Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [420] 4. ஸுமங்க³லஜாதகவண்ணனா

    [420] 4. Sumaṅgalajātakavaṇṇanā

    பு⁴ஸம்ஹி குத்³தோ⁴தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ராஜோவாத³ஸுத்தங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ததா³ பன ஸத்தா² ரஞ்ஞா யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Bhusamhi kuddhoti idaṃ satthā jetavane viharanto rājovādasuttaṃ ārabbha kathesi. Tadā pana satthā raññā yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தோ வயப்பத்தோ பிது அச்சயேன ரஜ்ஜங் காரேஸி, மஹாதா³னங் பவத்தேஸி. தஸ்ஸ ஸுமங்க³லோ நாம உய்யானபாலோ அஹோஸி. அதே²கோ பச்சேகபு³த்³தோ⁴ நந்த³மூலகபப்³பா⁴ரா நிக்க²மித்வா சாரிகங் சரமானோ பா³ராணஸிங் பத்வா உய்யானே வஸித்வா புனதி³வஸே நக³ரங் பிண்டா³ய பாவிஸி. தமேனங் ராஜா தி³ஸ்வா பஸன்னசித்தோ வந்தி³த்வா பாஸாத³ங் ஆரோபெத்வா ராஜாஸனே நிஸீதா³பெத்வா நானக்³க³ரஸேஹி கா²த³னீயபோ⁴ஜனீயேஹி பரிவிஸித்வா அனுமோத³னங் ஸுத்வா பஸன்னோ அத்தனோ உய்யானே வஸனத்தா²ய படிஞ்ஞங் கா³ஹாபெத்வா உய்யானங் பவேஸெத்வா ஸயம்பி பு⁴த்தபாதராஸோ தத்த² க³ந்த்வா ரத்திட்டா²னதி³வாட்டா²னாதீ³னி ஸங்வித³ஹித்வா ஸுமங்க³லங் நாம உய்யானபாலங் வெய்யாவச்சகரங் கத்வா நக³ரங் பாவிஸி. பச்சேகபு³த்³தோ⁴ ததோ பட்டா²ய நிப³த்³த⁴ங் ராஜகே³ஹே பு⁴ஞ்ஜந்தோ தத்த² சிரங் வஸி, ஸுமங்க³லோபி நங் ஸக்கச்சங் உபட்ட²ஹி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa aggamahesiyā kucchimhi nibbatto vayappatto pitu accayena rajjaṃ kāresi, mahādānaṃ pavattesi. Tassa sumaṅgalo nāma uyyānapālo ahosi. Atheko paccekabuddho nandamūlakapabbhārā nikkhamitvā cārikaṃ caramāno bārāṇasiṃ patvā uyyāne vasitvā punadivase nagaraṃ piṇḍāya pāvisi. Tamenaṃ rājā disvā pasannacitto vanditvā pāsādaṃ āropetvā rājāsane nisīdāpetvā nānaggarasehi khādanīyabhojanīyehi parivisitvā anumodanaṃ sutvā pasanno attano uyyāne vasanatthāya paṭiññaṃ gāhāpetvā uyyānaṃ pavesetvā sayampi bhuttapātarāso tattha gantvā rattiṭṭhānadivāṭṭhānādīni saṃvidahitvā sumaṅgalaṃ nāma uyyānapālaṃ veyyāvaccakaraṃ katvā nagaraṃ pāvisi. Paccekabuddho tato paṭṭhāya nibaddhaṃ rājagehe bhuñjanto tattha ciraṃ vasi, sumaṅgalopi naṃ sakkaccaṃ upaṭṭhahi.

    அதே²கதி³வஸங் பச்சேகபு³த்³தோ⁴ ஸுமங்க³லங் ஆமந்தெத்வா ‘‘அஹங் கதிபாஹங் அஸுககா³மங் நிஸ்ஸாய வஸித்வா ஆக³ச்சி²ஸ்ஸாமி, ரஞ்ஞோ ஆரோசேஹீ’’தி வத்வா பக்காமி. ஸுமங்க³லோபி ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. பச்சேகபு³த்³தோ⁴ கதிபாஹங் தத்த² வஸித்வா ஸாயங் ஸூரியே அத்த²ங்க³தே தங் உய்யானங் பச்சாக³மி. ஸுமங்க³லோ தஸ்ஸ ஆக³தபா⁴வங் அஜானந்தோ அத்தனோ கே³ஹங் அக³மாஸி. பச்சேகபு³த்³தோ⁴பி பத்தசீவரங் படிஸாமெத்வா தோ²கங் சங்கமித்வா பாஸாணப²லகே நிஸீதி³. தங் தி³வஸங் பன உய்யானபாலஸ்ஸ க⁴ரங் பாஹுனகா ஆக³மிங்ஸு. ஸோ தேஸங் ஸூபப்³யஞ்ஜனத்தா²ய ‘‘உய்யானே அப⁴யலத்³த⁴ங் மிக³ங் மாரெஸ்ஸாமீ’’தி த⁴னுங் ஆதா³ய உய்யானங் க³ந்த்வா மிக³ங் உபதா⁴ரெந்தோ பச்சேகபு³த்³த⁴ங் தி³ஸ்வா ‘‘மஹாமிகோ³ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஸஞ்ஞாய ஸரங் ஸன்னய்ஹித்வா விஜ்ஜி². பச்சேகபு³த்³தோ⁴ ஸீஸங் விவரித்வா ‘‘ஸுமங்க³லா’’தி ஆஹ. ஸோ ஸங்வேக³ப்பத்தோ வந்தி³த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, அஹங் தும்ஹாகங் ஆக³தபா⁴வங் அஜானந்தோ ‘மிகோ³’தி ஸஞ்ஞாய விஜ்ஜி²ங், க²மத² மே’’தி வத்வா ‘‘ஹோது தா³னி கிங் கரிஸ்ஸஸி, ஏஹி ஸரங் லுஞ்சித்வா க³ண்ஹாஹீ’’தி வுத்தே வந்தி³த்வா ஸரங் லுஞ்சி, மஹதீ வேத³னா உப்பஜ்ஜி. பச்சேகபு³த்³தோ⁴ தத்தே²வ பரினிப்³பா³யி. உய்யானபாலோ ‘‘ஸசே ராஜா ஜானிஸ்ஸதி, நாஸெஸ்ஸதீ’’தி புத்ததா³ரங் க³ஹெத்வா ததோவ பலாயி. தாவதே³வ ‘‘பச்சேகபு³த்³தோ⁴ பரினிப்³பு³தோ’’தி தே³வதானுபா⁴வேன ஸகலனக³ரங் ஏககோலாஹலங் ஜாதங்.

    Athekadivasaṃ paccekabuddho sumaṅgalaṃ āmantetvā ‘‘ahaṃ katipāhaṃ asukagāmaṃ nissāya vasitvā āgacchissāmi, rañño ārocehī’’ti vatvā pakkāmi. Sumaṅgalopi rañño ārocesi. Paccekabuddho katipāhaṃ tattha vasitvā sāyaṃ sūriye atthaṅgate taṃ uyyānaṃ paccāgami. Sumaṅgalo tassa āgatabhāvaṃ ajānanto attano gehaṃ agamāsi. Paccekabuddhopi pattacīvaraṃ paṭisāmetvā thokaṃ caṅkamitvā pāsāṇaphalake nisīdi. Taṃ divasaṃ pana uyyānapālassa gharaṃ pāhunakā āgamiṃsu. So tesaṃ sūpabyañjanatthāya ‘‘uyyāne abhayaladdhaṃ migaṃ māressāmī’’ti dhanuṃ ādāya uyyānaṃ gantvā migaṃ upadhārento paccekabuddhaṃ disvā ‘‘mahāmigo bhavissatī’’ti saññāya saraṃ sannayhitvā vijjhi. Paccekabuddho sīsaṃ vivaritvā ‘‘sumaṅgalā’’ti āha. So saṃvegappatto vanditvā ‘‘bhante, ahaṃ tumhākaṃ āgatabhāvaṃ ajānanto ‘migo’ti saññāya vijjhiṃ, khamatha me’’ti vatvā ‘‘hotu dāni kiṃ karissasi, ehi saraṃ luñcitvā gaṇhāhī’’ti vutte vanditvā saraṃ luñci, mahatī vedanā uppajji. Paccekabuddho tattheva parinibbāyi. Uyyānapālo ‘‘sace rājā jānissati, nāsessatī’’ti puttadāraṃ gahetvā tatova palāyi. Tāvadeva ‘‘paccekabuddho parinibbuto’’ti devatānubhāvena sakalanagaraṃ ekakolāhalaṃ jātaṃ.

    புனதி³வஸே மனுஸ்ஸா உய்யானங் க³ந்த்வா பச்சேகபு³த்³த⁴ங் தி³ஸ்வா ‘‘உய்யானபாலோ பச்சேகபு³த்³த⁴ங் மாரெத்வா பலாதோ’’தி ரஞ்ஞோ கத²யிங்ஸு. ராஜா மஹந்தேன பரிவாரேன உய்யானங் க³ந்த்வா ஸத்தாஹங் ஸரீரபூஜங் கத்வா மஹந்தேன ஸக்காரேன ஜா²பெத்வா தா⁴துயோ ஆதா³ய சேதியங் கத்வா தங் பூஜெந்தோ த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேஸி. ஸுமங்க³லோபி ஏகஸங்வச்ச²ரங் வீதினாமெத்வா ‘‘ரஞ்ஞோ சித்தங் ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி ஆக³ந்த்வா ஏகங் அமச்சங் பஸ்ஸித்வா ‘‘மயி ரஞ்ஞோ சித்தங் ஜானாஹீ’’தி ஆஹ. அமச்சோபி ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா தஸ்ஸ கு³ணங் கதே²ஸி. ராஜா அஸுணந்தோ விய அஹோஸி. புன கிஞ்சி அவத்வா ரஞ்ஞோ அனத்தமனபா⁴வங் ஸுமங்க³லஸ்ஸ கதே²ஸி. ஸோ து³தியஸங்வச்ச²ரேபி ஆக³ந்த்வா ததே²வ ராஜா துண்ஹீ அஹோஸி. ததியஸங்வச்ச²ரே ஆக³ந்த்வா புத்ததா³ரங் க³ஹெத்வாவ ஆக³மி. அமச்சோ ரஞ்ஞோ சித்தமுது³பா⁴வங் ஞத்வா தங் ராஜத்³வாரே ட²பெத்வா தஸ்ஸாக³தபா⁴வங் ரஞ்ஞோ கதே²ஸி. ராஜா தங் பக்கோஸாபெத்வா படிஸந்தா²ரங் கத்வா ‘‘ஸுமங்க³ல, கஸ்மா தயா மம புஞ்ஞக்கெ²த்தங் பச்சேகபு³த்³தோ⁴ மாரிதோ’’தி புச்சி². ஸோ ‘‘நாஹங், தே³வ, ‘பச்சேகபு³த்³த⁴ங் மாரேமீ’தி மாரேஸிங், அபிச கோ² இமினா நாம காரணேன இத³ங் நாம அகாஸி’’ந்தி தங் பவத்திங் ஆசிக்கி². அத² நங் ராஜா ‘‘தேன ஹி மா பா⁴யீ’’தி ஸமஸ்ஸாஸெத்வா புன உய்யானபாலமேவ அகாஸி.

    Punadivase manussā uyyānaṃ gantvā paccekabuddhaṃ disvā ‘‘uyyānapālo paccekabuddhaṃ māretvā palāto’’ti rañño kathayiṃsu. Rājā mahantena parivārena uyyānaṃ gantvā sattāhaṃ sarīrapūjaṃ katvā mahantena sakkārena jhāpetvā dhātuyo ādāya cetiyaṃ katvā taṃ pūjento dhammena rajjaṃ kāresi. Sumaṅgalopi ekasaṃvaccharaṃ vītināmetvā ‘‘rañño cittaṃ jānissāmī’’ti āgantvā ekaṃ amaccaṃ passitvā ‘‘mayi rañño cittaṃ jānāhī’’ti āha. Amaccopi rañño santikaṃ gantvā tassa guṇaṃ kathesi. Rājā asuṇanto viya ahosi. Puna kiñci avatvā rañño anattamanabhāvaṃ sumaṅgalassa kathesi. So dutiyasaṃvaccharepi āgantvā tatheva rājā tuṇhī ahosi. Tatiyasaṃvacchare āgantvā puttadāraṃ gahetvāva āgami. Amacco rañño cittamudubhāvaṃ ñatvā taṃ rājadvāre ṭhapetvā tassāgatabhāvaṃ rañño kathesi. Rājā taṃ pakkosāpetvā paṭisanthāraṃ katvā ‘‘sumaṅgala, kasmā tayā mama puññakkhettaṃ paccekabuddho mārito’’ti pucchi. So ‘‘nāhaṃ, deva, ‘paccekabuddhaṃ māremī’ti māresiṃ, apica kho iminā nāma kāraṇena idaṃ nāma akāsi’’nti taṃ pavattiṃ ācikkhi. Atha naṃ rājā ‘‘tena hi mā bhāyī’’ti samassāsetvā puna uyyānapālameva akāsi.

    அத² நங் ஸோ அமச்சோ புச்சி² ‘‘தே³வ, கஸ்மா தும்ஹே த்³வே வாரே ஸுமங்க³லஸ்ஸ கு³ணங் ஸுத்வாபி கிஞ்சி ந கத²யித்த², கஸ்மா பன ததியவாரே ஸுத்வா தங் பக்கோஸித்வா அனுகம்பித்தா²’’தி? ராஜா ‘‘தாத, ரஞ்ஞா நாம குத்³தே⁴ன ஸஹஸா கிஞ்சி காதுங் ந வட்டதி, தேனாஹங் புப்³பே³ துண்ஹீ ஹுத்வா ததியவாரே ஸுமங்க³லே மம சித்தஸ்ஸ முது³பா⁴வங் ஞத்வா தங் பக்கோஸாபேஸி’’ந்தி ராஜவத்தங் கதெ²ந்தோ இமா கா³தா² ஆஹ –

    Atha naṃ so amacco pucchi ‘‘deva, kasmā tumhe dve vāre sumaṅgalassa guṇaṃ sutvāpi kiñci na kathayittha, kasmā pana tatiyavāre sutvā taṃ pakkositvā anukampitthā’’ti? Rājā ‘‘tāta, raññā nāma kuddhena sahasā kiñci kātuṃ na vaṭṭati, tenāhaṃ pubbe tuṇhī hutvā tatiyavāre sumaṅgale mama cittassa mudubhāvaṃ ñatvā taṃ pakkosāpesi’’nti rājavattaṃ kathento imā gāthā āha –

    27.

    27.

    ‘‘பு⁴ஸம்ஹி குத்³தோ⁴தி அவெக்கி²யான, ந தாவ த³ண்ட³ங் பணயெய்ய இஸ்ஸரோ;

    ‘‘Bhusamhi kuddhoti avekkhiyāna, na tāva daṇḍaṃ paṇayeyya issaro;

    அட்டா²னஸோ அப்பதிரூபமத்தனோ, பரஸ்ஸ து³க்கா²னி பு⁴ஸங் உதீ³ரயே.

    Aṭṭhānaso appatirūpamattano, parassa dukkhāni bhusaṃ udīraye.

    28.

    28.

    ‘‘யதோ ச ஜானெய்ய பஸாத³மத்தனோ, அத்த²ங் நியுஞ்ஜெய்ய பரஸ்ஸ து³க்கடங்;

    ‘‘Yato ca jāneyya pasādamattano, atthaṃ niyuñjeyya parassa dukkaṭaṃ;

    ததா³யமத்தோ²தி ஸயங் அவெக்கி²ய, அத²ஸ்ஸ த³ண்ட³ங் ஸதி³ஸங் நிவேஸயே.

    Tadāyamatthoti sayaṃ avekkhiya, athassa daṇḍaṃ sadisaṃ nivesaye.

    29.

    29.

    ‘‘ந சாபி ஜா²பேதி பரங் ந அத்தனங், அமுச்சி²தோ யோ நயதே நயானயங்;

    ‘‘Na cāpi jhāpeti paraṃ na attanaṃ, amucchito yo nayate nayānayaṃ;

    யோ த³ண்ட³தா⁴ரோ ப⁴வதீத⁴ இஸ்ஸரோ, ஸ வண்ணகு³த்தோ ஸிரியா ந த⁴ங்ஸதி.

    Yo daṇḍadhāro bhavatīdha issaro, sa vaṇṇagutto siriyā na dhaṃsati.

    30.

    30.

    ‘‘யே க²த்தியா ஸே அனிஸம்மகாரினோ, பணெந்தி த³ண்ட³ங் ஸஹஸா பமுச்சி²தா;

    ‘‘Ye khattiyā se anisammakārino, paṇenti daṇḍaṃ sahasā pamucchitā;

    அவண்ணஸங்யுதா ஜஹந்தி ஜீவிதங், இதோ விமுத்தாபி ச யந்தி து³க்³க³திங்.

    Avaṇṇasaṃyutā jahanti jīvitaṃ, ito vimuttāpi ca yanti duggatiṃ.

    31.

    31.

    ‘‘த⁴ம்மே ச யே அரியப்பவேதி³தே ரதா, அனுத்தரா தே வசஸா மனஸா கம்முனா ச;

    ‘‘Dhamme ca ye ariyappavedite ratā, anuttarā te vacasā manasā kammunā ca;

    தே ஸந்திஸோரச்சஸமாதி⁴ஸண்டி²தா, வஜந்தி லோகங் து³ப⁴யங் ததா²விதா⁴.

    Te santisoraccasamādhisaṇṭhitā, vajanti lokaṃ dubhayaṃ tathāvidhā.

    32.

    32.

    ‘‘ராஜாஹமஸ்மி நரபமதா³னமிஸ்ஸரோ, ஸசேபி குஜ்ஜா²மி ட²பேமி அத்தனங்;

    ‘‘Rājāhamasmi narapamadānamissaro, sacepi kujjhāmi ṭhapemi attanaṃ;

    நிஸேத⁴யந்தோ ஜனதங் ததா²வித⁴ங், பணேமி த³ண்ட³ங் அனுகம்ப யோனிஸோ’’தி.

    Nisedhayanto janataṃ tathāvidhaṃ, paṇemi daṇḍaṃ anukampa yoniso’’ti.

    தத்த² அவெக்கி²யானாதி அவெக்கி²த்வா ஜானித்வா. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – தாத, பத²விஸ்ஸரோ ராஜா நாம ‘‘அஹங் பு⁴ஸங் குத்³தோ⁴ ப³லவகோதா⁴பி⁴பூ⁴தோ’’தி ஞத்வா அட்ட²வத்து²காதி³பே⁴த³ங் த³ண்ட³ங் பரஸ்ஸ ந பணயெய்ய ந வத்தெய்ய. கிங்காரணா? குத்³தோ⁴ ஹி அட்ட²வத்து²கங் ஸோளஸவத்து²கங் கத்வா அட்டா²னேன அகாரணேன அத்தனோ ராஜபா⁴வஸ்ஸ அனநுரூபங் ‘‘இமங் எத்தகங் நாம ஆஹரத², இத³ஞ்ச தஸ்ஸ கரோதா²’’தி பரஸ்ஸ பு⁴ஸங் து³க்கா²னி ப³லவது³க்கா²னி உதீ³ரயே.

    Tattha avekkhiyānāti avekkhitvā jānitvā. Idaṃ vuttaṃ hoti – tāta, pathavissaro rājā nāma ‘‘ahaṃ bhusaṃ kuddho balavakodhābhibhūto’’ti ñatvā aṭṭhavatthukādibhedaṃ daṇḍaṃ parassa na paṇayeyya na vatteyya. Kiṃkāraṇā? Kuddho hi aṭṭhavatthukaṃ soḷasavatthukaṃ katvā aṭṭhānena akāraṇena attano rājabhāvassa ananurūpaṃ ‘‘imaṃ ettakaṃ nāma āharatha, idañca tassa karothā’’ti parassa bhusaṃ dukkhāni balavadukkhāni udīraye.

    யதோதி யதா³. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யதா³ பன ராஜா பரஸ்மிங் உப்பன்னங் அத்தனோ பஸாத³ங் ஜானெய்ய, அத² பரஸ்ஸ து³க்கடங் அத்த²ங் நியுஞ்ஜெய்ய உபபரிக்கெ²ய்ய, ததா³ ஏவங் நியுஞ்ஜந்தோ ‘‘அயங் நாமெத்த² அத்தோ², அயங் ஏதஸ்ஸ தோ³ஸோ’’தி ஸயங் அத்தபச்சக்க²ங் கத்வா அத²ஸ்ஸ அபராத⁴காரகஸ்ஸ அட்ட²வத்து²கஹேது அட்டே²வ, ஸோளஸவத்து²கஹேது ஸோளஸேவ கஹாபணே க³ண்ஹமானோ த³ண்ட³ங் ஸதி³ஸங் கததோ³ஸானுரூபங் நிவேஸயே ட²பெய்ய பவத்தெய்யாதி.

    Yatoti yadā. Idaṃ vuttaṃ hoti – yadā pana rājā parasmiṃ uppannaṃ attano pasādaṃ jāneyya, atha parassa dukkaṭaṃ atthaṃ niyuñjeyya upaparikkheyya, tadā evaṃ niyuñjanto ‘‘ayaṃ nāmettha attho, ayaṃ etassa doso’’ti sayaṃ attapaccakkhaṃ katvā athassa aparādhakārakassa aṭṭhavatthukahetu aṭṭheva, soḷasavatthukahetu soḷaseva kahāpaṇe gaṇhamāno daṇḍaṃ sadisaṃ katadosānurūpaṃ nivesaye ṭhapeyya pavatteyyāti.

    அமுச்சி²தோதி ச²ந்தா³தீ³ஹி அக³திகிலேஸேஹி அமுச்சி²தோ அனபி⁴பூ⁴தோ ஹுத்வா யோ நயானயங் நயதே உபபரிக்க²தி, ஸோ நேவ பரங் ஜா²பேதி, ந அத்தானங். ச²ந்தா³தி³வஸேன ஹி அஹேதுகங் த³ண்ட³ங் பவத்தெந்தோ பரம்பி தேன த³ண்டே³ன ஜா²பேதி த³ஹதி பீளேதி, அத்தானம்பி ததோனிதா³னேன பாபேன. அயங் பன ந பரங் ஜா²பேதி, ந அத்தானங். யோ த³ண்ட³தா⁴ரோ ப⁴வதீத⁴ இஸ்ஸரோதி யோ இத⁴ பத²விஸ்ஸரோ ராஜா இத⁴ ஸத்தலோகே தோ³ஸானுச்ச²விகங் த³ண்ட³ங் பவத்தெந்தோ த³ண்ட³தா⁴ரோ ஹோதி. ஸ வண்ணகு³த்தோதி கு³ணவண்ணேன சேவ யஸவண்ணேன ச கு³த்தோ ரக்கி²தோ ஸிரியா ந த⁴ங்ஸதி ந பரிஹாயதி . அவண்ணஸங்யுதா ஜஹந்தீதி அத⁴ம்மிகா லோலராஜானோ அவண்ணேன யுத்தா ஹுத்வா ஜீவிதங் ஜஹந்தி.

    Amucchitoti chandādīhi agatikilesehi amucchito anabhibhūto hutvā yo nayānayaṃ nayate upaparikkhati, so neva paraṃ jhāpeti, na attānaṃ. Chandādivasena hi ahetukaṃ daṇḍaṃ pavattento parampi tena daṇḍena jhāpeti dahati pīḷeti, attānampi tatonidānena pāpena. Ayaṃ pana na paraṃ jhāpeti, na attānaṃ. Yo daṇḍadhāro bhavatīdha issaroti yo idha pathavissaro rājā idha sattaloke dosānucchavikaṃ daṇḍaṃ pavattento daṇḍadhāro hoti. Sa vaṇṇaguttoti guṇavaṇṇena ceva yasavaṇṇena ca gutto rakkhito siriyā na dhaṃsati na parihāyati . Avaṇṇasaṃyutā jahantīti adhammikā lolarājāno avaṇṇena yuttā hutvā jīvitaṃ jahanti.

    த⁴ம்மே ச யே அரியப்பவேதி³தேதி யே ராஜானோ ஆசாரஅரியேஹி த⁴ம்மிகராஜூஹி பவேதி³தே த³ஸவிதே⁴ ராஜத⁴ம்மே ரதா. அனுத்தரா தேதி தே வசஸா மனஸா கம்முனா ச தீஹிபி ஏதேஹி அனுத்தரா ஜெட்ட²கா. தே ஸந்திஸோரச்சஸமாதி⁴ஸண்டி²தாதி தே அக³திபஹானேன கிலேஸஸந்தியஞ்ச ஸுஸீல்யஸங்கா²தே ஸோரச்சே ச ஏகக்³க³தாஸமாதி⁴ம்ஹி ச ஸண்டி²தா பதிட்டி²தா த⁴ம்மிகராஜானோ. வஜந்தி லோகங் து³ப⁴யந்தி த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரெத்வா மனுஸ்ஸலோகதோ தே³வலோகங், தே³வலோகதோ மனுஸ்ஸலோகந்தி உப⁴யலோகமேவ வஜந்தி, நிரயாதீ³ஸு ந நிப்³ப³த்தந்தி. நரபமதா³னந்தி நரானஞ்ச நாரீனஞ்ச. ட²பேமி அத்தனந்தி குத்³தோ⁴பி கோத⁴வஸேன அக³ந்த்வா அத்தானங் போராணகராஜூஹி ட²பிதனயஸ்மிங்யேவ த⁴ம்மே ட²பேமி, வினிச்ச²யத⁴ம்மங் ந பி⁴ந்தா³மீதி.

    Dhamme ca ye ariyappavediteti ye rājāno ācāraariyehi dhammikarājūhi pavedite dasavidhe rājadhamme ratā. Anuttarā teti te vacasā manasā kammunā ca tīhipi etehi anuttarā jeṭṭhakā. Te santisoraccasamādhisaṇṭhitāti te agatipahānena kilesasantiyañca susīlyasaṅkhāte soracce ca ekaggatāsamādhimhi ca saṇṭhitā patiṭṭhitā dhammikarājāno. Vajanti lokaṃ dubhayanti dhammena rajjaṃ kāretvā manussalokato devalokaṃ, devalokato manussalokanti ubhayalokameva vajanti, nirayādīsu na nibbattanti. Narapamadānanti narānañca nārīnañca. Ṭhapemi attananti kuddhopi kodhavasena agantvā attānaṃ porāṇakarājūhi ṭhapitanayasmiṃyeva dhamme ṭhapemi, vinicchayadhammaṃ na bhindāmīti.

    ஏவங் ச²ஹி கா³தா²ஹி ரஞ்ஞா அத்தனோ கு³ணே கதி²தே ஸப்³பா³பி ராஜபரிஸா துட்டா² ‘‘அயங் ஸீலாசாரகு³ணஸம்பத்தி தும்ஹாகஞ்ஞேவ அனுரூபா’’தி ரஞ்ஞோ கு³ணே கதே²ஸுங். ஸுமங்க³லோ பன பரிஸாய கதி²தாவஸானே உட்டா²ய ராஜானங் வந்தி³த்வா அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ ரஞ்ஞோ து²திங் கரொந்தோ திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Evaṃ chahi gāthāhi raññā attano guṇe kathite sabbāpi rājaparisā tuṭṭhā ‘‘ayaṃ sīlācāraguṇasampatti tumhākaññeva anurūpā’’ti rañño guṇe kathesuṃ. Sumaṅgalo pana parisāya kathitāvasāne uṭṭhāya rājānaṃ vanditvā añjaliṃ paggayha rañño thutiṃ karonto tisso gāthā abhāsi –

    33.

    33.

    ‘‘ஸிரீ ச லக்கீ² ச தவேவ க²த்திய, ஜனாதி⁴ப மா விஜஹி குதா³சனங்;

    ‘‘Sirī ca lakkhī ca taveva khattiya, janādhipa mā vijahi kudācanaṃ;

    அக்கோத⁴னோ நிச்சபஸன்னசித்தோ, அனீகோ⁴ துவங் வஸ்ஸஸதானி பாலய.

    Akkodhano niccapasannacitto, anīgho tuvaṃ vassasatāni pālaya.

    34.

    34.

    ‘‘கு³ணேஹி ஏதேஹி உபேத க²த்திய, டி²தமரியவத்தீ ஸுவசோ அகோத⁴னோ;

    ‘‘Guṇehi etehi upeta khattiya, ṭhitamariyavattī suvaco akodhano;

    ஸுகீ² அனுப்பீள பஸாஸ மேதி³னிங், இதோ விமுத்தோபி ச யாஹி ஸுக்³க³திங்.

    Sukhī anuppīḷa pasāsa mediniṃ, ito vimuttopi ca yāhi suggatiṃ.

    35.

    35.

    ‘‘ஏவங் ஸுனீதேன ஸுபா⁴ஸிதேன, த⁴ம்மேன ஞாயேன உபாயஸோ நயங்;

    ‘‘Evaṃ sunītena subhāsitena, dhammena ñāyena upāyaso nayaṃ;

    நிப்³பா³பயே ஸங்கு²பி⁴தங் மஹாஜனங், மஹாவ மேகோ⁴ ஸலிலேன மேதி³னி’’ந்தி.

    Nibbāpaye saṅkhubhitaṃ mahājanaṃ, mahāva megho salilena medini’’nti.

    தத்த² ஸிரீ ச லக்கீ² சாதி பரிவாரஸம்பத்தி ச பஞ்ஞா ச. அனீகோ⁴தி நித்³து³க்கோ² ஹுத்வா. உபேத க²த்தியாதி உபேதோ க²த்திய, அயமேவ வா பாடோ². டி²தமரியவத்தீதி டி²தஅரியவத்தி, அரியவத்தி நாம த³ஸராஜத⁴ம்மஸங்கா²தங் போராணராஜவத்தங், தத்த² பதிட்டி²தத்தா டி²தராஜத⁴ம்மோ ஹுத்வாதி அத்தோ². அனுப்பீள பஸாஸ மேதி³னிந்தி அனுப்பீளங் பஸாஸ மேதி³னிஞ்ச, அயமேவ வா பாடோ². ஸுனீதேனாதி ஸுனயேன ஸுட்டு² காரணேன. த⁴ம்மேனாதி த³ஸகுஸலகம்மபத²த⁴ம்மேன. ஞாயேனாதி புரிமபத³ஸ்ஸேவ வேவசனங். உபாயஸோதி உபாயகோஸல்லேன. நயந்தி நயந்தோ ரஜ்ஜங் அனுஸாஸந்தோ த⁴ம்மிகராஜா. நிப்³பா³பயேதி இமாய படிபத்தியா காயிகசேதஸிகது³க்க²ங் த³ரத²ங் அபனெந்தோ காயிகசேதஸிகது³க்க²ஸங்கு²பி⁴தம்பி மஹாஜனங் மஹாமேகோ⁴ ஸலிலேன மேதி³னிங் விய நிப்³பா³பெய்ய, த்வம்பி ததே²வ நிப்³பா³பேஹீதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஏவமாஹ.

    Tattha sirī ca lakkhī cāti parivārasampatti ca paññā ca. Anīghoti niddukkho hutvā. Upeta khattiyāti upeto khattiya, ayameva vā pāṭho. Ṭhitamariyavattīti ṭhitaariyavatti, ariyavatti nāma dasarājadhammasaṅkhātaṃ porāṇarājavattaṃ, tattha patiṭṭhitattā ṭhitarājadhammo hutvāti attho. Anuppīḷa pasāsa medininti anuppīḷaṃ pasāsa mediniñca, ayameva vā pāṭho. Sunītenāti sunayena suṭṭhu kāraṇena. Dhammenāti dasakusalakammapathadhammena. Ñāyenāti purimapadasseva vevacanaṃ. Upāyasoti upāyakosallena. Nayanti nayanto rajjaṃ anusāsanto dhammikarājā. Nibbāpayeti imāya paṭipattiyā kāyikacetasikadukkhaṃ darathaṃ apanento kāyikacetasikadukkhasaṅkhubhitampi mahājanaṃ mahāmegho salilena mediniṃ viya nibbāpeyya, tvampi tatheva nibbāpehīti dassento evamāha.

    ஸத்தா² கோஸலரஞ்ஞோ ஓவாத³வஸேன இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ பச்சேகபு³த்³தோ⁴ பரினிப்³பு³தோ, ஸுமங்க³லோ ஆனந்தோ³ அஹோஸி, ராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā kosalarañño ovādavasena imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā paccekabuddho parinibbuto, sumaṅgalo ānando ahosi, rājā pana ahameva ahosi’’nti.

    ஸுமங்க³லஜாதகவண்ணனா சதுத்தா².

    Sumaṅgalajātakavaṇṇanā catutthā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 420. ஸுமங்க³லஜாதகங் • 420. Sumaṅgalajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact