Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā |
14. ஸுஜாதபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா
14. Sujātabuddhavaṃsavaṇṇanā
ததோ தஸ்ஸாபரபா⁴கே³ தஸ்மிங்யேவ மண்ட³கப்பே அனுபுப்³பே³ன அபரிமிதாயுகேஸு ஸத்தேஸு அனுக்கமேன பரிஹாயித்வா நவுதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸாயுகேஸு ஜாதேஸு ஸுஜாதரூபகாயோ பரிஸுத்³த⁴ஜாதோ ஸுஜாதோ நாம ஸத்தா² லோகே உத³பாதி³. ஸோபி பாரமியோ பூரெத்வா துஸிதபுரே நிப்³ப³த்தித்வா ததோ சவித்வா ஸுமங்க³லனக³ரே உக்³க³தஸ்ஸ நாம ரஞ்ஞோ குலே பபா⁴வதியா நாம அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴ங் க³ஹெத்வா த³ஸன்னங் மாஸானங் அச்சயேன மாதுகுச்சி²தோ நிக்க²மி. நாமக்³க³ஹணதி³வஸே சஸ்ஸ நாமங் கரொந்தோ ஸகலஜம்பு³தீ³பே ஸப்³ப³ஸத்தானங் ஸுக²ங் ஜனயந்தோ ஜாதோதி ‘‘ஸுஜாதோ’’ த்வேவஸ்ஸ நாமமகங்ஸு. ஸோ நவவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸி. ஸிரீ உபஸிரீ ஸிரினந்தோ³ சாதி தஸ்ஸ தயோ பாஸாதா³ அஹேஸுங். ஸிரீனந்தா³தே³விப்பமுகா²னி தேவீஸதி இத்தி²ஸஹஸ்ஸானி பச்சுபட்டி²தானி அஹேஸுங்.
Tato tassāparabhāge tasmiṃyeva maṇḍakappe anupubbena aparimitāyukesu sattesu anukkamena parihāyitvā navutivassasahassāyukesu jātesu sujātarūpakāyo parisuddhajāto sujāto nāma satthā loke udapādi. Sopi pāramiyo pūretvā tusitapure nibbattitvā tato cavitvā sumaṅgalanagare uggatassa nāma rañño kule pabhāvatiyā nāma aggamahesiyā kucchismiṃ paṭisandhiṃ gahetvā dasannaṃ māsānaṃ accayena mātukucchito nikkhami. Nāmaggahaṇadivase cassa nāmaṃ karonto sakalajambudīpe sabbasattānaṃ sukhaṃ janayanto jātoti ‘‘sujāto’’ tvevassa nāmamakaṃsu. So navavassasahassāni agāraṃ ajjhāvasi. Sirī upasirī sirinando cāti tassa tayo pāsādā ahesuṃ. Sirīnandādevippamukhāni tevīsati itthisahassāni paccupaṭṭhitāni ahesuṃ.
ஸோ சத்தாரி நிமித்தானி தி³ஸ்வா ஸிரீனந்தா³தே³வியா உபஸேனே நாம புத்தே உப்பன்னே ஹங்ஸவஹங் நாம வரதுரங்க³மாருய்ஹ மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²மித்வா பப்³ப³ஜி. தங் பன பப்³ப³ஜந்தங் மனுஸ்ஸானங் கோடி அனுபப்³ப³ஜி. அத² ஸோ தேஹி பரிவுதோ நவ மாஸே பதா⁴னசரியங் சரித்வா விஸாக²புண்ணமாய ஸிரீனந்த³னநக³ரே ஸிரீனந்த³னஸெட்டி²ஸ்ஸ தீ⁴தாய தி³ன்னங் பரமமது⁴ரங் மது⁴பாயாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா ஸாலவனே தி³வாவிஹாரங் வீதினாமெத்வா ஸாயன்ஹஸமயே ஸுனந்தா³ஜீவகேன தி³ன்னா அட்ட² திணமுட்டி²யோ க³ஹெத்வா வேளுபோ³தி⁴ங் உபஸங்கமித்வா தெத்திங்ஸஹத்த²வித்த²தங் திணஸந்த²ரங் ஸந்த²ரித்வா ஸூரியே த⁴ரமானேயேவ ஸமாரங் மாரப³லங் வித⁴மித்வா ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் படிவிஜ்ஜி²த்வா ஸப்³ப³பு³த்³தா⁴னுசிண்ணங் உதா³னங் உதா³னெத்வா ஸத்தஸத்தாஹங் போ³தி⁴ஸமீபேயேவ வீதினாமெத்வா ப்³ரஹ்முனா ஆயாசிதோ அத்தனோ கனிட்ட²பா⁴திகங் ஸுத³ஸ்ஸனகுமாரங் புரோஹிதபுத்தங் தே³வகுமாரஞ்ச சதுஸச்சத⁴ம்மபடிவேத⁴ஸமத்தே² தி³ஸ்வா ஆகாஸேன க³ந்த்வா ஸுமங்க³லனக³ரஸமீபே ஸுமங்க³லுய்யானே ஓதரித்வா உய்யானபாலேன அத்தனோ பா⁴திகங் ஸுத³ஸ்ஸனகுமாரங் புரோஹிதபுத்தங் தே³வகுமாரஞ்ச பக்கோஸாபெத்வா தேஸங் ஸபரிவாரானங் மஜ்ஜே² நிஸின்னோ த⁴ம்மசக்கங் பவத்தேஸி. தத்த² அஸீதியா கோடீனங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. அயங் பட²மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸி.
So cattāri nimittāni disvā sirīnandādeviyā upasene nāma putte uppanne haṃsavahaṃ nāma varaturaṅgamāruyha mahābhinikkhamanaṃ nikkhamitvā pabbaji. Taṃ pana pabbajantaṃ manussānaṃ koṭi anupabbaji. Atha so tehi parivuto nava māse padhānacariyaṃ caritvā visākhapuṇṇamāya sirīnandananagare sirīnandanaseṭṭhissa dhītāya dinnaṃ paramamadhuraṃ madhupāyāsaṃ paribhuñjitvā sālavane divāvihāraṃ vītināmetvā sāyanhasamaye sunandājīvakena dinnā aṭṭha tiṇamuṭṭhiyo gahetvā veḷubodhiṃ upasaṅkamitvā tettiṃsahatthavitthataṃ tiṇasantharaṃ santharitvā sūriye dharamāneyeva samāraṃ mārabalaṃ vidhamitvā sammāsambodhiṃ paṭivijjhitvā sabbabuddhānuciṇṇaṃ udānaṃ udānetvā sattasattāhaṃ bodhisamīpeyeva vītināmetvā brahmunā āyācito attano kaniṭṭhabhātikaṃ sudassanakumāraṃ purohitaputtaṃ devakumārañca catusaccadhammapaṭivedhasamatthe disvā ākāsena gantvā sumaṅgalanagarasamīpe sumaṅgaluyyāne otaritvā uyyānapālena attano bhātikaṃ sudassanakumāraṃ purohitaputtaṃ devakumārañca pakkosāpetvā tesaṃ saparivārānaṃ majjhe nisinno dhammacakkaṃ pavattesi. Tattha asītiyā koṭīnaṃ dhammābhisamayo ahosi. Ayaṃ paṭhamābhisamayo ahosi.
யதா³ பன ப⁴க³வா ஸுத³ஸ்ஸனுய்யானத்³வாரே மஹாஸாலமூலே யமகபாடிஹாரியங் கத்வா தே³வேஸு தாவதிங்ஸேஸு வஸ்ஸாவாஸங் உபாக³மி, ததா³ ஸத்தத்திங்ஸஸதஸஹஸ்ஸானங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. அயங் து³தியோ அபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. யதா³ பன ஸுஜாதோ த³ஸப³லோ பிதுஸந்திகங் அக³மாஸி, ததா³ ஸட்டி²ஸதஸஹஸ்ஸானங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. அயங் ததியோ அபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –
Yadā pana bhagavā sudassanuyyānadvāre mahāsālamūle yamakapāṭihāriyaṃ katvā devesu tāvatiṃsesu vassāvāsaṃ upāgami, tadā sattattiṃsasatasahassānaṃ dhammābhisamayo ahosi. Ayaṃ dutiyo abhisamayo ahosi. Yadā pana sujāto dasabalo pitusantikaṃ agamāsi, tadā saṭṭhisatasahassānaṃ dhammābhisamayo ahosi. Ayaṃ tatiyo abhisamayo ahosi. Tena vuttaṃ –
1.
1.
‘‘தத்தே²வ மண்ட³கப்பம்ஹி, ஸுஜாதோ நாம நாயகோ;
‘‘Tattheva maṇḍakappamhi, sujāto nāma nāyako;
ஸீஹஹனுஸப⁴க்க²ந்தோ⁴, அப்பமெய்யோ து³ராஸதோ³.
Sīhahanusabhakkhandho, appameyyo durāsado.
2.
2.
‘‘சந்தோ³வ விமலோ பு³த்³தோ⁴, ஸதரங்ஸீவ பதாபவா;
‘‘Candova vimalo buddho, sataraṃsīva patāpavā;
ஏவங் ஸோப⁴தி ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஜலந்தோ ஸிரியா ஸதா³.
Evaṃ sobhati sambuddho, jalanto siriyā sadā.
3.
3.
‘‘பாபுணித்வான ஸம்பு³த்³தோ⁴, கேவலங் போ³தி⁴முத்தமங்;
‘‘Pāpuṇitvāna sambuddho, kevalaṃ bodhimuttamaṃ;
ஸுமங்க³லம்ஹி நக³ரே, த⁴ம்மசக்கங் பவத்தயி.
Sumaṅgalamhi nagare, dhammacakkaṃ pavattayi.
4.
4.
‘‘தே³ஸெந்தே பவரங் த⁴ம்மங், ஸுஜாதே லோகனாயகே;
‘‘Desente pavaraṃ dhammaṃ, sujāte lokanāyake;
அஸீதிகோடீ அபி⁴ஸமிங்ஸு, பட²மே த⁴ம்மதே³ஸனே.
Asītikoṭī abhisamiṃsu, paṭhame dhammadesane.
5.
5.
‘‘யதா³ ஸுஜாதோ அமிதயஸோ, தே³வே வஸ்ஸங் உபாக³மி;
‘‘Yadā sujāto amitayaso, deve vassaṃ upāgami;
ஸத்தத்திங்ஸஸதஸஹஸ்ஸானங், து³தியாபி⁴ஸமயோ அஹு.
Sattattiṃsasatasahassānaṃ, dutiyābhisamayo ahu.
6.
6.
‘‘யதா³ ஸுஜாதோ அஸமஸமோ, உபக³ச்சி² பிதுஸந்திகங்;
‘‘Yadā sujāto asamasamo, upagacchi pitusantikaṃ;
ஸட்டி²ஸதஸஹஸ்ஸானங், ததியாபி⁴ஸமயோ அஹூ’’தி.
Saṭṭhisatasahassānaṃ, tatiyābhisamayo ahū’’ti.
தத்த² தத்தே²வ மண்ட³கப்பம்ஹீதி யஸ்மிங் மண்ட³கப்பே ஸுமேதோ⁴ ப⁴க³வா உப்பன்னோ, தத்தே²வ கப்பே ஸுஜாதோபி ப⁴க³வா உப்பன்னோதி அத்தோ². ஸீஹஹனூதி ஸீஹஸ்ஸ விய ஹனு அஸ்ஸாதி ஸீஹஹனு. ஸீஹஸ்ஸ பன ஹெட்டி²மஹனுமேவ புண்ணங் ஹோதி, ந உபரிமங். அஸ்ஸ பன மஹாபுரிஸஸ்ஸ ஸீஹஸ்ஸ ஹெட்டி²மஹனு விய த்³வேபி பரிபுண்ணானி த்³வாத³ஸியங் பக்க²ஸ்ஸ சந்த³ஸதி³ஸானி ஹொந்தி. தேன வுத்தங் ‘‘ஸீஹஹனூ’’தி. உஸப⁴க்க²ந்தோ⁴தி உஸப⁴ஸ்ஸேவ ஸமப்பவட்டக்க²ந்தோ⁴, ஸுவட்டிதஸுவண்ணாலிங்க³ஸதி³ஸக்க²ந்தோ⁴தி அத்தோ². ஸதரங்ஸீவாதி தி³வஸகரோ விய. ஸிரியாதி பு³த்³த⁴ஸிரியா. போ³தி⁴முத்தமந்தி உத்தமங் ஸம்போ³தி⁴ங்.
Tattha tattheva maṇḍakappamhīti yasmiṃ maṇḍakappe sumedho bhagavā uppanno, tattheva kappe sujātopi bhagavā uppannoti attho. Sīhahanūti sīhassa viya hanu assāti sīhahanu. Sīhassa pana heṭṭhimahanumeva puṇṇaṃ hoti, na uparimaṃ. Assa pana mahāpurisassa sīhassa heṭṭhimahanu viya dvepi paripuṇṇāni dvādasiyaṃ pakkhassa candasadisāni honti. Tena vuttaṃ ‘‘sīhahanū’’ti. Usabhakkhandhoti usabhasseva samappavaṭṭakkhandho, suvaṭṭitasuvaṇṇāliṅgasadisakkhandhoti attho. Sataraṃsīvāti divasakaro viya. Siriyāti buddhasiriyā. Bodhimuttamanti uttamaṃ sambodhiṃ.
ஸுத⁴ம்மவதீனக³ரே ஸுத⁴ம்முய்யானே ஆக³தானங் மனுஸ்ஸானங் த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ஸட்டி²ஸதஸஹஸ்ஸானி ஏஹிபி⁴க்கு²பா⁴வேன பப்³பா³ஜெத்வா தேஸங் மஜ்ஜே² பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸி, ஸோ பட²மோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. ததோ பரங் திதி³வோரோஹணே ப⁴க³வதோ பஞ்ஞாஸஸதஸஹஸ்ஸானங் து³தியோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. புன ‘‘ஸுத³ஸ்ஸனகுமாரோ ப⁴க³வதோ ஸந்திகே பப்³ப³ஜித்வா அரஹத்தங் பத்தோ’’தி ஸுத்வா ‘‘மயம்பி பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமா’’தி ஆக³தானி சத்தாரி புரிஸஸதஸஹஸ்ஸானி க³ஹெத்வா ஸுத³ஸ்ஸனத்தே²ரோ ஸுஜாதங் நராஸப⁴ங் உபஸங்கமி. தேஸங் ப⁴க³வா த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ஏஹிபி⁴க்கு²பப்³ப³ஜ்ஜாய பப்³பா³ஜெத்வா சதுரங்க³ஸமன்னாக³தே ஸன்னிபாதே பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸி, ஸோ ததியோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –
Sudhammavatīnagare sudhammuyyāne āgatānaṃ manussānaṃ dhammaṃ desetvā saṭṭhisatasahassāni ehibhikkhubhāvena pabbājetvā tesaṃ majjhe pātimokkhaṃ uddisi, so paṭhamo sannipāto ahosi. Tato paraṃ tidivorohaṇe bhagavato paññāsasatasahassānaṃ dutiyo sannipāto ahosi. Puna ‘‘sudassanakumāro bhagavato santike pabbajitvā arahattaṃ patto’’ti sutvā ‘‘mayampi pabbajissāmā’’ti āgatāni cattāri purisasatasahassāni gahetvā sudassanatthero sujātaṃ narāsabhaṃ upasaṅkami. Tesaṃ bhagavā dhammaṃ desetvā ehibhikkhupabbajjāya pabbājetvā caturaṅgasamannāgate sannipāte pātimokkhaṃ uddisi, so tatiyo sannipāto ahosi. Tena vuttaṃ –
7.
7.
‘‘ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், ஸுஜாதஸ்ஸ மஹேஸினோ;
‘‘Sannipātā tayo āsuṃ, sujātassa mahesino;
கீ²ணாஸவானங் விமலானங், ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.
Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, santacittāna tādinaṃ.
8.
8.
‘‘அபி⁴ஞ்ஞாப³லப்பத்தானங், அப்பத்தானங் ப⁴வாப⁴வே;
‘‘Abhiññābalappattānaṃ, appattānaṃ bhavābhave;
ஸட்டி²ஸதஸஹஸ்ஸானி, பட²மங் ஸன்னிபதிங்ஸு தே.
Saṭṭhisatasahassāni, paṭhamaṃ sannipatiṃsu te.
9.
9.
‘‘புனாபரங் ஸன்னிபாதே, திதி³வோரோஹணே ஜினே;
‘‘Punāparaṃ sannipāte, tidivorohaṇe jine;
பஞ்ஞாஸஸதஸஹஸ்ஸானங், து³தியோ ஆஸி ஸமாக³மோ.
Paññāsasatasahassānaṃ, dutiyo āsi samāgamo.
10.
10.
‘‘உபஸங்கமந்தோ நராஸப⁴ங், ஸுத³ஸ்ஸனோ அக்³க³ஸாவகோ;
‘‘Upasaṅkamanto narāsabhaṃ, sudassano aggasāvako;
சதூஹி ஸதஸஹஸ்ஸேஹி, ஸம்பு³த்³த⁴ங் உபஸங்கமீ’’தி.
Catūhi satasahassehi, sambuddhaṃ upasaṅkamī’’ti.
தத்த² அப்பத்தானந்தி ப⁴வாப⁴வே அஸம்பத்தானந்தி அத்தோ². ‘‘அப்பவத்தா ப⁴வாப⁴வே’’திபி பாடோ², ஸோயேவத்தோ². திதி³வோரோஹணேதி ஸக்³க³லோகதோ ஓதரந்தே கத்துகாரகே த³ட்ட²ப்³போ³. காரகவிபல்லாஸேன வுத்தங். அத² வா திதி³வோரோஹணேதி திதி³வதோ ஓதரணே. ஜினேதி ஜினஸ்ஸ, ஸாமிஅத்தே² பு⁴ம்மங் த³ட்ட²ப்³ப³ங்.
Tattha appattānanti bhavābhave asampattānanti attho. ‘‘Appavattā bhavābhave’’tipi pāṭho, soyevattho. Tidivorohaṇeti saggalokato otarante kattukārake daṭṭhabbo. Kārakavipallāsena vuttaṃ. Atha vā tidivorohaṇeti tidivato otaraṇe. Jineti jinassa, sāmiatthe bhummaṃ daṭṭhabbaṃ.
ததா³ கிர அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தோ சக்கவத்திராஜா ஹுத்வா ‘‘பு³த்³தோ⁴ லோகே உப்பன்னோ’’தி ஸுத்வா ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸத்தஹி ரதனேஹி ஸத்³தி⁴ங் சதுமஹாதீ³பரஜ்ஜங் த³த்வா ஸத்து² ஸந்திகே பப்³ப³ஜி. ஸகலதீ³பவாஸினோ ஜனா ரட்டு²ப்பாத³ங் க³ஹெத்வா ஆராமிககிச்சங் ஸாதெ⁴த்வா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிச்சங் மஹாதா³னமத³ங்ஸு. ஸோபி நங் ஸத்தா² – ‘‘அனாக³தே கோ³தமோ நாம பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ப்³யாகாஸி. தேன வுத்தங் –
Tadā kira amhākaṃ bodhisatto cakkavattirājā hutvā ‘‘buddho loke uppanno’’ti sutvā bhagavantaṃ upasaṅkamitvā dhammakathaṃ sutvā buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa sattahi ratanehi saddhiṃ catumahādīparajjaṃ datvā satthu santike pabbaji. Sakaladīpavāsino janā raṭṭhuppādaṃ gahetvā ārāmikakiccaṃ sādhetvā buddhappamukhassa saṅghassa niccaṃ mahādānamadaṃsu. Sopi naṃ satthā – ‘‘anāgate gotamo nāma buddho bhavissatī’’ti byākāsi. Tena vuttaṃ –
11.
11.
‘‘அஹங் தேன ஸமயேன, சதுதீ³பம்ஹி இஸ்ஸரோ;
‘‘Ahaṃ tena samayena, catudīpamhi issaro;
அந்தலிக்க²சரோ ஆஸிங், சக்கவத்தீ மஹப்³ப³லோ.
Antalikkhacaro āsiṃ, cakkavattī mahabbalo.
13.
13.
‘‘சதுதீ³பே மஹாரஜ்ஜங் ரதனே ஸத்த உத்தமே;
‘‘Catudīpe mahārajjaṃ ratane satta uttame;
பு³த்³தே⁴ நிய்யாதயித்வான, பப்³ப³ஜிங் தஸ்ஸ ஸந்திகே.
Buddhe niyyātayitvāna, pabbajiṃ tassa santike.
14.
14.
‘‘ஆராமிகா ஜனபதே³, உட்டா²னங் படிபிண்டி³ய;
‘‘Ārāmikā janapade, uṭṭhānaṃ paṭipiṇḍiya;
உபனெந்தி பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ, பச்சயங் ஸயனாஸனங்.
Upanenti bhikkhusaṅghassa, paccayaṃ sayanāsanaṃ.
15.
15.
‘‘ஸோபி மங் பு³த்³தோ⁴ ப்³யாகாஸி, த³ஸஸஹஸ்ஸிம்ஹி இஸ்ஸரோ;
‘‘Sopi maṃ buddho byākāsi, dasasahassimhi issaro;
திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸம்ஹி, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.
Tiṃsakappasahassamhi, ayaṃ buddho bhavissati.
16.
16.
‘‘பதா⁴னங் பத³ஹித்வான…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்.
‘‘Padhānaṃ padahitvāna…pe… hessāma sammukhā imaṃ.
17.
17.
‘‘தஸ்ஸாபி சவனங் ஸுத்வா, பி⁴ய்யோ ஹாஸங் ஜனேஸஹங்;
‘‘Tassāpi cavanaṃ sutvā, bhiyyo hāsaṃ janesahaṃ;
அதி⁴ட்ட²ஹிங் வதங் உக்³க³ங், த³ஸபாரமிபூரியா.
Adhiṭṭhahiṃ vataṃ uggaṃ, dasapāramipūriyā.
18.
18.
‘‘ஸுத்தந்தங் வினயஞ்சாபி, நவங்க³ங் ஸத்து²ஸாஸனங்;
‘‘Suttantaṃ vinayañcāpi, navaṅgaṃ satthusāsanaṃ;
ஸப்³ப³ங் பரியாபுணித்வான, ஸோப⁴யிங் ஜினஸாஸனங்.
Sabbaṃ pariyāpuṇitvāna, sobhayiṃ jinasāsanaṃ.
19.
19.
‘‘தத்த²ப்பமத்தோ விஹரந்தோ, ப்³ரஹ்மங் பா⁴வெத்வ பா⁴வனங்;
‘‘Tatthappamatto viharanto, brahmaṃ bhāvetva bhāvanaṃ;
அபி⁴ஞ்ஞாபாரமிங் க³ந்த்வா, ப்³ரஹ்மலோகமக³ஞ்ச²ஹ’’ந்தி.
Abhiññāpāramiṃ gantvā, brahmalokamagañchaha’’nti.
தத்த² சதுதீ³பம்ஹீதி ஸபரிவாரதீ³பானங் சதுன்னங் மஹாதீ³பானந்தி அத்தோ². அந்தலிக்க²சரோதி சக்கரதனங் புரக்க²த்வா ஆகாஸசரோ. ரதனே ஸத்தாதி ஹத்தி²ரதனாதீ³னி ஸத்த ரதனானி. உத்தமேதி உத்தமானி. அத² வா உத்தமே பு³த்³தே⁴தி அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. நிய்யாதயித்வானாதி த³த்வான. உட்டா²னந்தி ரட்டு²ப்பாத³ங், ஆயந்தி அத்தோ². படிபிண்டி³யாதி ராஸிங் கத்வா ஸங்கட்³டி⁴த்வா. பச்சயந்தி சீவராதி³விவித⁴ங் பச்சயங். த³ஸஸஹஸ்ஸிம்ஹி இஸ்ஸரோதி த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துயங் இஸ்ஸரோ, ததே³தங் ஜாதிக்கெ²த்தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். அனந்தானங் லோகதா⁴தூனங் இஸ்ஸரோ ப⁴க³வா. திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸம்ஹீதி இதோ பட்டா²ய திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸானங் மத்த²கேதி அத்தோ².
Tattha catudīpamhīti saparivāradīpānaṃ catunnaṃ mahādīpānanti attho. Antalikkhacaroti cakkaratanaṃ purakkhatvā ākāsacaro. Ratane sattāti hatthiratanādīni satta ratanāni. Uttameti uttamāni. Atha vā uttame buddheti attho daṭṭhabbo. Niyyātayitvānāti datvāna. Uṭṭhānanti raṭṭhuppādaṃ, āyanti attho. Paṭipiṇḍiyāti rāsiṃ katvā saṃkaḍḍhitvā. Paccayanti cīvarādivividhaṃ paccayaṃ. Dasasahassimhi issaroti dasasahassilokadhātuyaṃ issaro, tadetaṃ jātikkhettaṃ sandhāya vuttanti veditabbaṃ. Anantānaṃ lokadhātūnaṃ issaro bhagavā. Tiṃsakappasahassamhīti ito paṭṭhāya tiṃsakappasahassānaṃ matthaketi attho.
தஸ்ஸ பன ஸுஜாதஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸுமங்க³லங் நாம நக³ரங் அஹோஸி, உக்³க³தோ நாம ராஜா பிதா, பபா⁴வதீ நாம மாதா, ஸுத³ஸ்ஸனோ ச ஸுதே³வோ ச த்³வே அக்³க³ஸாவகா, நாரதோ³ நாமுபட்டா²கோ, நாகா³ ச நாக³ஸமாலா ச த்³வே அக்³க³ஸாவிகா, மஹாவேளுருக்கோ² போ³தி⁴, ஸோ கிர மந்த³ச்சி²த்³தோ³ க⁴னக்க²ந்தோ⁴ பரமரமணீயோ வேளுரியமணிவண்ணேஹி விமலேஹி பத்தேஹி ஸஞ்ச²ன்னவிபுலஸாகோ² மயூரபிஞ்ச²கலாபோ விய விரோசித்த². தஸ்ஸ பன ப⁴க³வதோ ஸரீரங் பண்ணாஸஹத்து²ப்³பே³த⁴ங் அஹோஸி, ஆயு நவுதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, ஸிரீனந்தா³ நாமஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸீ, உபஸேனோ நாம புத்தோ. துரங்க³வரயானேன நிக்க²மி. ஸோ பன சந்த³வதீனக³ரே ஸிலாராமே பரினிப்³பா³யி. தேன வுத்தங் –
Tassa pana sujātassa bhagavato sumaṅgalaṃ nāma nagaraṃ ahosi, uggato nāma rājā pitā, pabhāvatī nāma mātā, sudassano ca sudevo ca dve aggasāvakā, nārado nāmupaṭṭhāko, nāgā ca nāgasamālā ca dve aggasāvikā, mahāveḷurukkho bodhi, so kira mandacchiddo ghanakkhandho paramaramaṇīyo veḷuriyamaṇivaṇṇehi vimalehi pattehi sañchannavipulasākho mayūrapiñchakalāpo viya virocittha. Tassa pana bhagavato sarīraṃ paṇṇāsahatthubbedhaṃ ahosi, āyu navutivassasahassāni, sirīnandā nāmassa aggamahesī, upaseno nāma putto. Turaṅgavarayānena nikkhami. So pana candavatīnagare silārāme parinibbāyi. Tena vuttaṃ –
20.
20.
‘‘ஸுமங்க³லங் நாம நக³ரங், உக்³க³தோ நாம க²த்தியோ;
‘‘Sumaṅgalaṃ nāma nagaraṃ, uggato nāma khattiyo;
மாதா பபா⁴வதீ நாம, ஸுஜாதஸ்ஸ மஹேஸினோ.
Mātā pabhāvatī nāma, sujātassa mahesino.
25.
25.
‘‘ஸுத³ஸ்ஸனோ ஸுதே³வோ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;
‘‘Sudassano sudevo ca, ahesuṃ aggasāvakā;
நாரதோ³ நாமுபட்டா²கோ, ஸுஜாதஸ்ஸ மஹேஸினோ.
Nārado nāmupaṭṭhāko, sujātassa mahesino.
26.
26.
‘‘நாகோ³ ச நாக³ஸமாலா ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;
‘‘Nāgo ca nāgasamālā ca, ahesuṃ aggasāvikā;
போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, மஹாவேளூதி வுச்சதி.
Bodhi tassa bhagavato, mahāveḷūti vuccati.
27.
27.
‘‘ஸோ ச ருக்கோ² க⁴னக்க²ந்தோ⁴, அச்சி²த்³தோ³ ஹோதி பத்திகோ;
‘‘So ca rukkho ghanakkhandho, acchiddo hoti pattiko;
உஜு வங்ஸோ ப்³ரஹா ஹோதி, த³ஸ்ஸனீயோ மனோரமோ.
Uju vaṃso brahā hoti, dassanīyo manoramo.
28.
28.
‘‘ஏகக்க²ந்தோ⁴ பவட்³டி⁴த்வா, ததோ ஸாகா² பபி⁴ஜ்ஜதி;
‘‘Ekakkhandho pavaḍḍhitvā, tato sākhā pabhijjati;
யதா² ஸுப³த்³தோ⁴ மோரஹத்தோ², ஏவங் ஸோப⁴தி ஸோ து³மோ.
Yathā subaddho morahattho, evaṃ sobhati so dumo.
29.
29.
‘‘ந தஸ்ஸ கண்டகா ஹொந்தி, நாபி சி²த்³த³ங் மஹா அஹு;
‘‘Na tassa kaṇṭakā honti, nāpi chiddaṃ mahā ahu;
வித்தி²ண்ணஸாகோ² அவிரலோ, ஸந்த³ச்சா²யோ மனோரமோ.
Vitthiṇṇasākho aviralo, sandacchāyo manoramo.
31.
31.
‘‘பஞ்ஞாஸரதனோ ஆஸி, உச்சத்தனேன ஸோ ஜினோ;
‘‘Paññāsaratano āsi, uccattanena so jino;
ஸப்³பா³காரவரூபேதோ, ஸப்³ப³கு³ணமுபாக³தோ.
Sabbākāravarūpeto, sabbaguṇamupāgato.
32.
32.
‘‘தஸ்ஸ பபா⁴ அஸமஸமா, நித்³தா⁴வதி ஸமந்ததோ;
‘‘Tassa pabhā asamasamā, niddhāvati samantato;
அப்பமாணோ அதுலியோ, ஓபம்மேஹி அனூபமோ.
Appamāṇo atuliyo, opammehi anūpamo.
33.
33.
‘‘நவுதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, ஆயு விஜ்ஜதி தாவதே³;
‘‘Navutivassasahassāni, āyu vijjati tāvade;
தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.
Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.
34.
34.
‘‘யதா²பி ஸாக³ரே ஊமீ, க³க³னே தாரகா யதா²;
‘‘Yathāpi sāgare ūmī, gagane tārakā yathā;
ஏவங் ததா³ பாவசனங், அரஹந்தேஹி சித்திதங்.
Evaṃ tadā pāvacanaṃ, arahantehi cittitaṃ.
35.
35.
‘‘ஸோ ச பு³த்³தோ⁴ அஸமஸமோ, கு³ணானி ச தானி அதுலியானி;
‘‘So ca buddho asamasamo, guṇāni ca tāni atuliyāni;
ஸப்³ப³ங் தமந்தரஹிதங், நனு ரித்தா ஸப்³ப³ஸங்கா²ரா’’தி.
Sabbaṃ tamantarahitaṃ, nanu rittā sabbasaṅkhārā’’ti.
தத்த² அச்சி²த்³தோ³தி அப்பச்சி²த்³தோ³. ‘‘அனுத³ரா கஞ்ஞா’’திஆதீ³ஸு விய த³ட்ட²ப்³ப³ங். கேசி ‘‘சி²த்³த³ங் ஹோதி பரித்தக’’ந்தி பட²ந்தி. பத்திகோதி ப³ஹுபத்தோ, காசமணிவண்ணேஹி பத்தேஹி ஸஞ்ச²ன்னோதி அத்தோ². உஜூதி அவங்கோ அகுடிலோ. வங்ஸோதி வேளு. ப்³ரஹாதி ஸமந்ததோ மஹா. ஏகக்க²ந்தோ⁴தி அவனிருஹோ ஏகோ அது³தியோ சாதி அத்தோ². பவட்³டி⁴த்வாதி வட்³டி⁴த்வா. ததோ ஸாகா² பபி⁴ஜ்ஜதீதி ததோ வங்ஸக்³க³தோ பஞ்சவிதா⁴ ஸாகா² நிக்க²மித்வா பபி⁴ஜ்ஜித்த². ‘‘ததோ ஸாகா² பபி⁴ஜ்ஜதா²’’திபி பாடோ². ஸுப³த்³தோ⁴தி ஸுட்டு² பஞ்சப³ந்த⁴னாகாரேன ப³த்³தோ⁴. மோரஹத்தோ²தி ஆதபஸன்னிவாரணத்த²ங் கதோ ப³த்³தோ⁴ மோரபிஞ்ச²கலாபோ வுச்சதி.
Tattha acchiddoti appacchiddo. ‘‘Anudarā kaññā’’tiādīsu viya daṭṭhabbaṃ. Keci ‘‘chiddaṃ hoti parittaka’’nti paṭhanti. Pattikoti bahupatto, kācamaṇivaṇṇehi pattehi sañchannoti attho. Ujūti avaṅko akuṭilo. Vaṃsoti veḷu. Brahāti samantato mahā. Ekakkhandhoti avaniruho eko adutiyo cāti attho. Pavaḍḍhitvāti vaḍḍhitvā. Tato sākhā pabhijjatīti tato vaṃsaggato pañcavidhā sākhā nikkhamitvā pabhijjittha. ‘‘Tato sākhā pabhijjathā’’tipi pāṭho. Subaddhoti suṭṭhu pañcabandhanākārena baddho. Morahatthoti ātapasannivāraṇatthaṃ kato baddho morapiñchakalāpo vuccati.
ந தஸ்ஸ கண்டகா ஹொந்தீதி தஸ்ஸ வங்ஸஸ்ஸ கண்டகினோபி ருக்க²ஸ்ஸ கண்டகா நாஹேஸுங். அவிரலோதி அவிரலஸாகா²ஸஞ்ச²ன்னோ. ஸந்த³ச்சா²யோதி க⁴னச்சா²யோ, அவிரலத்தாவ ஸந்த³ச்சா²யோதி வுத்தோ. பஞ்ஞாஸரதனோ ஆஸீதி பஞ்ஞாஸஹத்தோ² அஹோஸி. ஸப்³பா³காரவரூபேதோதி ஸப்³பே³ன ஆகாரேன வரேஹியேவ உபேதோ ஸப்³பா³காரவரூபேதோ நாம. ஸப்³ப³கு³ணமுபாக³தோதி அனந்தரபத³ஸ்ஸேவ வேவசனமத்தங்.
Na tassa kaṇṭakā hontīti tassa vaṃsassa kaṇṭakinopi rukkhassa kaṇṭakā nāhesuṃ. Aviraloti aviralasākhāsañchanno. Sandacchāyoti ghanacchāyo, aviralattāva sandacchāyoti vutto. Paññāsaratano āsīti paññāsahattho ahosi. Sabbākāravarūpetoti sabbena ākārena varehiyeva upeto sabbākāravarūpeto nāma. Sabbaguṇamupāgatoti anantarapadasseva vevacanamattaṃ.
அப்பமாணோதி பமாணரஹிதோ, பமாணங் க³ஹேதுங் அஸக்குணெய்யத்தா வா அப்பமாணோ. அதுலியோதி அதுலோ, கேனசி அஸதி³ஸோதி அத்தோ². ஓபம்மேஹீதி உபமிதப்³பே³ஹி. அனூபமோதி உபமாரஹிதோ, ‘‘இமினா ச இமினா ச ஸதி³ஸோ’’தி வத்துங் அஸக்குணெய்யபா⁴வதோ அனூபமோதி அத்தோ². கு³ணானி ச தானீதி கு³ணா ச தே, ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணாத³யோ கு³ணாதி அத்தோ². லிங்க³விபல்லாஸேன வுத்தங். ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானத்த²மேவாதி.
Appamāṇoti pamāṇarahito, pamāṇaṃ gahetuṃ asakkuṇeyyattā vā appamāṇo. Atuliyoti atulo, kenaci asadisoti attho. Opammehīti upamitabbehi. Anūpamoti upamārahito, ‘‘iminā ca iminā ca sadiso’’ti vattuṃ asakkuṇeyyabhāvato anūpamoti attho. Guṇānica tānīti guṇā ca te, sabbaññutaññāṇādayo guṇāti attho. Liṅgavipallāsena vuttaṃ. Sesaṃ sabbattha uttānatthamevāti.
ஸுஜாதபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா நிட்டி²தா.
Sujātabuddhavaṃsavaṇṇanā niṭṭhitā.
நிட்டி²தோ த்³வாத³ஸமோ பு³த்³த⁴வங்ஸோ.
Niṭṭhito dvādasamo buddhavaṃso.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi / 14. ஸுஜாதபு³த்³த⁴வங்ஸோ • 14. Sujātabuddhavaṃso