Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த்³வேமாதிகாபாளி • Dvemātikāpāḷi |
6. ஸுராபானவக்³கோ³
6. Surāpānavaggo
1. ஸுராபானஸிக்கா²பத³வண்ணனா
1. Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā
ஸுராபானவக்³க³ஸ்ஸ பட²மே ஸுராமேரயபானேதி எத்த² பிட்டா²தீ³ஹி கதங் மஜ்ஜங் ஸுரா, புப்பா²தீ³ஹி கதோ ஆஸவோ மேரயங், தது³ப⁴யம்பி பீ³ஜதோ பட்டா²ய குஸக்³கே³னாபி பிவதோ பயோகே³ பயோகே³ பாசித்தியங்.
Surāpānavaggassa paṭhame surāmerayapāneti ettha piṭṭhādīhi kataṃ majjaṃ surā, pupphādīhi kato āsavo merayaṃ, tadubhayampi bījato paṭṭhāya kusaggenāpi pivato payoge payoge pācittiyaṃ.
கோஸம்பி³யங் ஸாக³தத்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ மஜ்ஜபிவனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, அனாணத்திகங், திகபாசித்தியங், அமஜ்ஜே மஜ்ஜஸஞ்ஞிஸ்ஸ, வேமதிகஸ்ஸ வா து³க்கடங். அமஜ்ஜஸஞ்ஞிஸ்ஸ, அமஜ்ஜங் மஜ்ஜவண்ணக³ந்த⁴ரஸங் லோணஸோவீரகங் வா ஸுத்தங் வா பிவதோ, வாஸக்³கா³ஹாபனத்த²ங் ஈஸகங் மஜ்ஜங் பக்கி²பித்வா ஸூபாதீ³னி பசந்தி, தேஸு ஸூபஸம்பாகாதீ³ஸு , ஆமலகரஸாதீ³ஹி அமஜ்ஜங் மஜ்ஜஸதி³ஸங் அரிட்ட²ங் கரொந்தி, தங் பிவதோ, உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. மஜ்ஜபா⁴வோ, தஸ்ஸ பானஞ்சாதி இமானெத்த² த்³வே அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி ஏளகலோமஸதி³ஸானி, இத³ங் பன லோகவஜ்ஜங், அகுஸலசித்தங், திவேத³னந்தி.
Kosambiyaṃ sāgatattheraṃ ārabbha majjapivanavatthusmiṃ paññattaṃ, sādhāraṇapaññatti, anāṇattikaṃ, tikapācittiyaṃ, amajje majjasaññissa, vematikassa vā dukkaṭaṃ. Amajjasaññissa, amajjaṃ majjavaṇṇagandharasaṃ loṇasovīrakaṃ vā suttaṃ vā pivato, vāsaggāhāpanatthaṃ īsakaṃ majjaṃ pakkhipitvā sūpādīni pacanti, tesu sūpasampākādīsu , āmalakarasādīhi amajjaṃ majjasadisaṃ ariṭṭhaṃ karonti, taṃ pivato, ummattakādīnañca anāpatti. Majjabhāvo, tassa pānañcāti imānettha dve aṅgāni. Samuṭṭhānādīni eḷakalomasadisāni, idaṃ pana lokavajjaṃ, akusalacittaṃ, tivedananti.
ஸுராபானஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Surāpānasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
2. அங்கு³லிபதோத³கஸிக்கா²பத³வண்ணனா
2. Aṅgulipatodakasikkhāpadavaṇṇanā
து³தியே அங்கு³லிபதோத³கேதி அங்கு³லீஹி உபகச்ச²காதி³க⁴ட்டனங் வுச்சதி, அபிச யேன கேனசி ஸரீராவயவேன ஹஸாதி⁴ப்பாயஸ்ஸ உபஸம்பன்னங் பு²ஸதோ பாசித்தியங்.
Dutiye aṅgulipatodaketi aṅgulīhi upakacchakādighaṭṭanaṃ vuccati, apica yena kenaci sarīrāvayavena hasādhippāyassa upasampannaṃ phusato pācittiyaṃ.
ஸாவத்தி²யங் ச²ப்³ப³க்³கி³யே ஆரப்³ப⁴ அங்கு³லிபதோத³கேன ஹஸனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, அனாணத்திகங், திகபாசித்தியங், அனுபஸம்பன்னே திகது³க்கடங், இத⁴ பன பி⁴க்கு²னீபி பி⁴க்கு²ஸ்ஸ, பி⁴க்கு² ச பி⁴க்கு²னியா அனுபஸம்பன்னோ ஏவ, காயப்படிப³த்³தா⁴தீ³ஸு ஸப்³ப³த்த² து³க்கடமேவ. ந ஹஸனாதி⁴ப்பாயஸ்ஸ, ஸதி கரணீயே ஆமஸதோ, உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. ஹஸாதி⁴ப்பாயதா, உபஸம்பன்னஸ்ஸ காயேன காயாமஸனந்தி இமானெத்த² த்³வே அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி பட²மபாராஜிகஸதி³ஸானேவாதி.
Sāvatthiyaṃ chabbaggiye ārabbha aṅgulipatodakena hasanavatthusmiṃ paññattaṃ, sādhāraṇapaññatti, anāṇattikaṃ, tikapācittiyaṃ, anupasampanne tikadukkaṭaṃ, idha pana bhikkhunīpi bhikkhussa, bhikkhu ca bhikkhuniyā anupasampanno eva, kāyappaṭibaddhādīsu sabbattha dukkaṭameva. Na hasanādhippāyassa, sati karaṇīye āmasato, ummattakādīnañca anāpatti. Hasādhippāyatā, upasampannassa kāyena kāyāmasananti imānettha dve aṅgāni. Samuṭṭhānādīni paṭhamapārājikasadisānevāti.
அங்கு³லிபதோத³கஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Aṅgulipatodakasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
3. ஹஸத⁴ம்மஸிக்கா²பத³வண்ணனா
3. Hasadhammasikkhāpadavaṇṇanā
ததியே உத³கே ஹஸத⁴ம்மேதி உத³ககீளா வுச்சதி. தஸ்மா யோ பி⁴க்கு² உபரிகொ³ப்ப²கே உத³கேயேவ க³ச்ச²ந்தோ ஹஸாதி⁴ப்பாயோ நிமுஜ்ஜதி வா உம்முஜ்ஜதி வா, தஸ்ஸ நிமுஜ்ஜனாதீ³னங் அத்தா²ய ஓதரந்தஸ்ஸ ஹத்த²வாரே பத³வாரே து³க்கடங், நிமுஜ்ஜனும்முஜ்ஜனேஸு பயோகே³ பயோகே³ பாசித்தியங், நிமுஜ்ஜித்வா அந்தோஉத³கேயேவ க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ ஹத்த²வாரபத³வாரேஸு, தரந்தஸ்ஸ வா யேன யேன அங்கே³ன தரதி, தஸ்ஸ தஸ்ஸ பயோகே³ பயோகே³ பாசித்தியங்.
Tatiye udake hasadhammeti udakakīḷā vuccati. Tasmā yo bhikkhu uparigopphake udakeyeva gacchanto hasādhippāyo nimujjati vā ummujjati vā, tassa nimujjanādīnaṃ atthāya otarantassa hatthavāre padavāre dukkaṭaṃ, nimujjanummujjanesu payoge payoge pācittiyaṃ, nimujjitvā antoudakeyeva gacchantassa hatthavārapadavāresu, tarantassa vā yena yena aṅgena tarati, tassa tassa payoge payoge pācittiyaṃ.
ஸாவத்தி²யங் ஸத்தரஸவக்³கி³யே பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴ உத³கே கீளனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, அனாணத்திகங், திகபாசித்தியங், உத³கே அஹஸத⁴ம்மே ஹஸத⁴ம்மஸஞ்ஞினோ, வேமதிகஸ்ஸ வா து³க்கடங், ததா² நாவாய கீளதோ ஹத்தே²ன வா பாதே³ன வா கட்டே²ன வா கத²லாய வா உத³கங் பஹரதோ, பா⁴ஜனக³தங் உத³கங் வா கஞ்ஜிகாதீ³னி வா சிக்க²ல்லங் வா கி²பனகீளாய கீளதோ து³க்கடங். அத்த²ஜோதகங் பன அக்க²ரங் சி²ந்தி³துங் வட்டதி. ந ஹஸாதி⁴ப்பாயஸ்ஸ, ஸதி கரணீயே ஓதரித்வா நிமுஜ்ஜனாதீ³னி கரொந்தஸ்ஸ, பாரங் க³ச்ச²தோ, ஆபதா³ஸு, உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. உபரிகொ³ப்ப²கதா, ஹஸாதி⁴ப்பாயேன கீளனந்தி இமானெத்த² த்³வே அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி பட²மபாராஜிகஸதி³ஸானீதி.
Sāvatthiyaṃ sattarasavaggiye bhikkhū ārabbha udake kīḷanavatthusmiṃ paññattaṃ, sādhāraṇapaññatti, anāṇattikaṃ, tikapācittiyaṃ, udake ahasadhamme hasadhammasaññino, vematikassa vā dukkaṭaṃ, tathā nāvāya kīḷato hatthena vā pādena vā kaṭṭhena vā kathalāya vā udakaṃ paharato, bhājanagataṃ udakaṃ vā kañjikādīni vā cikkhallaṃ vā khipanakīḷāya kīḷato dukkaṭaṃ. Atthajotakaṃ pana akkharaṃ chindituṃ vaṭṭati. Na hasādhippāyassa, sati karaṇīye otaritvā nimujjanādīni karontassa, pāraṃ gacchato, āpadāsu, ummattakādīnañca anāpatti. Uparigopphakatā, hasādhippāyena kīḷananti imānettha dve aṅgāni. Samuṭṭhānādīni paṭhamapārājikasadisānīti.
ஹஸத⁴ம்மஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Hasadhammasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
4. அனாத³ரியஸிக்கா²பத³வண்ணனா
4. Anādariyasikkhāpadavaṇṇanā
சதுத்தே² அனாத³ரியேதி புக்³க³லஸ்ஸ வா த⁴ம்மஸ்ஸ வா அனாத³ரகரணே. தஸ்மா யோ பி⁴க்கு² உபஸம்பன்னேன பஞ்ஞத்தேன வுச்சமானோ தஸ்ஸ வா வசனங் அகத்துகாமதாய, தங் வா த⁴ம்மங் அஸிக்கி²துகாமதாய அனாத³ரியங் கரோதி, தஸ்ஸ தஸ்மிங் அனாத³ரியே பாசித்தியங்.
Catutthe anādariyeti puggalassa vā dhammassa vā anādarakaraṇe. Tasmā yo bhikkhu upasampannena paññattena vuccamāno tassa vā vacanaṃ akattukāmatāya, taṃ vā dhammaṃ asikkhitukāmatāya anādariyaṃ karoti, tassa tasmiṃ anādariye pācittiyaṃ.
கோஸம்பி³யங் ச²ன்னத்தே²ரங் ஆரப்³ப⁴ அனாத³ரியகரணவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, அனாணத்திகங், திகபாசித்தியங், அனுபஸம்பன்னே திகது³க்கடங், உபஸம்பன்னேன வா அனுபஸம்பன்னேன வா ‘‘இத³ங் ந ஸல்லேகா²ய ஸங்வத்ததீ’’திஆதி³னா நயேன அபஞ்ஞத்தேன வுச்சமானஸ்ஸ அனாத³ரியேபி து³க்கடமேவ. பவேணிஆக³தங் பன உக்³க³ஹங் க³ஹெத்வா ‘‘ஏவங் அம்ஹாகங் ஆசரியானங் உக்³க³ஹோ பரிபுச்சா²’’தி (பாசி॰ 344) ப⁴ணந்தஸ்ஸ, உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. உபஸம்பன்னஸ்ஸ பஞ்ஞத்தேன வசனங், அனாத³ரியகரணந்தி இமானெத்த² த்³வே அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி அதி³ன்னாதா³னஸதி³ஸானி, இத³ங் பன து³க்க²வேத³னந்தி.
Kosambiyaṃ channattheraṃ ārabbha anādariyakaraṇavatthusmiṃ paññattaṃ, sādhāraṇapaññatti, anāṇattikaṃ, tikapācittiyaṃ, anupasampanne tikadukkaṭaṃ, upasampannena vā anupasampannena vā ‘‘idaṃ na sallekhāya saṃvattatī’’tiādinā nayena apaññattena vuccamānassa anādariyepi dukkaṭameva. Paveṇiāgataṃ pana uggahaṃ gahetvā ‘‘evaṃ amhākaṃ ācariyānaṃ uggaho paripucchā’’ti (pāci. 344) bhaṇantassa, ummattakādīnañca anāpatti. Upasampannassa paññattena vacanaṃ, anādariyakaraṇanti imānettha dve aṅgāni. Samuṭṭhānādīni adinnādānasadisāni, idaṃ pana dukkhavedananti.
அனாத³ரியஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Anādariyasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
5. பி⁴ங்ஸாபனஸிக்கா²பத³வண்ணனா
5. Bhiṃsāpanasikkhāpadavaṇṇanā
பஞ்சமே பி⁴ங்ஸாபெய்யாதி பி⁴ங்ஸாபனத்த²ங் ரூபாதீ³னி உபஸங்ஹரெய்ய, ப⁴யானககத²ங் வா கதெ²ய்ய. ஸோ பன பா⁴யது வா, மா வா, இதரஸ்ஸ பாசித்தியங்.
Pañcame bhiṃsāpeyyāti bhiṃsāpanatthaṃ rūpādīni upasaṃhareyya, bhayānakakathaṃ vā katheyya. So pana bhāyatu vā, mā vā, itarassa pācittiyaṃ.
ஸாவத்தி²யங் ச²ப்³ப³க்³கி³யே பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴ பி⁴ங்ஸாபனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, அனாணத்திகங், திகபாசித்தியங். அனுபஸம்பன்னே திகது³க்கடங், ந பி⁴ங்ஸாபேதுகாமஸ்ஸ ததா² கரோதோ, உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. உபஸம்பன்னதா, தஸ்ஸ த³ஸ்ஸனஸவனவிஸயே பி⁴ங்ஸாபேதுகாமதாய வாயாமனந்தி இமானெத்த² த்³வே அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி அனந்தரஸிக்கா²பத³ஸதி³ஸானேவாதி.
Sāvatthiyaṃ chabbaggiye bhikkhū ārabbha bhiṃsāpanavatthusmiṃ paññattaṃ, sādhāraṇapaññatti, anāṇattikaṃ, tikapācittiyaṃ. Anupasampanne tikadukkaṭaṃ, na bhiṃsāpetukāmassa tathā karoto, ummattakādīnañca anāpatti. Upasampannatā, tassa dassanasavanavisaye bhiṃsāpetukāmatāya vāyāmananti imānettha dve aṅgāni. Samuṭṭhānādīni anantarasikkhāpadasadisānevāti.
பி⁴ங்ஸாபனஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Bhiṃsāpanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
6. ஜோதிஸிக்கா²பத³வண்ணனா
6. Jotisikkhāpadavaṇṇanā
ச²ட்டே² விஸிப்³ப³னாபெக்கோ²தி தப்பிதுகாமோ. ஸமாத³ஹெய்யாதி ஜாலெய்ய, அஞ்ஞத்ர ததா²ரூபப்பச்சயாதி பதீ³புஜ்ஜாலனங் வா பத்தபசனாதீ³ஸு ஜோதிகரணங் வாதி ஏவரூபங் பச்சயங் வினா. தத்ராயங் வினிச்ச²யோ – ஸயங் ஸமாத³ஹந்தஸ்ஸ அரணிஸண்டா²பனதோ பட்டா²ய யாவ ஜாலா ந உட்ட²ஹதி, தாவ ஸப்³ப³ப்பயோகே³ஸு து³க்கடங், ஜாலுட்டா²னே பாசித்தியங். ஸமாத³ஹாபெந்தஸ்ஸ ஆணத்தியா து³க்கடங், ஸகிங் ஆணத்தேன ப³ஹும்பி ஸமாத³ஹிதே ஏகமேவ பாசித்தியங்.
Chaṭṭhe visibbanāpekkhoti tappitukāmo. Samādaheyyāti jāleyya, aññatra tathārūpappaccayāti padīpujjālanaṃ vā pattapacanādīsu jotikaraṇaṃ vāti evarūpaṃ paccayaṃ vinā. Tatrāyaṃ vinicchayo – sayaṃ samādahantassa araṇisaṇṭhāpanato paṭṭhāya yāva jālā na uṭṭhahati, tāva sabbappayogesu dukkaṭaṃ, jāluṭṭhāne pācittiyaṃ. Samādahāpentassa āṇattiyā dukkaṭaṃ, sakiṃ āṇattena bahumpi samādahite ekameva pācittiyaṃ.
ப⁴க்³கே³ஸு ஸம்ப³ஹுலே பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴ ஜோதிங் ஸமாத³ஹித்வா விஸிப்³ப³னவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், ‘‘அகி³லானோ, அஞ்ஞத்ர ததா²ரூபப்பச்சயா’’தி இமானெத்த² த்³வே அனுபஞ்ஞத்தியோ, ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, ஸாணத்திகங், திகபாசித்தியங், கி³லானஸ்ஸ அகி³லானஸஞ்ஞினோ, வேமதிகஸ்ஸ வா து³க்கடங், ததா² படிலாதங் உக்கி²பந்தஸ்ஸ, தஞ்ச அவிஜ்ஜா²தங் உக்கி²பித்வா யதா²டா²னே ட²பெந்தஸ்ஸ. விஜ்ஜா²தங் பன ஜாலயதோ பாசித்தியமேவ. கி³லானஸ்ஸ கி³லானஸஞ்ஞிஸ்ஸ , அஞ்ஞேன கதங் வா வீதச்சிதங்கா³ரங் வா விஸிப்³பெ³ந்தஸ்ஸ, பதீ³பஜோதிகஜந்தாக⁴ராதி³கே ததா²ரூபப்பச்சயே, ஆபதா³ஸு, உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. அகி³லானதா, அனுஞ்ஞாதகாரணாபா⁴வோ, விஸிப்³பே³துகாமதா, ஸமாத³ஹனந்தி இமானெத்த² சத்தாரி அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி ஸஞ்சரித்தே வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³பா³னீதி.
Bhaggesu sambahule bhikkhū ārabbha jotiṃ samādahitvā visibbanavatthusmiṃ paññattaṃ, ‘‘agilāno, aññatra tathārūpappaccayā’’ti imānettha dve anupaññattiyo, sādhāraṇapaññatti, sāṇattikaṃ, tikapācittiyaṃ, gilānassa agilānasaññino, vematikassa vā dukkaṭaṃ, tathā paṭilātaṃ ukkhipantassa, tañca avijjhātaṃ ukkhipitvā yathāṭhāne ṭhapentassa. Vijjhātaṃ pana jālayato pācittiyameva. Gilānassa gilānasaññissa , aññena kataṃ vā vītaccitaṅgāraṃ vā visibbentassa, padīpajotikajantāgharādike tathārūpappaccaye, āpadāsu, ummattakādīnañca anāpatti. Agilānatā, anuññātakāraṇābhāvo, visibbetukāmatā, samādahananti imānettha cattāri aṅgāni. Samuṭṭhānādīni sañcaritte vuttanayeneva veditabbānīti.
ஜோதிஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Jotisikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
7. நஹானஸிக்கா²பத³வண்ணனா
7. Nahānasikkhāpadavaṇṇanā
ஸத்தமே நஹாயெய்யாதி யோ பி⁴க்கு² மஜ்ஜி²மதே³ஸே நஹானதி³வஸதோ பட்டா²ய அத்³த⁴மாஸே அபுண்ணே அஞ்ஞத்ர ஸமயா ‘‘நஹாயிஸ்ஸாமீ’’தி சுண்ணங் வா மத்திகங் வா அபி⁴ஸங்க²ரோதி, தஸ்ஸ ததோ பட்டா²ய ஸப்³ப³ப்பயோகே³ஸு து³க்கடங், நஹானபரியோஸானே பாசித்தியங். ஸமயேஸு பரிவேணஸம்மஜ்ஜனமத்தம்பி கம்மஸமயோ, அத்³த⁴யோஜனங் க³ந்துகாமஸ்ஸ, க³ச்ச²தோ, க³தஸ்ஸ வா அத்³தா⁴னக³மனஸமயோ, ஸரஜேன வாதேன ஓகிண்ணஸ்ஸ த்³வீஸு வா தீஸு வா உத³கபு²ஸிதேஸு காயே பதிதேஸு வாதவுட்டி²ஸமயோதி வேதி³தப்³போ³. ஸேஸங் உத்தானமேவ.
Sattame nahāyeyyāti yo bhikkhu majjhimadese nahānadivasato paṭṭhāya addhamāse apuṇṇe aññatra samayā ‘‘nahāyissāmī’’ti cuṇṇaṃ vā mattikaṃ vā abhisaṅkharoti, tassa tato paṭṭhāya sabbappayogesu dukkaṭaṃ, nahānapariyosāne pācittiyaṃ. Samayesu pariveṇasammajjanamattampi kammasamayo, addhayojanaṃ gantukāmassa, gacchato, gatassa vā addhānagamanasamayo, sarajena vātena okiṇṇassa dvīsu vā tīsu vā udakaphusitesu kāye patitesu vātavuṭṭhisamayoti veditabbo. Sesaṃ uttānameva.
ராஜக³ஹே ஸம்ப³ஹுலே பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴ ந மத்தங் ஜானித்வா நஹாயனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், ‘‘அஞ்ஞத்ர ஸமயா’’தி அயமெத்த² ச²ப்³பி³தா⁴ அனுபஞ்ஞத்தி, ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, அனாணத்திகங், திகபாசித்தியங், அதிரேகத்³த⁴மாஸே ஊனகஸஞ்ஞினோ, வேமதிகஸ்ஸ வா து³க்கடங். அதிரேகஸஞ்ஞிஸ்ஸ, ஸமயே வா நஹாயந்தஸ்ஸ, யோ வா நதீ³பாரங் க³ச்ச²ந்தோ வாலுகங் உக்கிரித்வா கதஆவாடேஸுபி நஹாயதி, தஸ்ஸ, பச்சந்திமே ஜனபதே³ ஸப்³பே³ஸங், ஆபதா³ஸு, உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. மஜ்ஜி²மதே³ஸோ, ஊனகத்³த⁴மாஸே நஹானங், ஸமயானங் வா நதீ³பாரக³மனஸ்ஸ வா ஆபதா³னங் வா அபா⁴வோதி இமானெத்த² தீணி அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி ஏளகலோமஸதி³ஸானேவாதி.
Rājagahe sambahule bhikkhū ārabbha na mattaṃ jānitvā nahāyanavatthusmiṃ paññattaṃ, ‘‘aññatra samayā’’ti ayamettha chabbidhā anupaññatti, sādhāraṇapaññatti, anāṇattikaṃ, tikapācittiyaṃ, atirekaddhamāse ūnakasaññino, vematikassa vā dukkaṭaṃ. Atirekasaññissa, samaye vā nahāyantassa, yo vā nadīpāraṃ gacchanto vālukaṃ ukkiritvā kataāvāṭesupi nahāyati, tassa, paccantime janapade sabbesaṃ, āpadāsu, ummattakādīnañca anāpatti. Majjhimadeso, ūnakaddhamāse nahānaṃ, samayānaṃ vā nadīpāragamanassa vā āpadānaṃ vā abhāvoti imānettha tīṇi aṅgāni. Samuṭṭhānādīni eḷakalomasadisānevāti.
நஹானஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Nahānasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
8. து³ப்³ப³ண்ணகரணஸிக்கா²பத³வண்ணனா
8. Dubbaṇṇakaraṇasikkhāpadavaṇṇanā
அட்ட²மே அலபீ⁴தி லபோ⁴, லபோ⁴ ஏவ லாபோ⁴, கிங் அலபி⁴? சீவரங், கீதி³ஸங்? நவங், இதி ‘‘நவசீவரலாபே⁴னா’’தி வத்தப்³பே³ அனுனாஸிகலோபங் அகத்வா நவங்சீவரலாபே⁴னாதி வுத்தங், படிலத்³த⁴னவசீவரேனாதி அத்தோ². மஜ்ஜே² டி²தபத³த்³வயே பனாதி நிபாதமத்தங். பி⁴க்கு²னாதி யேன லத்³த⁴ங், தஸ்ஸ நித³ஸ்ஸனங், ஸேஸங் பத³த்த²தோ உத்தானமேவ. அயங் பனெத்த² வினிச்ச²யோ – நிவாஸனபாருபனுபக³ங் சீவரங் லபி⁴த்வா தஸ்ஸ நிட்டி²தரஜனஸ்ஸ யஸ்மிங் வா தஸ்மிங் வா பதே³ஸே கங்ஸனீலேன வா பத்தனீலேன வா கத்³த³மேன வா யேன கேனசி காளகேன வா மோரக்கி²மண்ட³லமங்கு³லபிட்டீ²னங் அஞ்ஞதரப்பமாணங் கப்பபி³ந்து³ங் ஆதி³யித்வா தங் சீவரங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங், அனாதி³யித்வா பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ பாசித்தியங்.
Aṭṭhame alabhīti labho, labho eva lābho, kiṃ alabhi? Cīvaraṃ, kīdisaṃ? Navaṃ, iti ‘‘navacīvaralābhenā’’ti vattabbe anunāsikalopaṃ akatvā navaṃcīvaralābhenāti vuttaṃ, paṭiladdhanavacīvarenāti attho. Majjhe ṭhitapadadvaye panāti nipātamattaṃ. Bhikkhunāti yena laddhaṃ, tassa nidassanaṃ, sesaṃ padatthato uttānameva. Ayaṃ panettha vinicchayo – nivāsanapārupanupagaṃ cīvaraṃ labhitvā tassa niṭṭhitarajanassa yasmiṃ vā tasmiṃ vā padese kaṃsanīlena vā pattanīlena vā kaddamena vā yena kenaci kāḷakena vā morakkhimaṇḍalamaṅgulapiṭṭhīnaṃ aññatarappamāṇaṃ kappabinduṃ ādiyitvā taṃ cīvaraṃ paribhuñjitabbaṃ, anādiyitvā paribhuñjantassa pācittiyaṃ.
ஸாவத்தி²யங் ஸம்ப³ஹுலே பி⁴க்கூ² ஆரப்³ப⁴ அத்தனோ சீவரஅஜானநவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, அனாணத்திகங், திகபாசித்தியங், ஆதி³ன்னே அனாதி³ன்னஸஞ்ஞினோ, வேமதிகஸ்ஸ வா து³க்கடங். ஆதி³ன்னஸஞ்ஞிஸ்ஸ , கப்பே நட்டே², கப்பகதோகாஸே ஜிண்ணே, கப்பகதேன அகப்பகதே ஸங்ஸிப்³பி³தே, பச்சா² ஆரோபிதேஸு அக்³க³ளஅனுவாதபரிப⁴ண்டே³ஸு தங் பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ, உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. வுத்தப்பகாரஸ்ஸ சீவரஸ்ஸ அகதகப்பகதா, ந நட்ட²சீவராதி³தா, நிவாஸனங் வா பாருபனங் வாதி இமானெத்த² தீணி அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி ஏளகலோமஸதி³ஸானி, இத³ங் பன கிரியாகிரியந்தி.
Sāvatthiyaṃ sambahule bhikkhū ārabbha attano cīvaraajānanavatthusmiṃ paññattaṃ, sādhāraṇapaññatti, anāṇattikaṃ, tikapācittiyaṃ, ādinne anādinnasaññino, vematikassa vā dukkaṭaṃ. Ādinnasaññissa , kappe naṭṭhe, kappakatokāse jiṇṇe, kappakatena akappakate saṃsibbite, pacchā āropitesu aggaḷaanuvātaparibhaṇḍesu taṃ paribhuñjantassa, ummattakādīnañca anāpatti. Vuttappakārassa cīvarassa akatakappakatā, na naṭṭhacīvarāditā, nivāsanaṃ vā pārupanaṃ vāti imānettha tīṇi aṅgāni. Samuṭṭhānādīni eḷakalomasadisāni, idaṃ pana kiriyākiriyanti.
து³ப்³ப³ண்ணகரணஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Dubbaṇṇakaraṇasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
9. விகப்பனஸிக்கா²பத³வண்ணனா
9. Vikappanasikkhāpadavaṇṇanā
நவமே விகப்பெத்வாதி எத்த² த்³வே விகப்பனா ஸம்முகா²விகப்பனா பரம்முகா²விகப்பனா ச. கத²ங் ஸம்முகா²விகப்பனா ஹோதி? சீவரானங் ஏகப³ஹுபா⁴வங் ஸன்னிஹிதாஸன்னிஹிதபா⁴வஞ்ச ஞத்வா ‘இமங் சீவர’ந்தி வா ‘இமானி சீவரானீ’தி வா ‘ஏதங் சீவர’ந்தி வா ‘ஏதானி சீவரானீ’தி வா வத்வா ‘துய்ஹங் விகப்பேமீ’தி வத்தப்³ப³ங், அயமேகா ஸம்முகா²விகப்பனா. எத்தாவதா நிதே⁴துங் வட்டதி, பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் பன விஸ்ஸஜ்ஜேதுங் வா அதி⁴ட்டா²துங் வா ந வட்டதி. ‘‘மய்ஹங் ஸந்தகங், மய்ஹங் ஸந்தகானி பரிபு⁴ஞ்ஜ வா விஸ்ஸஜ்ஜேஹி வா யதா²பச்சயங் கரோஹீ’’தி (பாசி॰ 374) ஏவங் பன வுத்தே பச்சுத்³தா⁴ரோ நாம ஹோதி, ததோ பபு⁴தி பரிபோ⁴கா³த³யோபி வட்டந்தி. அபரோ நயோ, ததே²வ சீவரானங் ஏகப³ஹுபா⁴வங் ஸன்னிஹிதாஸன்னிஹிதபா⁴வஞ்ச ஞத்வா தஸ்ஸேவ பி⁴க்கு²னோ ஸந்திகே ‘இமங் சீவர’ந்தி வா ‘இமானி சீவரானீ’தி வா ‘ஏதங் சீவர’ந்தி வா ‘ஏதானி சீவரானீ’தி வா வத்வா பஞ்சஸு ஸஹத⁴ம்மிகேஸு அஞ்ஞதரஸ்ஸ அத்தனா அபி⁴ருசிதஸ்ஸ யஸ்ஸ கஸ்ஸசி நாமங் க³ஹெத்வா ‘‘திஸ்ஸஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ விகப்பேமீ’’தி வா ‘‘திஸ்ஸாய பி⁴க்கு²னியா, ஸிக்க²மானாய, ஸாமணேரஸ்ஸ, திஸ்ஸாய ஸாமணேரியா விகப்பேமீ’’தி வா வத்தப்³ப³ங், அயங் அபராபி ஸம்முகா²விகப்பனா. எத்தாவதா நிதே⁴துங் வட்டதி, பரிபோ⁴கா³தீ³ஸு ஏகம்பி ந வட்டதி. தேன பன பி⁴க்கு²னா ‘‘திஸ்ஸஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ ஸந்தகங்…பே॰… திஸ்ஸாய ஸாமணேரியா ஸந்தகங் பரிபு⁴ஞ்ஜ வா விஸ்ஸஜ்ஜேஹி வா யதா²பச்சயங் கரோஹீ’’தி வுத்தே பச்சுத்³தா⁴ரோ நாம ஹோதி, ததோ பபு⁴தி பரிபோ⁴கா³த³யோபி வட்டந்தி.
Navame vikappetvāti ettha dve vikappanā sammukhāvikappanā parammukhāvikappanā ca. Kathaṃ sammukhāvikappanā hoti? Cīvarānaṃ ekabahubhāvaṃ sannihitāsannihitabhāvañca ñatvā ‘imaṃ cīvara’nti vā ‘imāni cīvarānī’ti vā ‘etaṃ cīvara’nti vā ‘etāni cīvarānī’ti vā vatvā ‘tuyhaṃ vikappemī’ti vattabbaṃ, ayamekā sammukhāvikappanā. Ettāvatā nidhetuṃ vaṭṭati, paribhuñjituṃ pana vissajjetuṃ vā adhiṭṭhātuṃ vā na vaṭṭati. ‘‘Mayhaṃ santakaṃ, mayhaṃ santakāni paribhuñja vā vissajjehi vā yathāpaccayaṃ karohī’’ti (pāci. 374) evaṃ pana vutte paccuddhāro nāma hoti, tato pabhuti paribhogādayopi vaṭṭanti. Aparo nayo, tatheva cīvarānaṃ ekabahubhāvaṃ sannihitāsannihitabhāvañca ñatvā tasseva bhikkhuno santike ‘imaṃ cīvara’nti vā ‘imāni cīvarānī’ti vā ‘etaṃ cīvara’nti vā ‘etāni cīvarānī’ti vā vatvā pañcasu sahadhammikesu aññatarassa attanā abhirucitassa yassa kassaci nāmaṃ gahetvā ‘‘tissassa bhikkhuno vikappemī’’ti vā ‘‘tissāya bhikkhuniyā, sikkhamānāya, sāmaṇerassa, tissāya sāmaṇeriyā vikappemī’’ti vā vattabbaṃ, ayaṃ aparāpi sammukhāvikappanā. Ettāvatā nidhetuṃ vaṭṭati, paribhogādīsu ekampi na vaṭṭati. Tena pana bhikkhunā ‘‘tissassa bhikkhuno santakaṃ…pe… tissāya sāmaṇeriyā santakaṃ paribhuñja vā vissajjehi vā yathāpaccayaṃ karohī’’ti vutte paccuddhāro nāma hoti, tato pabhuti paribhogādayopi vaṭṭanti.
கத²ங் பரம்முகா²விகப்பனா ஹோதி? சீவரானங் ததே²வ ஏகப³ஹுபா⁴வங் ஸன்னிஹிதாஸன்னிஹிதபா⁴வஞ்ச ஞத்வா ‘இமங் சீவர’ந்தி வா ‘இமானி சீவரானீ’தி வா ‘ஏதங் சீவர’ந்தி வா ‘ஏதானி சீவரானீ’தி வா வத்வா ‘‘துய்ஹங் விகப்பனத்தா²ய த³ம்மீ’’தி வத்தப்³ப³ங். தேன வத்தப்³போ³ ‘‘கோ தே மித்தோ வா ஸந்தி³ட்டோ² வா’’தி. ததோ இதரேன புரிமனயேனேவ ‘திஸ்ஸோ பி⁴க்கூ²’தி வா…பே॰… ‘திஸ்ஸா ஸாமணேரீ’தி வா வத்தப்³ப³ங். புன தேன பி⁴க்கு²னா ‘‘அஹங் திஸ்ஸஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ த³ம்மீ’’தி வா…பே॰… ‘‘திஸ்ஸாய ஸாமணேரியா த³ம்மீ’’தி வா வத்தப்³ப³ங் , அயங் பரம்முகா²விகப்பனா. எத்தாவதா நிதே⁴துங் வட்டதி, பரிபோ⁴கா³தீ³ஸு ஏகம்பி ந வட்டதி. தேன பன பி⁴க்கு²னா து³தியஸம்முகா²விகப்பனாயங் வுத்தனயேனேவ ‘‘இத்த²ன்னாமஸ்ஸ ஸந்தகங் பரிபு⁴ஞ்ஜ வா விஸ்ஸஜ்ஜேஹி வா யதா²பச்சயங் கரோஹீ’’தி வுத்தே பச்சுத்³தா⁴ரோ நாம ஹோதி, ததோ பபு⁴தி பரிபோ⁴கா³த³யோபி வட்டந்தீதி. பத்தவிகப்பனாயம்பி ஏஸேவ நயோ. இதி இமாஸு த்³வீஸு விகப்பனாஸு யாய காயசி விகப்பனாய பஞ்சஸு ஸஹத⁴ம்மிகேஸு யஸ்ஸ கஸ்ஸசி சீவரங் விகப்பெத்வா வுத்தனயேன அகதப்பச்சுத்³தா⁴ரங் வா யேன வினயகம்மங் கதங், தஸ்ஸ வா விஸ்ஸாஸேன அக்³க³ஹெத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ பாசித்தியங்.
Kathaṃ parammukhāvikappanā hoti? Cīvarānaṃ tatheva ekabahubhāvaṃ sannihitāsannihitabhāvañca ñatvā ‘imaṃ cīvara’nti vā ‘imāni cīvarānī’ti vā ‘etaṃ cīvara’nti vā ‘etāni cīvarānī’ti vā vatvā ‘‘tuyhaṃ vikappanatthāya dammī’’ti vattabbaṃ. Tena vattabbo ‘‘ko te mitto vā sandiṭṭho vā’’ti. Tato itarena purimanayeneva ‘tisso bhikkhū’ti vā…pe… ‘tissā sāmaṇerī’ti vā vattabbaṃ. Puna tena bhikkhunā ‘‘ahaṃ tissassa bhikkhuno dammī’’ti vā…pe… ‘‘tissāya sāmaṇeriyā dammī’’ti vā vattabbaṃ , ayaṃ parammukhāvikappanā. Ettāvatā nidhetuṃ vaṭṭati, paribhogādīsu ekampi na vaṭṭati. Tena pana bhikkhunā dutiyasammukhāvikappanāyaṃ vuttanayeneva ‘‘itthannāmassa santakaṃ paribhuñja vā vissajjehi vā yathāpaccayaṃ karohī’’ti vutte paccuddhāro nāma hoti, tato pabhuti paribhogādayopi vaṭṭantīti. Pattavikappanāyampi eseva nayo. Iti imāsu dvīsu vikappanāsu yāya kāyaci vikappanāya pañcasu sahadhammikesu yassa kassaci cīvaraṃ vikappetvā vuttanayena akatappaccuddhāraṃ vā yena vinayakammaṃ kataṃ, tassa vā vissāsena aggahetvā paribhuñjantassa pācittiyaṃ.
ஸாவத்தி²யங் உபனந்த³ங் ஆரப்³ப⁴ அப்பச்சுத்³தா⁴ரணங் பரிபு⁴ஞ்ஜனவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, அனாணத்திகங், திகபாசித்தியங், தங் பன அதி⁴ட்ட²ஹந்தஸ்ஸ வா விஸ்ஸஜ்ஜெந்தஸ்ஸ வா து³க்கடங், ததா² பச்சுத்³தா⁴ரணே அப்பச்சுத்³தா⁴ரணஸஞ்ஞிஸ்ஸ வேமதிகஸ்ஸ வா. பச்சுத்³தா⁴ரணஸஞ்ஞிஸ்ஸ பன விஸ்ஸாஸேன பரிபு⁴ஞ்ஜந்தஸ்ஸ, உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. ஸாமங் விகப்பிதஸ்ஸ அப்பச்சுத்³தா⁴ரோ, விகப்பனுபக³சீவரதா, பரிபோ⁴கோ³தி இமானெத்த² தீணி அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி பட²மகதி²னஸதி³ஸானேவ, இத³ங் பன கிரியாகிரியந்தி.
Sāvatthiyaṃ upanandaṃ ārabbha appaccuddhāraṇaṃ paribhuñjanavatthusmiṃ paññattaṃ, sādhāraṇapaññatti, anāṇattikaṃ, tikapācittiyaṃ, taṃ pana adhiṭṭhahantassa vā vissajjentassa vā dukkaṭaṃ, tathā paccuddhāraṇe appaccuddhāraṇasaññissa vematikassa vā. Paccuddhāraṇasaññissa pana vissāsena paribhuñjantassa, ummattakādīnañca anāpatti. Sāmaṃ vikappitassa appaccuddhāro, vikappanupagacīvaratā, paribhogoti imānettha tīṇi aṅgāni. Samuṭṭhānādīni paṭhamakathinasadisāneva, idaṃ pana kiriyākiriyanti.
விகப்பனஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Vikappanasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
10. அபனிதா⁴னஸிக்கா²பத³வண்ணனா
10. Apanidhānasikkhāpadavaṇṇanā
த³ஸமே பத்தந்தி அதி⁴ட்டா²னுபக³ங். சீவரந்தி விகப்பனுபக³ங். நிஸீத³னங் நாம ஸத³ஸங் வுச்சதி. ஸூசிக⁴ரங் நாம ஸஸூசிகங் வா அஸூசிகங் வா. காயப³ந்த⁴னங் நாம பட்டிகா வா ஸூகரந்தகங் வா. அபனிதெ⁴ய்யாதி அபனெத்வா நித³ஹெய்ய. ஹஸாபெக்கோ²தி ஹஸாதி⁴ப்பாயோ. பாசித்தியந்தி ஸயங் அபனிதெ⁴ந்தஸ்ஸ பாசித்தியங், அஞ்ஞங் ஆணாபெந்தஸ்ஸ ஆணத்தியா து³க்கடங், தேன அபனிஹிதே இதரஸ்ஸ பாசித்தியங்.
Dasame pattanti adhiṭṭhānupagaṃ. Cīvaranti vikappanupagaṃ. Nisīdanaṃ nāma sadasaṃ vuccati. Sūcigharaṃ nāma sasūcikaṃ vā asūcikaṃ vā. Kāyabandhanaṃ nāma paṭṭikā vā sūkarantakaṃ vā. Apanidheyyāti apanetvā nidaheyya. Hasāpekkhoti hasādhippāyo. Pācittiyanti sayaṃ apanidhentassa pācittiyaṃ, aññaṃ āṇāpentassa āṇattiyā dukkaṭaṃ, tena apanihite itarassa pācittiyaṃ.
ஸாவத்தி²யங் ச²ப்³ப³க்³கி³யே ஆரப்³ப⁴ அபனிதா⁴னவத்து²ஸ்மிங் பஞ்ஞத்தங், ஸாதா⁴ரணபஞ்ஞத்தி, ஸாணத்திகங், திகபாசித்தியங், அனுபஸம்பன்னே திகது³க்கடங், வுத்தப்பகாரானி பன பத்தாதீ³னி ட²பெத்வா அஞ்ஞங் பரிக்கா²ரங் உபஸம்பன்னஸ்ஸ வா அனுபஸம்பன்னஸ்ஸ வா ஸந்தகங் அபனிதெ⁴ந்தஸ்ஸ து³க்கடமேவ. து³ன்னிக்கி²த்தங் படிஸாமெந்தஸ்ஸ, ‘‘த⁴ம்மகத²ங் கத்வா த³ஸ்ஸாமீ’’தி படிஸாமெந்தஸ்ஸ, உம்மத்தகாதீ³னஞ்ச அனாபத்தி. உபஸம்பன்னஸ்ஸ ஸந்தகானங் பத்தாதீ³னங் அபனிதா⁴னங், விஹேஸேதுகாமதா வா ஹஸாதி⁴ப்பாயதா வாதி இமானெத்த² த்³வே அங்கா³னி. ஸமுட்டா²னாதீ³னி அதி³ன்னாதா³னஸதி³ஸானீதி.
Sāvatthiyaṃ chabbaggiye ārabbha apanidhānavatthusmiṃ paññattaṃ, sādhāraṇapaññatti, sāṇattikaṃ, tikapācittiyaṃ, anupasampanne tikadukkaṭaṃ, vuttappakārāni pana pattādīni ṭhapetvā aññaṃ parikkhāraṃ upasampannassa vā anupasampannassa vā santakaṃ apanidhentassa dukkaṭameva. Dunnikkhittaṃ paṭisāmentassa, ‘‘dhammakathaṃ katvā dassāmī’’ti paṭisāmentassa, ummattakādīnañca anāpatti. Upasampannassa santakānaṃ pattādīnaṃ apanidhānaṃ, vihesetukāmatā vā hasādhippāyatā vāti imānettha dve aṅgāni. Samuṭṭhānādīni adinnādānasadisānīti.
அபனிதா⁴னஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Apanidhānasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
ஸுராபானவக்³கோ³ ச²ட்டோ².
Surāpānavaggo chaṭṭho.