Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi

    13. ஸுமேத⁴பு³த்³த⁴வங்ஸோ

    13. Sumedhabuddhavaṃso

    1.

    1.

    பது³முத்தரஸ்ஸ அபரேன, ஸுமேதோ⁴ நாம நாயகோ;

    Padumuttarassa aparena, sumedho nāma nāyako;

    து³ராஸதோ³ உக்³க³தேஜோ, ஸப்³ப³லோகுத்தமோ முனி.

    Durāsado uggatejo, sabbalokuttamo muni.

    2.

    2.

    பஸன்னநெத்தோ ஸுமுகோ², ப்³ரஹா உஜு பதாபவா;

    Pasannanetto sumukho, brahā uju patāpavā;

    ஹிதேஸீ ஸப்³ப³ஸத்தானங், ப³ஹூ மோசேஸி ப³ந்த⁴னா.

    Hitesī sabbasattānaṃ, bahū mocesi bandhanā.

    3.

    3.

    யதா³ பு³த்³தோ⁴ பாபுணித்வா, கேவலங் போ³தி⁴முத்தமங்;

    Yadā buddho pāpuṇitvā, kevalaṃ bodhimuttamaṃ;

    ஸுத³ஸ்ஸனம்ஹி நக³ரே, த⁴ம்மசக்கங் பவத்தயி.

    Sudassanamhi nagare, dhammacakkaṃ pavattayi.

    4.

    4.

    தஸ்ஸாபி அபி⁴ஸமயா தீணி, அஹேஸுங் த⁴ம்மதே³ஸனே;

    Tassāpi abhisamayā tīṇi, ahesuṃ dhammadesane;

    கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், பட²மாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Koṭisatasahassānaṃ, paṭhamābhisamayo ahu.

    5.

    5.

    புனாபரங் கும்ப⁴கண்ணங், யக்க²ங் ஸோ த³மயீ ஜினோ;

    Punāparaṃ kumbhakaṇṇaṃ, yakkhaṃ so damayī jino;

    நவுதிகோடிஸஹஸ்ஸானங், து³தியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Navutikoṭisahassānaṃ, dutiyābhisamayo ahu.

    6.

    6.

    புனாபரங் அமிதயஸோ, சதுஸச்சங் பகாஸயி;

    Punāparaṃ amitayaso, catusaccaṃ pakāsayi;

    அஸீதிகோடிஸஹஸ்ஸானங், ததியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Asītikoṭisahassānaṃ, tatiyābhisamayo ahu.

    7.

    7.

    ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், ஸுமேத⁴ஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    Sannipātā tayo āsuṃ, sumedhassa mahesino;

    கீ²ணாஸவானங் விமலானங், ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.

    Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, santacittāna tādinaṃ.

    8.

    8.

    ஸுத³ஸ்ஸனங் நாம நக³ரங், உபக³ஞ்சி² ஜினோ யதா³;

    Sudassanaṃ nāma nagaraṃ, upagañchi jino yadā;

    ததா³ கீ²ணாஸவா பி⁴க்கூ², ஸமிங்ஸு ஸதகோடியோ.

    Tadā khīṇāsavā bhikkhū, samiṃsu satakoṭiyo.

    9.

    9.

    புனாபரங் தே³வகூடே, பி⁴க்கூ²னங் கதி²னத்த²தே;

    Punāparaṃ devakūṭe, bhikkhūnaṃ kathinatthate;

    ததா³ நவுதிகோடீனங், து³தியோ ஆஸி ஸமாக³மோ.

    Tadā navutikoṭīnaṃ, dutiyo āsi samāgamo.

    10.

    10.

    புனாபரங் த³ஸப³லோ, யதா³ சரதி சாரிகங்;

    Punāparaṃ dasabalo, yadā carati cārikaṃ;

    ததா³ அஸீதிகோடீனங், ததியோ ஆஸி ஸமாக³மோ.

    Tadā asītikoṭīnaṃ, tatiyo āsi samāgamo.

    11.

    11.

    அஹங் தேன ஸமயேன, உத்தரோ நாம மாணவோ;

    Ahaṃ tena samayena, uttaro nāma māṇavo;

    அஸீதிகோடியோ மய்ஹங், க⁴ரே ஸன்னிசிதங் த⁴னங்.

    Asītikoṭiyo mayhaṃ, ghare sannicitaṃ dhanaṃ.

    12.

    12.

    கேவலங் ஸப்³ப³ங் த³த்வான, ஸஸங்கே⁴ லோகனாயகே;

    Kevalaṃ sabbaṃ datvāna, sasaṅghe lokanāyake;

    ஸரணங் தஸ்ஸுபக³ஞ்சி²ங், பப்³ப³ஜ்ஜஞ்சாபி⁴ரோசயிங்.

    Saraṇaṃ tassupagañchiṃ, pabbajjañcābhirocayiṃ.

    13.

    13.

    ஸோபி மங் பு³த்³தோ⁴ ப்³யாகாஸி, கரொந்தோ அனுமோத³னங்;

    Sopi maṃ buddho byākāsi, karonto anumodanaṃ;

    ‘‘திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸம்ஹி, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.

    ‘‘Tiṃsakappasahassamhi, ayaṃ buddho bhavissati.

    14.

    14.

    ‘‘பதா⁴னங் பத³ஹித்வான…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்’’.

    ‘‘Padhānaṃ padahitvāna…pe… hessāma sammukhā imaṃ’’.

    15.

    15.

    தஸ்ஸாபி வசனங் ஸுத்வா, பி⁴ய்யோ சித்தங் பஸாத³யிங்;

    Tassāpi vacanaṃ sutvā, bhiyyo cittaṃ pasādayiṃ;

    உத்தரிங் வதமதி⁴ட்டா²ஸிங், த³ஸபாரமிபூரியா.

    Uttariṃ vatamadhiṭṭhāsiṃ, dasapāramipūriyā.

    16.

    16.

    ஸுத்தந்தங் வினயஞ்சாபி, நவங்க³ங் ஸத்து²ஸாஸனங்;

    Suttantaṃ vinayañcāpi, navaṅgaṃ satthusāsanaṃ;

    ஸப்³ப³ங் பரியாபுணித்வான, ஸோப⁴யிங் ஜினஸாஸனங்.

    Sabbaṃ pariyāpuṇitvāna, sobhayiṃ jinasāsanaṃ.

    17.

    17.

    தத்த²ப்பமத்தோ விஹரந்தோ, நிஸஜ்ஜட்டா²னசங்கமே;

    Tatthappamatto viharanto, nisajjaṭṭhānacaṅkame;

    அபி⁴ஞ்ஞாஸு பாரமிங் க³ந்த்வா, ப்³ரஹ்மலோகமக³ஞ்ச²ஹங்.

    Abhiññāsu pāramiṃ gantvā, brahmalokamagañchahaṃ.

    18.

    18.

    ஸுத³ஸ்ஸனங் நாம நக³ரங், ஸுத³த்தோ நாம க²த்தியோ;

    Sudassanaṃ nāma nagaraṃ, sudatto nāma khattiyo;

    ஸுத³த்தா நாம ஜனிகா, ஸுமேத⁴ஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Sudattā nāma janikā, sumedhassa mahesino.

    19.

    19.

    நவவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, அகா³ரங் அஜ்ஜ² ஸோ வஸி;

    Navavassasahassāni, agāraṃ ajjha so vasi;

    ஸுசந்த³கஞ்சனஸிரிவட்³டா⁴, தயோ பாஸாத³முத்தமா.

    Sucandakañcanasirivaḍḍhā, tayo pāsādamuttamā.

    20.

    20.

    திஸோளஸஸஹஸ்ஸானி, நாரியோ ஸமலங்கதா;

    Tisoḷasasahassāni, nāriyo samalaṅkatā;

    ஸுமனா நாம ஸா நாரீ, புனப்³ப³ஸு நாம அத்ரஜோ.

    Sumanā nāma sā nārī, punabbasu nāma atrajo.

    21.

    21.

    நிமித்தே சதுரோ தி³ஸ்வா, ஹத்தி²யானேன நிக்க²மி;

    Nimitte caturo disvā, hatthiyānena nikkhami;

    அனூனகங் அட்³ட⁴மாஸங், பதா⁴னங் பத³ஹீ ஜினோ.

    Anūnakaṃ aḍḍhamāsaṃ, padhānaṃ padahī jino.

    22.

    22.

    ப்³ரஹ்முனா யாசிதோ ஸந்தோ, ஸுமேதோ⁴ லோகனாயகோ;

    Brahmunā yācito santo, sumedho lokanāyako;

    வத்தி சக்கங் மஹாவீரோ, ஸுத³ஸ்ஸனுய்யானமுத்தமே.

    Vatti cakkaṃ mahāvīro, sudassanuyyānamuttame.

    23.

    23.

    ஸரணோ ஸப்³ப³காமோ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;

    Saraṇo sabbakāmo ca, ahesuṃ aggasāvakā;

    ஸாக³ரோ நாமுபட்டா²கோ, ஸுமேத⁴ஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Sāgaro nāmupaṭṭhāko, sumedhassa mahesino.

    24.

    24.

    ராமா சேவ ஸுராமா ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;

    Rāmā ceva surāmā ca, ahesuṃ aggasāvikā;

    போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, மஹானீபோதி வுச்சதி.

    Bodhi tassa bhagavato, mahānīpoti vuccati.

    25.

    25.

    உருவேலா யஸவா ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்ட²கா;

    Uruvelā yasavā ca, ahesuṃ aggupaṭṭhakā;

    யஸோத⁴ரா ஸிரிமா ச 1, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்டி²கா.

    Yasodharā sirimā ca 2, ahesuṃ aggupaṭṭhikā.

    26.

    26.

    அட்டா²ஸீதிரதனானி, அச்சுக்³க³தோ மஹாமுனி;

    Aṭṭhāsītiratanāni, accuggato mahāmuni;

    ஓபா⁴ஸேதி தி³ஸா ஸப்³பா³, சந்தோ³ தாரக³ணே யதா².

    Obhāseti disā sabbā, cando tāragaṇe yathā.

    27.

    27.

    சக்கவத்திமணீ நாம, யதா² தபதி யோஜனங்;

    Cakkavattimaṇī nāma, yathā tapati yojanaṃ;

    ததே²வ தஸ்ஸ ரதனங், ஸமந்தா ப²ரதி யோஜனங்.

    Tatheva tassa ratanaṃ, samantā pharati yojanaṃ.

    28.

    28.

    நவுதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி , ஆயு விஜ்ஜதி தாவதே³;

    Navutivassasahassāni , āyu vijjati tāvade;

    தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    29.

    29.

    தேவிஜ்ஜச²ளபி⁴ஞ்ஞேஹி, ப³லப்பத்தேஹி தாதி³ஹி;

    Tevijjachaḷabhiññehi, balappattehi tādihi;

    ஸமாகுலமித³ங் ஆஸி, அரஹந்தேஹி ஸாது⁴ஹி.

    Samākulamidaṃ āsi, arahantehi sādhuhi.

    30.

    30.

    தேபி ஸப்³பே³ அமிதயஸா, விப்பமுத்தா நிரூபதீ⁴;

    Tepi sabbe amitayasā, vippamuttā nirūpadhī;

    ஞாணாலோகங் த³ஸ்ஸயித்வா, நிப்³பு³தா தே மஹாயஸா.

    Ñāṇālokaṃ dassayitvā, nibbutā te mahāyasā.

    31.

    31.

    ஸுமேதோ⁴ ஜினவரோ பு³த்³தோ⁴, மேதா⁴ராமம்ஹி நிப்³பு³தோ;

    Sumedho jinavaro buddho, medhārāmamhi nibbuto;

    தா⁴துவித்தா²ரிகங் ஆஸி, தேஸு தேஸு பதே³ஸதோதி.

    Dhātuvitthārikaṃ āsi, tesu tesu padesatoti.

    ஸுமேத⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வங்ஸோ ஏகாத³ஸமோ.

    Sumedhassa bhagavato vaṃso ekādasamo.







    Footnotes:
    1. யஸா நாம ஸிரிமா ச (ஸ்யா॰ கங்॰)
    2. yasā nāma sirimā ca (syā. kaṃ.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā / 13. ஸுமேத⁴பு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா • 13. Sumedhabuddhavaṃsavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact