Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā |
7. ஸத்தகனிபாதோ
7. Sattakanipāto
1. ஸுந்த³ரஸமுத்³த³த்தே²ரகா³தா²வண்ணனா
1. Sundarasamuddattheragāthāvaṇṇanā
ஸத்தகனிபாதே அலங்கதாதிஆதி³கா ஆயஸ்மதோ ஸுந்த³ரஸமுத்³த³த்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி உபசினித்வா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ராஜக³ஹே அஞ்ஞதரஸ்ஸ மஹாவிப⁴வஸ்ஸ ஸெட்டி²னோ புத்தோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ஸமுத்³தோ³திஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி. ரூபஸம்பத்தியா பன ஸுந்த³ரஸமுத்³தோ³தி பஞ்ஞாயித்த². ஸோ பட²மவயே டி²தோ ப⁴க³வதோ ராஜக³ஹப்பவேஸே பு³த்³தா⁴னுபா⁴வங் தி³ஸ்வா, படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ நிஸ்ஸரணஜ்ஜா²ஸயதாய பப்³ப³ஜித்வா, லத்³தூ⁴பஸம்பதோ³ ஸமாதி³ன்னது⁴தத⁴ம்மோ ராஜக³ஹதோ ஸாவத்தி²ங் க³ந்த்வா, கல்யாணமித்தஸ்ஸ ஸந்திகே விபஸ்ஸனாசாரங் உக்³க³ஹெத்வா, கம்மட்டா²னங் அனுயுஞ்ஜந்தோ விஹரதி. தஸ்ஸ மாதா ராஜக³ஹே உஸ்ஸவதி³வஸே அஞ்ஞே ஸெட்டி²புத்தே ஸபஜாபதிகே அலங்கதபடியத்தே உஸ்ஸவகீளங் கீளந்தே தி³ஸ்வா, புத்தங் அனுஸ்ஸரித்வா ரோத³தி. தங் தி³ஸ்வா அஞ்ஞதரா க³ணிகா ரோத³னகாரணங் புச்சி². ஸா தஸ்ஸா தங் காரணங் கதே²ஸி. தங் ஸுத்வா க³ணிகா ‘‘அஹங் தங் ஆனெஸ்ஸாமி, பஸ்ஸ தாவ மம இத்தி²பா⁴வ’’ந்தி வத்வா ‘‘யதி³ ஏவங் தங்யேவ தஸ்ஸ பஜாபதிங் கத்வா இமஸ்ஸ குலஸ்ஸ ஸாமினிங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி தாய ப³ஹுங் த⁴னங் த³த்வா , விஸ்ஸஜ்ஜிதா மஹதா பரிவாரேன ஸாவத்தி²ங் க³ந்த்வா, தே²ரஸ்ஸ பிண்டா³ய விசரணட்டா²னே ஏகஸ்மிங் கே³ஹே வஸமானா தி³வஸே தி³வஸே அஞ்ஞேஹி தே²ரஸ்ஸ ஸக்கச்சங் பிண்ட³பாதங் தா³பேஸி. அலங்கதபடியத்தா ச ஹுத்வா ஸுவண்ணபாது³கா ஆருய்ஹ அத்தானங் த³ஸ்ஸேஸி. அதே²கதி³வஸங் கே³ஹத்³வாரேன க³ச்ச²ந்தங் தே²ரங் தி³ஸ்வா, ஸுவண்ணபாது³கா ஓமுஞ்சித்வா, அஞ்ஜலிங் பக்³க³ய்ஹ புரதோ க³ச்ச²ந்தீ நானப்பகாரங் தே²ரங் காமனிமந்தனாய நிமந்தேஸி. தங் ஸுத்வா தே²ரோ ‘‘புது²ஜ்ஜனசித்தங் நாம சஞ்சலங், யங்னூன மயா இதா³னேவ உஸ்ஸாஹோ கரணீயோ’’தி தத்தே²வ டி²தோ பா⁴வனங் உஸ்ஸுக்காபெத்வா ச²ளபி⁴ஞ்ஞோ அஹோஸி. தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் –
Sattakanipāte alaṅkatātiādikā āyasmato sundarasamuddattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni upacinitvā imasmiṃ buddhuppāde rājagahe aññatarassa mahāvibhavassa seṭṭhino putto hutvā nibbatti. Samuddotissa nāmaṃ ahosi. Rūpasampattiyā pana sundarasamuddoti paññāyittha. So paṭhamavaye ṭhito bhagavato rājagahappavese buddhānubhāvaṃ disvā, paṭiladdhasaddho nissaraṇajjhāsayatāya pabbajitvā, laddhūpasampado samādinnadhutadhammo rājagahato sāvatthiṃ gantvā, kalyāṇamittassa santike vipassanācāraṃ uggahetvā, kammaṭṭhānaṃ anuyuñjanto viharati. Tassa mātā rājagahe ussavadivase aññe seṭṭhiputte sapajāpatike alaṅkatapaṭiyatte ussavakīḷaṃ kīḷante disvā, puttaṃ anussaritvā rodati. Taṃ disvā aññatarā gaṇikā rodanakāraṇaṃ pucchi. Sā tassā taṃ kāraṇaṃ kathesi. Taṃ sutvā gaṇikā ‘‘ahaṃ taṃ ānessāmi, passa tāva mama itthibhāva’’nti vatvā ‘‘yadi evaṃ taṃyeva tassa pajāpatiṃ katvā imassa kulassa sāminiṃ karissāmī’’ti tāya bahuṃ dhanaṃ datvā , vissajjitā mahatā parivārena sāvatthiṃ gantvā, therassa piṇḍāya vicaraṇaṭṭhāne ekasmiṃ gehe vasamānā divase divase aññehi therassa sakkaccaṃ piṇḍapātaṃ dāpesi. Alaṅkatapaṭiyattā ca hutvā suvaṇṇapādukā āruyha attānaṃ dassesi. Athekadivasaṃ gehadvārena gacchantaṃ theraṃ disvā, suvaṇṇapādukā omuñcitvā, añjaliṃ paggayha purato gacchantī nānappakāraṃ theraṃ kāmanimantanāya nimantesi. Taṃ sutvā thero ‘‘puthujjanacittaṃ nāma cañcalaṃ, yaṃnūna mayā idāneva ussāho karaṇīyo’’ti tattheva ṭhito bhāvanaṃ ussukkāpetvā chaḷabhiñño ahosi. Taṃ sandhāya vuttaṃ –
459.
459.
‘‘அலங்கதா ஸுவஸனா, மாலதா⁴ரீ விபூ⁴ஸிதா;
‘‘Alaṅkatā suvasanā, māladhārī vibhūsitā;
அலத்தககதாபாதா³, பாது³காருய்ஹ வேஸிகா.
Alattakakatāpādā, pādukāruyha vesikā.
460.
460.
‘‘பாது³கா ஓருஹித்வான, புரதோ பஞ்ஜலீகதா;
‘‘Pādukā oruhitvāna, purato pañjalīkatā;
ஸா மங் ஸண்ஹேன முது³னா, ம்ஹிதபுப்³ப³ங் அபா⁴ஸத².
Sā maṃ saṇhena mudunā, mhitapubbaṃ abhāsatha.
461.
461.
‘‘‘யுவாஸி த்வங் பப்³ப³ஜிதோ, திட்டா²ஹி மம ஸாஸனே;
‘‘‘Yuvāsi tvaṃ pabbajito, tiṭṭhāhi mama sāsane;
பு⁴ஞ்ஜ மானுஸகே காமே, அஹங் வித்தங் த³தா³மி தே;
Bhuñja mānusake kāme, ahaṃ vittaṃ dadāmi te;
ஸச்சங் தே படிஜானாமி, அக்³கி³ங் வா தே ஹராமஹங்.
Saccaṃ te paṭijānāmi, aggiṃ vā te harāmahaṃ.
462.
462.
‘‘‘யதா³ ஜிண்ணா ப⁴விஸ்ஸாம, உபோ⁴ த³ண்ட³பராயனா;
‘‘‘Yadā jiṇṇā bhavissāma, ubho daṇḍaparāyanā;
உபோ⁴பி பப்³ப³ஜிஸ்ஸாம, உப⁴யத்த² கடக்³க³ஹோ’’’.
Ubhopi pabbajissāma, ubhayattha kaṭaggaho’’’.
463.
463.
‘‘தஞ்ச தி³ஸ்வான யாசந்திங், வேஸிகங் பஞ்ஜலீகதங்;
‘‘Tañca disvāna yācantiṃ, vesikaṃ pañjalīkataṃ;
அலங்கதங் ஸுவஸனங், மச்சுபாஸங்வ ஒட்³டி³தங்.
Alaṅkataṃ suvasanaṃ, maccupāsaṃva oḍḍitaṃ.
464.
464.
‘‘ததோ மே மனஸீகாரோ, யோனிஸோ உத³பஜ்ஜத²;
‘‘Tato me manasīkāro, yoniso udapajjatha;
ஆதீ³னவோ பாதுரஹு, நிப்³பி³தா³ ஸமதிட்ட²த².
Ādīnavo pāturahu, nibbidā samatiṭṭhatha.
465.
465.
‘‘ததோ சித்தங் விமுச்சி மே, பஸ்ஸ த⁴ம்மஸுத⁴ம்மதங்;
‘‘Tato cittaṃ vimucci me, passa dhammasudhammataṃ;
திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
தத்த² மாலதா⁴ரீதி மாலாதா⁴ரினீ பிளந்த⁴புப்ப²தா³மா. விபூ⁴ஸிதாதி ஊனட்டா²னஸ்ஸ பூரணவஸேன புப்பே²ஹி சேவ க³ந்த⁴விலேபனாதீ³ஹி ச விபூ⁴ஸிதக³த்தா. ‘‘அலங்கதா’’தி இமினா ஹத்தூ²பக³கீ³வூபகா³தீ³ஹி ஆப⁴ரணேஹி அலங்கரணங் அதி⁴ப்பேதங். அலத்தககதாபாதா³தி பரிணதஜயஸுமனபுப்ப²வண்ணேன லாகா²ரஸேன ரஞ்ஜிதசரணயுக³ளா. ஸமாஸபத³ஞ்ஹேதங், ‘‘அலத்தககதபாதா³’’தி வத்தப்³பே³ கா³தா²ஸுக²த்த²ங் தீ³க⁴ங் கத்வா வுத்தங். அஸமாஸபா⁴வே பன ‘‘தஸ்ஸா’’தி வசனஸேஸோ வேதி³தப்³போ³. பாது³காருய்ஹ வேஸிகாதி ஏகா ரூபூபஜீவிகா இத்தீ² யதா²வுத்தவேஸா ஸுவண்ணபாது³கா படிமுஞ்சித்வா ‘‘டி²தா’’தி வசனஸேஸோ.
Tattha māladhārīti mālādhārinī piḷandhapupphadāmā. Vibhūsitāti ūnaṭṭhānassa pūraṇavasena pupphehi ceva gandhavilepanādīhi ca vibhūsitagattā. ‘‘Alaṅkatā’’ti iminā hatthūpagagīvūpagādīhi ābharaṇehi alaṅkaraṇaṃ adhippetaṃ. Alattakakatāpādāti pariṇatajayasumanapupphavaṇṇena lākhārasena rañjitacaraṇayugaḷā. Samāsapadañhetaṃ, ‘‘alattakakatapādā’’ti vattabbe gāthāsukhatthaṃ dīghaṃ katvā vuttaṃ. Asamāsabhāve pana ‘‘tassā’’ti vacanaseso veditabbo. Pādukāruyha vesikāti ekā rūpūpajīvikā itthī yathāvuttavesā suvaṇṇapādukā paṭimuñcitvā ‘‘ṭhitā’’ti vacanaseso.
பாது³கா ஓருஹித்வானாதி பாது³காஹி ஓதரித்வா, ஸுவண்ணபாது³காயோ ஓமுஞ்சித்வாதி அத்தோ². பஞ்ஜலீகதாதி பக்³க³ஹிதஅஞ்ஜலிகா ஸா வேஸீ மங். ஸாமங் வா வசனபரம்பரங் வினா ஸயமேவ அபா⁴ஸத². ஸண்ஹேனாதி மட்டே²ன. முது³னாதி மது⁴ரேன. ‘‘வசனேனா’’தி அவுத்தம்பி வுத்தமேவ ஹோதி, அபா⁴ஸதா²தி, வுத்தத்தா.
Pādukā oruhitvānāti pādukāhi otaritvā, suvaṇṇapādukāyo omuñcitvāti attho. Pañjalīkatāti paggahitaañjalikā sā vesī maṃ. Sāmaṃ vā vacanaparamparaṃ vinā sayameva abhāsatha. Saṇhenāti maṭṭhena. Mudunāti madhurena. ‘‘Vacanenā’’ti avuttampi vuttameva hoti, abhāsathāti, vuttattā.
யுவாஸி த்வங் பப்³ப³ஜிதோதி த்வங் பப்³ப³ஜந்தோ யுவா, த³ஹரோயேவ ஹுத்வா பப்³ப³ஜிதோஸி, நனு பப்³ப³ஜந்தேன ஸத்தமே த³ஸகே ஸம்பத்தேவ பப்³ப³ஜிதப்³ப³ந்தி த³ஸ்ஸேதி. திட்டா²ஹி மம ஸாஸனேதி மம வசனே திட்ட².
Yuvāsitvaṃ pabbajitoti tvaṃ pabbajanto yuvā, daharoyeva hutvā pabbajitosi, nanu pabbajantena sattame dasake sampatteva pabbajitabbanti dasseti. Tiṭṭhāhi mama sāsaneti mama vacane tiṭṭha.
கிங் பன தந்தி ஆஹ ‘‘பு⁴ஞ்ஜ மானுஸகே காமே’’தி காமே பரிபு⁴ஞ்ஜிதுகாமஸ்ஸ ரூபஸம்பத்தி, வயஸம்பத்தி, பரிவாரஸம்பத்தி, போ⁴க³ஸம்பத்தி ச இச்சி²தப்³பா³. தத்த² ‘‘குதோ மே போ⁴க³ஸம்பத்தீ’’தி வதெ³ய்யாதி, ஆஹ ‘‘அஹங் வித்தங் த³தா³மி தே’’தி. ‘‘தயித³ங் வசனங் கத²ங் ஸத்³த³ஹாதப்³ப³’’ந்தி மஞ்ஞெய்யாதி தங் ஸத்³த³ஹாபெந்தீ ஆஹ ‘‘ஸச்சங் தே படிஜானாமி, அக்³கி³ங் வா தே ஹராமஹ’’ந்தி. ‘‘பு⁴ஞ்ஜ மானுஸகே காமே, அஹங் வித்தங் த³தா³மி தே’’தி யதி³த³ங் மயா படிஞ்ஞாதங், தங் ஏகங்ஸேன ஸச்சமேவ படிஜானாமி, ஸசே மே ந பத்தியாயஸி, அக்³கி³ங் வா தே ஹராமஹங் அக்³கி³ங் ஹரித்வா அக்³கி³பச்சயங் ஸபத²ங் கரோமீதி அத்தோ². உப⁴யத்த² கடக்³க³ஹோதி அம்ஹாகங் உபி⁴ன்னங் ஜிண்ணகாலே பப்³ப³ஜ்ஜனங் உப⁴யத்த² ஜயக்³கா³ஹோ. யங் மயங் யாவ த³ண்ட³பராயனகாலா போ⁴கே³ பு⁴ஞ்ஜாம, ஏவங் இத⁴லோகேபி போ⁴கே³ஹி ந ஜீயாம, மயங் பச்சா² பப்³ப³ஜிஸ்ஸாம, ஏவங் பரலோகேபி போ⁴கே³ஹி ந ஜீயாமாதி அதி⁴ப்பாயோ. ததோதி தங் நிமித்தங், காமேஹி நிமந்தெந்தியா ‘‘யுவாஸி த்வ’’ந்திஆதி³னா ‘‘யதா³ ஜிண்ணா ப⁴விஸ்ஸாமா’’திஆதி³னா ச தஸ்ஸா வேஸியா வுத்தவசனஹேது. தஞ்ஹி வசனங் அங்குஸங் கத்வா தே²ரோ ஸமணத⁴ம்மங் கரொந்தோ ஸத³த்த²ங் பரிபூரேஸி. ஸேஸங் ஹெட்டா² வுத்தனயமேவ.
Kiṃ pana tanti āha ‘‘bhuñja mānusake kāme’’ti kāme paribhuñjitukāmassa rūpasampatti, vayasampatti, parivārasampatti, bhogasampatti ca icchitabbā. Tattha ‘‘kuto me bhogasampattī’’ti vadeyyāti, āha ‘‘ahaṃ vittaṃ dadāmi te’’ti. ‘‘Tayidaṃ vacanaṃ kathaṃ saddahātabba’’nti maññeyyāti taṃ saddahāpentī āha ‘‘saccaṃ te paṭijānāmi, aggiṃ vā te harāmaha’’nti. ‘‘Bhuñja mānusake kāme, ahaṃ vittaṃ dadāmi te’’ti yadidaṃ mayā paṭiññātaṃ, taṃ ekaṃsena saccameva paṭijānāmi, sace me na pattiyāyasi, aggiṃ vā te harāmahaṃ aggiṃ haritvā aggipaccayaṃ sapathaṃ karomīti attho. Ubhayattha kaṭaggahoti amhākaṃ ubhinnaṃ jiṇṇakāle pabbajjanaṃ ubhayattha jayaggāho. Yaṃ mayaṃ yāva daṇḍaparāyanakālā bhoge bhuñjāma, evaṃ idhalokepi bhogehi na jīyāma, mayaṃ pacchā pabbajissāma, evaṃ paralokepi bhogehi na jīyāmāti adhippāyo. Tatoti taṃ nimittaṃ, kāmehi nimantentiyā ‘‘yuvāsi tva’’ntiādinā ‘‘yadā jiṇṇā bhavissāmā’’tiādinā ca tassā vesiyā vuttavacanahetu. Tañhi vacanaṃ aṅkusaṃ katvā thero samaṇadhammaṃ karonto sadatthaṃ paripūresi. Sesaṃ heṭṭhā vuttanayameva.
ஸுந்த³ரஸமுத்³த³த்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Sundarasamuddattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 1. ஸுந்த³ரஸமுத்³த³த்தே²ரகா³தா² • 1. Sundarasamuddattheragāthā