Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā |
13. ஸுமேத⁴பு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா
13. Sumedhabuddhavaṃsavaṇṇanā
பது³முத்தரே பன ஸம்மாஸம்பு³த்³தே⁴ பரினிப்³பு³தே ஸாஸனேபிஸ்ஸ அந்தரஹிதே ஸத்ததிகப்பஸஹஸ்ஸானி பு³த்³தா⁴ நுப்பஜ்ஜிங்ஸு, பு³த்³த⁴ஸுஞ்ஞானி அஹேஸுங். இதோ பட்டா²ய திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸானங் மத்த²கே ஏகஸ்மிங் கப்பே ஸுமேதோ⁴ ஸுஜாதோ சாதி த்³வே ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴ நிப்³ப³த்திங்ஸு. தத்த² அதி⁴க³தமேதோ⁴ ஸுமேதோ⁴ நாம போ³தி⁴ஸத்தோ பாரமியோ பூரெத்வா துஸிதபுரே நிப்³ப³த்தித்வா ததோ சவித்வா ஸுத³ஸ்ஸனநக³ரே ஸுத³த்தஸ்ஸ நாம ரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா ஸுத³த்தாய நாம தே³வியா குச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴ங் க³ஹெத்வா த³ஸன்னங் மாஸானங் அச்சயேன ஸுத³ஸ்ஸனுய்யானே தருணதி³வஸகரோ விய ஸலிலத⁴ரவிவரக³தோ மாதுகுச்சி²தோ நிக்க²மி. ஸோ நவவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸி. தஸ்ஸ கிர ஸுசந்த³ன-கஞ்சன-ஸிரிவட்³ட⁴னநாமகா தயோ பாஸாதா³ அஹேஸுங். ஸுமனமஹாதே³விப்பமுகா²னி அட்ட²சத்தாலீஸஇத்தி²ஸஹஸ்ஸானி பச்சுபட்டி²தானி அஹேஸுங்.
Padumuttare pana sammāsambuddhe parinibbute sāsanepissa antarahite sattatikappasahassāni buddhā nuppajjiṃsu, buddhasuññāni ahesuṃ. Ito paṭṭhāya tiṃsakappasahassānaṃ matthake ekasmiṃ kappe sumedho sujāto cāti dve sammāsambuddhā nibbattiṃsu. Tattha adhigatamedho sumedho nāma bodhisatto pāramiyo pūretvā tusitapure nibbattitvā tato cavitvā sudassananagare sudattassa nāma rañño aggamahesiyā sudattāya nāma deviyā kucchismiṃ paṭisandhiṃ gahetvā dasannaṃ māsānaṃ accayena sudassanuyyāne taruṇadivasakaro viya saliladharavivaragato mātukucchito nikkhami. So navavassasahassāni agāraṃ ajjhāvasi. Tassa kira sucandana-kañcana-sirivaḍḍhananāmakā tayo pāsādā ahesuṃ. Sumanamahādevippamukhāni aṭṭhacattālīsaitthisahassāni paccupaṭṭhitāni ahesuṃ.
ஸோ சத்தாரி நிமித்தானி தி³ஸ்வா ஸுமனதே³வியா புனப்³ப³ஸுமித்தே நாம புத்தே ஜாதே ஹத்தி²யானேன மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²மித்வா பப்³ப³ஜி. மனுஸ்ஸானஞ்ச கோடிஸதமனுபப்³ப³ஜி. ஸோ தேஹி பரிவுதோ அட்³ட⁴மாஸங் பதா⁴னசரியங் சரித்வா விஸாக²புண்ணமாய நகுலனிக³மே நகுலஸெட்டி²தீ⁴தாய தி³ன்னங் மது⁴பாயாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா ஸாலவனே தி³வாவிஹாரங் வீதினாமெத்வா ஸிரிவட்³டா⁴ஜீவகேன தி³ன்னா அட்ட² திணமுட்டி²யோ க³ஹெத்வா நீபபோ³தி⁴மூலே வீஸதிஹத்த²வித்த²தங் திணஸந்த²ரங் ஸந்த²ரித்வா ஸமாரங் மாரப³லங் வித⁴மித்வா அபி⁴ஸம்போ³தி⁴ங் பாபுணித்வா ‘‘அனேகஜாதிஸங்ஸாரங்…பே॰… தண்ஹானங் க²யமஜ்ஜ²கா³’’தி உதா³னங் உதா³னெத்வா ஸத்தஸத்தாஹங் போ³தி⁴ஸமீபேயேவ வீதினாமெத்வா அட்ட²மே ஸத்தாஹே ப்³ரஹ்முனோ த⁴ம்மதே³ஸனாயாசனங் ஸம்படிச்சி²த்வா ப⁴ப்³ப³புக்³க³லே ஓலோகெந்தோ அத்தனோ கனிட்ட²பா⁴திகங் ஸரணகுமாரஞ்ச ஸப்³ப³காமிகுமாரஞ்ச அத்தனா ஸத்³தி⁴ங் பப்³ப³ஜிதானங் பி⁴க்கூ²னஞ்ச கோடிஸதங் சதுஸச்சத⁴ம்மபடிவேத⁴ஸமத்தே² தி³ஸ்வா ஆகாஸேன க³ந்த்வா ஸுத³ஸ்ஸனநக³ரஸமீபே ஸுத³ஸ்ஸனுய்யானே ஓதரித்வா உய்யானபாலேன அத்தனோ பா⁴திகே பக்கோஸாபெத்வா தேஸங் பரிவாரானங் மஜ்ஜே² த⁴ம்மசக்கங் பவத்தேஸி. ததா³ கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸி, அயங் பட²மோ அபி⁴ஸமயோ. தேன வுத்தங் –
So cattāri nimittāni disvā sumanadeviyā punabbasumitte nāma putte jāte hatthiyānena mahābhinikkhamanaṃ nikkhamitvā pabbaji. Manussānañca koṭisatamanupabbaji. So tehi parivuto aḍḍhamāsaṃ padhānacariyaṃ caritvā visākhapuṇṇamāya nakulanigame nakulaseṭṭhidhītāya dinnaṃ madhupāyāsaṃ paribhuñjitvā sālavane divāvihāraṃ vītināmetvā sirivaḍḍhājīvakena dinnā aṭṭha tiṇamuṭṭhiyo gahetvā nīpabodhimūle vīsatihatthavitthataṃ tiṇasantharaṃ santharitvā samāraṃ mārabalaṃ vidhamitvā abhisambodhiṃ pāpuṇitvā ‘‘anekajātisaṃsāraṃ…pe… taṇhānaṃ khayamajjhagā’’ti udānaṃ udānetvā sattasattāhaṃ bodhisamīpeyeva vītināmetvā aṭṭhame sattāhe brahmuno dhammadesanāyācanaṃ sampaṭicchitvā bhabbapuggale olokento attano kaniṭṭhabhātikaṃ saraṇakumārañca sabbakāmikumārañca attanā saddhiṃ pabbajitānaṃ bhikkhūnañca koṭisataṃ catusaccadhammapaṭivedhasamatthe disvā ākāsena gantvā sudassananagarasamīpe sudassanuyyāne otaritvā uyyānapālena attano bhātike pakkosāpetvā tesaṃ parivārānaṃ majjhe dhammacakkaṃ pavattesi. Tadā koṭisatasahassānaṃ dhammābhisamayo ahosi, ayaṃ paṭhamo abhisamayo. Tena vuttaṃ –
1.
1.
‘‘பது³முத்தரஸ்ஸ அபரேன, ஸுமேதோ⁴ நாம நாயகோ;
‘‘Padumuttarassa aparena, sumedho nāma nāyako;
து³ராஸதோ³ உக்³க³தேஜோ, ஸப்³ப³லோகுத்தமோ முனி.
Durāsado uggatejo, sabbalokuttamo muni.
2.
2.
‘‘பஸன்னநெத்தோ ஸுமுகோ², ப்³ரஹா உஜு பதாபவா;
‘‘Pasannanetto sumukho, brahā uju patāpavā;
ஹிதேஸீ ஸப்³ப³ஸத்தானங், ப³ஹூ மோசேஸி ப³ந்த⁴னா.
Hitesī sabbasattānaṃ, bahū mocesi bandhanā.
3.
3.
‘‘யதா³ பு³த்³தோ⁴ பாபுணித்வா, கேவலங் போ³தி⁴முத்தமங்;
‘‘Yadā buddho pāpuṇitvā, kevalaṃ bodhimuttamaṃ;
ஸுத³ஸ்ஸனம்ஹி நக³ரே, த⁴ம்மசக்கங் பவத்தயி.
Sudassanamhi nagare, dhammacakkaṃ pavattayi.
4.
4.
‘‘தஸ்ஸாபி⁴ஸமயா தீணி, அஹேஸுங் த⁴ம்மதே³ஸனே;
‘‘Tassābhisamayā tīṇi, ahesuṃ dhammadesane;
கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், பட²மாபி⁴ஸமயோ அஹூ’’தி.
Koṭisatasahassānaṃ, paṭhamābhisamayo ahū’’ti.
தத்த² உக்³க³தேஜோதி உக்³க³ததேஜோ. பஸன்னநெத்தோதி ஸுட்டு² பஸன்னநயனோ, தோ⁴வித்வா மஜ்ஜித்வா ட²பிதமணிகு³ளிகா விய பஸன்னானி நெத்தானி ஹொந்தி. தஸ்மா ஸோ ‘‘பஸன்னநெத்தோ’’தி வுத்தோ. முது³ஸினித்³த⁴னீலவிமலஸுகு²மபகு²மாசிதஸுப்பஸன்னநயனோதி அத்தோ². ‘‘ஸுப்பஸன்னபஞ்சனயனோ’’திபி வத்துங் வட்டதி. ஸுமுகோ²தி பரிபுண்ணஸரத³ஸமயசந்த³ஸதி³ஸவத³னோ. ப்³ரஹாதி அட்டா²ஸீதிஹத்த²ப்பமாணஸரீரத்தா ப்³ரஹா மஹந்தோ, அஞ்ஞேஹி அஸாதா⁴ரணஸரீரப்பமாணோதி அத்தோ². உஜூதி ப்³ரஹ்முஜுக³த்தோ உஜுமேவ உக்³க³தஸரீரோ தே³வனக³ரே ஸமுஸ்ஸிதஸுவண்ணதோரணஸதி³ஸவரஸரீரோதி அத்தோ². பதாபவாதி விஜ்ஜோதமானஸரீரோ. ஹிதேஸீதி ஹிதக³வேஸீ. அபி⁴ஸமயா தீணீதி அபி⁴ஸமயா தயோ, லிங்க³விபல்லாஸோ கதோதி.
Tattha uggatejoti uggatatejo. Pasannanettoti suṭṭhu pasannanayano, dhovitvā majjitvā ṭhapitamaṇiguḷikā viya pasannāni nettāni honti. Tasmā so ‘‘pasannanetto’’ti vutto. Mudusiniddhanīlavimalasukhumapakhumācitasuppasannanayanoti attho. ‘‘Suppasannapañcanayano’’tipi vattuṃ vaṭṭati. Sumukhoti paripuṇṇasaradasamayacandasadisavadano. Brahāti aṭṭhāsītihatthappamāṇasarīrattā brahā mahanto, aññehi asādhāraṇasarīrappamāṇoti attho. Ujūti brahmujugatto ujumeva uggatasarīro devanagare samussitasuvaṇṇatoraṇasadisavarasarīroti attho. Patāpavāti vijjotamānasarīro. Hitesīti hitagavesī. Abhisamayā tīṇīti abhisamayā tayo, liṅgavipallāso katoti.
யதா³ பன ப⁴க³வா கும்ப⁴கண்ணஸதி³ஸானுபா⁴வங் கும்ப⁴கண்ணங் நாம மனுஸ்ஸப⁴க்க²ங் யக்க²ங் மஹாஅடவிமுகே² ஸந்தி³ஸ்ஸமானகோ⁴ரஸரீரங் வத்தனிஅடவிஸஞ்சாரங் பச்சி²ந்தி³த்வா பவத்தமானங் பச்சூஸஸமயே மஹாகருணாஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜித்வா ததோ வுட்டா²ய லோகங் ஓலோகெந்தோ தி³ஸ்வா ஏககோவ அஸஹாயோ தஸ்ஸ யக்க²ஸ்ஸ ப⁴வனங் க³ந்த்வா அந்தோ பவிஸித்வா பஞ்ஞத்தே ஸிரிஸயனே நிஸீதி³. அத² கோ² ஸோ யக்கோ² மக்க²ங் அஸஹமானோ த³ண்டா³ஹதோ கோ⁴ரவிஸோ ஆஸிவிஸோ விய ஸங்குத்³தோ⁴ த³ஸப³லங் பி⁴ங்ஸாபேதுகாமோ அத்தனோ அத்தபா⁴வங் கோ⁴ரதரங் கத்வா பப்³ப³தஸதி³ஸங் ஸீஸங் கத்வா ஸூரியமண்ட³லஸதி³ஸானி அக்கீ²னி நிம்மினித்வா நங்க³லஸீஸஸதி³ஸாதிதீ³க⁴விபுலதிகி²ணதா³டா²யோ கத்வா ஓலம்ப³னீலவிபுலவிஸமோத³ரோ தாலக்க²ந்த⁴ஸதி³ஸபா³ஹுசிபிடகவிரூபவங்கனாஸோ பப்³ப³தபி³லஸதி³ஸவிபுலரத்தமுகோ² தூ²லபிங்க³லக²ரப²ருஸகேஸோ அதிப⁴யானகத³ஸ்ஸனோ ஹுத்வா ஆக³ந்த்வா ஸுமேத⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ புரதோ ட²த்வா பதூ⁴பாயந்தோ பஜ்ஜலந்தோ பாஸாணபப்³ப³தக்³கி³ஜால-ஸலில-கத்³த³ம-சா²ரிகாயுத⁴ங்கா³ர-வாலுகப்பகாரா நவவிதா⁴ வஸ்ஸவுட்டி²யோ வஸ்ஸெத்வாபி ப⁴க³வதோ லோமக்³க³மத்தம்பி சாலேதுங் அஸக்கொந்தோ ‘‘ப⁴க³வந்தங் பஞ்ஹங் புச்சி²த்வா மாரெஸ்ஸாமீ’’தி ஆளவகோ விய பஞ்ஹங் புச்சி². அயங் ப⁴க³வா பஞ்ஹாப்³யாகரணேன தங் யக்க²ங் வினயமுபனேஸி. ததோ து³தியதி³வஸே கிரஸ்ஸ ரட்ட²வாஸினோ மனுஸ்ஸா ஸகடப⁴ரிதேன ப⁴த்தேன ஸஹ ராஜகுமாரங் ஆஹரித்வா யக்க²ஸ்ஸ அத³ங்ஸு. அத² யக்கோ² ராஜகுமாரங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ அதா³ஸி. அடவித்³வாரே டி²தமனுஸ்ஸா ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமிங்ஸு. ததா³ தஸ்மிங் ஸமாக³மே த³ஸப³லோ யக்க²ஸ்ஸ மனோனுகூலங் த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ. நவுதிகோடிஸஹஸ்ஸானங் பாணீனங் த⁴ம்மசக்கு²ங் உப்பாதே³ஸி, ஸோ து³தியோ த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –
Yadā pana bhagavā kumbhakaṇṇasadisānubhāvaṃ kumbhakaṇṇaṃ nāma manussabhakkhaṃ yakkhaṃ mahāaṭavimukhe sandissamānaghorasarīraṃ vattaniaṭavisañcāraṃ pacchinditvā pavattamānaṃ paccūsasamaye mahākaruṇāsamāpattiṃ samāpajjitvā tato vuṭṭhāya lokaṃ olokento disvā ekakova asahāyo tassa yakkhassa bhavanaṃ gantvā anto pavisitvā paññatte sirisayane nisīdi. Atha kho so yakkho makkhaṃ asahamāno daṇḍāhato ghoraviso āsiviso viya saṃkuddho dasabalaṃ bhiṃsāpetukāmo attano attabhāvaṃ ghorataraṃ katvā pabbatasadisaṃ sīsaṃ katvā sūriyamaṇḍalasadisāni akkhīni nimminitvā naṅgalasīsasadisātidīghavipulatikhiṇadāṭhāyo katvā olambanīlavipulavisamodaro tālakkhandhasadisabāhucipiṭakavirūpavaṅkanāso pabbatabilasadisavipularattamukho thūlapiṅgalakharapharusakeso atibhayānakadassano hutvā āgantvā sumedhassa bhagavato purato ṭhatvā padhūpāyanto pajjalanto pāsāṇapabbataggijāla-salila-kaddama-chārikāyudhaṅgāra-vālukappakārā navavidhā vassavuṭṭhiyo vassetvāpi bhagavato lomaggamattampi cāletuṃ asakkonto ‘‘bhagavantaṃ pañhaṃ pucchitvā māressāmī’’ti āḷavako viya pañhaṃ pucchi. Ayaṃ bhagavā pañhābyākaraṇena taṃ yakkhaṃ vinayamupanesi. Tato dutiyadivase kirassa raṭṭhavāsino manussā sakaṭabharitena bhattena saha rājakumāraṃ āharitvā yakkhassa adaṃsu. Atha yakkho rājakumāraṃ buddhassa adāsi. Aṭavidvāre ṭhitamanussā bhagavantaṃ upasaṅkamiṃsu. Tadā tasmiṃ samāgame dasabalo yakkhassa manonukūlaṃ dhammaṃ desento. Navutikoṭisahassānaṃ pāṇīnaṃ dhammacakkhuṃ uppādesi, so dutiyo dhammābhisamayo ahosi. Tena vuttaṃ –
5.
5.
‘‘புனாபரங் கும்ப⁴கண்ணங், யக்க²ங் ஸோ த³மயீ ஜினோ;
‘‘Punāparaṃ kumbhakaṇṇaṃ, yakkhaṃ so damayī jino;
நவுதிகோடிஸஹஸ்ஸானங், து³தியாபி⁴ஸமயோ அஹூ’’தி.
Navutikoṭisahassānaṃ, dutiyābhisamayo ahū’’ti.
யதா³ பன உபகாரினக³ரே ஸிரினந்த³னுய்யானே சத்தாரி ஸச்சானி பகாஸயி, ததா³ அஸீதிகோடிஸதஸஹஸ்ஸானங் ததியோ த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –
Yadā pana upakārinagare sirinandanuyyāne cattāri saccāni pakāsayi, tadā asītikoṭisatasahassānaṃ tatiyo dhammābhisamayo ahosi. Tena vuttaṃ –
6.
6.
‘‘புனாபரங் அமிதயஸோ, சதுஸச்சங் பகாஸயி;
‘‘Punāparaṃ amitayaso, catusaccaṃ pakāsayi;
அஸீதிகோடிஸஹஸ்ஸானங், ததியாபி⁴ஸமயோ அஹூ’’தி.
Asītikoṭisahassānaṃ, tatiyābhisamayo ahū’’ti.
ஸுமேத⁴ஸ்ஸாபி ப⁴க³வதோ தயோ ஸாவகஸன்னிபாதா அஹேஸுங். பட²மஸன்னிபாதே ஸுத³ஸ்ஸனநக³ரே கோடிஸதகீ²ணாஸவா அஹேஸுங். புன தே³வகூடே பப்³ப³தே கதி²னத்த²தே து³தியே நவுதிகோடியோ. புன ததியே ப⁴க³வதி சாரிகங் சரமானே அஸீதிகோடியோ அஹேஸுங். தேன வுத்தங் –
Sumedhassāpi bhagavato tayo sāvakasannipātā ahesuṃ. Paṭhamasannipāte sudassananagare koṭisatakhīṇāsavā ahesuṃ. Puna devakūṭe pabbate kathinatthate dutiye navutikoṭiyo. Puna tatiye bhagavati cārikaṃ caramāne asītikoṭiyo ahesuṃ. Tena vuttaṃ –
7.
7.
‘‘ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், ஸுமேத⁴ஸ்ஸ மஹேஸினோ;
‘‘Sannipātā tayo āsuṃ, sumedhassa mahesino;
கீ²ணாஸவானங் விமலானங், ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.
Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, santacittāna tādinaṃ.
8.
8.
‘‘ஸுத³ஸ்ஸனங் நாம நக³ரங், உபக³ஞ்சி² ஜினோ யதா³;
‘‘Sudassanaṃ nāma nagaraṃ, upagañchi jino yadā;
ததா³ கீ²ணாஸவா பி⁴க்கூ², ஸமிங்ஸு ஸதகோடியோ.
Tadā khīṇāsavā bhikkhū, samiṃsu satakoṭiyo.
9.
9.
‘‘புனாபரங் தே³வகூடே, பி⁴க்கூ²னங் கதி²னத்த²தே;
‘‘Punāparaṃ devakūṭe, bhikkhūnaṃ kathinatthate;
ததா³ நவுதிகோடீனங், து³தியோ ஆஸி ஸமாக³மோ.
Tadā navutikoṭīnaṃ, dutiyo āsi samāgamo.
10.
10.
‘‘புனாபரங் த³ஸப³லோ, யதா³ சரதி சாரிகங்;
‘‘Punāparaṃ dasabalo, yadā carati cārikaṃ;
ததா³ அஸீதிகோடீனங், ததியோ ஆஸி ஸமாக³மோ’’தி.
Tadā asītikoṭīnaṃ, tatiyo āsi samāgamo’’ti.
ததா³ அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தோ உத்தரோ நாம ஸப்³ப³ஜனுத்தரோ மாணவோ ஹுத்வா நித³ஹித்வா ட²பிதங்யேவ அஸீதிகோடித⁴னங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ மஹாதா³னங் த³த்வா ததா³ த³ஸப³லஸ்ஸ த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸரணேஸு பதிட்டா²ய நிக்க²மித்வா பப்³ப³ஜி. ஸோபி நங் ஸத்தா² போ⁴ஜனானுமோத³னங் கரொந்தோ – ‘‘அனாக³தே கோ³தமோ நாம பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ப்³யாகாஸி. தேன வுத்தங் –
Tadā amhākaṃ bodhisatto uttaro nāma sabbajanuttaro māṇavo hutvā nidahitvā ṭhapitaṃyeva asītikoṭidhanaṃ vissajjetvā buddhappamukhassa saṅghassa mahādānaṃ datvā tadā dasabalassa dhammaṃ sutvā saraṇesu patiṭṭhāya nikkhamitvā pabbaji. Sopi naṃ satthā bhojanānumodanaṃ karonto – ‘‘anāgate gotamo nāma buddho bhavissatī’’ti byākāsi. Tena vuttaṃ –
11.
11.
‘‘அஹங் தேன ஸமயேன, உத்தரோ நாம மாணவோ;
‘‘Ahaṃ tena samayena, uttaro nāma māṇavo;
அஸீதிகோடியோ மய்ஹங், க⁴ரே ஸன்னிசிதங் த⁴னங்.
Asītikoṭiyo mayhaṃ, ghare sannicitaṃ dhanaṃ.
12.
12.
‘‘கேவலங் ஸப்³ப³ங் த³த்வான, ஸஸங்கே⁴ லோகனாயகே;
‘‘Kevalaṃ sabbaṃ datvāna, sasaṅghe lokanāyake;
ஸரணங் தஸ்ஸூபக³ஞ்சி²ங், பப்³ப³ஜ்ஜஞ்சாபி⁴ரோசயிங்.
Saraṇaṃ tassūpagañchiṃ, pabbajjañcābhirocayiṃ.
13.
13.
‘‘ஸோபி மங் பு³த்³தோ⁴ ப்³யாகாஸி, கரொந்தோ அனுமோத³னங்;
‘‘Sopi maṃ buddho byākāsi, karonto anumodanaṃ;
திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸம்ஹி, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.
Tiṃsakappasahassamhi, ayaṃ buddho bhavissati.
14.
14.
‘‘பதா⁴னங் பத³ஹித்வான…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்’’.
‘‘Padhānaṃ padahitvāna…pe… hessāma sammukhā imaṃ’’.
ப்³யாகரணகா³தா² வித்தா²ரேதப்³பா³.
Byākaraṇagāthā vitthāretabbā.
15.
15.
‘‘தஸ்ஸாபி வசனங் ஸுத்வா, பி⁴ய்யோ சித்தங் பஸாத³யிங்;
‘‘Tassāpi vacanaṃ sutvā, bhiyyo cittaṃ pasādayiṃ;
உத்தரிங் வதமதி⁴ட்டா²ஸிங், த³ஸபாரமிபூரியா.
Uttariṃ vatamadhiṭṭhāsiṃ, dasapāramipūriyā.
16.
16.
‘‘ஸுத்தந்தங் வினயங் சாபி, நவங்க³ங் ஸத்து²ஸாஸனங்;
‘‘Suttantaṃ vinayaṃ cāpi, navaṅgaṃ satthusāsanaṃ;
ஸப்³ப³ங் பரியாபுணித்வான, ஸோப⁴யிங் ஜினஸாஸனங்.
Sabbaṃ pariyāpuṇitvāna, sobhayiṃ jinasāsanaṃ.
17.
17.
‘‘தத்த²ப்பமத்தோ விஹரந்தோ, நிஸஜ்ஜட்டா²னசங்கமே;
‘‘Tatthappamatto viharanto, nisajjaṭṭhānacaṅkame;
அபி⁴ஞ்ஞாபாரமிங் க³ந்த்வா, ப்³ரஹ்மலோகமக³ஞ்ச²ஹ’’ந்தி.
Abhiññāpāramiṃ gantvā, brahmalokamagañchaha’’nti.
தத்த² ஸன்னிசிதந்தி நித³ஹிதங் நிதா⁴னவஸேன. கேவலந்தி ஸகலந்தி அத்தோ². ஸப்³ப³ந்தி அஸேஸதோ த³த்வா. ஸஸங்கே⁴தி ஸஸங்க⁴ஸ்ஸ. தஸ்ஸூபக³ஞ்சி²ந்தி தங் உபக³ஞ்சி²ங், உபயோக³த்தே² ஸாமிவசனங். அபி⁴ரோசயிந்தி பப்³ப³ஜிங். திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸம்ஹீதி திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸேஸு அதிக்கந்தேஸூதி அத்தோ².
Tattha sannicitanti nidahitaṃ nidhānavasena. Kevalanti sakalanti attho. Sabbanti asesato datvā. Sasaṅgheti sasaṅghassa. Tassūpagañchinti taṃ upagañchiṃ, upayogatthe sāmivacanaṃ. Abhirocayinti pabbajiṃ. Tiṃsakappasahassamhīti tiṃsakappasahassesu atikkantesūti attho.
தஸ்ஸ பன ஸுமேத⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸுத³ஸ்ஸனங் நாம நக³ரங் அஹோஸி, ஸுத³த்தோ நாம ராஜா பிதா, மாதா ஸுத³த்தா நாம, ஸரணோ ச ஸப்³ப³காமோ ச த்³வே அக்³க³ஸாவகா, ஸாக³ரோ நாமுபட்டா²கோ, ராமா ச ஸுராமா ச த்³வே அக்³க³ஸாவிகா, மஹானீபருக்கோ² போ³தி⁴, ஸரீரங் அட்டா²ஸீதிஹத்து²ப்³பே³த⁴ங் அஹோஸி, ஆயு நவுதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, நவவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸி, ஸுமனா நாமஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸீ, புனப்³ப³ஸுமித்தோ நாம புத்தோ, ஹத்தி²யானேன நிக்க²மி. ஸேஸங் கா³தா²ஸு தி³ஸ்ஸதி. தேன வுத்தங் –
Tassa pana sumedhassa bhagavato sudassanaṃ nāma nagaraṃ ahosi, sudatto nāma rājā pitā, mātā sudattā nāma, saraṇo ca sabbakāmo ca dve aggasāvakā, sāgaro nāmupaṭṭhāko, rāmā ca surāmā ca dve aggasāvikā, mahānīparukkho bodhi, sarīraṃ aṭṭhāsītihatthubbedhaṃ ahosi, āyu navutivassasahassāni, navavassasahassāni agāraṃ ajjhāvasi, sumanā nāmassa aggamahesī, punabbasumitto nāma putto, hatthiyānena nikkhami. Sesaṃ gāthāsu dissati. Tena vuttaṃ –
18.
18.
‘‘ஸுத³ஸ்ஸனங் நாம நக³ரங், ஸுத³த்தோ நாம க²த்தியோ;
‘‘Sudassanaṃ nāma nagaraṃ, sudatto nāma khattiyo;
ஸுத³த்தா நாம ஜனிகா, ஸுமேத⁴ஸ்ஸ மஹேஸினோ.
Sudattā nāma janikā, sumedhassa mahesino.
23.
23.
‘‘ஸரணோ ஸப்³ப³காமோ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;
‘‘Saraṇo sabbakāmo ca, ahesuṃ aggasāvakā;
ஸாக³ரோ நாமுபட்டா²கோ, ஸுமேத⁴ஸ்ஸ மஹேஸினோ.
Sāgaro nāmupaṭṭhāko, sumedhassa mahesino.
24.
24.
‘‘ராமா சேவ ஸுராமா ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;
‘‘Rāmā ceva surāmā ca, ahesuṃ aggasāvikā;
போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, மஹானீபோதி வுச்சதி.
Bodhi tassa bhagavato, mahānīpoti vuccati.
26.
26.
‘‘அட்டா²ஸீதிரதனானி, அச்சுக்³க³தோ மஹாமுனி;
‘‘Aṭṭhāsītiratanāni, accuggato mahāmuni;
ஓபா⁴ஸேதி தி³ஸா ஸப்³பா³, சந்தோ³ தாரக³ணே யதா².
Obhāseti disā sabbā, cando tāragaṇe yathā.
27.
27.
‘‘சக்கவத்திமணீ நாம, யதா² தபதி யோஜனங்;
‘‘Cakkavattimaṇī nāma, yathā tapati yojanaṃ;
ததே²வ தஸ்ஸ ரதனங், ஸமந்தா ப²ரதி யோஜனங்.
Tatheva tassa ratanaṃ, samantā pharati yojanaṃ.
28.
28.
‘‘நவுதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, ஆயு விஜ்ஜதி தாவதே³;
‘‘Navutivassasahassāni, āyu vijjati tāvade;
தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.
Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.
29.
29.
‘‘தேவிஜ்ஜச²ளபி⁴ஞ்ஞேஹி , ப³லப்பத்தேஹி தாதி³ஹி;
‘‘Tevijjachaḷabhiññehi , balappattehi tādihi;
ஸமாகுலமித³ங் ஆஸி, அரஹந்தேஹி ஸாது⁴ஹி.
Samākulamidaṃ āsi, arahantehi sādhuhi.
30.
30.
‘‘தேபி ஸப்³பே³ அமிதயஸா, விப்பமுத்தா நிரூபதீ⁴;
‘‘Tepi sabbe amitayasā, vippamuttā nirūpadhī;
ஞாணாலோகங் த³ஸ்ஸயித்வா, நிப்³பு³தா தே மஹாயஸா’’தி.
Ñāṇālokaṃ dassayitvā, nibbutā te mahāyasā’’ti.
தத்த² சந்தோ³ தாரக³ணே யதா²தி யதா² நாம க³க³னே பரிபுண்ணசந்தோ³ தாராக³ணே ஓபா⁴ஸேதி பகாஸேதி, ஏவமேவ ஸப்³பா³பி தி³ஸா ஓபா⁴ஸேதீதி அத்தோ². கேசி ‘‘சந்தோ³ பன்னரஸோ யதா²’’தி பட²ந்தி, ஸோ உத்தானத்தோ²வ.
Tattha cando tāragaṇe yathāti yathā nāma gagane paripuṇṇacando tārāgaṇe obhāseti pakāseti, evameva sabbāpi disā obhāsetīti attho. Keci ‘‘cando pannaraso yathā’’ti paṭhanti, so uttānatthova.
சக்கவத்திமணீ நாமாதி யதா² நாம சக்கவத்திரஞ்ஞோ மணிரதனங் சதுஹத்தா²யாமங் ஸகடனாபி⁴ஸமபரிணாஹங் சதுராஸீதிமணிஸஹஸ்ஸபரிவாரங் தாராக³ணபரிவுதஸ்ஸ ஸரத³ஸமயபரிபுண்ணரஜனிகரஸ்ஸ ஸிரிஸமுத³யஸோப⁴ங் அவ்ஹயந்தமிவ வேபுல்லபப்³ப³ததோ பரமரமணீயத³ஸ்ஸனங் மணிரதனமாக³ச்ச²தி, தஸ்ஸேவங் ஆக³ச்ச²ந்தஸ்ஸ ஸமந்ததோ யோஜனப்பமாணங் ஓகாஸங் ஆபா⁴ ப²ரதி, ஏவமேவ தஸ்ஸ ஸுமேத⁴ஸ்ஸாபி ப⁴க³வதோ ஸரீரதோ ஆபா⁴ரதனங் ஸமந்ததோ யோஜனங் ப²ரதீதி அத்தோ².
Cakkavattimaṇī nāmāti yathā nāma cakkavattirañño maṇiratanaṃ catuhatthāyāmaṃ sakaṭanābhisamapariṇāhaṃ caturāsītimaṇisahassaparivāraṃ tārāgaṇaparivutassa saradasamayaparipuṇṇarajanikarassa sirisamudayasobhaṃ avhayantamiva vepullapabbatato paramaramaṇīyadassanaṃ maṇiratanamāgacchati, tassevaṃ āgacchantassa samantato yojanappamāṇaṃ okāsaṃ ābhā pharati, evameva tassa sumedhassāpi bhagavato sarīrato ābhāratanaṃ samantato yojanaṃ pharatīti attho.
தேவிஜ்ஜச²ளபி⁴ஞ்ஞேஹீதி தேவிஜ்ஜேஹி ச²ளபி⁴ஞ்ஞேஹி சாதி அத்தோ². ப³லப்பத்தேஹீதி இத்³தி⁴ப³லப்பத்தேஹி. தாதி³ஹீதி தாதி³பா⁴வப்பத்தேஹி. ஸமாகுலந்தி ஸங்கிண்ணங் ஏககாஸாவபஜ்ஜோதங். இத³ந்தி ஸாஸனங் ஸந்தா⁴யாஹ, மஹீதலங் வா. அமிதயஸாதி அமிதபரிவாரா, அதுலகித்திகோ⁴ஸோ வா. நிரூபதீ⁴தி சதுரூபதி⁴விரஹிதா. ஸேஸமெத்த² கா³தா²ஸு ஸப்³ப³த்த² பாகடமேவாதி.
Tevijjachaḷabhiññehīti tevijjehi chaḷabhiññehi cāti attho. Balappattehīti iddhibalappattehi. Tādihīti tādibhāvappattehi. Samākulanti saṅkiṇṇaṃ ekakāsāvapajjotaṃ. Idanti sāsanaṃ sandhāyāha, mahītalaṃ vā. Amitayasāti amitaparivārā, atulakittighoso vā. Nirūpadhīti caturūpadhivirahitā. Sesamettha gāthāsu sabbattha pākaṭamevāti.
ஸுமேத⁴பு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா நிட்டி²தா.
Sumedhabuddhavaṃsavaṇṇanā niṭṭhitā.
நிட்டி²தோ ஏகாத³ஸமோ பு³த்³த⁴வங்ஸோ.
Niṭṭhito ekādasamo buddhavaṃso.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi / 13. ஸுமேத⁴பு³த்³த⁴வங்ஸோ • 13. Sumedhabuddhavaṃso