesi, anukkamena adhivāsetuṃ asakkonto uppaṇḍuppaṇḍukajāto ahosi. Evaṃ santepi dhananāsanabhayena akathento aparabhāge dubbalo hutvā sayanaṃ upagūhitvā nipajji.
அத² நங் ப⁴ரியா உபக³ந்த்வா ஹத்தே²ன பிட்டி²ங் பரிமஜ்ஜமானா ‘‘கிங் தே, ஸாமி, அபா²ஸுக’’ந்தி புச்சி². ‘‘தவேவ ஸரீரே அபா²ஸுகங் கரோஹி, மம அபா²ஸுகங் நத்தீ²’’தி. ‘‘ஸாமி, உப்பண்டு³ப்பண்டு³கஜாதோஸி, கிங் நு தே காசி சிந்தா அத்தி², உதா³ஹு ராஜா தே குபிதோ, அது³ புத்தேஹி அவமானோ கதோ, அத² வா பன காசி தண்ஹா உப்பன்னா’’தி? ‘‘ஆம, தண்ஹா மே உப்பன்னா’’தி. ‘‘கதே²ஹி, ஸாமீ’’தி? ‘‘கதெ²ஸ்ஸாமி, ஸக்கி²ஸ்ஸஸி நங் ரக்கி²து’’ந்தி. ‘‘ரக்கி²தப்³ப³யுத்தகா சே, ரக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி. ஏவம்பி த⁴னநாஸனப⁴யேன கதே²துங் ந உஸ்ஸஹி. தாய புனப்புனங் பீளியமானோ கதே²ஸி – ‘‘ப⁴த்³தே³, அஹங் ஏகதி³வஸங் அனுஸெட்டி²ங் நவஸப்பிமது⁴ஸக்க²ரசுண்ணேஹி ஸங்க²தங் பாயாஸங் பு⁴ஞ்ஜந்தங் தி³ஸ்வா ததோ பட்டா²ய தாதி³ஸங் பாயாஸங் பு⁴ஞ்ஜிதுகாமோ ஜாதோ’’தி. ‘‘அஸப்புரிஸ, கிங் த்வங் து³க்³க³தோ, ஸகலமாராணஸிவாஸீனங் பஹோனகங் பாயாஸங் பசிஸ்ஸாமீ’’தி. அத²ஸ்ஸ ஸீஸே த³ண்டே³ன பஹரணகாலோ விய அஹோஸி. ஸோ தஸ்ஸா குஜ்ஜி²த்வா ‘‘ஜானாமஹங் தவ மஹத்³த⁴னபா⁴வங், ஸசே தே குலக⁴ரா ஆப⁴தங் அத்தி², பாயாஸங் பசித்வா நாக³ரானங் தே³ஹீ’’தி ஆஹ. ‘‘தேன ஹி ஏகவீதி²வாஸீனங் பஹோனகங் கத்வா பசாமீ’’தி. ‘‘கிங் தே ஏதேஹி, அத்தனோ பன ஸந்தகங் கா²த³ந்தூ’’தி? ‘‘தேன ஹி இதோ சிதோ ச ஸத்தஸத்தக⁴ரவாஸீனங் பஹோனகங் கத்வா பசாமீ’’தி. ‘‘கிங் தே ஏதேஹீ’’தி. ‘‘தேன ஹி இமஸ்மிங் கே³ஹே பரிஜனஸ்ஸா’’தி. ‘‘கிங் தே ஏதேனா’’தி? ‘‘தேன ஹி ப³ந்து⁴ஜனஸ்ஸேவ பஹோனகங் கத்வா பசாமீ’’தி. ‘‘கிங் தே ஏதேனா’’தி? ‘‘தேன ஹி துய்ஹஞ்ச மய்ஹஞ்ச பசாமி ஸாமீ’’தி. ‘‘காஸி த்வங், ந துய்ஹங் வட்டதீ’’தி? ‘‘தேன ஹி ஏகஸ்ஸேவ தே பஹோனகங் கத்வா பசாமீ’’தி. ‘‘மய்ஹஞ்ச த்வங் மா பசி, கே³ஹே பன பசந்தே ப³ஹூ பச்சாஸீஸந்தி, மய்ஹங் பன பத்த²ங் தண்டு³லானங் சதுபா⁴க³ங் கீ²ரஸ்ஸ அச்ச²ரங் ஸக்க²ராய கரண்ட³கங் ஸப்பிஸ்ஸ கரண்ட³கங் மது⁴ஸ்ஸ ஏகஞ்ச பசனபா⁴ஜனங் தே³ஹி, அஹங் அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா தத்த² பசித்வா பு⁴ஞ்ஜாமீ’’தி. ஸா ததா² அகாஸி. ஸோ தங் ஸப்³ப³ங் சேடகேன கா³ஹாபெத்வா ‘‘க³ச்ச² அஸுகட்டா²னே திட்டா²ஹீ’’தி தங் புரதோ பேஸெத்வா ஏககோவ ஓகு³ண்டி²கங் கத்வா அஞ்ஞாதகவேஸேன தத்த² க³ந்த்வா நதீ³தீரே ஏகஸ்மிங் க³ச்ச²மூலே உத்³த⁴னங் காரெத்வா தா³ருத³கங் ஆஹராபெத்வா ‘‘த்வங் க³ந்த்வா ஏகஸ்மிங் மக்³கே³ ட²த்வா கஞ்சிதே³வ தி³ஸ்வா மம ஸஞ்ஞங் த³தெ³ய்யாஸி, மயா பக்கோஸிதகாலேவ ஆக³ச்செ²ய்யாஸீ’’தி தங் பேஸெத்வா அக்³கி³ங் கத்வா பாயாஸங் பசி.
Atha naṃ bhariyā upagantvā hatthena piṭṭhiṃ parimajjamānā ‘‘kiṃ te, sāmi, aphāsuka’’nti pucchi. ‘‘Taveva sarīre aphāsukaṃ karohi, mama aphāsukaṃ natthī’’ti. ‘‘Sāmi, uppaṇḍuppaṇḍukajātosi, kiṃ nu te kāci cintā atthi, udāhu rājā te kupito, adu puttehi avamāno kato, atha vā pana kāci taṇhā uppannā’’ti? ‘‘Āma, taṇhā me uppannā’’ti. ‘‘Kathehi, sāmī’’ti? ‘‘Kathessāmi, sakkhissasi naṃ rakkhitu’’nti. ‘‘Rakkhitabbayuttakā ce, rakkhissāmī’’ti. Evampi dhananāsanabhayena kathetuṃ na ussahi. Tāya punappunaṃ pīḷiyamāno kathesi – ‘‘bhadde, ahaṃ ekadivasaṃ anuseṭṭhiṃ navasappimadhusakkharacuṇṇehi saṅkhataṃ pāyāsaṃ bhuñjantaṃ disvā tato paṭṭhāya tādisaṃ pāyāsaṃ bhuñjitukāmo jāto’’ti. ‘‘Asappurisa, kiṃ tvaṃ duggato, sakalamārāṇasivāsīnaṃ pahonakaṃ pāyāsaṃ pacissāmī’’ti. Athassa sīse daṇḍena paharaṇakālo viya ahosi. So tassā kujjhitvā ‘‘jānāmahaṃ tava mahaddhanabhāvaṃ, sace te kulagharā ābhataṃ atthi, pāyāsaṃ pacitvā nāgarānaṃ dehī’’ti āha. ‘‘Tena hi ekavīthivāsīnaṃ pahonakaṃ katvā pacāmī’’ti. ‘‘Kiṃ te etehi, attano pana santakaṃ khādantū’’ti? ‘‘Tena hi ito cito ca sattasattagharavāsīnaṃ pahonakaṃ katvā pacāmī’’ti. ‘‘Kiṃ te etehī’’ti. ‘‘Tena hi imasmiṃ gehe parijanassā’’ti. ‘‘Kiṃ te etenā’’ti? ‘‘Tena hi bandhujanasseva pahonakaṃ katvā pacāmī’’ti. ‘‘Kiṃ te etenā’’ti? ‘‘Tena hi tuyhañca mayhañca pacāmi sāmī’’ti. ‘‘Kāsi tvaṃ, na tuyhaṃ vaṭṭatī’’ti? ‘‘Tena hi ekasseva te pahonakaṃ katvā pacāmī’’ti. ‘‘Mayhañca tvaṃ mā paci, gehe pana pacante bahū paccāsīsanti, mayhaṃ pana patthaṃ taṇḍulānaṃ catubhāgaṃ khīrassa accharaṃ sakkharāya karaṇḍakaṃ sappissa karaṇḍakaṃ madhussa ekañca pacanabhājanaṃ dehi, ahaṃ araññaṃ pavisitvā tattha pacitvā bhuñjāmī’’ti. Sā tathā akāsi. So taṃ sabbaṃ ceṭakena gāhāpetvā ‘‘gaccha asukaṭṭhāne tiṭṭhāhī’’ti taṃ purato pesetvā ekakova oguṇṭhikaṃ katvā aññātakavesena tattha gantvā nadītīre ekasmiṃ gacchamūle uddhanaṃ kāretvā dārudakaṃ āharāpetvā ‘‘tvaṃ gantvā ekasmiṃ magge ṭhatvā kañcideva disvā mama saññaṃ dadeyyāsi, mayā pakkositakāleva āgaccheyyāsī’’ti taṃ pesetvā aggiṃ katvā pāyāsaṃ paci.
தஸ்மிங் க²ணே ஸக்கோ தே³வராஜா த³ஸஸஹஸ்ஸயோஜனங் அலங்கததே³வனக³ரங், ஸட்டி²யோஜனங் ஸுவண்ணவீதி²ங், யோஜனஸஹஸ்ஸுப்³பே³த⁴ங் வேஜயந்தங், பஞ்சயோஜனஸதிகங் ஸுத⁴ம்மஸப⁴ங், ஸட்டி²யோஜனங் பண்டு³கம்ப³லஸிலாஸனங், பஞ்சயோஜனாவட்டங் கஞ்சனமாலஸேதச்ச²த்தங், அட்³ட⁴தெய்யகோடிஸங்கா² தே³வச்ச²ரா, அலங்கதபடியத்தங் அத்தபா⁴வந்தி இமங் அத்தனோ ஸிரிங் ஓலோகெத்வா ‘‘கிங் நு கோ² கத்வா மயா அயங் யஸோ லத்³தோ⁴’’தி சிந்தெத்வா பா³ராணஸியங் ஸெட்டி²பூ⁴தேன பவத்திதங் தா³னங் அத்³த³ஸ. ததோ ‘‘மம புத்தாத³யோ குஹிங் நிப்³ப³த்தா’’தி ஓலோகெந்தோ ‘‘புத்தோ மே சந்தோ³ தே³வபுத்தோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, தஸ்ஸ புத்தோ ஸூரியோ, தஸ்ஸ புத்தோ, மாதலி, தஸ்ஸ புத்தோ, பஞ்சஸிகோ²’’தி ஸப்³பே³ஸங் நிப்³ப³த்திங் தி³ஸ்வா ‘‘பஞ்சஸிக²ஸ்ஸ புத்தோ கீதி³ஸோ’’தி ஓலோகெந்தோ அத்தனோ வங்ஸஸ்ஸ உபச்சி²ன்னபா⁴வங் பஸ்ஸி. அத²ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘அயங் அஸப்புரிஸோ மச்ச²ரீ ஹுத்வா நேவ அத்தனா பரிபு⁴ஞ்ஜதி , ந பரேஸங் தே³தி, மம வங்ஸோ தேன உபச்சி²ன்னோ, காலங் கத்வா நிரயே நிப்³ப³த்திஸ்ஸதி, ஓவாத³மஸ்ஸ த³த்வா மம வங்ஸங் பதிட்டா²பெத்வா ஏதஸ்ஸ இமஸ்மிங் தே³வனக³ரே நிப்³ப³த்தனாகாரங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ சந்தா³த³யோ பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஏத² மனுஸ்ஸபத²ங் க³மிஸ்ஸாம, மச்ச²ரியகோஸியேன அம்ஹாகங் வங்ஸோ உபச்சி²ன்னோ , தா³னஸாலா ஜா²பிதா, நேவ அத்தனா பரிபு⁴ஞ்ஜதி, ந பரேஸங் தே³தி, இதா³னி பன பாயாஸங் பு⁴ஞ்ஜிதுகாமோ ஹுத்வா ‘க⁴ரே பச்சந்தே அஞ்ஞஸ்ஸபி பாயாஸோ தா³தப்³போ³ ப⁴விஸ்ஸதீ’தி அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா ஏககோவ பசதி, ஏதங் த³மெத்வா தா³னப²லங் ஜானாபெத்வா ஆக³மிஸ்ஸாம, அபிச கோ² பன அம்ஹேஹி ஸப்³பே³ஹி ஏகதோ யாசியமானோ தத்தே²வ மரெய்ய. மம பட²மங் க³ந்த்வா பாயாஸங் யாசித்வா நிஸின்னகாலே தும்ஹே ப்³ராஹ்மணவண்ணேன படிபாடியா ஆக³ந்த்வா யாசெய்யாதா²’’தி வத்வா ஸயங் தாவ ப்³ராஹ்மணவண்ணேன தங் உபஸங்கமித்வா ‘‘போ⁴, கதரோ பா³ராணஸிக³மனமக்³கோ³’’தி புச்சி². அத² நங் மச்ச²ரியகோஸியோ ‘‘கிங் உம்மத்தகோஸி, பா³ராணஸிமக்³க³ம்பி ந ஜானாஸி, கிங் இதோ ஏஸி, எத்தோ யாஹீ’’தி ஆஹ.
Tasmiṃ khaṇe sakko devarājā dasasahassayojanaṃ alaṅkatadevanagaraṃ, saṭṭhiyojanaṃ suvaṇṇavīthiṃ, yojanasahassubbedhaṃ vejayantaṃ, pañcayojanasatikaṃ sudhammasabhaṃ, saṭṭhiyojanaṃ paṇḍukambalasilāsanaṃ, pañcayojanāvaṭṭaṃ kañcanamālasetacchattaṃ, aḍḍhateyyakoṭisaṅkhā devaccharā, alaṅkatapaṭiyattaṃ attabhāvanti imaṃ attano siriṃ oloketvā ‘‘kiṃ nu kho katvā mayā ayaṃ yaso laddho’’ti cintetvā bārāṇasiyaṃ seṭṭhibhūtena pavattitaṃ dānaṃ addasa. Tato ‘‘mama puttādayo kuhiṃ nibbattā’’ti olokento ‘‘putto me cando devaputto hutvā nibbatti, tassa putto sūriyo, tassa putto, mātali, tassa putto, pañcasikho’’ti sabbesaṃ nibbattiṃ disvā ‘‘pañcasikhassa putto kīdiso’’ti olokento attano vaṃsassa upacchinnabhāvaṃ passi. Athassa etadahosi – ‘‘ayaṃ asappuriso maccharī hutvā neva attanā paribhuñjati , na paresaṃ deti, mama vaṃso tena upacchinno, kālaṃ katvā niraye nibbattissati, ovādamassa datvā mama vaṃsaṃ patiṭṭhāpetvā etassa imasmiṃ devanagare nibbattanākāraṃ karissāmī’’ti. So candādayo pakkosāpetvā ‘‘etha manussapathaṃ gamissāma, macchariyakosiyena amhākaṃ vaṃso upacchinno , dānasālā jhāpitā, neva attanā paribhuñjati, na paresaṃ deti, idāni pana pāyāsaṃ bhuñjitukāmo hutvā ‘ghare paccante aññassapi pāyāso dātabbo bhavissatī’ti araññaṃ pavisitvā ekakova pacati, etaṃ dametvā dānaphalaṃ jānāpetvā āgamissāma, apica kho pana amhehi sabbehi ekato yāciyamāno tattheva mareyya. Mama paṭhamaṃ gantvā pāyāsaṃ yācitvā nisinnakāle tumhe brāhmaṇavaṇṇena paṭipāṭiyā āgantvā yāceyyāthā’’ti vatvā sayaṃ tāva brāhmaṇavaṇṇena taṃ upasaṅkamitvā ‘‘bho, kataro bārāṇasigamanamaggo’’ti pucchi. Atha naṃ macchariyakosiyo ‘‘kiṃ ummattakosi, bārāṇasimaggampi na jānāsi, kiṃ ito esi, etto yāhī’’ti āha.
ஸக்கோ தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா அஸுணந்தோ விய ‘‘கிங் கதே²ஸீ’’தி தங் உபக³ச்ச²தேவ. ஸோபி, ‘‘அரே , ப³தி⁴ர ப்³ராஹ்மண, கிங் இதோ ஏஸி, புரதோ யாஹீ’’தி விரவி. அத² நங் ஸக்கோ, ‘‘போ⁴, கஸ்மா விரவஸி, தூ⁴மோ பஞ்ஞாயதி, அக்³கி³ பஞ்ஞாயதி, பாயாஸோ பச்சதி, ப்³ராஹ்மணானங் நிமந்தனட்டா²னேன ப⁴விதப்³ப³ங், அஹம்பி ப்³ராஹ்மணானங் போ⁴ஜனகாலே தோ²கங் லபி⁴ஸ்ஸாமி, கிங் மங் நிச்சு²ப⁴ஸீ’’தி வத்வா ‘‘நத்தெ²த்த² ப்³ராஹ்மணானங் நிமந்தனங், புரதோ யாஹீ’’தி வுத்தே ‘‘தேன ஹி கஸ்மா குஜ்ஜ²ஸி, தவ போ⁴ஜனகாலே தோ²கங் லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. அத² நங் ஸோ ‘‘அஹங் தே ஏகஸித்த²ம்பி ந த³ஸ்ஸாமி, தோ²கங் இத³ங் மம யாபனமத்தமேவ, மயாபி சேதங் யாசித்வாவ லத்³த⁴ங், த்வங் அஞ்ஞதோ ஆஹாரங் பரியேஸாஹீ’’தி வத்வா ப⁴ரியங் யாசித்வா லத்³த⁴பா⁴வங் ஸந்தா⁴யேவ வத்வா கா³த²மாஹ –
Sakko tassa vacanaṃ sutvā asuṇanto viya ‘‘kiṃ kathesī’’ti taṃ upagacchateva. Sopi, ‘‘are , badhira brāhmaṇa, kiṃ ito esi, purato yāhī’’ti viravi. Atha naṃ sakko, ‘‘bho, kasmā viravasi, dhūmo paññāyati, aggi paññāyati, pāyāso paccati, brāhmaṇānaṃ nimantanaṭṭhānena bhavitabbaṃ, ahampi brāhmaṇānaṃ bhojanakāle thokaṃ labhissāmi, kiṃ maṃ nicchubhasī’’ti vatvā ‘‘natthettha brāhmaṇānaṃ nimantanaṃ, purato yāhī’’ti vutte ‘‘tena hi kasmā kujjhasi, tava bhojanakāle thokaṃ labhissāmī’’ti āha. Atha naṃ so ‘‘ahaṃ te ekasitthampi na dassāmi, thokaṃ idaṃ mama yāpanamattameva, mayāpi cetaṃ yācitvāva laddhaṃ, tvaṃ aññato āhāraṃ pariyesāhī’’ti vatvā bhariyaṃ yācitvā laddhabhāvaṃ sandhāyeva vatvā gāthamāha –
192.
192.
‘‘நேவ கிணாமி நபி விக்கிணாமி, ந சாபி மே ஸன்னிசயோ ச அத்தி²;
‘‘Neva kiṇāmi napi vikkiṇāmi, na cāpi me sannicayo ca atthi;
ஸுகிச்ச²ரூபங் வதித³ங் பரித்தங், பத்தோ²த³னோ நாலமயங் து³வின்ன’’ந்தி.
Sukiccharūpaṃ vatidaṃ parittaṃ, patthodano nālamayaṃ duvinna’’nti.
தங் ஸுத்வா ஸக்கோ ‘‘அஹம்பி தே மது⁴ரஸத்³தே³ன ஏகங் ஸிலோகங் கதெ²ஸ்ஸாமி, தங் ஸுணாஹீ’’தி வத்வா ‘‘ந மே தவ ஸிலோகேன அத்தோ²’’தி தஸ்ஸ வாரெந்தஸ்ஸேவ கா³தா²த்³வயமாஹ –
Taṃ sutvā sakko ‘‘ahampi te madhurasaddena ekaṃ silokaṃ kathessāmi, taṃ suṇāhī’’ti vatvā ‘‘na me tava silokena attho’’ti tassa vārentasseva gāthādvayamāha –
193.
193.
‘‘அப்பம்ஹா அப்பகங் த³ஜ்ஜா, அனுமஜ்ஜ²தோ மஜ்ஜ²கங்;
‘‘Appamhā appakaṃ dajjā, anumajjhato majjhakaṃ;
ப³ஹும்ஹா ப³ஹுகங் த³ஜ்ஜா, அதா³னங் நூபபஜ்ஜதி.
Bahumhā bahukaṃ dajjā, adānaṃ nūpapajjati.
194.
194.
‘‘தங் தங் வதா³மி கோஸிய, தே³ஹி தா³னானி பு⁴ஞ்ஜ ச;
‘‘Taṃ taṃ vadāmi kosiya, dehi dānāni bhuñja ca;
அரியமக்³க³ங் ஸமாருஹ, நேகாஸீ லப⁴தே ஸுக²’’ந்தி.
Ariyamaggaṃ samāruha, nekāsī labhate sukha’’nti.
தத்த² அனுமஜ்ஜ²தோ மஜ்ஜ²கந்தி அப்பமத்தகம்பி மஜ்ஜே² செ²த்வா த்³வே கொட்டா²ஸே கரித்வா ஏகங் கொட்டா²ஸங் த³த்வா ததோ அவஸேஸதோ அனுமஜ்ஜ²தோபி புன மஜ்ஜே² செ²த்வா ஏகோ கொட்டா²ஸோ தா³தப்³போ³யேவ. அதா³னங் நூபபஜ்ஜதீதி அப்பங் வா ப³ஹுங் வா தி³ன்னங் ஹோது, அதா³னங் நாம ந ஹோதி, தம்பி தா³னமேவ மஹப்ப²லமேவ.
Tattha anumajjhato majjhakanti appamattakampi majjhe chetvā dve koṭṭhāse karitvā ekaṃ koṭṭhāsaṃ datvā tato avasesato anumajjhatopi puna majjhe chetvā eko koṭṭhāso dātabboyeva. Adānaṃ nūpapajjatīti appaṃ vā bahuṃ vā dinnaṃ hotu, adānaṃ nāma na hoti, tampi dānameva mahapphalameva.
ஸோ தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ‘‘மனாபங் தே, ப்³ராஹ்மண, கதி²தங், பாயாஸே பக்கே தோ²கங் லபி⁴ஸ்ஸஸி, நிஸீதா³ஹீ’’தி ஆஹ. ஸக்கோ ஏகமந்தே நிஸீதி³. தஸ்மிங் நிஸின்னே சந்தோ³ தேனேவ நியாமேன உபஸங்கமித்வா ததே²வ கத²ங் பவத்தெத்வா தஸ்ஸ வாரெந்தஸ்ஸேவ கா³தா²த்³வயமாஹ –
So tassa vacanaṃ sutvā ‘‘manāpaṃ te, brāhmaṇa, kathitaṃ, pāyāse pakke thokaṃ labhissasi, nisīdāhī’’ti āha. Sakko ekamante nisīdi. Tasmiṃ nisinne cando teneva niyāmena upasaṅkamitvā tatheva kathaṃ pavattetvā tassa vārentasseva gāthādvayamāha –
195.
195.
‘‘மோக⁴ஞ்சஸ்ஸ ஹுதங் ஹோதி, மோக⁴ஞ்சாபி ஸமீஹிதங்;
‘‘Moghañcassa hutaṃ hoti, moghañcāpi samīhitaṃ;
அதிதி²ஸ்மிங் யோ நிஸின்னஸ்மிங், ஏகோ பு⁴ஞ்ஜதி போ⁴ஜனங்.
Atithismiṃ yo nisinnasmiṃ, eko bhuñjati bhojanaṃ.
196.
196.
தங் தங் வதா³மி கோஸிய, தே³ஹி தா³னானி பு⁴ஞ்ஜ ச;
Taṃ taṃ vadāmi kosiya, dehi dānāni bhuñja ca;
அரியமக்³க³ங் ஸமாருஹ, நேகாஸீ லப⁴தே ஸுக²’’ந்தி.
Ariyamaggaṃ samāruha, nekāsī labhate sukha’’nti.
தத்த² ஸமீஹிதந்தி த⁴னுப்பாத³னவீரியங்.
Tattha samīhitanti dhanuppādanavīriyaṃ.
ஸோ தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா கிச்சே²ன கஸிரேன ‘‘தேன ஹி நிஸீத³, தோ²கங் லபி⁴ஸ்ஸஸீ’’தி ஆஹ. ஸோ க³ந்த்வா ஸக்கஸ்ஸ ஸந்திகே நிஸீதி³. ததோ ஸூரியோ தேனேவ நயேன உபஸங்கமித்வா ததே²வ கத²ங் பவத்தெத்வா தஸ்ஸ வாரெந்தஸ்ஸேவ கா³தா²த்³வயமாஹ –
So tassa vacanaṃ sutvā kicchena kasirena ‘‘tena hi nisīda, thokaṃ labhissasī’’ti āha. So gantvā sakkassa santike nisīdi. Tato sūriyo teneva nayena upasaṅkamitvā tatheva kathaṃ pavattetvā tassa vārentasseva gāthādvayamāha –
197.
197.
‘‘ஸச்சஞ்சஸ்ஸ ஹுதங் ஹோதி, ஸச்சஞ்சாபி ஸமீஹிதங்;
‘‘Saccañcassa hutaṃ hoti, saccañcāpi samīhitaṃ;
அதிதி²ஸ்மிங் யோ நிஸின்னஸ்மிங், நேகோ பு⁴ஞ்ஜதி போ⁴ஜனங்.
Atithismiṃ yo nisinnasmiṃ, neko bhuñjati bhojanaṃ.
198.
198.
‘‘தங் தங் வதா³மி கோஸிய, தே³ஹி தா³னானி பு⁴ஞ்ஜ ச;
‘‘Taṃ taṃ vadāmi kosiya, dehi dānāni bhuñja ca;
அரியமக்³க³ங் ஸமாருஹ, நேகாஸீ லப⁴தே ஸுக²’’ந்தி.
Ariyamaggaṃ samāruha, nekāsī labhate sukha’’nti.
தஸ்ஸபி வசனங் ஸுத்வா கிச்சே²ன கஸிரேன ‘‘தேன ஹி நிஸீத³, தோ²கங் லபி⁴ஸ்ஸஸீ’’தி ஆஹ. ஸோ க³ந்த்வா சந்த³ஸ்ஸ ஸந்திகே நிஸீதி³. அத² நங் மாதலி தேனேவ நயேன உபஸங்கமித்வா ததே²வ கத²ங் பவத்தெத்வா தஸ்ஸ வாரெந்தஸ்ஸேவ இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –
Tassapi vacanaṃ sutvā kicchena kasirena ‘‘tena hi nisīda, thokaṃ labhissasī’’ti āha. So gantvā candassa santike nisīdi. Atha naṃ mātali teneva nayena upasaṅkamitvā tatheva kathaṃ pavattetvā tassa vārentasseva imā gāthā abhāsi –
199.
199.
‘‘ஸரஞ்ச ஜுஹதி போஸோ, ப³ஹுகாய க³யாய ச;
‘‘Sarañca juhati poso, bahukāya gayāya ca;
தோ³ணே திம்ப³ருதித்த²ஸ்மிங், ஸீக⁴ஸோதே மஹாவஹே.
Doṇe timbarutitthasmiṃ, sīghasote mahāvahe.
200.
200.
‘‘அத்ர சஸ்ஸ ஹுதங் ஹோதி, அத்ர சஸ்ஸ ஸமீஹிதங்;
‘‘Atra cassa hutaṃ hoti, atra cassa samīhitaṃ;
அதிதி²ஸ்மிங் யோ நிஸின்னஸ்மிங், நேகோ பு⁴ஞ்ஜதி போ⁴ஜனங்.
Atithismiṃ yo nisinnasmiṃ, neko bhuñjati bhojanaṃ.
201.
201.
‘‘தங் தங் வதா³மி கோஸிய, தே³ஹி தா³னானி பு⁴ஞ்ஜ ச;
‘‘Taṃ taṃ vadāmi kosiya, dehi dānāni bhuñja ca;
அரியமக்³க³ங் ஸமாருஹ, நேகாஸீ லப⁴தே ஸுக²’’ந்தி.
Ariyamaggaṃ samāruha, nekāsī labhate sukha’’nti.
தாஸங் அத்தோ² – யோ புரிஸோ ‘‘நாக³யக்கா²தீ³னங் ப³லிகம்மங் கரோமீ’’தி ஸமுத்³த³ஸொண்டி³பொக்க²ரணீஆதீ³ஸு யங் கிஞ்சி ஸரஞ்ச உபக³ந்த்வா ஜுஹதி, தத்த² ப³லிகம்மங் கரோதி , ததா² ப³ஹுகாய நதி³யா க³யாய பொக்க²ரணியா தோ³ணனாமகே ச திம்ப³ருனாமகே ச தித்தே² ஸீக⁴ஸோதே மஹந்தே வாரிவஹே. அத்ர சஸ்ஸாதி யதி³ அத்ராபி ஏதேஸு ஸராதீ³ஸு அஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ ஹுதஞ்சேவ ஸமீஹிதஞ்ச ஹோதி, ஸப²லங் ஸுகு²த்³ரயங் ஸம்பஜ்ஜதி. அதிதி²ஸ்மிங் யோ நிஸின்னஸ்மிங் நேகோ பு⁴ஞ்ஜதி போ⁴ஜனங், எத்த² வத்தப்³ப³மேவ நத்தி², தேன தங் வதா³மி – கோஸிய, தா³னானி ச தே³ஹி, ஸயஞ்ச பு⁴ஞ்ஜ, அரியானங் தா³னாபி⁴ரதானங் பு³த்³தா⁴தீ³னங் மக்³க³ங் அபி⁴ருஹ. ந ஹி ஏகாஸீ ஏகோவ பு⁴ஞ்ஜமானோ ஸுக²ங் நாம லப⁴தீதி.
Tāsaṃ attho – yo puriso ‘‘nāgayakkhādīnaṃ balikammaṃ karomī’’ti samuddasoṇḍipokkharaṇīādīsu yaṃ kiñci sarañca upagantvā juhati, tattha balikammaṃ karoti , tathā bahukāya nadiyā gayāya pokkharaṇiyā doṇanāmake ca timbarunāmake ca titthe sīghasote mahante vārivahe. Atra cassāti yadi atrāpi etesu sarādīsu assa purisassa hutañceva samīhitañca hoti, saphalaṃ sukhudrayaṃ sampajjati. Atithismiṃ yo nisinnasmiṃ neko bhuñjati bhojanaṃ, ettha vattabbameva natthi, tena taṃ vadāmi – kosiya, dānāni ca dehi, sayañca bhuñja, ariyānaṃ dānābhiratānaṃ buddhādīnaṃ maggaṃ abhiruha. Na hi ekāsī ekova bhuñjamāno sukhaṃ nāma labhatīti.
ஸோ தஸ்ஸபி வசனங் ஸுத்வா பப்³ப³தகூடேன ஒத்த²டோ விய கிச்சே²ன கஸிரேன ‘‘தேன ஹி நிஸீத³, தோ²கங் லபி⁴ஸ்ஸஸீ’’தி ஆஹ. மாதலி க³ந்த்வா ஸூரியஸ்ஸ ஸந்திகே நிஸீதி³. ததோ பஞ்சஸிகோ² தேனேவ நயேன உபஸங்கமித்வா ததே²வ கத²ங் பவத்தெத்வா தஸ்ஸ வாரெந்தஸ்ஸேவ கா³தா²த்³வயமாஹ –
So tassapi vacanaṃ sutvā pabbatakūṭena otthaṭo viya kicchena kasirena ‘‘tena hi nisīda, thokaṃ labhissasī’’ti āha. Mātali gantvā sūriyassa santike nisīdi. Tato pañcasikho teneva nayena upasaṅkamitvā tatheva kathaṃ pavattetvā tassa vārentasseva gāthādvayamāha –
202.
202.
‘‘ப³ளிஸஞ்ஹி ஸோ நிகி³லதி, தீ³க⁴ஸுத்தங் ஸப³ந்த⁴னங்;
‘‘Baḷisañhi so nigilati, dīghasuttaṃ sabandhanaṃ;
அதிதி²ஸ்மிங் யோ நிஸின்னஸ்மிங், ஏகோ பு⁴ஞ்ஜதி போ⁴ஜனங்.
Atithismiṃ yo nisinnasmiṃ, eko bhuñjati bhojanaṃ.
203.
203.
‘‘தங் தங் வதா³மி கோஸிய, தே³ஹி தா³னானி பு⁴ஞ்ஜ ச;
‘‘Taṃ taṃ vadāmi kosiya, dehi dānāni bhuñja ca;
அரியமக்³க³ங் ஸமாருஹ, நேகாஸீ லப⁴தே ஸுக²’’ந்தி.
Ariyamaggaṃ samāruha, nekāsī labhate sukha’’nti.
மச்ச²ரியகோஸியோ தங் ஸுத்வா து³க்க²வேத³னோ நித்து²னந்தோ ‘‘தேன ஹி நிஸீத³, தோ²கங் லபி⁴ஸ்ஸஸீ’’தி ஆஹ. பஞ்சஸிகோ² க³ந்த்வா மாதலிஸ்ஸ ஸந்திகே நிஸீதி³. இதி தேஸு பஞ்சஸு ப்³ராஹ்மணேஸு நிஸின்னமத்தெஸ்வேவ பாயாஸோ பச்சி. அத² நங் கோஸியோ உத்³த⁴னா ஓதாரெத்வா ‘‘தும்ஹாகங் பத்தானி ஆஹரதா²’’தி ஆஹ. தே அனுட்டா²ய யதா²னிஸின்னாவ ஹத்தே² பஸாரெத்வா ஹிமவந்ததோ மாலுவபத்தானி ஆஹரிங்ஸு. கோஸியோ தானி தி³ஸ்வா ‘‘தும்ஹாகங் ஏதேஸு பத்தேஸு தா³தப்³ப³பாயாஸோ நத்தி², க²தி³ராதீ³னங் பத்தானி ஆஹரதா²’’தி ஆஹ. தே தானிபி ஆஹரிங்ஸு. ஏகேகங் பத்தங் யோத⁴ப²லகப்பமாணங் அஹோஸி. ஸோ ஸப்³பே³ஸங் த³ப்³பி³யா பாயாஸங் அதா³ஸி, ஸப்³ப³ந்திமஸ்ஸ தா³னகாலேபி உக்க²லியா ஊனங் ந பஞ்ஞாயி, பஞ்சன்னம்பி த³த்வா ஸயங் உக்க²லிங் க³ஹெத்வா நிஸீதி³. தஸ்மிங் க²ணே பஞ்சஸிகோ² உட்டா²ய அத்தபா⁴வங் விஜஹித்வா ஸுனகோ² ஹுத்வா தேஸங் புரதோ பஸ்ஸாவங் கரொந்தோ அக³மாஸி. ப்³ராஹ்மணா அத்தனோ பாயாஸங் பத்தேன பித³ஹிங்ஸு. கோஸியஸ்ஸ ஹத்த²பிட்டே² பஸ்ஸாவபி³ந்து³ பதி. ப்³ராஹ்மணா குண்டி³காஹி உத³கங் க³ஹெத்வா பாயாஸங் அப்³பு⁴கிரித்வா பு⁴ஞ்ஜமானா விய அஹேஸுங். கோஸியோ ‘‘மய்ஹம்பி உத³கங் தே³த², ஹத்த²ங் தோ⁴வித்வா பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ‘‘தவ உத³கங் ஆஹரித்வா ஹத்த²ங் தோ⁴வா’’தி. ‘‘மயா தும்ஹாகங் பாயாஸோ தி³ன்னோ, மய்ஹங் தோ²கங் உத³கங் தே³தா²’’தி. ‘‘மயங் பிண்ட³படிபிண்ட³கம்மங் நாம ந கரோமா’’தி. ‘‘தேன ஹி இமங் உக்க²லிங் ஓலோகேத², ஹத்த²ங் தோ⁴வித்வா ஆக³மிஸ்ஸாமீ’’தி நதி³ங் ஓதரி. தஸ்மிங் க²ணே ஸுனகோ² உக்க²லிங் பஸ்ஸாவஸ்ஸ பூரேஸி. ஸோ தங் பஸ்ஸாவங் கரொந்தங் தி³ஸ்வா மஹந்தங் த³ண்ட³மாதா³ய தங் தஜ்ஜெந்தோ ஆக³ச்சி². ஸோ அஸ்ஸாஜானீயமத்தோ ஹுத்வா தங் அனுப³ந்த⁴ந்தோ நானாவண்ணோ அஹோஸி, காளோபி ஹோதி ஸேதோபி ஸுவண்ணவண்ணோபி கப³ரோபி உச்சோபி நீசோபி, ஏவங் நானாவண்ணோ ஹுத்வா மச்ச²ரியகோஸியங் அனுப³ந்தி⁴. ஸோ மரணப⁴யபீ⁴தோ ப்³ராஹ்மணே உபஸங்கமி. தேபி உப்பதித்வா ஆகாஸே டி²தா. ஸோ தேஸங் தங் இத்³தி⁴ங் தி³ஸ்வா கா³த²மாஹ –
Macchariyakosiyo taṃ sutvā dukkhavedano nitthunanto ‘‘tena hi nisīda, thokaṃ labhissasī’’ti āha. Pañcasikho gantvā mātalissa santike nisīdi. Iti tesu pañcasu brāhmaṇesu nisinnamattesveva pāyāso pacci. Atha naṃ kosiyo uddhanā otāretvā ‘‘tumhākaṃ pattāni āharathā’’ti āha. Te anuṭṭhāya yathānisinnāva hatthe pasāretvā himavantato māluvapattāni āhariṃsu. Kosiyo tāni disvā ‘‘tumhākaṃ etesu pattesu dātabbapāyāso natthi, khadirādīnaṃ pattāni āharathā’’ti āha. Te tānipi āhariṃsu. Ekekaṃ pattaṃ yodhaphalakappamāṇaṃ ahosi. So sabbesaṃ dabbiyā pāyāsaṃ adāsi, sabbantimassa dānakālepi ukkhaliyā ūnaṃ na paññāyi, pañcannampi datvā sayaṃ ukkhaliṃ gahetvā nisīdi. Tasmiṃ khaṇe pañcasikho uṭṭhāya attabhāvaṃ vijahitvā sunakho hutvā tesaṃ purato passāvaṃ karonto agamāsi. Brāhmaṇā attano pāyāsaṃ pattena pidahiṃsu. Kosiyassa hatthapiṭṭhe passāvabindu pati. Brāhmaṇā kuṇḍikāhi udakaṃ gahetvā pāyāsaṃ abbhukiritvā bhuñjamānā viya ahesuṃ. Kosiyo ‘‘mayhampi udakaṃ detha, hatthaṃ dhovitvā bhuñjissāmī’’ti āha. ‘‘Tava udakaṃ āharitvā hatthaṃ dhovā’’ti. ‘‘Mayā tumhākaṃ pāyāso dinno, mayhaṃ thokaṃ udakaṃ dethā’’ti. ‘‘Mayaṃ piṇḍapaṭipiṇḍakammaṃ nāma na karomā’’ti. ‘‘Tena hi imaṃ ukkhaliṃ oloketha, hatthaṃ dhovitvā āgamissāmī’’ti nadiṃ otari. Tasmiṃ khaṇe sunakho ukkhaliṃ passāvassa pūresi. So taṃ passāvaṃ karontaṃ disvā mahantaṃ daṇḍamādāya taṃ tajjento āgacchi. So assājānīyamatto hutvā taṃ anubandhanto nānāvaṇṇo ahosi, kāḷopi hoti setopi suvaṇṇavaṇṇopi kabaropi uccopi nīcopi, evaṃ nānāvaṇṇo hutvā macchariyakosiyaṃ anubandhi. So maraṇabhayabhīto brāhmaṇe upasaṅkami. Tepi uppatitvā ākāse ṭhitā. So tesaṃ taṃ iddhiṃ disvā gāthamāha –
204.
204.
‘‘உளாரவண்ணா வத ப்³ராஹ்மணா இமே, அயஞ்ச வோ ஸுனகோ² கிஸ்ஸ ஹேது;
‘‘Uḷāravaṇṇā vata brāhmaṇā ime, ayañca vo sunakho kissa hetu;
உச்சாவசங் வண்ணனிப⁴ங் விகுப்³ப³தி, அக்கா²த² நோ ப்³ராஹ்மணா கே நு தும்ஹே’’தி.
Uccāvacaṃ vaṇṇanibhaṃ vikubbati, akkhātha no brāhmaṇā ke nu tumhe’’ti.
தங் ஸுத்வா ஸக்கோ தே³வராஜா –
Taṃ sutvā sakko devarājā –
205.
205.
‘‘சந்தோ³ ச ஸூரியோ ச உபோ⁴ இதா⁴க³தா, அயங் பன மாதலி தே³வஸாரதி²;
‘‘Cando ca sūriyo ca ubho idhāgatā, ayaṃ pana mātali devasārathi;
ஸக்கோஹமஸ்மி தித³ஸானமிந்தோ³; ஏஸோ ச கோ² பஞ்சஸிகோ²தி வுச்சதீ’’தி.
Sakkohamasmi tidasānamindo; Eso ca kho pañcasikhoti vuccatī’’ti.
கா³த²ங் வத்வா தஸ்ஸ யஸங் வண்ணெந்தோ கா³த²மாஹ –
Gāthaṃ vatvā tassa yasaṃ vaṇṇento gāthamāha –
206.
206.
‘‘பாணிஸ்ஸரா முதி³ங்கா³ ச, முரஜாலம்ப³ரானி ச;
‘‘Pāṇissarā mudiṅgā ca, murajālambarāni ca;
ஸுத்தமேனங் பபோ³தெ⁴ந்தி, படிபு³த்³தோ⁴ ச நந்த³தீ’’தி.
Suttamenaṃ pabodhenti, paṭibuddho ca nandatī’’ti.
ஸோ தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ‘‘ஸக்க, ஏவரூபங் தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் கிந்தி கத்வா லப⁴ஸீ’’தி புச்சி². ஸக்கோ ‘‘அதா³னஸீலா தாவ பாபத⁴ம்மா மச்ச²ரினோ தே³வலோகங் ந க³ச்ச²ந்தி, நிரயே நிப்³ப³த்தந்தீ’’தி த³ஸ்ஸெந்தோ –
So tassa vacanaṃ sutvā ‘‘sakka, evarūpaṃ dibbasampattiṃ kinti katvā labhasī’’ti pucchi. Sakko ‘‘adānasīlā tāva pāpadhammā maccharino devalokaṃ na gacchanti, niraye nibbattantī’’ti dassento –
207.
207.
‘‘யே கேசிமே மச்ச²ரினோ கத³ரியா, பரிபா⁴ஸகா ஸமணப்³ராஹ்மணானங்;
‘‘Ye kecime maccharino kadariyā, paribhāsakā samaṇabrāhmaṇānaṃ;
இதே⁴வ நிக்கி²ப்ப ஸரீரதே³ஹங், காயஸ்ஸ பே⁴தா³ நிரயங் வஜந்தீ’’தி. –
Idheva nikkhippa sarīradehaṃ, kāyassa bhedā nirayaṃ vajantī’’ti. –
இமங் கா³த²ங் வத்வா த⁴ம்மே டி²தானங் தே³வலோகபடிலாப⁴ங் த³ஸ்ஸேதுங் கா³த²மாஹ –
Imaṃ gāthaṃ vatvā dhamme ṭhitānaṃ devalokapaṭilābhaṃ dassetuṃ gāthamāha –
208.
208.
‘‘யே கேசிமே ஸுக்³க³திமாஸமானா, த⁴ம்மே டி²தா ஸங்யமே ஸங்விபா⁴கே³;
‘‘Ye kecime suggatimāsamānā, dhamme ṭhitā saṃyame saṃvibhāge;
இதே⁴வ நிக்கி²ப்ப ஸரீரதே³ஹங், காயஸ்ஸ பே⁴தா³ ஸுக³திங் வஜந்தீ’’தி.
Idheva nikkhippa sarīradehaṃ, kāyassa bhedā sugatiṃ vajantī’’ti.
தத்த² ஆஸமானாதி ஆஸீஸந்தா. யே கேசி ஸுக³திங் ஆஸீஸந்தி, ஸப்³பே³ தே ஸங்யமஸங்கா²தே த³ஸஸீலத⁴ம்மே ஸங்விபா⁴க³ஸங்கா²தே தா³னத⁴ம்மே ச டி²தா ஹுத்வா இத⁴ ஸரீரஸங்கா²தங் தே³ஹங் நிக்கி²பித்வா தஸ்ஸ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ ஸுக³திங் வஜந்தீதி அத்தோ².