Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    தே²ரீஅபதா³னபாளி

    Therīapadānapāḷi

    1. ஸுமேதா⁴வக்³கோ³

    1. Sumedhāvaggo

    1. ஸுமேதா⁴தே²ரீஅபதா³னங்

    1. Sumedhātherīapadānaṃ

    அத² தே²ரிகாபதா³னானி ஸுணாத² –

    Atha therikāpadānāni suṇātha –

    1.

    1.

    ‘‘ப⁴க³வதி கோணாக³மனே, ஸங்கா⁴ராமம்ஹி நவனிவேஸனம்ஹி 1;

    ‘‘Bhagavati koṇāgamane, saṅghārāmamhi navanivesanamhi 2;

    ஸகி²யோ திஸ்ஸோ ஜனியோ, விஹாரதா³னங் அதா³ஸிம்ஹ.

    Sakhiyo tisso janiyo, vihāradānaṃ adāsimha.

    2.

    2.

    ‘‘த³ஸக்க²த்துங் ஸதக்க²த்துங், த³ஸஸதக்க²த்துங் ஸதானஞ்ச ஸதக்க²த்துங் 3;

    ‘‘Dasakkhattuṃ satakkhattuṃ, dasasatakkhattuṃ satānañca satakkhattuṃ 4;

    தே³வேஸு உபபஜ்ஜிம்ஹ, கோ வாதோ³ மானுஸே ப⁴வே.

    Devesu upapajjimha, ko vādo mānuse bhave.

    3.

    3.

    ‘‘தே³வே மஹித்³தி⁴கா அஹும்ஹ, மானுஸகம்ஹி கோ வாதோ³;

    ‘‘Deve mahiddhikā ahumha, mānusakamhi ko vādo;

    ஸத்தரதனமஹேஸீ 5, இத்தி²ரதனங் அஹங் ப⁴விங்.

    Sattaratanamahesī 6, itthiratanaṃ ahaṃ bhaviṃ.

    4.

    4.

    ‘‘இத⁴ ஸஞ்சிதகுஸலா 7, ஸுஸமித்³த⁴குலப்பஜா;

    ‘‘Idha sañcitakusalā 8, susamiddhakulappajā;

    த⁴னஞ்ஜானீ ச கே²மா ச, அஹம்பி ச தயோ ஜனா.

    Dhanañjānī ca khemā ca, ahampi ca tayo janā.

    5.

    5.

    ‘‘ஆராமங் ஸுகதங் கத்வா, ஸப்³பா³வயவமண்டி³தங்;

    ‘‘Ārāmaṃ sukataṃ katvā, sabbāvayavamaṇḍitaṃ;

    பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸங்க⁴ஸ்ஸ, நிய்யாதெ³த்வா ஸமோதி³தா.

    Buddhappamukhasaṅghassa, niyyādetvā samoditā.

    6.

    6.

    ‘‘யத்த² யத்தூ²பபஜ்ஜாமி, தஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ வாஹஸா;

    ‘‘Yattha yatthūpapajjāmi, tassa kammassa vāhasā;

    தே³வேஸு அக்³க³தங் பத்தா, மனுஸ்ஸேஸு ததே²வ ச.

    Devesu aggataṃ pattā, manussesu tatheva ca.

    7.

    7.

    ‘‘இமஸ்மிங்யேவ கப்பம்ஹி, ப்³ரஹ்மப³ந்து⁴ மஹாயஸோ;

    ‘‘Imasmiṃyeva kappamhi, brahmabandhu mahāyaso;

    கஸ்ஸபோ நாம கொ³த்தேன, உப்பஜ்ஜி வத³தங் வரோ.

    Kassapo nāma gottena, uppajji vadataṃ varo.

    8.

    8.

    ‘‘உபட்டா²கோ மஹேஸிஸ்ஸ, ததா³ ஆஸி நரிஸ்ஸரோ;

    ‘‘Upaṭṭhāko mahesissa, tadā āsi narissaro;

    காஸிராஜா கிகீ நாம, பா³ராணஸிபுருத்தமே.

    Kāsirājā kikī nāma, bārāṇasipuruttame.

    9.

    9.

    ‘‘தஸ்ஸாஸுங் ஸத்த தீ⁴தரோ, ராஜகஞ்ஞா ஸுகே²தி⁴தா 9;

    ‘‘Tassāsuṃ satta dhītaro, rājakaññā sukhedhitā 10;

    பு³த்³தோ⁴பட்டா²னநிரதா, ப்³ரஹ்மசரியங் சரிங்ஸு தா.

    Buddhopaṭṭhānaniratā, brahmacariyaṃ cariṃsu tā.

    10.

    10.

    ‘‘தாஸங் ஸஹாயிகா ஹுத்வா, ஸீலேஸு ஸுஸமாஹிதா;

    ‘‘Tāsaṃ sahāyikā hutvā, sīlesu susamāhitā;

    த³த்வா தா³னானி ஸக்கச்சங், அகா³ரேவ வதங் 11 சரிங்.

    Datvā dānāni sakkaccaṃ, agāreva vataṃ 12 cariṃ.

    11.

    11.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸூபகா³ அஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsūpagā ahaṃ.

    12.

    12.

    ‘‘ததோ சுதா யாமமக³ங் 13, ததோஹங் துஸிதங் க³தா;

    ‘‘Tato cutā yāmamagaṃ 14, tatohaṃ tusitaṃ gatā;

    ததோ ச நிம்மானரதிங், வஸவத்திபுரங் ததோ.

    Tato ca nimmānaratiṃ, vasavattipuraṃ tato.

    13.

    13.

    ‘‘யத்த² யத்தூ²பபஜ்ஜாமி, புஞ்ஞகம்மஸமோஹிதா;

    ‘‘Yattha yatthūpapajjāmi, puññakammasamohitā;

    தத்த² தத்தே²வ ராஜூனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்.

    Tattha tattheva rājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ.

    14.

    14.

    ‘‘ததோ சுதா மனுஸ்ஸத்தே, ராஜூனங் சக்கவத்தினங்;

    ‘‘Tato cutā manussatte, rājūnaṃ cakkavattinaṃ;

    மண்ட³லீனஞ்ச ராஜூனங், மஹேஸித்தமகாரயிங்.

    Maṇḍalīnañca rājūnaṃ, mahesittamakārayiṃ.

    15.

    15.

    ‘‘ஸம்பத்திமனுபொ⁴த்வான, தே³வேஸு மானுஸேஸு ச;

    ‘‘Sampattimanubhotvāna, devesu mānusesu ca;

    ஸப்³ப³த்த² ஸுகி²தா ஹுத்வா, நேகஜாதீஸு ஸங்ஸரிங்.

    Sabbattha sukhitā hutvā, nekajātīsu saṃsariṃ.

    16.

    16.

    ‘‘ஸோ ஹேது ச ஸோ பப⁴வோ, தம்மூலங் ஸாஸனே க²மங் 15;

    ‘‘So hetu ca so pabhavo, tammūlaṃ sāsane khamaṃ 16;

    பட²மங் தங் ஸமோதா⁴னங், தங் த⁴ம்மரதாய நிப்³பா³னங் 17.

    Paṭhamaṃ taṃ samodhānaṃ, taṃ dhammaratāya nibbānaṃ 18.

    17.

    17.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங், ப⁴வா ஸப்³பே³ ஸமூஹதா;

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    நாகீ³வ ப³ந்த⁴னங் செ²த்வா, விஹராமி அனாஸவா.

    Nāgīva bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavā.

    18.

    18.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி, மம பு³த்³த⁴ஸ்ஸ 19 ஸந்திகே;

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi, mama buddhassa 20 santike;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    19.

    19.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ, விமொக்கா²பி ச அட்டி²மே;

    ‘‘Paṭisambhidā catasso, vimokkhāpi ca aṭṭhime;

    ச²ளபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கதா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    Chaḷabhiññā sacchikatā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஸுமேதா⁴ பி⁴க்கு²னீ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ sumedhā bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ஸுமேதா⁴தே²ரியாபதா³னங் பட²மங்.

    Sumedhātheriyāpadānaṃ paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. நிவேஸம்ஹி (ஸ்யா॰)
    2. nivesamhi (syā.)
    3. ஸதானி ச ஸத்தக்க²த்துங் (ஸீ॰ க॰)
    4. satāni ca sattakkhattuṃ (sī. ka.)
    5. ஸத்தரதனஸ்ஸ மஹேஸீ (ஸீ॰ பீ॰)
    6. sattaratanassa mahesī (sī. pī.)
    7. தத்த² ஸஞ்சிதங் குஸலங் (ஸ்யா॰)
    8. tattha sañcitaṃ kusalaṃ (syā.)
    9. ஸுகே²தி²தா (ஸ்யா॰)
    10. sukhethitā (syā.)
    11. அகா³ரேவ வத்தங் (ஸ்யா॰)
    12. agāreva vattaṃ (syā.)
    13. யாமஸக்³க³ங் (ஸ்யா॰)
    14. yāmasaggaṃ (syā.)
    15. தம்மூலங் ஸா ச ஸாஸனே க²ந்தி (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    16. tammūlaṃ sā ca sāsane khanti (sī. pī. ka.)
    17. நிப்³பு³தங் (ஸ்யா॰)
    18. nibbutaṃ (syā.)
    19. பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    20. buddhaseṭṭhassa (sī. syā. ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact