Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā |
15. ஸுக²வக்³கோ³
15. Sukhavaggo
1. ஞாஆதிகலஹவூபஸமனவத்து²
1. Ñāātikalahavūpasamanavatthu
ஸுஸுக²ங் வதாதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஸக்கேஸு விஹரந்தோ கலஹவூபஸமனத்த²ங் ஞாதகே ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.
Susukhaṃvatāti imaṃ dhammadesanaṃ satthā sakkesu viharanto kalahavūpasamanatthaṃ ñātake ārabbha kathesi.
ஸாகியகோலியா கிர கபிலவத்து²னக³ரஸ்ஸ ச கோலியனக³ரஸ்ஸ ச அந்தரே ரோஹிணிங் நாம நதி³ங் ஏகேனேவ ஆவரணேன ப³ந்தா⁴பெத்வா ஸஸ்ஸானி கரொந்தி. அத² ஜெட்ட²மூலமாஸே ஸஸ்ஸேஸு மிலாயந்தேஸு உப⁴யனக³ரவாஸிகானம்பி கம்மகாரா ஸன்னிபதிங்ஸு. தத்த² கோலியனக³ரவாஸினோ ஆஹங்ஸு – ‘‘இத³ங் உத³கங் உப⁴யதோ ஹரியமானங் நேவ தும்ஹாகங், ந அம்ஹாகங் பஹொஸ்ஸதி, அம்ஹாகங் பன ஸஸ்ஸங் ஏகஉத³கேனேவ நிப்ப²ஜ்ஜிஸ்ஸதி, இத³ங் உத³கங் அம்ஹாகங் தே³தா²’’தி. இதரேபி ஆஹங்ஸு – ‘‘தும்ஹேஸு கொட்ட²கே பூரெத்வா டி²தேஸு மயங் ரத்தஸுவண்ணனீலமணிகாளகஹாபணே ச க³ஹெத்வா பச்சி²பஸிப்³ப³காதி³ஹத்தா² ந ஸக்கி²ஸ்ஸாம தும்ஹாகங் க⁴ரத்³வாரே விசரிதுங், அம்ஹாகம்பி ஸஸ்ஸங் ஏகஉத³கேனேவ நிப்ப²ஜ்ஜிஸ்ஸதி, இத³ங் உத³கங் அம்ஹாகங் தே³தா²’’தி. ந மயங் த³ஸ்ஸாமாதி. மயம்பி ந த³ஸ்ஸாமாதி ஏவங் கத²ங் வட்³டெ⁴த்வா ஏகோ உட்டா²ய ஏகஸ்ஸ பஹாரங் அதா³ஸி, ஸோபி அஞ்ஞஸ்ஸாதி ஏவங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் பஹரித்வா ராஜகுலானங் ஜாதிங் க⁴ட்டெத்வா கலஹங் வட்³ட⁴யிங்ஸு.
Sākiyakoliyā kira kapilavatthunagarassa ca koliyanagarassa ca antare rohiṇiṃ nāma nadiṃ ekeneva āvaraṇena bandhāpetvā sassāni karonti. Atha jeṭṭhamūlamāse sassesu milāyantesu ubhayanagaravāsikānampi kammakārā sannipatiṃsu. Tattha koliyanagaravāsino āhaṃsu – ‘‘idaṃ udakaṃ ubhayato hariyamānaṃ neva tumhākaṃ, na amhākaṃ pahossati, amhākaṃ pana sassaṃ ekaudakeneva nipphajjissati, idaṃ udakaṃ amhākaṃ dethā’’ti. Itarepi āhaṃsu – ‘‘tumhesu koṭṭhake pūretvā ṭhitesu mayaṃ rattasuvaṇṇanīlamaṇikāḷakahāpaṇe ca gahetvā pacchipasibbakādihatthā na sakkhissāma tumhākaṃ gharadvāre vicarituṃ, amhākampi sassaṃ ekaudakeneva nipphajjissati, idaṃ udakaṃ amhākaṃ dethā’’ti. Na mayaṃ dassāmāti. Mayampi na dassāmāti evaṃ kathaṃ vaḍḍhetvā eko uṭṭhāya ekassa pahāraṃ adāsi, sopi aññassāti evaṃ aññamaññaṃ paharitvā rājakulānaṃ jātiṃ ghaṭṭetvā kalahaṃ vaḍḍhayiṃsu.
கோலியகம்மகாரா வத³ந்தி – ‘‘தும்ஹே கபிலவத்து²வாஸிகே க³ஹெத்வா க³ஜ்ஜத², யே ஸோணஸிங்கா³லாத³யோ விய அத்தனோ ப⁴கி³னீஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வஸிங்ஸு, ஏதேஸங் ஹத்தி²னோ சேவ அஸ்ஸா ச ப²லகாவுதா⁴னி ச அம்ஹாகங் கிங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி. ஸாகியகம்மகாராபி வத³ந்தி ‘‘தும்ஹே இதா³னி குட்டி²னோ தா³ரகே க³ஹெத்வா க³ஜ்ஜத², யே அனாதா² நிக்³க³திகா திரச்சா²னா விய கோலருக்கே² வஸிங்ஸு, ஏதேஸங் ஹத்தி²னோ ச அஸ்ஸா ச ப²லகாவுதா⁴னி ச அம்ஹாகங் கிங் கரிஸ்ஸந்தீ’’தி. தே க³ந்த்வா தஸ்மிங் கம்மே நியுத்தானங் அமச்சானங் கத²யிங்ஸு, அமச்சா ராஜகுலானங் கதே²ஸுங். ததோ ஸாகியா ‘‘ப⁴கி³னீஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்வஸிதகானங் தா²மஞ்ச ப³லஞ்ச த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமா’’தி யுத்³த⁴ஸஜ்ஜா நிக்க²மிங்ஸு. கோலியாபி ‘‘கோலருக்க²வாஸீனங் தா²மஞ்ச ப³லஞ்ச த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமா’’தி யுத்³த⁴ஸஜ்ஜா நிக்க²மிங்ஸு.
Koliyakammakārā vadanti – ‘‘tumhe kapilavatthuvāsike gahetvā gajjatha, ye soṇasiṅgālādayo viya attano bhaginīhi saddhiṃ saṃvasiṃsu, etesaṃ hatthino ceva assā ca phalakāvudhāni ca amhākaṃ kiṃ karissantī’’ti. Sākiyakammakārāpi vadanti ‘‘tumhe idāni kuṭṭhino dārake gahetvā gajjatha, ye anāthā niggatikā tiracchānā viya kolarukkhe vasiṃsu, etesaṃ hatthino ca assā ca phalakāvudhāni ca amhākaṃ kiṃ karissantī’’ti. Te gantvā tasmiṃ kamme niyuttānaṃ amaccānaṃ kathayiṃsu, amaccā rājakulānaṃ kathesuṃ. Tato sākiyā ‘‘bhaginīhi saddhiṃ saṃvasitakānaṃ thāmañca balañca dassessāmā’’ti yuddhasajjā nikkhamiṃsu. Koliyāpi ‘‘kolarukkhavāsīnaṃ thāmañca balañca dassessāmā’’ti yuddhasajjā nikkhamiṃsu.
ஸத்தா²பி பச்சூஸஸமயே லோகங் வோலோகெந்தோ ஞாதகே தி³ஸ்வா ‘‘மயி அக³ச்ச²ந்தே இமே நஸ்ஸிஸ்ஸந்தி, மயா க³ந்துங் வட்டதீ’’தி சிந்தெத்வா ஏககோவ ஆகாஸேன க³ந்த்வா ரோஹிணினதி³யா மஜ்ஜே² ஆகாஸே பல்லங்கேன நிஸீதி³. ஞாதகா ஸத்தா²ரங் தி³ஸ்வா ஆவுதா⁴னி ச²ட்³டெ³த்வா வந்தி³ங்ஸு. அத² நே ஸத்தா² ஆஹ – ‘‘கிங் கலஹோ நாமேஸ, மஹாராஜா’’தி? ‘‘ந ஜானாம, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘கோ தா³னி ஜானிஸ்ஸதீ’’தி? தே ‘‘உபராஜா ஜானிஸ்ஸதி, ஸேனாபதி ஜானிஸ்ஸதீ’’தி இமினா உபாயேன யாவ தா³ஸகம்மகரே புச்சி²த்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, உத³ககலஹோ’’தி ஆஹங்ஸு. ‘‘உத³கங் கிங் அக்³க⁴தி, மஹாராஜா’’தி? ‘‘அப்பக்³க⁴ங், ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘க²த்தியா கிங் அக்³க⁴ந்தி மஹாராஜா’’தி? ‘‘க²த்தியா நாம அனக்³கா⁴, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘அயுத்தங் தும்ஹாகங் அப்பமத்ததங் உத³கங் நிஸ்ஸாய அனக்³கே⁴ க²த்தியே நாஸேது’’ந்தி. தே துண்ஹீ அஹேஸுங். அத² தே ஸத்தா² ஆமந்தெத்வா ‘‘கஸ்மா மஹாராஜா ஏவரூபங் கரோத², மயி அஸந்தே அஜ்ஜ லோஹிதனதீ³ பவத்திஸ்ஸதி, அயுத்தங் வோ கதங், தும்ஹே பஞ்சஹி வேரேஹி ஸவேரா விஹரத², அஹங் அவேரோ விஹராமி. தும்ஹே கிலேஸாதுரா ஹுத்வா விஹரத², அஹங் அனாதுரோ. தும்ஹே காமகு³ணபரியேஸனுஸ்ஸுக்கா ஹுத்வா விஹரத², அஹங் அனுஸ்ஸுக்கோ விஹராமீ’’தி வத்வா இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –
Satthāpi paccūsasamaye lokaṃ volokento ñātake disvā ‘‘mayi agacchante ime nassissanti, mayā gantuṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā ekakova ākāsena gantvā rohiṇinadiyā majjhe ākāse pallaṅkena nisīdi. Ñātakā satthāraṃ disvā āvudhāni chaḍḍetvā vandiṃsu. Atha ne satthā āha – ‘‘kiṃ kalaho nāmesa, mahārājā’’ti? ‘‘Na jānāma, bhante’’ti. ‘‘Ko dāni jānissatī’’ti? Te ‘‘uparājā jānissati, senāpati jānissatī’’ti iminā upāyena yāva dāsakammakare pucchitvā, ‘‘bhante, udakakalaho’’ti āhaṃsu. ‘‘Udakaṃ kiṃ agghati, mahārājā’’ti? ‘‘Appagghaṃ, bhante’’ti. ‘‘Khattiyā kiṃ agghanti mahārājā’’ti? ‘‘Khattiyā nāma anagghā, bhante’’ti. ‘‘Ayuttaṃ tumhākaṃ appamattataṃ udakaṃ nissāya anagghe khattiye nāsetu’’nti. Te tuṇhī ahesuṃ. Atha te satthā āmantetvā ‘‘kasmā mahārājā evarūpaṃ karotha, mayi asante ajja lohitanadī pavattissati, ayuttaṃ vo kataṃ, tumhe pañcahi verehi saverā viharatha, ahaṃ avero viharāmi. Tumhe kilesāturā hutvā viharatha, ahaṃ anāturo. Tumhe kāmaguṇapariyesanussukkā hutvā viharatha, ahaṃ anussukko viharāmī’’ti vatvā imā gāthā abhāsi –
197.
197.
‘‘ஸுஸுக²ங் வத ஜீவாம, வேரினேஸு அவேரினோ,
‘‘Susukhaṃ vata jīvāma, verinesu averino,
வேரினேஸு மனுஸ்ஸேஸு, விஹராம அவேரினோ.
Verinesu manussesu, viharāma averino.
198.
198.
‘‘ஸுஸுக²ங் வத ஜீவாம, ஆதுரேஸு அனாதுரா;
‘‘Susukhaṃ vata jīvāma, āturesu anāturā;
ஆதுரேஸு மனுஸ்ஸேஸு, விஹராம அனாதுரா.
Āturesu manussesu, viharāma anāturā.
199.
199.
‘‘ஸுஸுக²ங் வத ஜீவாம, உஸ்ஸுகேஸு அனுஸ்ஸுகா;
‘‘Susukhaṃ vata jīvāma, ussukesu anussukā;
உஸ்ஸுகேஸு மனுஸ்ஸேஸு, விஹராம அனுஸ்ஸுகா’’தி.
Ussukesu manussesu, viharāma anussukā’’ti.
தத்த² ஸுஸுக²ந்தி ஸுட்டு² ஸுக²ங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யே கி³ஹினோ ஸந்தி⁴ச்சே²தா³தி³வஸேன, பப்³ப³ஜிதா வா பன வேஜ்ஜகம்மாதி³வஸேன ஜீவிதவுத்திங் உப்பாதெ³த்வா ‘‘ஸுகே²ன ஜீவாமா’’தி வத³ந்தி, தேஹி மயமேவ ஸுஸுக²ங் வத ஜீவாம, யே மயங் பஞ்சஹி வேரீஹி வேரினேஸு மனுஸ்ஸேஸு அவேரினோ, கிலேஸாதுரேஸு மனுஸ்ஸேஸு நிக்கிலேஸதாய அனாதுரா, பஞ்சகாமகு³ணபரியேஸனே உஸ்ஸுகேஸு தாய பரியேஸனாய அபா⁴வேன அனுஸ்ஸுகாதி. ஸேஸங் உத்தானத்த²மேவ.
Tattha susukhanti suṭṭhu sukhaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – ye gihino sandhicchedādivasena, pabbajitā vā pana vejjakammādivasena jīvitavuttiṃ uppādetvā ‘‘sukhena jīvāmā’’ti vadanti, tehi mayameva susukhaṃ vata jīvāma, ye mayaṃ pañcahi verīhi verinesu manussesu averino, kilesāturesu manussesu nikkilesatāya anāturā, pañcakāmaguṇapariyesane ussukesu tāya pariyesanāya abhāvena anussukāti. Sesaṃ uttānatthameva.
தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.
Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.
ஞாதிகலஹவூபஸமனவத்து² பட²மங்.
Ñātikalahavūpasamanavatthu paṭhamaṃ.
2. மாரவத்து²
2. Māravatthu
ஸுஸுக²ங் வத ஜீவாமாதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² பஞ்சஸாலாய ப்³ராஹ்மணகா³மே விஹரந்தோ மாரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.
Susukhaṃvata jīvāmāti imaṃ dhammadesanaṃ satthā pañcasālāya brāhmaṇagāme viharanto māraṃ ārabbha kathesi.
ஏகதி³வஸஞ்ஹி ஸத்தா² பஞ்சஸதானங் குமாரிகானங் ஸோதாபத்திமக்³க³ஸ்ஸூபனிஸ்ஸயங் தி³ஸ்வா தங் கா³மங் உபனிஸ்ஸாய விஹாஸி. தாபி குமாரிகாயோ ஏகஸ்மிங் நக்க²த்ததி³வஸே நதி³ங் க³ந்த்வா ந்ஹத்வா அலங்கதபடியத்தா கா³மாபி⁴முகி²யோ பாயிங்ஸு. ஸத்தா²பி தங் கா³மங் பவிஸித்வா பிண்டா³ய சரதி. அத² மாரோ ஸகலகா³மவாஸீனங் ஸரீரே அதி⁴முச்சித்வா யதா² ஸத்தா² கடச்சு²ப⁴த்தமத்தம்பி ந லப⁴தி, ஏவங் கத்வா யதா²தோ⁴தேன பத்தேன நிக்க²மந்தங் ஸத்தா²ரங் கா³மத்³வாரே ட²த்வா ஆஹ – ‘‘அபி, ஸமண, பிண்ட³பாதங் லபி⁴த்தா²’’தி. ‘‘கிங் பன த்வங், பாபிம, ததா² அகாஸி, யதா²ஹங் பிண்ட³ங் ந லபெ⁴ய்ய’’ந்தி? ‘‘தேன ஹி, ப⁴ந்தே, புன பவிஸதா²’’தி. ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி – ‘‘ஸசே புன பவிஸதி, ஸப்³பே³ஸங் ஸரீரே அதி⁴முச்சித்வா இமஸ்ஸ புரதோ பாணிங் பஹரித்வா ஹஸ்ஸகேளிங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி. தஸ்மிங் க²ணே தா குமாரிகாயோ கா³மத்³வாரங் பத்வா ஸத்தா²ரங் தி³ஸ்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் அட்ட²ங்ஸு. மாரோபி ஸத்தா²ரங் ஆஹ – ‘‘அபி, ப⁴ந்தே, பிண்ட³ங் அலப⁴மானா ஜிக⁴ச்சா²து³க்கே²ன பீளிதத்தா²’’தி. ஸத்தா² ‘‘அஜ்ஜ மயங், பாபிம, கிஞ்சி அலபி⁴த்வாபி ஆப⁴ஸ்ஸரலோகே மஹாப்³ரஹ்மானோ விய பீதிஸுகே²னேவ வீதினாமெஸ்ஸாமா’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Ekadivasañhi satthā pañcasatānaṃ kumārikānaṃ sotāpattimaggassūpanissayaṃ disvā taṃ gāmaṃ upanissāya vihāsi. Tāpi kumārikāyo ekasmiṃ nakkhattadivase nadiṃ gantvā nhatvā alaṅkatapaṭiyattā gāmābhimukhiyo pāyiṃsu. Satthāpi taṃ gāmaṃ pavisitvā piṇḍāya carati. Atha māro sakalagāmavāsīnaṃ sarīre adhimuccitvā yathā satthā kaṭacchubhattamattampi na labhati, evaṃ katvā yathādhotena pattena nikkhamantaṃ satthāraṃ gāmadvāre ṭhatvā āha – ‘‘api, samaṇa, piṇḍapātaṃ labhitthā’’ti. ‘‘Kiṃ pana tvaṃ, pāpima, tathā akāsi, yathāhaṃ piṇḍaṃ na labheyya’’nti? ‘‘Tena hi, bhante, puna pavisathā’’ti. Evaṃ kirassa ahosi – ‘‘sace puna pavisati, sabbesaṃ sarīre adhimuccitvā imassa purato pāṇiṃ paharitvā hassakeḷiṃ karissāmī’’ti. Tasmiṃ khaṇe tā kumārikāyo gāmadvāraṃ patvā satthāraṃ disvā vanditvā ekamantaṃ aṭṭhaṃsu. Māropi satthāraṃ āha – ‘‘api, bhante, piṇḍaṃ alabhamānā jighacchādukkhena pīḷitatthā’’ti. Satthā ‘‘ajja mayaṃ, pāpima, kiñci alabhitvāpi ābhassaraloke mahābrahmāno viya pītisukheneva vītināmessāmā’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
200.
200.
‘‘ஸுஸுக²ங் வத ஜீவாம, யேஸங் நோ நத்தி² கிஞ்சனங்;
‘‘Susukhaṃ vata jīvāma, yesaṃ no natthi kiñcanaṃ;
பீதிப⁴க்கா² ப⁴விஸ்ஸாம, தே³வா ஆப⁴ஸ்ஸரா யதா²’’தி.
Pītibhakkhā bhavissāma, devā ābhassarā yathā’’ti.
தத்த² யேஸங் நோதி யேஸங் அம்ஹாகங் பலிபு³ஜ்ஜ²னத்தே²ன ராகா³தீ³ஸு கிஞ்சனேஸு ஏகம்பி கிஞ்சனங் நத்தி². பீதிப⁴க்கா²தி யதா² ஆப⁴ஸ்ஸரா தே³வா பீதிப⁴க்கா² ஹுத்வா பீதிஸுகே²னேவ வீதினாமெந்தி, ஏவங் மயம்பி, பாபிம, கிஞ்சி அலபி⁴த்வா பீதிப⁴க்கா² ப⁴விஸ்ஸாமாதி அத்தோ².
Tattha yesaṃ noti yesaṃ amhākaṃ palibujjhanatthena rāgādīsu kiñcanesu ekampi kiñcanaṃ natthi. Pītibhakkhāti yathā ābhassarā devā pītibhakkhā hutvā pītisukheneva vītināmenti, evaṃ mayampi, pāpima, kiñci alabhitvā pītibhakkhā bhavissāmāti attho.
தே³ஸனாவஸானே பஞ்சஸதாபி குமாரிகாயோ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹிங்ஸூதி.
Desanāvasāne pañcasatāpi kumārikāyo sotāpattiphale patiṭṭhahiṃsūti.
மாரவத்து² து³தியங்.
Māravatthu dutiyaṃ.
3. கோஸலரஞ்ஞோ பராஜயவத்து²
3. Kosalarañño parājayavatthu
ஜயங் வேரந்தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ கோஸலரஞ்ஞோ பராஜயங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.
Jayaṃveranti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto kosalarañño parājayaṃ ārabbha kathesi.
ஸோ கிர காஸிககா³மங் நிஸ்ஸாய பா⁴கி³னெய்யேன அஜாதஸத்துனா ஸத்³தி⁴ங் யுஜ்ஜ²ந்தோ தேன தயோ வாரே பராஜிதோ ததியவாரே சிந்தேஸி – ‘‘அஹங் கீ²ரமுக²ம்பி தா³ரகங் பராஜேதுங் நாஸக்கி²ங், கிங் மே ஜீவிதேனா’’தி. ஸோ ஆஹாரூபச்சே²த³ங் கத்வா மஞ்சகே நிபஜ்ஜி. அத²ஸ்ஸ ஸா பவத்தி ஸகலனக³ரங் பத்த²ரி. பி⁴க்கூ² ததா²க³தஸ்ஸ ஆரோசேஸுங் – ‘‘ப⁴ந்தே, ராஜா கிர காஸிககா³மகங் நிஸ்ஸாய தயோ வாரே பராஜிதோ, ஸோ இதா³னி பராஜித்வா ஆக³தோ ‘கீ²ரமுக²ம்பி தா³ரகங் பராஜேதுங் நாஸக்கி²ங், கிங் மே ஜீவிதேனா’தி ஆஹாரூபச்சே²த³ங் கத்வா மஞ்சகே நிபன்னோ’’தி. ஸத்தா² தேஸங் கத²ங் ஸுத்வா, ‘‘பி⁴க்க²வே, ஜினந்தோபி வேரங் பஸவதி, பராஜிதோ பன து³க்க²ங் ஸேதியேவா’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
So kira kāsikagāmaṃ nissāya bhāgineyyena ajātasattunā saddhiṃ yujjhanto tena tayo vāre parājito tatiyavāre cintesi – ‘‘ahaṃ khīramukhampi dārakaṃ parājetuṃ nāsakkhiṃ, kiṃ me jīvitenā’’ti. So āhārūpacchedaṃ katvā mañcake nipajji. Athassa sā pavatti sakalanagaraṃ patthari. Bhikkhū tathāgatassa ārocesuṃ – ‘‘bhante, rājā kira kāsikagāmakaṃ nissāya tayo vāre parājito, so idāni parājitvā āgato ‘khīramukhampi dārakaṃ parājetuṃ nāsakkhiṃ, kiṃ me jīvitenā’ti āhārūpacchedaṃ katvā mañcake nipanno’’ti. Satthā tesaṃ kathaṃ sutvā, ‘‘bhikkhave, jinantopi veraṃ pasavati, parājito pana dukkhaṃ setiyevā’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
201.
201.
‘‘ஜயங் வேரங் பஸவதி, து³க்க²ங் ஸேதி பராஜிதோ;
‘‘Jayaṃ veraṃ pasavati, dukkhaṃ seti parājito;
உபஸந்தோ ஸுக²ங் ஸேதி, ஹித்வா ஜயபராஜய’’ந்தி.
Upasanto sukhaṃ seti, hitvā jayaparājaya’’nti.
தத்த² ஜயந்தி பரங் ஜினந்தோ வேரங் படிலப⁴தி. பராஜிதோதி பரேன பராஜிதோ ‘‘கதா³ நு கோ² பச்சாமித்தஸ்ஸ பிட்டி²ங் த³ட்டு²ங் ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி து³க்க²ங் ஸேதி ஸப்³பி³ரியாபதே²ஸு து³க்க²மேவ விஹரதீதி அத்தோ². உபஸந்தோதி அப்³ப⁴ந்தரே உபஸந்தராகா³தி³கிலேஸோ கீ²ணாஸவோ ஜயஞ்ச பராஜயஞ்ச ஹித்வா ஸுக²ங் ஸேதி, ஸப்³பி³ரியாபதே²ஸு ஸுக²மேவ விஹரதீதி அத்தோ².
Tattha jayanti paraṃ jinanto veraṃ paṭilabhati. Parājitoti parena parājito ‘‘kadā nu kho paccāmittassa piṭṭhiṃ daṭṭhuṃ sakkhissāmī’’ti dukkhaṃ seti sabbiriyāpathesu dukkhameva viharatīti attho. Upasantoti abbhantare upasantarāgādikileso khīṇāsavo jayañca parājayañca hitvā sukhaṃ seti, sabbiriyāpathesu sukhameva viharatīti attho.
தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.
Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.
கோஸலரஞ்ஞோ பராஜயவத்து² ததியங்.
Kosalarañño parājayavatthu tatiyaṃ.
4. அஞ்ஞதரகுலதா³ரிகாவத்து²
4. Aññatarakuladārikāvatthu
நத்தி² ராக³ஸமோதி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் குலதா³ரிகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.
Natthi rāgasamoti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ kuladārikaṃ ārabbha kathesi.
தஸ்ஸா கிர மாதாபிதரோ ஆவாஹங் கத்வா மங்க³லதி³வஸே ஸத்தா²ரங் நிமந்தயிங்ஸு. ஸத்தா² பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ தத்த² க³ந்த்வா நிஸீதி³. ஸாபி கோ² வது⁴கா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ உத³கபரிஸ்ஸாவனாதீ³னி கரொந்தீ அபராபரங் ஸஞ்சரதி. ஸாமிகோபிஸ்ஸா தங் ஓலோகெந்தோ அட்டா²ஸி. தஸ்ஸ ராக³வஸேன ஓலோகெந்தஸ்ஸ அந்தோ கிலேஸோ ஸமுதா³சரி. ஸோ அஞ்ஞாணாபி⁴பூ⁴தோ நேவ பு³த்³த⁴ங் உபட்ட²ஹி, ந அஸீதி மஹாதே²ரே. ஹத்த²ங் பஸாரெத்வா ‘‘தங் வது⁴கங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி பன சித்தங் அகாஸி. ஸத்தா² தஸ்ஸஜ்ஜா²ஸயங் ஓலோகெத்வா யதா² தங் இத்தி²ங் ந பஸ்ஸதி, ஏவமகாஸி. ஸோ அதி³ஸ்வா ஸத்தா²ரங் ஓலோகெந்தோ அட்டா²ஸி. ஸத்தா² தஸ்ஸ ஓலோகெத்வா டி²தகாலே ‘‘குமாரக, ந ஹி ராக³க்³கி³னா ஸதி³ஸோ அக்³கி³ நாம , தோ³ஸகலினா ஸதி³ஸோ கலி நாம, க²ந்த⁴பரிஹரணது³க்கே²ன ஸதி³ஸங் து³க்க²ங் நாம அத்தி², நிப்³பா³னஸுக²ஸதி³ஸங் ஸுக²ம்பி நத்தி²யேவா’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Tassā kira mātāpitaro āvāhaṃ katvā maṅgaladivase satthāraṃ nimantayiṃsu. Satthā bhikkhusaṅghaparivuto tattha gantvā nisīdi. Sāpi kho vadhukā bhikkhusaṅghassa udakaparissāvanādīni karontī aparāparaṃ sañcarati. Sāmikopissā taṃ olokento aṭṭhāsi. Tassa rāgavasena olokentassa anto kileso samudācari. So aññāṇābhibhūto neva buddhaṃ upaṭṭhahi, na asīti mahāthere. Hatthaṃ pasāretvā ‘‘taṃ vadhukaṃ gaṇhissāmī’’ti pana cittaṃ akāsi. Satthā tassajjhāsayaṃ oloketvā yathā taṃ itthiṃ na passati, evamakāsi. So adisvā satthāraṃ olokento aṭṭhāsi. Satthā tassa oloketvā ṭhitakāle ‘‘kumāraka, na hi rāgagginā sadiso aggi nāma , dosakalinā sadiso kali nāma, khandhapariharaṇadukkhena sadisaṃ dukkhaṃ nāma atthi, nibbānasukhasadisaṃ sukhampi natthiyevā’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
202.
202.
‘‘நத்தி² ராக³ஸமோ அக்³கி³, நத்தி² தோ³ஸஸமோ கலி;
‘‘Natthi rāgasamo aggi, natthi dosasamo kali;
நத்தி² க²ந்த⁴ஸமா து³க்கா², நத்தி² ஸந்திபரங் ஸுக²’’ந்தி.
Natthi khandhasamā dukkhā, natthi santiparaṃ sukha’’nti.
தத்த² நத்தி² ராக³ஸமோதி தூ⁴மங் வா ஜாலங் வா அங்கா³ரங் வா அத³ஸ்ஸெத்வா அந்தோயேவ ஜா²பெத்வா ப⁴ஸ்மமுட்டி²ங் காதுங் ஸமத்தோ² ராகே³ன ஸமோ அஞ்ஞோ அக்³கி³ நாம நத்தி². கலீதி தோ³ஸேன ஸமோ அபராதோ⁴பி நத்தி². க²ந்த⁴ஸமாதி க²ந்தே⁴ஹி ஸமா. யதா² பரிஹரியமானா க²ந்தா⁴ து³க்கா², ஏவங் அஞ்ஞங் து³க்க²ங் நாம நத்தி². ஸந்திபரந்தி நிப்³பா³னதோ உத்தரிங் அஞ்ஞங் ஸுக²ம்பி நத்தி². அஞ்ஞஞ்ஹி ஸுக²ங் ஸுக²மேவ, நிப்³பா³னங் பரமஸுக²ந்தி அத்தோ².
Tattha natthi rāgasamoti dhūmaṃ vā jālaṃ vā aṅgāraṃ vā adassetvā antoyeva jhāpetvā bhasmamuṭṭhiṃ kātuṃ samattho rāgena samo añño aggi nāma natthi. Kalīti dosena samo aparādhopi natthi. Khandhasamāti khandhehi samā. Yathā parihariyamānā khandhā dukkhā, evaṃ aññaṃ dukkhaṃ nāma natthi. Santiparanti nibbānato uttariṃ aññaṃ sukhampi natthi. Aññañhi sukhaṃ sukhameva, nibbānaṃ paramasukhanti attho.
தே³ஸனாவஸானே குமாரிகா ச குமாரகோ ச ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹிங்ஸு. தஸ்மிங் ஸமயே ப⁴க³வா தேஸங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் த³ஸ்ஸனாகாரங் அகாஸீதி.
Desanāvasāne kumārikā ca kumārako ca sotāpattiphale patiṭṭhahiṃsu. Tasmiṃ samaye bhagavā tesaṃ aññamaññaṃ dassanākāraṃ akāsīti.
அஞ்ஞதரகுலதா³ரிகாவத்து² சதுத்த²ங்.
Aññatarakuladārikāvatthu catutthaṃ.
5. ஏகஉபாஸகவத்து²
5. Ekaupāsakavatthu
ஜிக⁴ச்சா²தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஆளவியங் விஹரந்தோ ஏகங் உபாஸகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.
Jighacchāti imaṃ dhammadesanaṃ satthā āḷaviyaṃ viharanto ekaṃ upāsakaṃ ārabbha kathesi.
ஏகஸ்மிஞ்ஹி தி³வஸே ஸத்தா² ஜேதவனே க³ந்த⁴குடியங் நிஸின்னோவ பச்சூஸகாலே லோகங் வோலோகெந்தோ ஆளவியங் ஏகங் து³க்³க³தமனுஸ்ஸங் தி³ஸ்வா தஸ்ஸூபனிஸ்ஸயஸம்பத்திங் ஞத்வா பஞ்சஸதபி⁴க்கு²பரிவாரோ ஆளவிங் அக³மாஸி. ஆளவிவாஸினோ ஸத்தா²ரங் நிமந்தயிங்ஸு. ஸோபி து³க்³க³தமனுஸ்ஸோ ‘‘ஸத்தா² கிர ஆக³தோ’’தி ஸுத்வா ‘‘ஸத்து² ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸொஸ்ஸாமீ’’தி மனங் அகாஸி. தங்தி³வஸமேவ சஸ்ஸ ஏகோ கோ³ணோ பலாயி. ஸோ ‘‘கிங் நு கோ² கோ³ணங் பரியேஸிஸ்ஸாமி, உதா³ஹு த⁴ம்மங் ஸுணாமீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘கோ³ணங் பரியேஸித்வா பச்சா² த⁴ம்மங் ஸொஸ்ஸாமீ’’தி பாதோவ கே³ஹா நிக்க²மி. ஆளவிவாஸினோபி பு³த்³த⁴ப்பமுக²ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் நிஸீதா³பெத்வா பரிவிஸித்வா அனுமோத³னத்தா²ய பத்தங் க³ண்ஹிங்ஸு. ஸத்தா² ‘‘யங் நிஸ்ஸாய அஹங் திங்ஸயோஜனமக்³க³ங் ஆக³தோ, ஸோ கோ³ணங் பரியேஸிதுங் அரஞ்ஞங் பவிட்டோ², தஸ்மிங் ஆக³தேயேவ த⁴ம்மங் தே³ஸெஸ்ஸாமீ’’தி துண்ஹீ அஹோஸி.
Ekasmiñhi divase satthā jetavane gandhakuṭiyaṃ nisinnova paccūsakāle lokaṃ volokento āḷaviyaṃ ekaṃ duggatamanussaṃ disvā tassūpanissayasampattiṃ ñatvā pañcasatabhikkhuparivāro āḷaviṃ agamāsi. Āḷavivāsino satthāraṃ nimantayiṃsu. Sopi duggatamanusso ‘‘satthā kira āgato’’ti sutvā ‘‘satthu santike dhammaṃ sossāmī’’ti manaṃ akāsi. Taṃdivasameva cassa eko goṇo palāyi. So ‘‘kiṃ nu kho goṇaṃ pariyesissāmi, udāhu dhammaṃ suṇāmī’’ti cintetvā ‘‘goṇaṃ pariyesitvā pacchā dhammaṃ sossāmī’’ti pātova gehā nikkhami. Āḷavivāsinopi buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ nisīdāpetvā parivisitvā anumodanatthāya pattaṃ gaṇhiṃsu. Satthā ‘‘yaṃ nissāya ahaṃ tiṃsayojanamaggaṃ āgato, so goṇaṃ pariyesituṃ araññaṃ paviṭṭho, tasmiṃ āgateyeva dhammaṃ desessāmī’’ti tuṇhī ahosi.
ஸோபி மனுஸ்ஸோ தி³வா கோ³ணங் தி³ஸ்வா கோ³க³ணே பக்கி²பித்வா ‘‘ஸசேபி அஞ்ஞங் நத்தி², ஸத்து² வந்த³னமத்தம்பி கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஜிக⁴ச்சா²பீளிதோபி கே³ஹங் க³மனாய மனங் அகத்வா வேகே³ன ஸத்து² ஸந்திகங் ஆக³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. ஸத்தா² தஸ்ஸ டி²தகாலே தா³னவெய்யாவடிகங் ஆஹ – ‘‘அத்தி² கிஞ்சி பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ அதிரித்தப⁴த்த’’ந்தி? ‘‘ப⁴ந்தே, ஸப்³ப³ங் அத்தீ²’’தி. தேன ஹி ‘‘இமங் பரிவிஸாஹீ’’தி. ஸோ ஸத்தா²ரா வுத்தட்டா²னேயேவ தங் நிஸீதா³பெத்வா யாகு³கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயேஹி ஸக்கச்சங் பரிவிஸி. ஸோ பு⁴த்தப⁴த்தோ முக²ங் விக்கா²லேஸி. ட²பெத்வா கிர இமங் டா²னங் தீஸு பிடகேஸு அஞ்ஞத்த² க³தாக³தஸ்ஸ ப⁴த்தவிசாரணங் நாம நத்தி². தஸ்ஸ பஸ்ஸத்³த⁴த³ரத²ஸ்ஸ சித்தங் ஏகக்³க³ங் அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ ஸத்தா² அனுபுப்³பி³ங் கத²ங் கதெ²த்வா ஸச்சானி பகாஸேஸி. ஸோ தே³ஸனாவஸானே ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ஸத்தா²பி அனுமோத³னங் கத்வா உட்டா²யாஸனா பக்காமி. மஹாஜனோ ஸத்தா²ரங் அனுக³ந்த்வா நிவத்தி.
Sopi manusso divā goṇaṃ disvā gogaṇe pakkhipitvā ‘‘sacepi aññaṃ natthi, satthu vandanamattampi karissāmī’’ti jighacchāpīḷitopi gehaṃ gamanāya manaṃ akatvā vegena satthu santikaṃ āgantvā satthāraṃ vanditvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Satthā tassa ṭhitakāle dānaveyyāvaṭikaṃ āha – ‘‘atthi kiñci bhikkhusaṅghassa atirittabhatta’’nti? ‘‘Bhante, sabbaṃ atthī’’ti. Tena hi ‘‘imaṃ parivisāhī’’ti. So satthārā vuttaṭṭhāneyeva taṃ nisīdāpetvā yāgukhādanīyabhojanīyehi sakkaccaṃ parivisi. So bhuttabhatto mukhaṃ vikkhālesi. Ṭhapetvā kira imaṃ ṭhānaṃ tīsu piṭakesu aññattha gatāgatassa bhattavicāraṇaṃ nāma natthi. Tassa passaddhadarathassa cittaṃ ekaggaṃ ahosi. Athassa satthā anupubbiṃ kathaṃ kathetvā saccāni pakāsesi. So desanāvasāne sotāpattiphale patiṭṭhahi. Satthāpi anumodanaṃ katvā uṭṭhāyāsanā pakkāmi. Mahājano satthāraṃ anugantvā nivatti.
பி⁴க்கூ² ஸத்தா²ரா ஸத்³தி⁴ங் க³ச்ச²ந்தாயேவ உஜ்ஜா²யிங்ஸு – ‘‘பஸ்ஸதா²வுஸோ, ஸத்து² கம்மங், அஞ்ஞேஸு தி³வஸேஸு ஏவரூபங் நத்தி², அஜ்ஜ பனேகங் மனுஸ்ஸங் தி³ஸ்வாவ யாகு³ஆதீ³னி விசாரெத்வா தா³பேஸீ’’தி. ஸத்தா² நிவத்தித்வா டி²தகோவ ‘‘கிங் கதே²த², பி⁴க்க²வே’’தி புச்சி²த்வா தமத்த²ங் ஸுத்வா ‘‘ஆம, பி⁴க்க²வே, அஹங் திங்ஸயோஜனங் கந்தாரங் ஆக³ச்ச²ந்தோ தஸ்ஸ உபாஸகஸ்ஸூபனிஸ்ஸயங் தி³ஸ்வா ஆக³தோ, ஸோ அதிவிய ஜிக⁴ச்சி²தோ, பாதோவ பட்டா²ய கோ³ணங் பரியேஸந்தோ அரஞ்ஞே விசரி. ‘ஜிக⁴ச்ச²து³க்கே²ன த⁴ம்மே தே³ஸியமானேபி படிவிஜ்ஜி²துங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸதீ’தி சிந்தெத்வா ஏவங் அகாஸிங், ஜிக⁴ச்சா²ரோக³ஸதி³ஸோ ரோகோ³ நாம நத்தீ²’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Bhikkhū satthārā saddhiṃ gacchantāyeva ujjhāyiṃsu – ‘‘passathāvuso, satthu kammaṃ, aññesu divasesu evarūpaṃ natthi, ajja panekaṃ manussaṃ disvāva yāguādīni vicāretvā dāpesī’’ti. Satthā nivattitvā ṭhitakova ‘‘kiṃ kathetha, bhikkhave’’ti pucchitvā tamatthaṃ sutvā ‘‘āma, bhikkhave, ahaṃ tiṃsayojanaṃ kantāraṃ āgacchanto tassa upāsakassūpanissayaṃ disvā āgato, so ativiya jighacchito, pātova paṭṭhāya goṇaṃ pariyesanto araññe vicari. ‘Jighacchadukkhena dhamme desiyamānepi paṭivijjhituṃ na sakkhissatī’ti cintetvā evaṃ akāsiṃ, jighacchārogasadiso rogo nāma natthī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
203.
203.
‘‘ஜிக⁴ச்சா²பரமா ரோகா³, ஸங்கா²ரபரமா து³கா²;
‘‘Jighacchāparamā rogā, saṅkhāraparamā dukhā;
ஏதங் ஞத்வா யதா²பூ⁴தங், நிப்³பா³னங் பரமங் ஸுக²’’ந்தி.
Etaṃ ñatvā yathābhūtaṃ, nibbānaṃ paramaṃ sukha’’nti.
தத்த² ஜிக⁴ச்சா²பரமா ரோகா³தி யஸ்மா அஞ்ஞோ ரோகோ³ ஸகிங் திகிச்சி²தோ வினஸ்ஸதி வா தத³ங்க³வஸேன வா பஹீயதி , ஜிக⁴ச்சா² பன நிச்சகாலங் திகிச்சி²தப்³பா³யேவாதி ஸேஸரோகா³னங் அயங் பரமா நாம. ஸங்கா²ராதி பஞ்ச க²ந்தா⁴. ஏதங் ஞத்வாதி ஜிக⁴ச்சா²ஸமோ ரோகோ³ நத்தி², க²ந்த⁴பரிஹரணஸமங் து³க்க²ங் நாம நத்தீ²தி ஏதமத்த²ங் யதா²பூ⁴தங் ஞத்வா பண்டி³தோ நிப்³பா³னங் ஸச்சி² கரோதி. நிப்³பா³னங் பரமங் ஸுக²ந்தி தஞ்ஹி ஸப்³ப³ஸுகா²னங் பரமங் உத்தமங் ஸுக²ந்தி அத்தோ².
Tattha jighacchāparamā rogāti yasmā añño rogo sakiṃ tikicchito vinassati vā tadaṅgavasena vā pahīyati , jighacchā pana niccakālaṃ tikicchitabbāyevāti sesarogānaṃ ayaṃ paramā nāma. Saṅkhārāti pañca khandhā. Etaṃ ñatvāti jighacchāsamo rogo natthi, khandhapariharaṇasamaṃ dukkhaṃ nāma natthīti etamatthaṃ yathābhūtaṃ ñatvā paṇḍito nibbānaṃ sacchi karoti. Nibbānaṃ paramaṃ sukhanti tañhi sabbasukhānaṃ paramaṃ uttamaṃ sukhanti attho.
தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.
Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.
ஏகஉபாஸகவத்து² பஞ்சமங்.
Ekaupāsakavatthu pañcamaṃ.
6. பஸேனதி³கோஸலவத்து²
6. Pasenadikosalavatthu
ஆரொக்³யபரமா லாபா⁴தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ராஜானங் பஸேனதி³கோஸலங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.
Ārogyaparamā lābhāti imaṃ dhammadesanaṃ satthā jetavane viharanto rājānaṃ pasenadikosalaṃ ārabbha kathesi.
ஏகஸ்மிஞ்ஹி ஸமயே ராஜா தண்டு³லதோ³ணஸ்ஸ ஓத³னங் தது³பியேன ஸூபப்³யஞ்ஜனேன பு⁴ஞ்ஜதி. ஏகதி³வஸங் பு⁴த்தபாதராஸோ ப⁴த்தஸம்மத³ங் அவினோதெ³த்வா ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா கிலந்தரூபோ இதோ சிதோ ச ஸம்பரிவத்ததி, நித்³தா³ய அபி⁴பூ⁴யமானோபி உஜுகங் நிபஜ்ஜிதுங் அஸக்கொந்தோ ஏகமந்தங் நிஸீதி³. அத² நங் ஸத்தா² ஆஹ – ‘‘கிங், மஹாராஜ, அவிஸ்ஸமித்வாவ ஆக³தோஸீ’’தி? ‘‘ஆம, ப⁴ந்தே, பு⁴த்தகாலதோ பட்டா²ய மே மஹாது³க்க²ங் ஹோதீ’’தி. அத² நங் ஸத்தா², ‘‘மஹாராஜ , அதிப³ஹுபோ⁴ஜனங் ஏவங் து³க்க²ங் ஹோதீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Ekasmiñhi samaye rājā taṇḍuladoṇassa odanaṃ tadupiyena sūpabyañjanena bhuñjati. Ekadivasaṃ bhuttapātarāso bhattasammadaṃ avinodetvā satthu santikaṃ gantvā kilantarūpo ito cito ca samparivattati, niddāya abhibhūyamānopi ujukaṃ nipajjituṃ asakkonto ekamantaṃ nisīdi. Atha naṃ satthā āha – ‘‘kiṃ, mahārāja, avissamitvāva āgatosī’’ti? ‘‘Āma, bhante, bhuttakālato paṭṭhāya me mahādukkhaṃ hotī’’ti. Atha naṃ satthā, ‘‘mahārāja , atibahubhojanaṃ evaṃ dukkhaṃ hotī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
‘‘மித்³தீ⁴ யதா³ ஹோதி மஹக்³க⁴ஸோ ச,
‘‘Middhī yadā hoti mahagghaso ca,
நித்³தா³யிதா ஸம்பரிவத்தஸாயீ;
Niddāyitā samparivattasāyī;
மஹாவராஹோவ நிவாபபுட்டோ²,
Mahāvarāhova nivāpapuṭṭho,
புனப்புனங் க³ப்³ப⁴முபேதி மந்தோ³’’தி. (த⁴॰ ப॰ 325); –
Punappunaṃ gabbhamupeti mando’’ti. (dha. pa. 325); –
இமாய கா³தா²ய ஓவதி³த்வா, ‘‘மஹாராஜ, போ⁴ஜனங் நாம மத்தாய பு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதி. மத்தபோ⁴ஜினோ ஹி ஸுக²ங் ஹோதீ’’தி உத்தரி ஓவத³ந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –
Imāya gāthāya ovaditvā, ‘‘mahārāja, bhojanaṃ nāma mattāya bhuñjituṃ vaṭṭati. Mattabhojino hi sukhaṃ hotī’’ti uttari ovadanto imaṃ gāthamāha –
‘‘மனுஜஸ்ஸ ஸதா³ ஸதீமதோ,
‘‘Manujassa sadā satīmato,
மத்தங் ஜானதோ லத்³த⁴போ⁴ஜனே;
Mattaṃ jānato laddhabhojane;
தனுகஸ்ஸ ப⁴வந்தி வேத³னா,
Tanukassa bhavanti vedanā,
ஸணிகங் ஜீரதி ஆயுபாலய’’ந்தி. (ஸங்॰ நி॰ 1.124);
Saṇikaṃ jīrati āyupālaya’’nti. (saṃ. ni. 1.124);
ராஜா கா³த²ங் உக்³க³ண்ஹிதுங் நாஸக்கி², ஸமீபே டி²தங் பன பா⁴கி³னெய்யங், ஸுத³ஸ்ஸனங் நாம மாணவங் ‘‘இமங் கா³த²ங் உக்³க³ண்ஹ, தாதா’’தி ஆஹ. ஸோ தங் கா³த²ங் உக்³க³ண்ஹித்வா ‘‘கிங் கரோமி, ப⁴ந்தே’’தி ஸத்தா²ரங் புச்சி². அத² நங் ஸத்தா² ஆஹ – ‘‘ரஞ்ஞோ பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ ஓஸானபிண்ட³காலே இமங் கா³த²ங் வதெ³ய்யாஸி, ராஜா அத்த²ங் ஸல்லக்கெ²த்வா யங் பிண்ட³ங் ச²ட்³டெ³ஸ்ஸதி, தஸ்மிங் பிண்டே³ ஸித்த²க³ணனாய ரஞ்ஞோ ப⁴த்தபசனகாலே தத்தகே தண்டு³லே ஹரெய்யாஸீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே’’தி ஸாயம்பி பாதோபி ரஞ்ஞோ பு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ ஓஸானபிண்ட³காலே தங் கா³த²ங் உதா³ஹரித்வா தேன ச²ட்³டி³தபிண்டே³ ஸித்த²க³ணனாய தண்டு³லே ஹாபேஸி. ராஜாபி தஸ்ஸ கா³த²ங் ஸுத்வா ஸஹஸ்ஸங் ஸஹஸ்ஸங் தா³பேஸி . ஸோ அபரேன ஸமயேன நாளிகோத³னபரமதாய ஸண்ட²ஹித்வா ஸுக²ப்பத்தோ தனுஸரீரோ அஹோஸி.
Rājā gāthaṃ uggaṇhituṃ nāsakkhi, samīpe ṭhitaṃ pana bhāgineyyaṃ, sudassanaṃ nāma māṇavaṃ ‘‘imaṃ gāthaṃ uggaṇha, tātā’’ti āha. So taṃ gāthaṃ uggaṇhitvā ‘‘kiṃ karomi, bhante’’ti satthāraṃ pucchi. Atha naṃ satthā āha – ‘‘rañño bhuñjantassa osānapiṇḍakāle imaṃ gāthaṃ vadeyyāsi, rājā atthaṃ sallakkhetvā yaṃ piṇḍaṃ chaḍḍessati, tasmiṃ piṇḍe sitthagaṇanāya rañño bhattapacanakāle tattake taṇḍule hareyyāsī’’ti. So ‘‘sādhu, bhante’’ti sāyampi pātopi rañño bhuñjantassa osānapiṇḍakāle taṃ gāthaṃ udāharitvā tena chaḍḍitapiṇḍe sitthagaṇanāya taṇḍule hāpesi. Rājāpi tassa gāthaṃ sutvā sahassaṃ sahassaṃ dāpesi . So aparena samayena nāḷikodanaparamatāya saṇṭhahitvā sukhappatto tanusarīro ahosi.
அதே²கதி³வஸங் ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஆஹ – ‘‘ப⁴ந்தே, இதா³னி மே ஸுக²ங் ஜாதங், மிக³ம்பி அஸ்ஸம்பி அனுப³ந்தி⁴த்வா க³ண்ஹனஸமத்தோ² ஜாதொம்ஹி. புப்³பே³ மே பா⁴கி³னெய்யேன ஸத்³தி⁴ங் யுத்³த⁴மேவ ஹோதி, இதா³னி வஜீரகுமாரிங் நாம தீ⁴தரங் பா⁴கி³னெய்யஸ்ஸ த³த்வா ஸோ கா³மோ தஸ்ஸாயேவ ந்ஹானசுண்ணமூலங் கத்வா தி³ன்னோ, தேன ஸத்³தி⁴ங் விக்³க³ஹோ வூபஸந்தோ, இமினாபி மே காரணேன ஸுக²மேவ ஜாதங். குலஸந்தகங் ராஜமணிரதனங் நோ கே³ஹே புரிமதி³வஸே நட்ட²ங், தம்பி இதா³னி ஹத்த²பத்தங் ஆக³தங், இமினாபி மே காரணேன ஸுக²மேவ ஜாதங். தும்ஹாகங் ஸாவகேஹி ஸத்³தி⁴ங் விஸ்ஸாஸங் இச்ச²ந்தேன ஞாதிதீ⁴தாபி நோ கே³ஹே கதா, இமினாபி மே காரணேன ஸுக²மேவ ஜாத’’ந்தி. ஸத்தா² ‘‘ஆரொக்³யங் நாம, மஹாராஜ, பரமோ லாபோ⁴, யதா²லத்³தே⁴ன ஸந்துட்ட²பா⁴வஸதி³ஸம்பி த⁴னங், விஸ்ஸாஸஸதி³ஸோ ச பரமா ஞாதி, நிப்³பா³னஸதி³ஸஞ்ச ஸுக²ங் நாம நத்தீ²’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Athekadivasaṃ satthu santikaṃ gantvā satthāraṃ vanditvā āha – ‘‘bhante, idāni me sukhaṃ jātaṃ, migampi assampi anubandhitvā gaṇhanasamattho jātomhi. Pubbe me bhāgineyyena saddhiṃ yuddhameva hoti, idāni vajīrakumāriṃ nāma dhītaraṃ bhāgineyyassa datvā so gāmo tassāyeva nhānacuṇṇamūlaṃ katvā dinno, tena saddhiṃ viggaho vūpasanto, imināpi me kāraṇena sukhameva jātaṃ. Kulasantakaṃ rājamaṇiratanaṃ no gehe purimadivase naṭṭhaṃ, tampi idāni hatthapattaṃ āgataṃ, imināpi me kāraṇena sukhameva jātaṃ. Tumhākaṃ sāvakehi saddhiṃ vissāsaṃ icchantena ñātidhītāpi no gehe katā, imināpi me kāraṇena sukhameva jāta’’nti. Satthā ‘‘ārogyaṃ nāma, mahārāja, paramo lābho, yathāladdhena santuṭṭhabhāvasadisampi dhanaṃ, vissāsasadiso ca paramā ñāti, nibbānasadisañca sukhaṃ nāma natthī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
204.
204.
‘‘ஆரொக்³யபரமா லாபா⁴, ஸந்துட்டி²பரமங் த⁴னங்;
‘‘Ārogyaparamā lābhā, santuṭṭhiparamaṃ dhanaṃ;
விஸ்ஸாஸபரமா ஞாதி, நிப்³பா³னபரமங் ஸுக²’’ந்தி.
Vissāsaparamā ñāti, nibbānaparamaṃ sukha’’nti.
தத்த² ஆரொக்³யபரமா லாபா⁴தி அரோக³பா⁴வபரமா லாபா⁴. ரோகி³னோ ஹி விஜ்ஜமானாபி லாபா⁴ அலாபா⁴யேவ, தஸ்மா அரோக³ஸ்ஸ ஸப்³ப³லாபா⁴ ஆக³தாவ ஹொந்தி. தேனேதங் வுத்தங் – ‘‘ஆரொக்³யபரமா லாபா⁴’’தி. ஸந்துட்டி²பரமங் த⁴னந்தி கி³ஹினோ வா பப்³ப³ஜிதஸ்ஸ வா யங் அத்தனா லத்³த⁴ங் அத்தனோ ஸந்தகங், தேனேவ துஸ்ஸனபா⁴வோ ஸந்துட்டீ² நாம ஸேஸத⁴னேஹி பரமங் த⁴னங். விஸ்ஸாஸபரமா ஞாதீதி மாதா வா ஹோது பிதா வா, யேன ஸத்³தி⁴ங் விஸ்ஸாஸோ நத்தி², ஸோ அஞ்ஞாதகோவ. யேன அஞ்ஞாதகேன பன ஸத்³தி⁴ங் விஸ்ஸாஸோ அத்தி², ஸோ அஸம்ப³ந்தோ⁴பி பரமோ உத்தமோ ஞாதி. தேன வுத்தங் – ‘‘விஸ்ஸாஸபரமா ஞாதீ’’தி. நிப்³பா³னஸதி³ஸங் பன ஸுக²ங் நாம நத்தி², தேனேவாஹ – நிப்³பா³னபரமங் ஸுக²ந்தி.
Tattha ārogyaparamā lābhāti arogabhāvaparamā lābhā. Rogino hi vijjamānāpi lābhā alābhāyeva, tasmā arogassa sabbalābhā āgatāva honti. Tenetaṃ vuttaṃ – ‘‘ārogyaparamā lābhā’’ti. Santuṭṭhiparamaṃ dhananti gihino vā pabbajitassa vā yaṃ attanā laddhaṃ attano santakaṃ, teneva tussanabhāvo santuṭṭhī nāma sesadhanehi paramaṃ dhanaṃ. Vissāsaparamā ñātīti mātā vā hotu pitā vā, yena saddhiṃ vissāso natthi, so aññātakova. Yena aññātakena pana saddhiṃ vissāso atthi, so asambandhopi paramo uttamo ñāti. Tena vuttaṃ – ‘‘vissāsaparamā ñātī’’ti. Nibbānasadisaṃ pana sukhaṃ nāma natthi, tenevāha – nibbānaparamaṃ sukhanti.
தே³ஸனாவஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³னி பாபுணிங்ஸூதி.
Desanāvasāne bahū sotāpattiphalādīni pāpuṇiṃsūti.
பஸேனதி³கோஸலவத்து² ச²ட்ட²ங்.
Pasenadikosalavatthu chaṭṭhaṃ.
7. திஸ்ஸத்தே²ரவத்து²
7. Tissattheravatthu
பவிவேகரஸந்தி இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸத்தா² வேஸாலியங் விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி.
Pavivekarasanti imaṃ dhammadesanaṃ satthā vesāliyaṃ viharanto aññataraṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi.
ஸத்தா²ரா ஹி, ‘‘பி⁴க்க²வே, அஹங் இதோ சதூஹி மாஸேஹி பரினிப்³பா³யிஸ்ஸாமீ’’தி வுத்தே ஸத்து² ஸந்திகே ஸத்த பி⁴க்கு²ஸதானி ஸந்தாஸங் ஆபஜ்ஜிங்ஸு, கீ²ணாஸவானங் த⁴ம்மஸங்வேகோ³ உப்பஜ்ஜி, புது²ஜ்ஜனா அஸ்ஸூனி ஸந்தா⁴ரேதுங் நாஸக்கி²ங்ஸு. பி⁴க்கூ² வக்³கா³ வக்³கா³ ஹுத்வா ‘‘கிங் நு கோ² கரிஸ்ஸாமா’’தி மந்தெந்தா விசரந்தி. அதே²கோ திஸ்ஸத்தே²ரோ நாம பி⁴க்கூ² ‘‘ஸத்தா² கிர சதுமாஸச்சயேன பரினிப்³பா³யிஸ்ஸதி, அஹஞ்சம்ஹி அவீதராகோ³, ஸத்த²ரி த⁴ரமானேயேவ மயா அரஹத்தங் க³ண்ஹிதுங் வட்டதீ’’தி சதூஸு இரியாபதே²ஸு ஏககோவ விஹாஸி. பி⁴க்கூ²னங் ஸந்திகே க³மனங் வா கேனசி ஸத்³தி⁴ங் கதா²ஸல்லாபோ வா நத்தி². அத² நங் பி⁴க்கூ² ஆஹங்ஸு – ‘‘ஆவுஸோ, திஸ்ஸ தஸ்மா ஏவங் கரோஸீ’’தி. ஸோ தேஸங் கத²ங் ந ஸுணாதி. தே தஸ்ஸ பவத்திங் ஸத்து² ஆரோசெத்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹேஸு திஸ்ஸத்தே²ரஸ்ஸ ஸினேஹோ நத்தீ²’’தி ஆஹங்ஸு. ஸத்தா² தங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘கஸ்மா திஸ்ஸ ஏவங் அகாஸீ’’தி புச்சி²த்வா தேன அத்தனோ அதி⁴ப்பாயே ஆரோசிதே ‘‘ஸாது⁴, திஸ்ஸா’’தி ஸாது⁴காரங் த³த்வா, ‘‘பி⁴க்க²வே, மயி ஸினேஹோ திஸ்ஸஸதி³ஸோவ ஹோது. க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி பூஜங் கரொந்தாபி நேவ மங் பூஜெந்தி, த⁴ம்மானுத⁴ம்மங் படிபஜ்ஜமானாயேவ பன மங் பூஜெந்தீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –