Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[419] 3. ஸுலஸாஜாதகவண்ணனா
[419] 3. Sulasājātakavaṇṇanā
இத³ங் ஸுவண்ணகாயூரந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ தா³ஸிங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸா கிர ஏகஸ்மிங் உஸ்ஸவதி³வஸே தா³ஸிக³ணேன ஸத்³தி⁴ங் உய்யானங் க³ச்ச²ந்தீ அத்தனோ ஸாமினிங் புஞ்ஞலக்க²ணதே³விங் ஆப⁴ரணங் யாசி. ஸா தஸ்ஸா ஸதஸஹஸ்ஸமூலங் அத்தனோ ஆப⁴ரணங் அதா³ஸி. ஸா தங் பிளந்தி⁴த்வா தா³ஸிக³ணேன ஸத்³தி⁴ங் உய்யானங் பாவிஸி. அதே²கோ சோரோ தஸ்ஸா ஆப⁴ரணே லோப⁴ங் உப்பாதெ³த்வா ‘‘இமங் மாரெத்வா ஆப⁴ரணங் ஹரிஸ்ஸாமீ’’தி தாய ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ உய்யானங் க³ந்த்வா தஸ்ஸா மச்ச²மங்ஸஸுராதீ³னி அதா³ஸி. ஸா ‘‘கிலேஸவஸேன தே³தி மஞ்ஞே’’தி க³ஹெத்வா உய்யானகீளங் கீளித்வா வீமங்ஸனத்தா²ய ஸாயன்ஹஸமயே நிபன்னே தா³ஸிக³ணே உட்டா²ய தஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³மாஸி. ஸோ ‘‘ப⁴த்³தே³, இமங் டா²னங் அப்படிச்ச²ன்னங், தோ²கங் புரதோ க³ச்சா²மா’’தி ஆஹ. தங் ஸுத்வா இதரா ‘‘இமஸ்மிங் டா²னே ஸக்கா ரஹஸ்ஸகம்மங் காதுங், அயங் பன நிஸ்ஸங்ஸயங் மங் மாரெத்வா பிளந்த⁴னப⁴ண்ட³ங் ஹரிதுகாமோ ப⁴விஸ்ஸதி, ஹோது, ஸிக்கா²பெஸ்ஸாமி ந’’ந்தி சிந்தெத்வா ‘‘ஸாமி, ஸுராமதே³ன மே ஸுக்க²ங் ஸரீரங், பானீயங் தாவ மங் பாயேஹீ’’தி ஏகங் கூபங் நெத்வா ‘‘இதோ மே பானீயங் ஓஸிஞ்சா’’தி ரஜ்ஜுஞ்ச க⁴டஞ்ச த³ஸ்ஸேஸி. சோரோ ரஜ்ஜுங் கூபே ஓதாரேஸி, அத² நங் ஓனமித்வா உத³கங் ஓஸிஞ்சந்தங் மஹப்³ப³லதா³ஸீ உபோ⁴ஹி ஹத்தே²ஹி ஆணிஸத³ங் பஹரித்வா கூபே கி²பித்வா ‘‘ந த்வங் எத்தகேன மரிஸ்ஸஸீ’’தி ஏகங் மஹந்தங் இட்ட²கங் மத்த²கே ஆஸும்பி⁴. ஸோ தத்தே²வ ஜீவிதக்க²யங் பத்தோ. ஸாபி நக³ரங் பவிஸித்வா ஸாமினியா ஆப⁴ரணங் த³த³மானா ‘‘மனம்ஹி அஜ்ஜ இமங் ஆப⁴ரணங் நிஸ்ஸாய மதா’’தி ஸப்³ப³ங் தங் பவத்திங் ஆரோசேஸி, ஸாபி அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆரோசேஸி, அனாத²பிண்டி³கோ ததா²க³தஸ்ஸ ஆரோசேஸி. ஸத்தா² ‘‘ந கோ², க³ஹபதி, இதா³னேவ ஸா தா³ஸீ டா²னுப்பத்திகாய பஞ்ஞாய ஸமன்னாக³தா, புப்³பே³பி ஸமன்னாக³தாவ, ந ச இதா³னேவ தாய ஸோ மாரிதோ, புப்³பே³பி நங் மாரேஸியேவா’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Idaṃsuvaṇṇakāyūranti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ anāthapiṇḍikassa dāsiṃ ārabbha kathesi. Sā kira ekasmiṃ ussavadivase dāsigaṇena saddhiṃ uyyānaṃ gacchantī attano sāminiṃ puññalakkhaṇadeviṃ ābharaṇaṃ yāci. Sā tassā satasahassamūlaṃ attano ābharaṇaṃ adāsi. Sā taṃ piḷandhitvā dāsigaṇena saddhiṃ uyyānaṃ pāvisi. Atheko coro tassā ābharaṇe lobhaṃ uppādetvā ‘‘imaṃ māretvā ābharaṇaṃ harissāmī’’ti tāya saddhiṃ sallapanto uyyānaṃ gantvā tassā macchamaṃsasurādīni adāsi. Sā ‘‘kilesavasena deti maññe’’ti gahetvā uyyānakīḷaṃ kīḷitvā vīmaṃsanatthāya sāyanhasamaye nipanne dāsigaṇe uṭṭhāya tassa santikaṃ agamāsi. So ‘‘bhadde, imaṃ ṭhānaṃ appaṭicchannaṃ, thokaṃ purato gacchāmā’’ti āha. Taṃ sutvā itarā ‘‘imasmiṃ ṭhāne sakkā rahassakammaṃ kātuṃ, ayaṃ pana nissaṃsayaṃ maṃ māretvā piḷandhanabhaṇḍaṃ haritukāmo bhavissati, hotu, sikkhāpessāmi na’’nti cintetvā ‘‘sāmi, surāmadena me sukkhaṃ sarīraṃ, pānīyaṃ tāva maṃ pāyehī’’ti ekaṃ kūpaṃ netvā ‘‘ito me pānīyaṃ osiñcā’’ti rajjuñca ghaṭañca dassesi. Coro rajjuṃ kūpe otāresi, atha naṃ onamitvā udakaṃ osiñcantaṃ mahabbaladāsī ubhohi hatthehi āṇisadaṃ paharitvā kūpe khipitvā ‘‘na tvaṃ ettakena marissasī’’ti ekaṃ mahantaṃ iṭṭhakaṃ matthake āsumbhi. So tattheva jīvitakkhayaṃ patto. Sāpi nagaraṃ pavisitvā sāminiyā ābharaṇaṃ dadamānā ‘‘manamhi ajja imaṃ ābharaṇaṃ nissāya matā’’ti sabbaṃ taṃ pavattiṃ ārocesi, sāpi anāthapiṇḍikassa ārocesi, anāthapiṇḍiko tathāgatassa ārocesi. Satthā ‘‘na kho, gahapati, idāneva sā dāsī ṭhānuppattikāya paññāya samannāgatā, pubbepi samannāgatāva, na ca idāneva tāya so mārito, pubbepi naṃ māresiyevā’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே ஸுலஸா நாம நக³ரஸோபி⁴னீ பஞ்சஸதவண்ணதா³ஸிபரிவாரா அஹோஸி, ஸஹஸ்ஸேன ரத்திங் க³ச்ச²தி. தஸ்மிங்யேவ நக³ரே ஸத்துகோ நாம சோரோ அஹோஸி நாக³ப³லோ, ரத்திபா⁴கே³ இஸ்ஸரக⁴ரானி பவிஸித்வா யதா²ருசிங் விலும்பதி. நாக³ரா ஸன்னிபதித்வா ரஞ்ஞோ உபக்கோஸிங்ஸு. ராஜா நக³ரகு³த்திகங் ஆணாபெத்வா தத்த² தத்த² கு³ம்ப³ங் ட²பாபெத்வா சோரங் க³ண்ஹாபெத்வா ‘‘ஸீஸமஸ்ஸ சி²ந்த³தா²’’தி ஆஹ. தங் பச்சா²பா³ஹங் ப³ந்தி⁴த்வா சதுக்கே சதுக்கே கஸாஹி தாளெத்வா ஆகா⁴தனங் நெந்தி. ‘‘சோரோ கிர க³ஹிதோ’’தி ஸகலனக³ரங் ஸங்கு²பி⁴. ததா³ ஸுலஸா வாதபானே ட²த்வா அந்தரவீதி²ங் ஓலோகெந்தீ தங் தி³ஸ்வா படிப³த்³த⁴சித்தா ஹுத்வா ‘‘ஸசே இமங் சோரோதி க³ஹிதபுரிஸங் மோசேதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸாமி, இத³ங் கிலிட்ட²கம்மங் அகத்வா இமினாவ ஸத்³தி⁴ங் ஸமக்³க³வாஸங் கப்பெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ஹெட்டா² கணவேரஜாதகே (ஜா॰ 1.4.69 ஆத³யோ) வுத்தனயேனேவ நக³ரகு³த்திகஸ்ஸ ஸஹஸ்ஸங் பேஸெத்வா தங் மோசெத்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோத³மானா ஸமக்³க³வாஸங் வஸி. சோரோ திண்ணங் சதுன்னங் மாஸானங் அச்சயேன சிந்தேஸி ‘‘அஹங் இமஸ்மிங்யேவ டா²னே வஸிதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமி, துச்ச²ஹத்தே²ன பலாயிதும்பி ந ஸக்கா, ஸுலஸாய பிளந்த⁴னப⁴ண்ட³ங் ஸதஸஹஸ்ஸங் அக்³க⁴தி, ஸுலஸங் மாரெத்வா இத³ங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி. அத² நங் ஏகதி³வஸங் ஆஹ – ‘‘ப⁴த்³தே³, அஹங் ததா³ ராஜபுரிஸேஹி நீயமானோ அஸுகபப்³ப³தமத்த²கே ருக்க²தே³வதாய ப³லிகம்மங் படிஸ்ஸுணிங், ஸா மங் ப³லிகம்மங் அலப⁴மானா பா⁴யாபேதி, ப³லிகம்மமஸ்ஸா கரோமா’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ஸாமி, ஸஜ்ஜெத்வா பேஸேஹீ’’தி. ‘‘ப⁴த்³தே³, பேஸேதுங் ந வட்டதி, மயங் உபோ⁴பி ஸப்³பா³ப⁴ரணபடிமண்டி³தா மஹந்தேன பரிவாரேன க³ந்த்வா த³ஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘ஸாது⁴, ஸாமி, ததா² கரோமா’’தி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente sulasā nāma nagarasobhinī pañcasatavaṇṇadāsiparivārā ahosi, sahassena rattiṃ gacchati. Tasmiṃyeva nagare sattuko nāma coro ahosi nāgabalo, rattibhāge issaragharāni pavisitvā yathāruciṃ vilumpati. Nāgarā sannipatitvā rañño upakkosiṃsu. Rājā nagaraguttikaṃ āṇāpetvā tattha tattha gumbaṃ ṭhapāpetvā coraṃ gaṇhāpetvā ‘‘sīsamassa chindathā’’ti āha. Taṃ pacchābāhaṃ bandhitvā catukke catukke kasāhi tāḷetvā āghātanaṃ nenti. ‘‘Coro kira gahito’’ti sakalanagaraṃ saṅkhubhi. Tadā sulasā vātapāne ṭhatvā antaravīthiṃ olokentī taṃ disvā paṭibaddhacittā hutvā ‘‘sace imaṃ coroti gahitapurisaṃ mocetuṃ sakkhissāmi, idaṃ kiliṭṭhakammaṃ akatvā imināva saddhiṃ samaggavāsaṃ kappessāmī’’ti cintetvā heṭṭhā kaṇaverajātake (jā. 1.4.69 ādayo) vuttanayeneva nagaraguttikassa sahassaṃ pesetvā taṃ mocetvā tena saddhiṃ sammodamānā samaggavāsaṃ vasi. Coro tiṇṇaṃ catunnaṃ māsānaṃ accayena cintesi ‘‘ahaṃ imasmiṃyeva ṭhāne vasituṃ na sakkhissāmi, tucchahatthena palāyitumpi na sakkā, sulasāya piḷandhanabhaṇḍaṃ satasahassaṃ agghati, sulasaṃ māretvā idaṃ gaṇhissāmī’’ti. Atha naṃ ekadivasaṃ āha – ‘‘bhadde, ahaṃ tadā rājapurisehi nīyamāno asukapabbatamatthake rukkhadevatāya balikammaṃ paṭissuṇiṃ, sā maṃ balikammaṃ alabhamānā bhāyāpeti, balikammamassā karomā’’ti. ‘‘Sādhu, sāmi, sajjetvā pesehī’’ti. ‘‘Bhadde, pesetuṃ na vaṭṭati, mayaṃ ubhopi sabbābharaṇapaṭimaṇḍitā mahantena parivārena gantvā dassāmā’’ti. ‘‘Sādhu, sāmi, tathā karomā’’ti.
அத² நங் ததா² காரெத்வா பப்³ப³தபாத³ங் க³தகாலே ஆஹ – ‘‘ப⁴த்³தே³, மஹாஜனங் தி³ஸ்வா தே³வதா ப³லிகம்மங் ந ஸம்படிச்சி²ஸ்ஸதி, மயங் உபோ⁴வ அபி⁴ருஹித்வா தே³மா’’தி. ஸோ தாய ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²தோ தங் ப³லிபாதிங் உக்கி²பாபெத்வா ஸயங் ஸன்னத்³த⁴பஞ்சாவுதோ⁴ ஹுத்வா பப்³ப³தமத்த²கங் அபி⁴ருஹித்வா ஏகங் ஸதபோரிஸபபாதங் நிஸ்ஸாய ஜாதருக்க²மூலே ப³லிபா⁴ஜனங் ட²பாபெத்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, நாஹங் ப³லிகம்மத்தா²ய ஆக³தோ, தங் பன மாரெத்வா பிளந்த⁴னங் தே க³ஹெத்வா க³மிஸ்ஸாமீதி ஆக³தொம்ஹி, தவ பிளந்த⁴னங் ஓமுஞ்சித்வா உத்தரஸாடகேன ப⁴ண்டி³கங் கரோஹீ’’தி ஆஹ. ‘‘ஸாமி, மங் கஸ்மா மாரேஸீ’’தி? ‘‘த⁴னகாரணா’’தி. ‘‘ஸாமி, மயா கதகு³ணங் அனுஸ்ஸர, அஹங் தங் ப³ந்தி⁴த்வா நீயமானங் ஸெட்டி²புத்தேன பரிவத்தெத்வா ப³ஹுங் த⁴னங் த³த்வா ஜீவிதங் லபா⁴பேஸிங், தே³வஸிகங் ஸஹஸ்ஸங் லப⁴மானாபி அஞ்ஞங் புரிஸங் ந ஓலோகேமி, ஏவஞ்ஹி தவ உபகாரிகங் மா மங் மாரேஹி, ப³ஹுஞ்ச தே த⁴னங் த³ஸ்ஸாமி, தவ தா³ஸீ ச ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி யாசந்தீ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atha naṃ tathā kāretvā pabbatapādaṃ gatakāle āha – ‘‘bhadde, mahājanaṃ disvā devatā balikammaṃ na sampaṭicchissati, mayaṃ ubhova abhiruhitvā demā’’ti. So tāya ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchito taṃ balipātiṃ ukkhipāpetvā sayaṃ sannaddhapañcāvudho hutvā pabbatamatthakaṃ abhiruhitvā ekaṃ sataporisapapātaṃ nissāya jātarukkhamūle balibhājanaṃ ṭhapāpetvā ‘‘bhadde, nāhaṃ balikammatthāya āgato, taṃ pana māretvā piḷandhanaṃ te gahetvā gamissāmīti āgatomhi, tava piḷandhanaṃ omuñcitvā uttarasāṭakena bhaṇḍikaṃ karohī’’ti āha. ‘‘Sāmi, maṃ kasmā māresī’’ti? ‘‘Dhanakāraṇā’’ti. ‘‘Sāmi, mayā kataguṇaṃ anussara, ahaṃ taṃ bandhitvā nīyamānaṃ seṭṭhiputtena parivattetvā bahuṃ dhanaṃ datvā jīvitaṃ labhāpesiṃ, devasikaṃ sahassaṃ labhamānāpi aññaṃ purisaṃ na olokemi, evañhi tava upakārikaṃ mā maṃ mārehi, bahuñca te dhanaṃ dassāmi, tava dāsī ca bhavissāmī’’ti yācantī paṭhamaṃ gāthamāha –
18.
18.
‘‘இத³ங் ஸுவண்ணகாயூரங், முத்தா வேளுரியா ப³ஹூ;
‘‘Idaṃ suvaṇṇakāyūraṃ, muttā veḷuriyā bahū;
ஸப்³ப³ங் ஹரஸ்ஸு ப⁴த்³த³ந்தே, மஞ்ச தா³ஸீதி ஸாவயா’’தி.
Sabbaṃ harassu bhaddante, mañca dāsīti sāvayā’’ti.
தத்த² காயூரந்தி கீ³வாயங் பிளந்த⁴னபஸாத⁴னங் காயூரங். ஸாவயாதி மஹாஜனமஜ்ஜே² ஸாவெத்வா தா³ஸிங் கத்வா க³ண்ஹாதி.
Tattha kāyūranti gīvāyaṃ piḷandhanapasādhanaṃ kāyūraṃ. Sāvayāti mahājanamajjhe sāvetvā dāsiṃ katvā gaṇhāti.
ததோ ஸத்துகேன –
Tato sattukena –
19.
19.
‘‘ஓரோபயஸ்ஸு கல்யாணி, மா பா³ள்ஹங் பரிதே³வஸி;
‘‘Oropayassu kalyāṇi, mā bāḷhaṃ paridevasi;
ந சாஹங் அபி⁴ஜானாமி, அஹந்த்வா த⁴னமாப⁴த’’ந்தி. –
Na cāhaṃ abhijānāmi, ahantvā dhanamābhata’’nti. –
அத்தனோ அஜ்ஜா²ஸயானுரூபங் து³தியகா³தா²ய வுத்தாய ஸுலஸா டா²னுப்பத்திகாரணங் படிலபி⁴த்வா ‘‘அயங் சோரோ மய்ஹங் ஜீவிதங் ந த³ஸ்ஸதி, உபாயேன நங் பட²மதரங் பபாதே பாதெத்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா கா³தா²த்³வயமாஹ –
Attano ajjhāsayānurūpaṃ dutiyagāthāya vuttāya sulasā ṭhānuppattikāraṇaṃ paṭilabhitvā ‘‘ayaṃ coro mayhaṃ jīvitaṃ na dassati, upāyena naṃ paṭhamataraṃ papāte pātetvā jīvitakkhayaṃ pāpessāmī’’ti cintetvā gāthādvayamāha –
20.
20.
‘‘யதோ ஸராமி அத்தானங், யதோ பத்தாஸ்மி விஞ்ஞுதங்;
‘‘Yato sarāmi attānaṃ, yato pattāsmi viññutaṃ;
ந சாஹங் அபி⁴ஜானாமி, அஞ்ஞங் பியதரங் தயா.
Na cāhaṃ abhijānāmi, aññaṃ piyataraṃ tayā.
21.
21.
‘‘ஏஹி தங் உபகூ³ஹிஸ்ஸங், கரிஸ்ஸஞ்ச பத³க்கி²ணங்;
‘‘Ehi taṃ upagūhissaṃ, karissañca padakkhiṇaṃ;
ந ஹி தா³னி புன அத்தி², மம துய்ஹஞ்ச ஸங்க³மோ’’தி.
Na hi dāni puna atthi, mama tuyhañca saṅgamo’’ti.
ஸத்துகோ தஸ்ஸாதி⁴ப்பாயங் அஜானந்தோ ‘‘ஸாது⁴, ப⁴த்³தே³, ஏஹி உபகூ³ஹஸ்ஸு ம’’ந்தி ஆஹ. ஸுலஸா தங் திக்க²த்துங் பத³க்கி²ணங் கத்வா உபகூ³ஹித்வா ‘‘இதா³னி தங், ஸாமி, சதூஸு பஸ்ஸேஸு வந்தி³ஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா பாத³பிட்டி²யங் ஸீஸங் ட²பெத்வா பா³ஹுபஸ்ஸே வந்தி³த்வா பச்சி²மபஸ்ஸங் க³ந்த்வா வந்த³மானா விய ஹுத்வா நாக³ப³லா க³ணிகா சோரங் த்³வீஸு பச்சா²பாதே³ஸு க³ஹெத்வா ஹெட்டா² ஸீஸங் கத்வா ஸதபோரிஸே நரகே கி²பி. ஸோ தத்தே²வ சுண்ணவிசுண்ணங் பத்வா மரி. தங் கிரியங் தி³ஸ்வா பப்³ப³தமத்த²கே நிப்³ப³த்ததே³வதா இமா கா³தா² அபா⁴ஸி –
Sattuko tassādhippāyaṃ ajānanto ‘‘sādhu, bhadde, ehi upagūhassu ma’’nti āha. Sulasā taṃ tikkhattuṃ padakkhiṇaṃ katvā upagūhitvā ‘‘idāni taṃ, sāmi, catūsu passesu vandissāmī’’ti vatvā pādapiṭṭhiyaṃ sīsaṃ ṭhapetvā bāhupasse vanditvā pacchimapassaṃ gantvā vandamānā viya hutvā nāgabalā gaṇikā coraṃ dvīsu pacchāpādesu gahetvā heṭṭhā sīsaṃ katvā sataporise narake khipi. So tattheva cuṇṇavicuṇṇaṃ patvā mari. Taṃ kiriyaṃ disvā pabbatamatthake nibbattadevatā imā gāthā abhāsi –
22.
22.
‘‘ந ஹி ஸப்³பே³ஸு டா²னேஸு, புரிஸோ ஹோதி பண்டி³தோ;
‘‘Na hi sabbesu ṭhānesu, puriso hoti paṇḍito;
இத்தீ²பி பண்டி³தா ஹோதி, தத்த² தத்த² விசக்க²ணா.
Itthīpi paṇḍitā hoti, tattha tattha vicakkhaṇā.
23.
23.
‘‘ந ஹி ஸப்³பே³ஸு டா²னேஸு, புரிஸோ ஹோதி பண்டி³தோ;
‘‘Na hi sabbesu ṭhānesu, puriso hoti paṇḍito;
இத்தீ²பி பண்டி³தா ஹோதி, லஹுங் அத்த²ங் விசிந்திகா.
Itthīpi paṇḍitā hoti, lahuṃ atthaṃ vicintikā.
24.
24.
‘‘லஹுஞ்ச வத கி²ப்பஞ்ச, நிகட்டே² ஸமசேதயி;
‘‘Lahuñca vata khippañca, nikaṭṭhe samacetayi;
மிக³ங் புண்ணாயதேனேவ, ஸுலஸா ஸத்துகங் வதி⁴.
Migaṃ puṇṇāyateneva, sulasā sattukaṃ vadhi.
25.
25.
‘‘யோத⁴ உப்பதிதங் அத்த²ங், ந கி²ப்பமனுபு³ஜ்ஜ²தி;
‘‘Yodha uppatitaṃ atthaṃ, na khippamanubujjhati;
ஸோ ஹஞ்ஞதி மந்த³மதி, சோரோவ கி³ரிக³ப்³ப⁴ரே.
So haññati mandamati, corova girigabbhare.
26.
26.
‘‘யோ ச உப்பதிதங் அத்த²ங், கி²ப்பமேவ நிபோ³த⁴தி;
‘‘Yo ca uppatitaṃ atthaṃ, khippameva nibodhati;
முச்சதே ஸத்துஸம்பா³தா⁴, ஸுலஸா ஸத்துகாமிவா’’தி.
Muccate sattusambādhā, sulasā sattukāmivā’’ti.
தத்த² பண்டி³தா ஹோதீதி இத்தீ²பி பண்டி³தா தத்த² தத்த² விசக்க²ணா ஹோதி, அத² வா இத்தீ² பண்டி³தா சேவ தத்த² தத்த² விசக்க²ணா ச ஹோதி. லஹுங் அத்த²ங் விசிந்திகாதி லஹுங் கி²ப்பங் அத்த²ங் விசிந்திகா. லஹுஞ்ச வதாதி அத³ந்த⁴ஞ்ச வத. கி²ப்பஞ்சாதி அசிரேனேவ. நிகட்டே² ஸமசேதயீதி ஸந்திகே டி²தாவ தஸ்ஸ மரணூபாயங் சிந்தேஸி. புண்ணாயதேனேவாதி பூரிதத⁴னுஸ்மிங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா² சே²கோ மிக³லுத்³த³கோ ஸகண்ட³புண்ணத⁴னுஸ்மிங் கி²ப்பங் மிக³ங் வத⁴தி, ஏவங் ஸுலஸா ஸத்துகங் வதீ⁴தி. யோதா⁴தி யோ இமஸ்மிங் ஸத்தலோகே. நிபோ³த⁴தீதி ஜானாதி. ஸத்துகாமிவாதி ஸத்துகா இவ, யதா² ஸுலஸா முத்தா, ஏவங் முச்சதீதி அத்தோ².
Tattha paṇḍitā hotīti itthīpi paṇḍitā tattha tattha vicakkhaṇā hoti, atha vā itthī paṇḍitā ceva tattha tattha vicakkhaṇā ca hoti. Lahuṃ atthaṃ vicintikāti lahuṃ khippaṃ atthaṃ vicintikā. Lahuñca vatāti adandhañca vata. Khippañcāti acireneva. Nikaṭṭhe samacetayīti santike ṭhitāva tassa maraṇūpāyaṃ cintesi. Puṇṇāyatenevāti pūritadhanusmiṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – yathā cheko migaluddako sakaṇḍapuṇṇadhanusmiṃ khippaṃ migaṃ vadhati, evaṃ sulasā sattukaṃ vadhīti. Yodhāti yo imasmiṃ sattaloke. Nibodhatīti jānāti. Sattukāmivāti sattukā iva, yathā sulasā muttā, evaṃ muccatīti attho.
இதி ஸுலஸா சோரங் வதி⁴த்வா பப்³ப³தா ஓருய்ஹ அத்தனோ பரிஜனஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘அய்யபுத்தோ கஹ’’ந்தி புட்டா² ‘‘மா தங் புச்ச²தா²’’தி வத்வா ரத²ங் அபி⁴ருஹித்வா நக³ரமேவ பாவிஸி.
Iti sulasā coraṃ vadhitvā pabbatā oruyha attano parijanassa santikaṃ gantvā ‘‘ayyaputto kaha’’nti puṭṭhā ‘‘mā taṃ pucchathā’’ti vatvā rathaṃ abhiruhitvā nagarameva pāvisi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி ‘‘ததா³ தே உபோ⁴பி இமேயேவ அஹேஸுங், தே³வதா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi ‘‘tadā te ubhopi imeyeva ahesuṃ, devatā pana ahameva ahosi’’nti.
ஸுலஸாஜாதகவண்ணனா ததியா.
Sulasājātakavaṇṇanā tatiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 419. ஸுலஸாஜாதகங் • 419. Sulasājātakaṃ