Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மபத³பாளி • Dhammapadapāḷi

    15. ஸுக²வக்³கோ³

    15. Sukhavaggo

    197.

    197.

    ஸுஸுக²ங் வத ஜீவாம, வேரினேஸு அவேரினோ;

    Susukhaṃ vata jīvāma, verinesu averino;

    வேரினேஸு மனுஸ்ஸேஸு, விஹராம அவேரினோ.

    Verinesu manussesu, viharāma averino.

    198.

    198.

    ஸுஸுக²ங் வத ஜீவாம, ஆதுரேஸு அனாதுரா;

    Susukhaṃ vata jīvāma, āturesu anāturā;

    ஆதுரேஸு மனுஸ்ஸேஸு, விஹராம அனாதுரா.

    Āturesu manussesu, viharāma anāturā.

    199.

    199.

    ஸுஸுக²ங் வத ஜீவாம, உஸ்ஸுகேஸு அனுஸ்ஸுகா;

    Susukhaṃ vata jīvāma, ussukesu anussukā;

    உஸ்ஸுகேஸு மனஸ்ஸேஸு, விஹராம அனுஸ்ஸுகா.

    Ussukesu manassesu, viharāma anussukā.

    200.

    200.

    ஸுஸுக²ங் வத ஜீவாம, யேஸங் நோ நத்தி² கிஞ்சனங்;

    Susukhaṃ vata jīvāma, yesaṃ no natthi kiñcanaṃ;

    பீதிப⁴க்கா² ப⁴விஸ்ஸாம, தே³வா ஆப⁴ஸ்ஸரா யதா².

    Pītibhakkhā bhavissāma, devā ābhassarā yathā.

    201.

    201.

    ஜயங் வேரங் பஸவதி, து³க்க²ங் ஸேதி பராஜிதோ;

    Jayaṃ veraṃ pasavati, dukkhaṃ seti parājito;

    உபஸந்தோ ஸுக²ங் ஸேதி, ஹித்வா ஜயபராஜயங்.

    Upasanto sukhaṃ seti, hitvā jayaparājayaṃ.

    202.

    202.

    நத்தி² ராக³ஸமோ அக்³கி³, நத்தி² தோ³ஸஸமோ கலி;

    Natthi rāgasamo aggi, natthi dosasamo kali;

    நத்தி² க²ந்த⁴ஸமா 1 து³க்கா², நத்தி² ஸந்திபரங் ஸுக²ங்.

    Natthi khandhasamā 2 dukkhā, natthi santiparaṃ sukhaṃ.

    203.

    203.

    ஜிக⁴ச்சா²பரமா ரோகா³, ஸங்கா²ரபரமா 3 து³கா²;

    Jighacchāparamā rogā, saṅkhāraparamā 4 dukhā;

    ஏதங் ஞத்வா யதா²பூ⁴தங், நிப்³பா³னங் பரமங் ஸுக²ங்.

    Etaṃ ñatvā yathābhūtaṃ, nibbānaṃ paramaṃ sukhaṃ.

    204.

    204.

    ஆரொக்³யபரமா லாபா⁴, ஸந்துட்டி²பரமங் த⁴னங்;

    Ārogyaparamā lābhā, santuṭṭhiparamaṃ dhanaṃ;

    விஸ்ஸாஸபரமா ஞாதி 5, நிப்³பா³னங் பரமங் 6 ஸுக²ங்.

    Vissāsaparamā ñāti 7, nibbānaṃ paramaṃ 8 sukhaṃ.

    205.

    205.

    பவிவேகரஸங் பித்வா 9, ரஸங் உபஸமஸ்ஸ ச;

    Pavivekarasaṃ pitvā 10, rasaṃ upasamassa ca;

    நித்³த³ரோ ஹோதி நிப்பாபோ, த⁴ம்மபீதிரஸங் பிவங்.

    Niddaro hoti nippāpo, dhammapītirasaṃ pivaṃ.

    206.

    206.

    ஸாஹு த³ஸ்ஸனமரியானங், ஸன்னிவாஸோ ஸதா³ ஸுகோ²;

    Sāhu dassanamariyānaṃ, sannivāso sadā sukho;

    அத³ஸ்ஸனேன பா³லானங், நிச்சமேவ ஸுகீ² ஸியா.

    Adassanena bālānaṃ, niccameva sukhī siyā.

    207.

    207.

    பா³லஸங்க³தசாரீ 11 ஹி, தீ³க⁴மத்³தா⁴ன ஸோசதி;

    Bālasaṅgatacārī 12 hi, dīghamaddhāna socati;

    து³க்கோ² பா³லேஹி ஸங்வாஸோ, அமித்தேனேவ ஸப்³ப³தா³;

    Dukkho bālehi saṃvāso, amitteneva sabbadā;

    தீ⁴ரோ ச ஸுக²ஸங்வாஸோ, ஞாதீனங்வ ஸமாக³மோ.

    Dhīro ca sukhasaṃvāso, ñātīnaṃva samāgamo.

    208.

    208.

    தஸ்மா ஹி –

    Tasmā hi –

    தீ⁴ரஞ்ச பஞ்ஞஞ்ச ப³ஹுஸ்ஸுதஞ்ச, தோ⁴ரய்ஹஸீலங் வதவந்தமரியங்;

    Dhīrañca paññañca bahussutañca, dhorayhasīlaṃ vatavantamariyaṃ;

    தங் தாதி³ஸங் ஸப்புரிஸங் ஸுமேத⁴ங், ப⁴ஜேத² நக்க²த்தபத²ங்வ சந்தி³மா 13.

    Taṃ tādisaṃ sappurisaṃ sumedhaṃ, bhajetha nakkhattapathaṃva candimā 14.

    ஸுக²வக்³கோ³ பன்னரஸமோ நிட்டி²தோ.

    Sukhavaggo pannarasamo niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. க²ந்தா⁴தி³ஸா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰ ரூபஸித்³தி⁴யா ஸமேதி)
    2. khandhādisā (sī. syā. pī. rūpasiddhiyā sameti)
    3. ஸங்காரா பரமா (ப³ஹூஸு)
    4. saṅkārā paramā (bahūsu)
    5. விஸ்ஸாஸபரமோ ஞாதி (க॰ ஸீ॰), விஸ்ஸாஸபரமா ஞாதீ (ஸீ॰ அட்ட²॰), விஸ்ஸாஸா பரமா ஞாதி (க॰)
    6. நிப்³பா³ணபரமங் (க॰ ஸீ॰)
    7. vissāsaparamo ñāti (ka. sī.), vissāsaparamā ñātī (sī. aṭṭha.), vissāsā paramā ñāti (ka.)
    8. nibbāṇaparamaṃ (ka. sī.)
    9. பீத்வா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    10. pītvā (sī. syā. kaṃ. pī.)
    11. பா³லஸங்க³திசாரீ (க॰)
    12. bālasaṅgaticārī (ka.)
    13. தஸ்மா ஹி தீ⁴ரங் பஞ்ஞஞ்ச, ப³ஹுஸ்ஸுதஞ்ச தோ⁴ரய்ஹங்; ஸீலங் து⁴தவதமரியங், தங் தாதி³ஸங் ஸப்புரிஸங்; ஸுமேத⁴ங் ப⁴ஜேத² நக்க²த்தபத²ங்வ சந்தி³மா; (க॰)
    14. tasmā hi dhīraṃ paññañca, bahussutañca dhorayhaṃ; sīlaṃ dhutavatamariyaṃ, taṃ tādisaṃ sappurisaṃ; sumedhaṃ bhajetha nakkhattapathaṃva candimā; (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / த⁴ம்மபத³-அட்ட²கதா² • Dhammapada-aṭṭhakathā / 15. ஸுக²வக்³கோ³ • 15. Sukhavaggo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact