Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    7. ஸுபதிஸுத்தங்

    7. Supatisuttaṃ

    143. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே கலந்த³கனிவாபே. அத² கோ² ப⁴க³வா ப³ஹுதே³வரத்திங் அப்³போ⁴காஸே சங்கமித்வா ரத்தியா பச்சூஸஸமயங் பாதே³ பக்கா²லெத்வா விஹாரங் பவிஸித்வா த³க்கி²ணேன பஸ்ஸேன ஸீஹஸெய்யங் கப்பேஸி பாதே³ பாத³ங் அச்சாதா⁴ய ஸதோ ஸம்பஜானோ உட்டா²னஸஞ்ஞங் மனஸி கரித்வா. அத² கோ² மாரோ பாபிமா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    143. Ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Atha kho bhagavā bahudevarattiṃ abbhokāse caṅkamitvā rattiyā paccūsasamayaṃ pāde pakkhāletvā vihāraṃ pavisitvā dakkhiṇena passena sīhaseyyaṃ kappesi pāde pādaṃ accādhāya sato sampajāno uṭṭhānasaññaṃ manasi karitvā. Atha kho māro pāpimā yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘கிங் ஸொப்பஸி கிங் நு ஸொப்பஸி,

    ‘‘Kiṃ soppasi kiṃ nu soppasi,

    கிமித³ங் ஸொப்பஸி து³ப்³ப⁴கோ³ 1 விய;

    Kimidaṃ soppasi dubbhago 2 viya;

    ஸுஞ்ஞமகா³ரந்தி ஸொப்பஸி,

    Suññamagāranti soppasi,

    கிமித³ங் ஸொப்பஸி ஸூரியே உக்³க³தே’’தி.

    Kimidaṃ soppasi sūriye uggate’’ti.

    ‘‘யஸ்ஸ ஜாலினீ விஸத்திகா,

    ‘‘Yassa jālinī visattikā,

    தண்ஹா நத்தி² குஹிஞ்சி நேதவே;

    Taṇhā natthi kuhiñci netave;

    ஸப்³பூ³பதி⁴பரிக்க²யா பு³த்³தோ⁴,

    Sabbūpadhiparikkhayā buddho,

    ஸொப்பதி கிங் தவெத்த² மாரா’’தி.

    Soppati kiṃ tavettha mārā’’ti.

    அத² கோ² மாரோ பாபிமா…பே॰… தத்தே²வந்தரதா⁴யீதி.

    Atha kho māro pāpimā…pe… tatthevantaradhāyīti.







    Footnotes:
    1. து³ப்³ப⁴தோ (ஸ்யா॰ கங்॰), து³ப்³ப⁴யோ (பீ॰)
    2. dubbhato (syā. kaṃ.), dubbhayo (pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 7. ஸுபதிஸுத்தவண்ணனா • 7. Supatisuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 7. ஸுபதிஸுத்தவண்ணனா • 7. Supatisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact