Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    10. ஸூரியஸுத்தங்

    10. Sūriyasuttaṃ

    91. ஸாவத்தி²னிதா³னங். தேன கோ² பன ஸமயேன ஸூரியோ தே³வபுத்தோ ராஹுனா அஸுரிந்தே³ன க³ஹிதோ ஹோதி. அத² கோ² ஸூரியோ தே³வபுத்தோ ப⁴க³வந்தங் அனுஸ்ஸரமானோ தாயங் வேலாயங் இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸி –

    91. Sāvatthinidānaṃ. Tena kho pana samayena sūriyo devaputto rāhunā asurindena gahito hoti. Atha kho sūriyo devaputto bhagavantaṃ anussaramāno tāyaṃ velāyaṃ imaṃ gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘நமோ தே பு³த்³த⁴ வீரத்து², விப்பமுத்தோஸி ஸப்³ப³தி⁴;

    ‘‘Namo te buddha vīratthu, vippamuttosi sabbadhi;

    ஸம்பா³த⁴படிபன்னொஸ்மி, தஸ்ஸ மே ஸரணங் ப⁴வா’’தி.

    Sambādhapaṭipannosmi, tassa me saraṇaṃ bhavā’’ti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா ஸூரியங் தே³வபுத்தங் ஆரப்³ப⁴ ராஹுங் அஸுரிந்த³ங் கா³தா²ஹி அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    Atha kho bhagavā sūriyaṃ devaputtaṃ ārabbha rāhuṃ asurindaṃ gāthāhi ajjhabhāsi –

    ‘‘ததா²க³தங் அரஹந்தங், ஸூரியோ ஸரணங் க³தோ;

    ‘‘Tathāgataṃ arahantaṃ, sūriyo saraṇaṃ gato;

    ராஹு ஸூரியங் 1 பமுஞ்சஸ்ஸு, பு³த்³தா⁴ லோகானுகம்பகா.

    Rāhu sūriyaṃ 2 pamuñcassu, buddhā lokānukampakā.

    ‘‘யோ அந்த⁴காரே தமஸி பப⁴ங்கரோ,

    ‘‘Yo andhakāre tamasi pabhaṅkaro,

    வேரோசனோ மண்ட³லீ உக்³க³தேஜோ;

    Verocano maṇḍalī uggatejo;

    மா ராஹு கி³லீ சரமந்தலிக்கே²,

    Mā rāhu gilī caramantalikkhe,

    பஜங் மமங் ராஹு பமுஞ்ச ஸூரிய’’ந்தி.

    Pajaṃ mamaṃ rāhu pamuñca sūriya’’nti.

    அத² கோ² ராஹு அஸுரிந்தோ³ ஸூரியங் தே³வபுத்தங் முஞ்சித்வா தரமானரூபோ யேன வேபசித்தி அஸுரிந்தோ³ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஸங்விக்³கோ³ லோமஹட்ட²ஜாதோ ஏகமந்தங் அட்டா²ஸி. ஏகமந்தங் டி²தங் கோ² ராஹுங் அஸுரிந்த³ங் வேபசித்தி அஸுரிந்தோ³ கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    Atha kho rāhu asurindo sūriyaṃ devaputtaṃ muñcitvā taramānarūpo yena vepacitti asurindo tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā saṃviggo lomahaṭṭhajāto ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhitaṃ kho rāhuṃ asurindaṃ vepacitti asurindo gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘கிங் நு ஸந்தரமானோவ, ராஹு ஸூரியங் பமுஞ்சஸி;

    ‘‘Kiṃ nu santaramānova, rāhu sūriyaṃ pamuñcasi;

    ஸங்விக்³க³ரூபோ ஆக³ம்ம, கிங் நு பீ⁴தோவ திட்ட²ஸீ’’தி.

    Saṃviggarūpo āgamma, kiṃ nu bhītova tiṭṭhasī’’ti.

    ‘‘ஸத்ததா⁴ மே ப²லே முத்³தா⁴, ஜீவந்தோ ந ஸுக²ங் லபே⁴;

    ‘‘Sattadhā me phale muddhā, jīvanto na sukhaṃ labhe;

    பு³த்³த⁴கா³தா²பி⁴கீ³தொம்ஹி, நோ சே முஞ்செய்ய ஸூரிய’’ந்தி.

    Buddhagāthābhigītomhi, no ce muñceyya sūriya’’nti.

    பட²மோ வக்³கோ³.

    Paṭhamo vaggo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    த்³வே கஸ்ஸபா ச மாகோ⁴ ச, மாக³தோ⁴ தா³மலி காமதோ³;

    Dve kassapā ca māgho ca, māgadho dāmali kāmado;

    பஞ்சாலசண்டோ³ தாயனோ, சந்தி³மஸூரியேன தே த³ஸாதி.

    Pañcālacaṇḍo tāyano, candimasūriyena te dasāti.







    Footnotes:
    1. ஸுரியங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    2. suriyaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 10. ஸூரியஸுத்தவண்ணனா • 10. Sūriyasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 10. ஸூரியஸுத்தவண்ணனா • 10. Sūriyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact