Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [463] 9. ஸுப்பாரகஜாதகவண்ணனா

    [463] 9. Suppārakajātakavaṇṇanā

    உம்முஜ்ஜந்தி நிமுஜ்ஜந்தீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ பஞ்ஞாபாரமிங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகதி³வஸஞ்ஹி ஸாயன்ஹஸமயே ததா²க³தஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸேதுங் நிக்க²மனங் ஆக³மயமானா பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் நிஸீதி³த்வா ‘‘ஆவுஸோ, அஹோ ஸத்தா² மஹாபஞ்ஞோ புது²பஞ்ஞோ ஹாஸபஞ்ஞோ ஜவனபஞ்ஞோ திக்க²பஞ்ஞோ நிப்³பே³தி⁴கபஞ்ஞோ தத்ர தத்ர உபாயபஞ்ஞாய ஸமன்னாக³தோ விபுலாய பத²வீஸமாய, மஹாஸமுத்³தோ³ விய க³ம்பீ⁴ராய, ஆகாஸோ விய வித்தி²ண்ணாய, ஸகலஜம்பு³தீ³பஸ்மிஞ்ஹி உட்டி²தபஞ்ஹோ த³ஸப³லங் அதிக்கமித்வா க³ந்துங் ஸமத்தோ² நாம நத்தி². யதா² மஹாஸமுத்³தே³ உட்டி²தஊமியோ வேலங் நாதிக்கமந்தி, வேலங் பத்வாவ பி⁴ஜ்ஜந்தி, ஏவங் ந கோசி பஞ்ஹோ த³ஸப³லங் அதிக்கமதி, ஸத்து² பாத³மூலங் பத்வா பி⁴ஜ்ஜதேவா’’தி த³ஸப³லஸ்ஸ மஹாபஞ்ஞாபாரமிங் வண்ணேஸுங். ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தோ இதா³னேவ பஞ்ஞவா, புப்³பே³பி அபரிபக்கே ஞாணே பஞ்ஞவாவ, அந்தோ⁴ ஹுத்வாபி மஹாஸமுத்³தே³ உத³கஸஞ்ஞாய ‘இமஸ்மிங் இமஸ்மிங் ஸமுத்³தே³ இத³ங் நாம இத³ங் நாம ரதன’ந்தி அஞ்ஞாஸீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Ummujjanti nimujjantīti idaṃ satthā jetavane viharanto paññāpāramiṃ ārabbha kathesi. Ekadivasañhi sāyanhasamaye tathāgatassa dhammaṃ desetuṃ nikkhamanaṃ āgamayamānā bhikkhū dhammasabhāyaṃ nisīditvā ‘‘āvuso, aho satthā mahāpañño puthupañño hāsapañño javanapañño tikkhapañño nibbedhikapañño tatra tatra upāyapaññāya samannāgato vipulāya pathavīsamāya, mahāsamuddo viya gambhīrāya, ākāso viya vitthiṇṇāya, sakalajambudīpasmiñhi uṭṭhitapañho dasabalaṃ atikkamitvā gantuṃ samattho nāma natthi. Yathā mahāsamudde uṭṭhitaūmiyo velaṃ nātikkamanti, velaṃ patvāva bhijjanti, evaṃ na koci pañho dasabalaṃ atikkamati, satthu pādamūlaṃ patvā bhijjatevā’’ti dasabalassa mahāpaññāpāramiṃ vaṇṇesuṃ. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, tathāgato idāneva paññavā, pubbepi aparipakke ñāṇe paññavāva, andho hutvāpi mahāsamudde udakasaññāya ‘imasmiṃ imasmiṃ samudde idaṃ nāma idaṃ nāma ratana’nti aññāsī’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே குருரட்டே² குருராஜா நாம ரஜ்ஜங் காரேஸி, குருகச்ச²ங் நாம பட்டனகா³மோ அஹோஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ குருகச்சே² நியாமகஜெட்ட²கஸ்ஸ புத்தோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி பாஸாதி³கோ ஸுவண்ணவண்ணோ, ‘‘ஸுப்பாரககுமாரோ’’திஸ்ஸ நாமங் கரிங்ஸு. ஸோ மஹந்தேன பரிவாரேன வட்³ட⁴ந்தோ ஸோளஸவஸ்ஸகாலேயேவ நியாமகஸிப்பே நிப்ப²த்திங் பத்வா அபரபா⁴கே³ பிது அச்சயேன நியாமகஜெட்ட²கோ ஹுத்வா நியாமககம்மங் அகாஸி, பண்டி³தோ ஞாணஸம்பன்னோ அஹோஸி. தேன ஆருள்ஹனாவாய ப்³யாபத்தி நாம நத்தி². தஸ்ஸ அபரபா⁴கே³ லோணஜலபஹடானி த்³வேபி சக்கூ²னி நஸ்ஸிங்ஸு. ஸோ ததோ பட்டா²ய நியாமகஜெட்ட²கோ ஹுத்வாபி நியாமககம்மங் அகத்வா ‘‘ராஜானங் நிஸ்ஸாய ஜீவிஸ்ஸாமீ’’தி ராஜானங் உபஸங்கமி. அத² நங் ராஜா அக்³கா⁴பனியகம்மே ட²பேஸி. ஸோ ததோ பட்டா²ய ரஞ்ஞோ ஹத்தி²ரதனஅஸ்ஸரதனமுத்தஸாரமணிஸாராதீ³னி அக்³கா⁴பேஸி.

    Atīte kururaṭṭhe kururājā nāma rajjaṃ kāresi, kurukacchaṃ nāma paṭṭanagāmo ahosi. Tadā bodhisatto kurukacche niyāmakajeṭṭhakassa putto hutvā nibbatti pāsādiko suvaṇṇavaṇṇo, ‘‘suppārakakumāro’’tissa nāmaṃ kariṃsu. So mahantena parivārena vaḍḍhanto soḷasavassakāleyeva niyāmakasippe nipphattiṃ patvā aparabhāge pitu accayena niyāmakajeṭṭhako hutvā niyāmakakammaṃ akāsi, paṇḍito ñāṇasampanno ahosi. Tena āruḷhanāvāya byāpatti nāma natthi. Tassa aparabhāge loṇajalapahaṭāni dvepi cakkhūni nassiṃsu. So tato paṭṭhāya niyāmakajeṭṭhako hutvāpi niyāmakakammaṃ akatvā ‘‘rājānaṃ nissāya jīvissāmī’’ti rājānaṃ upasaṅkami. Atha naṃ rājā agghāpaniyakamme ṭhapesi. So tato paṭṭhāya rañño hatthiratanaassaratanamuttasāramaṇisārādīni agghāpesi.

    அதே²கதி³வஸங் ‘‘ரஞ்ஞோ மங்க³லஹத்தீ² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி காளபாஸாணகூடவண்ணங் ஏகங் வாரணங் ஆனேஸுங். தங் தி³ஸ்வா ராஜா ‘‘பண்டி³தஸ்ஸ த³ஸ்ஸேதா²’’தி ஆஹ. அத² நங் தஸ்ஸ ஸந்திகங் நயிங்ஸு. ஸோ ஹத்தே²ன தஸ்ஸ ஸரீரங் பரிமஜ்ஜித்வா ‘‘நாயங் மங்க³லஹத்தீ² ப⁴விதுங் அனுச்ச²விகோ, பாதே³ஹி வாமனதா⁴துகோ ஏஸ, ஏதஞ்ஹி மாதா விஜாயமானா அங்கேன ஸம்படிச்சி²துங் நாஸக்கி², தஸ்மா பூ⁴மியங் பதித்வா பச்சி²மபாதே³ஹி வாமனதா⁴துகோ ஹோதீ’’தி ஆஹ. ஹத்தி²ங் க³ஹெத்வா ஆக³தே புச்சி²ங்ஸு. தே ‘‘ஸச்சங் பண்டி³தோ கதே²தீ’’தி வதி³ங்ஸு. தங் காரணங் ராஜா ஸுத்வா துட்டோ² தஸ்ஸ அட்ட² கஹாபணே தா³பேஸி.

    Athekadivasaṃ ‘‘rañño maṅgalahatthī bhavissatī’’ti kāḷapāsāṇakūṭavaṇṇaṃ ekaṃ vāraṇaṃ ānesuṃ. Taṃ disvā rājā ‘‘paṇḍitassa dassethā’’ti āha. Atha naṃ tassa santikaṃ nayiṃsu. So hatthena tassa sarīraṃ parimajjitvā ‘‘nāyaṃ maṅgalahatthī bhavituṃ anucchaviko, pādehi vāmanadhātuko esa, etañhi mātā vijāyamānā aṅkena sampaṭicchituṃ nāsakkhi, tasmā bhūmiyaṃ patitvā pacchimapādehi vāmanadhātuko hotī’’ti āha. Hatthiṃ gahetvā āgate pucchiṃsu. Te ‘‘saccaṃ paṇḍito kathetī’’ti vadiṃsu. Taṃ kāraṇaṃ rājā sutvā tuṭṭho tassa aṭṭha kahāpaṇe dāpesi.

    புனேகதி³வஸங் ‘‘ரஞ்ஞோ மங்க³லஅஸ்ஸோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஏகங் அஸ்ஸங் ஆனயிங்ஸு. தம்பி ராஜா பண்டி³தஸ்ஸ ஸந்திகங் பேஸேஸி. ஸோ தம்பி ஹத்தே²ன பராமஸித்வா ‘‘அயங் மங்க³லஅஸ்ஸோ ப⁴விதுங் ந யுத்தோ, ஏதஸ்ஸ ஹி ஜாததி³வஸேயேவ மாதா மரி, தஸ்மா மாது கீ²ரங் அலப⁴ந்தோ ந ஸம்மா வட்³டி⁴தோ’’தி ஆஹ. ஸாபிஸ்ஸ கதா² ஸச்சாவ அஹோஸி. தம்பி ஸுத்வா ராஜா துஸ்ஸித்வா அட்ட² கஹாபணே தா³பேஸி. அதே²கதி³வஸங் ‘‘ரஞ்ஞோ மங்க³லரதோ² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ரத²ங் ஆஹரிங்ஸு. தம்பி ராஜா தஸ்ஸ ஸந்திகங் பேஸேஸி. ஸோ தம்பி ஹத்தே²ன பராமஸித்வா ‘‘அயங் ரதோ² ஸுஸிரருக்கே²ன கதோ, தஸ்மா ரஞ்ஞோ நானுச்ச²விகோ’’தி ஆஹ. ஸாபிஸ்ஸ கதா² ஸச்சாவ அஹோஸி. ராஜா தம்பி ஸுத்வா அட்டே²வ கஹாபணே தா³பேஸி. அத²ஸ்ஸ மஹக்³க⁴ங் கம்ப³லரதனங் ஆஹரிங்ஸு. தம்பி தஸ்ஸேவ பேஸேஸி. ஸோ தம்பி ஹத்தே²ன பராமஸித்வா ‘‘இமஸ்ஸ மூஸிகச்சி²ன்னங் ஏகட்டா²னங் அத்தீ²’’தி ஆஹ. ஸோதெ⁴ந்தா தங் தி³ஸ்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங். ராஜா ஸுத்வா துஸ்ஸித்வா அட்டே²வ கஹாபணே தா³பேஸி.

    Punekadivasaṃ ‘‘rañño maṅgalaasso bhavissatī’’ti ekaṃ assaṃ ānayiṃsu. Tampi rājā paṇḍitassa santikaṃ pesesi. So tampi hatthena parāmasitvā ‘‘ayaṃ maṅgalaasso bhavituṃ na yutto, etassa hi jātadivaseyeva mātā mari, tasmā mātu khīraṃ alabhanto na sammā vaḍḍhito’’ti āha. Sāpissa kathā saccāva ahosi. Tampi sutvā rājā tussitvā aṭṭha kahāpaṇe dāpesi. Athekadivasaṃ ‘‘rañño maṅgalaratho bhavissatī’’ti rathaṃ āhariṃsu. Tampi rājā tassa santikaṃ pesesi. So tampi hatthena parāmasitvā ‘‘ayaṃ ratho susirarukkhena kato, tasmā rañño nānucchaviko’’ti āha. Sāpissa kathā saccāva ahosi. Rājā tampi sutvā aṭṭheva kahāpaṇe dāpesi. Athassa mahagghaṃ kambalaratanaṃ āhariṃsu. Tampi tasseva pesesi. So tampi hatthena parāmasitvā ‘‘imassa mūsikacchinnaṃ ekaṭṭhānaṃ atthī’’ti āha. Sodhentā taṃ disvā rañño ārocesuṃ. Rājā sutvā tussitvā aṭṭheva kahāpaṇe dāpesi.

    ஸோ சிந்தேஸி ‘‘அயங் ராஜா ஏவரூபானிபி அச்ச²ரியானி தி³ஸ்வா அட்டே²வ கஹாபணே தா³பேஸி, இமஸ்ஸ தா³யோ ந்ஹாபிததா³யோ, ந்ஹாபிதஜாதிகோ ப⁴விஸ்ஸதி, கிங் மே ஏவரூபேன ராஜுபட்டா²னேன, அத்தனோ வஸனட்டா²னமேவ க³மிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ குருகச்ச²பட்டனமேவ பச்சாக³மி. தஸ்மிங் தத்த² வஸந்தே வாணிஜா நாவங் ஸஜ்ஜெத்வா ‘‘கங் நியாமகங் கரிஸ்ஸாமா’’தி மந்தேஸுங். ‘‘ஸுப்பாரகபண்டி³தேன ஆருள்ஹனாவா ந ப்³யாபஜ்ஜதி, ஏஸ பண்டி³தோ உபாயகுஸலோ, அந்தோ⁴ ஸமானோபி ஸுப்பாரகபண்டி³தோவ உத்தமோ’’தி தங் உபஸங்கமித்வா ‘‘நியாமகோ நோ ஹோஹீ’’தி வத்வா ‘‘தாதா, அஹங் அந்தோ⁴, கத²ங் நியாமககம்மங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி வுத்தே ‘‘ஸாமி, அந்தா⁴பி தும்ஹேயேவ அம்ஹாகங் உத்தமா’’தி புனப்புனங் யாசியமானோ ‘‘ஸாது⁴ தாதா, தும்ஹேஹி ஆரோசிதஸஞ்ஞாய நியாமகோ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி தேஸங் நாவங் அபி⁴ருஹி. தே நாவாய மஹாஸமுத்³த³ங் பக்க²ந்தி³ங்ஸு. நாவா ஸத்த தி³வஸானி நிருபத்³த³வா அக³மாஸி, ததோ அகாலவாதங் உப்பாதிதங் உப்பஜ்ஜி, நாவா சத்தாரோ மாஸே பகதிஸமுத்³த³பிட்டே² விசரித்வா கு²ரமாலீஸமுத்³த³ங் நாம பத்தா. தத்த² மச்சா² மனுஸ்ஸஸமானஸரீரா கு²ரனாஸா உத³கே உம்முஜ்ஜனிமுஜ்ஜங் கரொந்தி. வாணிஜா தே தி³ஸ்வா மஹாஸத்தங் தஸ்ஸ ஸமுத்³த³ஸ்ஸ நாமங் புச்ச²ந்தா பட²மங் கா³த²மாஹங்ஸு –

    So cintesi ‘‘ayaṃ rājā evarūpānipi acchariyāni disvā aṭṭheva kahāpaṇe dāpesi, imassa dāyo nhāpitadāyo, nhāpitajātiko bhavissati, kiṃ me evarūpena rājupaṭṭhānena, attano vasanaṭṭhānameva gamissāmī’’ti. So kurukacchapaṭṭanameva paccāgami. Tasmiṃ tattha vasante vāṇijā nāvaṃ sajjetvā ‘‘kaṃ niyāmakaṃ karissāmā’’ti mantesuṃ. ‘‘Suppārakapaṇḍitena āruḷhanāvā na byāpajjati, esa paṇḍito upāyakusalo, andho samānopi suppārakapaṇḍitova uttamo’’ti taṃ upasaṅkamitvā ‘‘niyāmako no hohī’’ti vatvā ‘‘tātā, ahaṃ andho, kathaṃ niyāmakakammaṃ karissāmī’’ti vutte ‘‘sāmi, andhāpi tumheyeva amhākaṃ uttamā’’ti punappunaṃ yāciyamāno ‘‘sādhu tātā, tumhehi ārocitasaññāya niyāmako bhavissāmī’’ti tesaṃ nāvaṃ abhiruhi. Te nāvāya mahāsamuddaṃ pakkhandiṃsu. Nāvā satta divasāni nirupaddavā agamāsi, tato akālavātaṃ uppātitaṃ uppajji, nāvā cattāro māse pakatisamuddapiṭṭhe vicaritvā khuramālīsamuddaṃ nāma pattā. Tattha macchā manussasamānasarīrā khuranāsā udake ummujjanimujjaṃ karonti. Vāṇijā te disvā mahāsattaṃ tassa samuddassa nāmaṃ pucchantā paṭhamaṃ gāthamāhaṃsu –

    108.

    108.

    ‘‘உம்முஜ்ஜந்தி நிமுஜ்ஜந்தி, மனுஸ்ஸா கு²ரனாஸிகா;

    ‘‘Ummujjanti nimujjanti, manussā khuranāsikā;

    ஸுப்பாரகங் தங் புச்சா²ம, ஸமுத்³தோ³ கதமோ அய’’ந்தி.

    Suppārakaṃ taṃ pucchāma, samuddo katamo aya’’nti.

    ஏவங் தேஹி புட்டோ² மஹாஸத்தோ அத்தனோ நியாமகஸுத்தேன ஸங்ஸந்தி³த்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Evaṃ tehi puṭṭho mahāsatto attano niyāmakasuttena saṃsanditvā dutiyaṃ gāthamāha –

    109.

    109.

    ‘‘குருகச்சா² பயாதானங், வாணிஜானங் த⁴னேஸினங்;

    ‘‘Kurukacchā payātānaṃ, vāṇijānaṃ dhanesinaṃ;

    நாவாய விப்பனட்டா²ய, கு²ரமாலீதி வுச்சதீ’’தி.

    Nāvāya vippanaṭṭhāya, khuramālīti vuccatī’’ti.

    தத்த² பயாதானந்தி குருகச்ச²பட்டனா நிக்க²மித்வா க³ச்ச²ந்தானங். த⁴னேஸினந்தி தும்ஹாகங் வாணிஜானங் த⁴னங் பரியேஸந்தானங். நாவாய விப்பனட்டா²யாதி தாத தும்ஹாகங் இமாய விதே³ஸங் பக்க²ந்த³னாவாய கம்மகாரகங் பகதிஸமுத்³த³ங் அதிக்கமித்வா ஸம்பத்தோ அயங் ஸமுத்³தோ³ ‘‘கு²ரமாலீ’’தி வுச்சதி, ஏவமேதங் பண்டி³தா கதெ²ந்தீதி.

    Tattha payātānanti kurukacchapaṭṭanā nikkhamitvā gacchantānaṃ. Dhanesinanti tumhākaṃ vāṇijānaṃ dhanaṃ pariyesantānaṃ. Nāvāya vippanaṭṭhāyāti tāta tumhākaṃ imāya videsaṃ pakkhandanāvāya kammakārakaṃ pakatisamuddaṃ atikkamitvā sampatto ayaṃ samuddo ‘‘khuramālī’’ti vuccati, evametaṃ paṇḍitā kathentīti.

    தஸ்மிங் பன ஸமுத்³தே³ வஜிரங் உஸ்ஸன்னங் ஹோதி. மஹாஸத்தோ ‘‘ஸசாஹங் ‘அயங் வஜிரஸமுத்³தோ³’தி ஏவங் ஏதேஸங் கதெ²ஸ்ஸாமி, லோபே⁴ன ப³ஹுங் வஜிரங் க³ண்ஹித்வா நாவங் ஓஸீதா³பெஸ்ஸந்தீ’’தி தேஸங் அனாசிக்கி²த்வாவ நாவங் லக்³கா³பெத்வா உபாயேனேகங் யொத்தங் க³ஹெத்வா மச்ச²க³ஹணனியாமேன ஜாலங் கி²பாபெத்வா வஜிரஸாரங் உத்³த⁴ரித்வா நாவாயங் பக்கி²பித்வா அஞ்ஞங் அப்பக்³க⁴ப⁴ண்ட³ங் ச²ட்³டா³பேஸி. நாவா தங் ஸமுத்³த³ங் அதிக்கமித்வா புரதோ அக்³கி³மாலிங் நாம க³தா. ஸோ பஜ்ஜலிதஅக்³கி³க்க²ந்தோ⁴ விய மஜ்ஜ²ன்ஹிகஸூரியோ விய ச ஓபா⁴ஸங் முஞ்சந்தோ அட்டா²ஸி. வாணிஜா –

    Tasmiṃ pana samudde vajiraṃ ussannaṃ hoti. Mahāsatto ‘‘sacāhaṃ ‘ayaṃ vajirasamuddo’ti evaṃ etesaṃ kathessāmi, lobhena bahuṃ vajiraṃ gaṇhitvā nāvaṃ osīdāpessantī’’ti tesaṃ anācikkhitvāva nāvaṃ laggāpetvā upāyenekaṃ yottaṃ gahetvā macchagahaṇaniyāmena jālaṃ khipāpetvā vajirasāraṃ uddharitvā nāvāyaṃ pakkhipitvā aññaṃ appagghabhaṇḍaṃ chaḍḍāpesi. Nāvā taṃ samuddaṃ atikkamitvā purato aggimāliṃ nāma gatā. So pajjalitaaggikkhandho viya majjhanhikasūriyo viya ca obhāsaṃ muñcanto aṭṭhāsi. Vāṇijā –

    110.

    110.

    ‘‘யதா² அக்³கீ³வ ஸூரியோவ, ஸமுத்³தோ³ படிதி³ஸ்ஸதி;

    ‘‘Yathā aggīva sūriyova, samuddo paṭidissati;

    ஸுப்பாரகங் தங் புச்சா²ம, ஸமுத்³தோ³ கதமோ அய’’ந்தி. – கா³தா²ய தங் புச்சி²ங்ஸு;

    Suppārakaṃ taṃ pucchāma, samuddo katamo aya’’nti. – gāthāya taṃ pucchiṃsu;

    மஹாஸத்தோபி தேஸங் அனந்தரகா³தா²ய கதே²ஸி –

    Mahāsattopi tesaṃ anantaragāthāya kathesi –

    111.

    111.

    ‘‘குருகச்சா² பயாதானங், வாணிஜானங் த⁴னேஸினங்;

    ‘‘Kurukacchā payātānaṃ, vāṇijānaṃ dhanesinaṃ;

    நாவாய விப்பனட்டா²ய, அக்³கி³மாலீதி வுச்சதீ’’தி.

    Nāvāya vippanaṭṭhāya, aggimālīti vuccatī’’ti.

    தஸ்மிங் பன ஸமுத்³தே³ ஸுவண்ணங் உஸ்ஸன்னங் அஹோஸி. மஹாஸத்தோ புரிமனயேனேவ ததோபி ஸுவண்ணங் கா³ஹாபெத்வா நாவாயங் பக்கி²பாபேஸி. நாவா தம்பி ஸமுத்³த³ங் அதிக்கமித்வா கீ²ரங் விய த³தி⁴ங் விய ச ஓபா⁴ஸந்தங் த³தி⁴மாலிங் நாம ஸமுத்³த³ங் பாபுணி. வாணிஜா –

    Tasmiṃ pana samudde suvaṇṇaṃ ussannaṃ ahosi. Mahāsatto purimanayeneva tatopi suvaṇṇaṃ gāhāpetvā nāvāyaṃ pakkhipāpesi. Nāvā tampi samuddaṃ atikkamitvā khīraṃ viya dadhiṃ viya ca obhāsantaṃ dadhimāliṃ nāma samuddaṃ pāpuṇi. Vāṇijā –

    112.

    112.

    ‘‘யதா² த³தீ⁴வ கீ²ரங்வ, ஸமுத்³தோ³ படிதி³ஸ்ஸதி;

    ‘‘Yathā dadhīva khīraṃva, samuddo paṭidissati;

    ஸுப்பாரகங் தங் புச்சா²ம, ஸமுத்³தோ³ கதமோ அய’’ந்தி. –

    Suppārakaṃ taṃ pucchāma, samuddo katamo aya’’nti. –

    கா³தா²ய தஸ்ஸபி நாமங் புச்சி²ங்ஸு.

    Gāthāya tassapi nāmaṃ pucchiṃsu.

    மஹாஸத்தோ அனந்தரகா³தா²ய ஆசிக்கி² –

    Mahāsatto anantaragāthāya ācikkhi –

    113.

    113.

    ‘‘குருகச்சா² பயாதானங், வாணிஜானங் த⁴னேஸினங்;

    ‘‘Kurukacchā payātānaṃ, vāṇijānaṃ dhanesinaṃ;

    நாவாய விப்பனட்டா²ய, த³தி⁴மாலீதி வுச்சதீ’’தி.

    Nāvāya vippanaṭṭhāya, dadhimālīti vuccatī’’ti.

    தஸ்மிங் பன ஸமுத்³தே³ ரஜதங் உஸ்ஸன்னங் அஹோஸி. ஸோ தம்பி உபாயேன கா³ஹாபெத்வா நாவாயங் பக்கி²பாபேஸி . நாவா தம்பி ஸமுத்³த³ங் அதிக்கமித்வா நீலகுஸதிணங் விய ஸம்பன்னஸஸ்ஸங் விய ச ஓபா⁴ஸமானங் நீலவண்ணங் குஸமாலிங் நாம ஸமுத்³த³ங் பாபுணி. வாணிஜா –

    Tasmiṃ pana samudde rajataṃ ussannaṃ ahosi. So tampi upāyena gāhāpetvā nāvāyaṃ pakkhipāpesi . Nāvā tampi samuddaṃ atikkamitvā nīlakusatiṇaṃ viya sampannasassaṃ viya ca obhāsamānaṃ nīlavaṇṇaṃ kusamāliṃ nāma samuddaṃ pāpuṇi. Vāṇijā –

    114.

    114.

    ‘‘யதா² குஸோவ ஸஸ்ஸோவ, ஸமுத்³தோ³ படிதி³ஸ்ஸதி;

    ‘‘Yathā kusova sassova, samuddo paṭidissati;

    ஸுப்பாரகங் தங் புச்சா²ம, ஸமுத்³தோ³ கதமோ அய’’ந்தி. –

    Suppārakaṃ taṃ pucchāma, samuddo katamo aya’’nti. –

    கா³தா²ய தஸ்ஸபி நாமங் புச்சி²ங்ஸு.

    Gāthāya tassapi nāmaṃ pucchiṃsu.

    ஸோ அனந்தரகா³தா²ய ஆசிக்கி² –

    So anantaragāthāya ācikkhi –

    115.

    115.

    ‘‘குருகச்சா² பயாதானங், வாணிஜானங் த⁴னேஸினங்;

    ‘‘Kurukacchā payātānaṃ, vāṇijānaṃ dhanesinaṃ;

    நாவாய விப்பனட்டா²ய, குஸமாலீதி வுச்சதீ’’தி.

    Nāvāya vippanaṭṭhāya, kusamālīti vuccatī’’ti.

    தஸ்மிங் பன ஸமுத்³தே³ நீலமணிரதனங் உஸ்ஸன்னங் அஹோஸி. ஸோ தம்பி உபாயேனேவ கா³ஹாபெத்வா நாவாயங் பக்கி²பாபேஸி. நாவா தம்பி ஸமுத்³த³ங் அதிக்கமித்வா நளவனங் விய வேளுவனங் விய ச கா²யமானங் நளமாலிங் நாம ஸமுத்³த³ங் பாபுணி. வாணிஜா –

    Tasmiṃ pana samudde nīlamaṇiratanaṃ ussannaṃ ahosi. So tampi upāyeneva gāhāpetvā nāvāyaṃ pakkhipāpesi. Nāvā tampi samuddaṃ atikkamitvā naḷavanaṃ viya veḷuvanaṃ viya ca khāyamānaṃ naḷamāliṃ nāma samuddaṃ pāpuṇi. Vāṇijā –

    116.

    116.

    ‘‘யதா² நளோவ வேளூவ, ஸமுத்³தோ³ படிதி³ஸ்ஸதி;

    ‘‘Yathā naḷova veḷūva, samuddo paṭidissati;

    ஸுப்பாரகங் தங் புச்சா²ம, ஸமுத்³தோ³ கதமோ அய’’ந்தி. –

    Suppārakaṃ taṃ pucchāma, samuddo katamo aya’’nti. –

    கா³தா²ய தஸ்ஸபி நாமங் புச்சி²ங்ஸு.

    Gāthāya tassapi nāmaṃ pucchiṃsu.

    மஹாஸத்தோ அனந்தரகா³தா²ய கதே²ஸி –

    Mahāsatto anantaragāthāya kathesi –

    117.

    117.

    ‘‘குருகச்சா² பயாதானங், வாணிஜானங் த⁴னேஸினங்;

    ‘‘Kurukacchā payātānaṃ, vāṇijānaṃ dhanesinaṃ;

    நாவாய விப்பனட்டா²ய, நளமாலீதி வுச்சதீ’’தி.

    Nāvāya vippanaṭṭhāya, naḷamālīti vuccatī’’ti.

    தஸ்மிங் பன ஸமுத்³தே³ மஸாரக³ல்லங் வேளுரியங் உஸ்ஸன்னங் அஹோஸி. ஸோ தம்பி உபாயேன கா³ஹாபெத்வா நாவாயங் பக்கி²பாபேஸி. அபரோ நயோ – நளோதி விச்சி²கனளோபி கக்கடகனளோபி, ஸோ ரத்தவண்ணோ ஹோதி. வேளூதி பன பவாளஸ்ஸேதங் நாமங், ஸோ ச ஸமுத்³தோ³ பவாளுஸ்ஸன்னோ ரத்தோபா⁴ஸோ அஹோஸி, தஸ்மா ‘‘யதா² நளோவ வேளுவா’’தி புச்சி²ங்ஸு. மஹாஸத்தோ ததோ பவாளங் கா³ஹாபேஸீதி.

    Tasmiṃ pana samudde masāragallaṃ veḷuriyaṃ ussannaṃ ahosi. So tampi upāyena gāhāpetvā nāvāyaṃ pakkhipāpesi. Aparo nayo – naḷoti vicchikanaḷopi kakkaṭakanaḷopi, so rattavaṇṇo hoti. Veḷūti pana pavāḷassetaṃ nāmaṃ, so ca samuddo pavāḷussanno rattobhāso ahosi, tasmā ‘‘yathā naḷova veḷuvā’’ti pucchiṃsu. Mahāsatto tato pavāḷaṃ gāhāpesīti.

    வாணிஜா நளமாலிங் அதிக்கந்தா ப³லவாமுக²ஸமுத்³த³ங் நாம பஸ்ஸிங்ஸு. தத்த² உத³கங் கட்³டி⁴த்வா கட்³டி⁴த்வா ஸப்³ப³தோ பா⁴கே³ன உக்³க³ச்ச²தி. தஸ்மிங் ஸப்³ப³தோ பா⁴கே³ன உக்³க³தே உத³கங் ஸப்³ப³தோ பா⁴கே³ன சி²ன்னபபாதமஹாஸொப்³போ⁴ விய பஞ்ஞாயதி, ஊமியா உக்³க³தாய ஏகதோ பபாதஸதி³ஸங் ஹோதி, ப⁴யஜனநோ ஸத்³தோ³ உப்பஜ்ஜதி ஸோதானி பி⁴ந்த³ந்தோ விய ஹத³யங் பா²லெந்தோ விய ச. தங் தி³ஸ்வா வாணிஜா பீ⁴ததஸிதா –

    Vāṇijā naḷamāliṃ atikkantā balavāmukhasamuddaṃ nāma passiṃsu. Tattha udakaṃ kaḍḍhitvā kaḍḍhitvā sabbato bhāgena uggacchati. Tasmiṃ sabbato bhāgena uggate udakaṃ sabbato bhāgena chinnapapātamahāsobbho viya paññāyati, ūmiyā uggatāya ekato papātasadisaṃ hoti, bhayajanano saddo uppajjati sotāni bhindanto viya hadayaṃ phālento viya ca. Taṃ disvā vāṇijā bhītatasitā –

    118.

    118.

    ‘‘மஹப்³ப⁴யோ பி⁴ங்ஸனகோ, ஸத்³தோ³ ஸுய்யதிமானுஸோ;

    ‘‘Mahabbhayo bhiṃsanako, saddo suyyatimānuso;

    யதா² ஸொப்³போ⁴ பபாதோவ, ஸமுத்³தோ³ படிதி³ஸ்ஸதி;

    Yathā sobbho papātova, samuddo paṭidissati;

    ஸுப்பாரகங் தங் புச்சா²ம, ஸமுத்³தோ³ கதமோ அய’’ந்தி. –

    Suppārakaṃ taṃ pucchāma, samuddo katamo aya’’nti. –

    கா³தா²ய தஸ்ஸபி நாமங் புச்சி²ங்ஸு.

    Gāthāya tassapi nāmaṃ pucchiṃsu.

    தத்த² ஸுய்யதிமானுஸோதி ஸுய்யதி அமானுஸோ ஸத்³தோ³.

    Tattha suyyatimānusoti suyyati amānuso saddo.

    119.

    119.

    ‘‘குருகச்சா² பயாதானங், வாணிஜானங் த⁴னேஸினங்;

    ‘‘Kurukacchā payātānaṃ, vāṇijānaṃ dhanesinaṃ;

    நாவாய விப்பனட்டா²ய, ப³லவாமுகீ²தி வுச்சதீ’’தி. –

    Nāvāya vippanaṭṭhāya, balavāmukhīti vuccatī’’ti. –

    போ³தி⁴ஸத்தோ அனந்தரகா³தா²ய தஸ்ஸ நாமங் ஆசிக்கி²த்வா ‘‘தாதா, இமங் ப³லவாமுக²ஸமுத்³த³ங் பத்வா நிவத்திதுங் ஸமத்தா² நாவா நாம நத்தி², அயங் ஸம்பத்தனாவங் நிமுஜ்ஜாபெத்வா வினாஸங் பாபேதீ’’தி ஆஹ. தஞ்ச நாவங் ஸத்த மனுஸ்ஸஸதானி அபி⁴ருஹிங்ஸு. தே ஸப்³பே³ மரணப⁴யபீ⁴தா ஏகப்பஹாரேனேவ அவீசிம்ஹி பச்சமானஸத்தா விய அதிகாருஞ்ஞங் ரவங் முஞ்சிங்ஸு. மஹாஸத்தோ ‘‘ட²பெத்வா மங் அஞ்ஞோ ஏதேஸங் ஸொத்தி²பா⁴வங் காதுங் ஸமத்தோ² நாம நத்தி², ஸச்சகிரியாய தேஸங் ஸொத்தி²ங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா தே ஆமந்தெத்வா ஆஹ – ‘‘தாதா, கி²ப்பங் மங் க³ந்தோ⁴த³கேன ந்ஹாபெத்வா அஹதவத்தா²னி நிவாஸாபெத்வா புண்ணபாதிங் ஸஜ்ஜெத்வா நாவாய து⁴ரே ட²பேதா²’’தி. தே வேகே³ன ததா² கரிங்ஸு. மஹாஸத்தோ உபோ⁴ஹி ஹத்தே²ஹி புண்ணபாதிங் க³ஹெத்வா நாவாய து⁴ரே டி²தோ ஸச்சகிரியங் கரொந்தோ ஓஸானகா³த²மாஹ –

    Bodhisatto anantaragāthāya tassa nāmaṃ ācikkhitvā ‘‘tātā, imaṃ balavāmukhasamuddaṃ patvā nivattituṃ samatthā nāvā nāma natthi, ayaṃ sampattanāvaṃ nimujjāpetvā vināsaṃ pāpetī’’ti āha. Tañca nāvaṃ satta manussasatāni abhiruhiṃsu. Te sabbe maraṇabhayabhītā ekappahāreneva avīcimhi paccamānasattā viya atikāruññaṃ ravaṃ muñciṃsu. Mahāsatto ‘‘ṭhapetvā maṃ añño etesaṃ sotthibhāvaṃ kātuṃ samattho nāma natthi, saccakiriyāya tesaṃ sotthiṃ karissāmī’’ti cintetvā te āmantetvā āha – ‘‘tātā, khippaṃ maṃ gandhodakena nhāpetvā ahatavatthāni nivāsāpetvā puṇṇapātiṃ sajjetvā nāvāya dhure ṭhapethā’’ti. Te vegena tathā kariṃsu. Mahāsatto ubhohi hatthehi puṇṇapātiṃ gahetvā nāvāya dhure ṭhito saccakiriyaṃ karonto osānagāthamāha –

    120.

    120.

    ‘‘யதோ ஸராமி அத்தானங், யதோ பத்தொஸ்மி விஞ்ஞுதங்;

    ‘‘Yato sarāmi attānaṃ, yato pattosmi viññutaṃ;

    நாபி⁴ஜானாமி ஸஞ்சிச்ச, ஏகபாணம்பி ஹிங்ஸிதங்;

    Nābhijānāmi sañcicca, ekapāṇampi hiṃsitaṃ;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, ஸொத்தி²ங் நாவா நிவத்ததூ’’தி.

    Etena saccavajjena, sotthiṃ nāvā nivattatū’’ti.

    தத்த² யதோதி யதோ பட்டா²ய அஹங் அத்தானங் ஸராமி, யதோ பட்டா²ய சம்ஹி விஞ்ஞுதங் பத்தோதி அத்தோ². ஏகபாணம்பி ஹிங்ஸிதந்தி எத்த²ந்தரே ஸஞ்சிச்ச ஏகங் குந்த²கிபில்லிகபாணம்பி ஹிங்ஸிதங் நாபி⁴ஜானாமி. தே³ஸனாமத்தமேவேதங், போ³தி⁴ஸத்தோ பன திணஸலாகம்பி உபாதா³ய மயா பரஸந்தகங் ந க³ஹிதபுப்³ப³ங், லோப⁴வஸேன பரதா³ரங் ந ஓலோகிதபுப்³ப³ங், முஸா ந பா⁴ஸிதபுப்³பா³, திணக்³கே³னாபி மஜ்ஜங் ந பிவிதபுப்³ப³ந்தி ஏவங் பஞ்சஸீலவஸேன பன ஸச்சகிரியங் அகாஸி, கத்வா ச பன புண்ணபாதியா உத³கங் நாவாய து⁴ரே அபி⁴ஸிஞ்சி.

    Tattha yatoti yato paṭṭhāya ahaṃ attānaṃ sarāmi, yato paṭṭhāya camhi viññutaṃ pattoti attho. Ekapāṇampi hiṃsitanti etthantare sañcicca ekaṃ kunthakipillikapāṇampi hiṃsitaṃ nābhijānāmi. Desanāmattamevetaṃ, bodhisatto pana tiṇasalākampi upādāya mayā parasantakaṃ na gahitapubbaṃ, lobhavasena paradāraṃ na olokitapubbaṃ, musā na bhāsitapubbā, tiṇaggenāpi majjaṃ na pivitapubbanti evaṃ pañcasīlavasena pana saccakiriyaṃ akāsi, katvā ca pana puṇṇapātiyā udakaṃ nāvāya dhure abhisiñci.

    சத்தாரோ மாஸே விதே³ஸங் பக்க²ந்த³னாவா நிவத்தித்வா இத்³தி⁴மா விய ஸச்சானுபா⁴வேன ஏகதி³வஸேனேவ குருகச்ச²பட்டனங் அக³மாஸி. க³ந்த்வா ச பன த²லேபி அட்டு²ஸப⁴மத்தங் டா²னங் பக்க²ந்தி³த்வா நாவிகஸ்ஸ க⁴ரத்³வாரேயேவ அட்டா²ஸி. மஹாஸத்தோ தேஸங் வாணிஜானங் ஸுவண்ணரஜதமணிபவாளமுத்தவஜிரானி பா⁴ஜெத்வா அதா³ஸி. ‘‘எத்தகேஹி வோ ரதனேஹி அலங், மா புன ஸமுத்³த³ங் பவிஸதா²’’தி தேஸங் ஓவாத³ங் த³த்வா யாவஜீவங் தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா தே³வபுரங் பூரேஸி.

    Cattāro māse videsaṃ pakkhandanāvā nivattitvā iddhimā viya saccānubhāvena ekadivaseneva kurukacchapaṭṭanaṃ agamāsi. Gantvā ca pana thalepi aṭṭhusabhamattaṃ ṭhānaṃ pakkhanditvā nāvikassa gharadvāreyeva aṭṭhāsi. Mahāsatto tesaṃ vāṇijānaṃ suvaṇṇarajatamaṇipavāḷamuttavajirāni bhājetvā adāsi. ‘‘Ettakehi vo ratanehi alaṃ, mā puna samuddaṃ pavisathā’’ti tesaṃ ovādaṃ datvā yāvajīvaṃ dānādīni puññāni katvā devapuraṃ pūresi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘ஏவங், பி⁴க்க²வே, புப்³பே³பி ததா²க³தோ மஹாபஞ்ஞோயேவா’’தி வத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ பரிஸா பு³த்³த⁴பரிஸா அஹேஸுங், ஸுப்பாரகபண்டி³தோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘evaṃ, bhikkhave, pubbepi tathāgato mahāpaññoyevā’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā parisā buddhaparisā ahesuṃ, suppārakapaṇḍito pana ahameva ahosi’’nti.

    ஸுப்பாரகஜாதகவண்ணனா நவமா.

    Suppārakajātakavaṇṇanā navamā.

    ஜாதகுத்³தா³னங் –

    Jātakuddānaṃ –

    மாதுபோஸக ஜுண்ஹோ ச, த⁴ம்ம உத³ய பானீயோ;

    Mātuposaka juṇho ca, dhamma udaya pānīyo;

    யுத⁴ஞ்சயோ த³ஸரதோ², ஸங்வரோ ச ஸுப்பாரகோ;

    Yudhañcayo dasaratho, saṃvaro ca suppārako;

    ஏகாத³ஸனிபாதம்ஹி, ஸங்கீ³தா நவ ஜாதகா.

    Ekādasanipātamhi, saṅgītā nava jātakā.

    ஏகாத³ஸகனிபாதவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Ekādasakanipātavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 463. ஸுப்பாரகஜாதகங் • 463. Suppārakajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact