Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [153] 3. ஸூகரஜாதகவண்ணனா

    [153] 3. Sūkarajātakavaṇṇanā

    சதுப்பதோ³ அஹங், ஸம்மாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் மஹல்லகத்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகஸ்மிஞ்ஹி தி³வஸே ரத்திங் த⁴ம்மஸ்ஸவனே வத்தமானே ஸத்த²ரி க³ந்த⁴குடித்³வாரே ரமணீயே ஸோபானப²லகே ட²த்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸுக³தோவாத³ங் த³த்வா க³ந்த⁴குடிங் பவிட்டே² த⁴ம்மஸேனாபதி ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா அத்தனோ பரிவேணங் அக³மாஸி. மஹாமொக்³க³ல்லானோபி பரிவேணமேவ க³ந்த்வா முஹுத்தங் விஸ்ஸமித்வா தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் ஆக³ந்த்வா பஞ்ஹங் புச்சி², புச்சி²தபுச்சி²தங் த⁴ம்மஸேனாபதி க³க³னதலே புண்ணசந்த³ங் உட்டா²பெந்தோ விய விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா பாகடமகாஸி. சதஸ்ஸோபி பரிஸா த⁴ம்மங் ஸுணமானா நிஸீதி³ங்ஸு. தத்தே²கோ மஹல்லகத்தே²ரோ சிந்தேஸி – ‘‘ஸசாஹங் இமிஸ்ஸா பரிஸாய மஜ்ஜே² ஸாரிபுத்தங் ஆலுளெந்தோ பஞ்ஹங் புச்சி²ஸ்ஸாமி, அயங் மே பரிஸா ‘ப³ஹுஸ்ஸுதோ அய’ந்தி ஞத்வா ஸக்காரஸம்மானங் கரிஸ்ஸதீ’’தி பரிஸந்தரா உட்டா²ய தே²ரங் உபஸங்கமித்வா ஏகமந்தங் ட²த்வா ‘‘ஆவுஸோ ஸாரிபுத்த, மயம்பி தங் ஏகங் பஞ்ஹங் புச்சா²ம, அம்ஹாகம்பி ஓகாஸங் கரோஹி, தே³ஹி மே வினிச்ச²யங் ஆவேதி⁴காய வா நிவேதி⁴காய வா நிக்³க³ஹே வா பக்³க³ஹே வா விஸேஸே வா படிவிஸேஸே வா’’தி ஆஹ. தே²ரோ தங் ஓலோகெத்வா ‘‘அயங் மஹல்லகோ இச்சா²சாரே டி²தோ துச்சோ² ந கிஞ்சி ஜானாதீ’’தி தேன ஸத்³தி⁴ங் அகதெ²த்வாவ லஜ்ஜமானோ பீ³ஜனிங் ட²பெத்வா ஆஸனா ஓதரித்வா பரிவேணங் பாவிஸி, மொக்³க³ல்லானத்தே²ரோபி அத்தனோ பரிவேணமேவ அக³மாஸி.

    Catuppado ahaṃ, sammāti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ mahallakattheraṃ ārabbha kathesi. Ekasmiñhi divase rattiṃ dhammassavane vattamāne satthari gandhakuṭidvāre ramaṇīye sopānaphalake ṭhatvā bhikkhusaṅghassa sugatovādaṃ datvā gandhakuṭiṃ paviṭṭhe dhammasenāpati satthāraṃ vanditvā attano pariveṇaṃ agamāsi. Mahāmoggallānopi pariveṇameva gantvā muhuttaṃ vissamitvā therassa santikaṃ āgantvā pañhaṃ pucchi, pucchitapucchitaṃ dhammasenāpati gaganatale puṇṇacandaṃ uṭṭhāpento viya vissajjetvā pākaṭamakāsi. Catassopi parisā dhammaṃ suṇamānā nisīdiṃsu. Tattheko mahallakatthero cintesi – ‘‘sacāhaṃ imissā parisāya majjhe sāriputtaṃ āluḷento pañhaṃ pucchissāmi, ayaṃ me parisā ‘bahussuto aya’nti ñatvā sakkārasammānaṃ karissatī’’ti parisantarā uṭṭhāya theraṃ upasaṅkamitvā ekamantaṃ ṭhatvā ‘‘āvuso sāriputta, mayampi taṃ ekaṃ pañhaṃ pucchāma, amhākampi okāsaṃ karohi, dehi me vinicchayaṃ āvedhikāya vā nivedhikāya vā niggahe vā paggahe vā visese vā paṭivisese vā’’ti āha. Thero taṃ oloketvā ‘‘ayaṃ mahallako icchācāre ṭhito tuccho na kiñci jānātī’’ti tena saddhiṃ akathetvāva lajjamāno bījaniṃ ṭhapetvā āsanā otaritvā pariveṇaṃ pāvisi, moggallānattheropi attano pariveṇameva agamāsi.

    மனுஸ்ஸா உட்டா²ய ‘‘க³ண்ஹதே²தங் துச்ச²மஹல்லகங், மது⁴ரத⁴ம்மஸ்ஸவனங் நோ ஸோதுங் ந அதா³ஸீ’’தி அனுப³ந்தி⁴ங்ஸு. ஸோ பலாயந்தோ விஹாரபச்சந்தே பி⁴ன்னபத³ராய வச்சகுடியா பதித்வா கூ³த²மக்கி²தோ அட்டா²ஸி. மனுஸ்ஸா தங் தி³ஸ்வா விப்படிஸாரினோ ஹுத்வா ஸத்து² ஸந்திகங் அக³மங்ஸு. ஸத்தா² தே தி³ஸ்வா ‘‘கிங் உபாஸகா அவேலாய ஆக³தத்தா²’’தி புச்சி², மனுஸ்ஸா தமத்த²ங் ஆரோசேஸுங். ஸத்தா² ‘‘ந கோ² உபாஸகா இதா³னேவேஸ மஹல்லகோ உப்பிலாவிதோ ஹுத்வா அத்தனோ ப³லங் அஜானித்வா மஹாப³லேஹி ஸத்³தி⁴ங் பயோஜெத்வா கூ³த²மக்கி²தோ ஜாதோ, புப்³பே³பேஸ உப்பிலாவிதோ ஹுத்வா அத்தனோ ப³லங் அஜானித்வா மஹாப³லேஹி ஸத்³தி⁴ங் பயோஜெத்வா கூ³த²மக்கி²தோ அஹோஸீ’’தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Manussā uṭṭhāya ‘‘gaṇhathetaṃ tucchamahallakaṃ, madhuradhammassavanaṃ no sotuṃ na adāsī’’ti anubandhiṃsu. So palāyanto vihārapaccante bhinnapadarāya vaccakuṭiyā patitvā gūthamakkhito aṭṭhāsi. Manussā taṃ disvā vippaṭisārino hutvā satthu santikaṃ agamaṃsu. Satthā te disvā ‘‘kiṃ upāsakā avelāya āgatatthā’’ti pucchi, manussā tamatthaṃ ārocesuṃ. Satthā ‘‘na kho upāsakā idānevesa mahallako uppilāvito hutvā attano balaṃ ajānitvā mahābalehi saddhiṃ payojetvā gūthamakkhito jāto, pubbepesa uppilāvito hutvā attano balaṃ ajānitvā mahābalehi saddhiṃ payojetvā gūthamakkhito ahosī’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸீஹோ ஹுத்வா ஹிமவந்தபதே³ஸே பப்³ப³தகு³ஹாய வாஸங் கப்பேஸி. தஸ்ஸா அவிதூ³ரே ஏகங் ஸரங் நிஸ்ஸாய ப³ஹூ ஸூகரா நிவாஸங் கப்பேஸுங். தமேவ ஸரங் நிஸ்ஸாய தாபஸாபி பண்ணஸாலாஸு வாஸங் கப்பேஸுங். அதே²கதி³வஸங் ஸீஹோ மஹிங்ஸவாரணாதீ³ஸு அஞ்ஞதரங் வதி⁴த்வா யாவத³த்த²ங் மங்ஸங் கா²தி³த்வா தங் ஸரங் ஓதரித்வா பானீயங் பிவித்வா உத்தரி. தஸ்மிங் க²ணே ஏகோ தூ²லஸூகரோ தங் ஸரங் நிஸ்ஸாய கோ³சரங் க³ண்ஹாதி. ஸீஹோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘அஞ்ஞங் ஏகதி³வஸங் இமங் கா²தி³ஸ்ஸாமி, மங் கோ² பன தி³ஸ்வா புன ந ஆக³ச்செ²ய்யா’’தி தஸ்ஸ அனாக³மனப⁴யேன ஸரதோ உத்தரித்வா ஏகேன பஸ்ஸேன க³ந்துங் ஆரபி⁴. ஸூகரோ ஓலோகெத்வா ‘‘ஏஸ மங் தி³ஸ்வா மம ப⁴யேன உபக³ந்துங் அஸக்கொந்தோ ப⁴யேன பலாயதி, அஜ்ஜ மயா இமினா ஸீஹேன ஸத்³தி⁴ங் பயோஜேதுங் வட்டதீ’’தி ஸீஸங் உக்கி²பித்வா தங் யுத்³த⁴த்தா²ய அவ்ஹயந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto sīho hutvā himavantapadese pabbataguhāya vāsaṃ kappesi. Tassā avidūre ekaṃ saraṃ nissāya bahū sūkarā nivāsaṃ kappesuṃ. Tameva saraṃ nissāya tāpasāpi paṇṇasālāsu vāsaṃ kappesuṃ. Athekadivasaṃ sīho mahiṃsavāraṇādīsu aññataraṃ vadhitvā yāvadatthaṃ maṃsaṃ khāditvā taṃ saraṃ otaritvā pānīyaṃ pivitvā uttari. Tasmiṃ khaṇe eko thūlasūkaro taṃ saraṃ nissāya gocaraṃ gaṇhāti. Sīho taṃ disvā ‘‘aññaṃ ekadivasaṃ imaṃ khādissāmi, maṃ kho pana disvā puna na āgaccheyyā’’ti tassa anāgamanabhayena sarato uttaritvā ekena passena gantuṃ ārabhi. Sūkaro oloketvā ‘‘esa maṃ disvā mama bhayena upagantuṃ asakkonto bhayena palāyati, ajja mayā iminā sīhena saddhiṃ payojetuṃ vaṭṭatī’’ti sīsaṃ ukkhipitvā taṃ yuddhatthāya avhayanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    5.

    5.

    ‘‘சதுப்பதோ³ அஹங் ஸம்ம, த்வம்பி ஸம்ம சதுப்பதோ³;

    ‘‘Catuppado ahaṃ samma, tvampi samma catuppado;

    ஏஹி ஸம்ம நிவத்தஸ்ஸு, கிங் நு பீ⁴தோ பலாயஸீ’’தி.

    Ehi samma nivattassu, kiṃ nu bhīto palāyasī’’ti.

    ஸீஹோ தஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா ‘‘ஸம்ம ஸூகர, அஜ்ஜ அம்ஹாகங் தயா ஸத்³தி⁴ங் ஸங்கா³மோ நத்தி², இதோ பன ஸத்தமே தி³வஸே இமஸ்மிங்யேவ டா²னே ஸங்கா³மோ ஹோதூ’’தி வத்வா பக்காமி. ஸூகரோ ‘‘ஸீஹேன ஸத்³தி⁴ங் ஸங்கா³மெஸ்ஸாமீ’’தி ஹட்ட²பஹட்டோ² தங் பவத்திங் ஞாதகானங் ஆரோசேஸி. தே தஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா பீ⁴ததஸிதா ‘‘இதா³னி த்வங் ஸப்³பே³பி அம்ஹே நாஸெஸ்ஸஸி, அத்தனோ ப³லங் அஜானித்வா ஸீஹேன ஸத்³தி⁴ங் ஸங்கா³மங் கத்துகாமோதி, ஸீஹோ ஆக³ந்த்வா ஸப்³பே³பி அம்ஹே ஜீவிதக்க²யங் பாபெஸ்ஸதி, ஸாஹஸிககம்மங் மா கரீ’’தி ஆஹங்ஸு. ஸோபி பீ⁴ததஸிதோ ‘‘இதா³னி கிங் கரோமீ’’தி புச்சி². ஸூகரா ‘‘ஸம்ம, த்வங் ஏதேஸங் தாபஸானங் உச்சாரபூ⁴மிங் க³ந்த்வா பூதிகூ³தே² ஸத்த தி³வஸானி ஸரீரங் பரிவட்டெத்வா ஸுக்கா²பெத்வா ஸத்தமே தி³வஸே ஸரீரங் உஸ்ஸாவபி³ந்தூ³ஹி தேமெத்வா ஸீஹஸ்ஸ ஆக³மனதோ புரிமதரங் க³ந்த்வா வாதயோக³ங் ஞத்வா உபரிவாதே திட்ட², ஸுசிஜாதிகோ ஸீஹோ தவ ஸரீரக³ந்த⁴ங் கா⁴யித்வா துய்ஹங் ஜயங் த³த்வா க³மிஸ்ஸதீ’’தி ஆஹங்ஸு. ஸோ ததா² கத்வா ஸத்தமே தி³வஸே தத்த² அட்டா²ஸி. ஸீஹோ தஸ்ஸ ஸரீரக³ந்த⁴ங் கா⁴யித்வா கூ³த²மக்கி²தபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘ஸம்ம ஸூகர, ஸுந்த³ரோ தே லேஸோ சிந்திதோ, ஸசே த்வங் கூ³த²மக்கி²தோ நாப⁴விஸ்ஸ, இதே⁴வ தங் ஜீவிதக்க²யங் அபாபெஸ்ஸங், இதா³னி பன தே ஸரீரங் நேவ முகே²ன ட³ங்ஸிதுங், ந பாதே³ன பஹரிதுங் ஸக்கா, ஜயங் தே த³ம்மீ’’தி வத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Sīho tassa kathaṃ sutvā ‘‘samma sūkara, ajja amhākaṃ tayā saddhiṃ saṅgāmo natthi, ito pana sattame divase imasmiṃyeva ṭhāne saṅgāmo hotū’’ti vatvā pakkāmi. Sūkaro ‘‘sīhena saddhiṃ saṅgāmessāmī’’ti haṭṭhapahaṭṭho taṃ pavattiṃ ñātakānaṃ ārocesi. Te tassa kathaṃ sutvā bhītatasitā ‘‘idāni tvaṃ sabbepi amhe nāsessasi, attano balaṃ ajānitvā sīhena saddhiṃ saṅgāmaṃ kattukāmoti, sīho āgantvā sabbepi amhe jīvitakkhayaṃ pāpessati, sāhasikakammaṃ mā karī’’ti āhaṃsu. Sopi bhītatasito ‘‘idāni kiṃ karomī’’ti pucchi. Sūkarā ‘‘samma, tvaṃ etesaṃ tāpasānaṃ uccārabhūmiṃ gantvā pūtigūthe satta divasāni sarīraṃ parivaṭṭetvā sukkhāpetvā sattame divase sarīraṃ ussāvabindūhi temetvā sīhassa āgamanato purimataraṃ gantvā vātayogaṃ ñatvā uparivāte tiṭṭha, sucijātiko sīho tava sarīragandhaṃ ghāyitvā tuyhaṃ jayaṃ datvā gamissatī’’ti āhaṃsu. So tathā katvā sattame divase tattha aṭṭhāsi. Sīho tassa sarīragandhaṃ ghāyitvā gūthamakkhitabhāvaṃ ñatvā ‘‘samma sūkara, sundaro te leso cintito, sace tvaṃ gūthamakkhito nābhavissa, idheva taṃ jīvitakkhayaṃ apāpessaṃ, idāni pana te sarīraṃ neva mukhena ḍaṃsituṃ, na pādena paharituṃ sakkā, jayaṃ te dammī’’ti vatvā dutiyaṃ gāthamāha –

    6.

    6.

    ‘‘அஸுசி பூதிலோமோஸி, து³க்³க³ந்தோ⁴ வாஸி ஸூகர;

    ‘‘Asuci pūtilomosi, duggandho vāsi sūkara;

    ஸசே யுஜ்ஜிதுகாமோஸி, ஜயங் ஸம்ம த³தா³மி தே’’தி.

    Sace yujjitukāmosi, jayaṃ samma dadāmi te’’ti.

    தத்த² பூதிலோமோதி மீள்ஹமக்கி²தத்தா து³க்³க³ந்த⁴லோமோ. து³க்³க³ந்தோ⁴ வாஸீதி அனிட்ட²ஜேகு³ச்ச²படிகூலக³ந்தோ⁴ ஹுத்வா வாயஸி. ஜயங், ஸம்ம, த³தா³மி தேதி ‘‘துய்ஹங் ஜயங் தே³மி, அஹங் பராஜிதோ, க³ச்ச² த்வ’’ந்தி வத்வா ஸீஹோ ததோவ நிவத்தித்வா கோ³சரங் க³ஹெத்வா ஸரே பானீயங் பிவித்வா பப்³ப³தகு³ஹமேவ க³தோ. ஸூகரோபி ‘‘ஸீஹோ மே ஜிதோ’’தி ஞாதகானங் ஆரோசேஸி . தே பீ⁴ததஸிதா ‘‘புன ஏகதி³வஸங் ஆக³ச்ச²ந்தோ ஸீஹோ ஸப்³பே³வ அம்ஹே ஜீவிதக்க²யங் பாபெஸ்ஸதீ’’தி பலாயித்வா அஞ்ஞத்த² அக³மங்ஸு.

    Tattha pūtilomoti mīḷhamakkhitattā duggandhalomo. Duggandho vāsīti aniṭṭhajegucchapaṭikūlagandho hutvā vāyasi. Jayaṃ, samma, dadāmi teti ‘‘tuyhaṃ jayaṃ demi, ahaṃ parājito, gaccha tva’’nti vatvā sīho tatova nivattitvā gocaraṃ gahetvā sare pānīyaṃ pivitvā pabbataguhameva gato. Sūkaropi ‘‘sīho me jito’’ti ñātakānaṃ ārocesi . Te bhītatasitā ‘‘puna ekadivasaṃ āgacchanto sīho sabbeva amhe jīvitakkhayaṃ pāpessatī’’ti palāyitvā aññattha agamaṃsu.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸூகரோ மஹல்லகோ அஹோஸி, ஸீஹோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā sūkaro mahallako ahosi, sīho pana ahameva ahosi’’nti.

    ஸூகரஜாதகவண்ணனா ததியா.

    Sūkarajātakavaṇṇanā tatiyā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 153. ஸூகரஜாதகங் • 153. Sūkarajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact