Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
6. ஸுராபானவக்³கோ³
6. Surāpānavaggo
1. ஸுராபானஸிக்கா²பத³-அத்த²யோஜனா
1. Surāpānasikkhāpada-atthayojanā
326. ஸுராபானவக்³க³ஸ்ஸ பட²மே ப⁴த்³தா³ வதி எத்தா²தி ப⁴த்³த³வதிகாதி ச, ப⁴த்³தா³ வதி ப⁴த்³த³வதி, ஸா எத்த² அத்தீ²தி ப⁴த்³த³வதிகாதி ச அத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஸோ’’திஆதி³. ஸோதி கா³மோ லபீ⁴தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. பத²ங் க³ச்ச²ந்தீதி பதா²வினோதி கதே அத்³தி⁴காயேவாதி ஆஹ ‘‘அத்³தி⁴கா’’தி. அத்³த⁴ங் க³ச்ச²ந்தீதி அத்³தி⁴கா. ‘‘பதி²கா’’திபி பாடோ², அயமேவத்தோ². ‘‘தேஜஸா தேஜ’’ந்திபதா³னி ஸம்ப³ந்தா⁴பெக்கா²னி ச ஹொந்தி , பதா³னங் ஸமானத்தா ஸம்ப³ந்தோ⁴ ச ஸமானோதி மஞ்ஞிதுங் ஸக்குணெய்யா ச ஹொந்தி, தஸ்மா தேஸங் ஸம்ப³ந்த⁴ஞ்ச தஸ்ஸ அஸமானதஞ்ச த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங் ‘‘அத்தனோ தேஜஸா நாக³ஸ்ஸ தேஜ’’ந்தி. ‘‘ஆனுபா⁴வேனா’’திஇமினா பன தேஜஸத்³த³ஸ்ஸ அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. கபோதஸ்ஸ பாதோ³ கபோதோ உபசாரேன, தஸ்ஸ ஏஸோ காபோதோ, வண்ணோ. காபோதோ விய வண்ணோ அஸ்ஸாதி காபோதிகாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘கபோதபாத³ஸமவண்ணரத்தோபா⁴ஸா’’தி. பஸன்னஸத்³த³ஸ்ஸ பஸாத³ஸத்³தா⁴த³யோ நிவத்தேதுங் ‘‘ஸுராமண்ட³ஸ்ஸேதங் அதி⁴வசன’’ந்தி வுத்தங். பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞஸ்ஸ ஸதோதி பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞஸ்ஸ ஸமானஸ்ஸ ஸாக³தஸ்ஸாதி யோஜனா.
326. Surāpānavaggassa paṭhame bhaddā vati etthāti bhaddavatikāti ca, bhaddā vati bhaddavati, sā ettha atthīti bhaddavatikāti ca atthaṃ dassento āha ‘‘so’’tiādi. Soti gāmo labhīti sambandho. Pathaṃ gacchantīti pathāvinoti kate addhikāyevāti āha ‘‘addhikā’’ti. Addhaṃ gacchantīti addhikā. ‘‘Pathikā’’tipi pāṭho, ayamevattho. ‘‘Tejasā teja’’ntipadāni sambandhāpekkhāni ca honti , padānaṃ samānattā sambandho ca samānoti maññituṃ sakkuṇeyyā ca honti, tasmā tesaṃ sambandhañca tassa asamānatañca dassetuṃ vuttaṃ ‘‘attano tejasā nāgassa teja’’nti. ‘‘Ānubhāvenā’’tiiminā pana tejasaddassa atthaṃ dasseti. Kapotassa pādo kapoto upacārena, tassa eso kāpoto, vaṇṇo. Kāpoto viya vaṇṇo assāti kāpotikāti dassento āha ‘‘kapotapādasamavaṇṇarattobhāsā’’ti. Pasannasaddassa pasādasaddhādayo nivattetuṃ ‘‘surāmaṇḍassetaṃ adhivacana’’nti vuttaṃ. Pañcābhiññassa satoti pañcābhiññassa samānassa sāgatassāti yojanā.
328. ‘‘மது⁴கபுப்பா²தீ³னங் ரஸேன கதோ’’திஇமினா புப்பா²னங் ரஸேன கதோ ஆஸவோ புப்பா²ஸவோதி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ஏஸ நயோ ‘‘ப²லாஸவோ’’திஆதீ³ஸுபி. ஸுராமேரயானங் விஸேஸங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங் ‘‘ஸுரா நாமா’’திஆதி³. பிட்ட²கிண்ணபக்கி²த்தாதி பிட்டே²ன ச கிண்ணேன ச பக்கி²த்தா கதா வாருணீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. கிண்ணாதி ச ஸுராய பீ³ஜங். தஞ்ஹி கிரந்தி நானாஸம்பா⁴ரானி மிஸ்ஸீப⁴வந்தி எத்தா²தி கிண்ணாதி வுச்சதி. தஸ்ஸாயேவ மண்டே³தி யோஜனா. ஸுரனாமகேன ஏகேன வனசரகேன கதாதி ஸுரா. மத³ங் ஜனேதீதி மேரயங்.
328. ‘‘Madhukapupphādīnaṃ rasena kato’’tiiminā pupphānaṃ rasena kato āsavo pupphāsavoti vacanatthaṃ dasseti. Esa nayo ‘‘phalāsavo’’tiādīsupi. Surāmerayānaṃ visesaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘surā nāmā’’tiādi. Piṭṭhakiṇṇapakkhittāti piṭṭhena ca kiṇṇena ca pakkhittā katā vāruṇīti sambandho. Kiṇṇāti ca surāya bījaṃ. Tañhi kiranti nānāsambhārāni missībhavanti etthāti kiṇṇāti vuccati. Tassāyeva maṇḍeti yojanā. Suranāmakena ekena vanacarakena katāti surā. Madaṃ janetīti merayaṃ.
329. லோணஸோவீரகந்தி ஏவங்னாமகங் பானங். ஸுத்தந்திபி ஏவமேவ. தஸ்மிந்தி ஸூபஸங்பாகே. தேலங் பன பசந்தீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. நத்தி² திகி²ணங் மஜ்ஜங் எத்தா²தி அதிகி²ணமஜ்ஜங், அதிகி²ணமஜ்ஜே தஸ்மிங்யேவ தேலேதி அத்தோ². யங் பனாதி தேலங் பன. திகி²ணங் மஜ்ஜங் இமஸ்ஸ தேலஸ்ஸாதி திகி²ணமஜ்ஜங். யத்தா²தி தேலே. அரிட்டோ²தி ஏவங்னாமகங் பே⁴ஸஜ்ஜங். தந்தி அரிட்ட²ங், ‘‘ஸந்தா⁴யா’’திபதே³ அவுத்தகம்மங். ஏதந்தி ‘‘அமஜ்ஜங் அரிட்ட²’’ந்திவசனங், ‘‘வுத்த’’ந்திபதே³ வுத்தகம்மந்தி. பட²மங்.
329.Loṇasovīrakanti evaṃnāmakaṃ pānaṃ. Suttantipi evameva. Tasminti sūpasaṃpāke. Telaṃ pana pacantīti sambandho. Natthi tikhiṇaṃ majjaṃ etthāti atikhiṇamajjaṃ, atikhiṇamajje tasmiṃyeva teleti attho. Yaṃ panāti telaṃ pana. Tikhiṇaṃ majjaṃ imassa telassāti tikhiṇamajjaṃ. Yatthāti tele. Ariṭṭhoti evaṃnāmakaṃ bhesajjaṃ. Tanti ariṭṭhaṃ, ‘‘sandhāyā’’tipade avuttakammaṃ. Etanti ‘‘amajjaṃ ariṭṭha’’ntivacanaṃ, ‘‘vutta’’ntipade vuttakammanti. Paṭhamaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 6. ஸுராபானவக்³கோ³ • 6. Surāpānavaggo
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 1. ஸுராபானஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 1. ஸுராபானஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 1. ஸுராபானஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 1. ஸுராபானஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 1. Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā