Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā

    ૬. સુરાપાનવગ્ગો

    6. Surāpānavaggo

    ૧. સુરાપાનસિક્ખાપદવણ્ણના

    1. Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā

    ૩૨૬. સુરાપાનવગ્ગસ્સ પઠમસિક્ખાપદે – ભદ્દવતિકાતિ એકો ગામો, સો ભદ્દિકાય વતિયા સમન્નાગતત્તા એતં નામ લભિ. પથાવિનોતિ અદ્ધિકા. તેજસા તેજન્તિ અત્તનો તેજસા આનુભાવેન નાગસ્સ તેજં. કાપોતિકાતિ કપોતપાદસમવણ્ણરત્તોભાસા. પસન્નાતિ સુરામણ્ડસ્સેતં અધિવચનં. અનનુચ્છવિયં ભિક્ખવે સાગતસ્સાતિ પઞ્ચાભિઞ્ઞસ્સ સતો મજ્જપાનં નામ ન અનુચ્છવિયન્તિ વુત્તં હોતિ.

    326. Surāpānavaggassa paṭhamasikkhāpade – bhaddavatikāti eko gāmo, so bhaddikāya vatiyā samannāgatattā etaṃ nāma labhi. Pathāvinoti addhikā. Tejasā tejanti attano tejasā ānubhāvena nāgassa tejaṃ. Kāpotikāti kapotapādasamavaṇṇarattobhāsā. Pasannāti surāmaṇḍassetaṃ adhivacanaṃ. Ananucchaviyaṃ bhikkhave sāgatassāti pañcābhiññassa sato majjapānaṃ nāma na anucchaviyanti vuttaṃ hoti.

    ૩૨૮. પુપ્ફાસવો નામ મધુકપુપ્ફાદીનં રસેન કતો. ફલાસવો નામ મુદ્દિકફલાદીનિ મદ્દિત્વા તેસં રસેન કતો. મધ્વાસવો નામ મુદ્દિકાનં જાતિરસેન કતો; મક્ખિકમધુનાપિ કરિયતીતિ વદન્તિ. ગુળાસવો નામ ઉચ્છુરસાદીહિ કરિયતિ. સુરા નામ પિટ્ઠકિણ્ણપક્ખિત્તા; નાળિકેરાદીનમ્પિ રસેન કતા સુરાત્વેવ સઙ્ખ્યં ગચ્છતિ, તસ્સાયેવ કિણ્ણપક્ખિત્તાય મણ્ડે ગહિતે મેરયોત્વેવ સઙ્ખ્યં ગચ્છતીતિ વદન્તિ. અન્તમસો કુસગ્ગેનપિ પિવતીતિ એતં સુરં વા મેરયં વા બીજતો પટ્ઠાય કુસગ્ગેન પિવતોપિ પાચિત્તિયન્તિ અત્થો. એકેન પન પયોગેન બહુમ્પિ પિવન્તસ્સ એકા આપત્તિ. વિચ્છિન્દિત્વા વિચ્છિન્દિત્વા પિવતો પયોગગણનાય આપત્તિયો.

    328.Pupphāsavo nāma madhukapupphādīnaṃ rasena kato. Phalāsavo nāma muddikaphalādīni madditvā tesaṃ rasena kato. Madhvāsavo nāma muddikānaṃ jātirasena kato; makkhikamadhunāpi kariyatīti vadanti. Guḷāsavo nāma ucchurasādīhi kariyati. Surā nāma piṭṭhakiṇṇapakkhittā; nāḷikerādīnampi rasena katā surātveva saṅkhyaṃ gacchati, tassāyeva kiṇṇapakkhittāya maṇḍe gahite merayotveva saṅkhyaṃ gacchatīti vadanti. Antamaso kusaggenapi pivatīti etaṃ suraṃ vā merayaṃ vā bījato paṭṭhāya kusaggena pivatopi pācittiyanti attho. Ekena pana payogena bahumpi pivantassa ekā āpatti. Vicchinditvā vicchinditvā pivato payogagaṇanāya āpattiyo.

    ૩૨૯. અમજ્જઞ્ચ હોતિ મજ્જવણ્ણં મજ્જગન્ધં મજ્જરસન્તિ લોણસોવીરકં વા સુત્તં વા હોતિ. સૂપસમ્પાકેતિ વાસગાહાપનત્થં ઈસકં મજ્જં પક્ખિપિત્વા સૂપં પચન્તિ, તસ્મિં અનાપત્તિ. મંસસમ્પાકેપિ એસેવ નયો. તેલં પન વાતભેસજ્જત્થં મજ્જેન સદ્ધિં પચન્તિ, તસ્મિમ્પિ અનતિક્ખિત્તમજ્જેયેવ અનાપત્તિ, યં પન અતિક્ખિત્તમજ્જં હોતિ, એત્થ મજ્જસ્સ વણ્ણગન્ધરસા પઞ્ઞાયન્તિ, તસ્મિં આપત્તિયેવ. અમજ્જં અરિટ્ઠન્તિ યો અરિટ્ઠો મજ્જં ન હોતિ, તસ્મિં અનાપત્તિ. આમલકાદીનંયેવ કિર રસેન અરિટ્ઠં કરોન્તિ, સો મજ્જવણ્ણગન્ધરસોયેવ હોતિ, ન ચ મજ્જં; તં સન્ધાયેતં વુત્તં. યો પન સમ્ભારપક્ખિત્તો, સો મજ્જં હોતિ, બીજતો પટ્ઠાય ન વટ્ટતિ. સેસમેત્થ ઉત્તાનમેવ. એળકલોમસમુટ્ઠાનં – કિરિયં, નોસઞ્ઞાવિમોક્ખં, અચિત્તકં, લોકવજ્જં, કાયકમ્મં અકુસલચિત્તં, તિવેદનન્તિ. વત્થુઅજાનનતાય ચેત્થ અચિત્તકતા વેદિતબ્બા, અકુસલેનેવ પાતબ્બતાય લોકવજ્જતાતિ.

    329.Amajjañca hoti majjavaṇṇaṃ majjagandhaṃ majjarasanti loṇasovīrakaṃ vā suttaṃ vā hoti. Sūpasampāketi vāsagāhāpanatthaṃ īsakaṃ majjaṃ pakkhipitvā sūpaṃ pacanti, tasmiṃ anāpatti. Maṃsasampākepi eseva nayo. Telaṃ pana vātabhesajjatthaṃ majjena saddhiṃ pacanti, tasmimpi anatikkhittamajjeyeva anāpatti, yaṃ pana atikkhittamajjaṃ hoti, ettha majjassa vaṇṇagandharasā paññāyanti, tasmiṃ āpattiyeva. Amajjaṃ ariṭṭhanti yo ariṭṭho majjaṃ na hoti, tasmiṃ anāpatti. Āmalakādīnaṃyeva kira rasena ariṭṭhaṃ karonti, so majjavaṇṇagandharasoyeva hoti, na ca majjaṃ; taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Yo pana sambhārapakkhitto, so majjaṃ hoti, bījato paṭṭhāya na vaṭṭati. Sesamettha uttānameva. Eḷakalomasamuṭṭhānaṃ – kiriyaṃ, nosaññāvimokkhaṃ, acittakaṃ, lokavajjaṃ, kāyakammaṃ akusalacittaṃ, tivedananti. Vatthuajānanatāya cettha acittakatā veditabbā, akusaleneva pātabbatāya lokavajjatāti.

    સુરાપાનસિક્ખાપદં પઠમં.

    Surāpānasikkhāpadaṃ paṭhamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૬. સુરાપાનવગ્ગો • 6. Surāpānavaggo

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૧. સુરાપાનસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૧. સુરાપાનસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. સુરાપાનસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧. સુરાપાનસિક્ખાપદ-અત્થયોજના • 1. Surāpānasikkhāpada-atthayojanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact