News / Tehnologie |
Super-senzor pentru cele mai mici scale
O echipă de cercetători de la Laboratorul Național Oak Ridge al Departamentului de Energie din Statle Unitea a folosit o nouă variantă a unei metode vechi pentru a detecta materiale în cele mai mici cantități înregistrate până acum.
Studiul a folosit efectul Seebeck, un fenomen termoelectric descoperit în urmă cu două secole, pentru a identifica semnele de căldură și lumină ale moleculelor măsurate prin attogramă - o cincimilionime dintr-un gram.
Cea mai grea cantitate cântărea în jur de 52 de attograme, iar cea mai ușoară în jur de 40 de attograme.
Tehnica în sine nu este nouă, dar deschide calea pentru implementarea pe scară largă a senzorilor ieftini, fiabili și precisi pentru o mare varietate de utilizări.
Efectul Seebeck, numit după fizicianul german Thomas Seebeck, descrie tensiunea care rezultă dintr-o diferență de temperatură într-un circuit format din doi conductori electrici diferiți, cum ar fi două fire din metale diferite, atunci când este expus la căldură.
Sonda a fost folosită pentru imagistica la nivel nanoscal - cu aproximativ nouă ordine de mărime mai mare decât o attogramă.
Sensibilitatea sondei și costul relativ scăzut - ar putea fi fabricate pentru câteva sute de dolari - deschid posibilități pentru o gamă largă de aplicații, cum ar fi punctele de control de securitate din aeroporturi sau aplicații subterane, cum ar fi mineritul.
De asemenea, rezultatele ar putea sprijini construirea de senzori cuantici, care ar folosi legile fizicii cuantice pentru detectarea la nivelul atomilor individuali.