Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [242] 2. ஸுனக²ஜாதகவண்ணனா

    [242] 2. Sunakhajātakavaṇṇanā

    பா³லோ வதாயங் ஸுனகோ²தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அம்ப³ணகொட்ட²கே ஆஸனஸாலாய ப⁴த்தபு⁴ஞ்ஜனஸுனக²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தங் கிர ஜாதகாலதோ பட்டா²ய பானீயஹாரகா க³ஹெத்வா தத்த² போஸேஸுங். ஸோ அபரபா⁴கே³ தத்த² ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜந்தோ தூ²லஸரீரோ அஹோஸி. அதே²கதி³வஸங் ஏகோ கா³மவாஸீ புரிஸோ தங் டா²னங் பத்தோ ஸுனக²ங் தி³ஸ்வா பானீயஹாரகானங் உத்தரிஸாடகஞ்ச கஹாபணஞ்ச த³த்வா க³த்³தூ³லேன ப³ந்தி⁴த்வா தங் ஆதா³ய பக்காமி. ஸோ க³ஹெத்வா நீயமானோ ந வஸ்ஸி, தி³ன்னங் தி³ன்னங் கா²த³ந்தோ பச்ச²தோ பச்ச²தோ அக³மாஸி. அத² ஸோ புரிஸோ ‘‘அயங் இதா³னி மங் பியாயதீ’’தி க³த்³தூ³லங் மோசேஸி, ஸோ விஸ்ஸட்ட²மத்தோ ஏகவேகே³ன ஆஸனஸாலமேவ க³தோ. பி⁴க்கூ² தங் தி³ஸ்வா தேன க³தகாரணங் ஜானித்வா ஸாயன்ஹஸமயே த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ஆவுஸோ, ஆஸனஸாலாய ஸுனகோ² ப³ந்த⁴னமொக்க²குஸலோ விஸ்ஸட்ட²மத்தோவ புன ஆக³தோ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஸோ ஸுனகோ² இதா³னேவ ப³ந்த⁴னமொக்க²குஸலோ, புப்³பே³பி குஸலோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Bālo vatāyaṃ sunakhoti idaṃ satthā jetavane viharanto ambaṇakoṭṭhake āsanasālāya bhattabhuñjanasunakhaṃ ārabbha kathesi. Taṃ kira jātakālato paṭṭhāya pānīyahārakā gahetvā tattha posesuṃ. So aparabhāge tattha bhattaṃ bhuñjanto thūlasarīro ahosi. Athekadivasaṃ eko gāmavāsī puriso taṃ ṭhānaṃ patto sunakhaṃ disvā pānīyahārakānaṃ uttarisāṭakañca kahāpaṇañca datvā gaddūlena bandhitvā taṃ ādāya pakkāmi. So gahetvā nīyamāno na vassi, dinnaṃ dinnaṃ khādanto pacchato pacchato agamāsi. Atha so puriso ‘‘ayaṃ idāni maṃ piyāyatī’’ti gaddūlaṃ mocesi, so vissaṭṭhamatto ekavegena āsanasālameva gato. Bhikkhū taṃ disvā tena gatakāraṇaṃ jānitvā sāyanhasamaye dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, āsanasālāya sunakho bandhanamokkhakusalo vissaṭṭhamattova puna āgato’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, so sunakho idāneva bandhanamokkhakusalo, pubbepi kusaloyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ காஸிரட்டே² ஏகஸ்மிங் மஹாபோ⁴க³குலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ க⁴ராவாஸங் அக்³க³ஹேஸி. ததா³ பா³ராணஸியங் ஏகஸ்ஸ மனுஸ்ஸஸ்ஸ ஸுனகோ² அஹோஸி, ஸோ பிண்டி³ப⁴த்தங் லப⁴ந்தோ தூ²லஸரீரோ ஜாதோ. அதே²கோ கா³மவாஸீ பா³ராணஸிங் ஆக³தோ தங் ஸுனக²ங் தி³ஸ்வா தஸ்ஸ மனுஸ்ஸஸ்ஸ உத்தரிஸாடகஞ்ச கஹாபணஞ்ச த³த்வா ஸுனக²ங் க³ஹெத்வா சம்மயொத்தேன ப³ந்தி⁴த்வா யொத்தகோடியங் க³ஹெத்வா க³ச்ச²ந்தோ அடவிமுகே² ஏகங் ஸாலங் பவிஸித்வா ஸுனக²ங் ப³ந்தி⁴த்வா ப²லகே நிபஜ்ஜித்வா நித்³த³ங் ஓக்கமி. தஸ்மிங் காலே போ³தி⁴ஸத்தோ கேனசிதே³வ கரணீயேன அடவிங் படிபன்னோ தங் ஸுனக²ங் யொத்தேன ப³ந்தி⁴த்வா ட²பிதங் தி³ஸ்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kāsiraṭṭhe ekasmiṃ mahābhogakule nibbattitvā vayappatto gharāvāsaṃ aggahesi. Tadā bārāṇasiyaṃ ekassa manussassa sunakho ahosi, so piṇḍibhattaṃ labhanto thūlasarīro jāto. Atheko gāmavāsī bārāṇasiṃ āgato taṃ sunakhaṃ disvā tassa manussassa uttarisāṭakañca kahāpaṇañca datvā sunakhaṃ gahetvā cammayottena bandhitvā yottakoṭiyaṃ gahetvā gacchanto aṭavimukhe ekaṃ sālaṃ pavisitvā sunakhaṃ bandhitvā phalake nipajjitvā niddaṃ okkami. Tasmiṃ kāle bodhisatto kenacideva karaṇīyena aṭaviṃ paṭipanno taṃ sunakhaṃ yottena bandhitvā ṭhapitaṃ disvā paṭhamaṃ gāthamāha –

    184.

    184.

    ‘‘பா³லோ வதாயங் ஸுனகோ², யோ வரத்தங் ந கா²த³தி;

    ‘‘Bālo vatāyaṃ sunakho, yo varattaṃ na khādati;

    ப³ந்த⁴னா ச பமுஞ்செய்ய, அஸிதோ ச க⁴ரங் வஜே’’தி.

    Bandhanā ca pamuñceyya, asito ca gharaṃ vaje’’ti.

    தத்த² பமுஞ்செய்யாதி பமோசெய்ய, அயமேவ வா பாடோ². அஸிதோ ச க⁴ரங் வஜேதி அஸிதோ ஸுஹிதோ ஹுத்வா அத்தனோ வஸனட்டா²னங் க³ச்செ²ய்ய.

    Tattha pamuñceyyāti pamoceyya, ayameva vā pāṭho. Asito ca gharaṃ vajeti asito suhito hutvā attano vasanaṭṭhānaṃ gaccheyya.

    தங் ஸுத்வா ஸுனகோ² து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā sunakho dutiyaṃ gāthamāha –

    185.

    185.

    ‘‘அட்டி²தங் மே மனஸ்மிங் மே, அதோ² மே ஹத³யே கதங்;

    ‘‘Aṭṭhitaṃ me manasmiṃ me, atho me hadaye kataṃ;

    காலஞ்ச படிகங்கா²மி, யாவ பஸ்ஸுபதூ ஜனோ’’தி.

    Kālañca paṭikaṅkhāmi, yāva passupatū jano’’ti.

    தத்த² அட்டி²தங் மே மனஸ்மிங் மேதி யங் தும்ஹே கதே²த², தங் மயா அதி⁴ட்டி²தமேவ, மனஸ்மிங்யேவ மே ஏதங். அதோ² மே ஹத³யே கதந்தி அத² ச பன மே தும்ஹாகங் வசனங் ஹத³யே கதமேவ. காலஞ்ச படிகங்கா²மீதி காலங் படிமானேமி. யாவ பஸ்ஸுபதூ ஜனோதி யாவாயங் மஹாஜனோ பஸுபது நித்³த³ங் ஓக்கமது, தாவாஹங் காலங் படிமானேமி . இதரதா² ஹி ‘‘அயங் ஸுனகோ² பலாயதீ’’தி ரவோ உப்பஜ்ஜெய்ய, தஸ்மா ரத்திபா⁴கே³ ஸப்³பே³ஸங் ஸுத்தகாலே சம்மயொத்தங் கா²தி³த்வா பலாயிஸ்ஸாமீதி. ஸோ ஏவங் வத்வா மஹாஜனே நித்³த³ங் ஓக்கந்தே யொத்தங் கா²தி³த்வா ஸுஹிதோ ஹுத்வா பலாயித்வா அத்தனோ ஸாமிகானங் க⁴ரமேவ க³தோ.

    Tattha aṭṭhitaṃ me manasmiṃ meti yaṃ tumhe kathetha, taṃ mayā adhiṭṭhitameva, manasmiṃyeva me etaṃ. Atho me hadaye katanti atha ca pana me tumhākaṃ vacanaṃ hadaye katameva. Kālañca paṭikaṅkhāmīti kālaṃ paṭimānemi. Yāva passupatū janoti yāvāyaṃ mahājano pasupatu niddaṃ okkamatu, tāvāhaṃ kālaṃ paṭimānemi . Itarathā hi ‘‘ayaṃ sunakho palāyatī’’ti ravo uppajjeyya, tasmā rattibhāge sabbesaṃ suttakāle cammayottaṃ khāditvā palāyissāmīti. So evaṃ vatvā mahājane niddaṃ okkante yottaṃ khāditvā suhito hutvā palāyitvā attano sāmikānaṃ gharameva gato.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸுனகோ²வ ஏதரஹி ஸுனகோ², பண்டி³தபுரிஸோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā sunakhova etarahi sunakho, paṇḍitapuriso pana ahameva ahosi’’nti.

    ஸுனக²ஜாதகவண்ணனா து³தியா.

    Sunakhajātakavaṇṇanā dutiyā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 242. ஸுனக²ஜாதகங் • 242. Sunakhajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact