Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā |
4. ஸுக³ந்த⁴த்தே²ரகா³தா²வண்ணனா
4. Sugandhattheragāthāvaṇṇanā
அனுவஸ்ஸிகோ பப்³ப³ஜிதோதி ஆயஸ்மதோ ஸுக³ந்த⁴த்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? ஸோ கிர இதோ த்³வானவுதே கப்பே திஸ்ஸஸ்ஸ நாம ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ காலே மனுஸ்ஸயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ மிக³ப்³யத⁴னேன அரஞ்ஞே விசரதி. ஸத்தா² தஸ்ஸ அனுகம்பாய பத³வளஞ்ஜங் த³ஸ்ஸெத்வா க³தோ. ஸோ ஸத்து² பத³சேதியானி தி³ஸ்வா புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரதாய ‘‘ஸதே³வகே லோகே அக்³க³புக்³க³லஸ்ஸ இமானி பதா³னீ’’தி பீதிஸோமனஸ்ஸஜாதோ கோரண்ட³கபுப்பா²னி க³ஹெத்வா பூஜங் கத்வா சித்தங் பஸாதே³ஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வலோகே நிப்³ப³த்தித்வா ததோ சுதோ அபராபரங் புஞ்ஞானி கத்வா தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே குடும்பி³கோ ஹுத்வா ஸத்து² பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச மஹாதா³னங் பவத்தெத்வா க³ந்த⁴குடிங் மஹக்³க⁴கோ³ஸிதசந்த³னங் பிஸித்வா தேன பரிப⁴ண்ட³ங் கத்வா பத்த²னங் பட்ட²பேஸி – ‘‘நிப்³ப³த்தனிப்³ப³த்தட்டா²னே மய்ஹங் ஸரீரங் ஏவங்ஸுக³ந்த⁴ங் ஹோதூ’’தி. ஏவங் அஞ்ஞானிபி தத்த² தத்த² ப⁴வே ப³ஹூனி புஞ்ஞகம்மானி கத்வா ஸுக³தீஸு ஏவ பரிவத்தமானோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸாவத்தி²யங் விப⁴வஸம்பன்னஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ கே³ஹே நிப்³ப³த்தி. நிப்³ப³த்தஸ்ஸ ச தஸ்ஸ மாதுகுச்சி²க³தகாலதோ பட்டா²ய மாது ஸரீரங் ஸகலம்பி கே³ஹங் ஸுரபி⁴க³ந்த⁴ங் வாயதி. ஜாததி³வஸே பன விஸேஸதோ பரமஸுக³ந்த⁴ங் ஸாமந்தகே³ஹேஸுபி வாயதேவ. தஸ்ஸ மாதாபிதரோ ‘‘அம்ஹாகங் புத்தோ அத்தனாவ அத்தனோ நாமங் க³ஹெத்வா ஆக³தோ’’தி ஸுக³ந்தோ⁴த்வேவ நாமங் அகங்ஸு. ஸோ அனுபுப்³பே³ன வயப்பத்தோ மஹாஸேலத்தே²ரங் தி³ஸ்வா தஸ்ஸ ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரொந்தோ ஸத்தாஹப்³ப⁴ந்தரே ஏவ அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 2.50.15-24) –
Anuvassiko pabbajitoti āyasmato sugandhattherassa gāthā. Kā uppatti? So kira ito dvānavute kappe tissassa nāma sammāsambuddhassa kāle manussayoniyaṃ nibbattitvā viññutaṃ patto migabyadhanena araññe vicarati. Satthā tassa anukampāya padavaḷañjaṃ dassetvā gato. So satthu padacetiyāni disvā purimabuddhesu katādhikāratāya ‘‘sadevake loke aggapuggalassa imāni padānī’’ti pītisomanassajāto koraṇḍakapupphāni gahetvā pūjaṃ katvā cittaṃ pasādesi. So tena puññakammena devaloke nibbattitvā tato cuto aparāparaṃ puññāni katvā devamanussesu saṃsaranto kassapassa bhagavato kāle kuṭumbiko hutvā satthu bhikkhusaṅghassa ca mahādānaṃ pavattetvā gandhakuṭiṃ mahagghagositacandanaṃ pisitvā tena paribhaṇḍaṃ katvā patthanaṃ paṭṭhapesi – ‘‘nibbattanibbattaṭṭhāne mayhaṃ sarīraṃ evaṃsugandhaṃ hotū’’ti. Evaṃ aññānipi tattha tattha bhave bahūni puññakammāni katvā sugatīsu eva parivattamāno imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ vibhavasampannassa brāhmaṇassa gehe nibbatti. Nibbattassa ca tassa mātukucchigatakālato paṭṭhāya mātu sarīraṃ sakalampi gehaṃ surabhigandhaṃ vāyati. Jātadivase pana visesato paramasugandhaṃ sāmantagehesupi vāyateva. Tassa mātāpitaro ‘‘amhākaṃ putto attanāva attano nāmaṃ gahetvā āgato’’ti sugandhotveva nāmaṃ akaṃsu. So anupubbena vayappatto mahāselattheraṃ disvā tassa santike dhammaṃ sutvā pabbajitvā vipassanāya kammaṃ karonto sattāhabbhantare eva arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.50.15-24) –
‘‘வனகம்மிகோ புரே ஆஸிங், பிதுமாதுமதேனஹங்;
‘‘Vanakammiko pure āsiṃ, pitumātumatenahaṃ;
பஸுமாரேன ஜீவாமி, குஸலங் மே ந விஜ்ஜதி.
Pasumārena jīvāmi, kusalaṃ me na vijjati.
‘‘மம ஆஸயஸாமந்தா, திஸ்ஸோ லோகக்³க³னாயகோ;
‘‘Mama āsayasāmantā, tisso lokagganāyako;
பதா³னி தீணி த³ஸ்ஸேஸி, அனுகம்பாய சக்கு²மா.
Padāni tīṇi dassesi, anukampāya cakkhumā.
‘‘அக்கந்தே ச பதே³ தி³ஸ்வா, திஸ்ஸனாமஸ்ஸ ஸத்து²னோ;
‘‘Akkante ca pade disvā, tissanāmassa satthuno;
ஹட்டோ² ஹட்டே²ன சித்தேன, பதே³ சித்தங் பஸாத³யிங்.
Haṭṭho haṭṭhena cittena, pade cittaṃ pasādayiṃ.
‘‘கோரண்ட³ங் புப்பி²தங் தி³ஸ்வா, பாத³பங் த⁴ரணீருஹங்;
‘‘Koraṇḍaṃ pupphitaṃ disvā, pādapaṃ dharaṇīruhaṃ;
ஸகோஸகங் க³ஹெத்வான, பத³ஸெட்ட²ங் அபூஜயிங்.
Sakosakaṃ gahetvāna, padaseṭṭhaṃ apūjayiṃ.
‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;
‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;
ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.
Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.
‘‘யங் யங் யோனுபபஜ்ஜாமி, தே³வத்தங் அத² மானுஸங்;
‘‘Yaṃ yaṃ yonupapajjāmi, devattaṃ atha mānusaṃ;
கோரண்ட³கச²வீ ஹோமி, ஸுப்பபா⁴ஸோ ப⁴வாமஹங்.
Koraṇḍakachavī homi, suppabhāso bhavāmahaṃ.
‘‘த்³வேனவுதே இதோ கப்பே, யங் கம்மமகரிங் ததா³;
‘‘Dvenavute ito kappe, yaṃ kammamakariṃ tadā;
து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பத³பூஜாயித³ங் ப²லங்.
Duggatiṃ nābhijānāmi, padapūjāyidaṃ phalaṃ.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தங் பன பத்வா அஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தோ ‘‘அனுவஸ்ஸிகோ பப்³ப³ஜிதோ’’தி இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி.
Arahattaṃ pana patvā aññaṃ byākaronto ‘‘anuvassiko pabbajito’’ti imaṃ gāthaṃ abhāsi.
24. தத்த² அனுவஸ்ஸிகோதி அனுக³தோ உபக³தோ வஸ்ஸங் அனுவஸ்ஸோ, அனுவஸ்ஸோவ அனுவஸ்ஸிகோ. பப்³ப³ஜிதோதி பப்³ப³ஜ்ஜங் உபக³தோ, பப்³ப³ஜிதோ ஹுத்வா உபக³தவஸ்ஸமத்தோ ஏகவஸ்ஸிகோதி அத்தோ². அத² வா அனுக³தங் பச்சா²க³தங் அபக³தங் வஸ்ஸங் அனுவஸ்ஸங், தங் அஸ்ஸ அத்தீ²தி அனுவஸ்ஸிகோ. யஸ்ஸ பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ வஸ்ஸங் அபரிபுண்ணதாய ந க³ணனூபக³தங், ஸோ ஏவங் வுத்தோ, தஸ்மா அவஸ்ஸிகோதி வுத்தங் ஹோதி. பஸ்ஸ த⁴ம்மஸுத⁴ம்மதந்தி தவ ஸத்து² த⁴ம்மஸ்ஸ ஸுத⁴ம்மபா⁴வங் ஸ்வாக்கா²ததங் ஏகந்தனிய்யானிகதங் பஸ்ஸ, யத்த² அனுவஸ்ஸிகோ துவங் பப்³ப³ஜிதோ. புப்³பே³னிவாஸஞாணங் தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணங் ஆஸவக்க²யஞாணந்தி திஸ்ஸோ விஜ்ஜா தயா அனுப்பத்தா ஸச்சி²கதா, ததோ ஏவ கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங் ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங் அனுஸிட்டி² ஓவாதோ³ அனுஸிக்கி²தோதி கதகிச்சதங் நிஸ்ஸாய பீதிஸோமனஸ்ஸஜாதோ தே²ரோ அத்தானங் பரங் விய கத்வா வத³தீதி.
24. Tattha anuvassikoti anugato upagato vassaṃ anuvasso, anuvassova anuvassiko. Pabbajitoti pabbajjaṃ upagato, pabbajito hutvā upagatavassamatto ekavassikoti attho. Atha vā anugataṃ pacchāgataṃ apagataṃ vassaṃ anuvassaṃ, taṃ assa atthīti anuvassiko. Yassa pabbajitassa vassaṃ aparipuṇṇatāya na gaṇanūpagataṃ, so evaṃ vutto, tasmā avassikoti vuttaṃ hoti. Passa dhammasudhammatanti tava satthu dhammassa sudhammabhāvaṃ svākkhātataṃ ekantaniyyānikataṃ passa, yattha anuvassiko tuvaṃ pabbajito. Pubbenivāsañāṇaṃ dibbacakkhuñāṇaṃ āsavakkhayañāṇanti tisso vijjā tayā anuppattā sacchikatā, tato eva kataṃ buddhassa sāsanaṃ sammāsambuddhassa sāsanaṃ anusiṭṭhi ovādo anusikkhitoti katakiccataṃ nissāya pītisomanassajāto thero attānaṃ paraṃ viya katvā vadatīti.
ஸுக³ந்த⁴த்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Sugandhattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 4. ஸுக³ந்த⁴த்தே²ரகா³தா² • 4. Sugandhattheragāthā