Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi

    2. ஸுமேத⁴பத்த²னாகதா²

    2. Sumedhapatthanākathā

    1.

    1.

    கப்பே ச ஸதஸஹஸ்ஸே, சதுரோ ச அஸங்கி²யே;

    Kappe ca satasahasse, caturo ca asaṅkhiye;

    அமரங் நாம நக³ரங், த³ஸ்ஸனெய்யங் மனோரமங்.

    Amaraṃ nāma nagaraṃ, dassaneyyaṃ manoramaṃ.

    2.

    2.

    த³ஸஹி ஸத்³தே³ஹி அவிவித்தங், அன்னபானஸமாயுதங்;

    Dasahi saddehi avivittaṃ, annapānasamāyutaṃ;

    ஹத்தி²ஸத்³த³ங் அஸ்ஸஸத்³த³ங், பே⁴ரிஸங்க²ரதா²னி ச;

    Hatthisaddaṃ assasaddaṃ, bherisaṅkharathāni ca;

    கா²த³த² பிவத² சேவ, அன்னபானேன கோ⁴ஸிதங்.

    Khādatha pivatha ceva, annapānena ghositaṃ.

    3.

    3.

    நக³ரங் ஸப்³ப³ங்க³ஸம்பன்னங், ஸப்³ப³கம்மமுபாக³தங்;

    Nagaraṃ sabbaṅgasampannaṃ, sabbakammamupāgataṃ;

    ஸத்தரதனஸம்பன்னங், நானாஜனஸமாகுலங்;

    Sattaratanasampannaṃ, nānājanasamākulaṃ;

    ஸமித்³த⁴ங் தே³வனக³ரங்வ, ஆவாஸங் புஞ்ஞகம்மினங்.

    Samiddhaṃ devanagaraṃva, āvāsaṃ puññakamminaṃ.

    4.

    4.

    நக³ரே அமரவதியா, ஸுமேதோ⁴ நாம ப்³ராஹ்மணோ;

    Nagare amaravatiyā, sumedho nāma brāhmaṇo;

    அனேககோடிஸன்னிசயோ, பஹூதத⁴னத⁴ஞ்ஞவா.

    Anekakoṭisannicayo, pahūtadhanadhaññavā.

    5.

    5.

    அஜ்ஜா²யகோ மந்தத⁴ரோ, திண்ணங் வேதா³ன பாரகூ³;

    Ajjhāyako mantadharo, tiṇṇaṃ vedāna pāragū;

    லக்க²ணே இதிஹாஸே ச, ஸத⁴ம்மே பாரமிங் க³தோ.

    Lakkhaṇe itihāse ca, sadhamme pāramiṃ gato.

    6.

    6.

    ரஹோக³தோ நிஸீதி³த்வா, ஏவங் சிந்தேஸஹங் ததா³;

    Rahogato nisīditvā, evaṃ cintesahaṃ tadā;

    ‘‘து³க்கோ² புனப்³ப⁴வோ நாம, ஸரீரஸ்ஸ ச பே⁴த³னங்.

    ‘‘Dukkho punabbhavo nāma, sarīrassa ca bhedanaṃ.

    7.

    7.

    ‘‘ஜாதித⁴ம்மோ ஜராத⁴ம்மோ, ப்³யாதி⁴த⁴ம்மோ ஸஹங் 1 ததா³;

    ‘‘Jātidhammo jarādhammo, byādhidhammo sahaṃ 2 tadā;

    அஜரங் அமதங் கே²மங், பரியேஸிஸ்ஸாமி நிப்³பு³திங்.

    Ajaraṃ amataṃ khemaṃ, pariyesissāmi nibbutiṃ.

    8.

    8.

    ‘‘யங்னூனிமங் பூதிகாயங், நானாகுணபபூரிதங்;

    ‘‘Yaṃnūnimaṃ pūtikāyaṃ, nānākuṇapapūritaṃ;

    ச²ட்³ட³யித்வான க³ச்செ²ய்யங், அனபெக்கோ² அனத்தி²கோ.

    Chaḍḍayitvāna gaccheyyaṃ, anapekkho anatthiko.

    9.

    9.

    ‘‘அத்தி² ஹேஹிதி ஸோ மக்³கோ³, ந ஸோ ஸக்கா ந ஹேதுயே;

    ‘‘Atthi hehiti so maggo, na so sakkā na hetuye;

    பரியேஸிஸ்ஸாமி தங் மக்³க³ங், ப⁴வதோ பரிமுத்தியா.

    Pariyesissāmi taṃ maggaṃ, bhavato parimuttiyā.

    10.

    10.

    ‘‘யதா²பி து³க்கே² விஜ்ஜந்தே, ஸுக²ங் நாமபி விஜ்ஜதி;

    ‘‘Yathāpi dukkhe vijjante, sukhaṃ nāmapi vijjati;

    ஏவங் ப⁴வே விஜ்ஜமானே, விப⁴வோபி இச்சி²தப்³ப³கோ.

    Evaṃ bhave vijjamāne, vibhavopi icchitabbako.

    11.

    11.

    ‘‘யதா²பி உண்ஹே விஜ்ஜந்தே, அபரங் விஜ்ஜதி ஸீதலங்;

    ‘‘Yathāpi uṇhe vijjante, aparaṃ vijjati sītalaṃ;

    ஏவங் திவித⁴க்³கி³ விஜ்ஜந்தே, நிப்³பா³னங் இச்சி²தப்³ப³கங்.

    Evaṃ tividhaggi vijjante, nibbānaṃ icchitabbakaṃ.

    12.

    12.

    ‘‘யதா²பி பாபே விஜ்ஜந்தே, கல்யாணமபி விஜ்ஜதி;

    ‘‘Yathāpi pāpe vijjante, kalyāṇamapi vijjati;

    ஏவமேவ ஜாதி விஜ்ஜந்தே, அஜாதிபிச்சி²தப்³ப³கங்.

    Evameva jāti vijjante, ajātipicchitabbakaṃ.

    13.

    13.

    ‘‘யதா² கூ³த²க³தோ புரிஸோ, தளாகங் தி³ஸ்வான பூரிதங்;

    ‘‘Yathā gūthagato puriso, taḷākaṃ disvāna pūritaṃ;

    ந க³வேஸதி தங் தளாகங், ந தோ³ஸோ தளாகஸ்ஸ ஸோ.

    Na gavesati taṃ taḷākaṃ, na doso taḷākassa so.

    14.

    14.

    ‘‘ஏவங் கிலேஸமலதோ⁴வ, விஜ்ஜந்தே அமதந்தளே;

    ‘‘Evaṃ kilesamaladhova, vijjante amatantaḷe;

    ந க³வேஸதி தங் தளாகங், ந தோ³ஸோ அமதந்தளே.

    Na gavesati taṃ taḷākaṃ, na doso amatantaḷe.

    15.

    15.

    ‘‘யதா² அரீஹி பரிருத்³தோ⁴, விஜ்ஜந்தே க³மனம்பதே²;

    ‘‘Yathā arīhi pariruddho, vijjante gamanampathe;

    ந பலாயதி ஸோ புரிஸோ, ந தோ³ஸோ அஞ்ஜஸஸ்ஸ ஸோ.

    Na palāyati so puriso, na doso añjasassa so.

    16.

    16.

    ‘‘ஏவங் கிலேஸபரிருத்³தோ⁴, விஜ்ஜமானே ஸிவே பதே²;

    ‘‘Evaṃ kilesapariruddho, vijjamāne sive pathe;

    ந க³வேஸதி தங் மக்³க³ங், ந தோ³ஸோ ஸிவமஞ்ஜஸே.

    Na gavesati taṃ maggaṃ, na doso sivamañjase.

    17.

    17.

    ‘‘யதா²பி ப்³யாதி⁴தோ புரிஸோ, விஜ்ஜமானே திகிச்ச²கே;

    ‘‘Yathāpi byādhito puriso, vijjamāne tikicchake;

    ந திகிச்சா²பேதி தங் ப்³யாதி⁴ங், ந தோ³ஸோ ஸோ திகிச்ச²கே.

    Na tikicchāpeti taṃ byādhiṃ, na doso so tikicchake.

    18.

    18.

    ‘‘ஏவங் கிலேஸப்³யாதீ⁴ஹி, து³க்கி²தோ பரிபீளிதோ;

    ‘‘Evaṃ kilesabyādhīhi, dukkhito paripīḷito;

    ந க³வேஸதி தங் ஆசரியங், ந தோ³ஸோ ஸோ வினாயகே.

    Na gavesati taṃ ācariyaṃ, na doso so vināyake.

    19.

    19.

    ‘‘யதா²பி குணபங் புரிஸோ, கண்டே² ப³ந்த⁴ங் ஜிகு³ச்சி²ய;

    ‘‘Yathāpi kuṇapaṃ puriso, kaṇṭhe bandhaṃ jigucchiya;

    மோசயித்வான க³ச்செ²ய்ய, ஸுகீ² ஸேரீ ஸயங்வஸீ.

    Mocayitvāna gaccheyya, sukhī serī sayaṃvasī.

    20.

    20.

    ‘‘ததே²விமங் பூதிகாயங், நானாகுணபஸஞ்சயங்;

    ‘‘Tathevimaṃ pūtikāyaṃ, nānākuṇapasañcayaṃ;

    ச²ட்³ட³யித்வான க³ச்செ²ய்யங், அனபெக்கோ² அனத்தி²கோ.

    Chaḍḍayitvāna gaccheyyaṃ, anapekkho anatthiko.

    21.

    21.

    ‘‘யதா² உச்சாரட்டா²னம்ஹி, கரீஸங் நரனாரியோ;

    ‘‘Yathā uccāraṭṭhānamhi, karīsaṃ naranāriyo;

    ச²ட்³ட³யித்வான க³ச்ச²ந்தி, அனபெக்கா² அனத்தி²கா.

    Chaḍḍayitvāna gacchanti, anapekkhā anatthikā.

    22.

    22.

    ‘‘ஏவமேவாஹங் இமங் காயங், நானாகுணபபூரிதங்;

    ‘‘Evamevāhaṃ imaṃ kāyaṃ, nānākuṇapapūritaṃ;

    ச²ட்³ட³யித்வான க³ச்சி²ஸ்ஸங், வச்சங் கத்வா யதா² குடிங்.

    Chaḍḍayitvāna gacchissaṃ, vaccaṃ katvā yathā kuṭiṃ.

    23.

    23.

    ‘‘யதா²பி ஜஜ்ஜரங் நாவங், பலுக்³க³ங் உத³கா³ஹினிங் 3;

    ‘‘Yathāpi jajjaraṃ nāvaṃ, paluggaṃ udagāhiniṃ 4;

    ஸாமீ ச²ட்³டெ³த்வா க³ச்ச²ந்தி, அனபெக்கா² அனத்தி²கா.

    Sāmī chaḍḍetvā gacchanti, anapekkhā anatthikā.

    24.

    24.

    ‘‘ஏவமேவாஹங் இமங் காயங், நவச்சி²த்³த³ங் து⁴வஸ்ஸவங்;

    ‘‘Evamevāhaṃ imaṃ kāyaṃ, navacchiddaṃ dhuvassavaṃ;

    ச²ட்³ட³யித்வான க³ச்சி²ஸ்ஸங், ஜிண்ணனாவங்வ ஸாமிகா.

    Chaḍḍayitvāna gacchissaṃ, jiṇṇanāvaṃva sāmikā.

    25.

    25.

    ‘‘யதா²பி புரிஸோ சோரேஹி, க³ச்ச²ந்தோ ப⁴ண்ட³மாதி³ய;

    ‘‘Yathāpi puriso corehi, gacchanto bhaṇḍamādiya;

    ப⁴ண்ட³ச்சே²த³ப⁴யங் தி³ஸ்வா, ச²ட்³ட³யித்வான க³ச்ச²தி.

    Bhaṇḍacchedabhayaṃ disvā, chaḍḍayitvāna gacchati.

    26.

    26.

    ‘‘ஏவமேவ அயங் காயோ, மஹாசோரஸமோ விய;

    ‘‘Evameva ayaṃ kāyo, mahācorasamo viya;

    பஹாயிமங் க³மிஸ்ஸாமி, குஸலச்சே²த³னா ப⁴யா’’.

    Pahāyimaṃ gamissāmi, kusalacchedanā bhayā’’.

    27.

    27.

    ஏவாஹங் சிந்தயித்வான, நேககோடிஸதங் த⁴னங்;

    Evāhaṃ cintayitvāna, nekakoṭisataṃ dhanaṃ;

    நாதா²னாதா²னங் த³த்வான, ஹிமவந்தமுபாக³மிங்.

    Nāthānāthānaṃ datvāna, himavantamupāgamiṃ.

    28.

    28.

    ஹிமவந்தஸ்ஸாவிதூ³ரே, த⁴ம்மிகோ நாம பப்³ப³தோ;

    Himavantassāvidūre, dhammiko nāma pabbato;

    அஸ்ஸமோ ஸுகதோ மய்ஹங், பண்ணஸாலா ஸுமாபிதா.

    Assamo sukato mayhaṃ, paṇṇasālā sumāpitā.

    29.

    29.

    சங்கமங் தத்த² மாபேஸிங், பஞ்சதோ³ஸவிவஜ்ஜிதங்;

    Caṅkamaṃ tattha māpesiṃ, pañcadosavivajjitaṃ;

    அட்ட²கு³ணஸமூபேதங், அபி⁴ஞ்ஞாப³லமாஹரிங்.

    Aṭṭhaguṇasamūpetaṃ, abhiññābalamāhariṃ.

    30.

    30.

    ஸாடகங் பஜஹிங் தத்த², நவதோ³ஸமுபாக³தங்;

    Sāṭakaṃ pajahiṃ tattha, navadosamupāgataṃ;

    வாகசீரங் நிவாஸேஸிங், த்³வாத³ஸகு³ணமுபாக³தங்.

    Vākacīraṃ nivāsesiṃ, dvādasaguṇamupāgataṃ.

    31.

    31.

    அட்ட²தோ³ஸஸமாகிண்ணங் , பஜஹிங் பண்ணஸாலகங்;

    Aṭṭhadosasamākiṇṇaṃ , pajahiṃ paṇṇasālakaṃ;

    உபாக³மிங் ருக்க²மூலங், கு³ணே த³ஸஹுபாக³தங்.

    Upāgamiṃ rukkhamūlaṃ, guṇe dasahupāgataṃ.

    32.

    32.

    வாபிதங் ரோபிதங் த⁴ஞ்ஞங், பஜஹிங் நிரவஸேஸதோ;

    Vāpitaṃ ropitaṃ dhaññaṃ, pajahiṃ niravasesato;

    அனேககு³ணஸம்பன்னங், பவத்தப²லமாதி³யிங்.

    Anekaguṇasampannaṃ, pavattaphalamādiyiṃ.

    33.

    33.

    தத்த²ப்பதா⁴னங் பத³ஹிங், நிஸஜ்ஜட்டா²னசங்கமே;

    Tatthappadhānaṃ padahiṃ, nisajjaṭṭhānacaṅkame;

    அப்³ப⁴ந்தரம்ஹி ஸத்தாஹே, அபி⁴ஞ்ஞாப³லபாபுணிங்.

    Abbhantaramhi sattāhe, abhiññābalapāpuṇiṃ.

    34.

    34.

    ஏவங் மே ஸித்³தி⁴ப்பத்தஸ்ஸ, வஸீபூ⁴தஸ்ஸ ஸாஸனே;

    Evaṃ me siddhippattassa, vasībhūtassa sāsane;

    தீ³பங்கரோ நாம ஜினோ, உப்பஜ்ஜி லோகனாயகோ.

    Dīpaṅkaro nāma jino, uppajji lokanāyako.

    35.

    35.

    உப்பஜ்ஜந்தே ச ஜாயந்தே, பு³ஜ்ஜ²ந்தே த⁴ம்மதே³ஸனே;

    Uppajjante ca jāyante, bujjhante dhammadesane;

    சதுரோ நிமித்தே நாத்³த³ஸங், ஜா²னரதிஸமப்பிதோ.

    Caturo nimitte nāddasaṃ, jhānaratisamappito.

    36.

    36.

    பச்சந்ததே³ஸவிஸயே, நிமந்தெத்வா ததா²க³தங்;

    Paccantadesavisaye, nimantetvā tathāgataṃ;

    தஸ்ஸ ஆக³மனங் மக்³க³ங், ஸோதெ⁴ந்தி துட்ட²மானஸா.

    Tassa āgamanaṃ maggaṃ, sodhenti tuṭṭhamānasā.

    37.

    37.

    அஹங் தேன ஸமயேன, நிக்க²மித்வா ஸகஸ்ஸமா;

    Ahaṃ tena samayena, nikkhamitvā sakassamā;

    து⁴னந்தோ வாகசீரானி, க³ச்சா²மி அம்ப³ரே ததா³.

    Dhunanto vākacīrāni, gacchāmi ambare tadā.

    38.

    38.

    வேத³ஜாதங் ஜனங் தி³ஸ்வா, துட்ட²ஹட்ட²ங் பமோதி³தங்;

    Vedajātaṃ janaṃ disvā, tuṭṭhahaṭṭhaṃ pamoditaṃ;

    ஓரோஹித்வான க³க³னா, மனுஸ்ஸே புச்சி² தாவதே³.

    Orohitvāna gaganā, manusse pucchi tāvade.

    39.

    39.

    ‘‘துட்ட²ஹட்டோ² பமுதி³தோ, வேத³ஜாதோ மஹாஜனோ;

    ‘‘Tuṭṭhahaṭṭho pamudito, vedajāto mahājano;

    கஸ்ஸ ஸோதீ⁴யதி மக்³கோ³, அஞ்ஜஸங் வடுமாயனங்’’.

    Kassa sodhīyati maggo, añjasaṃ vaṭumāyanaṃ’’.

    40.

    40.

    தே மே புட்டா² வியாகங்ஸு, ‘‘பு³த்³தோ⁴ லோகே அனுத்தரோ;

    Te me puṭṭhā viyākaṃsu, ‘‘buddho loke anuttaro;

    தீ³பங்கரோ நாம ஜினோ, உப்பஜ்ஜி லோகனாயகோ;

    Dīpaṅkaro nāma jino, uppajji lokanāyako;

    தஸ்ஸ ஸோதீ⁴யதி மக்³கோ³, அஞ்ஜஸங் வடுமாயனங்’’.

    Tassa sodhīyati maggo, añjasaṃ vaṭumāyanaṃ’’.

    41.

    41.

    பு³த்³தோ⁴திவசனங் 5 ஸுத்வான, பீதி உப்பஜ்ஜி தாவதே³;

    Buddhotivacanaṃ 6 sutvāna, pīti uppajji tāvade;

    பு³த்³தோ⁴ பு³த்³தோ⁴தி கத²யந்தோ, ஸோமனஸ்ஸங் பவேத³யிங்.

    Buddho buddhoti kathayanto, somanassaṃ pavedayiṃ.

    42.

    42.

    தத்த² ட²த்வா விசிந்தேஸிங், துட்டோ² ஸங்விக்³க³மானஸோ;

    Tattha ṭhatvā vicintesiṃ, tuṭṭho saṃviggamānaso;

    ‘‘இத⁴ பீ³ஜானி ரோபிஸ்ஸங், க²ணோ வே மா உபச்சகா³.

    ‘‘Idha bījāni ropissaṃ, khaṇo ve mā upaccagā.

    43.

    43.

    ‘‘யதி³ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸோதே⁴த², ஏகோகாஸங் த³தா³த² மே;

    ‘‘Yadi buddhassa sodhetha, ekokāsaṃ dadātha me;

    அஹம்பி ஸோத⁴யிஸ்ஸாமி, அஞ்ஜஸங் வடுமாயனங்’’.

    Ahampi sodhayissāmi, añjasaṃ vaṭumāyanaṃ’’.

    44.

    44.

    அத³ங்ஸு தே மமோகாஸங், ஸோதே⁴துங் அஞ்ஜஸங் ததா³;

    Adaṃsu te mamokāsaṃ, sodhetuṃ añjasaṃ tadā;

    பு³த்³தோ⁴ பு³த்³தோ⁴தி சிந்தெந்தோ, மக்³க³ங் ஸோதே⁴மஹங் ததா³.

    Buddho buddhoti cintento, maggaṃ sodhemahaṃ tadā.

    45.

    45.

    அனிட்டி²தே மமோகாஸே, தீ³பங்கரோ மஹாமுனி;

    Aniṭṭhite mamokāse, dīpaṅkaro mahāmuni;

    சதூஹி ஸதஸஹஸ்ஸேஹி, ச²ளபி⁴ஞ்ஞேஹி தாதி³ஹி;

    Catūhi satasahassehi, chaḷabhiññehi tādihi;

    கீ²ணாஸவேஹி விமலேஹி, படிபஜ்ஜி அஞ்ஜஸங் ஜினோ.

    Khīṇāsavehi vimalehi, paṭipajji añjasaṃ jino.

    46.

    46.

    பச்சுக்³க³மனா வத்தந்தி, வஜ்ஜந்தி பே⁴ரியோ ப³ஹூ;

    Paccuggamanā vattanti, vajjanti bheriyo bahū;

    ஆமோதி³தா நரமரூ, ஸாது⁴காரங் பவத்தயுங்.

    Āmoditā naramarū, sādhukāraṃ pavattayuṃ.

    47.

    47.

    தே³வா மனுஸ்ஸே பஸ்ஸந்தி, மனுஸ்ஸாபி ச தே³வதா;

    Devā manusse passanti, manussāpi ca devatā;

    உபோ⁴பி தே பஞ்ஜலிகா, அனுயந்தி ததா²க³தங்.

    Ubhopi te pañjalikā, anuyanti tathāgataṃ.

    48.

    48.

    தே³வா தி³ப்³பே³ஹி துரியேஹி, மனுஸ்ஸா மானுஸேஹி ச 7;

    Devā dibbehi turiyehi, manussā mānusehi ca 8;

    உபோ⁴பி தே வஜ்ஜயந்தா, அனுயந்தி ததா²க³தங்.

    Ubhopi te vajjayantā, anuyanti tathāgataṃ.

    49.

    49.

    தி³ப்³ப³ங் மந்தா³ரவங் புப்ப²ங், பது³மங் பாரிச²த்தகங்;

    Dibbaṃ mandāravaṃ pupphaṃ, padumaṃ pārichattakaṃ;

    தி³ஸோதி³ஸங் ஓகிரந்தி, ஆகாஸனப⁴க³தா மரூ.

    Disodisaṃ okiranti, ākāsanabhagatā marū.

    50.

    50.

    தி³ப்³ப³ங் சந்த³னசுண்ணஞ்ச, வரக³ந்த⁴ஞ்ச கேவலங்;

    Dibbaṃ candanacuṇṇañca, varagandhañca kevalaṃ;

    தி³ஸோதி³ஸங் ஓகிரந்தி, ஆகாஸனப⁴க³தா 9 மரூ.

    Disodisaṃ okiranti, ākāsanabhagatā 10 marū.

    51.

    51.

    சம்பகங் ஸரலங் நீபங், நாக³புன்னாக³கேதகங்;

    Campakaṃ saralaṃ nīpaṃ, nāgapunnāgaketakaṃ;

    தி³ஸோதி³ஸங் உக்கி²பந்தி, பூ⁴மிதலக³தா நரா.

    Disodisaṃ ukkhipanti, bhūmitalagatā narā.

    52.

    52.

    கேஸே முஞ்சித்வாஹங் தத்த², வாகசீரஞ்ச சம்மகங்;

    Kese muñcitvāhaṃ tattha, vākacīrañca cammakaṃ;

    கலலே பத்த²ரித்வான, அவகுஜ்ஜோ நிபஜ்ஜஹங்.

    Kalale pattharitvāna, avakujjo nipajjahaṃ.

    53.

    53.

    ‘‘அக்கமித்வான மங் பு³த்³தோ⁴, ஸஹ ஸிஸ்ஸேஹி க³ச்ச²து;

    ‘‘Akkamitvāna maṃ buddho, saha sissehi gacchatu;

    மா நங் கலலே அக்கமித்த², ஹிதாய மே ப⁴விஸ்ஸதி’’.

    Mā naṃ kalale akkamittha, hitāya me bhavissati’’.

    54.

    54.

    பத²வியங் நிபன்னஸ்ஸ, ஏவங் மே ஆஸி சேதஸோ;

    Pathaviyaṃ nipannassa, evaṃ me āsi cetaso;

    ‘‘இச்ச²மானோ அஹங் அஜ்ஜ, கிலேஸே ஜா²பயே மம.

    ‘‘Icchamāno ahaṃ ajja, kilese jhāpaye mama.

    55.

    55.

    ‘‘கிங் மே அஞ்ஞாதவேஸேன, த⁴ம்மங் ஸச்சி²கதேனித⁴;

    ‘‘Kiṃ me aññātavesena, dhammaṃ sacchikatenidha;

    ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பாபுணித்வா, பு³த்³தோ⁴ ஹெஸ்ஸங் ஸதே³வகே.

    Sabbaññutaṃ pāpuṇitvā, buddho hessaṃ sadevake.

    56.

    56.

    ‘‘கிங் மே ஏகேன திண்ணேன, புரிஸேன தா²மத³ஸ்ஸினா;

    ‘‘Kiṃ me ekena tiṇṇena, purisena thāmadassinā;

    ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பாபுணித்வா, ஸந்தாரெஸ்ஸங் ஸதே³வகங்.

    Sabbaññutaṃ pāpuṇitvā, santāressaṃ sadevakaṃ.

    57.

    57.

    ‘‘இமினா மே அதி⁴காரேன, கதேன புரிஸுத்தமே;

    ‘‘Iminā me adhikārena, katena purisuttame;

    ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பாபுணித்வா, தாரேமி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Sabbaññutaṃ pāpuṇitvā, tāremi janataṃ bahuṃ.

    58.

    58.

    ‘‘ஸங்ஸாரஸோதங் சி²ந்தி³த்வா, வித்³த⁴ங்ஸெத்வா தயோ ப⁴வே;

    ‘‘Saṃsārasotaṃ chinditvā, viddhaṃsetvā tayo bhave;

    த⁴ம்மனாவங் ஸமாருய்ஹ, ஸந்தாரெஸ்ஸங் ஸதே³வகங்’’.

    Dhammanāvaṃ samāruyha, santāressaṃ sadevakaṃ’’.

    59.

    59.

    மனுஸ்ஸத்தங் லிங்க³ஸம்பத்தி, ஹேது ஸத்தா²ரத³ஸ்ஸனங்;

    Manussattaṃ liṅgasampatti, hetu satthāradassanaṃ;

    பப்³ப³ஜ்ஜா கு³ணஸம்பத்தி, அதி⁴காரோ ச ச²ந்த³தா;

    Pabbajjā guṇasampatti, adhikāro ca chandatā;

    அட்ட²த⁴ம்மஸமோதா⁴னா, அபி⁴னீஹாரோ ஸமிஜ்ஜ²தி.

    Aṭṭhadhammasamodhānā, abhinīhāro samijjhati.

    60.

    60.

    தீ³பங்கரோ லோகவிதூ³, ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹோ;

    Dīpaṅkaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    உஸ்ஸீஸகே மங் ட²த்வான, இத³ங் வசனமப்³ரவி.

    Ussīsake maṃ ṭhatvāna, idaṃ vacanamabravi.

    61.

    61.

    ‘‘பஸ்ஸத² இமங் தாபஸங், ஜடிலங் உக்³க³தாபனங்;

    ‘‘Passatha imaṃ tāpasaṃ, jaṭilaṃ uggatāpanaṃ;

    அபரிமெய்யிதோ கப்பே, பு³த்³தோ⁴ லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Aparimeyyito kappe, buddho loke bhavissati.

    62.

    62.

    ‘‘அஹு கபிலவ்ஹயா ரம்மா, நிக்க²மித்வா ததா²க³தோ;

    ‘‘Ahu kapilavhayā rammā, nikkhamitvā tathāgato;

    பதா⁴னங் பத³ஹித்வான, கத்வா து³க்கரகாரிகங்.

    Padhānaṃ padahitvāna, katvā dukkarakārikaṃ.

    63.

    63.

    ‘‘அஜபாலருக்க²மூலஸ்மிங், நிஸீதி³த்வா ததா²க³தோ;

    ‘‘Ajapālarukkhamūlasmiṃ, nisīditvā tathāgato;

    தத்த² பாயாஸங் பக்³க³ய்ஹ, நேரஞ்ஜரமுபேஹிதி.

    Tattha pāyāsaṃ paggayha, nerañjaramupehiti.

    64.

    64.

    ‘‘நேரஞ்ஜராய தீரம்ஹி, பாயாஸங் அத³ ஸோ ஜினோ;

    ‘‘Nerañjarāya tīramhi, pāyāsaṃ ada so jino;

    படியத்தவரமக்³கே³ன, போ³தி⁴மூலமுபேஹிதி.

    Paṭiyattavaramaggena, bodhimūlamupehiti.

    65.

    65.

    ‘‘ததோ பத³க்கி²ணங் கத்வா, போ³தி⁴மண்ட³ங் அனுத்தரோ 11;

    ‘‘Tato padakkhiṇaṃ katvā, bodhimaṇḍaṃ anuttaro 12;

    அஸ்ஸத்த²ருக்க²மூலம்ஹி, பு³ஜ்ஜி²ஸ்ஸதி மஹாயஸோ.

    Assattharukkhamūlamhi, bujjhissati mahāyaso.

    66.

    66.

    ‘‘இமஸ்ஸ ஜனிகா மாதா, மாயா நாம ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘Imassa janikā mātā, māyā nāma bhavissati;

    பிதா ஸுத்³தோ⁴த³னோ நாம, அயங் ஹெஸ்ஸதி கோ³தமோ.

    Pitā suddhodano nāma, ayaṃ hessati gotamo.

    67.

    67.

    ‘‘அனாஸவா வீதராகா³, ஸந்தசித்தா ஸமாஹிதா;

    ‘‘Anāsavā vītarāgā, santacittā samāhitā;

    கோலிதோ உபதிஸ்ஸோ ச, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்தி ஸாவகா;

    Kolito upatisso ca, aggā hessanti sāvakā;

    ஆனந்தோ³ நாமுபட்டா²கோ, உபட்டி²ஸ்ஸதிமங் 13 ஜினங்.

    Ānando nāmupaṭṭhāko, upaṭṭhissatimaṃ 14 jinaṃ.

    68.

    68.

    ‘‘கே²மா உப்பலவண்ணா ச, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்தி ஸாவிகா;

    ‘‘Khemā uppalavaṇṇā ca, aggā hessanti sāvikā;

    அனாஸவா வீதராகா³, ஸந்தசித்தா ஸமாஹிதா;

    Anāsavā vītarāgā, santacittā samāhitā;

    போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, அஸ்ஸத்தோ²தி பவுச்சதி.

    Bodhi tassa bhagavato, assatthoti pavuccati.

    69.

    69.

    ‘‘சித்தோ ச ஹத்தா²ளவகோ 15, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்துபட்ட²கா;

    ‘‘Citto ca hatthāḷavako 16, aggā hessantupaṭṭhakā;

    உத்தரா நந்த³மாதா ச, அக்³கா³ ஹெஸ்ஸந்துபட்டி²கா’’.

    Uttarā nandamātā ca, aggā hessantupaṭṭhikā’’.

    70.

    70.

    இத³ங் ஸுத்வான வசனங், அஸமஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    Idaṃ sutvāna vacanaṃ, asamassa mahesino;

    ஆமோதி³தா நரமரூ, பு³த்³த⁴பீ³ஜங் கிர 17 அயங்.

    Āmoditā naramarū, buddhabījaṃ kira 18 ayaṃ.

    71.

    71.

    உக்குட்டி²ஸத்³தா³ வத்தந்தி, அப்போ²டெந்தி 19 ஹஸந்தி ச;

    Ukkuṭṭhisaddā vattanti, apphoṭenti 20 hasanti ca;

    கதஞ்ஜலீ நமஸ்ஸந்தி, த³ஸஸஹஸ்ஸீ ஸதே³வகா.

    Katañjalī namassanti, dasasahassī sadevakā.

    72.

    72.

    ‘‘யதி³மஸ்ஸ லோகனாத²ஸ்ஸ, விரஜ்ஜி²ஸ்ஸாம ஸாஸனங்;

    ‘‘Yadimassa lokanāthassa, virajjhissāma sāsanaṃ;

    அனாக³தம்ஹி அத்³தா⁴னே, ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்.

    Anāgatamhi addhāne, hessāma sammukhā imaṃ.

    73.

    73.

    ‘‘யதா² மனுஸ்ஸா நதி³ங் தரந்தா, படிதித்த²ங் விரஜ்ஜி²ய;

    ‘‘Yathā manussā nadiṃ tarantā, paṭititthaṃ virajjhiya;

    ஹெட்டா²தித்தே² க³ஹெத்வான, உத்தரந்தி மஹானதி³ங்.

    Heṭṭhātitthe gahetvāna, uttaranti mahānadiṃ.

    74.

    74.

    ‘‘ஏவமேவ மயங் ஸப்³பே³, யதி³ முஞ்சாமிமங் ஜினங்;

    ‘‘Evameva mayaṃ sabbe, yadi muñcāmimaṃ jinaṃ;

    அனாக³தம்ஹி அத்³தா⁴னே, ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்’’.

    Anāgatamhi addhāne, hessāma sammukhā imaṃ’’.

    75.

    75.

    தீ³பங்கரோ லோகவிதூ³, ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹோ;

    Dīpaṅkaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    மம கம்மங் பகித்தெத்வா, த³க்கி²ணங் பாத³முத்³த⁴ரி.

    Mama kammaṃ pakittetvā, dakkhiṇaṃ pādamuddhari.

    76.

    76.

    யே தத்தா²ஸுங் ஜினபுத்தா, பத³க்கி²ணமகங்ஸு 21 மங்;

    Ye tatthāsuṃ jinaputtā, padakkhiṇamakaṃsu 22 maṃ;

    தே³வா மனுஸ்ஸா அஸுரா ச, அபி⁴வாதெ³த்வான பக்கமுங்.

    Devā manussā asurā ca, abhivādetvāna pakkamuṃ.

    77.

    77.

    த³ஸ்ஸனங் மே அதிக்கந்தே, ஸஸங்கே⁴ லோகனாயகே;

    Dassanaṃ me atikkante, sasaṅghe lokanāyake;

    ஸயனா வுட்ட²ஹித்வான, பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜிங் ததா³.

    Sayanā vuṭṭhahitvāna, pallaṅkaṃ ābhujiṃ tadā.

    78.

    78.

    ஸுகே²ன ஸுகி²தோ ஹோமி, பாமோஜ்ஜேன பமோதி³தோ;

    Sukhena sukhito homi, pāmojjena pamodito;

    பீதியா ச அபி⁴ஸ்ஸன்னோ, பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜிங் ததா³.

    Pītiyā ca abhissanno, pallaṅkaṃ ābhujiṃ tadā.

    79.

    79.

    பல்லங்கேன நிஸீதி³த்வா, ஏவங் சிந்தேஸஹங் ததா³;

    Pallaṅkena nisīditvā, evaṃ cintesahaṃ tadā;

    ‘‘வஸீபூ⁴தோ அஹங் ஜா²னே, அபி⁴ஞ்ஞாஸு பாரமிங்க³தோ 23.

    ‘‘Vasībhūto ahaṃ jhāne, abhiññāsu pāramiṃgato 24.

    80.

    80.

    ‘‘ஸஹஸ்ஸியம்ஹி லோகம்ஹி, இஸயோ நத்தி² மே ஸமா;

    ‘‘Sahassiyamhi lokamhi, isayo natthi me samā;

    அஸமோ இத்³தி⁴த⁴ம்மேஸு, அலபி⁴ங் ஈதி³ஸங் ஸுக²ங்.

    Asamo iddhidhammesu, alabhiṃ īdisaṃ sukhaṃ.

    81.

    81.

    ‘‘பல்லங்காபு⁴ஜனே மய்ஹங், த³ஸஸஹஸ்ஸாதி⁴வாஸினோ;

    ‘‘Pallaṅkābhujane mayhaṃ, dasasahassādhivāsino;

    மஹானாத³ங் பவத்தேஸுங், ‘து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Mahānādaṃ pavattesuṃ, ‘dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    82.

    82.

    ‘‘‘யா புப்³பே³ போ³தி⁴ஸத்தானங், பல்லங்கவரமாபு⁴ஜே;

    ‘‘‘Yā pubbe bodhisattānaṃ, pallaṅkavaramābhuje;

    நிமித்தானி பதி³ஸ்ஸந்தி, தானி அஜ்ஜ பதி³ஸ்ஸரே.

    Nimittāni padissanti, tāni ajja padissare.

    83.

    83.

    ‘‘‘ஸீதங் ப்³யபக³தங் ஹோதி, உண்ஹஞ்ச உபஸம்மதி;

    ‘‘‘Sītaṃ byapagataṃ hoti, uṇhañca upasammati;

    தானி அஜ்ஜ பதி³ஸ்ஸந்தி, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tāni ajja padissanti, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    84.

    84.

    ‘‘‘த³ஸஸஹஸ்ஸீ லோகதா⁴தூ, நிஸ்ஸத்³தா³ ஹொந்தி நிராகுலா;

    ‘‘‘Dasasahassī lokadhātū, nissaddā honti nirākulā;

    தானி அஜ்ஜ பதி³ஸ்ஸந்தி, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tāni ajja padissanti, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    85.

    85.

    ‘‘‘மஹாவாதா ந வாயந்தி, ந ஸந்த³ந்தி ஸவந்தியோ;

    ‘‘‘Mahāvātā na vāyanti, na sandanti savantiyo;

    தானி அஜ்ஜ பதி³ஸ்ஸந்தி, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tāni ajja padissanti, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    86.

    86.

    ‘‘‘த²லஜா த³கஜா புப்பா², ஸப்³பே³ புப்ப²ந்தி தாவதே³;

    ‘‘‘Thalajā dakajā pupphā, sabbe pupphanti tāvade;

    தேபஜ்ஜ புப்பி²தா 25 ஸப்³பே³, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tepajja pupphitā 26 sabbe, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    87.

    87.

    ‘‘‘லதா வா யதி³ வா ருக்கா², ப²லபா⁴ரா ஹொந்தி தாவதே³;

    ‘‘‘Latā vā yadi vā rukkhā, phalabhārā honti tāvade;

    தேபஜ்ஜ ப²லிதா ஸப்³பே³, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tepajja phalitā sabbe, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    88.

    88.

    ‘‘‘ஆகாஸட்டா² ச பூ⁴மட்டா², ரதனா ஜோதந்தி தாவதே³;

    ‘‘‘Ākāsaṭṭhā ca bhūmaṭṭhā, ratanā jotanti tāvade;

    தேபஜ்ஜ ரதனா ஜோதந்தி, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tepajja ratanā jotanti, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    89.

    89.

    ‘‘‘மானுஸ்ஸகா ச தி³ப்³பா³ ச, துரியா வஜ்ஜந்தி தாவதே³;

    ‘‘‘Mānussakā ca dibbā ca, turiyā vajjanti tāvade;

    தேபஜ்ஜுபோ⁴ அபி⁴ரவந்தி, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tepajjubho abhiravanti, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    90.

    90.

    ‘‘‘விசித்ரபுப்பா² க³க³னா, அபி⁴வஸ்ஸந்தி தாவதே³;

    ‘‘‘Vicitrapupphā gaganā, abhivassanti tāvade;

    தேபி அஜ்ஜ பவஸ்ஸந்தி, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tepi ajja pavassanti, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    91.

    91.

    ‘‘‘மஹாஸமுத்³தோ³ ஆபு⁴ஜதி, த³ஸஸஹஸ்ஸீ பகம்பதி;

    ‘‘‘Mahāsamuddo ābhujati, dasasahassī pakampati;

    தேபஜ்ஜுபோ⁴ அபி⁴ரவந்தி, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tepajjubho abhiravanti, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    92.

    92.

    ‘‘‘நிரயேபி த³ஸஸஹஸ்ஸே, அக்³கீ³ நிப்³ப³ந்தி தாவதே³;

    ‘‘‘Nirayepi dasasahasse, aggī nibbanti tāvade;

    தேபஜ்ஜ நிப்³பு³தா அக்³கீ³, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tepajja nibbutā aggī, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    93.

    93.

    ‘‘‘விமலோ ஹோதி ஸூரியோ, ஸப்³பா³ தி³ஸ்ஸந்தி தாரகா;

    ‘‘‘Vimalo hoti sūriyo, sabbā dissanti tārakā;

    தேபி அஜ்ஜ பதி³ஸ்ஸந்தி, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tepi ajja padissanti, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    94.

    94.

    ‘‘‘அனோவட்டே²ன 27 உத³கங், மஹியா உப்³பி⁴ஜ்ஜி தாவதே³;

    ‘‘‘Anovaṭṭhena 28 udakaṃ, mahiyā ubbhijji tāvade;

    தம்பஜ்ஜுப்³பி⁴ஜ்ஜதே மஹியா, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tampajjubbhijjate mahiyā, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    95.

    95.

    ‘‘‘தாராக³ணா விரோசந்தி, நக்க²த்தா க³க³னமண்ட³லே;

    ‘‘‘Tārāgaṇā virocanti, nakkhattā gaganamaṇḍale;

    விஸாகா² சந்தி³மா யுத்தா, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Visākhā candimā yuttā, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    96.

    96.

    ‘‘‘பி³லாஸயா த³ரீஸயா, நிக்க²மந்தி ஸகாஸயா;

    ‘‘‘Bilāsayā darīsayā, nikkhamanti sakāsayā;

    தேபஜ்ஜ ஆஸயா சு²த்³தா⁴, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tepajja āsayā chuddhā, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    97.

    97.

    ‘‘‘ந ஹொந்தி அரதீ ஸத்தானங், ஸந்துட்டா² ஹொந்தி தாவதே³;

    ‘‘‘Na honti aratī sattānaṃ, santuṭṭhā honti tāvade;

    தேபஜ்ஜ ஸப்³பே³ ஸந்துட்டா², து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tepajja sabbe santuṭṭhā, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    98.

    98.

    ‘‘‘ரோகா³ தது³பஸம்மந்தி, ஜிக⁴ச்சா² ச வினஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Rogā tadupasammanti, jighacchā ca vinassati;

    தானி அஜ்ஜ பதி³ஸ்ஸந்தி, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tāni ajja padissanti, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    99.

    99.

    ‘‘‘ராகோ³ ததா³ தனு ஹோதி, தோ³ஸோ மோஹோ வினஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Rāgo tadā tanu hoti, doso moho vinassati;

    தேபஜ்ஜ விக³தா ஸப்³பே³, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tepajja vigatā sabbe, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    100.

    100.

    ‘‘‘ப⁴யங் ததா³ ந ப⁴வதி, அஜ்ஜபேதங் பதி³ஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Bhayaṃ tadā na bhavati, ajjapetaṃ padissati;

    தேன லிங்கே³ன ஜானாம, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tena liṅgena jānāma, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    101.

    101.

    ‘‘‘ரஜோனுத்³த⁴ங்ஸதி உத்³த⁴ங், அஜ்ஜபேதங் பதி³ஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Rajonuddhaṃsati uddhaṃ, ajjapetaṃ padissati;

    தேன லிங்கே³ன ஜானாம, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tena liṅgena jānāma, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    102.

    102.

    ‘‘‘அனிட்ட²க³ந்தோ⁴ பக்கமதி, தி³ப்³ப³க³ந்தோ⁴ பவாயதி;

    ‘‘‘Aniṭṭhagandho pakkamati, dibbagandho pavāyati;

    ஸோபஜ்ஜ வாயதி க³ந்தோ⁴, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Sopajja vāyati gandho, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    103.

    103.

    ‘‘‘ஸப்³பே³ தே³வா பதி³ஸ்ஸந்தி, ட²பயித்வா அரூபினோ;

    ‘‘‘Sabbe devā padissanti, ṭhapayitvā arūpino;

    தேபஜ்ஜ ஸப்³பே³ தி³ஸ்ஸந்தி, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tepajja sabbe dissanti, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    104.

    104.

    ‘‘‘யாவதா நிரயா நாம, ஸப்³பே³ தி³ஸ்ஸந்தி தாவதே³;

    ‘‘‘Yāvatā nirayā nāma, sabbe dissanti tāvade;

    தேபஜ்ஜ ஸப்³பே³ தி³ஸ்ஸந்தி, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tepajja sabbe dissanti, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    105.

    105.

    ‘‘‘குட்டா 29 கவாடா ஸேலா ச, ந ஹொந்தாவரணா ததா³;

    ‘‘‘Kuṭṭā 30 kavāṭā selā ca, na hontāvaraṇā tadā;

    ஆகாஸபூ⁴தா தேபஜ்ஜ, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Ākāsabhūtā tepajja, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    106.

    106.

    ‘‘‘சுதீ ச உபபத்தி ச, க²ணே தஸ்மிங் ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘‘Cutī ca upapatti ca, khaṇe tasmiṃ na vijjati;

    தானிபஜ்ஜ பதி³ஸ்ஸந்தி, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Tānipajja padissanti, dhuvaṃ buddho bhavissasi.

    107.

    107.

    ‘‘‘த³ள்ஹங் பக்³க³ண்ஹ வீரியங், மா நிவத்த அபி⁴க்கம;

    ‘‘‘Daḷhaṃ paggaṇha vīriyaṃ, mā nivatta abhikkama;

    மயம்பேதங் விஜானாம, து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸஸி’’’.

    Mayampetaṃ vijānāma, dhuvaṃ buddho bhavissasi’’’.

    108.

    108.

    பு³த்³த⁴ஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா, த³ஸஸஹஸ்ஸீனசூப⁴யங்;

    Buddhassa vacanaṃ sutvā, dasasahassīnacūbhayaṃ;

    துட்ட²ஹட்டோ² பமோதி³தோ, ஏவங் சிந்தேஸஹங் ததா³.

    Tuṭṭhahaṭṭho pamodito, evaṃ cintesahaṃ tadā.

    109.

    109.

    ‘‘அத்³வெஜ்ஜ²வசனா பு³த்³தா⁴, அமோக⁴வசனா ஜினா;

    ‘‘Advejjhavacanā buddhā, amoghavacanā jinā;

    விதத²ங் நத்தி² பு³த்³தா⁴னங், து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴வாமஹங்.

    Vitathaṃ natthi buddhānaṃ, dhuvaṃ buddho bhavāmahaṃ.

    110.

    110.

    ‘‘யதா² கி²த்தங் நபே⁴ லெட்³டு³, து⁴வங் பததி பூ⁴மியங்;

    ‘‘Yathā khittaṃ nabhe leḍḍu, dhuvaṃ patati bhūmiyaṃ;

    ததே²வ பு³த்³த⁴ஸெட்டா²னங், வசனங் து⁴வஸஸ்ஸதங்;

    Tatheva buddhaseṭṭhānaṃ, vacanaṃ dhuvasassataṃ;

    விதத²ங் நத்தி² பு³த்³தா⁴னங், து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴வாமஹங்.

    Vitathaṃ natthi buddhānaṃ, dhuvaṃ buddho bhavāmahaṃ.

    111.

    111.

    ‘‘யதா²பி ஸப்³ப³ஸத்தானங், மரணங் து⁴வஸஸ்ஸதங்;

    ‘‘Yathāpi sabbasattānaṃ, maraṇaṃ dhuvasassataṃ;

    ததே²வ பு³த்³த⁴ஸெட்டா²னங், வசனங் து⁴வஸஸ்ஸதங்;

    Tatheva buddhaseṭṭhānaṃ, vacanaṃ dhuvasassataṃ;

    விதத²ங் நத்தி² பு³த்³தா⁴னங், து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴வாமஹங்.

    Vitathaṃ natthi buddhānaṃ, dhuvaṃ buddho bhavāmahaṃ.

    112.

    112.

    ‘‘யதா² ரத்திக்க²யே பத்தே, ஸூரியுக்³க³மனங் து⁴வங்;

    ‘‘Yathā rattikkhaye patte, sūriyuggamanaṃ dhuvaṃ;

    ததே²வ பு³த்³த⁴ஸெட்டா²னங், வசனங் து⁴வஸஸ்ஸதங்;

    Tatheva buddhaseṭṭhānaṃ, vacanaṃ dhuvasassataṃ;

    விதத²ங் நத்தி² பு³த்³தா⁴னங், து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴வாமஹங்.

    Vitathaṃ natthi buddhānaṃ, dhuvaṃ buddho bhavāmahaṃ.

    113.

    113.

    ‘‘யதா² நிக்க²ந்தஸயனஸ்ஸ, ஸீஹஸ்ஸ நத³னங் து⁴வங்;

    ‘‘Yathā nikkhantasayanassa, sīhassa nadanaṃ dhuvaṃ;

    ததே²வ பு³த்³த⁴ஸெட்டா²னங், வசனங் து⁴வஸஸ்ஸதங்;

    Tatheva buddhaseṭṭhānaṃ, vacanaṃ dhuvasassataṃ;

    விதத²ங் நத்தி² பு³த்³தா⁴னங், து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴வாமஹங்.

    Vitathaṃ natthi buddhānaṃ, dhuvaṃ buddho bhavāmahaṃ.

    114.

    114.

    ‘‘யதா² ஆபன்னஸத்தானங், பா⁴ரமோரோபனங் து⁴வங்;

    ‘‘Yathā āpannasattānaṃ, bhāramoropanaṃ dhuvaṃ;

    ததே²வ பு³த்³த⁴ஸெட்டா²னங், வசனங் து⁴வஸஸ்ஸதங்;

    Tatheva buddhaseṭṭhānaṃ, vacanaṃ dhuvasassataṃ;

    விதத²ங் நத்தி² பு³த்³தா⁴னங், து⁴வங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴வாமஹங்.

    Vitathaṃ natthi buddhānaṃ, dhuvaṃ buddho bhavāmahaṃ.

    115.

    115.

    ‘‘ஹந்த³ பு³த்³த⁴கரே த⁴ம்மே, விசினாமி இதோ சிதோ;

    ‘‘Handa buddhakare dhamme, vicināmi ito cito;

    உத்³த⁴ங் அதோ⁴ த³ஸ தி³ஸா, யாவதா த⁴ம்மதா⁴துயா’’.

    Uddhaṃ adho dasa disā, yāvatā dhammadhātuyā’’.

    116.

    116.

    விசினந்தோ ததா³ த³க்கி²ங், பட²மங் தா³னபாரமிங்;

    Vicinanto tadā dakkhiṃ, paṭhamaṃ dānapāramiṃ;

    புப்³ப³கேஹி மஹேஸீஹி, அனுசிண்ணங் மஹாபத²ங்.

    Pubbakehi mahesīhi, anuciṇṇaṃ mahāpathaṃ.

    117.

    117.

    ‘‘இமங் த்வங் பட²மங் தாவ, த³ள்ஹங் கத்வா ஸமாதி³ய;

    ‘‘Imaṃ tvaṃ paṭhamaṃ tāva, daḷhaṃ katvā samādiya;

    தா³னபாரமிதங் க³ச்ச², யதி³ போ³தி⁴ங் பத்துமிச்ச²ஸி.

    Dānapāramitaṃ gaccha, yadi bodhiṃ pattumicchasi.

    118.

    118.

    ‘‘யதா²பி கும்போ⁴ ஸம்புண்ணோ, யஸ்ஸ கஸ்ஸசி அதோ⁴ கதோ;

    ‘‘Yathāpi kumbho sampuṇṇo, yassa kassaci adho kato;

    வமதே வுத³கங் நிஸ்ஸேஸங், ந தத்த² பரிரக்க²தி.

    Vamate vudakaṃ nissesaṃ, na tattha parirakkhati.

    119.

    119.

    ‘‘ததே²வ யாசகே தி³ஸ்வா, ஹீனமுக்கட்ட²மஜ்ஜி²மே;

    ‘‘Tatheva yācake disvā, hīnamukkaṭṭhamajjhime;

    த³தா³ஹி தா³னங் நிஸ்ஸேஸங், கும்போ⁴ விய அதோ⁴ கதோ.

    Dadāhi dānaṃ nissesaṃ, kumbho viya adho kato.

    120.

    120.

    ‘‘நஹேதே எத்தகாயேவ, பு³த்³த⁴த⁴ம்மா ப⁴விஸ்ஸரே;

    ‘‘Nahete ettakāyeva, buddhadhammā bhavissare;

    அஞ்ஞேபி விசினிஸ்ஸாமி, யே த⁴ம்மா போ³தி⁴பாசனா’’.

    Aññepi vicinissāmi, ye dhammā bodhipācanā’’.

    121.

    121.

    விசினந்தோ ததா³ த³க்கி²ங், து³தியங் ஸீலபாரமிங்;

    Vicinanto tadā dakkhiṃ, dutiyaṃ sīlapāramiṃ;

    புப்³ப³கேஹி மஹேஸீஹி, ஆஸேவிதனிஸேவிதங்.

    Pubbakehi mahesīhi, āsevitanisevitaṃ.

    122.

    122.

    ‘‘இமங் த்வங் து³தியங் தாவ, த³ள்ஹங் கத்வா ஸமாதி³ய;

    ‘‘Imaṃ tvaṃ dutiyaṃ tāva, daḷhaṃ katvā samādiya;

    ஸீலபாரமிதங் க³ச்ச², யதி³ போ³தி⁴ங் பத்துமிச்ச²ஸி.

    Sīlapāramitaṃ gaccha, yadi bodhiṃ pattumicchasi.

    123.

    123.

    ‘‘யதா²பி சமரீ வாலங், கிஸ்மிஞ்சி படிலக்³கி³தங்;

    ‘‘Yathāpi camarī vālaṃ, kismiñci paṭilaggitaṃ;

    உபேதி மரணங் தத்த², ந விகோபேதி வாலதி⁴ங்.

    Upeti maraṇaṃ tattha, na vikopeti vāladhiṃ.

    124.

    124.

    ‘‘ததே²வ த்வங் சதூஸு பூ⁴மீஸு, ஸீலானி பரிபூரய;

    ‘‘Tatheva tvaṃ catūsu bhūmīsu, sīlāni paripūraya;

    பரிரக்க² ஸப்³ப³தா³ ஸீலங், சமரீ விய வாலதி⁴ங்.

    Parirakkha sabbadā sīlaṃ, camarī viya vāladhiṃ.

    125.

    125.

    ‘‘நஹேதே எத்தகாயேவ, பு³த்³த⁴த⁴ம்மா ப⁴விஸ்ஸரே;

    ‘‘Nahete ettakāyeva, buddhadhammā bhavissare;

    அஞ்ஞேபி விசினிஸ்ஸாமி, யே த⁴ம்மா போ³தி⁴பாசனா’’.

    Aññepi vicinissāmi, ye dhammā bodhipācanā’’.

    126.

    126.

    விசினந்தோ ததா³ த³க்கி²ங், ததியங் நெக்க²ம்மபாரமிங்;

    Vicinanto tadā dakkhiṃ, tatiyaṃ nekkhammapāramiṃ;

    புப்³ப³கேஹி மஹேஸீஹி, ஆஸேவிதனிஸேவிதங்.

    Pubbakehi mahesīhi, āsevitanisevitaṃ.

    127.

    127.

    ‘‘இமங் த்வங் ததியங் தாவ, த³ள்ஹங் கத்வா ஸமாதி³ய;

    ‘‘Imaṃ tvaṃ tatiyaṃ tāva, daḷhaṃ katvā samādiya;

    நெக்க²ம்மபாரமிதங் க³ச்ச², யதி³ போ³தி⁴ங் பத்துமிச்ச²ஸி.

    Nekkhammapāramitaṃ gaccha, yadi bodhiṃ pattumicchasi.

    128.

    128.

    ‘‘யதா² அந்து³க⁴ரே புரிஸோ, சிரவுத்தோ² து³க²ட்டிதோ;

    ‘‘Yathā andughare puriso, ciravuttho dukhaṭṭito;

    ந தத்த² ராக³ங் ஜனேஸி, முத்திங்யேவ க³வேஸதி.
