Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
4. ஸுமனவக்³கோ³
4. Sumanavaggo
1. ஸுமனஸுத்தவண்ணனா
1. Sumanasuttavaṇṇanā
31. சதுத்த²ஸ்ஸ பட²மே ஸுமனா ராஜகுமாரீதி மஹாஸக்காரங் கத்வா பத்த²னங் பத்தெ²த்வா ஏவங் லத்³த⁴னாமா ராஜகஞ்ஞா. விபஸ்ஸிஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴காலஸ்மிங் ஹி நாக³ரேஸு ‘‘யுத்³த⁴ம்பி கத்வா ஸத்தா²ரங் அம்ஹாகங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமா’’தி ஸேனாபதிங் நிஸ்ஸாய பு³த்³த⁴ப்பமுக²ங் ஸங்க⁴ங் லபி⁴த்வா படிபாடியா புஞ்ஞானி காதுங் ஆரத்³தே⁴ஸு ஸப்³ப³பட²மதி³வஸோ ஸேனாபதிஸ்ஸ வாரோ அஹோஸி. தஸ்மிங் தி³வஸே ஸேனாபதி மஹாதா³னங் ஸஜ்ஜெத்வா ‘‘அஜ்ஜ யதா² அஞ்ஞோ கோசி ஏகபி⁴க்க²ம்பி ந தே³தி, ஏவங் ரக்க²தா²’’தி ஸமந்தா புரிஸே ட²பேஸி. தங்தி³வஸங் ஸெட்டி²ப⁴ரியா ரோத³மானா பஞ்சஹி குமாரிகாஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் கீளித்வா ஆக³தங் தீ⁴தரங் ஆஹ – ‘‘ஸசே, அம்ம, தவ பிதா ஜீவெய்ய, அஜ்ஜாஹங் பட²மங் த³ஸப³லங் போ⁴ஜெய்ய’’ந்தி. ஸா தங் ஆஹ – ‘‘அம்ம, மா சிந்தயி, அஹங் ததா² கரிஸ்ஸாமி, யதா² பு³த்³த⁴ப்பமுகோ² ஸங்கோ⁴ அம்ஹாகங் பட²மங் பி⁴க்க²ங் பு⁴ஞ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி. ததோ ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகாய ஸுவண்ணபாதியா நிருத³கபாயாஸங் பூரெத்வா ஸப்பிமது⁴ஸக்க²ராதீ³ஹி அபி⁴ஸங்க²ரித்வா அஞ்ஞிஸ்ஸா பாதியா படிகுஜ்ஜித்வா தங் ஸுமனமாலாகு³ளேஹி பரிக்கி²பித்வா மாலாகு³ளஸதி³ஸங் கத்வா ப⁴க³வதோ கா³மங் பவிஸனவேலாய ஸயமேவ உக்கி²பித்வா தா⁴திக³ணபரிவுதா க⁴ரா நிக்க²மி.
31. Catutthassa paṭhame sumanā rājakumārīti mahāsakkāraṃ katvā patthanaṃ patthetvā evaṃ laddhanāmā rājakaññā. Vipassisammāsambuddhakālasmiṃ hi nāgaresu ‘‘yuddhampi katvā satthāraṃ amhākaṃ gaṇhissāmā’’ti senāpatiṃ nissāya buddhappamukhaṃ saṅghaṃ labhitvā paṭipāṭiyā puññāni kātuṃ āraddhesu sabbapaṭhamadivaso senāpatissa vāro ahosi. Tasmiṃ divase senāpati mahādānaṃ sajjetvā ‘‘ajja yathā añño koci ekabhikkhampi na deti, evaṃ rakkhathā’’ti samantā purise ṭhapesi. Taṃdivasaṃ seṭṭhibhariyā rodamānā pañcahi kumārikāsatehi saddhiṃ kīḷitvā āgataṃ dhītaraṃ āha – ‘‘sace, amma, tava pitā jīveyya, ajjāhaṃ paṭhamaṃ dasabalaṃ bhojeyya’’nti. Sā taṃ āha – ‘‘amma, mā cintayi, ahaṃ tathā karissāmi, yathā buddhappamukho saṅgho amhākaṃ paṭhamaṃ bhikkhaṃ bhuñjissatī’’ti. Tato satasahassagghanikāya suvaṇṇapātiyā nirudakapāyāsaṃ pūretvā sappimadhusakkharādīhi abhisaṅkharitvā aññissā pātiyā paṭikujjitvā taṃ sumanamālāguḷehi parikkhipitvā mālāguḷasadisaṃ katvā bhagavato gāmaṃ pavisanavelāya sayameva ukkhipitvā dhātigaṇaparivutā gharā nikkhami.
அந்தராமக்³கே³ ஸேனாபதினோ உபட்டா²கா, ‘‘அம்ம, மா இதோ ஆக³மா’’தி வத³ந்தி. மஹாபுஞ்ஞா நாம மனாபகதா² ஹொந்தி, ந ச தேஸங் புனப்புனங் ப⁴ணந்தானங் கதா² படிக்கி²பிதுங் ஸக்கா ஹோதி. ஸா ‘‘சூளபித, மஹாபித, மாதுல, கிஸ்ஸ தும்ஹே க³ந்துங் ந தே³தா²’’தி ஆஹ. ஸேனாபதினா ‘‘அஞ்ஞஸ்ஸ கஸ்ஸசி கா²த³னீயங் போ⁴ஜனீயங் மா தே³தா²’’தி ட²பிதம்ஹ, அம்மாதி. கிங் பன மம ஹத்தே² கா²த³னீயங் போ⁴ஜனீயங் பஸ்ஸதா²தி? மாலாகு³ளங் பஸ்ஸாமாதி. கிங் தும்ஹாகங் ஸேனாபதி மாலாபூஜம்பி காதுங் ந தே³தீதி? தே³தி, அம்மாதி. தேன ஹி அபேதா²தி ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா ‘‘மாலாகு³ளங் க³ண்ஹத² ப⁴க³வா’’தி ஆஹ. ப⁴க³வா ஏகங் ஸேனாபதிஸ்ஸ உபட்டா²கங் ஓலோகெத்வா மாலாகு³ளங் க³ண்ஹாபேஸி. ஸா ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா ‘‘ப⁴வாப⁴வாபி⁴னிப்³ப³த்தியங் மே ஸதி பரிதஸ்ஸனஜீவிதங் நாம மா ஹோது, அயங் ஸுமனமாலா விய நிப்³ப³த்தனிப்³ப³த்தட்டா²னே பியாவ ஹோமி, நாமேன ச ஸுமனாயேவா’’தி பத்த²னங் கத்வா ஸத்தா²ரா ‘‘ஸுகி²னீ ஹோஹீ’’தி வுத்தா வந்தி³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா பக்காமி.
Antarāmagge senāpatino upaṭṭhākā, ‘‘amma, mā ito āgamā’’ti vadanti. Mahāpuññā nāma manāpakathā honti, na ca tesaṃ punappunaṃ bhaṇantānaṃ kathā paṭikkhipituṃ sakkā hoti. Sā ‘‘cūḷapita, mahāpita, mātula, kissa tumhe gantuṃ na dethā’’ti āha. Senāpatinā ‘‘aññassa kassaci khādanīyaṃ bhojanīyaṃ mā dethā’’ti ṭhapitamha, ammāti. Kiṃ pana mama hatthe khādanīyaṃ bhojanīyaṃ passathāti? Mālāguḷaṃ passāmāti. Kiṃ tumhākaṃ senāpati mālāpūjampi kātuṃ na detīti? Deti, ammāti. Tena hi apethāti bhagavantaṃ upasaṅkamitvā ‘‘mālāguḷaṃ gaṇhatha bhagavā’’ti āha. Bhagavā ekaṃ senāpatissa upaṭṭhākaṃ oloketvā mālāguḷaṃ gaṇhāpesi. Sā bhagavantaṃ vanditvā ‘‘bhavābhavābhinibbattiyaṃ me sati paritassanajīvitaṃ nāma mā hotu, ayaṃ sumanamālā viya nibbattanibbattaṭṭhāne piyāva homi, nāmena ca sumanāyevā’’ti patthanaṃ katvā satthārā ‘‘sukhinī hohī’’ti vuttā vanditvā padakkhiṇaṃ katvā pakkāmi.
ப⁴க³வாபி ஸேனாபதிஸ்ஸ கே³ஹங் க³ந்த்வா பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதி³. ஸேனாபதி யாகு³ங் க³ஹெத்வா உபக³ஞ்சி², ஸத்தா² ஹத்தே²ன பத்தங் பித³ஹி. நிஸின்னோ, ப⁴ந்தே, பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴தி . அத்தி² நோ ஏகோ அந்தராமக்³கே³ பிண்ட³பாதோ லத்³தோ⁴தி? மாலங் அபனெத்வா பிண்ட³பாதங் அத்³த³ஸ. சூளுபட்டா²கோ ஆஹ – ‘‘ஸாமி மாலாதி மங் வத்வா மாதுகா³மோ வஞ்சேஸீ’’தி. பாயாஸோ ப⁴க³வந்தங் ஆதி³ங் கத்வா ஸப்³ப³பி⁴க்கூ²னங் பஹோஸி. ஸேனாபதி அத்தனோ தெ³ய்யத⁴ம்மங் அதா³ஸி. ஸத்தா² ப⁴த்தகிச்சங் கத்வா மங்க³லங் வத்வா பக்காமி. ஸேனாபதி ‘‘கா நாம ஸா பிண்ட³பாதமதா³ஸீ’’தி புச்சி². ஸெட்டி²தீ⁴தா ஸாமீதி. ஸப்பஞ்ஞா இத்தீ², ஏவரூபாய க⁴ரே வஸந்தியா புரிஸஸ்ஸ ஸக்³க³ஸம்பத்தி நாம ந து³ல்லபா⁴தி கங் ஆனெத்வா ஜெட்ட²கட்டா²னே ட²பேஸி?
Bhagavāpi senāpatissa gehaṃ gantvā paññattāsane nisīdi. Senāpati yāguṃ gahetvā upagañchi, satthā hatthena pattaṃ pidahi. Nisinno, bhante, bhikkhusaṅghoti . Atthi no eko antarāmagge piṇḍapāto laddhoti? Mālaṃ apanetvā piṇḍapātaṃ addasa. Cūḷupaṭṭhāko āha – ‘‘sāmi mālāti maṃ vatvā mātugāmo vañcesī’’ti. Pāyāso bhagavantaṃ ādiṃ katvā sabbabhikkhūnaṃ pahosi. Senāpati attano deyyadhammaṃ adāsi. Satthā bhattakiccaṃ katvā maṅgalaṃ vatvā pakkāmi. Senāpati ‘‘kā nāma sā piṇḍapātamadāsī’’ti pucchi. Seṭṭhidhītā sāmīti. Sappaññā itthī, evarūpāya ghare vasantiyā purisassa saggasampatti nāma na dullabhāti kaṃ ānetvā jeṭṭhakaṭṭhāne ṭhapesi?
ஸா பிதுகே³ஹே ச ஸேனாபதிகே³ஹே ச த⁴னங் க³ஹெத்வா யாவதாயுகங் ததா²க³தஸ்ஸ தா³னங் த³த்வா புஞ்ஞானி கரித்வா ததோ சுதா காமாவசரதே³வலோகே நிப்³ப³த்தி. நிப்³ப³த்தக்க²ணேயேவ ஜாணுப்பமாணேன ஓதி⁴னா ஸகலங் தே³வலோகங் பரிபூரயமானங் ஸுமனவஸ்ஸங் வஸ்ஸி. தே³வதா ‘‘அயங் அத்தனாவ அத்தனோ நாமங் க³ஹெத்வா ஆக³தா’’தி ‘‘ஸுமனா தே³வதீ⁴தா’’த்வேவஸ்ஸா நாமங் அகங்ஸு. ஸா ஏகனவுதிகப்பே தே³வேஸு ச மனுஸ்ஸேஸு ச ஸங்ஸரந்தீ நிப்³ப³த்தனிப்³ப³த்தட்டா²னே அவிஜஹிதஸுமனவஸ்ஸா ‘‘ஸுமனா ஸுமனா’’த்வேவ நாமா அஹோஸி. இமஸ்மிங் பன காலே கோஸலரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. தாபி பஞ்சஸதா குமாரிகா தங்தி³வஸஞ்ஞேவ தஸ்மிங் தஸ்மிங் குலே படிஸந்தி⁴ங் க³ஹெத்வா ஏகதி³வஸேயேவ ஸப்³பா³ மாதுகுச்சி²தோ நிக்க²மிங்ஸு. தங்க²ணங்யேவ ஜாணுப்பமாணேன ஓதி⁴னா ஸுமனவஸ்ஸங் வஸ்ஸி. தங் தி³ஸ்வா ராஜா ‘‘புப்³பே³ கதாபி⁴னீஹாரா ஏஸா ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி துட்ட²மானஸோ ‘‘தீ⁴தா மே அத்தனாவ அத்தனோ நாமங் க³ஹெத்வா ஆக³தா’’தி ஸுமனாத்வேவஸ்ஸா நாமங் கத்வா ‘‘மய்ஹங் தீ⁴தா ந ஏகிகாவ நிப்³ப³த்திஸ்ஸதீ’’தி நக³ரங் விசினாபெந்தோ ‘பஞ்ச தா³ரிகாஸதானி ஜாதானீ’’தி ஸுத்வா ஸப்³பா³ அத்தனாவ போஸாபேஸி. மாஸே மாஸே ஸம்பதே ‘‘ஆனெத்வா மம தீ⁴து த³ஸ்ஸேதா²’’தி ஆஹ. ஏவமேஸா மஹாஸக்காரங் கத்வா பத்த²னங் பத்தெ²த்வா ஏவங்லத்³த⁴னாமாதி வேதி³தப்³பா³.
Sā pitugehe ca senāpatigehe ca dhanaṃ gahetvā yāvatāyukaṃ tathāgatassa dānaṃ datvā puññāni karitvā tato cutā kāmāvacaradevaloke nibbatti. Nibbattakkhaṇeyeva jāṇuppamāṇena odhinā sakalaṃ devalokaṃ paripūrayamānaṃ sumanavassaṃ vassi. Devatā ‘‘ayaṃ attanāva attano nāmaṃ gahetvā āgatā’’ti ‘‘sumanā devadhītā’’tvevassā nāmaṃ akaṃsu. Sā ekanavutikappe devesu ca manussesu ca saṃsarantī nibbattanibbattaṭṭhāne avijahitasumanavassā ‘‘sumanā sumanā’’tveva nāmā ahosi. Imasmiṃ pana kāle kosalarañño aggamahesiyā kucchismiṃ paṭisandhiṃ gaṇhi. Tāpi pañcasatā kumārikā taṃdivasaññeva tasmiṃ tasmiṃ kule paṭisandhiṃ gahetvā ekadivaseyeva sabbā mātukucchito nikkhamiṃsu. Taṃkhaṇaṃyeva jāṇuppamāṇena odhinā sumanavassaṃ vassi. Taṃ disvā rājā ‘‘pubbe katābhinīhārā esā bhavissatī’’ti tuṭṭhamānaso ‘‘dhītā me attanāva attano nāmaṃ gahetvā āgatā’’ti sumanātvevassā nāmaṃ katvā ‘‘mayhaṃ dhītā na ekikāva nibbattissatī’’ti nagaraṃ vicināpento ‘pañca dārikāsatāni jātānī’’ti sutvā sabbā attanāva posāpesi. Māse māse sampate ‘‘ānetvā mama dhītu dassethā’’ti āha. Evamesā mahāsakkāraṃ katvā patthanaṃ patthetvā evaṃladdhanāmāti veditabbā.
தஸ்ஸா ஸத்தவஸ்ஸிககாலே அனாத²பிண்டி³கேன விஹாரங் நிட்டா²பெத்வா ததா²க³தஸ்ஸ தூ³தே பேஸிதே ஸத்தா² பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவாரோ ஸாவத்தி²ங் அக³மாஸி. அனாத²பிண்டி³கோ க³ந்த்வா ராஜானங் ஏவமாஹ – ‘‘மஹாராஜ, ஸத்து² இதா⁴க³மனங் அம்ஹாகம்பி மங்க³லங் தும்ஹாகம்பி மங்க³லமேவ, ஸுமனங் ராஜகுமாரிங் பஞ்சஹி தா³ரிகாஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் புண்ணக⁴டே ச க³ந்த⁴மாலாதீ³னி ச கா³ஹாபெத்வா த³ஸப³லஸ்ஸ பச்சுக்³க³மனங் பேஸேதா²’’தி. ராஜா ‘‘ஸாது⁴ மஹாஸெட்டீ²’’தி ததா² அகாஸி. ஸாபி ரஞ்ஞா வுத்தனயேனேவ க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி பூஜெத்வா ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. ஸத்தா² தஸ்ஸா த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸா பஞ்சஹி குமாரிகாஸதேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டா²ஸி. அஞ்ஞானிபி பஞ்ச தா³ரிகாஸதானி பஞ்ச மாதுகா³மஸதானி பஞ்ச உபாஸகஸதானி தஸ்மிங்யேவ க²ணே ஸோதாபத்திப²லங் பாபுணிங்ஸு. ஏவங் தஸ்மிங் தி³வஸே அந்தராமக்³கே³யேவ த்³வே ஸோதாபன்னஸஹஸ்ஸானி ஜாதானி.
Tassā sattavassikakāle anāthapiṇḍikena vihāraṃ niṭṭhāpetvā tathāgatassa dūte pesite satthā bhikkhusaṅghaparivāro sāvatthiṃ agamāsi. Anāthapiṇḍiko gantvā rājānaṃ evamāha – ‘‘mahārāja, satthu idhāgamanaṃ amhākampi maṅgalaṃ tumhākampi maṅgalameva, sumanaṃ rājakumāriṃ pañcahi dārikāsatehi saddhiṃ puṇṇaghaṭe ca gandhamālādīni ca gāhāpetvā dasabalassa paccuggamanaṃ pesethā’’ti. Rājā ‘‘sādhu mahāseṭṭhī’’ti tathā akāsi. Sāpi raññā vuttanayeneva gantvā satthāraṃ vanditvā gandhamālādīhi pūjetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Satthā tassā dhammaṃ desesi. Sā pañcahi kumārikāsatehi saddhiṃ sotāpattiphale patiṭṭhāsi. Aññānipi pañca dārikāsatāni pañca mātugāmasatāni pañca upāsakasatāni tasmiṃyeva khaṇe sotāpattiphalaṃ pāpuṇiṃsu. Evaṃ tasmiṃ divase antarāmaggeyeva dve sotāpannasahassāni jātāni.
யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமீதி கஸ்மா உபஸங்கமீதி? பஞ்ஹங் புச்சி²துகாமதாய. கஸ்ஸபஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴காலே கிர ஸஹாயகா த்³வே பி⁴க்கூ² அஹேஸுங். தேஸு ஏகோ ஸாரணீயத⁴ம்மங் பூரேதி, ஏகோ ப⁴த்தக்³க³வத்தங். ஸாரணீயத⁴ம்மபூரகோ இதரங் ஆஹ – ‘‘ஆவுஸோ, அதி³ன்னஸ்ஸ ப²லங் நாம நத்தி², அத்தனா லத்³த⁴ங் பரேஸங் த³த்வா பு⁴ஞ்ஜிதுங் வட்டதீ’’தி. இதரோ பன ஆஹ – ‘‘ஆவுஸோ, த்வங் ந ஜானாஸி, தெ³ய்யத⁴ம்மங் நாம வினிபாதேதுங் ந வட்டதி, அத்தனோ யாபனமத்தமேவ க³ண்ஹந்தேன ப⁴த்தக்³க³வத்தங் பூரேதுங் வட்டதீ’’தி. தேஸு ஏகோபி ஏகங் அத்தனோ ஓவாதே³ ஓதாரேதுங் நாஸக்கி². த்³வேபி அத்தனோ படிபத்திங் பூரெத்வா ததோ சுதா காமாவசரதே³வலோகே நிப்³ப³த்திங்ஸு. தத்த² ஸாரணீயத⁴ம்மபூரகோ இதரங் பஞ்சஹி த⁴ம்மேஹி அதி⁴க³ண்ஹி.
Yena bhagavā tenupasaṅkamīti kasmā upasaṅkamīti? Pañhaṃ pucchitukāmatāya. Kassapasammāsambuddhakāle kira sahāyakā dve bhikkhū ahesuṃ. Tesu eko sāraṇīyadhammaṃ pūreti, eko bhattaggavattaṃ. Sāraṇīyadhammapūrako itaraṃ āha – ‘‘āvuso, adinnassa phalaṃ nāma natthi, attanā laddhaṃ paresaṃ datvā bhuñjituṃ vaṭṭatī’’ti. Itaro pana āha – ‘‘āvuso, tvaṃ na jānāsi, deyyadhammaṃ nāma vinipātetuṃ na vaṭṭati, attano yāpanamattameva gaṇhantena bhattaggavattaṃ pūretuṃ vaṭṭatī’’ti. Tesu ekopi ekaṃ attano ovāde otāretuṃ nāsakkhi. Dvepi attano paṭipattiṃ pūretvā tato cutā kāmāvacaradevaloke nibbattiṃsu. Tattha sāraṇīyadhammapūrako itaraṃ pañcahi dhammehi adhigaṇhi.
ஏவங் தே தே³வேஸு ச மனுஸ்ஸேஸு ச ஸங்ஸரந்தா ஏகங் பு³த்³த⁴ந்தரங் கே²பெத்வா இமஸ்மிங் காலே ஸாவத்தி²யங் நிப்³ப³த்திங்ஸு. ஸாரணீயத⁴ம்மபூரகோ கோஸலரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி , இதரோ தஸ்ஸாயேவ உபட்டா²கஇத்தி²யா குச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. தே த்³வேபி ஜனா ஏகதி³வஸேனேவ ஜாயிங்ஸு. தே நாமக்³க³ஹணதி³வஸே ந்ஹாபெத்வா ஸிரிக³ப்³பே⁴ நிபஜ்ஜாபெத்வா த்³வின்னம்பி மாதரோ ப³ஹி ஸக்காரங் ஸங்வித³ஹிங்ஸு. தேஸு ஸாரணீயத⁴ம்மபூரகோ அக்கீ²னி உம்மீலெத்வா மஹந்தங் ஸேதச்ச²த்தங் ஸுபஞ்ஞத்தங் ஸிரிஸயனங் அலங்கதபடியத்தஞ்ச நிவேஸனங் தி³ஸ்வா ‘‘ஏகஸ்மிங் ராஜகுலே நிப்³ப³த்தொஸ்மீ’’தி அஞ்ஞாஸி. ஸோ ‘‘கிங் நு கோ² கம்மங் கத்வா இத⁴ நிப்³ப³த்தொஸ்மீ’’தி ஆவஜ்ஜெந்தோ ‘‘ஸாரணீயத⁴ம்மனிஸ்ஸந்தே³னா’’தி ஞத்வா ‘‘ஸஹாயோ மே குஹிங் நு கோ² நிப்³ப³த்தோ’’தி ஆவஜ்ஜெந்தோ நீசஸயனே நிபன்னங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் ப⁴த்தக்³க³வத்தங் பூரேமீதி மம வசனங் ந க³ண்ஹி, இமஸ்மிங் இதா³னி தங் டா²னே நிக்³க³ண்ஹிதுங் வட்டதீ’’தி ‘‘ஸம்ம மம வசனங் நாகாஸீ’’தி ஆஹ. அத² கிங் ஜாதந்தி. பஸ்ஸ மய்ஹங் ஸம்பத்திங், ஸேதச்ச²த்தஸ்ஸ ஹெட்டா² ஸிரிஸயனே நிபன்னொஸ்மி, த்வங் நீசமஞ்சே த²த்³த⁴அத்த²ரணமத்தே நிபன்னோஸீதி. கிங் பன த்வங் ஏதங் நிஸ்ஸாய மானங் கரோஸி, நனு வேளுஸலாகாஹி கத்வா பிலோதிகாய பலிவேடி²தங் ஸப்³ப³மேதங் பத²வீதா⁴துமத்தமேவாதி?
Evaṃ te devesu ca manussesu ca saṃsarantā ekaṃ buddhantaraṃ khepetvā imasmiṃ kāle sāvatthiyaṃ nibbattiṃsu. Sāraṇīyadhammapūrako kosalarañño aggamahesiyā kucchismiṃ paṭisandhiṃ gaṇhi , itaro tassāyeva upaṭṭhākaitthiyā kucchismiṃ paṭisandhiṃ gaṇhi. Te dvepi janā ekadivaseneva jāyiṃsu. Te nāmaggahaṇadivase nhāpetvā sirigabbhe nipajjāpetvā dvinnampi mātaro bahi sakkāraṃ saṃvidahiṃsu. Tesu sāraṇīyadhammapūrako akkhīni ummīletvā mahantaṃ setacchattaṃ supaññattaṃ sirisayanaṃ alaṅkatapaṭiyattañca nivesanaṃ disvā ‘‘ekasmiṃ rājakule nibbattosmī’’ti aññāsi. So ‘‘kiṃ nu kho kammaṃ katvā idha nibbattosmī’’ti āvajjento ‘‘sāraṇīyadhammanissandenā’’ti ñatvā ‘‘sahāyo me kuhiṃ nu kho nibbatto’’ti āvajjento nīcasayane nipannaṃ disvā ‘‘ayaṃ bhattaggavattaṃ pūremīti mama vacanaṃ na gaṇhi, imasmiṃ idāni taṃ ṭhāne niggaṇhituṃ vaṭṭatī’’ti ‘‘samma mama vacanaṃ nākāsī’’ti āha. Atha kiṃ jātanti. Passa mayhaṃ sampattiṃ, setacchattassa heṭṭhā sirisayane nipannosmi, tvaṃ nīcamañce thaddhaattharaṇamatte nipannosīti. Kiṃ pana tvaṃ etaṃ nissāya mānaṃ karosi, nanu veḷusalākāhi katvā pilotikāya paliveṭhitaṃ sabbametaṃ pathavīdhātumattamevāti?
ஸுமனா தேஸங் கத²ங் ஸுத்வா ‘‘மம பா⁴திகானங் ஸந்திகே கோசி நத்தீ²’’தி தேஸங் ஸமீபங் க³ச்ச²ந்தீ த்³வாரங் நிஸ்ஸாய டி²தா ‘‘தா⁴தூ’’தி வசனங் ஸுத்வா ‘‘இத³ங் தா⁴தூதி வசனங் ப³ஹித்³தா⁴ நத்தி². மம பா⁴திகா ஸமணதே³வபுத்தா ப⁴விஸ்ஸந்தீ’’தி சிந்தெத்வா – ‘‘ஸசாஹங் ‘இமே ஏவங் கதெ²ந்தீ’தி மாதாபிதூனங் கதெ²ஸ்ஸாமி, ‘அமனுஸ்ஸா ஏதே’தி நீஹராபெஸ்ஸந்தி. இத³ங் காரணங் அஞ்ஞஸ்ஸ அகதெ²த்வா கங்க²ச்சே²த³கங் புரிஸஹேரஞ்ஞிகங் மம பிதரங் மஹாகோ³தமத³ஸப³லங்யேவ புச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி பு⁴த்தபாதராஸா ராஜானங் உபஸங்கமித்வா ‘‘த³ஸப³லஸ்ஸ உபட்டா²னங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ராஜா பஞ்ச ரத²ஸதானி யோஜாபேஸி. ஜம்பு³தீ³பதலஸ்மிஞ்ஹி திஸ்ஸோவ குமாரியோ பிதூனங் ஸந்திகா பஞ்ச ரத²ஸதானி லபி⁴ங்ஸு – பி³ம்பி³ஸாரரஞ்ஞோ தீ⁴தா சுந்தீ³ ராஜகஞ்ஞா, த⁴னஞ்சயஸ்ஸ ஸெட்டி²ஸ்ஸ தீ⁴தா விஸாகா², அயங் ஸுமனா ராஜகஞ்ஞாதி. ஸா க³ந்த⁴மாலங் ஆதா³ய ரதே² டி²தா பஞ்சரத²ஸதபரிவாரா ‘‘இமங் பஞ்ஹங் புச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி.
Sumanā tesaṃ kathaṃ sutvā ‘‘mama bhātikānaṃ santike koci natthī’’ti tesaṃ samīpaṃ gacchantī dvāraṃ nissāya ṭhitā ‘‘dhātū’’ti vacanaṃ sutvā ‘‘idaṃ dhātūti vacanaṃ bahiddhā natthi. Mama bhātikā samaṇadevaputtā bhavissantī’’ti cintetvā – ‘‘sacāhaṃ ‘ime evaṃ kathentī’ti mātāpitūnaṃ kathessāmi, ‘amanussā ete’ti nīharāpessanti. Idaṃ kāraṇaṃ aññassa akathetvā kaṅkhacchedakaṃ purisaheraññikaṃ mama pitaraṃ mahāgotamadasabalaṃyeva pucchissāmī’’ti bhuttapātarāsā rājānaṃ upasaṅkamitvā ‘‘dasabalassa upaṭṭhānaṃ gamissāmī’’ti āha. Rājā pañca rathasatāni yojāpesi. Jambudīpatalasmiñhi tissova kumāriyo pitūnaṃ santikā pañca rathasatāni labhiṃsu – bimbisārarañño dhītā cundī rājakaññā, dhanañcayassa seṭṭhissa dhītā visākhā, ayaṃ sumanā rājakaññāti. Sā gandhamālaṃ ādāya rathe ṭhitā pañcarathasataparivārā ‘‘imaṃ pañhaṃ pucchissāmī’’ti yena bhagavā tenupasaṅkami.
இத⁴ஸ்ஸூதி இத⁴ ப⁴வெய்யுங். ஏகோ தா³யகோதி ஏகோ அத்தனா லத்³த⁴லாப⁴தோ பரஸ்ஸ த³த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜனகோ ஸாரணீயத⁴ம்மபூரகோ. ஏகோ அதா³யகோதி ஏகோ அத்தனா லத்³த⁴ங் பரஸ்ஸ அத³த்வா பரிபு⁴ஞ்ஜனகோ ப⁴த்தக்³க³வத்தபூரகோ. தே³வபூ⁴தானங் பன நேஸந்தி தே³வபூ⁴தானங் ஏதேஸங். அதி⁴க³ண்ஹாதீதி அதி⁴ப⁴வித்வா க³ண்ஹாதி அஜ்ஜொ²த்த²ரதி அதிஸேதி. ஆதி⁴பதெய்யேனாதி ஜெட்ட²ககாரணேன. இமேஹி பஞ்சஹி டா²னேஹீதி ஸேஸதே³வே ஸக்கோ தே³வராஜா விய இமேஹி பஞ்சஹி காரணேஹி அதி⁴க³ண்ஹாதி. மானுஸகேனாதிஆதீ³ஸு ஆயுனா மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரோ விய பா³குலத்தே²ரோ விய ஆனந்த³த்தே²ரோ விய ச, வண்ணேன மஹாக³திம்ப³அப⁴யத்தே²ரோ விய ப⁴ண்டா³கா³ரஅமச்சோ விய ச, ஸுகே²ன ரட்ட²பாலகுலபுத்தோ விய ஸோணஸெட்டி²புத்தோ விய யஸதா³ரகோ விய ச, யஸேன த⁴ம்மாஸோகோ விய, ததா² ஆதி⁴பச்சேனாதி இமேஹி பஞ்சஹி காரணேஹி அதிரேகோ ஜெட்ட²கோ ஹோதி.
Idhassūti idha bhaveyyuṃ. Eko dāyakoti eko attanā laddhalābhato parassa datvā paribhuñjanako sāraṇīyadhammapūrako. Eko adāyakoti eko attanā laddhaṃ parassa adatvā paribhuñjanako bhattaggavattapūrako. Devabhūtānaṃ pana nesanti devabhūtānaṃ etesaṃ. Adhigaṇhātīti adhibhavitvā gaṇhāti ajjhottharati atiseti. Ādhipateyyenāti jeṭṭhakakāraṇena. Imehi pañcahi ṭhānehīti sesadeve sakko devarājā viya imehi pañcahi kāraṇehi adhigaṇhāti. Mānusakenātiādīsu āyunā mahākassapatthero viya bākulatthero viya ānandatthero viya ca, vaṇṇena mahāgatimbaabhayatthero viya bhaṇḍāgāraamacco viya ca, sukhena raṭṭhapālakulaputto viya soṇaseṭṭhiputto viya yasadārako viya ca, yasena dhammāsoko viya, tathā ādhipaccenāti imehi pañcahi kāraṇehi atireko jeṭṭhako hoti.
யாசிதோவ ப³ஹுலந்தி பா³குலத்தே²ர-ஸீவலித்தே²ர-ஆனந்த³த்தே²ராத³யோ விய யாசிதோவ ப³ஹுலங் சீவராதீ³னி பரிபு⁴ஞ்ஜதீதி இமேஹி காரணேஹி அதிரேகோ ஹோதி ஜெட்ட²கோ. யதி³த³ங் விமுத்தியா விமுத்திந்தி யங் ஏகஸ்ஸ விமுத்தியா ஸத்³தி⁴ங் இதரஸ்ஸ விமுத்திங் ஆரப்³ப⁴ நானாகரணங் வத்தப்³ப³ங் ப⁴வெய்ய, தங் ந வதா³மீதி அத்தோ². ஸத்தவஸ்ஸிகதா³ரகோ வா ஹி விமுத்திங் படிவிஜ்ஜ²து வஸ்ஸஸதிகத்தே²ரோ வா பி⁴க்கு² வா பி⁴க்கு²னீ வா உபாஸகோ வா உபாஸிகா வா தே³வோ வா மாரோ வா ப்³ரஹ்மா வா, படிவித்³த⁴லோகுத்தரமக்³கே³ நானத்தங் நாம நத்தி². அலமேவாதி யுத்தமேவ. யத்ர ஹி நாமாதி யானி நாம.
Yācitova bahulanti bākulatthera-sīvalitthera-ānandattherādayo viya yācitova bahulaṃ cīvarādīni paribhuñjatīti imehi kāraṇehi atireko hoti jeṭṭhako. Yadidaṃ vimuttiyā vimuttinti yaṃ ekassa vimuttiyā saddhiṃ itarassa vimuttiṃ ārabbha nānākaraṇaṃ vattabbaṃ bhaveyya, taṃ na vadāmīti attho. Sattavassikadārako vā hi vimuttiṃ paṭivijjhatu vassasatikatthero vā bhikkhu vā bhikkhunī vā upāsako vā upāsikā vā devo vā māro vā brahmā vā, paṭividdhalokuttaramagge nānattaṃ nāma natthi. Alamevāti yuttameva. Yatra hi nāmāti yāni nāma.
க³ச்ச²ங் ஆகாஸதா⁴துயாதி ஆகாஸேன க³ச்ச²ந்தோ. ஸத்³தோ⁴தி ரதனத்தயகு³ணானங் ஸத்³தா⁴தா. த²னயந்தி க³ஜ்ஜந்தோ. விஜ்ஜுமாலீதி மாலாஸதி³ஸாய மேக⁴முகே² சரந்தியா விஜ்ஜுலதாய ஸமன்னாக³தோ. ஸதக்ககூதி ஸதகூடோ, இதோ சிதோ ச உட்டி²தேன வலாஹககூடஸதேன ஸமன்னாக³தோதி அத்தோ². த³ஸ்ஸனஸம்பன்னோதி ஸோதாபன்னோ. போ⁴க³பரிப்³யூள்ஹோதி உத³கோகே⁴ன விய தா³னவஸேன தீ³யமானேஹி போ⁴கே³ஹி பரிப்³யூள்ஹோ, தே³வலோகங் ஸம்பாபிதோதி அத்தோ². பேச்சாதி பரலோகே. ஸக்³கே³ பமோத³தீதி யஸ்மிங் ஸக்³கே³ உப்பஜ்ஜதி, தத்தே²வ மோத³தீதி.
Gacchaṃ ākāsadhātuyāti ākāsena gacchanto. Saddhoti ratanattayaguṇānaṃ saddhātā. Thanayanti gajjanto. Vijjumālīti mālāsadisāya meghamukhe carantiyā vijjulatāya samannāgato. Satakkakūti satakūṭo, ito cito ca uṭṭhitena valāhakakūṭasatena samannāgatoti attho. Dassanasampannoti sotāpanno. Bhogaparibyūḷhoti udakoghena viya dānavasena dīyamānehi bhogehi paribyūḷho, devalokaṃ sampāpitoti attho. Peccāti paraloke. Sagge pamodatīti yasmiṃ sagge uppajjati, tattheva modatīti.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 1. ஸுமனஸுத்தங் • 1. Sumanasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1. ஸுமனஸுத்தவண்ணனா • 1. Sumanasuttavaṇṇanā