Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā

    4. ஸுஜாதாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா

    4. Sujātātherīgāthāvaṇṇanā

    அலங்கதா ஸுவஸனாதிஆதி³கா ஸுஜாதாய தே²ரியா கா³தா². அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரா தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் குஸலங் உபசினந்தீ அனுக்கமேன ஸம்ப⁴தவிமொக்க²ஸம்பா⁴ரா ஹுத்வா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸாகேதனக³ரே ஸெட்டி²குலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தா மாதாபிதூஹி ஸமானஜாதிகஸ்ஸ ஸெட்டி²புத்தஸ்ஸ தி³ன்னா ஹுத்வா பதிகுலங் க³தா. தத்த² தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸுக²ஸங்வாஸங் வஸந்தீ ஏகதி³வஸங் உய்யானங் க³ந்த்வா நக்க²த்தகீளங் கீளித்வா பரிஜனேன ஸத்³தி⁴ங் நக³ரங் ஆக³ச்ச²ந்தீ அஞ்ஜனவனே ஸத்தா²ரங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸா உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஸத்தா² தஸ்ஸா அனுபுப்³பி³ங் கத²ங் கதெ²த்வா கல்லசித்ததங் ஞத்வா உபரி ஸாமுக்கங்ஸிகங் த⁴ம்மதே³ஸனங் பகாஸேஸி. ஸா தே³ஸனாவஸானே அத்தனோ கதாதி⁴காரதாய ஞாணஸ்ஸ பரிபாகங் க³தத்தா ச , ஸத்து² ச தே³ஸனாவிலாஸேன யதா²னிஸின்னாவ ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பத்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா கே³ஹங் க³ந்த்வா ஸாமிகஞ்ச மாதாபிதரோ ச அனுஜானாபெத்வா ஸத்து²ஆணாய பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயங் க³ந்த்வா பி⁴க்கு²னீனங் ஸந்திகே பப்³ப³ஜி. பப்³ப³ஜித்வா ச அத்தனோ படிபத்திங் பச்சவெக்கி²த்வா உதா³னவஸேன –

    Alaṅkatā suvasanātiādikā sujātāya theriyā gāthā. Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinantī anukkamena sambhatavimokkhasambhārā hutvā imasmiṃ buddhuppāde sāketanagare seṭṭhikule nibbattitvā vayappattā mātāpitūhi samānajātikassa seṭṭhiputtassa dinnā hutvā patikulaṃ gatā. Tattha tena saddhiṃ sukhasaṃvāsaṃ vasantī ekadivasaṃ uyyānaṃ gantvā nakkhattakīḷaṃ kīḷitvā parijanena saddhiṃ nagaraṃ āgacchantī añjanavane satthāraṃ disvā pasannamānasā upasaṅkamitvā vanditvā ekamantaṃ nisīdi. Satthā tassā anupubbiṃ kathaṃ kathetvā kallacittataṃ ñatvā upari sāmukkaṃsikaṃ dhammadesanaṃ pakāsesi. Sā desanāvasāne attano katādhikāratāya ñāṇassa paripākaṃ gatattā ca , satthu ca desanāvilāsena yathānisinnāva saha paṭisambhidāhi arahattaṃ patvā satthāraṃ vanditvā gehaṃ gantvā sāmikañca mātāpitaro ca anujānāpetvā satthuāṇāya bhikkhunupassayaṃ gantvā bhikkhunīnaṃ santike pabbaji. Pabbajitvā ca attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā udānavasena –

    145.

    145.

    ‘‘அலங்கதா ஸுவஸனா, மாலினீ சந்த³னொக்கி²தா;

    ‘‘Alaṅkatā suvasanā, mālinī candanokkhitā;

    ஸப்³பா³ப⁴ரணஸஞ்ச²ன்னா, தா³ஸீக³ணபுரக்க²தா.

    Sabbābharaṇasañchannā, dāsīgaṇapurakkhatā.

    146.

    146.

    ‘‘அன்னங் பானஞ்ச ஆதா³ய, க²ஜ்ஜங் போ⁴ஜ்ஜங் அனப்பகங்;

    ‘‘Annaṃ pānañca ādāya, khajjaṃ bhojjaṃ anappakaṃ;

    கே³ஹதோ நிக்க²மித்வான, உய்யானமபி⁴ஹாரயிங்.

    Gehato nikkhamitvāna, uyyānamabhihārayiṃ.

    147.

    147.

    ‘‘தத்த² ரமித்வா கீளித்வா, ஆக³ச்ச²ந்தீ ஸகங் க⁴ரங்;

    ‘‘Tattha ramitvā kīḷitvā, āgacchantī sakaṃ gharaṃ;

    விஹாரங் த³ட்டு²ங் பாவிஸிங், ஸாகேதே அஞ்ஜனங் வனங்.

    Vihāraṃ daṭṭhuṃ pāvisiṃ, sākete añjanaṃ vanaṃ.

    148.

    148.

    ‘‘தி³ஸ்வான லோகபஜ்ஜோதங், வந்தி³த்வான உபாவிஸிங்;

    ‘‘Disvāna lokapajjotaṃ, vanditvāna upāvisiṃ;

    ஸோ மே த⁴ம்மமதே³ஸேஸி, அனுகம்பாய சக்கு²மா.

    So me dhammamadesesi, anukampāya cakkhumā.

    149.

    149.

    ‘‘ஸுத்வா ச கோ² மஹேஸிஸ்ஸ, ஸச்சங் ஸம்படிவிஜ்ஜ²ஹங்;

    ‘‘Sutvā ca kho mahesissa, saccaṃ sampaṭivijjhahaṃ;

    தத்தே²வ விரஜங் த⁴ம்மங், பு²ஸயிங் அமதங் பத³ங்.

    Tattheva virajaṃ dhammaṃ, phusayiṃ amataṃ padaṃ.

    150.

    150.

    ‘‘ததோ விஞ்ஞாதஸத்³த⁴ம்மா, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்;

    ‘‘Tato viññātasaddhammā, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, அமோக⁴ங் பு³த்³த⁴ஸாஸன’’ந்தி. –

    Tisso vijjā anuppattā, amoghaṃ buddhasāsana’’nti. –

    இமா கா³தா² அபா⁴ஸி.

    Imā gāthā abhāsi.

    தத்த² அலங்கதாதி விபூ⁴ஸிதா. தங் பன அலங்கதாகாரங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸுவஸனா மாலினீ சந்த³னொக்கி²தா’’தி வுத்தங். தத்த² மாலினீதி மாலாதா⁴ரினீ. சந்த³னொக்கி²தாதி சந்த³னானுலித்தா. ஸப்³பா³ப⁴ரணஸஞ்ச²ன்னாதி ஹத்தூ²பகா³தீ³ஹி ஸப்³பே³ஹி ஆப⁴ரணேஹி அலங்காரவஸேன ஸஞ்சா²தி³தஸரீரா.

    Tattha alaṅkatāti vibhūsitā. Taṃ pana alaṅkatākāraṃ dassetuṃ ‘‘suvasanā mālinī candanokkhitā’’ti vuttaṃ. Tattha mālinīti mālādhārinī. Candanokkhitāti candanānulittā. Sabbābharaṇasañchannāti hatthūpagādīhi sabbehi ābharaṇehi alaṅkāravasena sañchāditasarīrā.

    அன்னங் பானஞ்ச ஆதா³ய, க²ஜ்ஜங் போ⁴ஜ்ஜங் அனப்பகந்தி ஸாலிஓத³னாதி³அன்னங், அம்ப³பானாதி³பானங், பிட்ட²கா²த³னீயாதி³க²ஜ்ஜங், அவஸிட்ட²ங் ஆஹாரஸங்கா²தங் போ⁴ஜ்ஜஞ்ச பஹூதங் க³ஹெத்வா. உய்யானமபி⁴ஹாரயிந்தி நக்க²த்தகீளாவஸேன உய்யானங் உபனேஸிங். அன்னபானாதி³ங் தத்த² ஆனெத்வா ஸஹ பரிஜனேன கீளந்தீ ரமந்தீ பரிசாரேஸிந்தி அதி⁴ப்பாயோ.

    Annaṃpānañca ādāya, khajjaṃ bhojjaṃ anappakanti sāliodanādiannaṃ, ambapānādipānaṃ, piṭṭhakhādanīyādikhajjaṃ, avasiṭṭhaṃ āhārasaṅkhātaṃ bhojjañca pahūtaṃ gahetvā. Uyyānamabhihārayinti nakkhattakīḷāvasena uyyānaṃ upanesiṃ. Annapānādiṃ tattha ānetvā saha parijanena kīḷantī ramantī paricāresinti adhippāyo.

    ஸாகேதே அஞ்ஜனங் வனந்தி ஸாகேதஸமீபே அஞ்ஜனவனே விஹாரங் பாவிஸிங்.

    Sākete añjanaṃ vananti sāketasamīpe añjanavane vihāraṃ pāvisiṃ.

    லோகபஜ்ஜோதந்தி ஞாணபஜ்ஜோதேன லோகஸ்ஸ பஜ்ஜோதபூ⁴தங்.

    Lokapajjotanti ñāṇapajjotena lokassa pajjotabhūtaṃ.

    பு²ஸயிந்தி பு²ஸிங், அதி⁴க³ச்சி²ந்தி அத்தோ². ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    Phusayinti phusiṃ, adhigacchinti attho. Sesaṃ vuttanayameva.

    ஸுஜாதாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sujātātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 4. ஸுஜாதாதே²ரீகா³தா² • 4. Sujātātherīgāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact