Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[306] 6. ஸுஜாதாஜாதகவண்ணனா
[306] 6. Sujātājātakavaṇṇanā
கிமண்ட³காதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ மல்லிகங் தே³விங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகதி³வஸங் கிர ரஞ்ஞோ தாய ஸத்³தி⁴ங் ஸிரிவிவாதோ³ அஹோஸி, ‘‘ஸயனகலஹோ’’திபி வத³ந்தியேவ. ராஜா குஜ்ஜி²த்வா தஸ்ஸா அத்தி²பா⁴வம்பி ந ஜானாதி. மல்லிகா தே³வீபி ‘‘ஸத்தா² ரஞ்ஞோ மயி குத்³த⁴பா⁴வங் ந ஜானாதி மஞ்ஞே’’தி சிந்தேஸி. ஸத்தா²பி ஞத்வா ‘‘இமேஸங் ஸமக்³க³பா⁴வங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய பஞ்சபி⁴க்கு²ஸதபரிவாரோ ஸாவத்தி²ங் பவிஸித்வா ராஜத்³வாரங் அக³மாஸி. ராஜா ததா²க³தஸ்ஸ பத்தங் க³ஹெத்வா நிவேஸனங் பவேஸெத்வா பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதா³பெத்வா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ த³க்கி²ணோத³கங் த³த்வா யாகு³க²ஜ்ஜகங் ஆஹரி. ஸத்தா² பத்தங் ஹத்தே²ன பித³ஹித்வா ‘‘மஹாராஜ, கஹங் தே³வீ’’தி ஆஹ. ‘‘கிங், ப⁴ந்தே, தாய அத்தனோ யஸேன மத்தாயா’’தி? ‘‘மஹாராஜ, ஸயமேவ யஸங் த³த்வா மாதுகா³மங் உக்கி²பித்வா தாய கதஸ்ஸ அபராத⁴ஸ்ஸ அஸஹனங் நாம ந யுத்த’’ந்தி. ராஜா ஸத்து² வசனங் ஸுத்வா தங் பக்கோஸாபேஸி, ஸா ஸத்தா²ரங் பரிவிஸி. ஸத்தா² ‘‘அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸமக்³கே³ஹி ப⁴விதுங் வட்டதீ’’தி ஸாமக்³கி³ரஸவண்ணங் கதெ²த்வா பக்காமி. ததோ பட்டா²ய உபோ⁴ ஸமக்³க³வாஸங் வஸிங்ஸு. பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, ஸத்தா² ஏகவசனேனேவ உபோ⁴ ஸமக்³கே³ அகாஸீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பாஹங் ஏதே ஏகவாதே³னேவ ஸமக்³கே³ அகாஸி’’ந்தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Kimaṇḍakāti idaṃ satthā jetavane viharanto mallikaṃ deviṃ ārabbha kathesi. Ekadivasaṃ kira rañño tāya saddhiṃ sirivivādo ahosi, ‘‘sayanakalaho’’tipi vadantiyeva. Rājā kujjhitvā tassā atthibhāvampi na jānāti. Mallikā devīpi ‘‘satthā rañño mayi kuddhabhāvaṃ na jānāti maññe’’ti cintesi. Satthāpi ñatvā ‘‘imesaṃ samaggabhāvaṃ karissāmī’’ti pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya pañcabhikkhusataparivāro sāvatthiṃ pavisitvā rājadvāraṃ agamāsi. Rājā tathāgatassa pattaṃ gahetvā nivesanaṃ pavesetvā paññattāsane nisīdāpetvā buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa dakkhiṇodakaṃ datvā yāgukhajjakaṃ āhari. Satthā pattaṃ hatthena pidahitvā ‘‘mahārāja, kahaṃ devī’’ti āha. ‘‘Kiṃ, bhante, tāya attano yasena mattāyā’’ti? ‘‘Mahārāja, sayameva yasaṃ datvā mātugāmaṃ ukkhipitvā tāya katassa aparādhassa asahanaṃ nāma na yutta’’nti. Rājā satthu vacanaṃ sutvā taṃ pakkosāpesi, sā satthāraṃ parivisi. Satthā ‘‘aññamaññaṃ samaggehi bhavituṃ vaṭṭatī’’ti sāmaggirasavaṇṇaṃ kathetvā pakkāmi. Tato paṭṭhāya ubho samaggavāsaṃ vasiṃsu. Bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, satthā ekavacaneneva ubho samagge akāsī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepāhaṃ ete ekavādeneva samagge akāsi’’nti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அத்த²த⁴ம்மானுஸாஸகோ அமச்சோ அஹோஸி. அதே²கதி³வஸங் ராஜா வாதபானங் விவரித்வா ராஜங்க³ணங் ஓலோகயமானோ அட்டா²ஸி. தஸ்மிங் க²ணே ஏகா பண்ணிகதீ⁴தா அபி⁴ரூபா பட²மவயே டி²தா ஸுஜாதா நாம ப³த³ரபச்சி²ங் ஸீஸே கத்வா ‘‘ப³த³ரானி க³ண்ஹத², ப³த³ரானி க³ண்ஹதா²’’தி வத³மானா ராஜங்க³ணேன க³ச்ச²தி. ராஜா தஸ்ஸா ஸத்³த³ங் ஸுத்வா தாய படிப³த்³த⁴சித்தோ ஹுத்வா அஸாமிகபா⁴வங் ஞத்வா தங் பக்கோஸாபெத்வா அக்³க³மஹேஸிட்டா²னே ட²பெத்வா மஹந்தங் யஸங் அதா³ஸி. ஸா ரஞ்ஞோ பியா அஹோஸி மனாபா. அதே²கதி³வஸங் ராஜா ஸுவண்ணதட்டகே ப³த³ரானி கா²த³ந்தோ நிஸீதி³. ததா³ ஸுஜாதா தே³வீ ராஜானங் ப³த³ரானி கா²த³ந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘மஹாராஜ, கிங் நாம தும்ஹே கா²த³தா²’’தி புச்ச²ந்தீ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa atthadhammānusāsako amacco ahosi. Athekadivasaṃ rājā vātapānaṃ vivaritvā rājaṅgaṇaṃ olokayamāno aṭṭhāsi. Tasmiṃ khaṇe ekā paṇṇikadhītā abhirūpā paṭhamavaye ṭhitā sujātā nāma badarapacchiṃ sīse katvā ‘‘badarāni gaṇhatha, badarāni gaṇhathā’’ti vadamānā rājaṅgaṇena gacchati. Rājā tassā saddaṃ sutvā tāya paṭibaddhacitto hutvā asāmikabhāvaṃ ñatvā taṃ pakkosāpetvā aggamahesiṭṭhāne ṭhapetvā mahantaṃ yasaṃ adāsi. Sā rañño piyā ahosi manāpā. Athekadivasaṃ rājā suvaṇṇataṭṭake badarāni khādanto nisīdi. Tadā sujātā devī rājānaṃ badarāni khādantaṃ disvā ‘‘mahārāja, kiṃ nāma tumhe khādathā’’ti pucchantī paṭhamaṃ gāthamāha –
21.
21.
‘‘கிமண்ட³கா இமே தே³வ, நிக்கி²த்தா கங்ஸமல்லகே;
‘‘Kimaṇḍakā ime deva, nikkhittā kaṃsamallake;
உபலோஹிதகா வக்³கூ³, தங் மே அக்கா²ஹி புச்சி²தோ’’தி.
Upalohitakā vaggū, taṃ me akkhāhi pucchito’’ti.
தத்த² கிமண்ட³காதி கிங்ப²லானி நாமேதானி, பரிமண்ட³லவஸேன பன அண்ட³காதி ஆஹ. கங்ஸமல்லகேதி ஸுவண்ணதட்டகே. உபலோஹிதகாதி ரத்தவண்ணா. வக்³கூ³தி சொக்கா² நிம்மலா.
Tattha kimaṇḍakāti kiṃphalāni nāmetāni, parimaṇḍalavasena pana aṇḍakāti āha. Kaṃsamallaketi suvaṇṇataṭṭake. Upalohitakāti rattavaṇṇā. Vaggūti cokkhā nimmalā.
ராஜா குஜ்ஜி²த்வா ‘‘ப³த³ரவாணிஜகே பண்ணிகக³ஹபதிகஸ்ஸ தீ⁴தே அத்தனோ குலஸந்தகானி ப³த³ரானிபி ந ஜானாஸீ’’தி வத்வா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Rājā kujjhitvā ‘‘badaravāṇijake paṇṇikagahapatikassa dhīte attano kulasantakāni badarānipi na jānāsī’’ti vatvā dve gāthā abhāsi –
22.
22.
‘‘யானி புரே துவங் தே³வி, ப⁴ண்டு³ நந்தகவாஸினீ;
‘‘Yāni pure tuvaṃ devi, bhaṇḍu nantakavāsinī;
உச்ச²ங்க³ஹத்தா² பசினாஸி, தஸ்ஸா தே கோலியங் ப²லங்.
Ucchaṅgahatthā pacināsi, tassā te koliyaṃ phalaṃ.
23.
23.
‘‘உட்³ட³ய்ஹதே ந ரமதி, போ⁴கா³ விப்பஜஹந்தி தங்;
‘‘Uḍḍayhate na ramati, bhogā vippajahanti taṃ;
தத்தே²விமங் படினேத², யத்த² கோலங் பசிஸ்ஸதீ’’தி.
Tatthevimaṃ paṭinetha, yattha kolaṃ pacissatī’’ti.
தத்த² ப⁴ண்டூ³தி முண்ட³ஸீஸா ஹுத்வா. நந்தகவாஸினீதி ஜிண்ணபிலோதிகனிவத்தா². உச்ச²ங்க³ஹத்தா² பசினாஸீதி அடவிங் பவிஸித்வா அங்குஸகேன ஸாக²ங் ஓனாமெத்வா ஓசிதோசிதங் ஹத்தே²ன க³ஹெத்வா உச்ச²ங்கே³ பக்கி²பனவஸேன உச்ச²ங்க³ஹத்தா² ஹுத்வா பசினாஸி ஓசினாஸி. தஸ்ஸா தே கோலியங் ப²லந்தி தஸ்ஸா தவ ஏவங் பசினந்தியா ஓசினந்தியா யமஹங் இதா³னி கா²தா³மி, இத³ங் கோலியங் குலத³த்தியங் ப²லந்தி அத்தோ².
Tattha bhaṇḍūti muṇḍasīsā hutvā. Nantakavāsinīti jiṇṇapilotikanivatthā. Ucchaṅgahatthā pacināsīti aṭaviṃ pavisitvā aṅkusakena sākhaṃ onāmetvā ocitocitaṃ hatthena gahetvā ucchaṅge pakkhipanavasena ucchaṅgahatthā hutvā pacināsi ocināsi. Tassā te koliyaṃ phalanti tassā tava evaṃ pacinantiyā ocinantiyā yamahaṃ idāni khādāmi, idaṃ koliyaṃ kuladattiyaṃ phalanti attho.
உட்³ட³ய்ஹதே ந ரமதீதி அயங் ஜம்மீ இமஸ்மிங் ராஜகுலே வஸமானா லோஹகும்பி⁴யங் பக்கி²த்தா விய ட³ய்ஹதி நாபி⁴ரமதி. போ⁴கா³தி ராஜபோ⁴கா³ இமங் அலக்கி²கங் விப்பஜஹந்தி. யத்த² கோலங் பசிஸ்ஸதீதி யத்த² க³ந்த்வா புன ப³த³ரமேவ பசினித்வா விக்கிணந்தீ ஜீவிகங் கப்பெஸ்ஸதி, தத்தே²வ நங் நேதா²தி வத³தி.
Uḍḍayhatena ramatīti ayaṃ jammī imasmiṃ rājakule vasamānā lohakumbhiyaṃ pakkhittā viya ḍayhati nābhiramati. Bhogāti rājabhogā imaṃ alakkhikaṃ vippajahanti. Yattha kolaṃ pacissatīti yattha gantvā puna badarameva pacinitvā vikkiṇantī jīvikaṃ kappessati, tattheva naṃ nethāti vadati.
போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ட²பெத்வா மங் அஞ்ஞோ இமே ஸமக்³கே³ காதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸதீ’’தி ராஜானங் ஸஞ்ஞாபெத்வா ‘‘இமிஸ்ஸா அனிக்கட்³ட⁴னங் கரிஸ்ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –
Bodhisatto ‘‘ṭhapetvā maṃ añño ime samagge kātuṃ na sakkhissatī’’ti rājānaṃ saññāpetvā ‘‘imissā anikkaḍḍhanaṃ karisssāmī’’ti cintetvā catutthaṃ gāthamāha –
24.
24.
‘‘ஹொந்தி ஹேதே மஹாராஜ, இத்³தி⁴ப்பத்தாய நாரியா;
‘‘Honti hete mahārāja, iddhippattāya nāriyā;
க²ம தே³வ ஸுஜாதாய, மாஸ்ஸா குஜ்ஜ² ரதே²ஸபா⁴’’தி.
Khama deva sujātāya, māssā kujjha rathesabhā’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – மஹாராஜ, ஏதே ஏவரூபா பமாத³தோ³ஸா யஸங் பத்தாய நாரியா ஹொந்தியேவ, ஏதங் ஏவரூபே உச்சே டா²னே ட²பெத்வா இதா³னி ‘‘எத்தகஸ்ஸ அபராத⁴ஸ்ஸ அஸஹனங் நாம ந யுத்தங் தும்ஹாகங், தஸ்மா க²ம, தே³வ, ஸுஜாதாய, ஏதிஸ்ஸா மா குஜ்ஜ² ரதே²ஸப⁴ ரத²ஜெட்ட²காதி.
Tassattho – mahārāja, ete evarūpā pamādadosā yasaṃ pattāya nāriyā hontiyeva, etaṃ evarūpe ucce ṭhāne ṭhapetvā idāni ‘‘ettakassa aparādhassa asahanaṃ nāma na yuttaṃ tumhākaṃ, tasmā khama, deva, sujātāya, etissā mā kujjha rathesabha rathajeṭṭhakāti.
ராஜா தஸ்ஸ வசனேன தே³வியா தங் அபராத⁴ங் ஸஹித்வா யதா²டா²னேயேவ நங் ட²பேஸி. ததோ பட்டா²ய உபோ⁴ ஸமக்³க³வாஸங் வஸிங்ஸூதி.
Rājā tassa vacanena deviyā taṃ aparādhaṃ sahitvā yathāṭhāneyeva naṃ ṭhapesi. Tato paṭṭhāya ubho samaggavāsaṃ vasiṃsūti.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ பா³ராணஸிராஜா கோஸலராஜா அஹோஸி, ஸுஜாதா மல்லிகா, அமச்சோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā bārāṇasirājā kosalarājā ahosi, sujātā mallikā, amacco pana ahameva ahosi’’nti.
ஸுஜாதாஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².
Sujātājātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 306. ஸுஜாதஜாதகங் • 306. Sujātajātakaṃ