Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    2. ஸுனீதத்தே²ரகா³தா²

    2. Sunītattheragāthā

    620.

    620.

    ‘‘நீசே குலம்ஹி ஜாதோஹங், த³லித்³தோ³ அப்பபோ⁴ஜனோ;

    ‘‘Nīce kulamhi jātohaṃ, daliddo appabhojano;

    ஹீனகம்மங் 1 மமங் ஆஸி, அஹோஸிங் புப்ப²ச²ட்³ட³கோ.

    Hīnakammaṃ 2 mamaṃ āsi, ahosiṃ pupphachaḍḍako.

    621.

    621.

    ‘‘ஜிகு³ச்சி²தோ மனுஸ்ஸானங், பரிபூ⁴தோ ச வம்பி⁴தோ;

    ‘‘Jigucchito manussānaṃ, paribhūto ca vambhito;

    நீசங் மனங் கரித்வான, வந்தி³ஸ்ஸங் ப³ஹுகங் ஜனங்.

    Nīcaṃ manaṃ karitvāna, vandissaṃ bahukaṃ janaṃ.

    622.

    622.

    ‘‘அத²த்³த³ஸாஸிங் ஸம்பு³த்³த⁴ங், பி⁴க்கு²ஸங்க⁴புரக்க²தங்;

    ‘‘Athaddasāsiṃ sambuddhaṃ, bhikkhusaṅghapurakkhataṃ;

    பவிஸந்தங் மஹாவீரங், மக³தா⁴னங் புருத்தமங்.

    Pavisantaṃ mahāvīraṃ, magadhānaṃ puruttamaṃ.

    623.

    623.

    ‘‘நிக்கி²பித்வான ப்³யாப⁴ங்கி³ங், வந்தி³துங் உபஸங்கமிங்;

    ‘‘Nikkhipitvāna byābhaṅgiṃ, vandituṃ upasaṅkamiṃ;

    மமேவ அனுகம்பாய, அட்டா²ஸி புரிஸுத்தமோ.

    Mameva anukampāya, aṭṭhāsi purisuttamo.

    624.

    624.

    ‘‘வந்தி³த்வா ஸத்து²னோ பாதே³, ஏகமந்தங் டி²தோ ததா³;

    ‘‘Vanditvā satthuno pāde, ekamantaṃ ṭhito tadā;

    பப்³ப³ஜ்ஜங் அஹமாயாசிங், ஸப்³ப³ஸத்தானமுத்தமங்.

    Pabbajjaṃ ahamāyāciṃ, sabbasattānamuttamaṃ.

    625.

    625.

    ‘‘ததோ காருணிகோ ஸத்தா², ஸப்³ப³லோகானுகம்பகோ;

    ‘‘Tato kāruṇiko satthā, sabbalokānukampako;

    ‘ஏஹி பி⁴க்கூ²’தி மங் ஆஹ, ஸா மே ஆஸூபஸம்பதா³.

    ‘Ehi bhikkhū’ti maṃ āha, sā me āsūpasampadā.

    626.

    626.

    ‘‘ஸோஹங் ஏகோ அரஞ்ஞஸ்மிங், விஹரந்தோ அதந்தி³தோ;

    ‘‘Sohaṃ eko araññasmiṃ, viharanto atandito;

    அகாஸிங் ஸத்து²வசனங், யதா² மங் ஓவதீ³ ஜினோ.

    Akāsiṃ satthuvacanaṃ, yathā maṃ ovadī jino.

    627.

    627.

    ‘‘ரத்தியா பட²மங் யாமங், புப்³ப³ஜாதிமனுஸ்ஸரிங்;

    ‘‘Rattiyā paṭhamaṃ yāmaṃ, pubbajātimanussariṃ;

    ரத்தியா மஜ்ஜி²மங் யாமங், தி³ப்³ப³சக்கு²ங் விஸோத⁴யிங் 3;

    Rattiyā majjhimaṃ yāmaṃ, dibbacakkhuṃ visodhayiṃ 4;

    ரத்தியா பச்சி²மே யாமே, தமோக²ந்த⁴ங் பதா³லயிங்.

    Rattiyā pacchime yāme, tamokhandhaṃ padālayiṃ.

    628.

    628.

    ‘‘ததோ ரத்யா விவஸானே, ஸூரியஸ்ஸுக்³க³மனங் பதி;

    ‘‘Tato ratyā vivasāne, sūriyassuggamanaṃ pati;

    இந்தோ³ ப்³ரஹ்மா ச ஆக³ந்த்வா, மங் நமஸ்ஸிங்ஸு பஞ்ஜலீ.

    Indo brahmā ca āgantvā, maṃ namassiṃsu pañjalī.

    629.

    629.

    ‘‘‘நமோ தே புரிஸாஜஞ்ஞ, நமோ தே புரிஸுத்தம;

    ‘‘‘Namo te purisājañña, namo te purisuttama;

    யஸ்ஸ தே ஆஸவா கீ²ணா, த³க்கி²ணெய்யோஸி மாரிஸ’.

    Yassa te āsavā khīṇā, dakkhiṇeyyosi mārisa’.

    630.

    630.

    ‘‘ததோ தி³ஸ்வான மங் ஸத்தா², தே³வஸங்க⁴புரக்க²தங்;

    ‘‘Tato disvāna maṃ satthā, devasaṅghapurakkhataṃ;

    ஸிதங் பாதுகரித்வான, இமமத்த²ங் அபா⁴ஸத².

    Sitaṃ pātukaritvāna, imamatthaṃ abhāsatha.

    631.

    631.

    5 ‘‘‘தபேன ப்³ரஹ்மசரியேன, ஸங்யமேன த³மேன ச;

    6 ‘‘‘Tapena brahmacariyena, saṃyamena damena ca;

    ஏதேன ப்³ராஹ்மணோ ஹோதி, ஏதங் ப்³ராஹ்மணமுத்தம’’’ந்தி.

    Etena brāhmaṇo hoti, etaṃ brāhmaṇamuttama’’’nti.

    … ஸுனீதோ தே²ரோ….

    … Sunīto thero….

    த்³வாத³ஸகனிபாதோ நிட்டி²தோ.

    Dvādasakanipāto niṭṭhito.

    தத்ருத்³தா³னங் –

    Tatruddānaṃ –

    ஸீலவா ச ஸுனீதோ ச, தே²ரா த்³வே தே மஹித்³தி⁴கா;

    Sīlavā ca sunīto ca, therā dve te mahiddhikā;

    த்³வாத³ஸம்ஹி நிபாதம்ஹி, கா³தா²யோ சதுவீஸதீதி.

    Dvādasamhi nipātamhi, gāthāyo catuvīsatīti.







    Footnotes:
    1. ஹீனங் கம்மங் (ஸ்யா॰)
    2. hīnaṃ kammaṃ (syā.)
    3. தி³ப்³ப³சக்கு² விஸோதி⁴தங் (க॰)
    4. dibbacakkhu visodhitaṃ (ka.)
    5. ஸு॰ நி॰ 660 ஸுத்தனிபாதேபி
    6. su. ni. 660 suttanipātepi



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 2. ஸுனீதத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 2. Sunītattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact