Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    7. ஸுக²பத்த²னாஸுத்தங்

    7. Sukhapatthanāsuttaṃ

    76. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    76. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘தீணிமானி, பி⁴க்க²வே, ஸுகா²னி பத்த²யமானோ ஸீலங் ரக்கெ²ய்ய பண்டி³தோ. கதமானி தீணி? பஸங்ஸா மே ஆக³ச்ச²தூதி 1 ஸீலங் ரக்கெ²ய்ய பண்டி³தோ, போ⁴கா³ மே உப்பஜ்ஜந்தூதி ஸீலங் ரக்கெ²ய்ய பண்டி³தோ, காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபஜ்ஜிஸ்ஸாமீதி ஸீலங் ரக்கெ²ய்ய பண்டி³தோ. இமானி கோ², பி⁴க்க²வே, தீணி ஸுகா²னி பத்த²யமானோ ஸீலங் ரக்கெ²ய்ய பண்டி³தோ’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Tīṇimāni, bhikkhave, sukhāni patthayamāno sīlaṃ rakkheyya paṇḍito. Katamāni tīṇi? Pasaṃsā me āgacchatūti 2 sīlaṃ rakkheyya paṇḍito, bhogā me uppajjantūti sīlaṃ rakkheyya paṇḍito, kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjissāmīti sīlaṃ rakkheyya paṇḍito. Imāni kho, bhikkhave, tīṇi sukhāni patthayamāno sīlaṃ rakkheyya paṇḍito’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘ஸீலங் ரக்கெ²ய்ய மேதா⁴வீ, பத்த²யானோ தயோ ஸுகே²;

    ‘‘Sīlaṃ rakkheyya medhāvī, patthayāno tayo sukhe;

    பஸங்ஸங் வித்தலாப⁴ஞ்ச, பேச்ச ஸக்³கே³ பமோத³னங்.

    Pasaṃsaṃ vittalābhañca, pecca sagge pamodanaṃ.

    ‘‘அகரொந்தோபி சே பாபங், கரொந்தமுபஸேவதி;

    ‘‘Akarontopi ce pāpaṃ, karontamupasevati;

    ஸங்கியோ ஹோதி பாபஸ்மிங், அவண்ணோ சஸ்ஸ ரூஹதி.

    Saṅkiyo hoti pāpasmiṃ, avaṇṇo cassa rūhati.

    ‘‘யாதி³ஸங் குருதே மித்தங், யாதி³ஸங் சூபஸேவதி;

    ‘‘Yādisaṃ kurute mittaṃ, yādisaṃ cūpasevati;

    ஸ வே தாதி³ஸகோ ஹோதி, ஸஹவாஸோ ஹி 3 தாதி³ஸோ.

    Sa ve tādisako hoti, sahavāso hi 4 tādiso.

    ‘‘ஸேவமானோ ஸேவமானங், ஸம்பு²ட்டோ² ஸம்பு²ஸங் பரங்;

    ‘‘Sevamāno sevamānaṃ, samphuṭṭho samphusaṃ paraṃ;

    ஸரோ தி³த்³தோ⁴ கலாபங்வ, அலித்தமுபலிம்பதி;

    Saro diddho kalāpaṃva, alittamupalimpati;

    உபலேபப⁴யா 5 தீ⁴ரோ, நேவ பாபஸகா² ஸியா.

    Upalepabhayā 6 dhīro, neva pāpasakhā siyā.

    ‘‘பூதிமச்ச²ங் குஸக்³கே³ன, யோ நரோ உபனய்ஹதி;

    ‘‘Pūtimacchaṃ kusaggena, yo naro upanayhati;

    குஸாபி பூதி வாயந்தி, ஏவங் பா³லூபஸேவனா.

    Kusāpi pūti vāyanti, evaṃ bālūpasevanā.

    ‘‘தக³ரஞ்ச பலாஸேன, யோ நரோ உபனய்ஹதி;

    ‘‘Tagarañca palāsena, yo naro upanayhati;

    பத்தாபி ஸுரபி⁴ வாயந்தி, ஏவங் தீ⁴ரூபஸேவனா.

    Pattāpi surabhi vāyanti, evaṃ dhīrūpasevanā.

    ‘‘தஸ்மா பத்தபுடஸ்ஸேவ 7, ஞத்வா ஸம்பாகமத்தனோ;

    ‘‘Tasmā pattapuṭasseva 8, ñatvā sampākamattano;

    அஸந்தே நுபஸேவெய்ய, ஸந்தே ஸேவெய்ய பண்டி³தோ;

    Asante nupaseveyya, sante seveyya paṇḍito;

    அஸந்தோ நிரயங் நெந்தி, ஸந்தோ பாபெந்தி ஸுக்³க³தி’’ந்தி.

    Asanto nirayaṃ nenti, santo pāpenti suggati’’nti.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. ஸத்தமங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஆக³ச்ச²ந்தூதி (ஸ்யா॰)
    2. āgacchantūti (syā.)
    3. ஸஹவாஸோபி (ஸீ॰ க॰)
    4. sahavāsopi (sī. ka.)
    5. உபலிம்பப⁴யா (க॰)
    6. upalimpabhayā (ka.)
    7. பலாஸபுடஸ்ஸேவ (பீ॰ க॰)
    8. palāsapuṭasseva (pī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 7. ஸுக²பத்த²னாஸுத்தவண்ணனா • 7. Sukhapatthanāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact