Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
9. அபாயிம்ஹவக்³கோ³
9. Apāyimhavaggo
[81] 1. ஸுராபானஜாதகவண்ணனா
[81] 1. Surāpānajātakavaṇṇanā
அபாயிம்ஹ அனச்சிம்ஹாதி இத³ங் ஸத்தா² கோஸம்பி³ங் உபனிஸ்ஸாய கோ⁴ஸிதாராமே விஹரந்தோ ஸாக³தத்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ப⁴க³வதி ஹி ஸாவத்தி²யங் வஸ்ஸங் வஸித்வா சாரிகாக³மனேன ப⁴த்³த³வதிகங் நாம நிக³மங் ஸம்பத்தே கோ³பாலகா பஸுபாலகா கஸ்ஸகா பதா²வினோ ச ஸத்தா²ரங் தி³ஸ்வா வந்தி³த்வா ‘‘மா, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா அம்ப³தித்த²ங் அக³மாஸி, அம்ப³தித்தே² ஜடிலஸ்ஸ அஸ்ஸமே அம்ப³தித்த²கோ நாம நாகோ³ ஆஸீவிஸோ கோ⁴ரவிஸோ, ஸோ ப⁴க³வந்தங் விஹேடெ²ய்யா’’தி வாரயிங்ஸு. ப⁴க³வாபி தேஸங் கத²ங் அஸுணந்தோ விய தேஸு யாவததியங் வாரயமானேஸுபி அக³மாஸியேவ.
Apāyimhaanaccimhāti idaṃ satthā kosambiṃ upanissāya ghositārāme viharanto sāgatattheraṃ ārabbha kathesi. Bhagavati hi sāvatthiyaṃ vassaṃ vasitvā cārikāgamanena bhaddavatikaṃ nāma nigamaṃ sampatte gopālakā pasupālakā kassakā pathāvino ca satthāraṃ disvā vanditvā ‘‘mā, bhante, bhagavā ambatitthaṃ agamāsi, ambatitthe jaṭilassa assame ambatitthako nāma nāgo āsīviso ghoraviso, so bhagavantaṃ viheṭheyyā’’ti vārayiṃsu. Bhagavāpi tesaṃ kathaṃ asuṇanto viya tesu yāvatatiyaṃ vārayamānesupi agamāsiyeva.
தத்ர ஸுத³ங் ப⁴க³வா ப⁴த்³த³வதிகாய அவிதூ³ரே அஞ்ஞதரஸ்மிங் வனஸண்டே³ விஹரதி. தேன கோ² பன ஸமயேன பு³த்³தூ⁴பட்டா²கோ ஸாக³தோ நாம தே²ரோ போது²ஜ்ஜனிகாய இத்³தி⁴யா ஸமன்னாக³தோ தங் அஸ்ஸமங் உபஸங்கமித்வா தஸ்ஸ நாக³ராஜஸ்ஸ வஸனட்டா²னே திணஸந்தா²ரகங் பஞ்ஞாபெத்வா பல்லங்கேன நிஸீதி³. நாகோ³ மக்க²ங் அஸஹமானோ தூ⁴மாயி, தே²ரோபி தூ⁴மாயி. நாகோ³ பஜ்ஜலி, தே²ரோபி பஜ்ஜலி. நாக³ஸ்ஸ தேஜோ தே²ரங் ந பா³த⁴தி, தே²ரஸ்ஸ தேஜோ நாக³ங் பா³த⁴தி. ஏவங் ஸோ க²ணேன தங் நாக³ராஜானங் த³மெத்வா ஸரணேஸு ச ஸீலேஸு ச பதிட்டா²பெத்வா ஸத்து² ஸந்திகங் அக³மாஸி.
Tatra sudaṃ bhagavā bhaddavatikāya avidūre aññatarasmiṃ vanasaṇḍe viharati. Tena kho pana samayena buddhūpaṭṭhāko sāgato nāma thero pothujjanikāya iddhiyā samannāgato taṃ assamaṃ upasaṅkamitvā tassa nāgarājassa vasanaṭṭhāne tiṇasanthārakaṃ paññāpetvā pallaṅkena nisīdi. Nāgo makkhaṃ asahamāno dhūmāyi, theropi dhūmāyi. Nāgo pajjali, theropi pajjali. Nāgassa tejo theraṃ na bādhati, therassa tejo nāgaṃ bādhati. Evaṃ so khaṇena taṃ nāgarājānaṃ dametvā saraṇesu ca sīlesu ca patiṭṭhāpetvā satthu santikaṃ agamāsi.
ஸத்தா² ப⁴த்³த³வதிகாயங் யதா²பி⁴ரந்தங் விஹரித்வா கோஸம்பி³ங் அக³மாஸி. ஸாக³தத்தே²ரேன நாக³ஸ்ஸ த³மிதபா⁴வோ ஸகலஜனபத³ங் பத்த²ரி. கோஸம்பி³னக³ரவாஸினோ ஸத்து² பச்சுக்³க³மனங் கத்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஸாக³தத்தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் டி²தா ஏவமாஹங்ஸு ‘‘ப⁴ந்தே, யங் தும்ஹாகங் து³ல்லப⁴ங், தங் வதெ³ய்யாத², ததே³வ மயங் படியாதெ³ஸ்ஸாமா’’தி. தே²ரோ துண்ஹீ அஹோஸி. ச²ப்³ப³க்³கி³யா பனாஹங்ஸு ‘‘ஆவுஸோ, பப்³ப³ஜிதானங் நாம காபோதிகா ஸுரா து³ல்லபா⁴ சேவ மனாபா ச. ஸசே தும்ஹே தே²ரஸ்ஸ பஸன்னா, காபோதிகங் ஸுரங் படியாதே³தா²’’தி. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ஸத்தா²ரங் ஸ்வாதனாய நிமந்தெத்வா நக³ரங் பவிஸித்வா அத்தனோ அத்தனோ கே³ஹே ‘‘தே²ரஸ்ஸ த³ஸ்ஸாமா’’தி காபோதிகங் ஸுரங் பஸன்னங் படியாதெ³த்வா தே²ரங் நிமந்தெத்வா க⁴ரே க⁴ரே பஸன்னங் ஸுரங் அத³ங்ஸு. தே²ரோ பிவித்வா ஸுராமத³மத்தோ நக³ரதோ நிக்க²மந்தோ த்³வாரந்தரே பதித்வா விலபமானோ நிபஜ்ஜி.
Satthā bhaddavatikāyaṃ yathābhirantaṃ viharitvā kosambiṃ agamāsi. Sāgatattherena nāgassa damitabhāvo sakalajanapadaṃ patthari. Kosambinagaravāsino satthu paccuggamanaṃ katvā satthāraṃ vanditvā sāgatattherassa santikaṃ gantvā vanditvā ekamantaṃ ṭhitā evamāhaṃsu ‘‘bhante, yaṃ tumhākaṃ dullabhaṃ, taṃ vadeyyātha, tadeva mayaṃ paṭiyādessāmā’’ti. Thero tuṇhī ahosi. Chabbaggiyā panāhaṃsu ‘‘āvuso, pabbajitānaṃ nāma kāpotikā surā dullabhā ceva manāpā ca. Sace tumhe therassa pasannā, kāpotikaṃ suraṃ paṭiyādethā’’ti. Te ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā satthāraṃ svātanāya nimantetvā nagaraṃ pavisitvā attano attano gehe ‘‘therassa dassāmā’’ti kāpotikaṃ suraṃ pasannaṃ paṭiyādetvā theraṃ nimantetvā ghare ghare pasannaṃ suraṃ adaṃsu. Thero pivitvā surāmadamatto nagarato nikkhamanto dvārantare patitvā vilapamāno nipajji.
ஸத்தா² கதப⁴த்தகிச்சோ நக³ரா நிக்க²மந்தோ தே²ரங் தேனாகாரேன நிபன்னங் தி³ஸ்வா ‘‘க³ண்ஹத², பி⁴க்க²வே, ஸாக³த’’ந்தி கா³ஹாபெத்வா ஆராமங் அக³மாஸி . பி⁴க்கூ² தே²ரஸ்ஸ ஸீஸங் ததா²க³தஸ்ஸ பாத³மூலே கத்வா தங் நிபஜ்ஜாபேஸுங், ஸோ பரிவத்தித்வா பாதே³ ததா²க³தாபி⁴முகே² கத்வா நிபஜ்ஜி. ஸத்தா² பி⁴க்கூ² படிபுச்சி² ‘‘கிங் நு கோ², பி⁴க்க²வே, யங் புப்³பே³ ஸாக³தஸ்ஸ மயி கா³ரவங், தங் இதா³னி அத்தீ²’’தி? ‘‘நத்தி², ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘பி⁴க்க²வே, அம்ப³தித்த²கங் நாக³ராஜானங் கோ த³மேஸீ’’தி. ‘‘ஸாக³தோ, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘கிங் பனேதரஹி, பி⁴க்க²வே, ஸாக³தோ உத³கதெ³ட்³டூ³ப⁴கம்பி த³மேதுங் ஸக்குணெய்யா’’தி. ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’. ‘‘அபி நு கோ², பி⁴க்க²வே, ஏவரூபங் பாதுங் யுத்தங், யங் பிவித்வா ஏவங்விஸஞ்ஞீ ஹோதீ’’தி. ‘‘அயுத்தங், ப⁴ந்தே’’தி. அத² கோ² ப⁴க³வா தே²ரங் க³ரஹித்வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தெத்வா ‘‘ஸுராமேரயபானே பாசித்திய’’ந்தி (பாசி॰ 327) ஸிக்கா²பத³ங் பஞ்ஞாபெத்வா உட்டா²யாஸனா க³ந்த⁴குடிங் பாவிஸி.
Satthā katabhattakicco nagarā nikkhamanto theraṃ tenākārena nipannaṃ disvā ‘‘gaṇhatha, bhikkhave, sāgata’’nti gāhāpetvā ārāmaṃ agamāsi . Bhikkhū therassa sīsaṃ tathāgatassa pādamūle katvā taṃ nipajjāpesuṃ, so parivattitvā pāde tathāgatābhimukhe katvā nipajji. Satthā bhikkhū paṭipucchi ‘‘kiṃ nu kho, bhikkhave, yaṃ pubbe sāgatassa mayi gāravaṃ, taṃ idāni atthī’’ti? ‘‘Natthi, bhante’’ti. ‘‘Bhikkhave, ambatitthakaṃ nāgarājānaṃ ko damesī’’ti. ‘‘Sāgato, bhante’’ti. ‘‘Kiṃ panetarahi, bhikkhave, sāgato udakadeḍḍūbhakampi dametuṃ sakkuṇeyyā’’ti. ‘‘No hetaṃ, bhante’’. ‘‘Api nu kho, bhikkhave, evarūpaṃ pātuṃ yuttaṃ, yaṃ pivitvā evaṃvisaññī hotī’’ti. ‘‘Ayuttaṃ, bhante’’ti. Atha kho bhagavā theraṃ garahitvā bhikkhū āmantetvā ‘‘surāmerayapāne pācittiya’’nti (pāci. 327) sikkhāpadaṃ paññāpetvā uṭṭhāyāsanā gandhakuṭiṃ pāvisi.
த⁴ம்மஸபா⁴யங் ஸன்னிபதிதா பி⁴க்கூ² ஸுராபானஸ்ஸ அவண்ணங் கத²யிங்ஸு ‘‘யாவ மஹாதோ³ஸஞ்சேதங், ஆவுஸோ, ஸுராபானங் நாம, தாவ பஞ்ஞாஸம்பன்னங் நாம இத்³தி⁴மந்தங் ஸாக³தங் யதா² ஸத்து² கு³ணமத்தம்பி ந ஜானாதி, ததா² அகாஸீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ ஸுரங் பிவித்வா பப்³ப³ஜிதா விஸஞ்ஞினோ ஹொந்தி, புப்³பே³பி அஹேஸுங்யேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Dhammasabhāyaṃ sannipatitā bhikkhū surāpānassa avaṇṇaṃ kathayiṃsu ‘‘yāva mahādosañcetaṃ, āvuso, surāpānaṃ nāma, tāva paññāsampannaṃ nāma iddhimantaṃ sāgataṃ yathā satthu guṇamattampi na jānāti, tathā akāsī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva suraṃ pivitvā pabbajitā visaññino honti, pubbepi ahesuṃyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ காஸிரட்டே² உதி³ச்சப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச உப்பாதெ³த்வா ஜா²னகீளங் கீளந்தோ ஹிமவந்தப்பதே³ஸே வஸதி பஞ்சஹி அந்தேவாஸிகஸதேஹி பரிவுதோ. அத² நங் வஸ்ஸானஸமயே ஸம்பத்தே அந்தேவாஸிகா ஆஹங்ஸு ‘‘ஆசரிய, மனுஸ்ஸபத²ங் க³ந்த்வா லோணம்பி³லங் ஸேவித்வா ஆக³ச்சா²மா’’தி. ‘‘ஆவுஸோ, அஹங் இதே⁴வ வஸிஸ்ஸாமி, தும்ஹே பன க³ந்த்வா ஸரீரங் ஸந்தப்பெத்வா வஸ்ஸங் வீதினாமெத்வா ஆக³ச்ச²தா²’’தி. தே ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஆசரியங் வந்தி³த்வா பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா ராஜுய்யானே வஸித்வா புனதி³வஸே ப³ஹித்³வாரகா³மேயேவ பி⁴க்கா²ய சரித்வா ஸுஹிதா ஹுத்வா புனதி³வஸே நக³ரங் பவிஸிங்ஸு. மனுஸ்ஸா ஸம்பியாயமானா பி⁴க்க²ங் அத³ங்ஸு. கதிபாஹச்சயேன ச ரஞ்ஞோபி ஆரோசேஸுங் ‘‘தே³வ, ஹிமவந்ததோ பஞ்சஸதா இஸயோ ஆக³ந்த்வா உய்யானே வஸந்தி கோ⁴ரதபா பரமதி⁴திந்த்³ரியா ஸீலவந்தோ’’தி. ராஜா தேஸங் கு³ணே ஸுத்வா உய்யானங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா கதபடிஸந்தா²ரோ வஸ்ஸானங் சதுமாஸங் தத்தே²வ வஸனத்தா²ய படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா நிமந்தேஸி, தே ததோ பட்டா²ய ராஜகே³ஹேயேவ பு⁴ஞ்ஜித்வா உய்யானே வஸந்தி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kāsiraṭṭhe udiccabrāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto isipabbajjaṃ pabbajitvā abhiññā ca samāpattiyo ca uppādetvā jhānakīḷaṃ kīḷanto himavantappadese vasati pañcahi antevāsikasatehi parivuto. Atha naṃ vassānasamaye sampatte antevāsikā āhaṃsu ‘‘ācariya, manussapathaṃ gantvā loṇambilaṃ sevitvā āgacchāmā’’ti. ‘‘Āvuso, ahaṃ idheva vasissāmi, tumhe pana gantvā sarīraṃ santappetvā vassaṃ vītināmetvā āgacchathā’’ti. Te ‘‘sādhū’’ti ācariyaṃ vanditvā bārāṇasiṃ gantvā rājuyyāne vasitvā punadivase bahidvāragāmeyeva bhikkhāya caritvā suhitā hutvā punadivase nagaraṃ pavisiṃsu. Manussā sampiyāyamānā bhikkhaṃ adaṃsu. Katipāhaccayena ca raññopi ārocesuṃ ‘‘deva, himavantato pañcasatā isayo āgantvā uyyāne vasanti ghoratapā paramadhitindriyā sīlavanto’’ti. Rājā tesaṃ guṇe sutvā uyyānaṃ gantvā vanditvā katapaṭisanthāro vassānaṃ catumāsaṃ tattheva vasanatthāya paṭiññaṃ gahetvā nimantesi, te tato paṭṭhāya rājageheyeva bhuñjitvā uyyāne vasanti.
அதே²கதி³வஸங் நக³ரே ஸுரானக்க²த்தங் நாம அஹோஸி. ராஜா ‘‘பப்³ப³ஜிதானங் ஸுரா து³ல்லபா⁴’’தி ப³ஹுங் உத்தமஸுரங் தா³பேஸி. தாபஸா ஸுரங் பிவித்வா உய்யானங் க³ந்த்வா ஸுராமத³மத்தா ஹுத்வா ஏகச்சே உட்டா²ய நச்சிங்ஸு, ஏகச்சே கா³யிங்ஸு, நச்சித்வா கா³யித்வா கா²ரிகாதீ³னி அவத்த²ரித்வா நித்³தா³யித்வா ஸுராமதே³ சி²ன்னே பபு³ஜ்ஜி²த்வா தங் அத்தனோ விப்பகாரங் தி³ஸ்வா ‘‘ந அம்ஹேஹி பப்³ப³ஜிதஸாருப்பங் கத’’ந்தி ரோதி³த்வா பரிதே³வித்வா ‘‘மயங் ஆசரியேன வினாபூ⁴தத்தா ஏவரூபங் பாபகம்மங் கரிம்ஹா’’தி தங்க²ணஞ்ஞேவ உய்யானங் பஹாய ஹிமவந்தங் க³ந்த்வா படிஸாமிதபரிக்கா²ரா ஆசரியங் வந்தி³த்வா நிஸீதி³த்வா ‘‘கிங் நு கோ², தாதா, மனுஸ்ஸபதே² பி⁴க்கா²ய அகிலமமானா ஸுக²ங் வஸித்த², ஸமக்³க³வாஸஞ்ச பன வஸித்தா²’’தி புச்சி²தா ‘‘ஆசரிய, ஸுக²ங் வஸிம்ஹ, அபிச கோ² பன மயங் அபாதப்³ப³யுத்தகங் பிவித்வா விஸஞ்ஞீபூ⁴தா ஸதிங் பச்சுபட்டா²பேதுங் அஸக்கொந்தா நச்சிம்ஹ சேவ கா³யிம்ஹ சா’’தி ஏதமத்த²ங் ஆரோசெந்தா இமங் கா³த²ங் ஸமுட்டா²பெத்வா ஆஹங்ஸு –
Athekadivasaṃ nagare surānakkhattaṃ nāma ahosi. Rājā ‘‘pabbajitānaṃ surā dullabhā’’ti bahuṃ uttamasuraṃ dāpesi. Tāpasā suraṃ pivitvā uyyānaṃ gantvā surāmadamattā hutvā ekacce uṭṭhāya nacciṃsu, ekacce gāyiṃsu, naccitvā gāyitvā khārikādīni avattharitvā niddāyitvā surāmade chinne pabujjhitvā taṃ attano vippakāraṃ disvā ‘‘na amhehi pabbajitasāruppaṃ kata’’nti roditvā paridevitvā ‘‘mayaṃ ācariyena vinābhūtattā evarūpaṃ pāpakammaṃ karimhā’’ti taṅkhaṇaññeva uyyānaṃ pahāya himavantaṃ gantvā paṭisāmitaparikkhārā ācariyaṃ vanditvā nisīditvā ‘‘kiṃ nu kho, tātā, manussapathe bhikkhāya akilamamānā sukhaṃ vasittha, samaggavāsañca pana vasitthā’’ti pucchitā ‘‘ācariya, sukhaṃ vasimha, apica kho pana mayaṃ apātabbayuttakaṃ pivitvā visaññībhūtā satiṃ paccupaṭṭhāpetuṃ asakkontā naccimha ceva gāyimha cā’’ti etamatthaṃ ārocentā imaṃ gāthaṃ samuṭṭhāpetvā āhaṃsu –
81.
81.
‘‘அபாயிம்ஹ அனச்சிம்ஹ, அகா³யிம்ஹ ருதி³ம்ஹ ச;
‘‘Apāyimha anaccimha, agāyimha rudimha ca;
விஸஞ்ஞீகரணிங் பித்வா, தி³ட்டா² நாஹும்ஹ வானரா’’தி.
Visaññīkaraṇiṃ pitvā, diṭṭhā nāhumha vānarā’’ti.
தத்த² அபாயிம்ஹாதி ஸுரங் பிவிம்ஹ. அனச்சிம்ஹாதி தங் பிவித்வா ஹத்த²பாதே³ லாளெந்தா நச்சிம்ஹ. அகா³யிம்ஹாதி முக²ங் விவரித்வா ஆயதகேன ஸரேன கா³யிம்ஹ. ருதி³ம்ஹ சாதி புன விப்படிஸாரினோ ‘‘ஏவரூபங் நாம அம்ஹேஹி கத’’ந்தி ரோதி³ம்ஹ ச. விஸஞ்ஞீகரணிங் பித்வா, தி³ட்டா² நாஹும்ஹ வானராதி ஏவரூபங் ஸஞ்ஞாவினாஸனதோ விஸஞ்ஞீகரணிங் ஸுரங் பிவித்வா ‘‘ஏததே³வ ஸாது⁴, யங் வானரா நாஹும்ஹா’’தி. ஏவங் தே அத்தனோ அகு³ணங் கதே²ஸுங்.
Tattha apāyimhāti suraṃ pivimha. Anaccimhāti taṃ pivitvā hatthapāde lāḷentā naccimha. Agāyimhāti mukhaṃ vivaritvā āyatakena sarena gāyimha. Rudimha cāti puna vippaṭisārino ‘‘evarūpaṃ nāma amhehi kata’’nti rodimha ca. Visaññīkaraṇiṃ pitvā, diṭṭhā nāhumha vānarāti evarūpaṃ saññāvināsanato visaññīkaraṇiṃ suraṃ pivitvā ‘‘etadeva sādhu, yaṃ vānarā nāhumhā’’ti. Evaṃ te attano aguṇaṃ kathesuṃ.
போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘க³ருஸங்வாஸரஹிதானங் நாம ஏவரூபங் ஹோதியேவா’’தி தே தாபஸே க³ரஹித்வா ‘‘புன ஏவரூபங் மாகரித்தா²’’தி தேஸங் ஓவாத³ங் த³த்வா அபரிஹீனஜ்ஜா²னோ ப்³ரஹ்மலோகபராயணோ அஹோஸி.
Bodhisatto ‘‘garusaṃvāsarahitānaṃ nāma evarūpaṃ hotiyevā’’ti te tāpase garahitvā ‘‘puna evarūpaṃ mākaritthā’’ti tesaṃ ovādaṃ datvā aparihīnajjhāno brahmalokaparāyaṇo ahosi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி. இதோ பட்டா²ய ஹி ‘‘அனுஸந்தி⁴ங் க⁴டெத்வா’’தி இத³ம்பி ந வக்கா²ம. ததா³ இஸிக³ணோ பு³த்³த⁴பரிஸா அஹோஸி, க³ணஸத்தா² பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi. Ito paṭṭhāya hi ‘‘anusandhiṃ ghaṭetvā’’ti idampi na vakkhāma. Tadā isigaṇo buddhaparisā ahosi, gaṇasatthā pana ahameva ahosinti.
ஸுராபானஜாதகவண்ணனா பட²மா.
Surāpānajātakavaṇṇanā paṭhamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 81. ஸுராபானஜாதகங் • 81. Surāpānajātakaṃ