Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [255] 5. ஸுகஜாதகவண்ணனா

    [255] 5. Sukajātakavaṇṇanā

    யாவ ஸோ மத்தமஞ்ஞாஸீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் அதிப³ஹுங் பு⁴ஞ்ஜித்வா அஜீரணேன காலகதங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஸ்மிங் கிர ஏவங் காலகதே த⁴ம்மஸபா⁴யங் பி⁴க்கூ² தஸ்ஸ அகு³ணகத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ஆவுஸோ, அஸுகோ நாம பி⁴க்கு² அத்தனோ குச்சி²ப்பமாணங் அஜானித்வா அதிப³ஹுங் பு⁴ஞ்ஜித்வா ஜீராபேதுங் அஸக்கொந்தோ காலகதோ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பேஸ அதிபோ⁴ஜனபச்சயேனேவ மதோ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Yāvaso mattamaññāsīti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ atibahuṃ bhuñjitvā ajīraṇena kālakataṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. Tasmiṃ kira evaṃ kālakate dhammasabhāyaṃ bhikkhū tassa aguṇakathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, asuko nāma bhikkhu attano kucchippamāṇaṃ ajānitvā atibahuṃ bhuñjitvā jīrāpetuṃ asakkonto kālakato’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa atibhojanapaccayeneva mato’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஹிமவந்தபதே³ஸே ஸுகயோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா அனேகானங் ஸுகஸஹஸ்ஸானங் ஸமுத்³தா³னுக³தே ஹிமவந்தபதே³ஸே வஸந்தானங் ராஜா அஹோஸி. தஸ்ஸேகோ புத்தோ அஹோஸி, தஸ்மிங் ப³லப்பத்தே போ³தி⁴ஸத்தோ து³ப்³ப³லசக்கு²கோ அஹோஸி. ஸுகானங் கிர ஸீகோ⁴ வேகோ³ ஹோதி, தேன தேஸங் மஹல்லககாலே பட²மங் சக்கு²மேவ து³ப்³ப³லங் ஹோதி. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ புத்தோ மாதாபிதரோ குலாவகே ட²பெத்வா கோ³சரங் ஆஹரித்வா போஸேஸி. ஸோ ஏகதி³வஸங் கோ³சரபூ⁴மிங் க³ந்த்வா பப்³ப³தமத்த²கே டி²தோ ஸமுத்³த³ங் ஓலோகெந்தோ ஏகங் தீ³பகங் பஸ்ஸி. தஸ்மிங் பன ஸுவண்ணவண்ணங் மது⁴ரப²லங் அம்ப³வனங் அத்தி². ஸோ புனதி³வஸே கோ³சரவேலாய உப்பதித்வா தஸ்மிங் அம்ப³வனே ஓதரித்வா அம்ப³ரஸங் பிவித்வா அம்ப³பக்கங் ஆதா³ய ஆக³ந்த்வா மாதாபிதூனங் அதா³ஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ தங் கா²த³ந்தோ ரஸங் ஸஞ்ஜானித்வா ‘‘தாத, நனு இமங் அஸுகதீ³பகே அம்ப³பக்க’’ந்தி வத்வா ‘‘ஆம, தாதா’’தி வுத்தே ‘‘தாத, ஏதங் தீ³பகங் க³ச்ச²ந்தா நாம ஸுகா தீ³க⁴மாயுங் பாலெந்தா நாம நத்தி², மா கோ² த்வங் புன தங் தீ³பகங் அக³மாஸீ’’தி ஆஹ. ஸோ தஸ்ஸ வசனங் அக்³க³ஹெத்வா அக³மாஸியேவ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto himavantapadese sukayoniyaṃ nibbattitvā anekānaṃ sukasahassānaṃ samuddānugate himavantapadese vasantānaṃ rājā ahosi. Tasseko putto ahosi, tasmiṃ balappatte bodhisatto dubbalacakkhuko ahosi. Sukānaṃ kira sīgho vego hoti, tena tesaṃ mahallakakāle paṭhamaṃ cakkhumeva dubbalaṃ hoti. Bodhisattassa putto mātāpitaro kulāvake ṭhapetvā gocaraṃ āharitvā posesi. So ekadivasaṃ gocarabhūmiṃ gantvā pabbatamatthake ṭhito samuddaṃ olokento ekaṃ dīpakaṃ passi. Tasmiṃ pana suvaṇṇavaṇṇaṃ madhuraphalaṃ ambavanaṃ atthi. So punadivase gocaravelāya uppatitvā tasmiṃ ambavane otaritvā ambarasaṃ pivitvā ambapakkaṃ ādāya āgantvā mātāpitūnaṃ adāsi. Bodhisatto taṃ khādanto rasaṃ sañjānitvā ‘‘tāta, nanu imaṃ asukadīpake ambapakka’’nti vatvā ‘‘āma, tātā’’ti vutte ‘‘tāta, etaṃ dīpakaṃ gacchantā nāma sukā dīghamāyuṃ pālentā nāma natthi, mā kho tvaṃ puna taṃ dīpakaṃ agamāsī’’ti āha. So tassa vacanaṃ aggahetvā agamāsiyeva.

    அதே²கதி³வஸங் ப³ஹுங் அம்ப³ரஸங் பிவித்வா மாதாபிதூனங் அத்தா²ய அம்ப³பக்கங் ஆதா³ய ஸமுத்³த³மத்த²கேனாக³ச்ச²ந்தோ அதிதா⁴ததாய கிலந்தகாயோ நித்³தா³யாபி⁴பூ⁴தோ, ஸோ நித்³தா³யந்தோபி ஆக³ச்ச²தேவ, துண்டே³ன பனஸ்ஸ க³ஹிதங் அம்ப³பக்கங் பதி. ஸோ அனுக்கமேன ஆக³மனவீதி²ங் ஜஹித்வா ஓஸீத³ந்தோ உத³கபிட்டே²னேவ ஆக³ச்ச²ந்தோ உத³கே பதி. அத² நங் ஏகோ மச்சோ² க³ஹெத்வா கா²தி³. போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்மிங் ஆக³மனவேலாய அனாக³ச்ச²ந்தேயேவ ‘‘ஸமுத்³தே³ பதித்வா மதோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி அஞ்ஞாஸி. அத²ஸ்ஸ மாதாபிதரோபி ஆஹாரங் அலப⁴மானா ஸுஸ்ஸித்வா மரிங்ஸு.

    Athekadivasaṃ bahuṃ ambarasaṃ pivitvā mātāpitūnaṃ atthāya ambapakkaṃ ādāya samuddamatthakenāgacchanto atidhātatāya kilantakāyo niddāyābhibhūto, so niddāyantopi āgacchateva, tuṇḍena panassa gahitaṃ ambapakkaṃ pati. So anukkamena āgamanavīthiṃ jahitvā osīdanto udakapiṭṭheneva āgacchanto udake pati. Atha naṃ eko maccho gahetvā khādi. Bodhisatto tasmiṃ āgamanavelāya anāgacchanteyeva ‘‘samudde patitvā mato bhavissatī’’ti aññāsi. Athassa mātāpitaropi āhāraṃ alabhamānā sussitvā mariṃsu.

    ஸத்தா² இமங் அதீதங் ஆஹரித்வா அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா இமா கா³தா² அவோச –

    Satthā imaṃ atītaṃ āharitvā abhisambuddho hutvā imā gāthā avoca –

    13.

    13.

    ‘‘யாவ ஸோ மத்தமஞ்ஞாஸி, போ⁴ஜனஸ்மிங் விஹங்க³மோ;

    ‘‘Yāva so mattamaññāsi, bhojanasmiṃ vihaṅgamo;

    தாவ அத்³தா⁴னமாபாதி³, மாதரஞ்ச அபோஸயி.

    Tāva addhānamāpādi, mātarañca aposayi.

    14.

    14.

    ‘‘யதோ ச கோ² ப³ஹுதரங், போ⁴ஜனங் அஜ்ஜ²வாஹரி;

    ‘‘Yato ca kho bahutaraṃ, bhojanaṃ ajjhavāhari;

    ததோ தத்தே²வ ஸங்ஸீதி³, அமத்தஞ்ஞூ ஹி ஸோ அஹு.

    Tato tattheva saṃsīdi, amattaññū hi so ahu.

    15.

    15.

    ‘‘தஸ்மா மத்தஞ்ஞுதா ஸாது⁴, போ⁴ஜனஸ்மிங் அகி³த்³த⁴தா;

    ‘‘Tasmā mattaññutā sādhu, bhojanasmiṃ agiddhatā;

    அமத்தஞ்ஞூ ஹி ஸீத³ந்தி, மத்தஞ்ஞூ ச ந ஸீத³ரே’’தி.

    Amattaññū hi sīdanti, mattaññū ca na sīdare’’ti.

    தத்த² யாவ ஸோதி யாவ ஸோ விஹங்க³மோ போ⁴ஜனே மத்தமஞ்ஞாஸி. தாவ அத்³தா⁴னமாபாதீ³தி தத்த²கங் காலங் ஜீவிதஅத்³தா⁴னங் ஆபாதி³, ஆயுங் விந்தி³. மாதரஞ்சாதி தே³ஸனாஸீஸமேதங், மாதாபிதரோ ச அபோஸயீதி அத்தோ². யதோ ச கோ²தி யஸ்மிஞ்ச கோ² காலே. போ⁴ஜனங் அஜ்ஜ²வாஹரீதி அம்ப³ரஸங் அஜ்ஜோ²ஹரி. ததோதி தஸ்மிங் காலே. தத்தே²வ ஸங்ஸீதீ³தி தஸ்மிங் ஸமுத்³தே³யேவ ஓஸீதி³ நிமுஜ்ஜி, மச்ச²போ⁴ஜனதங் ஆபஜ்ஜி.

    Tattha yāva soti yāva so vihaṅgamo bhojane mattamaññāsi. Tāva addhānamāpādīti tatthakaṃ kālaṃ jīvitaaddhānaṃ āpādi, āyuṃ vindi. Mātarañcāti desanāsīsametaṃ, mātāpitaro ca aposayīti attho. Yato ca khoti yasmiñca kho kāle. Bhojanaṃ ajjhavāharīti ambarasaṃ ajjhohari. Tatoti tasmiṃ kāle. Tattheva saṃsīdīti tasmiṃ samuddeyeva osīdi nimujji, macchabhojanataṃ āpajji.

    தஸ்மா மத்தஞ்ஞுதா ஸாதூ⁴தி யஸ்மா போ⁴ஜனே அமத்தஞ்ஞூ ஸுகோ ஸமுத்³தே³ ஓஸீதி³த்வா மதோ, தஸ்மா போ⁴ஜனஸ்மிங் அகி³த்³தி⁴தாஸங்கா²தோ மத்தஞ்ஞுபா⁴வோ ஸாது⁴, பமாணஜானநங் ஸுந்த³ரந்தி அத்தோ². அத² வா ‘‘படிஸங்கா² யோனிஸோ ஆஹாரங் ஆஹாரேதி, நேவ த³வாய ந மதா³ய…பே॰… பா²ஸுவிஹாரோ சா’’தி.

    Tasmā mattaññutā sādhūti yasmā bhojane amattaññū suko samudde osīditvā mato, tasmā bhojanasmiṃ agiddhitāsaṅkhāto mattaññubhāvo sādhu, pamāṇajānanaṃ sundaranti attho. Atha vā ‘‘paṭisaṅkhā yoniso āhāraṃ āhāreti, neva davāya na madāya…pe… phāsuvihāro cā’’ti.

    ‘‘அல்லங் ஸுக்க²ஞ்ச பு⁴ஞ்ஜந்தோ, ந பா³ள்ஹங் ஸுஹிதோ ஸியா;

    ‘‘Allaṃ sukkhañca bhuñjanto, na bāḷhaṃ suhito siyā;

    ஊனுத³ரோ மிதாஹாரோ, ஸதோ பி⁴க்கு² பரிப்³ப³ஜே.

    Ūnudaro mitāhāro, sato bhikkhu paribbaje.

    ‘‘சத்தாரோ பஞ்ச ஆலோபே, அபு⁴த்வா உத³கங் பிவே;

    ‘‘Cattāro pañca ālope, abhutvā udakaṃ pive;

    அலங் பா²ஸுவிஹாராய, பஹிதத்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ. (தே²ரகா³॰ 982-983);

    Alaṃ phāsuvihārāya, pahitattassa bhikkhuno. (theragā. 982-983);

    ‘‘மனுஜஸ்ஸ ஸதா³ ஸதீமதோ, மத்தங் ஜானதோ லத்³த⁴போ⁴ஜனே;

    ‘‘Manujassa sadā satīmato, mattaṃ jānato laddhabhojane;

    தனூ தஸ்ஸ ப⁴வந்தி வேத³னா, ஸணிகங் ஜீரதி ஆயுங் பாலய’’ந்தி. (ஸங்॰ நி॰ 1.124) –

    Tanū tassa bhavanti vedanā, saṇikaṃ jīrati āyuṃ pālaya’’nti. (saṃ. ni. 1.124) –

    ஏவங் வண்ணிதா மத்தஞ்ஞுதாபி ஸாது⁴.

    Evaṃ vaṇṇitā mattaññutāpi sādhu.

    ‘‘கந்தாரே புத்தமங்ஸங்வ, அக்க²ஸ்ஸப்³ப⁴ஞ்ஜனங் யதா²;

    ‘‘Kantāre puttamaṃsaṃva, akkhassabbhañjanaṃ yathā;

    ஏவங் ஆஹரி ஆஹரங், யாபனத்த²மமுச்சி²தோ’’தி. (விஸுத்³தி⁴॰ 1.19) –

    Evaṃ āhari āharaṃ, yāpanatthamamucchito’’ti. (visuddhi. 1.19) –

    ஏவங் வண்ணிதா அகி³த்³தி⁴தாபி ஸாது⁴. பாளியங் பன ‘‘அகி³த்³தி⁴மா’’தி லிகி²தங், ததோ அயங் அட்ட²கதா²பாடோ²வ ஸுந்த³ரதரோ. அமத்தஞ்ஞூ ஹி ஸீத³ந்தீதி போ⁴ஜனே பமாணங் அஜானந்தா ஹி ரஸதண்ஹாவஸேன பாபகம்மங் கத்வா சதூஸு அபாயேஸு ஸீத³ந்தி. மத்தஞ்ஞூ ச ந ஸீத³ரேதி யே பன போ⁴ஜனே பமாணங் ஜானந்தி, தே தி³ட்ட²த⁴ம்மேபி ஸம்பராயேபி ந ஸீத³ந்தீதி.

    Evaṃ vaṇṇitā agiddhitāpi sādhu. Pāḷiyaṃ pana ‘‘agiddhimā’’ti likhitaṃ, tato ayaṃ aṭṭhakathāpāṭhova sundarataro. Amattaññū hi sīdantīti bhojane pamāṇaṃ ajānantā hi rasataṇhāvasena pāpakammaṃ katvā catūsu apāyesu sīdanti. Mattaññū ca na sīdareti ye pana bhojane pamāṇaṃ jānanti, te diṭṭhadhammepi samparāyepi na sīdantīti.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே ப³ஹூ ஸோதாபன்னாபி ஸகதா³கா³மினோபி அனாகா³மினோபி அரஹந்தோபி அஹேஸுங். ‘‘ததா³ ஸுகராஜபுத்தோ போ⁴ஜனே அமத்தஞ்ஞூ பி⁴க்கு² அஹோஸி, ஸுகராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne bahū sotāpannāpi sakadāgāminopi anāgāminopi arahantopi ahesuṃ. ‘‘Tadā sukarājaputto bhojane amattaññū bhikkhu ahosi, sukarājā pana ahameva ahosi’’nti.

    ஸுகஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.

    Sukajātakavaṇṇanā pañcamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 255. ஸுகஜாதகங் • 255. Sukajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact