Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā

    6. ஸுக்காதே²ரீகா³தா²வண்ணனா

    6. Sukkātherīgāthāvaṇṇanā

    கிங்மே கதா ராஜக³ஹேதிஆதி³கா ஸுக்காய தே²ரியா கா³தா². அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரா தத்த² தத்த² ப⁴வே விவட்டூபனிஸ்ஸயங் குஸலங் உபசினந்தீ விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ப³ந்து⁴மதீனக³ரே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தா உபாஸிகாஹி ஸத்³தி⁴ங் விஹாரங் க³ந்த்வா ஸத்து² ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தா⁴ பப்³ப³ஜித்வா ப³ஹுஸ்ஸுதா த⁴ம்மத⁴ரா படிபா⁴னவதீ அஹோஸி. ஸா தத்த² ப³ஹூனி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ப்³ரஹ்மசரியங் சரித்வா புது²ஜ்ஜனகாலகிரியமேவ கத்வா துஸிதே நிப்³ப³த்தி. ததா² ஸிகி²ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, வெஸ்ஸபு⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலேதி ஏவங் திண்ணங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴னங் ஸாஸனே ஸீலங் ரக்கி²த்வா ப³ஹுஸ்ஸுதா த⁴ம்மத⁴ரா அஹோஸி, ததா² ககுஸந்த⁴ஸ்ஸ, கோணாக³மனஸ்ஸ, கஸ்ஸபஸ்ஸ ச ப⁴க³வதோ ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா விஸுத்³த⁴ஸீலா ப³ஹுஸ்ஸுதா த⁴ம்மகதி²கா அஹோஸி.

    Kiṃme katā rājagahetiādikā sukkāya theriyā gāthā. Ayampi purimabuddhesu katādhikārā tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayaṃ kusalaṃ upacinantī vipassissa bhagavato kāle bandhumatīnagare kulagehe nibbattitvā viññutaṃ pattā upāsikāhi saddhiṃ vihāraṃ gantvā satthu santike dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddhā pabbajitvā bahussutā dhammadharā paṭibhānavatī ahosi. Sā tattha bahūni vassasahassāni brahmacariyaṃ caritvā puthujjanakālakiriyameva katvā tusite nibbatti. Tathā sikhissa bhagavato, vessabhussa bhagavato kāleti evaṃ tiṇṇaṃ sammāsambuddhānaṃ sāsane sīlaṃ rakkhitvā bahussutā dhammadharā ahosi, tathā kakusandhassa, koṇāgamanassa, kassapassa ca bhagavato sāsane pabbajitvā visuddhasīlā bahussutā dhammakathikā ahosi.

    ஏவங் ஸா தத்த² தத்த² ப³ஹுங் புஞ்ஞங் உபசினித்வா ஸுக³தீஸுயேவ ஸங்ஸரந்தீ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ராஜக³ஹனக³ரே க³ஹபதிமஹாஸாலகுலே நிப்³ப³த்தி, ஸுக்காதிஸ்ஸா நாமங் அஹோஸி. ஸா விஞ்ஞுதங் பத்தா ஸத்து² ராஜக³ஹபவேஸனே லத்³த⁴ப்பஸாதா³ உபாஸிகா ஹுத்வா அபரபா⁴கே³ த⁴ம்மதி³ன்னாய தே²ரியா ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸஞ்ஜாதஸங்வேகா³ தஸ்ஸா ஏவ ஸந்திகே பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரொந்தீ நசிரஸ்ஸேவ ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ரீ 2.4.111-142) –

    Evaṃ sā tattha tattha bahuṃ puññaṃ upacinitvā sugatīsuyeva saṃsarantī imasmiṃ buddhuppāde rājagahanagare gahapatimahāsālakule nibbatti, sukkātissā nāmaṃ ahosi. Sā viññutaṃ pattā satthu rājagahapavesane laddhappasādā upāsikā hutvā aparabhāge dhammadinnāya theriyā santike dhammaṃ sutvā sañjātasaṃvegā tassā eva santike pabbajitvā vipassanāya kammaṃ karontī nacirasseva saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. therī 2.4.111-142) –

    ‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, விபஸ்ஸீ நாம நாயகோ;

    ‘‘Ekanavutito kappe, vipassī nāma nāyako;

    உப்பஜ்ஜி சாருத³ஸ்ஸனோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மவிபஸ்ஸகோ.

    Uppajji cārudassano, sabbadhammavipassako.

    ‘‘ததா³ஹங் ப³ந்து⁴மதியங், ஜாதா அஞ்ஞதரே குலே;

    ‘‘Tadāhaṃ bandhumatiyaṃ, jātā aññatare kule;

    த⁴ம்மங் ஸுத்வான முனினோ, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Dhammaṃ sutvāna munino, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதா த⁴ம்மத⁴ரா, படிபா⁴னவதீ ததா²;

    ‘‘Bahussutā dhammadharā, paṭibhānavatī tathā;

    விசித்தகதி²கா சாபி, ஜினஸாஸனகாரிகா.

    Vicittakathikā cāpi, jinasāsanakārikā.

    ‘‘ததா³ த⁴ம்மகத²ங் கத்வா, ஹிதாய ஜனதங் ப³ஹுங்;

    ‘‘Tadā dhammakathaṃ katvā, hitāya janataṃ bahuṃ;

    ததோ சுதாஹங் துஸிதங், உபபன்னா யஸஸ்ஸினீ.

    Tato cutāhaṃ tusitaṃ, upapannā yasassinī.

    ‘‘ஏகத்திங்ஸே இதோ கப்பே, ஸிகீ² விய ஸிகீ² ஜினோ;

    ‘‘Ekattiṃse ito kappe, sikhī viya sikhī jino;

    தபந்தோ யஸஸா லோகே, உப்பஜ்ஜி வத³தங் வரோ.

    Tapanto yasasā loke, uppajji vadataṃ varo.

    ‘‘ததா³பி பப்³ப³ஜித்வான, பு³த்³த⁴ஸாஸனகோவிதா³;

    ‘‘Tadāpi pabbajitvāna, buddhasāsanakovidā;

    ஜோதெத்வா ஜினவாக்யானி, ததோபி திதி³வங் க³தா.

    Jotetvā jinavākyāni, tatopi tidivaṃ gatā.

    ‘‘ஏகத்திங்ஸேவ கப்பம்ஹி, வெஸ்ஸபூ⁴ நாம நாயகோ;

    ‘‘Ekattiṃseva kappamhi, vessabhū nāma nāyako;

    உப்பஜ்ஜித்த² மஹாஞாணீ, ததா³பி ச ததே²வஹங்.

    Uppajjittha mahāñāṇī, tadāpi ca tathevahaṃ.

    ‘‘பப்³ப³ஜித்வா த⁴ம்மத⁴ரா, ஜோதயிங் ஜினஸாஸனங்;

    ‘‘Pabbajitvā dhammadharā, jotayiṃ jinasāsanaṃ;

    க³ந்த்வா மருபுரங் ரம்மங், அனுபோ⁴ஸிங் மஹாஸுக²ங்.

    Gantvā marupuraṃ rammaṃ, anubhosiṃ mahāsukhaṃ.

    ‘‘இமம்ஹி ப⁴த்³த³கே கப்பே, ககுஸந்தோ⁴ ஜினுத்தமோ;

    ‘‘Imamhi bhaddake kappe, kakusandho jinuttamo;

    உப்பஜ்ஜி நரஸரணோ, ததா³பி ச ததே²வஹங்.

    Uppajji narasaraṇo, tadāpi ca tathevahaṃ.

    ‘‘பப்³ப³ஜித்வா முனிமதங், ஜோதயித்வா யதா²யுகங்;

    ‘‘Pabbajitvā munimataṃ, jotayitvā yathāyukaṃ;

    ததோ சுதாஹங் திதி³வங், அக³ங் ஸப⁴வனங் யதா².

    Tato cutāhaṃ tidivaṃ, agaṃ sabhavanaṃ yathā.

    ‘‘இமஸ்மிங்யேவ கப்பம்ஹி, கோணாக³மனநாயகோ;

    ‘‘Imasmiṃyeva kappamhi, koṇāgamananāyako;

    உப்பஜ்ஜி லோகஸரணோ, அரணோ அமதங்க³தோ.

    Uppajji lokasaraṇo, araṇo amataṅgato.

    ‘‘ததா³பி பப்³ப³ஜித்வான, ஸாஸனே தஸ்ஸ தாதி³னோ;

    ‘‘Tadāpi pabbajitvāna, sāsane tassa tādino;

    ப³ஹுஸ்ஸுதா த⁴ம்மத⁴ரா, ஜோதயிங் ஜினஸாஸனங்.

    Bahussutā dhammadharā, jotayiṃ jinasāsanaṃ.

    ‘‘இமஸ்மிங்யேவ கப்பம்ஹி, கஸ்ஸபோ முனிமுத்தமோ;

    ‘‘Imasmiṃyeva kappamhi, kassapo munimuttamo;

    உப்பஜ்ஜி லோகஸரணோ, அரணோ மரணந்தகூ³.

    Uppajji lokasaraṇo, araṇo maraṇantagū.

    ‘‘தஸ்ஸாபி நரவீரஸ்ஸ, பப்³ப³ஜித்வான ஸாஸனே;

    ‘‘Tassāpi naravīrassa, pabbajitvāna sāsane;

    பரியாபுடஸத்³த⁴ம்மா, பரிபுச்சா² விஸாரதா³.

    Pariyāpuṭasaddhammā, paripucchā visāradā.

    ‘‘ஸுஸீலா லஜ்ஜினீ சேவ, தீஸு ஸிக்கா²ஸு கோவிதா³;

    ‘‘Susīlā lajjinī ceva, tīsu sikkhāsu kovidā;

    ப³ஹுங் த⁴ம்மகத²ங் கத்வா, யாவஜீவங் மஹாமுனே.

    Bahuṃ dhammakathaṃ katvā, yāvajīvaṃ mahāmune.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammavipākena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    ‘‘பச்சி²மே ச ப⁴வே தா³னி, கி³ரிப்³ப³ஜபுருத்தமே;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, giribbajapuruttame;

    ஜாதா ஸெட்டி²குலே பீ²தே, மஹாரதனஸஞ்சயே.

    Jātā seṭṭhikule phīte, mahāratanasañcaye.

    ‘‘யதா³ பி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸேன, பரிவுதோ லோகனாயகோ;

    ‘‘Yadā bhikkhusahassena, parivuto lokanāyako;

    உபாக³மி ராஜக³ஹங், ஸஹஸ்ஸக்கே²ன வண்ணிதோ.

    Upāgami rājagahaṃ, sahassakkhena vaṇṇito.

    ‘‘த³ந்தோ த³ந்தேஹி ஸஹ புராணஜடிலேஹி, விப்பமுத்தோ விப்பமுத்தேஹி;

    ‘‘Danto dantehi saha purāṇajaṭilehi, vippamutto vippamuttehi;

    ஸிங்கீ³னிக்க²ஸவண்ணோ, ராஜக³ஹங் பாவிஸி ப⁴க³வா.

    Siṅgīnikkhasavaṇṇo, rājagahaṃ pāvisi bhagavā.

    ‘‘தி³ஸ்வா பு³த்³தா⁴னுபா⁴வங் தங், ஸுத்வாவ கு³ணஸஞ்சயங்;

    ‘‘Disvā buddhānubhāvaṃ taṃ, sutvāva guṇasañcayaṃ;

    பு³த்³தே⁴ சித்தங் பஸாதெ³த்வா, பூஜயிங் தங் யதா²ப³லங்.

    Buddhe cittaṃ pasādetvā, pūjayiṃ taṃ yathābalaṃ.

    ‘‘அபரேன ச காலேன, த⁴ம்மதி³ன்னாய ஸந்திகே;

    ‘‘Aparena ca kālena, dhammadinnāya santike;

    அகா³ரா நிக்க²மித்வான, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Agārā nikkhamitvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    ‘‘கேஸேஸு சி²ஜ்ஜமானேஸு, கிலேஸே ஜா²பயிங் அஹங்;

    ‘‘Kesesu chijjamānesu, kilese jhāpayiṃ ahaṃ;

    உக்³க³ஹிங் ஸாஸனங் ஸப்³ப³ங், பப்³ப³ஜித்வா சிரேனஹங்.

    Uggahiṃ sāsanaṃ sabbaṃ, pabbajitvā cirenahaṃ.

    ‘‘ததோ த⁴ம்மமதே³ஸேஸிங், மஹாஜனஸமாக³மே;

    ‘‘Tato dhammamadesesiṃ, mahājanasamāgame;

    த⁴ம்மே தே³ஸியமானம்ஹி, த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Dhamme desiyamānamhi, dhammābhisamayo ahu.

    ‘‘நேகபாணஸஹஸ்ஸானங், தங் விதி³த்வாதிவிம்ஹிதோ;

    ‘‘Nekapāṇasahassānaṃ, taṃ viditvātivimhito;

    அபி⁴ப்பஸன்னோ மே யக்கோ², ப⁴மித்வான கி³ரிப்³ப³ஜங்.

    Abhippasanno me yakkho, bhamitvāna giribbajaṃ.

    ‘‘கிங்மே கதா ராஜக³ஹே மனுஸ்ஸா, மது⁴ங் பீதாவ அச்ச²ரே;

    ‘‘Kiṃme katā rājagahe manussā, madhuṃ pītāva acchare;

    யே ஸுக்கங் ந உபாஸந்தி, தே³ஸெந்திங் அமதங் பத³ங்.

    Ye sukkaṃ na upāsanti, desentiṃ amataṃ padaṃ.

    ‘‘தஞ்ச அப்படிவானீயங், அஸேசனகமோஜவங்;

    ‘‘Tañca appaṭivānīyaṃ, asecanakamojavaṃ;

    பிவந்தி மஞ்ஞே ஸப்பஞ்ஞா, வலாஹகமிவத்³த⁴கூ³.

    Pivanti maññe sappaññā, valāhakamivaddhagū.

    ‘‘இத்³தீ⁴ஸு ச வஸீ ஹோமி, தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா;

    ‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;

    சேதோபரியஞாணஸ்ஸ, வஸீ ஹோமி மஹாமுனே.

    Cetopariyañāṇassa, vasī homi mahāmune.

    ‘‘புப்³பே³னிவாஸங் ஜானாமி, தி³ப்³ப³சக்கு² விஸோதி⁴தங்;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    ஸப்³பா³ஸவபரிக்கீ²ணா, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    ‘‘அத்த²த⁴ம்மனிருத்தீஸு, படிபா⁴னே ததே²வ ச;

    ‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;

    ஞாணங் மம மஹாவீர, உப்பன்னங் தவ ஸந்திகே.

    Ñāṇaṃ mama mahāvīra, uppannaṃ tava santike.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    அரஹத்தங் பன பத்வா பஞ்சஸதபி⁴க்கு²னிபரிவாரா மஹாத⁴ம்மகதி²கா அஹோஸி. ஸா ஏகதி³வஸங் ராஜக³ஹே பிண்டா³ய சரித்வா கதப⁴த்தகிச்சா பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயங் பவிஸித்வா ஸன்னிஸின்னாய மஹதியா பரிஸாய மது⁴ப⁴ண்ட³ங் பீளெத்வா ஸுமது⁴ரங் பாயெந்தீ விய அமதேன அபி⁴ஸிஞ்சந்தீ விய த⁴ம்மங் தே³ஸேதி. பரிஸா சஸ்ஸா த⁴ம்மகத²ங் ஓஹிதஸோதா அவிக்கி²த்தசித்தா ஸக்கச்சங் ஸுணாதி. தஸ்மிங் க²ணே தே²ரியா சங்கமனகோடியங் ருக்கே² அதி⁴வத்தா² தே³வதா த⁴ம்மதே³ஸனாய பஸன்னா ராஜக³ஹங் பவிஸித்வா ரதி²யாய ரதி²யங் ஸிங்கா⁴டகேன ஸிங்கா⁴டகங் விசரித்வா தஸ்ஸா கு³ணங் விபா⁴வெந்தீ –

    Arahattaṃ pana patvā pañcasatabhikkhuniparivārā mahādhammakathikā ahosi. Sā ekadivasaṃ rājagahe piṇḍāya caritvā katabhattakiccā bhikkhunupassayaṃ pavisitvā sannisinnāya mahatiyā parisāya madhubhaṇḍaṃ pīḷetvā sumadhuraṃ pāyentī viya amatena abhisiñcantī viya dhammaṃ deseti. Parisā cassā dhammakathaṃ ohitasotā avikkhittacittā sakkaccaṃ suṇāti. Tasmiṃ khaṇe theriyā caṅkamanakoṭiyaṃ rukkhe adhivatthā devatā dhammadesanāya pasannā rājagahaṃ pavisitvā rathiyāya rathiyaṃ siṅghāṭakena siṅghāṭakaṃ vicaritvā tassā guṇaṃ vibhāventī –

    54.

    54.

    ‘‘கிங்மே கதா ராஜக³ஹே மனுஸ்ஸா, மது⁴ங் பீதாவ அச்ச²ரே;

    ‘‘Kiṃme katā rājagahe manussā, madhuṃ pītāva acchare;

    யே ஸுக்கங் ந உபாஸந்தி, தே³ஸெந்திங் பு³த்³த⁴ஸாஸனங்.

    Ye sukkaṃ na upāsanti, desentiṃ buddhasāsanaṃ.

    55.

    55.

    ‘‘தஞ்ச அப்படிவானீயங், அஸேசனகமோஜவங்;

    ‘‘Tañca appaṭivānīyaṃ, asecanakamojavaṃ;

    பிவந்தி மஞ்ஞே ஸப்பஞ்ஞா, வலாஹகமிவத்³த⁴கூ³’’தி. –

    Pivanti maññe sappaññā, valāhakamivaddhagū’’ti. –

    இமா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி.

    Imā dve gāthā abhāsi.

    தத்த² கிங்மே கதா ராஜக³ஹே மனுஸ்ஸாதி இமே ராஜக³ஹே மனுஸ்ஸா கிங் கதா, கிஸ்மிங் நாம கிச்சே ப்³யாவடா. மது⁴ங் பீதாவ அச்ச²ரேதி யதா² ப⁴ண்ட³மது⁴ங் க³ஹெத்வா மது⁴ங் பீதவந்தோ விஸஞ்ஞினோ ஹுத்வா ஸீஸங் உக்கி²பிதுங் ந ஸக்கொந்தி , ஏவங் இமேபி த⁴ம்மஸஞ்ஞாய விஸஞ்ஞினோ ஹுத்வா மஞ்ஞே ஸீஸங் உக்கி²பிதுங் ந ஸக்கொந்தி, கேவலங் அச்ச²ந்தியேவாதி அத்தோ². யே ஸுக்கங் ந உபாஸந்தி, தே³ஸெந்திங் பு³த்³த⁴ஸாஸனந்தி பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸாஸனங் யாதா²வதோ தே³ஸெந்திங் பகாஸெந்திங் ஸுக்கங் தே²ரிங் யே ந உபாஸந்தி ந பயிருபாஸந்தி. தே இமே ராஜக³ஹே மனுஸ்ஸா கிங் கதாதி யோஜனா.

    Tattha kiṃme katā rājagahe manussāti ime rājagahe manussā kiṃ katā, kismiṃ nāma kicce byāvaṭā. Madhuṃ pītāva acchareti yathā bhaṇḍamadhuṃ gahetvā madhuṃ pītavanto visaññino hutvā sīsaṃ ukkhipituṃ na sakkonti , evaṃ imepi dhammasaññāya visaññino hutvā maññe sīsaṃ ukkhipituṃ na sakkonti, kevalaṃ acchantiyevāti attho. Ye sukkaṃ naupāsanti, desentiṃ buddhasāsananti buddhassa bhagavato sāsanaṃ yāthāvato desentiṃ pakāsentiṃ sukkaṃ theriṃ ye na upāsanti na payirupāsanti. Te ime rājagahe manussā kiṃ katāti yojanā.

    தஞ்ச அப்படிவானீயந்தி தஞ்ச பன த⁴ம்மங் அனிவத்திதபா⁴வாவஹங் நிய்யானிகங், அபி⁴க்கந்ததாய வா யதா² ஸோதுஜனஸவனமனோஹரபா⁴வேன அனபனீயங், அஸேசனகங் அனாஸித்தகங் பகதியாவ மஹாரஸங் ததோ ஏவ ஓஜவந்தங். ‘‘ஓஸத⁴’’ந்திபி பாளி. வட்டது³க்க²ப்³யாதி⁴திகிச்சா²ய ஓஸத⁴பூ⁴தங். பிவந்தி மஞ்ஞே ஸப்பஞ்ஞா, வலாஹகமிவத்³த⁴கூ³தி வலாஹகந்தரதோ நிக்க²ந்தங் உத³கங் நிருத³ககந்தாரே பத²கா³ விய தங் த⁴ம்மங் ஸப்பஞ்ஞா பண்டி³தபுரிஸா பிவந்தி மஞ்ஞே பிவந்தா விய ஸுணந்தி.

    Tañcaappaṭivānīyanti tañca pana dhammaṃ anivattitabhāvāvahaṃ niyyānikaṃ, abhikkantatāya vā yathā sotujanasavanamanoharabhāvena anapanīyaṃ, asecanakaṃ anāsittakaṃ pakatiyāva mahārasaṃ tato eva ojavantaṃ. ‘‘Osadha’’ntipi pāḷi. Vaṭṭadukkhabyādhitikicchāya osadhabhūtaṃ. Pivanti maññe sappaññā, valāhakamivaddhagūti valāhakantarato nikkhantaṃ udakaṃ nirudakakantāre pathagā viya taṃ dhammaṃ sappaññā paṇḍitapurisā pivanti maññe pivantā viya suṇanti.

    மனுஸ்ஸா தங் ஸுத்வா பஸன்னமானஸா தே²ரியா ஸந்திகங் உபஸங்கமித்வா ஸக்கச்சங் த⁴ம்மங் ஸுணிங்ஸு. அபரபா⁴கே³ தே²ரியா ஆயுபரியோஸானே பரினிப்³பா³னகாலே ஸாஸனஸ்ஸ நிய்யானிகபா⁴வவிபா⁴வனத்த²ங் அஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தீ –

    Manussā taṃ sutvā pasannamānasā theriyā santikaṃ upasaṅkamitvā sakkaccaṃ dhammaṃ suṇiṃsu. Aparabhāge theriyā āyupariyosāne parinibbānakāle sāsanassa niyyānikabhāvavibhāvanatthaṃ aññaṃ byākarontī –

    56.

    56.

    ‘‘ஸுக்கா ஸுக்கேஹி த⁴ம்மேஹி, வீதராகா³ ஸமாஹிதா;

    ‘‘Sukkā sukkehi dhammehi, vītarāgā samāhitā;

    தா⁴ரேதி அந்திமங் தே³ஹங், ஜெத்வா மாரங் ஸவாஹன’’ந்தி. – இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி;

    Dhāreti antimaṃ dehaṃ, jetvā māraṃ savāhana’’nti. – imaṃ gāthaṃ abhāsi;

    தத்த² ஸுக்காதி ஸுக்காதே²ரீ அத்தானமேவ பரங் விய த³ஸ்ஸேதி. ஸுக்கேஹி த⁴ம்மேஹீதி ஸுபரிஸுத்³தே⁴ஹி லோகுத்தரத⁴ம்மேஹி. வீதராகா³ ஸமாஹிதாதி அக்³க³மக்³கே³ன ஸப்³ப³ஸோ வீதராகா³ அரஹத்தப²லஸமாதி⁴னா ஸமாஹிதா. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ.

    Tattha sukkāti sukkātherī attānameva paraṃ viya dasseti. Sukkehi dhammehīti suparisuddhehi lokuttaradhammehi. Vītarāgā samāhitāti aggamaggena sabbaso vītarāgā arahattaphalasamādhinā samāhitā. Sesaṃ vuttanayameva.

    ஸுக்காதே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sukkātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 6. ஸுக்காதே²ரீகா³தா² • 6. Sukkātherīgāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact