Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [352] 2. ஸுஜாதஜாதகவண்ணனா

    [352] 2. Sujātajātakavaṇṇanā

    கிங் நு ஸந்தரமானோவாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ மதபிதிகங் குடும்பி³கங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர பிதரி மதே பரிதே³வமானோ விசரதி, ஸோகங் வினோதே³துங் ந ஸக்கோதி. அத² ஸத்தா² தஸ்ஸ ஸோதாபத்திப²லூபனிஸ்ஸயங் தி³ஸ்வா ஸாவத்தி²ங் பிண்டா³ய சரித்வா பச்சா²ஸமணங் ஆதா³ய தஸ்ஸ கே³ஹங் க³ந்த்வா பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸின்னோ தங் வந்தி³த்வா நிஸின்னங் ‘‘கிங், உபாஸக, ஸோசஸீ’’தி வத்வா ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘ஆவுஸோ, போராணகபண்டி³தா பண்டி³தானங் வசனங் ஸுத்வா பிதரி காலகதே ந ஸோசிங்ஸூ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Kiṃnu santaramānovāti idaṃ satthā jetavane viharanto matapitikaṃ kuṭumbikaṃ ārabbha kathesi. So kira pitari mate paridevamāno vicarati, sokaṃ vinodetuṃ na sakkoti. Atha satthā tassa sotāpattiphalūpanissayaṃ disvā sāvatthiṃ piṇḍāya caritvā pacchāsamaṇaṃ ādāya tassa gehaṃ gantvā paññattāsane nisinno taṃ vanditvā nisinnaṃ ‘‘kiṃ, upāsaka, socasī’’ti vatvā ‘‘āma, bhante’’ti vutte ‘‘āvuso, porāṇakapaṇḍitā paṇḍitānaṃ vacanaṃ sutvā pitari kālakate na sociṃsū’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ குடும்பி³ககே³ஹே நிப்³ப³த்தி, ‘‘ஸுஜாதகுமாரோ’’திஸ்ஸ நாமங் கரிங்ஸு. தஸ்ஸ வயப்பத்தஸ்ஸ பிதாமஹோ காலமகாஸி. அத²ஸ்ஸ பிதா பிது காலகிரியதோ பட்டா²ய ஸோகஸமப்பிதோ ஆளாஹனங் க³ந்த்வா ஆளாஹனதோ அட்டீ²னி ஆஹரித்வா அத்தனோ ஆராமே மத்திகாதூ²பங் கத்வா தானி தத்த² நித³ஹித்வா க³தக³தவேலாய தூ²பங் புப்பே²ஹி பூஜெத்வா சேதியங் ஆவிஜ்ஜ²ந்தோ பரிதே³வதி, நேவ ந்ஹாயதி ந லிம்பதி ந பு⁴ஞ்ஜதி ந கம்மந்தே விசாரேதி. தங் தி³ஸ்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘பிதா மே அய்யகஸ்ஸ மதகாலதோ பட்டா²ய ஸோகாபி⁴பூ⁴தோ சரதி, ட²பெத்வா பன மங் அஞ்ஞோ ஏதங் ஸஞ்ஞாபேதுங் ந ஸக்கோதி, ஏகேன நங் உபாயேன நிஸ்ஸோகங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ப³ஹிகா³மே ஏகங் மதகோ³ணங் தி³ஸ்வா திணஞ்ச பானீயஞ்ச ஆஹரித்வா தஸ்ஸ புரதோ ட²பெத்வா ‘‘கா²த³, கா²த³, பிவ, பிவா’’தி ஆஹ. ஆக³தாக³தா நங் தி³ஸ்வா ‘‘ஸம்ம ஸுஜாத, கிங் உம்மத்தகோஸி, மதகோ³ணஸ்ஸ திணோத³கங் தே³ஸீ’’தி வத³ந்தி. ஸோ ந கிஞ்சி படிவத³தி. அத²ஸ்ஸ பிது ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘புத்தோ தே உம்மத்தகோ ஜாதோ, மதகோ³ணஸ்ஸ்ஸ திணோத³கங் தே³தீ’’தி ஆஹங்ஸு. தங் ஸுத்வா குடும்பி³கஸ்ஸ பிதுஸோகோ அபக³தோ, புத்தஸோகோ பதிட்டி²தோ. ஸோ வேகே³னாக³ந்த்வா ‘‘நனு த்வங், தாத ஸுஜாத, பண்டி³தோஸி, கிங்காரணா மதகோ³ணஸ்ஸ திணோத³கங் தே³ஸீ’’தி வத்வா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kuṭumbikagehe nibbatti, ‘‘sujātakumāro’’tissa nāmaṃ kariṃsu. Tassa vayappattassa pitāmaho kālamakāsi. Athassa pitā pitu kālakiriyato paṭṭhāya sokasamappito āḷāhanaṃ gantvā āḷāhanato aṭṭhīni āharitvā attano ārāme mattikāthūpaṃ katvā tāni tattha nidahitvā gatagatavelāya thūpaṃ pupphehi pūjetvā cetiyaṃ āvijjhanto paridevati, neva nhāyati na limpati na bhuñjati na kammante vicāreti. Taṃ disvā bodhisatto ‘‘pitā me ayyakassa matakālato paṭṭhāya sokābhibhūto carati, ṭhapetvā pana maṃ añño etaṃ saññāpetuṃ na sakkoti, ekena naṃ upāyena nissokaṃ karissāmī’’ti bahigāme ekaṃ matagoṇaṃ disvā tiṇañca pānīyañca āharitvā tassa purato ṭhapetvā ‘‘khāda, khāda, piva, pivā’’ti āha. Āgatāgatā naṃ disvā ‘‘samma sujāta, kiṃ ummattakosi, matagoṇassa tiṇodakaṃ desī’’ti vadanti. So na kiñci paṭivadati. Athassa pitu santikaṃ gantvā ‘‘putto te ummattako jāto, matagoṇasssa tiṇodakaṃ detī’’ti āhaṃsu. Taṃ sutvā kuṭumbikassa pitusoko apagato, puttasoko patiṭṭhito. So vegenāgantvā ‘‘nanu tvaṃ, tāta sujāta, paṇḍitosi, kiṃkāraṇā matagoṇassa tiṇodakaṃ desī’’ti vatvā dve gāthā abhāsi –

    6.

    6.

    ‘‘கிங் நு ஸந்தரமானோவ, லாயித்வா ஹரிதங் திணங்;

    ‘‘Kiṃ nu santaramānova, lāyitvā haritaṃ tiṇaṃ;

    கா²த³ கா²தா³தி லபஸி, க³தஸத்தங் ஜரக்³க³வங்.

    Khāda khādāti lapasi, gatasattaṃ jaraggavaṃ.

    7.

    7.

    ‘‘ந ஹி அன்னேன பானேன, மதோ கோ³ணோ ஸமுட்ட²ஹே;

    ‘‘Na hi annena pānena, mato goṇo samuṭṭhahe;

    த்வஞ்ச துச்ச²ங் விலபஸி, யதா² தங் து³ம்மதீ ததா²’’தி.

    Tvañca tucchaṃ vilapasi, yathā taṃ dummatī tathā’’ti.

    தத்த² ஸந்தரமானோவாதி துரிதோ விய ஹுத்வா. லாயித்வாதி லுனித்வா. லபஸீதி விலபஸி. க³தஸத்தங் ஜரக்³க³வந்தி விக³தஜீவிதங் ஜிண்ணகோ³ணங். யதா² தந்தி எத்த² ந்தி நிபாதமத்தங், யதா² து³ம்மதி அப்பபஞ்ஞோ விலபெய்ய, ததா² த்வங் துச்ச²ங் விலபஸீதி.

    Tattha santaramānovāti turito viya hutvā. Lāyitvāti lunitvā. Lapasīti vilapasi. Gatasattaṃ jaraggavanti vigatajīvitaṃ jiṇṇagoṇaṃ. Yathā tanti ettha tanti nipātamattaṃ, yathā dummati appapañño vilapeyya, tathā tvaṃ tucchaṃ vilapasīti.

    ததோ போ³தி⁴ஸத்தோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Tato bodhisatto dve gāthā abhāsi –

    8.

    8.

    ‘‘ததே²வ திட்ட²தி ஸீஸங், ஹத்த²பாதா³ ச வாலதி⁴;

    ‘‘Tatheva tiṭṭhati sīsaṃ, hatthapādā ca vāladhi;

    ஸோதா ததே²வ திட்ட²ந்தி, மஞ்ஞே கோ³ணோ ஸமுட்ட²ஹே.

    Sotā tatheva tiṭṭhanti, maññe goṇo samuṭṭhahe.

    9.

    9.

    ‘‘நேவய்யகஸ்ஸ ஸீஸஞ்ச, ஹத்த²பாதா³ ச தி³ஸ்ஸரே;

    ‘‘Nevayyakassa sīsañca, hatthapādā ca dissare;

    ருத³ங் மத்திகதூ²பஸ்மிங், நனு த்வஞ்ஞேவ து³ம்மதீ’’தி.

    Rudaṃ mattikathūpasmiṃ, nanu tvaññeva dummatī’’ti.

    தத்த² ததே²வாதி யதா² புப்³பே³ டி²தங், ததே²வ திட்ட²தி. மஞ்ஞேதி ஏதேஸங் ஸீஸாதீ³னங் ததே²வ டி²தத்தா அயங் கோ³ணோ ஸமுட்ட²ஹெய்யாதி மஞ்ஞாமி. நேவய்யகஸ்ஸ ஸீஸஞ்சாதி அய்யகஸ்ஸ பன ஸீஸஞ்ச ஹத்த²பாதா³ ச ந தி³ஸ்ஸந்தி. ‘‘பிட்டி²பாதா³ ந தி³ஸ்ஸரே’’திபி பாடோ². நனு த்வஞ்ஞேவ து³ம்மதீதி அஹங் தாவ ஸீஸாதீ³னி பஸ்ஸந்தோ ஏவங் கரோமி, த்வங் பன ந கிஞ்சி பஸ்ஸஸி, ஜா²பிதட்டா²னதோ அட்டீ²னி ஆஹரித்வா மத்திகாதூ²பங் கத்வா பரிதே³வஸி. இதி மங் படிச்ச ஸதகு³ணேன ஸஹஸ்ஸகு³ணேன ஸதஸஹஸ்ஸகு³ணேன நனு த்வஞ்ஞேவ து³ம்மதி. பி⁴ஜ்ஜனத⁴ம்மா நாம ஸங்கா²ரா பி⁴ஜ்ஜந்தி, தத்த² கா பரிதே³வனாதி.

    Tattha tathevāti yathā pubbe ṭhitaṃ, tatheva tiṭṭhati. Maññeti etesaṃ sīsādīnaṃ tatheva ṭhitattā ayaṃ goṇo samuṭṭhaheyyāti maññāmi. Nevayyakassa sīsañcāti ayyakassa pana sīsañca hatthapādā ca na dissanti. ‘‘Piṭṭhipādā na dissare’’tipi pāṭho. Nanu tvaññeva dummatīti ahaṃ tāva sīsādīni passanto evaṃ karomi, tvaṃ pana na kiñci passasi, jhāpitaṭṭhānato aṭṭhīni āharitvā mattikāthūpaṃ katvā paridevasi. Iti maṃ paṭicca sataguṇena sahassaguṇena satasahassaguṇena nanu tvaññeva dummati. Bhijjanadhammā nāma saṅkhārā bhijjanti, tattha kā paridevanāti.

    தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ பிதா ‘‘மம புத்தோ பண்டி³தோ இத⁴லோகபரலோககிச்சங் ஜானாதி, மம ஸஞ்ஞாபனத்தா²ய ஏதங் கம்மங் அகாஸீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘தாத ஸுஜாதபண்டி³த, ‘ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா அனிச்சா’தி மே ஞாதா, இதோ பட்டா²ய ந ஸோசிஸ்ஸாமி, பிதுஸோகஹரணகபுத்தேன நாம தாதி³ஸேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி வத்வா புத்தஸ்ஸ து²திங் கரொந்தோ ஆஹ –

    Taṃ sutvā bodhisattassa pitā ‘‘mama putto paṇḍito idhalokaparalokakiccaṃ jānāti, mama saññāpanatthāya etaṃ kammaṃ akāsī’’ti cintetvā ‘‘tāta sujātapaṇḍita, ‘sabbe saṅkhārā aniccā’ti me ñātā, ito paṭṭhāya na socissāmi, pitusokaharaṇakaputtena nāma tādisena bhavitabba’’nti vatvā puttassa thutiṃ karonto āha –

    10.

    10.

    ‘‘ஆதி³த்தங் வத மங் ஸந்தங், க⁴தஸித்தங்வ பாவகங்;

    ‘‘Ādittaṃ vata maṃ santaṃ, ghatasittaṃva pāvakaṃ;

    வாரினா விய ஓஸிஞ்சங், ஸப்³ப³ங் நிப்³பா³பயே த³ரங்.

    Vārinā viya osiñcaṃ, sabbaṃ nibbāpaye daraṃ.

    11.

    11.

    ‘‘அப்³ப³ஹீ வத மே ஸல்லங், யமாஸி ஹத³யஸ்ஸிதங்;

    ‘‘Abbahī vata me sallaṃ, yamāsi hadayassitaṃ;

    யோ மே ஸோகபரேதஸ்ஸ, பிதுஸோகங் அபானுதி³.

    Yo me sokaparetassa, pitusokaṃ apānudi.

    12.

    12.

    ‘‘ஸோஹங் அப்³பூ³ள்ஹஸல்லொஸ்மி, வீதஸோகோ அனாவிலோ;

    ‘‘Sohaṃ abbūḷhasallosmi, vītasoko anāvilo;

    ந ஸோசாமி ந ரோதா³மி, தவ ஸுத்வான மாணவ.

    Na socāmi na rodāmi, tava sutvāna māṇava.

    13.

    13.

    ‘‘ஏவங் கரொந்தி ஸப்பஞ்ஞா, யே ஹொந்தி அனுகம்பகா;

    ‘‘Evaṃ karonti sappaññā, ye honti anukampakā;

    வினிவத்தெந்தி ஸோகம்ஹா, ஸுஜாதோ பிதரங் யதா²’’தி.

    Vinivattenti sokamhā, sujāto pitaraṃ yathā’’ti.

    தத்த² நிப்³பா³பயேதி நிப்³பா³பயி. த³ரந்தி ஸோகத³ரத²ங். ஸுஜாதோ பிதரங் யதா²தி யதா² மம புத்தோ ஸுஜாதோ மங் பிதரங் ஸமானங் அத்தனோ ஸப்பஞ்ஞதாய ஸோகம்ஹா வினிவத்தயி, ஏவங் அஞ்ஞேபி ஸப்பஞ்ஞா ஸோகம்ஹா வினிவத்தயந்தீதி.

    Tattha nibbāpayeti nibbāpayi. Daranti sokadarathaṃ. Sujāto pitaraṃ yathāti yathā mama putto sujāto maṃ pitaraṃ samānaṃ attano sappaññatāya sokamhā vinivattayi, evaṃ aññepi sappaññā sokamhā vinivattayantīti.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே குடும்பி³கோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ததா³ ஸுஜாதோ அஹமேவ அஹோஸிந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne kuṭumbiko sotāpattiphale patiṭṭhahi. Tadā sujāto ahameva ahosinti.

    ஸுஜாதஜாதகவண்ணனா து³தியா.

    Sujātajātakavaṇṇanā dutiyā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 352. ஸுஜாதஜாதகங் • 352. Sujātajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact