Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [398] 3. ஸுதனுஜாதகவண்ணனா

    [398] 3. Sutanujātakavaṇṇanā

    ராஜா தே ப⁴த்தந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ மாதுபோஸகபி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² ஸாமஜாதகே (ஜா॰ 2.22.296 ஆத³யோ) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி.

    Rājā te bhattanti idaṃ satthā jetavane viharanto mātuposakabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Vatthu sāmajātake (jā. 2.22.296 ādayo) āvi bhavissati.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ து³க்³க³தக³ஹபதிகுலே நிப்³ப³த்தி, ஸுதனூதிஸ்ஸ நாமங் அகங்ஸு. ஸோ வயப்பத்தோ ப⁴திங் கத்வா மாதாபிதரோ போஸெத்வா பிதரி காலகதே மாதரங் போஸேதி. தஸ்மிங் பன காலே பா³ராணஸிராஜா மிக³வித்தகோ அஹோஸி. ஸோ ஏகதி³வஸங் மஹந்தேன பரிவாரேன யோஜனத்³வியோஜனமத்தங் அரஞ்ஞங் பவிஸித்வா ‘‘யஸ்ஸ டி²தட்டா²னேன மிகோ³ பலாயதி, ஸோ இமங் நாம ஜிதோ’’தி ஸப்³பே³ஸங் ஆரோசாபேஸி. அமச்சா ரஞ்ஞோ து⁴வமக்³க³ட்டா²னே கொட்ட²கங் சா²தெ³த்வா அத³ங்ஸு. மனுஸ்ஸேஹி மிகா³னங் வஸனட்டா²னானி பரிவாரெத்வா உன்னாதெ³ந்தேஹி உட்டா²பிதேஸு மிகே³ஸு ஏகோ ஏணிமிகோ³ ரஞ்ஞோ டி²தட்டா²னங் படிபஜ்ஜி. ராஜா ‘‘தங் விஜ்ஜி²ஸ்ஸாமீ’’தி ஸரங் கி²பி . உக்³க³ஹிதமாயோ மிகோ³ ஸரங் மஹாபா²ஸுகாபி⁴முக²ங் ஆக³ச்ச²ந்தங் ஞத்வா பரிவத்தித்வா ஸரேன வித்³தோ⁴ விய ஹுத்வா பதி. ராஜா ‘‘மிகோ³ மே வித்³தோ⁴’’தி க³ஹணத்தா²ய தா⁴வி. மிகோ³ உட்டா²ய வாதவேகே³ன பலாயி, அமச்சாத³யோ ராஜானங் அவஹஸிங்ஸு. ஸோ மிக³ங் அனுப³ந்தி⁴த்வா கிலந்தகாலே க²க்³கே³ன த்³விதா⁴ சி²ந்தி³த்வா ஏகஸ்மிங் த³ண்ட³கே லக்³கி³த்வா காஜங் வஹந்தோ விய ஆக³ச்ச²ந்தோ ‘‘தோ²கங் விஸ்ஸமிஸ்ஸாமீ’’தி மக்³க³ஸமீபே டி²தங் வடருக்க²ங் உபக³ந்த்வா நிபஜ்ஜித்வா நித்³த³ங் ஓக்கமி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto duggatagahapatikule nibbatti, sutanūtissa nāmaṃ akaṃsu. So vayappatto bhatiṃ katvā mātāpitaro posetvā pitari kālakate mātaraṃ poseti. Tasmiṃ pana kāle bārāṇasirājā migavittako ahosi. So ekadivasaṃ mahantena parivārena yojanadviyojanamattaṃ araññaṃ pavisitvā ‘‘yassa ṭhitaṭṭhānena migo palāyati, so imaṃ nāma jito’’ti sabbesaṃ ārocāpesi. Amaccā rañño dhuvamaggaṭṭhāne koṭṭhakaṃ chādetvā adaṃsu. Manussehi migānaṃ vasanaṭṭhānāni parivāretvā unnādentehi uṭṭhāpitesu migesu eko eṇimigo rañño ṭhitaṭṭhānaṃ paṭipajji. Rājā ‘‘taṃ vijjhissāmī’’ti saraṃ khipi . Uggahitamāyo migo saraṃ mahāphāsukābhimukhaṃ āgacchantaṃ ñatvā parivattitvā sarena viddho viya hutvā pati. Rājā ‘‘migo me viddho’’ti gahaṇatthāya dhāvi. Migo uṭṭhāya vātavegena palāyi, amaccādayo rājānaṃ avahasiṃsu. So migaṃ anubandhitvā kilantakāle khaggena dvidhā chinditvā ekasmiṃ daṇḍake laggitvā kājaṃ vahanto viya āgacchanto ‘‘thokaṃ vissamissāmī’’ti maggasamīpe ṭhitaṃ vaṭarukkhaṃ upagantvā nipajjitvā niddaṃ okkami.

    தஸ்மிங் பன வடருக்கே² நிப்³ப³த்தோ மக⁴தே³வோ நாம யக்கோ² தத்த² பவிட்டே² வெஸ்ஸவணஸ்ஸ ஸந்திகா கா²தி³துங் லபி⁴. ஸோ ராஜானங் உட்டா²ய க³ச்ச²ந்தங் ‘‘திட்ட² ப⁴க்கோ²ஸி மே’’தி ஹத்தே² க³ண்ஹி. ‘‘த்வங் கோனாமோஸீ’’தி? ‘‘அஹங் இத⁴ நிப்³ப³த்தயக்கோ², இமங் டா²னங் பவிட்ட²கே கா²தி³துங் லபா⁴மீ’’தி. ராஜா ஸதிங் உபட்ட²பெத்வா ‘‘கிங் அஜ்ஜேவ மங் கா²தி³ஸ்ஸஸி, உதா³ஹு நிப³த்³த⁴ங் கா²தி³ஸ்ஸஸீ’’தி புச்சி². ‘‘லப⁴ந்தோ நிப³த்³த⁴ங் கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி. ராஜா ‘‘இமங் அஜ்ஜ மிக³ங் கா²தி³த்வா மங் விஸ்ஸஜ்ஜேஹி, அஹங் தே ஸ்வே பட்டா²ய ஏகாய ப⁴த்தபாதியா ஸத்³தி⁴ங் ஏகங் மனுஸ்ஸங் பேஸெஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘தேன ஹி அப்பமத்தோ ஹோஹி, அபேஸிததி³வஸே தஞ்ஞேவ கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘அஹங் பா³ராணஸிராஜா, மய்ஹங் அவிஜ்ஜமானங் நாம நத்தீ²’’தி. யக்கோ² படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா தங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. ஸோ நக³ரங் பவிஸித்வா தமத்த²ங் ஏகஸ்ஸ அத்த²சரகஸ்ஸ அமச்சஸ்ஸ கதெ²த்வா ‘‘இதா³னி கிங் காதப்³ப³’’ந்தி புச்சி². ‘‘தி³வஸபரிச்சே²தோ³ கதோ, தே³வா’’தி? ‘‘ந கதோ’’தி. ‘‘அயுத்தங் வோ கதங், ஏவங் ஸந்தேபி மா சிந்தயித்த², ப³ஹூ ப³ந்த⁴னாகா³ரே மனுஸ்ஸா’’தி. ‘‘தேன ஹி த்வங் ஏதங் கம்மங் கர, மய்ஹங் ஜீவிதங் தே³ஹீ’’தி.

    Tasmiṃ pana vaṭarukkhe nibbatto maghadevo nāma yakkho tattha paviṭṭhe vessavaṇassa santikā khādituṃ labhi. So rājānaṃ uṭṭhāya gacchantaṃ ‘‘tiṭṭha bhakkhosi me’’ti hatthe gaṇhi. ‘‘Tvaṃ konāmosī’’ti? ‘‘Ahaṃ idha nibbattayakkho, imaṃ ṭhānaṃ paviṭṭhake khādituṃ labhāmī’’ti. Rājā satiṃ upaṭṭhapetvā ‘‘kiṃ ajjeva maṃ khādissasi, udāhu nibaddhaṃ khādissasī’’ti pucchi. ‘‘Labhanto nibaddhaṃ khādissāmī’’ti. Rājā ‘‘imaṃ ajja migaṃ khāditvā maṃ vissajjehi, ahaṃ te sve paṭṭhāya ekāya bhattapātiyā saddhiṃ ekaṃ manussaṃ pesessāmī’’ti. ‘‘Tena hi appamatto hohi, apesitadivase taññeva khādissāmī’’ti. ‘‘Ahaṃ bārāṇasirājā, mayhaṃ avijjamānaṃ nāma natthī’’ti. Yakkho paṭiññaṃ gahetvā taṃ vissajjesi. So nagaraṃ pavisitvā tamatthaṃ ekassa atthacarakassa amaccassa kathetvā ‘‘idāni kiṃ kātabba’’nti pucchi. ‘‘Divasaparicchedo kato, devā’’ti? ‘‘Na kato’’ti. ‘‘Ayuttaṃ vo kataṃ, evaṃ santepi mā cintayittha, bahū bandhanāgāre manussā’’ti. ‘‘Tena hi tvaṃ etaṃ kammaṃ kara, mayhaṃ jīvitaṃ dehī’’ti.

    அமச்சோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா தே³வஸிகங் ப³ந்த⁴னாகா³ரதோ மனுஸ்ஸங் நீஹரித்வா ப⁴த்தபாதிங் க³ஹெத்வா கஞ்சி அஜானாபெத்வாவ யக்க²ஸ்ஸ பேஸேஸி. யக்கோ² ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜித்வா மனுஸ்ஸங் கா²த³தி. அபரபா⁴கே³ ப³ந்த⁴னாகா³ரானி நிம்மனுஸ்ஸானி ஜாதானி. ராஜா ப⁴த்தஹாரகங் அலப⁴ந்தோ மரணப⁴யேன கம்பி. அத² நங் அமச்சோ அஸ்ஸாஸெத்வா ‘‘தே³வ, ஜீவிதாஸாதோ த⁴னாஸாவ ப³லவதரா, ஹத்தி²க்க²ந்தே⁴ ஸஹஸ்ஸப⁴ண்டி³கங் ட²பெத்வா ‘கோ இமங் த⁴னங் க³ஹெத்வா யக்க²ஸ்ஸ ப⁴த்தங் ஆதா³ய க³மிஸ்ஸதீ’தி பே⁴ரிங் சராபேமா’’தி வத்வா ததா² காரேஸி. அத² தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ சிந்தேஸி ‘‘அஹங் ப⁴தியா மாஸகட்³ட⁴மாஸகங் ஸங்க⁴ரித்வா கிச்சே²ன மாதரங் போஸேமி, இமங் த⁴னங் க³ஹெத்வா மாது த³த்வா யக்க²ஸ்ஸ ஸந்திகங் க³மிஸ்ஸாமி, ஸசே யக்க²ங் த³மேதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸாமி, இச்சேதங் குஸலங், நோ சே ஸக்கி²ஸ்ஸாமி, மாதா மே ஸுக²ங் ஜீவிஸ்ஸதீ’’தி. ஸோ தமத்த²ங் மாது ஆரோசெத்வா ‘‘அலங் தாத, ந மம அத்தோ² த⁴னேனா’’தி த்³வே வாரே படிக்கி²பித்வா ததியவாரே தங் அனாபுச்சி²த்வாவ ‘‘ஆஹரத², அய்ய, ஸஹஸ்ஸங், அஹங் ப⁴த்தங் ஹரிஸ்ஸாமீ’’தி ஸஹஸ்ஸங் க³ஹெத்வா மாது த³த்வா ‘‘அம்ம , மா சிந்தயி , அஹங் யக்க²ங் த³மெத்வா மஹாஜனஸ்ஸ ஸொத்தி²ங் கரிஸ்ஸாமி, அஜ்ஜேவ தவ அஸ்ஸுகிலின்னமுக²ங் ஹாஸாபெந்தோவ ஆக³ச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி மாதரங் வந்தி³த்வா ராஜபுரிஸேஹி ஸத்³தி⁴ங் ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா அட்டா²ஸி.

    Amacco ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā devasikaṃ bandhanāgārato manussaṃ nīharitvā bhattapātiṃ gahetvā kañci ajānāpetvāva yakkhassa pesesi. Yakkho bhattaṃ bhuñjitvā manussaṃ khādati. Aparabhāge bandhanāgārāni nimmanussāni jātāni. Rājā bhattahārakaṃ alabhanto maraṇabhayena kampi. Atha naṃ amacco assāsetvā ‘‘deva, jīvitāsāto dhanāsāva balavatarā, hatthikkhandhe sahassabhaṇḍikaṃ ṭhapetvā ‘ko imaṃ dhanaṃ gahetvā yakkhassa bhattaṃ ādāya gamissatī’ti bheriṃ carāpemā’’ti vatvā tathā kāresi. Atha taṃ sutvā bodhisatto cintesi ‘‘ahaṃ bhatiyā māsakaḍḍhamāsakaṃ saṅgharitvā kicchena mātaraṃ posemi, imaṃ dhanaṃ gahetvā mātu datvā yakkhassa santikaṃ gamissāmi, sace yakkhaṃ dametuṃ sakkhissāmi, iccetaṃ kusalaṃ, no ce sakkhissāmi, mātā me sukhaṃ jīvissatī’’ti. So tamatthaṃ mātu ārocetvā ‘‘alaṃ tāta, na mama attho dhanenā’’ti dve vāre paṭikkhipitvā tatiyavāre taṃ anāpucchitvāva ‘‘āharatha, ayya, sahassaṃ, ahaṃ bhattaṃ harissāmī’’ti sahassaṃ gahetvā mātu datvā ‘‘amma , mā cintayi , ahaṃ yakkhaṃ dametvā mahājanassa sotthiṃ karissāmi, ajjeva tava assukilinnamukhaṃ hāsāpentova āgacchissāmī’’ti mātaraṃ vanditvā rājapurisehi saddhiṃ rañño santikaṃ gantvā vanditvā aṭṭhāsi.

    ததோ ரஞ்ஞா ‘‘தாத, த்வங் ப⁴த்தங் ஹரிஸ்ஸஸீ’’தி வுத்தே ‘‘ஆம, தே³வா’’தி ஆஹ. ‘‘கிங் தே லத்³து⁴ங் வட்டதீ’’தி? ‘‘தும்ஹாகங் ஸுவண்ணபாது³கா, தே³வா’’தி. ‘‘கிங்காரணா’’தி? ‘‘தே³வ, ஸோ யக்கோ² அத்தனோ ருக்க²மூலே பூ⁴மியங் டி²தகே கா²தி³துங் லப⁴தி, அஹங் ஏதஸ்ஸ ஸந்தகபூ⁴மியங் அட்ட²த்வா பாது³காஸு ட²ஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘அஞ்ஞங் கிங் லத்³து⁴ங் வட்டதீ’’தி? ‘‘தும்ஹாகங் ச²த்தங், தே³வா’’தி. ‘‘இத³ங் கிமத்தா²யா’’தி? ‘‘தே³வ, யக்கோ² அத்தனோ ருக்க²ச்சா²யாய டி²தகே கா²தி³துங் லப⁴தி, அஹங் தஸ்ஸ ருக்க²ச்சா²யாய அட்ட²த்வா ச²த்தச்சா²யாய ட²ஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘அஞ்ஞங் கிங் லத்³து⁴ங் வட்டதீ’’தி. ‘‘தும்ஹாகங் க²க்³க³ங், தே³வா’’தி. ‘‘இமினா கோ அத்தோ²’’தி? ‘‘தே³வ, அமனுஸ்ஸாபி ஆவுத⁴ஹத்தா²னங் பா⁴யந்தியேவா’’தி. ‘‘அஞ்ஞங் கிங் லத்³து⁴ங் வட்டதீ’’தி? ‘‘ஸுவண்ணபாதிங் பூரெத்வா தும்ஹாகங் பு⁴ஞ்ஜனகப⁴த்தங் தே³த², தே³வா’’தி. ‘‘கிங்காரணா, தாதா’’தி? ‘‘தே³வ, மாதி³ஸஸ்ஸ நாம பண்டி³தஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ மத்திகபாதியா லூக²போ⁴ஜனங் ஹரிதுங் அனநுச்ச²விக’’ந்தி. ‘‘ஸாது⁴, தாதா’’தி ராஜா ஸப்³ப³ங் தா³பெத்வா தஸ்ஸ வெய்யாவச்சகரே படிபாதே³ஸி.

    Tato raññā ‘‘tāta, tvaṃ bhattaṃ harissasī’’ti vutte ‘‘āma, devā’’ti āha. ‘‘Kiṃ te laddhuṃ vaṭṭatī’’ti? ‘‘Tumhākaṃ suvaṇṇapādukā, devā’’ti. ‘‘Kiṃkāraṇā’’ti? ‘‘Deva, so yakkho attano rukkhamūle bhūmiyaṃ ṭhitake khādituṃ labhati, ahaṃ etassa santakabhūmiyaṃ aṭṭhatvā pādukāsu ṭhassāmī’’ti. ‘‘Aññaṃ kiṃ laddhuṃ vaṭṭatī’’ti? ‘‘Tumhākaṃ chattaṃ, devā’’ti. ‘‘Idaṃ kimatthāyā’’ti? ‘‘Deva, yakkho attano rukkhacchāyāya ṭhitake khādituṃ labhati, ahaṃ tassa rukkhacchāyāya aṭṭhatvā chattacchāyāya ṭhassāmī’’ti. ‘‘Aññaṃ kiṃ laddhuṃ vaṭṭatī’’ti. ‘‘Tumhākaṃ khaggaṃ, devā’’ti. ‘‘Iminā ko attho’’ti? ‘‘Deva, amanussāpi āvudhahatthānaṃ bhāyantiyevā’’ti. ‘‘Aññaṃ kiṃ laddhuṃ vaṭṭatī’’ti? ‘‘Suvaṇṇapātiṃ pūretvā tumhākaṃ bhuñjanakabhattaṃ detha, devā’’ti. ‘‘Kiṃkāraṇā, tātā’’ti? ‘‘Deva, mādisassa nāma paṇḍitassa purisassa mattikapātiyā lūkhabhojanaṃ harituṃ ananucchavika’’nti. ‘‘Sādhu, tātā’’ti rājā sabbaṃ dāpetvā tassa veyyāvaccakare paṭipādesi.

    போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘மஹாராஜ, மா பா⁴யித்த², அஜ்ஜாஹங் யக்க²ங் த³மெத்வா தும்ஹாகங் ஸொத்தி²ங் கத்வா ஆக³மிஸ்ஸாமீ’’தி ராஜானங் வந்தி³த்வா உபகரணானி கா³ஹாபெத்வா தத்த² க³ந்த்வா மனுஸ்ஸே ருக்க²ஸ்ஸாவிதூ³ரே ட²பெத்வா ஸுவண்ணபாது³கங் ஆருய்ஹ க²க்³க³ங் ஸன்னய்ஹித்வா ஸேதச்ச²த்தங் மத்த²கே கத்வா கஞ்சனபாதியா ப⁴த்தங் க³ஹெத்வா யக்க²ஸ்ஸ ஸந்திகங் பாயாஸி. யக்கோ² மக்³க³ங் ஓலோகெந்தோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் புரிஸோ ந அஞ்ஞேஸு தி³வஸேஸு ஆக³மனநியாமேன ஏதி, கிங் நு கோ² காரண’’ந்தி சிந்தேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோபி ருக்க²ஸமீபங் க³ந்த்வா அஸிதுண்டே³ன ப⁴த்தபாதிங் அந்தோசா²யாய கரித்வா சா²யாய பரியந்தே டி²தோ பட²மங் கா³த²மாஹ.

    Bodhisatto ‘‘mahārāja, mā bhāyittha, ajjāhaṃ yakkhaṃ dametvā tumhākaṃ sotthiṃ katvā āgamissāmī’’ti rājānaṃ vanditvā upakaraṇāni gāhāpetvā tattha gantvā manusse rukkhassāvidūre ṭhapetvā suvaṇṇapādukaṃ āruyha khaggaṃ sannayhitvā setacchattaṃ matthake katvā kañcanapātiyā bhattaṃ gahetvā yakkhassa santikaṃ pāyāsi. Yakkho maggaṃ olokento taṃ disvā ‘‘ayaṃ puriso na aññesu divasesu āgamananiyāmena eti, kiṃ nu kho kāraṇa’’nti cintesi. Bodhisattopi rukkhasamīpaṃ gantvā asituṇḍena bhattapātiṃ antochāyāya karitvā chāyāya pariyante ṭhito paṭhamaṃ gāthamāha.

    15.

    15.

    ‘‘ராஜா தே ப⁴த்தங் பாஹேஸி, ஸுசிங் மங்ஸூபஸேசனங்;

    ‘‘Rājā te bhattaṃ pāhesi, suciṃ maṃsūpasecanaṃ;

    மக⁴தே³வஸ்மிங் அதி⁴வத்தே², ஏஹி நிக்க²ம்ம பு⁴ஞ்ஜஸூ’’தி.

    Maghadevasmiṃ adhivatthe, ehi nikkhamma bhuñjasū’’ti.

    தத்த² பாஹேஸீதி பஹிணி. மக⁴தே³வஸ்மிங் அதி⁴வத்தே²தி மக⁴தே³வோதி வடருக்கோ² வுச்சதி, தஸ்மிங் அதி⁴வத்தே²தி தே³வதங் ஆலபதி.

    Tattha pāhesīti pahiṇi. Maghadevasmiṃ adhivattheti maghadevoti vaṭarukkho vuccati, tasmiṃ adhivattheti devataṃ ālapati.

    தங் ஸுத்வா யக்கோ² ‘‘இமங் புரிஸங் வஞ்செத்வா அந்தோசா²யாய பவிட்ட²ங் கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā yakkho ‘‘imaṃ purisaṃ vañcetvā antochāyāya paviṭṭhaṃ khādissāmī’’ti cintetvā dutiyaṃ gāthamāha –

    16.

    16.

    ‘‘ஏஹி மாணவ ஓரேன, பி⁴க்க²மாதா³ய ஸூபிதங்;

    ‘‘Ehi māṇava orena, bhikkhamādāya sūpitaṃ;

    த்வஞ்ச மாணவ பி⁴க்கா² ச, உபோ⁴ ப⁴க்கா² ப⁴விஸ்ஸதா²’’தி.

    Tvañca māṇava bhikkhā ca, ubho bhakkhā bhavissathā’’ti.

    தத்த² பி⁴க்க²ந்தி மம நிப³த்³த⁴பி⁴க்க²ங். ஸூபிதந்தி ஸூபஸம்பன்னங்.

    Tattha bhikkhanti mama nibaddhabhikkhaṃ. Sūpitanti sūpasampannaṃ.

    ததோ போ³தி⁴ஸத்தோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Tato bodhisatto dve gāthā abhāsi –

    17.

    17.

    ‘‘அப்பகேன துவங் யக்க², து²ல்லமத்த²ங் ஜஹிஸ்ஸஸி;

    ‘‘Appakena tuvaṃ yakkha, thullamatthaṃ jahissasi;

    பி⁴க்க²ங் தே நாஹரிஸ்ஸந்தி, ஜனா மரணஸஞ்ஞினோ.

    Bhikkhaṃ te nāharissanti, janā maraṇasaññino.

    18.

    18.

    ‘‘லத்³தா⁴ய யக்கா² தவ நிச்சபி⁴க்க²ங், ஸுசிங் பணீதங் ரஸஸா உபேதங்;

    ‘‘Laddhāya yakkhā tava niccabhikkhaṃ, suciṃ paṇītaṃ rasasā upetaṃ;

    பி⁴க்க²ஞ்ச தே ஆஹரியோ நரோ இத⁴, ஸுது³ல்லபோ⁴ ஹேஹிதி ப⁴க்கி²தே மயீ’’தி.

    Bhikkhañca te āhariyo naro idha, sudullabho hehiti bhakkhite mayī’’ti.

    தத்த² து²ல்லமத்த²ந்தி அப்பகேன காரணேன மஹந்தங் அத்த²ங் ஜஹிஸ்ஸஸீதி த³ஸ்ஸேதி. நாஹரிஸ்ஸந்தீதி இதோ பட்டா²ய மரணஸஞ்ஞினோ ஹுத்வா ந ஆஹரிஸ்ஸந்தி, அத² த்வங் மிலாதஸாகோ² விய ருக்கோ² நிராஹாரோ து³ப்³ப³லோ ப⁴விஸ்ஸஸீதி. லத்³தா⁴யந்தி லத்³த⁴அயங் லத்³தா⁴க³மனங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ஸம்ம யக்க², யங் அஹங் அஜ்ஜ ஆஹரிங், இத³ங் தவ நிச்சபி⁴க்க²ங் ஸுசிங் பணீதங் உத்தமங் ரஸேன உபேதங் லத்³தா⁴க³மனங் தே³வஸிகங் தே ஆக³ச்சி²ஸ்ஸதி. ஆஹரியோதி ஆஹரணகோ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ‘‘ஸசே த்வங் இமங் பி⁴க்க²ங் க³ஹெத்வா ஆக³தங் மங் ப⁴க்க²ஸி, அதே²வங் மயி ப⁴க்கி²தே பி⁴க்க²ஞ்ச தே ஆஹரணகோ அஞ்ஞோ நரோ இத⁴ ஸுது³ல்லபோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி. கிங்காரணா? மாதி³ஸோ ஹி பா³ராணஸியங் அஞ்ஞோ பண்டி³தமனுஸ்ஸோ நாம நத்தி², மயி பன கா²தி³தே ஸுதனுபி நாம யக்கே²ன கா²தி³தோ, அஞ்ஞஸ்ஸ கஸ்ஸ ஸோ லஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி ப⁴த்தாஹரணகங் ந லபி⁴ஸ்ஸஸி, அத² தே இதோ பட்டா²ய போ⁴ஜனங் து³ல்லப⁴ங் ப⁴விஸ்ஸதி, அம்ஹாகம்பி ராஜானங் க³ண்ஹிதுங் ந லபி⁴ஸ்ஸஸி. கஸ்மா? ருக்க²தோ ப³ஹிபா⁴வேன. ஸசே பனித³ங் ப⁴த்தங் பு⁴ஞ்ஜித்வா மங் பஹிணிஸ்ஸஸி, அஹங் தே ரஞ்ஞோ கதெ²த்வா நிப³த்³த⁴ங் ப⁴த்தங் பேஸெஸ்ஸாமி, அத்தானம்பி ச தே கா²தி³துங் ந த³ஸ்ஸாமி, அஹம்பி தவ ஸந்திகே டா²னே ந ட²ஸ்ஸாமி, பாது³காஸு ட²ஸ்ஸாமி, ருக்க²ச்சா²யாயம்பி தே ந ட²ஸ்ஸாமி, அத்தனோ ச²த்தச்சா²யாயமேவ ட²ஸ்ஸாமி, ஸசே பன மயா ஸத்³தி⁴ங் விருஜ்ஜி²ஸ்ஸஸி, க²க்³கே³ன தங் த்³விதா⁴ பி⁴ந்தி³ஸ்ஸாமி , அஹஞ்ஹி அஜ்ஜ ஏதத³த்த²மேவ ஸஜ்ஜோ ஹுத்வா ஆக³தோதி. ஏவங் கிர நங் மஹாஸத்தோ தஜ்ஜேஸி.

    Tattha thullamatthanti appakena kāraṇena mahantaṃ atthaṃ jahissasīti dasseti. Nāharissantīti ito paṭṭhāya maraṇasaññino hutvā na āharissanti, atha tvaṃ milātasākho viya rukkho nirāhāro dubbalo bhavissasīti. Laddhāyanti laddhaayaṃ laddhāgamanaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – samma yakkha, yaṃ ahaṃ ajja āhariṃ, idaṃ tava niccabhikkhaṃ suciṃ paṇītaṃ uttamaṃ rasena upetaṃ laddhāgamanaṃ devasikaṃ te āgacchissati. Āhariyoti āharaṇako. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘sace tvaṃ imaṃ bhikkhaṃ gahetvā āgataṃ maṃ bhakkhasi, athevaṃ mayi bhakkhite bhikkhañca te āharaṇako añño naro idha sudullabho bhavissati. Kiṃkāraṇā? Mādiso hi bārāṇasiyaṃ añño paṇḍitamanusso nāma natthi, mayi pana khādite sutanupi nāma yakkhena khādito, aññassa kassa so lajjissatī’’ti bhattāharaṇakaṃ na labhissasi, atha te ito paṭṭhāya bhojanaṃ dullabhaṃ bhavissati, amhākampi rājānaṃ gaṇhituṃ na labhissasi. Kasmā? Rukkhato bahibhāvena. Sace panidaṃ bhattaṃ bhuñjitvā maṃ pahiṇissasi, ahaṃ te rañño kathetvā nibaddhaṃ bhattaṃ pesessāmi, attānampi ca te khādituṃ na dassāmi, ahampi tava santike ṭhāne na ṭhassāmi, pādukāsu ṭhassāmi, rukkhacchāyāyampi te na ṭhassāmi, attano chattacchāyāyameva ṭhassāmi, sace pana mayā saddhiṃ virujjhissasi, khaggena taṃ dvidhā bhindissāmi , ahañhi ajja etadatthameva sajjo hutvā āgatoti. Evaṃ kira naṃ mahāsatto tajjesi.

    யக்கோ² ‘‘யுத்தரூபங் மாணவோ வத³தீ’’தி ஸல்லக்கெ²த்வா பஸன்னசித்தோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Yakkho ‘‘yuttarūpaṃ māṇavo vadatī’’ti sallakkhetvā pasannacitto dve gāthā abhāsi –

    19.

    19.

    ‘‘மமேவ ஸுதனோ அத்தோ², யதா² பா⁴ஸஸி மாணவ;

    ‘‘Mameva sutano attho, yathā bhāsasi māṇava;

    மயா த்வங் ஸமனுஞ்ஞாதோ, ஸொத்தி²ங் பஸ்ஸாஹி மாதரங்.

    Mayā tvaṃ samanuññāto, sotthiṃ passāhi mātaraṃ.

    20.

    20.

    ‘‘க²க்³க³ங் ச²த்தஞ்ச பாதிஞ்ச, க³ச்ச²மாதா³ய மாணவ;

    ‘‘Khaggaṃ chattañca pātiñca, gacchamādāya māṇava;

    ஸொத்தி²ங் பஸ்ஸது தே மாதா, த்வஞ்ச பஸ்ஸாஹி மாதர’’ந்தி.

    Sotthiṃ passatu te mātā, tvañca passāhi mātara’’nti.

    தத்த² ஸுதனோதி போ³தி⁴ஸத்தங் ஆலபதி. யதா² பா⁴ஸஸீதி யதா² த்வங் பா⁴ஸஸி, ததா² யோ ஏஸ தயா பா⁴ஸிதோ அத்தோ², ஏஸோ மமேவத்தோ², மய்ஹமேவ வட்³டீ⁴தி.

    Tattha sutanoti bodhisattaṃ ālapati. Yathā bhāsasīti yathā tvaṃ bhāsasi, tathā yo esa tayā bhāsito attho, eso mamevattho, mayhameva vaḍḍhīti.

    யக்க²ஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘மம கம்மங் நிப்ப²ன்னங், த³மிதோ மே யக்கோ², ப³ஹுஞ்ச த⁴னங் லத்³த⁴ங், ரஞ்ஞோ ச வசனங் கத’’ந்தி துட்ட²சித்தோ யக்க²ஸ்ஸ அனுமோத³னங் கரொந்தோ ஓஸானகா³த²மாஹ –

    Yakkhassa kathaṃ sutvā bodhisatto ‘‘mama kammaṃ nipphannaṃ, damito me yakkho, bahuñca dhanaṃ laddhaṃ, rañño ca vacanaṃ kata’’nti tuṭṭhacitto yakkhassa anumodanaṃ karonto osānagāthamāha –

    21.

    21.

    ‘‘ஏவங் யக்க² ஸுகீ² ஹோஹி, ஸஹ ஸப்³பே³ஹி ஞாதிபி⁴;

    ‘‘Evaṃ yakkha sukhī hohi, saha sabbehi ñātibhi;

    த⁴னஞ்ச மே அதி⁴க³தங், ரஞ்ஞோ ச வசனங் கத’’ந்தி. –

    Dhanañca me adhigataṃ, rañño ca vacanaṃ kata’’nti. –

    வத்வா ச பன யக்க²ங் ஆமந்தெத்வா ‘‘ஸம்ம, த்வங் புப்³பே³ அகுஸலகம்மங் கத்வா கக்க²ளோ ப²ருஸோ பரேஸங் லோஹிதமங்ஸப⁴க்கோ² யக்கோ² ஹுத்வா நிப்³ப³த்தோ, இதோ பட்டா²ய பாணாதிபாதாதீ³னி மா கரீ’’தி ஸீலே ச ஆனிஸங்ஸங், து³ஸ்ஸீல்யே ச ஆதீ³னவங் கதெ²த்வா யக்க²ங் பஞ்சஸு ஸீலேஸு பதிட்டா²பெத்வா ‘‘கிங் தே அரஞ்ஞவாஸேன, ஏஹி நக³ரத்³வாரே தங் நிஸீதா³பெத்வா அக்³க³ப⁴த்தலாபி⁴ங் கரோமீ’’தி யக்கே²ன ஸத்³தி⁴ங் நிக்க²மித்வா க²க்³கா³தீ³னி யக்க²ங் கா³ஹாபெத்வா பா³ராணஸிங் அக³மாஸி. ‘‘ஸுதனு மாணவோ யக்க²ங் க³ஹெத்வா ஏதீ’’தி ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங். ராஜா அமச்சபரிவுதோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ பச்சுக்³க³மனங் கத்வா யக்க²ங் நக³ரத்³வாரே நிஸீதா³பெத்வா அக்³க³ப⁴த்தலாபி⁴னங் கத்வா நக³ரங் பவிஸித்வா பே⁴ரிங் சராபெத்வா நாக³ரே ஸன்னிபாதாபெத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ கு³ணங் கதெ²த்வா ஸேனாபதிட்டா²னங் அதா³ஸி. அயஞ்ச போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஓவாதே³ ட²த்வா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா ஸக்³க³பராயணோ அஹோஸி.

    Vatvā ca pana yakkhaṃ āmantetvā ‘‘samma, tvaṃ pubbe akusalakammaṃ katvā kakkhaḷo pharuso paresaṃ lohitamaṃsabhakkho yakkho hutvā nibbatto, ito paṭṭhāya pāṇātipātādīni mā karī’’ti sīle ca ānisaṃsaṃ, dussīlye ca ādīnavaṃ kathetvā yakkhaṃ pañcasu sīlesu patiṭṭhāpetvā ‘‘kiṃ te araññavāsena, ehi nagaradvāre taṃ nisīdāpetvā aggabhattalābhiṃ karomī’’ti yakkhena saddhiṃ nikkhamitvā khaggādīni yakkhaṃ gāhāpetvā bārāṇasiṃ agamāsi. ‘‘Sutanu māṇavo yakkhaṃ gahetvā etī’’ti rañño ārocesuṃ. Rājā amaccaparivuto bodhisattassa paccuggamanaṃ katvā yakkhaṃ nagaradvāre nisīdāpetvā aggabhattalābhinaṃ katvā nagaraṃ pavisitvā bheriṃ carāpetvā nāgare sannipātāpetvā bodhisattassa guṇaṃ kathetvā senāpatiṭṭhānaṃ adāsi. Ayañca bodhisattassa ovāde ṭhatvā dānādīni puññāni katvā saggaparāyaṇo ahosi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே மாதுபோஸகபி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ததா³ யக்கோ² அங்கு³லிமாலோ அஹோஸி, ராஜா ஆனந்தோ³, மாணவோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne mātuposakabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. Tadā yakkho aṅgulimālo ahosi, rājā ānando, māṇavo pana ahameva ahosinti.

    ஸுதனுஜாதகவண்ணனா ததியா.

    Sutanujātakavaṇṇanā tatiyā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 398. ஸுதனுஜாதகங் • 398. Sutanujātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact