Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[411] 6. ஸுஸீமஜாதகவண்ணனா
[411] 6. Susīmajātakavaṇṇanā
காளானி கேஸானி புரே அஹேஸுந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ மஹாபி⁴னிக்க²மனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஸ்மிஞ்ஹி ஸமயே பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் நிஸீதி³த்வா த³ஸப³லஸ்ஸ நிக்க²மனங் வண்ணயிங்ஸு. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘அனச்ச²ரியங், பி⁴க்க²வே, மயா தா³னி அனேகானி கப்பகோடிஸதஸஹஸ்ஸானி பூரிதபாரமினா மஹாபி⁴னிக்க²மனங், புப்³பே³பாஹங் தியோஜனஸதிகே காஸிரட்டே² ரஜ்ஜங் ச²ட்³டெ³த்வா நிக்க²ந்தோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Kāḷāni kesāni pure ahesunti idaṃ satthā jetavane viharanto mahābhinikkhamanaṃ ārabbha kathesi. Tasmiñhi samaye bhikkhū dhammasabhāyaṃ nisīditvā dasabalassa nikkhamanaṃ vaṇṇayiṃsu. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘anacchariyaṃ, bhikkhave, mayā dāni anekāni kappakoṭisatasahassāni pūritapāraminā mahābhinikkhamanaṃ, pubbepāhaṃ tiyojanasatike kāsiraṭṭhe rajjaṃ chaḍḍetvā nikkhantoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ புரோஹிதஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தி, தஸ்ஸ ஜாததி³வஸேயேவ பா³ராணஸிரஞ்ஞோபி புத்தோ ஜாயி. தேஸங் நாமக்³க³ஹணதி³வஸே மஹாஸத்தஸ்ஸ ஸுஸீமகுமாரோதி நாமங் அகங்ஸு, ராஜபுத்தஸ்ஸ ப்³ரஹ்மத³த்தகுமாரோதி. பா³ராணஸிராஜா ‘‘புத்தேன மே ஸத்³தி⁴ங் ஏகதி³வஸே ஜாதோ’’தி போ³தி⁴ஸத்தங் ஆணாபெத்வா தா⁴தியோ த³த்வா தேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ வட்³டே⁴ஸி. தே உபோ⁴பி வயப்பத்தா அபி⁴ரூபா தே³வகுமாரவண்ணினோ ஹுத்வா தக்கஸிலாயங் ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா பச்சாக³மிங்ஸு. ராஜபுத்தோ உபராஜா ஹுத்வா போ³தி⁴ஸத்தேன ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ கா²த³ந்தோ பிவந்தோ நிஸீத³ந்தோ ஸயந்தோ பிது அச்சயேன ரஜ்ஜங் பத்வா மஹாஸத்தஸ்ஸ மஹந்தங் யஸங் த³த்வா புரோஹிதட்டா²னே தங் ட²பெத்வா ஏகதி³வஸங் நக³ரங் ஸஜ்ஜாபெத்வா ஸக்கோ தே³வராஜா விய அலங்கதோ அலங்கதஏராவணபடிபா⁴க³ஸ்ஸ மத்தவரவாரணஸ்ஸ க²ந்தே⁴ நிஸீதி³த்வா போ³தி⁴ஸத்தங் பச்சா²ஸனே ஹத்தி²பிட்டே² நிஸீதா³பெத்வா நக³ரங் பத³க்கி²ணங் அகாஸி. மாதாபிஸ்ஸ ‘‘புத்தங் ஓலோகெஸ்ஸாமீ’’தி ஸீஹபஞ்ஜரே ட²த்வா தஸ்ஸ நக³ரங் பத³க்கி²ணங் கத்வா ஆக³ச்ச²ந்தஸ்ஸ பச்ச²தோ நிஸின்னங் புரோஹிதங் தி³ஸ்வா படிப³த்³த⁴சித்தா ஹுத்வா ஸயனக³ப்³ப⁴ங் பவிஸித்வா ‘‘இமங் அலப⁴ந்தீ எத்தே²வ மரிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹாரங் பச்சி²ந்தி³த்வா நிபஜ்ஜி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa purohitassa aggamahesiyā kucchimhi nibbatti, tassa jātadivaseyeva bārāṇasiraññopi putto jāyi. Tesaṃ nāmaggahaṇadivase mahāsattassa susīmakumāroti nāmaṃ akaṃsu, rājaputtassa brahmadattakumāroti. Bārāṇasirājā ‘‘puttena me saddhiṃ ekadivase jāto’’ti bodhisattaṃ āṇāpetvā dhātiyo datvā tena saddhiṃ ekato vaḍḍhesi. Te ubhopi vayappattā abhirūpā devakumāravaṇṇino hutvā takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā paccāgamiṃsu. Rājaputto uparājā hutvā bodhisattena saddhiṃ ekato khādanto pivanto nisīdanto sayanto pitu accayena rajjaṃ patvā mahāsattassa mahantaṃ yasaṃ datvā purohitaṭṭhāne taṃ ṭhapetvā ekadivasaṃ nagaraṃ sajjāpetvā sakko devarājā viya alaṅkato alaṅkataerāvaṇapaṭibhāgassa mattavaravāraṇassa khandhe nisīditvā bodhisattaṃ pacchāsane hatthipiṭṭhe nisīdāpetvā nagaraṃ padakkhiṇaṃ akāsi. Mātāpissa ‘‘puttaṃ olokessāmī’’ti sīhapañjare ṭhatvā tassa nagaraṃ padakkhiṇaṃ katvā āgacchantassa pacchato nisinnaṃ purohitaṃ disvā paṭibaddhacittā hutvā sayanagabbhaṃ pavisitvā ‘‘imaṃ alabhantī ettheva marissāmī’’ti āhāraṃ pacchinditvā nipajji.
ராஜா மாதரங் அபஸ்ஸந்தோ ‘‘குஹிங் மே மாதா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘கி³லானா’’தி ஸுத்வா தஸ்ஸா ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா ‘‘கிங் அம்ம, அபா²ஸுக’’ந்தி புச்சி². ஸா லஜ்ஜாய ந கதே²ஸி. ஸோ க³ந்த்வா ராஜபல்லங்கே நிஸீதி³த்வா அத்தனோ அக்³க³மஹேஸிங் பக்கோஸித்வா ‘‘க³ச்ச² அம்மாய அபா²ஸுகங் ஜானாஹீ’’தி பேஸேஸி. ஸா க³ந்த்வா பிட்டி²ங் பரிமஜ்ஜந்தீ புச்சி², இத்தி²யோ நாம இத்தீ²னங் ரஹஸ்ஸங் ந நிகு³ஹந்தி, ஸா தஸ்ஸா தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. இதராபி தங் ஸுத்வா க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா ‘‘ஹோது, க³ச்ச² நங் ஸமஸ்ஸாஸேஹி, புரோஹிதங் ராஜானங் கத்வா தஸ்ஸ தங் அக்³க³மஹேஸிங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ஸா ஆக³ந்த்வா தங் ஸமஸ்ஸாஸேஸி. ராஜாபி புரோஹிதங் பக்கோஸாபெத்வா ஏதமத்த²ங் ஆரோசெத்வா ‘‘ஸம்ம, மாது மே ஜீவிதங் தே³ஹி, த்வங் ராஜா ப⁴விஸ்ஸஸி, ஸா அக்³க³மஹேஸீ, அஹங் உபராஜா’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘ந ஸக்கா ஏவங் காது’’ந்தி படிக்கி²பித்வா தேன புனப்புனங் யாசியமானோ ஸம்படிச்சி². ராஜா புரோஹிதங் ராஜானங், மாதரங் அக்³க³மஹேஸிங் காரெத்வா ஸயங் உபராஜா அஹோஸி.
Rājā mātaraṃ apassanto ‘‘kuhiṃ me mātā’’ti pucchitvā ‘‘gilānā’’ti sutvā tassā santikaṃ gantvā vanditvā ‘‘kiṃ amma, aphāsuka’’nti pucchi. Sā lajjāya na kathesi. So gantvā rājapallaṅke nisīditvā attano aggamahesiṃ pakkositvā ‘‘gaccha ammāya aphāsukaṃ jānāhī’’ti pesesi. Sā gantvā piṭṭhiṃ parimajjantī pucchi, itthiyo nāma itthīnaṃ rahassaṃ na niguhanti, sā tassā tamatthaṃ ārocesi. Itarāpi taṃ sutvā gantvā rañño ārocesi. Rājā ‘‘hotu, gaccha naṃ samassāsehi, purohitaṃ rājānaṃ katvā tassa taṃ aggamahesiṃ karissāmī’’ti āha. Sā āgantvā taṃ samassāsesi. Rājāpi purohitaṃ pakkosāpetvā etamatthaṃ ārocetvā ‘‘samma, mātu me jīvitaṃ dehi, tvaṃ rājā bhavissasi, sā aggamahesī, ahaṃ uparājā’’ti āha. So ‘‘na sakkā evaṃ kātu’’nti paṭikkhipitvā tena punappunaṃ yāciyamāno sampaṭicchi. Rājā purohitaṃ rājānaṃ, mātaraṃ aggamahesiṃ kāretvā sayaṃ uparājā ahosi.
தேஸங் ஸமக்³க³வாஸங் வஸந்தானங் அபரபா⁴கே³ போ³தி⁴ஸத்தோ அகா³ரமஜ்ஜே² உக்கண்டி²தோ காமே பஹாய பப்³ப³ஜ்ஜாய நின்னசித்தோ கிலேஸரதிங் அனல்லீயந்தோ ஏககோவ திட்ட²தி, ஏககோவ நிஸீத³தி, ஏககோவ ஸயதி, ப³ந்த⁴னாகா³ரே ப³த்³தோ⁴ விய பஞ்ஜரே பக்கி²த்தகுக்குடோ விய ச அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸீ ‘‘அயங் ராஜா மயா ஸத்³தி⁴ங் நாபி⁴ரமதி, ஏககோவ திட்ட²தி நிஸீத³தி ஸெய்யங் கப்பேதி, அயங் கோ² பன த³ஹரோ தருணோ, அஹங் மஹல்லிகா, ஸீஸே மே பலிதானி பஞ்ஞாயந்தி, யங்னூனாஹங் ‘ஸீஸே தே தே³வ, ஏகங் பலிதங் பஞ்ஞாயதீ’தி முஸாவாத³ங் கத்வா ஏகேனுபாயேன ராஜானங் பத்தியாபெத்வா மயா ஸத்³தி⁴ங் அபி⁴ரமாபெய்ய’’ந்தி சிந்தெத்வா ஏகதி³வஸங் ரஞ்ஞோ ஸீஸே ஊகா விசினந்தீ விய ஹுத்வா ‘‘தே³வ, மஹல்லகோஸி ஜாதோ, ஸீஸே தே ஏகங் பலிதங் பஞ்ஞாயதீ’’தி ஆஹ. ‘‘தேன ஹி ப⁴த்³தே³, ஏதங் பலிதங் லுஞ்ஜித்வா மய்ஹங் ஹத்தே² ட²பேஹீ’’தி. ஸா தஸ்ஸ ஸீஸதோ ஏகங் கேஸங் லுஞ்ஜித்வா அத்தனோ ஸீஸே பலிதங் க³ஹெத்வா ‘‘இத³ங் தே, தே³வ, பலித’’ந்தி தஸ்ஸ ஹத்தே² ட²பேஸி. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ தங் தி³ஸ்வாவ பீ⁴ததஸிதஸ்ஸ கஞ்சனபட்டஸதி³ஸா நலாடா ஸேதா³ முச்சிங்ஸு.
Tesaṃ samaggavāsaṃ vasantānaṃ aparabhāge bodhisatto agāramajjhe ukkaṇṭhito kāme pahāya pabbajjāya ninnacitto kilesaratiṃ anallīyanto ekakova tiṭṭhati, ekakova nisīdati, ekakova sayati, bandhanāgāre baddho viya pañjare pakkhittakukkuṭo viya ca ahosi. Athassa aggamahesī ‘‘ayaṃ rājā mayā saddhiṃ nābhiramati, ekakova tiṭṭhati nisīdati seyyaṃ kappeti, ayaṃ kho pana daharo taruṇo, ahaṃ mahallikā, sīse me palitāni paññāyanti, yaṃnūnāhaṃ ‘sīse te deva, ekaṃ palitaṃ paññāyatī’ti musāvādaṃ katvā ekenupāyena rājānaṃ pattiyāpetvā mayā saddhiṃ abhiramāpeyya’’nti cintetvā ekadivasaṃ rañño sīse ūkā vicinantī viya hutvā ‘‘deva, mahallakosi jāto, sīse te ekaṃ palitaṃ paññāyatī’’ti āha. ‘‘Tena hi bhadde, etaṃ palitaṃ luñjitvā mayhaṃ hatthe ṭhapehī’’ti. Sā tassa sīsato ekaṃ kesaṃ luñjitvā attano sīse palitaṃ gahetvā ‘‘idaṃ te, deva, palita’’nti tassa hatthe ṭhapesi. Bodhisattassa taṃ disvāva bhītatasitassa kañcanapaṭṭasadisā nalāṭā sedā mucciṃsu.
ஸோ அத்தானங் ஓவத³ந்தோ ‘‘ஸுஸீம, த்வங் த³ஹரோ ஹுத்வா மஹல்லகோ ஜாதோ, எத்தகங் காலங் கூ³த²கலலே நிமுக்³கோ³ கா³மஸூகரோ விய காமகலலே நிமுஜ்ஜித்வா தங் கலலங் ஜஹிதுங் ந ஸக்கோஸி, நனு காமே பஹாய ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா பப்³ப³ஜித்வா ப்³ரஹ்மசரியவாஸஸ்ஸ தே காலோ’’தி சிந்தெத்வா பட²மங் கா³த²மாஹ –
So attānaṃ ovadanto ‘‘susīma, tvaṃ daharo hutvā mahallako jāto, ettakaṃ kālaṃ gūthakalale nimuggo gāmasūkaro viya kāmakalale nimujjitvā taṃ kalalaṃ jahituṃ na sakkosi, nanu kāme pahāya himavantaṃ pavisitvā pabbajitvā brahmacariyavāsassa te kālo’’ti cintetvā paṭhamaṃ gāthamāha –
114.
114.
‘‘காளானி கேஸானி புரே அஹேஸுங், ஜாதானி ஸீஸம்ஹி யதா²பதே³ஸே;
‘‘Kāḷāni kesāni pure ahesuṃ, jātāni sīsamhi yathāpadese;
தானஜ்ஜ ஸேதானி ஸுஸீம தி³ஸ்வா, த⁴ம்மங் சர ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ காலோ’’தி.
Tānajja setāni susīma disvā, dhammaṃ cara brahmacariyassa kālo’’ti.
தத்த² யதா²பதே³ஸேதி தவ ஸீஸே தஸ்மிங் தஸ்மிங் கேஸானங் அனுரூபே பதே³ஸே இதோ புப்³பே³ காளானி ப⁴மரபத்தவண்ணானி கேஸானி ஜாதானி அஹேஸுந்தி வத³தி. த⁴ம்மங் சராதி த³ஸகுஸலகம்மபத²த⁴ம்மங் சராதி அத்தானமேவ ஆணாபேதி. ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸாதி மேது²னவிரதியா தே காலோதி அத்தோ².
Tattha yathāpadeseti tava sīse tasmiṃ tasmiṃ kesānaṃ anurūpe padese ito pubbe kāḷāni bhamarapattavaṇṇāni kesāni jātāni ahesunti vadati. Dhammaṃ carāti dasakusalakammapathadhammaṃ carāti attānameva āṇāpeti. Brahmacariyassāti methunaviratiyā te kāloti attho.
ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தேன ப்³ரஹ்மசரியவாஸஸ்ஸ கு³ணே வண்ணிதே இதரா ‘‘அஹங் ‘இமஸ்ஸ லக்³க³னங் கரிஸ்ஸாமீ’தி விஸ்ஸஜ்ஜனமேவ கரி’’ந்தி பீ⁴ததஸிதா ‘‘இதா³னிஸ்ஸ அபப்³ப³ஜ்ஜனத்தா²ய ஸரீரவண்ணங் வண்ணயிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Evaṃ bodhisattena brahmacariyavāsassa guṇe vaṇṇite itarā ‘‘ahaṃ ‘imassa lagganaṃ karissāmī’ti vissajjanameva kari’’nti bhītatasitā ‘‘idānissa apabbajjanatthāya sarīravaṇṇaṃ vaṇṇayissāmī’’ti cintetvā dve gāthā abhāsi –
115.
115.
‘‘மமேவ தே³வ பலிதங் ந துய்ஹங், மமேவ ஸீஸங் மம உத்தமங்க³ங்;
‘‘Mameva deva palitaṃ na tuyhaṃ, mameva sīsaṃ mama uttamaṅgaṃ;
‘அத்த²ங் கரிஸ்ஸ’ந்தி முஸா அபா⁴ணிங், ஏகாபராத⁴ங் க²ம ராஜஸெட்ட².
‘Atthaṃ karissa’nti musā abhāṇiṃ, ekāparādhaṃ khama rājaseṭṭha.
116.
116.
‘‘த³ஹரோ துவங் த³ஸ்ஸனியோஸி ராஜ, பட²முக்³க³தோ ஹோதி யதா² களீரோ;
‘‘Daharo tuvaṃ dassaniyosi rāja, paṭhamuggato hoti yathā kaḷīro;
ரஜ்ஜஞ்ச காரேஹி மமஞ்ச பஸ்ஸ, மா காலிகங் அனுதா⁴வீ ஜனிந்தா³’’தி.
Rajjañca kārehi mamañca passa, mā kālikaṃ anudhāvī janindā’’ti.
தத்த² மமேவ ஸீஸந்தி மமேவ ஸீஸே ஸஞ்ஜாதங் பலிதந்தி தீ³பேதி. இதரங் தஸ்ஸேவ வேவசனங். அத்த²ந்தி அத்தனோ வுட்³டி⁴ங் கரிஸ்ஸாமீதி முஸா கதே²ஸிங். ஏகாபராத⁴ந்தி. இமங் மய்ஹங் ஏகங் அபராத⁴ங். பட²முக்³க³தோதி பட²மவயேன உக்³க³தோ. ஹோஹீதி ஹோஸி, பட²மவயே பதிட்டி²தோஸீதி அத்தோ². ‘‘ஹோஸீ’’தியேவ வா பாடோ². யதா² களீரோதி யதா² ஸினித்³த⁴ச²விதருணகளீரோ மந்த³வாதேரிதோ அதிவிய ஸோப⁴தி, ஏவரூபோஸி த்வந்தி த³ஸ்ஸேதி. ‘‘பட²முக்³க³தோ ஹோதீ’’திபி பாடோ², தஸ்ஸத்தோ² – யதா² பட²முக்³க³தோ தருணகளீரோ த³ஸ்ஸனீயோ ஹோதி, ஏவங் த்வம்பி த³ஸ்ஸனீயோதி. மமஞ்ச பஸ்ஸாதி மமஞ்ச ஓலோகேஹி, மா மங் அனாத²ங் வித⁴வங் கரோஹீதி அத்தோ². காலிகந்தி ப்³ரஹ்மசரியசரணங் நாம து³தியே வா ததியே வா அத்தபா⁴வே விபாகதா³னதோ காலிகங் நாம, ரஜ்ஜங் பன இமஸ்மிங்யேவ அத்தபா⁴வே காமகு³ணஸுகு²ப்பாத³னதோ அகாலிகங், ஸோ த்வங் இமங் அகாலிகங் பஹாய மா காலிகங் அனுதா⁴வீதி வத³தி.
Tattha mameva sīsanti mameva sīse sañjātaṃ palitanti dīpeti. Itaraṃ tasseva vevacanaṃ. Atthanti attano vuḍḍhiṃ karissāmīti musā kathesiṃ. Ekāparādhanti. Imaṃ mayhaṃ ekaṃ aparādhaṃ. Paṭhamuggatoti paṭhamavayena uggato. Hohīti hosi, paṭhamavaye patiṭṭhitosīti attho. ‘‘Hosī’’tiyeva vā pāṭho. Yathā kaḷīroti yathā siniddhachavitaruṇakaḷīro mandavāterito ativiya sobhati, evarūposi tvanti dasseti. ‘‘Paṭhamuggato hotī’’tipi pāṭho, tassattho – yathā paṭhamuggato taruṇakaḷīro dassanīyo hoti, evaṃ tvampi dassanīyoti. Mamañca passāti mamañca olokehi, mā maṃ anāthaṃ vidhavaṃ karohīti attho. Kālikanti brahmacariyacaraṇaṃ nāma dutiye vā tatiye vā attabhāve vipākadānato kālikaṃ nāma, rajjaṃ pana imasmiṃyeva attabhāve kāmaguṇasukhuppādanato akālikaṃ, so tvaṃ imaṃ akālikaṃ pahāya mā kālikaṃ anudhāvīti vadati.
போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸா வசனங் ஸுத்வா ‘‘ப⁴த்³தே³, த்வங் ப⁴விதப்³ப³மேவேதங் கத²ங் கதே²ஸி, பரிணமந்தே ஹி மம வயே இமேஹி காளகேஸேஹி பரிவத்தெத்வா ஸாணவாகஸதி³ஸேஹி பண்ட³ரேஹி ப⁴விதப்³ப³ங். அஹஞ்ஹி நீலுப்பலாதி³குஸுமதா³மஸதி³ஸகுமாரானங் கஞ்சனரூபபடிபா⁴கா³னங் உத்தமயொப்³ப³னவிலாஸஸம்பத்தானங் க²த்தியகஞ்ஞாதீ³னங் வயே பரிணமந்தே ஜரங் பத்தானங் வேவண்ணியஞ்சேவ ஸரீரப⁴ங்க³ஞ்ச பஸ்ஸாமி. ஏவங் விபத்திபரியோஸானோவேஸ ப⁴த்³தே³, ஜீவலோகோ’’தி வத்வா உபரி பு³த்³த⁴லீளாய த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ கா³தா²த்³வயமாஹ –
Bodhisatto tassā vacanaṃ sutvā ‘‘bhadde, tvaṃ bhavitabbamevetaṃ kathaṃ kathesi, pariṇamante hi mama vaye imehi kāḷakesehi parivattetvā sāṇavākasadisehi paṇḍarehi bhavitabbaṃ. Ahañhi nīluppalādikusumadāmasadisakumārānaṃ kañcanarūpapaṭibhāgānaṃ uttamayobbanavilāsasampattānaṃ khattiyakaññādīnaṃ vaye pariṇamante jaraṃ pattānaṃ vevaṇṇiyañceva sarīrabhaṅgañca passāmi. Evaṃ vipattipariyosānovesa bhadde, jīvaloko’’ti vatvā upari buddhalīḷāya dhammaṃ desento gāthādvayamāha –
117.
117.
‘‘பஸ்ஸாமி வோஹங் த³ஹரிங் குமாரிங், ஸாமட்ட²பஸ்ஸங் ஸுதனுங் ஸுமஜ்ஜ²ங்;
‘‘Passāmi vohaṃ dahariṃ kumāriṃ, sāmaṭṭhapassaṃ sutanuṃ sumajjhaṃ;
காளப்பவாளாவ பவேல்லமானா, பலோப⁴யந்தீவ நரேஸு க³ச்ச²தி.
Kāḷappavāḷāva pavellamānā, palobhayantīva naresu gacchati.
118.
118.
‘‘தமேன பஸ்ஸாமிபரேன நாரிங், ஆஸீதிகங் நாவுதிகங்வ ஜச்சா;
‘‘Tamena passāmiparena nāriṃ, āsītikaṃ nāvutikaṃva jaccā;
த³ண்ட³ங் க³ஹெத்வான பவேத⁴மானங், கோ³பானஸீபொ⁴க்³க³ஸமங் சரந்தி’’ந்தி.
Daṇḍaṃ gahetvāna pavedhamānaṃ, gopānasībhoggasamaṃ caranti’’nti.
தத்த² வோதி நிபாதமத்தங். ஸாமட்ட²பஸ்ஸந்தி ஸம்மட்ட²பஸ்ஸங். அயமேவ வா பாடோ², ஸப்³ப³பஸ்ஸேஸு மட்ட²ச²விவண்ணந்தி அத்தோ². ஸுதனுந்தி ஸுந்த³ரஸரீரங். ஸுமஜ்ஜ²ந்தி ஸுஸண்டி²தமஜ்ஜ²ங். காளப்பவாளாவ பவேல்லமானாதி யதா² நாம தருணகாலே ஸுஸமுக்³க³தா காளவல்லீ பவாளா வா ஹுத்வா மந்த³வாதேரிதா இதோ சிதோ ச பவேல்லதி, ஏவங் பவேல்லமானா இத்தி²விலாஸங் த³ஸ்ஸயமானா குமாரிகா பலோப⁴யந்தீவ நரேஸு க³ச்ச²தி. ஸமீபத்தே² பு⁴ம்மவசனங், புரிஸானங் ஸந்திகே தே புரிஸே கிலேஸவஸேன பலோப⁴யந்தீ விய க³ச்ச²தி.
Tattha voti nipātamattaṃ. Sāmaṭṭhapassanti sammaṭṭhapassaṃ. Ayameva vā pāṭho, sabbapassesu maṭṭhachavivaṇṇanti attho. Sutanunti sundarasarīraṃ. Sumajjhanti susaṇṭhitamajjhaṃ. Kāḷappavāḷāva pavellamānāti yathā nāma taruṇakāle susamuggatā kāḷavallī pavāḷā vā hutvā mandavāteritā ito cito ca pavellati, evaṃ pavellamānā itthivilāsaṃ dassayamānā kumārikā palobhayantīva naresu gacchati. Samīpatthe bhummavacanaṃ, purisānaṃ santike te purise kilesavasena palobhayantī viya gacchati.
தமேன பஸ்ஸாமிபரேன நாரிந்தி தமேனங் நாரிங் அபரேன ஸமயேன ஜரங் பத்தங் அந்தரஹிதரூபஸோப⁴க்³க³ப்பத்தங் பஸ்ஸாமி. போ³தி⁴ஸத்தோ ஹி பட²மகா³தா²ய ரூபே அஸ்ஸாத³ங் கதெ²த்வா இதா³னி ஆதீ³னவங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஏவமாஹ. ஆஸீதிகங் நாவுதிகங்வ ஜச்சாதி அஸீதிஸங்வச்ச²ரங் வா நவுதிஸங்வச்ச²ரங் வா ஜாதியா. கோ³பானஸீபொ⁴க்³க³ஸமந்தி கோ³பானஸீஸமங் பொ⁴க்³க³ங், கோ³பானஸீஆகாரேன ப⁴க்³க³ஸரீரங் ஓனமித்வா நட்ட²காகணிகங் பரியேஸந்திங் விய சரமானந்தி அத்தோ². காமஞ்ச போ³தி⁴ஸத்தேன த³ஹரகாலே தி³ஸ்வா புன நாவுதிககாலே தி³ட்ட²புப்³பா³ நாம நத்தி², ஞாணேன தி³ட்ட²பா⁴வங் ஸந்தா⁴ய பனேதங் வுத்தங்.
Tamena passāmiparena nārinti tamenaṃ nāriṃ aparena samayena jaraṃ pattaṃ antarahitarūpasobhaggappattaṃ passāmi. Bodhisatto hi paṭhamagāthāya rūpe assādaṃ kathetvā idāni ādīnavaṃ dassento evamāha. Āsītikaṃ nāvutikaṃva jaccāti asītisaṃvaccharaṃ vā navutisaṃvaccharaṃ vā jātiyā. Gopānasībhoggasamanti gopānasīsamaṃ bhoggaṃ, gopānasīākārena bhaggasarīraṃ onamitvā naṭṭhakākaṇikaṃ pariyesantiṃ viya caramānanti attho. Kāmañca bodhisattena daharakāle disvā puna nāvutikakāle diṭṭhapubbā nāma natthi, ñāṇena diṭṭhabhāvaṃ sandhāya panetaṃ vuttaṃ.
இதி மஹாஸத்தோ இமாய கா³தா²ய ரூபஸ்ஸ ஆதீ³னவங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி அகா³ரமஜ்ஜே² அத்தனோ அனபி⁴ரதிங் பகாஸெந்தோ கா³தா²த்³வயமாஹ –
Iti mahāsatto imāya gāthāya rūpassa ādīnavaṃ dassetvā idāni agāramajjhe attano anabhiratiṃ pakāsento gāthādvayamāha –
119.
119.
‘‘ஸோஹங் தமேவானுவிசிந்தயந்தோ, ஏகோ ஸயாமி ஸயனஸ்ஸ மஜ்ஜே²;
‘‘Sohaṃ tamevānuvicintayanto, eko sayāmi sayanassa majjhe;
‘அஹம்பி ஏவங்’ இதி பெக்க²மானோ, ந க³ஹே ரமே ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ காலோ.
‘Ahampi evaṃ’ iti pekkhamāno, na gahe rame brahmacariyassa kālo.
120.
120.
‘‘ரஜ்ஜுவாலம்ப³னீ சேஸா, யா கே³ஹே வஸதோ ரதி;
‘‘Rajjuvālambanī cesā, yā gehe vasato rati;
ஏதம்பி செ²த்வான வஜந்தி தீ⁴ரா, அனபெக்கி²னோ காமஸுக²ங் பஹாயா’’தி.
Etampi chetvāna vajanti dhīrā, anapekkhino kāmasukhaṃ pahāyā’’ti.
தத்த² ஸோஹந்தி ஸோ அஹங். தமேவானுவிசிந்தயந்தோதி தமேவ ரூபானங் அஸ்ஸாத³ஞ்ச ஆதீ³னவஞ்ச சிந்தெந்தோ. ஏவங் இதி பெக்க²மானோதி ‘‘யதா² ஏஸா பரிணதா, அஹம்பி ஜரங் பத்தோ ப⁴க்³க³ஸரீரோ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி பெக்க²மானோ. ந க³ஹே ரமேதி கே³ஹே ந ரமாமி. ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ காலோதி ப⁴த்³தே³, ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ மே காலோ, தஸ்மா பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீதி தீ³பேதி.
Tattha sohanti so ahaṃ. Tamevānuvicintayantoti tameva rūpānaṃ assādañca ādīnavañca cintento. Evaṃ iti pekkhamānoti ‘‘yathā esā pariṇatā, ahampi jaraṃ patto bhaggasarīro bhavissāmī’’ti pekkhamāno. Na gahe rameti gehe na ramāmi. Brahmacariyassa kāloti bhadde, brahmacariyassa me kālo, tasmā pabbajissāmīti dīpeti.
ரஜ்ஜுவாலம்ப³னீ சேஸாதி ச-காரோ நிபாதமத்தோ, ஆலம்ப³னரஜ்ஜு விய ஏஸாதி அத்தோ². கதரா? யா கே³ஹே வஸதோ ரதி, யா கே³ஹே வஸந்தஸ்ஸ ரூபாதீ³ஸு ஆரம்மணேஸு காமரதீதி அத்தோ². இமினா காமானங் அப்பஸ்ஸாத³தங் த³ஸ்ஸேதி. அயங் எத்தா²தி⁴ப்பாயோ – யதா² கி³லானஸ்ஸ மனுஸ்ஸஸ்ஸ அத்தனோ ப³லேன பரிவத்திதுங் அஸக்கொந்தஸ்ஸ ‘‘இமங் ஆலம்பி³த்வா பரிவத்தெய்யாஸீ’’தி ஆலம்ப³னரஜ்ஜுங் ப³ந்தெ⁴ய்யுங், தஸ்ஸ தங் ஆலம்பி³த்வா பரிவத்தந்தஸ்ஸ அப்பமத்தகங் காயிகசேதஸிகஸுக²ங் ப⁴வெய்ய, ஏவங் கிலேஸாதுரானங் ஸத்தானங் விவேகஸுக²வஸேன பரிவத்திதுங் அஸக்கொந்தானங் அகா³ரமஜ்ஜே² ட²பிதானி காமரதிதா³யகானி ரூபாதீ³னி ஆரம்மணானி தேஸங் கிலேஸபரிளாஹகாலே மேது²னத⁴ம்மபடிஸேவனவஸேன தானி ஆரப்³ப⁴ பரிவத்தமானானங் காயிகசேதஸிகஸுக²ஸங்கா²தா காமரதி நாம தங் முஹுத்தங் உப்பஜ்ஜமானா அப்பமத்திகா ஹோதி, ஏவங் அப்பஸ்ஸாதா³ காமாதி. ஏதம்பி செ²த்வானாதி யஸ்மா பன ப³ஹுது³க்கா² காமா ப³ஹுபாயாஸா, ஆதீ³னவோ எத்த² பி⁴ய்யோ, தஸ்மா தங் ஆதீ³னவங் ஸம்பஸ்ஸமானா பண்டி³தா ஏதம்பி ரஜ்ஜுங் செ²த்வா கூ³த²கூபே நிமுக்³க³புரிஸோ தங் பஜஹந்தோ விய அனபெக்கி²னோ ஏதங் அப்பமத்தகங் ப³ஹுது³க்க²ங் காமஸுக²ங் பஹாய வஜந்தி, நிக்க²மித்வா மனோரமங் பப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜந்தீதி.
Rajjuvālambanī cesāti ca-kāro nipātamatto, ālambanarajju viya esāti attho. Katarā? Yā gehe vasato rati, yā gehe vasantassa rūpādīsu ārammaṇesu kāmaratīti attho. Iminā kāmānaṃ appassādataṃ dasseti. Ayaṃ etthādhippāyo – yathā gilānassa manussassa attano balena parivattituṃ asakkontassa ‘‘imaṃ ālambitvā parivatteyyāsī’’ti ālambanarajjuṃ bandheyyuṃ, tassa taṃ ālambitvā parivattantassa appamattakaṃ kāyikacetasikasukhaṃ bhaveyya, evaṃ kilesāturānaṃ sattānaṃ vivekasukhavasena parivattituṃ asakkontānaṃ agāramajjhe ṭhapitāni kāmaratidāyakāni rūpādīni ārammaṇāni tesaṃ kilesapariḷāhakāle methunadhammapaṭisevanavasena tāni ārabbha parivattamānānaṃ kāyikacetasikasukhasaṅkhātā kāmarati nāma taṃ muhuttaṃ uppajjamānā appamattikā hoti, evaṃ appassādā kāmāti. Etampi chetvānāti yasmā pana bahudukkhā kāmā bahupāyāsā, ādīnavo ettha bhiyyo, tasmā taṃ ādīnavaṃ sampassamānā paṇḍitā etampi rajjuṃ chetvā gūthakūpe nimuggapuriso taṃ pajahanto viya anapekkhino etaṃ appamattakaṃ bahudukkhaṃ kāmasukhaṃ pahāya vajanti, nikkhamitvā manoramaṃ pabbajjaṃ pabbajantīti.
ஏவங் மஹாஸத்தோ காமேஸு அஸ்ஸாத³ஞ்ச ஆதீ³னவஞ்ச த³ஸ்ஸெந்தோ பு³த்³த⁴லீளாய த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ஸஹாயங் பக்கோஸாபெத்வா ரஜ்ஜங் படிச்சா²பெத்வா ஞாதிமித்தஸுஹஜ்ஜானங் ரோத³ந்தானங் பரிதே³வந்தானமேவ ஸிரிவிப⁴வங் ச²ட்³டெ³த்வா ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞங் நிப்³ப³த்தெத்வா ப்³ரஹ்மலோகபராயணோ அஹோஸி.
Evaṃ mahāsatto kāmesu assādañca ādīnavañca dassento buddhalīḷāya dhammaṃ desetvā sahāyaṃ pakkosāpetvā rajjaṃ paṭicchāpetvā ñātimittasuhajjānaṃ rodantānaṃ paridevantānameva sirivibhavaṃ chaḍḍetvā himavantaṃ pavisitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā jhānābhiññaṃ nibbattetvā brahmalokaparāyaṇo ahosi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ப³ஹூ ஜனே அமதபானங் பாயெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ அக்³க³மஹேஸீ ராஹுலமாதா அஹோஸி, ஸஹாயராஜா ஆனந்தோ³, ஸுஸீமராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā bahū jane amatapānaṃ pāyetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā aggamahesī rāhulamātā ahosi, sahāyarājā ānando, susīmarājā pana ahameva ahosi’’nti.
ஸுஸீமஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².
Susīmajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 411. ஸுஸீமஜாதகங் • 411. Susīmajātakaṃ