Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    5. கும்ப⁴வக்³கோ³

    5. Kumbhavaggo

    [291] 1. ஸுராக⁴டஜாதகவண்ணனா

    [291] 1. Surāghaṭajātakavaṇṇanā

    ஸப்³ப³காமத³த³ங் கும்ப⁴ந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ பா⁴கி³னெய்யங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர மாதாபிதூனங் ஸந்தகா சத்தாலீஸ ஹிரஞ்ஞகோடியோ பானப்³யஸனேன நாஸெத்வா ஸெட்டி²னோ ஸந்திகங் அக³மாஸி. ஸோபிஸ்ஸ ‘‘வோஹாரங் கரோஹீ’’தி ஸஹஸ்ஸங் அதா³ஸி, தம்பி நாஸெத்வா புன அக³மாஸி. புனஸ்ஸ பஞ்ச ஸதானி தா³பேஸி, தானிபி நாஸெத்வா புன ஆக³தஸ்ஸ த்³வே தூ²லஸாடகே தா³பேஸி. தேபி நாஸெத்வா புன ஆக³தங் கீ³வாயங் கா³ஹாபெத்வா நீஹராபேஸி. ஸோ அனாதோ² ஹுத்வா பரகுட்டங் நிஸ்ஸாய காலமகாஸி, தமேனங் கட்³டி⁴த்வா ப³ஹி ச²ட்³டே³ஸுங். அனாத²பிண்டி³கோ விஹாரங் க³ந்த்வா ஸப்³ப³ங் தங் பா⁴கி³னெய்யஸ்ஸ பவத்திங் ததா²க³தஸ்ஸ ஆரோசேஸி. ஸத்தா² ‘‘த்வங் ஏதங் கத²ங் ஸந்தப்பெஸ்ஸஸி, யமஹங் புப்³பே³ ஸப்³ப³காமத³த³ங் கும்ப⁴ங் த³த்வாபி ஸந்தப்பேதுங் நாஸக்கி²’’ந்தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Sabbakāmadadaṃkumbhanti idaṃ satthā jetavane viharanto anāthapiṇḍikassa bhāgineyyaṃ ārabbha kathesi. So kira mātāpitūnaṃ santakā cattālīsa hiraññakoṭiyo pānabyasanena nāsetvā seṭṭhino santikaṃ agamāsi. Sopissa ‘‘vohāraṃ karohī’’ti sahassaṃ adāsi, tampi nāsetvā puna agamāsi. Punassa pañca satāni dāpesi, tānipi nāsetvā puna āgatassa dve thūlasāṭake dāpesi. Tepi nāsetvā puna āgataṃ gīvāyaṃ gāhāpetvā nīharāpesi. So anātho hutvā parakuṭṭaṃ nissāya kālamakāsi, tamenaṃ kaḍḍhitvā bahi chaḍḍesuṃ. Anāthapiṇḍiko vihāraṃ gantvā sabbaṃ taṃ bhāgineyyassa pavattiṃ tathāgatassa ārocesi. Satthā ‘‘tvaṃ etaṃ kathaṃ santappessasi, yamahaṃ pubbe sabbakāmadadaṃ kumbhaṃ datvāpi santappetuṃ nāsakkhi’’nti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸெட்டி²குலே நிப்³ப³த்தித்வா பிது அச்சயேன ஸெட்டி²ட்டா²னங் லபி⁴. தஸ்ஸ கே³ஹே பூ⁴மிக³தமேவ சத்தாலீஸகோடித⁴னங் அஹோஸி, புத்தோ பனஸ்ஸ ஏகோயேவ. போ³தி⁴ஸத்தோ தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா காலகதோ ஸக்கோ தே³வராஜா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. அத²ஸ்ஸ புத்தோ வீதி²ங் ஆவரித்வா மண்ட³பங் காரெத்வா மஹாஜனபரிவுதோ நிஸீதி³த்வா ஸுரங் பாதுங் ஆரபி⁴. ஸோ லங்க⁴னதா⁴வனநச்சகீ³தாதீ³னி கரொந்தானங் ஸஹஸ்ஸங் ஸஹஸ்ஸங் த³த³மானோ இத்தி²ஸொண்ட³ஸுராஸொண்ட³மங்ஸஸொண்டா³தி³பா⁴வங் ஆபஜ்ஜித்வா ‘‘க்வ கீ³தங், க்வ நச்சங், க்வ வாதி³த’’ந்தி ஸமஜ்ஜத்தி²கோ பமத்தோ ஹுத்வா ஆஹிண்ட³ந்தோ நசிரஸ்ஸேவ சத்தாலீஸகோடித⁴னங் உபபோ⁴க³பரிபோ⁴கூ³பகரணானி ச வினாஸெத்வா து³க்³க³தோ கபணோ பிலோதிகங் நிவாஸெத்வா விசரி. ஸக்கோ ஆவஜ்ஜெந்தோ தஸ்ஸ து³க்³க³தபா⁴வங் ஞத்வா புத்தபேமேன ஆக³ந்த்வா ஸப்³ப³காமத³த³ங் கும்ப⁴ங் த³த்வா ‘‘தாத, யதா² அயங் கும்போ⁴ ந பி⁴ஜ்ஜதி, ததா² நங் ரக்க², இமஸ்மிங் தே ஸதி த⁴னஸ்ஸ பரிச்சே²தோ³ நாம ந ப⁴விஸ்ஸதி, அப்பமத்தோ ஹோஹீ’’தி ஓவதி³த்வா தே³வலோகமேவ க³தோ. ததோ பட்டா²ய ஸுரங் பிவந்தோ விசரி. அதே²கதி³வஸங் மத்தோ தங் கும்ப⁴ங் ஆகாஸே கி²பித்வா ஸம்படிச்ச²ந்தோ ஏகவாரங் விரஜ்ஜி² , கும்போ⁴ பூ⁴மியங் பதித்வா பி⁴ஜ்ஜி. ததோ பட்டா²ய புன த³லித்³தோ³ ஹுத்வா பிலோதிகங் நிவாஸெத்வா கபாலஹத்தோ² பி⁴க்க²ங் சரந்தோ பரகுட்டங் நிஸ்ஸாய காலமகாஸி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto seṭṭhikule nibbattitvā pitu accayena seṭṭhiṭṭhānaṃ labhi. Tassa gehe bhūmigatameva cattālīsakoṭidhanaṃ ahosi, putto panassa ekoyeva. Bodhisatto dānādīni puññāni katvā kālakato sakko devarājā hutvā nibbatti. Athassa putto vīthiṃ āvaritvā maṇḍapaṃ kāretvā mahājanaparivuto nisīditvā suraṃ pātuṃ ārabhi. So laṅghanadhāvananaccagītādīni karontānaṃ sahassaṃ sahassaṃ dadamāno itthisoṇḍasurāsoṇḍamaṃsasoṇḍādibhāvaṃ āpajjitvā ‘‘kva gītaṃ, kva naccaṃ, kva vādita’’nti samajjatthiko pamatto hutvā āhiṇḍanto nacirasseva cattālīsakoṭidhanaṃ upabhogaparibhogūpakaraṇāni ca vināsetvā duggato kapaṇo pilotikaṃ nivāsetvā vicari. Sakko āvajjento tassa duggatabhāvaṃ ñatvā puttapemena āgantvā sabbakāmadadaṃ kumbhaṃ datvā ‘‘tāta, yathā ayaṃ kumbho na bhijjati, tathā naṃ rakkha, imasmiṃ te sati dhanassa paricchedo nāma na bhavissati, appamatto hohī’’ti ovaditvā devalokameva gato. Tato paṭṭhāya suraṃ pivanto vicari. Athekadivasaṃ matto taṃ kumbhaṃ ākāse khipitvā sampaṭicchanto ekavāraṃ virajjhi , kumbho bhūmiyaṃ patitvā bhijji. Tato paṭṭhāya puna daliddo hutvā pilotikaṃ nivāsetvā kapālahattho bhikkhaṃ caranto parakuṭṭaṃ nissāya kālamakāsi.

    ஸத்தா² இமங் அதீதங் ஆஹரித்வா –

    Satthā imaṃ atītaṃ āharitvā –

    121.

    121.

    ‘‘ஸப்³ப³காமத³த³ங் கும்ப⁴ங், குடங் லத்³தா⁴ன து⁴த்தகோ;

    ‘‘Sabbakāmadadaṃ kumbhaṃ, kuṭaṃ laddhāna dhuttako;

    யாவ நங் அனுபாலேதி, தாவ ஸோ ஸுக²மேத⁴தி.

    Yāva naṃ anupāleti, tāva so sukhamedhati.

    122.

    122.

    ‘‘யதா³ மத்தோ ச தி³த்தோ ச, பமாதா³ கும்ப⁴மப்³பி⁴தா³;

    ‘‘Yadā matto ca ditto ca, pamādā kumbhamabbhidā;

    ததா³ நக்³கோ³ ச பொத்தோ² ச, பச்சா² பா³லோ விஹஞ்ஞதி.

    Tadā naggo ca pottho ca, pacchā bālo vihaññati.

    123.

    123.

    ‘‘ஏவமேவ யோ த⁴னங் லத்³தா⁴, பமத்தோ பரிபு⁴ஞ்ஜதி;

    ‘‘Evameva yo dhanaṃ laddhā, pamatto paribhuñjati;

    பச்சா² தப்பதி து³ம்மேதோ⁴, குடங் பி⁴த்வாவ து⁴த்தகோ’’தி. –

    Pacchā tappati dummedho, kuṭaṃ bhitvāva dhuttako’’ti. –

    இமா அபி⁴ஸம்பு³த்³த⁴கா³தா² வத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி.

    Imā abhisambuddhagāthā vatvā jātakaṃ samodhānesi.

    தத்த² ஸப்³ப³காமத³த³ந்தி ஸப்³பே³ வத்து²காமே தா³துங் ஸமத்த²ங் கும்ப⁴ங். குடந்தி கும்ப⁴வேவசனங். யாவாதி யத்தகங் காலங். அனுபாலேதீதி யோ கோசி ஏவரூபங் லபி⁴த்வா யாவ ரக்க²தி, தாவ ஸோ ஸுக²மேத⁴தீதி அத்தோ². மத்தோ ச தி³த்தோ சாதி ஸுராமதே³ன மத்தோ த³ப்பேன தி³த்தோ. பமாதா³ கும்ப⁴மப்³பி⁴தா³தி பமாதே³ன கும்ப⁴ங் பி⁴ந்தி³. நக்³கோ³ ச பொத்தோ² சாதி கதா³சி நக்³கோ³, கதா³சி பொத்த²கபிலோதிகாய நிவத்த²த்தா பொத்தோ². ஏவமேவாதி ஏவங் ஏவ. பமத்தோதி பமாதே³ன. தப்பதீதி ஸோசதி.

    Tattha sabbakāmadadanti sabbe vatthukāme dātuṃ samatthaṃ kumbhaṃ. Kuṭanti kumbhavevacanaṃ. Yāvāti yattakaṃ kālaṃ. Anupāletīti yo koci evarūpaṃ labhitvā yāva rakkhati, tāva so sukhamedhatīti attho. Mattoca ditto cāti surāmadena matto dappena ditto. Pamādā kumbhamabbhidāti pamādena kumbhaṃ bhindi. Naggo ca pottho cāti kadāci naggo, kadāci potthakapilotikāya nivatthattā pottho. Evamevāti evaṃ eva. Pamattoti pamādena. Tappatīti socati.

    ‘‘ததா³ ஸுராக⁴டபே⁴த³கோ து⁴த்தோ ஸெட்டி²பா⁴கி³னெய்யோ அஹோஸி, ஸக்கோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    ‘‘Tadā surāghaṭabhedako dhutto seṭṭhibhāgineyyo ahosi, sakko pana ahameva ahosi’’nti.

    ஸுராக⁴டஜாதகவண்ணனா பட²மா.

    Surāghaṭajātakavaṇṇanā paṭhamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 291. ஸுராக⁴டஜாதகங் • 291. Surāghaṭajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact