Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[208] 8. ஸுஸுமாரஜாதகவண்ணனா
[208] 8. Susumārajātakavaṇṇanā
அலங் மேதேஹி அம்பே³ஹீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ தே³வத³த்தஸ்ஸ வதா⁴ய பரிஸக்கனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ததா³ ஹி ஸத்தா² ‘‘தே³வத³த்தோ வதா⁴ய பரிஸக்கதீ’’தி ஸுத்வா ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ தே³வத³த்தோ மய்ஹங் வதா⁴ய பரிஸக்கதி, புப்³பே³பி பரிஸக்கியேவ, ஸந்தாஸமத்தம்பி பன காதுங் ந ஸக்கீ²’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Alaṃmetehi ambehīti idaṃ satthā jetavane viharanto devadattassa vadhāya parisakkanaṃ ārabbha kathesi. Tadā hi satthā ‘‘devadatto vadhāya parisakkatī’’ti sutvā ‘‘na, bhikkhave, idāneva devadatto mayhaṃ vadhāya parisakkati, pubbepi parisakkiyeva, santāsamattampi pana kātuṃ na sakkhī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே ஹிமவந்தபதே³ஸே போ³தி⁴ஸத்தோ கபியோனியங் நிப்³ப³த்தித்வா நாக³ப³லோ தா²மஸம்பன்னோ மஹாஸரீரோ ஸோப⁴க்³க³ப்பத்தோ ஹுத்வா க³ங்கா³னிவத்தனே அரஞ்ஞாயதனே வாஸங் கப்பேஸி. ததா³ க³ங்கா³ய ஏகோ ஸுஸுமாரோ வஸி. அத²ஸ்ஸ ப⁴ரியா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸரீரங் தி³ஸ்வா தஸ்ஸ ஹத³யமங்ஸே தோ³ஹளங் உப்பாதெ³த்வா ஸுஸுமாரங் ஆஹ – ‘‘அஹங் ஸாமி, ஏதஸ்ஸ கபிராஜஸ்ஸ ஹத³யமங்ஸங் கா²தி³துகாமா’’தி. ‘‘ப⁴த்³தே³, மயங் ஜலகோ³சரா, ஏஸோ த²லகோ³சரோ, கிந்தி நங் க³ண்ஹிதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘யேன கேனசி உபாயேன க³ண்ஹ, ஸசே ந லபி⁴ஸ்ஸாமி, மரிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘தேன ஹி மா ஸோசி, அத்தே²கோ உபாயோ, கா²தா³பெஸ்ஸாமி தங் தஸ்ஸ ஹத³யமங்ஸ’’ந்தி ஸுஸுமாரிங் ஸமஸ்ஸாஸெத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ க³ங்கா³ய பானீயங் பிவித்வா க³ங்கா³தீரே நிஸின்னகாலே ஸந்திகங் க³ந்த்வா ஏவமாஹ – ‘‘வானரிந்த³, இமஸ்மிங் பதே³ஸே கஸாயப²லானி கா²த³ந்தோ கிங் த்வங் நிவிட்ட²ட்டா²னேயேவ சரஸி, பாரக³ங்கா³ய அம்ப³லபு³ஜாதீ³னங் மது⁴ரப²லானங் அந்தோ நத்தி², கிங் தே தத்த² க³ந்த்வா ப²லாப²லங் கா²தி³துங் ந வட்டதீ’’தி? ‘‘கும்பீ⁴லராஜ, க³ங்கா³ மஹோத³கா வித்தி²ண்ணா, கத²ங் தத்த² க³மிஸ்ஸாமீ’’தி? ‘‘ஸசே இச்ச²ஸி, அஹங் தங் மம பிட்டி²ங் ஆரோபெத்வா நெஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ஸத்³த³ஹித்வா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி². ‘‘தேன ஹி ஏஹி பிட்டி²ங் மே அபி⁴ரூஹா’’தி ச வுத்தே தங் அபி⁴ருஹி. ஸுஸுமாரோ தோ²கங் நெத்வா உத³கே ஓஸீதா³பேஸி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente himavantapadese bodhisatto kapiyoniyaṃ nibbattitvā nāgabalo thāmasampanno mahāsarīro sobhaggappatto hutvā gaṅgānivattane araññāyatane vāsaṃ kappesi. Tadā gaṅgāya eko susumāro vasi. Athassa bhariyā bodhisattassa sarīraṃ disvā tassa hadayamaṃse dohaḷaṃ uppādetvā susumāraṃ āha – ‘‘ahaṃ sāmi, etassa kapirājassa hadayamaṃsaṃ khāditukāmā’’ti. ‘‘Bhadde, mayaṃ jalagocarā, eso thalagocaro, kinti naṃ gaṇhituṃ sakkhissāmā’’ti. ‘‘Yena kenaci upāyena gaṇha, sace na labhissāmi, marissāmī’’ti. ‘‘Tena hi mā soci, attheko upāyo, khādāpessāmi taṃ tassa hadayamaṃsa’’nti susumāriṃ samassāsetvā bodhisattassa gaṅgāya pānīyaṃ pivitvā gaṅgātīre nisinnakāle santikaṃ gantvā evamāha – ‘‘vānarinda, imasmiṃ padese kasāyaphalāni khādanto kiṃ tvaṃ niviṭṭhaṭṭhāneyeva carasi, pāragaṅgāya ambalabujādīnaṃ madhuraphalānaṃ anto natthi, kiṃ te tattha gantvā phalāphalaṃ khādituṃ na vaṭṭatī’’ti? ‘‘Kumbhīlarāja, gaṅgā mahodakā vitthiṇṇā, kathaṃ tattha gamissāmī’’ti? ‘‘Sace icchasi, ahaṃ taṃ mama piṭṭhiṃ āropetvā nessāmī’’ti. So saddahitvā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi. ‘‘Tena hi ehi piṭṭhiṃ me abhirūhā’’ti ca vutte taṃ abhiruhi. Susumāro thokaṃ netvā udake osīdāpesi.
போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ஸம்ம, உத³கே மங் ஓஸீதா³பேஸி, கிங் நு கோ² ஏத’’ந்தி ஆஹ. ‘‘நாஹங் தங் த⁴ம்மஸுத⁴ம்மதாய க³ஹெத்வா க³ச்சா²மி, ப⁴ரியாய பன மே தவ ஹத³யமங்ஸே தோ³ஹளோ உப்பன்னோ, தமஹங் தவ ஹத³யங் கா²தா³பேதுகாமோ’’தி. ‘‘ஸம்ம, கதெ²ந்தேன தே ஸுந்த³ரங் கதங். ஸசே ஹி அம்ஹாகங் உத³ரே ஹத³யங் ப⁴வெய்ய, ஸாக²க்³கே³ஸு சரந்தானங் சுண்ணவிசுண்ணங் ப⁴வெய்யா’’தி. ‘‘கஹங் பன தும்ஹே ட²பேதா²’’தி? போ³தி⁴ஸத்தோ அவிதூ³ரே ஏகங் உது³ம்ப³ரங் பக்கப²லபிண்டி³ஸஞ்ச²ன்னங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘பஸ்ஸேதானி அம்ஹாகங் ஹத³யானி ஏதஸ்மிங் உது³ம்ப³ரே ஓலம்ப³ந்தீ’’தி ஆஹ. ‘‘ஸசே மே ஹத³யங் த³ஸ்ஸஸி, அஹங் தங் ந மாரெஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘தேன ஹி மங் எத்த² நேஹி, அஹங் தே ருக்கே² ஓலம்ப³ந்தங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ தங் ஆதா³ய தத்த² அக³மாஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ பிட்டி²தோ உப்பதித்வா உது³ம்ப³ரருக்கே² நிஸீதி³த்வா ‘‘ஸம்ம, பா³ல ஸுஸுமார, ‘இமேஸங் ஸத்தானங் ஹத³யங் நாம ருக்க²க்³கே³ ஹோதீ’தி ஸஞ்ஞீ அஹோஸி, பா³லோஸி, அஹங் தங் வஞ்சேஸிங், தவ ப²லாப²லங் தவேவ ஹோது, ஸரீரமேவ பன தே மஹந்தங் பஞ்ஞா பன நத்தீ²’’தி வத்வா இமமத்த²ங் பகாஸெந்தோ இமா கா³தா² அவோச –
Bodhisatto ‘‘samma, udake maṃ osīdāpesi, kiṃ nu kho eta’’nti āha. ‘‘Nāhaṃ taṃ dhammasudhammatāya gahetvā gacchāmi, bhariyāya pana me tava hadayamaṃse dohaḷo uppanno, tamahaṃ tava hadayaṃ khādāpetukāmo’’ti. ‘‘Samma, kathentena te sundaraṃ kataṃ. Sace hi amhākaṃ udare hadayaṃ bhaveyya, sākhaggesu carantānaṃ cuṇṇavicuṇṇaṃ bhaveyyā’’ti. ‘‘Kahaṃ pana tumhe ṭhapethā’’ti? Bodhisatto avidūre ekaṃ udumbaraṃ pakkaphalapiṇḍisañchannaṃ dassento ‘‘passetāni amhākaṃ hadayāni etasmiṃ udumbare olambantī’’ti āha. ‘‘Sace me hadayaṃ dassasi, ahaṃ taṃ na māressāmī’’ti. ‘‘Tena hi maṃ ettha nehi, ahaṃ te rukkhe olambantaṃ dassāmī’’ti. So taṃ ādāya tattha agamāsi. Bodhisatto tassa piṭṭhito uppatitvā udumbararukkhe nisīditvā ‘‘samma, bāla susumāra, ‘imesaṃ sattānaṃ hadayaṃ nāma rukkhagge hotī’ti saññī ahosi, bālosi, ahaṃ taṃ vañcesiṃ, tava phalāphalaṃ taveva hotu, sarīrameva pana te mahantaṃ paññā pana natthī’’ti vatvā imamatthaṃ pakāsento imā gāthā avoca –
115.
115.
‘‘அலங் மேதேஹி அம்பே³ஹி, ஜம்பூ³ஹி பனஸேஹி ச;
‘‘Alaṃ metehi ambehi, jambūhi panasehi ca;
யானி பாரங் ஸமுத்³த³ஸ்ஸ, வரங் மய்ஹங் உது³ம்ப³ரோ.
Yāni pāraṃ samuddassa, varaṃ mayhaṃ udumbaro.
116.
116.
‘‘மஹதீ வத தே பொ³ந்தி³, ந ச பஞ்ஞா ததூ³பிகா;
‘‘Mahatī vata te bondi, na ca paññā tadūpikā;
ஸுஸுமார வஞ்சிதோ மேஸி, க³ச்ச² தா³னி யதா²ஸுக²’’ந்தி.
Susumāra vañcito mesi, gaccha dāni yathāsukha’’nti.
தத்த² அலங் மேதேஹீதி யானி தயா தீ³பகே நித்³தி³ட்டா²னி, ஏதேஹி மய்ஹங் அலங். வரங் மய்ஹங் உது³ம்ப³ரோதி மய்ஹங் அயமேவ உது³ம்ப³ரருக்கோ² வரங். பொ³ந்தீ³தி ஸரீரங். ததூ³பிகாதி பஞ்ஞா பன தே ததூ³பிகா தஸ்ஸ ஸரீரஸ்ஸ அனுச்ச²விகா நத்தி². க³ச்ச² தா³னி யதா²ஸுக²ந்தி இதா³னி யதா²ஸுக²ங் க³ச்ச², நத்தி² தே ஹத³யமங்ஸக³ஹணூபாயோதி அத்தோ². ஸுஸுமாரோ ஸஹஸ்ஸங் பராஜிதோ விய து³க்கீ² து³ம்மனோ பஜ்ஜா²யந்தோவ அத்தனோ நிவாஸட்டா²னமேவ க³தோ.
Tattha alaṃ metehīti yāni tayā dīpake niddiṭṭhāni, etehi mayhaṃ alaṃ. Varaṃ mayhaṃ udumbaroti mayhaṃ ayameva udumbararukkho varaṃ. Bondīti sarīraṃ. Tadūpikāti paññā pana te tadūpikā tassa sarīrassa anucchavikā natthi. Gaccha dāni yathāsukhanti idāni yathāsukhaṃ gaccha, natthi te hadayamaṃsagahaṇūpāyoti attho. Susumāro sahassaṃ parājito viya dukkhī dummano pajjhāyantova attano nivāsaṭṭhānameva gato.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸுஸுமாரோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, ஸுஸுமாரீ சிஞ்சமாணவிகா, கபிராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā susumāro devadatto ahosi, susumārī ciñcamāṇavikā, kapirājā pana ahameva ahosi’’nti.
ஸுஸுமாரஜாதகவண்ணனா அட்ட²மா.
Susumārajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 208. ஸுஸுமாரஜாதகங் • 208. Susumārajātakaṃ