Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    3. ஸுதனுஸுத்தவண்ணனா

    3. Sutanusuttavaṇṇanā

    901. ததியே மஹாபி⁴ஞ்ஞதந்தி ச²அபி⁴ஞ்ஞாபா⁴வங். ஹீனங் த⁴ம்மந்திஆதீ³ஸு இமாய பாளியா அத்தோ² வேதி³தப்³போ³ –

    901. Tatiye mahābhiññatanti chaabhiññābhāvaṃ. Hīnaṃ dhammantiādīsu imāya pāḷiyā attho veditabbo –

    ‘‘கதமே த⁴ம்மா ஹீனா? த்³வாத³ஸ அகுஸலசித்துப்பாதா³, இமே த⁴ம்மா ஹீனா. கதமே த⁴ம்மா மஜ்ஜி²மா? தீஸு பூ⁴மீஸு குஸலங், தீஸு பூ⁴மீஸு விபாகோ, தீஸு பூ⁴மீஸு கிரியாப்³யாகதங் ஸப்³ப³ஞ்ச ரூபங், இமே த⁴ம்மா மஜ்ஜி²மா. கதமே த⁴ம்மா பணீதா? சத்தாரோ மக்³கா³ அபரியாபன்னா, சத்தாரி ச ஸாமஞ்ஞப²லானி நிப்³பா³னஞ்ச, இமே த⁴ம்மா பணீதா’’தி (த⁴॰ ஸ॰ 1423-1425).

    ‘‘Katame dhammā hīnā? Dvādasa akusalacittuppādā, ime dhammā hīnā. Katame dhammā majjhimā? Tīsu bhūmīsu kusalaṃ, tīsu bhūmīsu vipāko, tīsu bhūmīsu kiriyābyākataṃ sabbañca rūpaṃ, ime dhammā majjhimā. Katame dhammā paṇītā? Cattāro maggā apariyāpannā, cattāri ca sāmaññaphalāni nibbānañca, ime dhammā paṇītā’’ti (dha. sa. 1423-1425).







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 3. ஸுதனுஸுத்தங் • 3. Sutanusuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 3. ஸுதனுஸுத்தவண்ணனா • 3. Sutanusuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact