Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[163] 3. ஸுஸீமஜாதகவண்ணனா
[163] 3. Susīmajātakavaṇṇanā
காளா மிகா³ ஸேதத³ந்தா தவீமேதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ச²ந்த³கதா³னங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸாவத்தி²யஞ்ஹி கதா³சி ஏகமேவ குலங் பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³னங் தே³தி, கதா³சி அஞ்ஞதித்தி²யானங் தே³தி, கதா³சி க³ணப³ந்த⁴னேன ப³ஹூ ஏகதோ ஹுத்வா தெ³ந்தி, கதா³சி வீதி²ஸபா⁴கே³ன, கதா³சி ஸகலனக³ரவாஸினோ ச²ந்த³கங் ஸங்ஹரித்வா தா³னங் தெ³ந்தி. இமஸ்மிங் பன காலே ஸகலனக³ரவாஸினோ ச²ந்த³கங் ஸங்ஹரித்வா ஸப்³ப³பரிக்கா²ரதா³னங் ஸஜ்ஜெத்வா த்³வே கொட்டா²ஸா ஹுத்வா ஏகச்சே ‘‘இமங் ஸப்³ப³பரிக்கா²ரதா³னங் அஞ்ஞதித்தி²யானங் த³ஸ்ஸாமா’’தி ஆஹங்ஸு, ஏகச்சே ‘‘பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸா’’தி. ஏவங் புனப்புனங் கதா²ய வத்தமானாய அஞ்ஞதித்தி²யஸாவகேஹி அஞ்ஞதித்தி²யானஞ்ஞேவ , பு³த்³த⁴ஸாவகேஹி ‘‘‘பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸேவா’தி வுத்தே ஸம்ப³ஹுலங் கரிஸாமா’’தி ஸம்ப³ஹுலாய கதா²ய ‘‘பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ த³ஸ்ஸாமா’’தி வத³ந்தாயேவ ப³ஹுகா ஜாதா, தேஸஞ்ஞேவ கதா² பதிட்டா²ஸி . அஞ்ஞதித்தி²யஸாவகா பு³த்³தா⁴னங் தா³தப்³ப³தா³னஸ்ஸ அந்தராயங் காதுங் நாஸக்கி²ங்ஸு. நாக³ரா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் நிமந்தெத்வா ஸத்தாஹங் மஹாதா³னங் பவத்தெத்வா ஸத்தமே தி³வஸே ஸப்³ப³பரிக்கா²ரே அத³ங்ஸு. ஸத்தா² அனுமோத³னங் கத்வா மஹாஜனங் மக்³க³ப²லேஹி பபோ³தெ⁴த்வா ஜேதவனவிஹாரமேவ க³ந்த்வா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன வத்தே த³ஸ்ஸிதே க³ந்த⁴குடிப்பமுகே² ட²த்வா ஸுக³தோவாத³ங் த³த்வா க³ந்த⁴குடிங் பாவிஸி.
Kāḷā migā setadantā tavīmeti idaṃ satthā jetavane viharanto chandakadānaṃ ārabbha kathesi. Sāvatthiyañhi kadāci ekameva kulaṃ buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa dānaṃ deti, kadāci aññatitthiyānaṃ deti, kadāci gaṇabandhanena bahū ekato hutvā denti, kadāci vīthisabhāgena, kadāci sakalanagaravāsino chandakaṃ saṃharitvā dānaṃ denti. Imasmiṃ pana kāle sakalanagaravāsino chandakaṃ saṃharitvā sabbaparikkhāradānaṃ sajjetvā dve koṭṭhāsā hutvā ekacce ‘‘imaṃ sabbaparikkhāradānaṃ aññatitthiyānaṃ dassāmā’’ti āhaṃsu, ekacce ‘‘buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassā’’ti. Evaṃ punappunaṃ kathāya vattamānāya aññatitthiyasāvakehi aññatitthiyānaññeva , buddhasāvakehi ‘‘‘buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassevā’ti vutte sambahulaṃ karisāmā’’ti sambahulāya kathāya ‘‘buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa dassāmā’’ti vadantāyeva bahukā jātā, tesaññeva kathā patiṭṭhāsi . Aññatitthiyasāvakā buddhānaṃ dātabbadānassa antarāyaṃ kātuṃ nāsakkhiṃsu. Nāgarā buddhappamukhaṃ bhikkhusaṅghaṃ nimantetvā sattāhaṃ mahādānaṃ pavattetvā sattame divase sabbaparikkhāre adaṃsu. Satthā anumodanaṃ katvā mahājanaṃ maggaphalehi pabodhetvā jetavanavihārameva gantvā bhikkhusaṅghena vatte dassite gandhakuṭippamukhe ṭhatvā sugatovādaṃ datvā gandhakuṭiṃ pāvisi.
ஸாயன்ஹஸமயே பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் ஸன்னிபதித்வா கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ஆவுஸோ, அஞ்ஞதித்தி²யஸாவகா பு³த்³தா⁴னங் தா³தப்³ப³தா³னஸ்ஸ அந்தராயகரணத்தா²ய வாயமந்தாபி அந்தராயங் காதுங் நாஸக்கி²ங்ஸு, தங் ஸப்³ப³பரிக்கா²ரதா³னங் பு³த்³தா⁴னங்யேவ பாத³மூலங் ஆக³தங், அஹோ பு³த்³த⁴ப³லங் நாம மஹந்த’’ந்தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஏதே அஞ்ஞதித்தி²யஸாவகா இதா³னேவ மய்ஹங் தா³தப்³ப³தா³னஸ்ஸ அந்தராயகரணத்தா²ய வாயமந்தி, புப்³பே³பி வாயமிங்ஸு, ஸோ பன பரிக்கா²ரோ ஸப்³ப³காலேபி மமேவ பாத³மூலங் ஆக³ச்ச²தீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Sāyanhasamaye bhikkhū dhammasabhāyaṃ sannipatitvā kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, aññatitthiyasāvakā buddhānaṃ dātabbadānassa antarāyakaraṇatthāya vāyamantāpi antarāyaṃ kātuṃ nāsakkhiṃsu, taṃ sabbaparikkhāradānaṃ buddhānaṃyeva pādamūlaṃ āgataṃ, aho buddhabalaṃ nāma mahanta’’nti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, ete aññatitthiyasāvakā idāneva mayhaṃ dātabbadānassa antarāyakaraṇatthāya vāyamanti, pubbepi vāyamiṃsu, so pana parikkhāro sabbakālepi mameva pādamūlaṃ āgacchatī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ஸுஸீமோ நாம ராஜா அஹோஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ புரோஹிதஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணியா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி, தஸ்ஸ ஸோளஸவஸ்ஸிககாலே பிதா காலமகாஸி. ஸோ பன த⁴ரமானகாலே ரஞ்ஞோ ஹத்தி²மங்க³லகாரகோ அஹோஸி. ஹத்தீ²னங் மங்க³லகரணட்டா²னே ஆப⁴தஉபகரணப⁴ண்ட³ஞ்ச ஹத்தா²லங்காரஞ்ச ஸப்³ப³ங் ஸோயேவ அலத்த². ஏவமஸ்ஸ ஏகேகஸ்மிங் மங்க³லே கோடிமத்தங் த⁴னங் உப்பஜ்ஜதி. அத² தஸ்மிங் காலே ஹத்தி²மங்க³லச²ணோ ஸம்பாபுணி. ஸேஸா ப்³ராஹ்மணா ராஜானங் உபஸங்கமித்வா ‘‘மஹாராஜ, ஹத்தி²மங்க³லச²ணோ ஸம்பத்தோ, மங்க³லங் காதுங் வட்டதி. புரோஹிதப்³ராஹ்மணஸ்ஸ பன புத்தோ அதித³ஹரோ, நேவ தயோ வேதே³ ஜானாதி, ந ஹத்தி²ஸுத்தங், மயங் ஹத்தி²மங்க³லங் கரிஸ்ஸாமா’’தி ஆஹங்ஸு. ராஜா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி². ப்³ராஹ்மணா புரோஹிதபுத்தஸ்ஸ ஹத்தி²மங்க³லங் காதுங் அத³த்வா ‘‘ஹத்தி²மங்க³லங் கத்வா மயங் த⁴னங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமா’’தி ஹட்ட²துட்டா² விசரந்தி. அத² ‘‘சதுத்தே² தி³வஸே ஹத்தி²மங்க³லங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ மாதா தங் பவத்திங் ஸுத்வா ‘‘ஹத்தி²மங்க³லகரணங் நாம யாவ ஸத்தமா குலபரிவட்டா அம்ஹாகங் வங்ஸோ, வங்ஸோ ச நோ ஓஸக்கிஸ்ஸதி, த⁴னா ச பரிஹாயிஸ்ஸாமா’’தி அனுஸோசமானா பரோதி³.
Atīte bārāṇasiyaṃ susīmo nāma rājā ahosi. Tadā bodhisatto tassa purohitassa brāhmaṇiyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi, tassa soḷasavassikakāle pitā kālamakāsi. So pana dharamānakāle rañño hatthimaṅgalakārako ahosi. Hatthīnaṃ maṅgalakaraṇaṭṭhāne ābhataupakaraṇabhaṇḍañca hatthālaṅkārañca sabbaṃ soyeva alattha. Evamassa ekekasmiṃ maṅgale koṭimattaṃ dhanaṃ uppajjati. Atha tasmiṃ kāle hatthimaṅgalachaṇo sampāpuṇi. Sesā brāhmaṇā rājānaṃ upasaṅkamitvā ‘‘mahārāja, hatthimaṅgalachaṇo sampatto, maṅgalaṃ kātuṃ vaṭṭati. Purohitabrāhmaṇassa pana putto atidaharo, neva tayo vede jānāti, na hatthisuttaṃ, mayaṃ hatthimaṅgalaṃ karissāmā’’ti āhaṃsu. Rājā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi. Brāhmaṇā purohitaputtassa hatthimaṅgalaṃ kātuṃ adatvā ‘‘hatthimaṅgalaṃ katvā mayaṃ dhanaṃ gaṇhissāmā’’ti haṭṭhatuṭṭhā vicaranti. Atha ‘‘catutthe divase hatthimaṅgalaṃ bhavissatī’’ti bodhisattassa mātā taṃ pavattiṃ sutvā ‘‘hatthimaṅgalakaraṇaṃ nāma yāva sattamā kulaparivaṭṭā amhākaṃ vaṃso, vaṃso ca no osakkissati, dhanā ca parihāyissāmā’’ti anusocamānā parodi.
போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘கஸ்மா, அம்ம, ரோத³ஸீ’’தி வத்வா தங் காரணங் ஸுத்வா ‘‘நனு, அம்ம, அஹங் மங்க³லங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ‘‘தாத, த்வங் நேவ தயோ வேதே³ ஜானாஸி, ந ஹத்தி²ஸுத்தங், கத²ங் மங்க³லங் கரிஸ்ஸஸீ’’தி. ‘‘அம்ம, கதா³ பன ஹத்தி²மங்க³லங் கரிஸ்ஸதீ’’தி? ‘‘இதோ சதுத்தே² தி³வஸே, தாதா’’தி. ‘‘அம்ம, தயோ பன வேதே³ பகு³ணே கத்வா ஹத்தி²ஸுத்தங் ஜானநகஆசரியோ கஹங் வஸதீ’’தி? ‘‘தாத, ஏவரூபோ தி³ஸாபாமொக்கோ² ஆசரியோ இதோ வீஸயோஜனஸதமத்த²கே க³ந்தா⁴ரரட்டே² தக்கஸிலாயங் வஸதீ’’தி. ‘‘அம்ம, அம்ஹாகங் வங்ஸங் ந நாஸெஸ்ஸாமி, அஹங் ஸ்வே ஏகதி³வஸேனேவ தக்கஸிலங் க³ந்த்வா ஏகரத்தேனேவ தயோ வேதே³ ச ஹத்தி²ஸுத்தஞ்ச உக்³க³ண்ஹித்வா புனதி³வஸே ஆக³ந்த்வா சதுத்தே² தி³வஸே ஹத்தி²மங்க³லங் கரிஸ்ஸாமி, மா ரோதீ³’’தி மாதரங் ஸமஸ்ஸாஸெத்வா புனதி³வஸே போ³தி⁴ஸத்தோ பாதோவ பு⁴ஞ்ஜித்வா ஏககோவ நிக்க²மித்வா ஏகதி³வஸேனேவ தக்கஸிலங் க³ந்த்வா ஆசரியங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³.
Bodhisatto ‘‘kasmā, amma, rodasī’’ti vatvā taṃ kāraṇaṃ sutvā ‘‘nanu, amma, ahaṃ maṅgalaṃ karissāmī’’ti āha. ‘‘Tāta, tvaṃ neva tayo vede jānāsi, na hatthisuttaṃ, kathaṃ maṅgalaṃ karissasī’’ti. ‘‘Amma, kadā pana hatthimaṅgalaṃ karissatī’’ti? ‘‘Ito catutthe divase, tātā’’ti. ‘‘Amma, tayo pana vede paguṇe katvā hatthisuttaṃ jānanakaācariyo kahaṃ vasatī’’ti? ‘‘Tāta, evarūpo disāpāmokkho ācariyo ito vīsayojanasatamatthake gandhāraraṭṭhe takkasilāyaṃ vasatī’’ti. ‘‘Amma, amhākaṃ vaṃsaṃ na nāsessāmi, ahaṃ sve ekadivaseneva takkasilaṃ gantvā ekaratteneva tayo vede ca hatthisuttañca uggaṇhitvā punadivase āgantvā catutthe divase hatthimaṅgalaṃ karissāmi, mā rodī’’ti mātaraṃ samassāsetvā punadivase bodhisatto pātova bhuñjitvā ekakova nikkhamitvā ekadivaseneva takkasilaṃ gantvā ācariyaṃ vanditvā ekamantaṃ nisīdi.
அத² நங் ஆசரியோ ‘‘குதோ ஆக³தோஸி, தாதா’’தி புச்சி². ‘‘பா³ராணஸிதோ, ஆசரியா’’தி. ‘‘கேனத்தே²னா’’தி? ‘‘தும்ஹாகங் ஸந்திகே தயோ வேதே³ ச ஹத்தி²ஸுத்தஞ்ச உக்³க³ண்ஹனத்தா²யா’’தி. ‘‘ஸாது⁴, தாத, உக்³க³ண்ஹா’’தி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ஆசரிய, மய்ஹங் கம்மங் அச்சாயிக’’ந்தி ஸப்³ப³ங் பவத்திங் ஆரோசெத்வா ‘‘அஹங் ஏகதி³வஸேனேவ வீஸயோஜனஸதங் ஆக³தோ, அஜ்ஜேவேகரத்திங் மய்ஹமேவ ஓகாஸங் கரோத², இதோ ததியதி³வஸே ஹத்தி²மங்க³லங் ப⁴விஸ்ஸதி, அஹங் ஏகேனேவ உத்³தே³ஸமக்³கே³ன ஸப்³ப³ங் உக்³க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி வத்வா ஆசரியங் ஓகாஸங் காரெத்வா ஆசரியஸ்ஸ பு⁴த்தகாலே ஸயங் பு⁴ஞ்ஜித்வா ஆசரியஸ்ஸ பாதே³ தோ⁴வித்வா ஸஹஸ்ஸத்த²விகங் புரதோ ட²பெத்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னோ பரியத்திங் பட்ட²பெத்வா அருணே உக்³க³ச்ச²ந்தே தயோ வேதே³ ச ஹத்தி²ஸுத்தஞ்ச நிட்ட²பெத்வா ‘‘அஞ்ஞோபி அத்தி², ஆசரியா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘நத்தி² தாத, ஸப்³ப³ங் நிட்டி²த’’ந்தி வுத்தே ‘‘ஆசரிய, இமஸ்மிங் க³ந்தே² எத்தகங் பத³பச்சாப⁴ட்ட²ங், எத்தகங் ஸஜ்ஜா²யஸம்மோஹட்டா²னங், இதோ பட்டா²ய தும்ஹே அந்தேவாஸிகே ஏவங் வாசெய்யாதா²’’தி ஆசரியஸ்ஸ ஸிப்பங் ஸோதெ⁴த்வா பாதோவ பு⁴ஞ்ஜித்வா ஆசரியங் வந்தி³த்வா ஏகதி³வஸேனேவ பா³ராணஸிங் பச்சாக³ந்த்வா மாதரங் வந்தி³த்வா ‘‘உக்³க³ஹிதங் தே, தாத, ஸிப்ப’’ந்தி வுத்தே ‘‘ஆம, அம்மா’’தி வத்வா மாதரங் பரிதோஸேஸி.
Atha naṃ ācariyo ‘‘kuto āgatosi, tātā’’ti pucchi. ‘‘Bārāṇasito, ācariyā’’ti. ‘‘Kenatthenā’’ti? ‘‘Tumhākaṃ santike tayo vede ca hatthisuttañca uggaṇhanatthāyā’’ti. ‘‘Sādhu, tāta, uggaṇhā’’ti. Bodhisatto ‘‘ācariya, mayhaṃ kammaṃ accāyika’’nti sabbaṃ pavattiṃ ārocetvā ‘‘ahaṃ ekadivaseneva vīsayojanasataṃ āgato, ajjevekarattiṃ mayhameva okāsaṃ karotha, ito tatiyadivase hatthimaṅgalaṃ bhavissati, ahaṃ ekeneva uddesamaggena sabbaṃ uggaṇhissāmī’’ti vatvā ācariyaṃ okāsaṃ kāretvā ācariyassa bhuttakāle sayaṃ bhuñjitvā ācariyassa pāde dhovitvā sahassatthavikaṃ purato ṭhapetvā vanditvā ekamantaṃ nisinno pariyattiṃ paṭṭhapetvā aruṇe uggacchante tayo vede ca hatthisuttañca niṭṭhapetvā ‘‘aññopi atthi, ācariyā’’ti pucchitvā ‘‘natthi tāta, sabbaṃ niṭṭhita’’nti vutte ‘‘ācariya, imasmiṃ ganthe ettakaṃ padapaccābhaṭṭhaṃ, ettakaṃ sajjhāyasammohaṭṭhānaṃ, ito paṭṭhāya tumhe antevāsike evaṃ vāceyyāthā’’ti ācariyassa sippaṃ sodhetvā pātova bhuñjitvā ācariyaṃ vanditvā ekadivaseneva bārāṇasiṃ paccāgantvā mātaraṃ vanditvā ‘‘uggahitaṃ te, tāta, sippa’’nti vutte ‘‘āma, ammā’’ti vatvā mātaraṃ paritosesi.
புனதி³வஸே ஹத்தி²மங்க³லச²ணோ படியாதி³யித்த². ஸதமத்தே ஹத்தி²ஸொண்டா³லங்காரே ச ஸுவண்ணத்³த⁴ஜே ஹேமஜாலஸஞ்ச²ன்னே கத்வா ட²பேஸுங், ராஜங்க³ணங் அலங்கரிங்ஸு. ப்³ராஹ்மணா ‘‘மயங் ஹத்தி²மங்க³லங் கரிஸ்ஸாம, மயங் கரிஸ்ஸாமா’’தி மண்டி³தபஸாதி⁴தா அட்ட²ங்ஸு. ஸுஸீமோபி ராஜா ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தோ உபகரணப⁴ண்ட³ங் கா³ஹாபெத்வா மங்க³லட்டா²னங் அக³மாஸி. போ³தி⁴ஸத்தோபி குமாரபரிஹாரேன அலங்கதோ அத்தனோ பரிஸாய புரக்க²தபரிவாரிதோ ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘ஸச்சங் கிர, மஹாராஜ, தும்ஹே அம்ஹாகங் வங்ஸஞ்ச அத்தனோ வங்ஸஞ்ச நாஸெத்வா ‘அஞ்ஞேஹி ப்³ராஹ்மணேஹி ஹத்தி²மங்க³லங் காரெத்வா ஹத்தா²லங்காரஞ்ச உபகரணானி ச தேஸங் த³ஸ்ஸாமா’தி அவசுத்தா²’’தி வத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –
Punadivase hatthimaṅgalachaṇo paṭiyādiyittha. Satamatte hatthisoṇḍālaṅkāre ca suvaṇṇaddhaje hemajālasañchanne katvā ṭhapesuṃ, rājaṅgaṇaṃ alaṅkariṃsu. Brāhmaṇā ‘‘mayaṃ hatthimaṅgalaṃ karissāma, mayaṃ karissāmā’’ti maṇḍitapasādhitā aṭṭhaṃsu. Susīmopi rājā sabbālaṅkārapaṭimaṇḍito upakaraṇabhaṇḍaṃ gāhāpetvā maṅgalaṭṭhānaṃ agamāsi. Bodhisattopi kumāraparihārena alaṅkato attano parisāya purakkhataparivārito rañño santikaṃ gantvā ‘‘saccaṃ kira, mahārāja, tumhe amhākaṃ vaṃsañca attano vaṃsañca nāsetvā ‘aññehi brāhmaṇehi hatthimaṅgalaṃ kāretvā hatthālaṅkārañca upakaraṇāni ca tesaṃ dassāmā’ti avacutthā’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –
25.
25.
‘‘காளா மிகா³ ஸேதத³ந்தா தவீமே, பரோஸதங் ஹேமஜாலாபி⁴ச²ன்னா;
‘‘Kāḷā migā setadantā tavīme, parosataṃ hemajālābhichannā;
தே தே த³தா³மீதி ஸுஸீம ப்³ரூஸி, அனுஸ்ஸரங் பெத்திபிதாமஹான’’ந்தி.
Te te dadāmīti susīma brūsi, anussaraṃ pettipitāmahāna’’nti.
தத்த² தே தே த³தா³மீதி ஸுஸீம ப்³ரூஸீதி தே ஏதே தவ ஸந்தகே ‘‘காளா மிகா³ ஸேதத³ந்தா’’தி ஏவங் க³தே பரோஸதங் ஸப்³பா³லங்காரபடிமண்டி³தே ஹத்தீ² அஞ்ஞேஸங் ப்³ராஹ்மணானங் த³தா³மீதி ஸச்சங் கிர, போ⁴ ஸுஸீம, ஏவங் ப்³ரூஸீதி அத்தோ². அனுஸ்ஸரங் பெத்திபிதாமஹானந்தி அம்ஹாகஞ்ச அத்தனோ ச வங்ஸே பிதுபிதாமஹானங் ஆசிண்ணங் ஸரந்தோயேவ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – மஹாராஜ, யாவ ஸத்தமகுலபரிவட்டா தும்ஹாகங் பெத்திபிதாமஹானங் அம்ஹாகங் பெத்திபிதாமஹா ச ஹத்தி²மங்க³லங் கரொந்தி, ஸோ த்வங் ஏவங் அனுஸ்ஸரந்தோபி அம்ஹாகஞ்ச அத்தனோ ச வங்ஸங் நாஸெத்வா ஸச்சங் கிர ஏவங் ப்³ரூஸீதி.
Tattha te te dadāmīti susīma brūsīti te ete tava santake ‘‘kāḷā migā setadantā’’ti evaṃ gate parosataṃ sabbālaṅkārapaṭimaṇḍite hatthī aññesaṃ brāhmaṇānaṃ dadāmīti saccaṃ kira, bho susīma, evaṃ brūsīti attho. Anussaraṃ pettipitāmahānanti amhākañca attano ca vaṃse pitupitāmahānaṃ āciṇṇaṃ sarantoyeva. Idaṃ vuttaṃ hoti – mahārāja, yāva sattamakulaparivaṭṭā tumhākaṃ pettipitāmahānaṃ amhākaṃ pettipitāmahā ca hatthimaṅgalaṃ karonti, so tvaṃ evaṃ anussarantopi amhākañca attano ca vaṃsaṃ nāsetvā saccaṃ kira evaṃ brūsīti.
ஸுஸீமோ ராஜா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –
Susīmo rājā bodhisattassa vacanaṃ sutvā dutiyaṃ gāthamāha –
26.
26.
‘‘காளா மிகா³ ஸேதத³ந்தா மமீமே, பரோஸதங் ஹேமஜாலாபி⁴ச²ன்னா;
‘‘Kāḷā migā setadantā mamīme, parosataṃ hemajālābhichannā;
தே தே த³தா³மீதி வதா³மி மாணவ, அனுஸ்ஸரங் பெத்திபிதாமஹான’’ந்தி.
Te te dadāmīti vadāmi māṇava, anussaraṃ pettipitāmahāna’’nti.
தத்த² தே தே த³தா³மீதி தே ஏதே ஹத்தீ² அஞ்ஞேஸங் ப்³ராஹ்மணானங் த³தா³மீதி ஸச்சமேவ மாணவ வதா³மி, நேவ ஹத்தீ² ப்³ராஹ்மணானங் த³தா³மீதி அத்தோ². அனுஸ்ஸரந்தி பெத்திபிதாமஹானங் கிரியங் அனுஸ்ஸராமியேவ, நோ நானுஸ்ஸராமி, அம்ஹாகங் பெத்திபிதாமஹானங் ஹத்தி²மங்க³லங் தும்ஹாகங் பெத்திபிதாமஹா கரொந்தீதி பன அனுஸ்ஸரந்தோபி ஏவங் வதா³மியேவாதி அதி⁴ப்பாயேனேவமாஹ.
Tattha te te dadāmīti te ete hatthī aññesaṃ brāhmaṇānaṃ dadāmīti saccameva māṇava vadāmi, neva hatthī brāhmaṇānaṃ dadāmīti attho. Anussaranti pettipitāmahānaṃ kiriyaṃ anussarāmiyeva, no nānussarāmi, amhākaṃ pettipitāmahānaṃ hatthimaṅgalaṃ tumhākaṃ pettipitāmahā karontīti pana anussarantopi evaṃ vadāmiyevāti adhippāyenevamāha.
அத² நங் போ³தி⁴ஸத்தோ ஏதத³வோச – ‘‘மஹாராஜ, அம்ஹாகஞ்ச அத்தனோ ச வங்ஸங் அனுஸ்ஸரந்தோயேவ கஸ்மா மங் ட²பெத்வா அஞ்ஞேஹி ஹத்தி²மங்க³லங் காராபேதா²’’தி. ‘‘த்வங் கிர, தாத, தயோ வேதே³ ஹத்தி²ஸுத்தஞ்ச ந ஜானாஸீ’’தி மய்ஹங் ஆரோசேஸுங், தேனாஹங் அஞ்ஞேஹி ப்³ராஹ்மணேஹி காராபேமீதி. ‘‘தேன ஹி, மஹாராஜ, எத்தகேஸு ப்³ராஹ்மணேஸு ஏகப்³ராஹ்மணோபி தீஸு வேதே³ஸு வா ஹத்தி²ஸுத்தேஸு வா ஏகதே³ஸம்பி யதி³ மயா ஸத்³தி⁴ங் கதே²துங் ஸமத்தோ அத்தி², உட்ட²ஹது, தயோபி வேதே³ ஹத்தி²ஸுத்தஞ்ச ஸத்³தி⁴ங் ஹத்தி²மங்க³லகரணேன மங் ட²பெத்வா அஞ்ஞோ ஸகலஜம்பு³தீ³பேபி ஜானந்தோ நாம நத்தீ²’’தி ஸீஹனாத³ங் நதி³. ஏகப்³ராஹ்மணோபி தஸ்ஸ படிஸத்து ஹுத்வா உட்டா²துங் நாஸக்கி². போ³தி⁴ஸத்தோ அத்தனோ குலவங்ஸங் பதிட்டா²பெத்வா மங்க³லங் கத்வா ப³ஹுங் த⁴னங் ஆதா³ய அத்தனோ நிவேஸனங் அக³மாஸி.
Atha naṃ bodhisatto etadavoca – ‘‘mahārāja, amhākañca attano ca vaṃsaṃ anussarantoyeva kasmā maṃ ṭhapetvā aññehi hatthimaṅgalaṃ kārāpethā’’ti. ‘‘Tvaṃ kira, tāta, tayo vede hatthisuttañca na jānāsī’’ti mayhaṃ ārocesuṃ, tenāhaṃ aññehi brāhmaṇehi kārāpemīti. ‘‘Tena hi, mahārāja, ettakesu brāhmaṇesu ekabrāhmaṇopi tīsu vedesu vā hatthisuttesu vā ekadesampi yadi mayā saddhiṃ kathetuṃ samatto atthi, uṭṭhahatu, tayopi vede hatthisuttañca saddhiṃ hatthimaṅgalakaraṇena maṃ ṭhapetvā añño sakalajambudīpepi jānanto nāma natthī’’ti sīhanādaṃ nadi. Ekabrāhmaṇopi tassa paṭisattu hutvā uṭṭhātuṃ nāsakkhi. Bodhisatto attano kulavaṃsaṃ patiṭṭhāpetvā maṅgalaṃ katvā bahuṃ dhanaṃ ādāya attano nivesanaṃ agamāsi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே கேசி ஸோதாபன்னா அஹேஸுங், கேசி ஸகதா³கா³மினோ, கேசி அனாகா³மினோ, கேசி அரஹத்தங் பாபுணிங்ஸு. ‘‘ததா³ மாதா மஹாமாயா அஹோஸி, பிதா ஸுத்³தோ⁴த³னமஹாராஜா, ஸுஸீமோ ராஜா ஆனந்தோ³, தி³ஸாபாமொக்கோ² ஆசரியோ ஸாரிபுத்தோ, மாணவோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne keci sotāpannā ahesuṃ, keci sakadāgāmino, keci anāgāmino, keci arahattaṃ pāpuṇiṃsu. ‘‘Tadā mātā mahāmāyā ahosi, pitā suddhodanamahārājā, susīmo rājā ānando, disāpāmokkho ācariyo sāriputto, māṇavo pana ahameva ahosi’’nti.
ஸுஸீமஜாதகவண்ணனா ததியா.
Susīmajātakavaṇṇanā tatiyā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 163. ஸுஸீமஜாதகங் • 163. Susīmajātakaṃ