Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸம்மோஹவினோத³னீ-அட்ட²கதா² • Sammohavinodanī-aṭṭhakathā |
7. ஸதிபட்டா²னவிப⁴ங்கோ³
7. Satipaṭṭhānavibhaṅgo
1. ஸுத்தந்தபா⁴ஜனீயங் உத்³தே³ஸவாரவண்ணனா
1. Suttantabhājanīyaṃ uddesavāravaṇṇanā
355. இதா³னி தத³னந்தரே ஸதிபட்டா²னவிப⁴ங்கே³ சத்தாரோதி க³ணனபரிச்சே²தோ³. தேன ந ததோ ஹெட்டா² ந உத்³த⁴ந்தி ஸதிபட்டா²னபரிச்சே²த³ங் தீ³பேதி. ஸதிபட்டா²னாதி தயோ ஸதிபட்டா²னா – ஸதிகோ³சரோபி, திதா⁴ படிபன்னேஸு ஸாவகேஸு ஸத்து²னோ படிதா⁴னுனயவீதிவத்ததாபி, ஸதிபி. ‘‘சதுன்னங், பி⁴க்க²வே, ஸதிபட்டா²னானங் ஸமுத³யஞ்ச அத்த²ங்க³மஞ்ச தே³ஸெஸ்ஸாமி. தங் ஸுணாத²…பே॰… கோ ச, பி⁴க்க²வே, காயஸ்ஸ ஸமுத³யோ? ஆஹாரஸமுத³யா காயஸ்ஸ ஸமுத³யோ’’திஆதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 5.408) ஹி ஸதிகோ³சரோ ஸதிபட்டா²னந்தி வுச்சதி. ததா² ‘‘காயோ உபட்டா²னங், நோ ஸதி. ஸதி உபட்டா²னஞ்சேவ ஸதி சா’’திஆதீ³ஸு (படி॰ ம॰ 3.35). தஸ்ஸத்தோ² – பதிட்டா²தி அஸ்மிந்தி பட்டா²னங். கா பதிட்டா²தி? ஸதி. ஸதியா பட்டா²னங் ஸதிபட்டா²னங், பதா⁴னங் டா²னந்தி வா பட்டா²னங்; ஸதியா பட்டா²னங் ஸதிபட்டா²னங் ஹத்தி²ட்டா²னஅஸ்ஸட்டா²னாதீ³னி விய.
355. Idāni tadanantare satipaṭṭhānavibhaṅge cattāroti gaṇanaparicchedo. Tena na tato heṭṭhā na uddhanti satipaṭṭhānaparicchedaṃ dīpeti. Satipaṭṭhānāti tayo satipaṭṭhānā – satigocaropi, tidhā paṭipannesu sāvakesu satthuno paṭidhānunayavītivattatāpi, satipi. ‘‘Catunnaṃ, bhikkhave, satipaṭṭhānānaṃ samudayañca atthaṅgamañca desessāmi. Taṃ suṇātha…pe… ko ca, bhikkhave, kāyassa samudayo? Āhārasamudayā kāyassa samudayo’’tiādīsu (saṃ. ni. 5.408) hi satigocaro satipaṭṭhānanti vuccati. Tathā ‘‘kāyo upaṭṭhānaṃ, no sati. Sati upaṭṭhānañceva sati cā’’tiādīsu (paṭi. ma. 3.35). Tassattho – patiṭṭhāti asminti paṭṭhānaṃ. Kā patiṭṭhāti? Sati. Satiyā paṭṭhānaṃ satipaṭṭhānaṃ, padhānaṃ ṭhānanti vā paṭṭhānaṃ; satiyā paṭṭhānaṃ satipaṭṭhānaṃ hatthiṭṭhānaassaṭṭhānādīni viya.
‘‘தயோ ஸதிபட்டா²னா யத³ரியோ ஸேவதி, யத³ரியோ ஸேவமானோ ஸத்தா² க³ணங் அனுஸாஸிதுமரஹதீ’’தி (ம॰ நி॰ 3.304, 311) எத்த² திதா⁴ படிபன்னேஸு ஸாவகேஸு ஸத்து²னோ படிகா⁴னுனயவீதிவத்ததா ஸதிபட்டா²னந்தி வுத்தா. தஸ்ஸத்தோ² – பட்ட²பேதப்³ப³தோ பட்டா²னங், பவத்தயிதப்³ப³தோதி அத்தோ². கேன பட்ட²பேதப்³ப³தோதி? ஸதியா; ஸதியா பட்டா²னங் ஸதிபட்டா²னங். ‘‘சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா பா⁴விதா ப³ஹுலீகதா ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கே³ பரிபூரெந்தீ’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 3.147) பன ஸதியேவ ஸதிபட்டா²னந்தி வுச்சதி. தஸ்ஸத்தோ² – பதிட்டா²தீதி பட்டா²னங், உபட்டா²தி ஓக்கந்தி³த்வா பக்க²ந்தி³த்வா பவத்ததீதி அத்தோ²; ஸதியேவ பட்டா²னட்டே²ன ஸதிபட்டா²னங்; அத²வா ஸரணட்டே²ன ஸதி, உபட்டா²னட்டே²ன பட்டா²னங். இதி ஸதி ச ஸா பட்டா²னஞ்சாதிபி ஸதிபட்டா²னங். இத³மித⁴ அதி⁴ப்பேதங். யதி³ ஏவங், கஸ்மா ஸதிபட்டா²னாதி ப³ஹுவசனங் கதந்தி? ஸதியா ப³ஹுத்தா; ஆரம்மணபே⁴தே³ன ஹி ப³ஹுகா தா ஸதியோதி.
‘‘Tayo satipaṭṭhānā yadariyo sevati, yadariyo sevamāno satthā gaṇaṃ anusāsitumarahatī’’ti (ma. ni. 3.304, 311) ettha tidhā paṭipannesu sāvakesu satthuno paṭighānunayavītivattatā satipaṭṭhānanti vuttā. Tassattho – paṭṭhapetabbato paṭṭhānaṃ, pavattayitabbatoti attho. Kena paṭṭhapetabbatoti? Satiyā; satiyā paṭṭhānaṃ satipaṭṭhānaṃ. ‘‘Cattāro satipaṭṭhānā bhāvitā bahulīkatā satta bojjhaṅge paripūrentī’’tiādīsu (ma. ni. 3.147) pana satiyeva satipaṭṭhānanti vuccati. Tassattho – patiṭṭhātīti paṭṭhānaṃ, upaṭṭhāti okkanditvā pakkhanditvā pavattatīti attho; satiyeva paṭṭhānaṭṭhena satipaṭṭhānaṃ; athavā saraṇaṭṭhena sati, upaṭṭhānaṭṭhena paṭṭhānaṃ. Iti sati ca sā paṭṭhānañcātipi satipaṭṭhānaṃ. Idamidha adhippetaṃ. Yadi evaṃ, kasmā satipaṭṭhānāti bahuvacanaṃ katanti? Satiyā bahuttā; ārammaṇabhedena hi bahukā tā satiyoti.
கஸ்மா பன ப⁴க³வதா சத்தாரோவ ஸதிபட்டா²னா வுத்தா, அனூனா அனதி⁴காதி? வேனெய்யஹிதத்தா. தண்ஹாசரிததி³ட்டி²சரிதஸமத²யானிகவிபஸ்ஸனாயானிகேஸு ஹி மந்த³திக்க²வஸேன த்³விதா⁴ பவத்தேஸு மந்த³ஸ்ஸ தண்ஹாசரிதஸ்ஸ ஓளாரிகங் காயானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னங் விஸுத்³தி⁴மக்³கோ³, திக்க²ஸ்ஸ ஸுகு²மங் வேத³னானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னங். தி³ட்டி²சரிதஸ்ஸபி மந்த³ஸ்ஸ நாதிப்பபே⁴த³க³தங் சித்தானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னங் விஸுத்³தி⁴மக்³கோ³, திக்க²ஸ்ஸ அதிப்பபே⁴த³க³தங் த⁴ம்மானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னங். ஸமத²யானிகஸ்ஸ ச மந்த³ஸ்ஸ அகிச்சே²ன அதி⁴க³ந்தப்³ப³னிமித்தங் பட²மங் ஸதிபட்டா²னங் விஸுத்³தி⁴மக்³கோ³, திக்க²ஸ்ஸ ஓளாரிகாரம்மணே அஸண்ட²ஹனதோ து³தியங். விபஸ்ஸனாயானிகஸ்ஸாபி மந்த³ஸ்ஸ நாதிப்பபே⁴த³க³தாரம்மணங் ததியங், திக்க²ஸ்ஸ அதிப்பபே⁴த³க³தாரம்மணங் சதுத்த²ங். இதி சத்தாரோவ வுத்தா, அனூனா அனதி⁴காதி.
Kasmā pana bhagavatā cattārova satipaṭṭhānā vuttā, anūnā anadhikāti? Veneyyahitattā. Taṇhācaritadiṭṭhicaritasamathayānikavipassanāyānikesu hi mandatikkhavasena dvidhā pavattesu mandassa taṇhācaritassa oḷārikaṃ kāyānupassanāsatipaṭṭhānaṃ visuddhimaggo, tikkhassa sukhumaṃ vedanānupassanāsatipaṭṭhānaṃ. Diṭṭhicaritassapi mandassa nātippabhedagataṃ cittānupassanāsatipaṭṭhānaṃ visuddhimaggo, tikkhassa atippabhedagataṃ dhammānupassanāsatipaṭṭhānaṃ. Samathayānikassa ca mandassa akicchena adhigantabbanimittaṃ paṭhamaṃ satipaṭṭhānaṃ visuddhimaggo, tikkhassa oḷārikārammaṇe asaṇṭhahanato dutiyaṃ. Vipassanāyānikassāpi mandassa nātippabhedagatārammaṇaṃ tatiyaṃ, tikkhassa atippabhedagatārammaṇaṃ catutthaṃ. Iti cattārova vuttā, anūnā anadhikāti.
ஸுப⁴ஸுக²னிச்சஅத்தபா⁴வவிபல்லாஸப்பஹானத்த²ங் வா. காயோ ஹி அஸுபோ⁴. தத்த² ஸுப⁴விபல்லாஸவிபல்லத்தா² ஸத்தா. தேஸங் தத்த² அஸுப⁴பா⁴வத³ஸ்ஸனேன தஸ்ஸ விபல்லாஸஸ்ஸ பஹானத்த²ங் பட²மங் ஸதிபட்டா²னங் வுத்தங். ஸுக²ங், நிச்சங், அத்தாதி க³ஹிதேஸுபி ச வேத³னாதீ³ஸு வேத³னா து³க்கா², சித்தங் அனிச்சங், த⁴ம்மா அனத்தா. ஏதேஸு ச ஸுக²னிச்சஅத்தபா⁴வவிபல்லாஸவிபல்லத்தா² ஸத்தா. தேஸங் தத்த² து³க்கா²தி³பா⁴வத³ஸ்ஸனேன தேஸங் விபல்லாஸானங் பஹானத்த²ங் ஸேஸானி தீணி வுத்தானீதி. ஏவங் ஸுப⁴ஸுக²னிச்சஅத்தபா⁴வவிபல்லாஸப்பஹானத்த²ங் வா சத்தாரோவ வுத்தா அனூனா அனதி⁴காதி வேதி³தப்³பா³. ந கேவலஞ்ச விபல்லாஸபஹானத்த²மேவ, அத² கோ² சதுரோக⁴யோகா³ஸவக³ந்த²உபாதா³னஅக³திப்பஹானத்த²ம்பி சதுப்³பி³தா⁴ஹாரபரிஞ்ஞத்த²ஞ்ச சத்தாரோவ வுத்தாதி வேதி³தப்³பா³. அயங் தாவ பகரணனயோ.
Subhasukhaniccaattabhāvavipallāsappahānatthaṃ vā. Kāyo hi asubho. Tattha subhavipallāsavipallatthā sattā. Tesaṃ tattha asubhabhāvadassanena tassa vipallāsassa pahānatthaṃ paṭhamaṃ satipaṭṭhānaṃ vuttaṃ. Sukhaṃ, niccaṃ, attāti gahitesupi ca vedanādīsu vedanā dukkhā, cittaṃ aniccaṃ, dhammā anattā. Etesu ca sukhaniccaattabhāvavipallāsavipallatthā sattā. Tesaṃ tattha dukkhādibhāvadassanena tesaṃ vipallāsānaṃ pahānatthaṃ sesāni tīṇi vuttānīti. Evaṃ subhasukhaniccaattabhāvavipallāsappahānatthaṃ vā cattārova vuttā anūnā anadhikāti veditabbā. Na kevalañca vipallāsapahānatthameva, atha kho caturoghayogāsavaganthaupādānaagatippahānatthampi catubbidhāhārapariññatthañca cattārova vuttāti veditabbā. Ayaṃ tāva pakaraṇanayo.
அட்ட²கதா²யங் பன ‘‘ஸரணவஸேன சேவ ஏகத்தஸமோஸரணவஸேன ச ஏகமேவ ஸதிபட்டா²னங் ஆரம்மணவஸேன சத்தாரோதி ஏததே³வ வுத்தங். யதா² ஹி சதுத்³வாரே நக³ரே பாசீனதோ ஆக³ச்ச²ந்தா பாசீனதி³ஸாய உட்டா²னகங் ப⁴ண்ட³ங் க³ஹெத்வா பாசீனத்³வாரேன நக³ரமேவ பவிஸந்தி, த³க்கி²ணதோ, பச்சி²மதோ, உத்தரதோ ஆக³ச்ச²ந்தா உத்தரதி³ஸாய உட்டா²னகங் ப⁴ண்ட³ங் க³ஹெத்வா உத்தரத்³வாரேன நக³ரமேவ பவிஸந்தி, ஏவங் ஸம்பத³மித³ங் வேதி³தப்³ப³ங். நக³ரங் விய ஹி நிப்³பா³னமஹானக³ரங், த்³வாரங் விய அட்ட²ங்கி³கோ லோகுத்தரமக்³கோ³. பாசீனதி³ஸாத³யோ விய காயாத³யோ.
Aṭṭhakathāyaṃ pana ‘‘saraṇavasena ceva ekattasamosaraṇavasena ca ekameva satipaṭṭhānaṃ ārammaṇavasena cattāroti etadeva vuttaṃ. Yathā hi catudvāre nagare pācīnato āgacchantā pācīnadisāya uṭṭhānakaṃ bhaṇḍaṃ gahetvā pācīnadvārena nagarameva pavisanti, dakkhiṇato, pacchimato, uttarato āgacchantā uttaradisāya uṭṭhānakaṃ bhaṇḍaṃ gahetvā uttaradvārena nagarameva pavisanti, evaṃ sampadamidaṃ veditabbaṃ. Nagaraṃ viya hi nibbānamahānagaraṃ, dvāraṃ viya aṭṭhaṅgiko lokuttaramaggo. Pācīnadisādayo viya kāyādayo.
யதா² பாசீனதோ ஆக³ச்ச²ந்தா பாசீனதி³ஸாய உட்டா²னகங் ப⁴ண்ட³ங் க³ஹெத்வா பாசீனத்³வாரேன நக³ரமேவ பவிஸந்தி, ஏவங் காயானுபஸ்ஸனாமுகே²ன ஆக³ச்ச²ந்தா சுத்³த³ஸவிதே⁴ன காயானுபஸ்ஸனங் பா⁴வெத்வா காயானுபஸ்ஸனாபா⁴வனானுபா⁴வனிப்³ப³த்தேன அரியமக்³கே³ன ஏகங் நிப்³பா³னமேவ ஓஸரந்தி. யதா² த³க்கி²ணதோ ஆக³ச்ச²ந்தா த³க்கி²ணதி³ஸாய உட்டா²னகங் ப⁴ண்ட³ங் க³ஹெத்வா த³க்கி²ணத்³வாரேன நக³ரமேவ பவிஸந்தி, ஏவங் வேத³னானுபஸ்ஸனாமுகே²ன ஆக³ச்ச²ந்தா நவவிதே⁴ன வேத³னானுபஸ்ஸனங் பா⁴வெத்வா வேத³னானுபஸ்ஸனாபா⁴வனானுபா⁴வனிப்³ப³த்தேன அரியமக்³கே³ன ஏகங் நிப்³பா³னமேவ ஓஸரந்தி. யதா² பச்சி²மதோ ஆக³ச்ச²ந்தா பச்சி²மதி³ஸாய உட்டா²னகங் ப⁴ண்ட³ங் க³ஹெத்வா பச்சி²மத்³வாரேன நக³ரமேவ பவிஸந்தி, ஏவங் சித்தானுபஸ்ஸனாமுகே²ன ஆக³ச்ச²ந்தா ஸோளஸவிதே⁴ன சித்தானுபஸ்ஸனங் பா⁴வெத்வா சித்தானுபஸ்ஸனாபா⁴வனானுபா⁴வனிப்³ப³த்தேன அரியமக்³கே³ன ஏகங் நிப்³பா³னமேவ ஓஸரந்தி. யதா² உத்தரதோ ஆக³ச்ச²ந்தா உத்தரதி³ஸாய உட்டா²னகங் ப⁴ண்ட³ங் க³ஹெத்வா உத்தரத்³வாரேன நக³ரமேவ பவிஸந்தி, ஏவங் த⁴ம்மானுபஸ்ஸனாமுகே²ன ஆக³ச்ச²ந்தா பஞ்சவிதே⁴ன த⁴ம்மானுபஸ்ஸனங் பா⁴வெத்வா த⁴ம்மானுபஸ்ஸனாபா⁴வனானுபா⁴வனிப்³ப³த்தேன அரியமக்³கே³ன ஏகங் நிப்³பா³னமேவ ஓஸரந்தீதி. ஏவங் ஸரணவஸேன சேவ ஏகத்தஸமோஸரணவஸேன ச ஏகமேவ ஸதிபட்டா²னங் ஆரம்மணவஸேன சத்தாரோதி வுத்தாதி வேதி³தப்³பா³.
Yathā pācīnato āgacchantā pācīnadisāya uṭṭhānakaṃ bhaṇḍaṃ gahetvā pācīnadvārena nagarameva pavisanti, evaṃ kāyānupassanāmukhena āgacchantā cuddasavidhena kāyānupassanaṃ bhāvetvā kāyānupassanābhāvanānubhāvanibbattena ariyamaggena ekaṃ nibbānameva osaranti. Yathā dakkhiṇato āgacchantā dakkhiṇadisāya uṭṭhānakaṃ bhaṇḍaṃ gahetvā dakkhiṇadvārena nagarameva pavisanti, evaṃ vedanānupassanāmukhena āgacchantā navavidhena vedanānupassanaṃ bhāvetvā vedanānupassanābhāvanānubhāvanibbattena ariyamaggena ekaṃ nibbānameva osaranti. Yathā pacchimato āgacchantā pacchimadisāya uṭṭhānakaṃ bhaṇḍaṃ gahetvā pacchimadvārena nagarameva pavisanti, evaṃ cittānupassanāmukhena āgacchantā soḷasavidhena cittānupassanaṃ bhāvetvā cittānupassanābhāvanānubhāvanibbattena ariyamaggena ekaṃ nibbānameva osaranti. Yathā uttarato āgacchantā uttaradisāya uṭṭhānakaṃ bhaṇḍaṃ gahetvā uttaradvārena nagarameva pavisanti, evaṃ dhammānupassanāmukhena āgacchantā pañcavidhena dhammānupassanaṃ bhāvetvā dhammānupassanābhāvanānubhāvanibbattena ariyamaggena ekaṃ nibbānameva osarantīti. Evaṃ saraṇavasena ceva ekattasamosaraṇavasena ca ekameva satipaṭṭhānaṃ ārammaṇavasena cattāroti vuttāti veditabbā.
இத⁴ பி⁴க்கூ²தி எத்த² கிஞ்சாபி ப⁴க³வதா தே³வலோகே நிஸீதி³த்வா அயங் ஸதிபட்டா²னவிப⁴ங்கோ³ கதி²தோ, ஏகபி⁴க்கு²பி தத்த² ப⁴க³வதோ ஸந்திகே நிஸின்னகோ நாம நத்தி². ஏவங் ஸந்தேபி யஸ்மா இமே சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னே பி⁴க்கூ² பா⁴வெந்தி, பி⁴க்கு²கோ³சரா ஹி ஏதே, தஸ்மா இத⁴ பி⁴க்கூ²தி ஆலபதி. கிங் பனேதே ஸதிபட்டா²னே பி⁴க்கூ²யேவ பா⁴வெந்தி, ந பி⁴க்கு²னீஆத³யோதி? பி⁴க்கு²னீஆத³யோபி பா⁴வெந்தி. பி⁴க்கூ² பன அக்³க³பரிஸா. இதி அக்³க³பரிஸத்தா இத⁴ பி⁴க்கூ²தி ஆலபதி. படிபத்தியா வா பி⁴க்கு²பா⁴வத³ஸ்ஸனதோ ஏவமாஹ. யோ ஹி இமங் படிபத்திங் படிபஜ்ஜதி, ஸோ பி⁴க்கு² நாம ஹோதி. படிபன்னகோ ஹி தே³வோ வா ஹோது மனுஸ்ஸோ வா, பி⁴க்கூ²தி ஸங்க²ங் க³ச்ச²தியேவ. யதா²ஹ –
Idha bhikkhūti ettha kiñcāpi bhagavatā devaloke nisīditvā ayaṃ satipaṭṭhānavibhaṅgo kathito, ekabhikkhupi tattha bhagavato santike nisinnako nāma natthi. Evaṃ santepi yasmā ime cattāro satipaṭṭhāne bhikkhū bhāventi, bhikkhugocarā hi ete, tasmā idha bhikkhūti ālapati. Kiṃ panete satipaṭṭhāne bhikkhūyeva bhāventi, na bhikkhunīādayoti? Bhikkhunīādayopi bhāventi. Bhikkhū pana aggaparisā. Iti aggaparisattā idha bhikkhūti ālapati. Paṭipattiyā vā bhikkhubhāvadassanato evamāha. Yo hi imaṃ paṭipattiṃ paṭipajjati, so bhikkhu nāma hoti. Paṭipannako hi devo vā hotu manusso vā, bhikkhūti saṅkhaṃ gacchatiyeva. Yathāha –
‘‘அலங்கதோ சேபி ஸமஞ்சரெய்ய,
‘‘Alaṅkato cepi samañcareyya,
ஸந்தோ த³ந்தோ நியதோ ப்³ரஹ்மசாரீ;
Santo danto niyato brahmacārī;
ஸப்³பே³ஸு பூ⁴தேஸு நிதா⁴ய த³ண்ட³ங்,
Sabbesu bhūtesu nidhāya daṇḍaṃ,
ஸோ ப்³ராஹ்மணோ ஸோ ஸமணோ ஸ பி⁴க்கூ²’’தி. (த⁴॰ ப॰ 142);
So brāhmaṇo so samaṇo sa bhikkhū’’ti. (dha. pa. 142);
காயானுபஸ்ஸனாஉத்³தே³ஸவண்ணனா
Kāyānupassanāuddesavaṇṇanā
அஜ்ஜ²த்தந்தி நியகஜ்ஜ²த்தங் அதி⁴ப்பேதங். தஸ்மா அஜ்ஜ²த்தங் காயேதி அத்தனோ காயேதி அத்தோ². தத்த² காயேதி ரூபகாயே. ரூபகாயோ ஹி இத⁴ அங்க³பச்சங்கா³னங் கேஸாதீ³னஞ்ச த⁴ம்மானங் ஸமூஹட்டே²ன, ஹத்தி²காயஅஸ்ஸகாயரத²காயாத³யோ விய, காயோதி அதி⁴ப்பேதோ. யதா² ச ஸமூஹட்டே²ன ஏவங் குச்சி²தானங் ஆயட்டே²ன. குச்சி²தானஞ்ஹி பரமஜேகு³ச்சா²னங் ஸோ ஆயோதிபி காயோ. ஆயோதி உப்பத்திதே³ஸோ. தத்ராயங் வசனத்தோ² – ஆயந்தி ததோதி ஆயோ. கே ஆயந்தி? குச்சி²தா கேஸாத³யோ. இதி குச்சி²தானங் கேஸாதீ³னங் ஆயோதி காயோ.
Ajjhattanti niyakajjhattaṃ adhippetaṃ. Tasmā ajjhattaṃ kāyeti attano kāyeti attho. Tattha kāyeti rūpakāye. Rūpakāyo hi idha aṅgapaccaṅgānaṃ kesādīnañca dhammānaṃ samūhaṭṭhena, hatthikāyaassakāyarathakāyādayo viya, kāyoti adhippeto. Yathā ca samūhaṭṭhena evaṃ kucchitānaṃ āyaṭṭhena. Kucchitānañhi paramajegucchānaṃ so āyotipi kāyo. Āyoti uppattideso. Tatrāyaṃ vacanattho – āyanti tatoti āyo. Ke āyanti? Kucchitā kesādayo. Iti kucchitānaṃ kesādīnaṃ āyoti kāyo.
காயானுபஸ்ஸீதி காயங் அனுபஸ்ஸனஸீலோ, காயங் வா அனுபஸ்ஸமானோ காயேதி ச வத்வாபி புன காயானுபஸ்ஸீதி து³தியங் காயக்³க³ஹணங் அஸம்மிஸ்ஸதோ வவத்தா²னக⁴னவினிப்³போ⁴கா³தி³த³ஸ்ஸனத்த²ங் கதந்தி வேதி³தப்³ப³ங். தேன ந காயே வேத³னானுபஸ்ஸீ சித்தத⁴ம்மானுபஸ்ஸீ வா; அத² கோ² காயே காயானுபஸ்ஸீ யேவாதி காயஸங்கா²தே வத்து²ஸ்மிங் காயானுபஸ்ஸனாகாரஸ்ஸேவ த³ஸ்ஸனேன அஸம்மிஸ்ஸதோ வவத்தா²னங் த³ஸ்ஸிதங் ஹோதி. ததா² ந காயே அங்க³பச்சங்க³வினிமுத்தஏகத⁴ம்மானுபஸ்ஸீ, நாபி கேஸலோமாதி³வினிமுத்தஇத்தி²புரிஸானுபஸ்ஸீ. யோபி செத்த² கேஸலோமாதி³கோ பூ⁴துபாதா³யஸமூஹஸங்கா²தோ காயோ, தத்தா²பி ந பூ⁴துபாதா³யவினிமுத்தஏகத⁴ம்மானுபஸ்ஸீ; அத² கோ² ரத²ஸம்பா⁴ரானுபஸ்ஸகோ விய அங்க³பச்சங்க³ஸமூஹானுபஸ்ஸீ, நக³ராவயவானுபஸ்ஸகோ விய கேஸலோமாதி³ஸமூஹானுபஸ்ஸீ, கத³லிக்க²ந்த⁴பத்தவட்டிவினிபு⁴ஞ்ஜகோ விய ரித்தமுட்டி²வினிவேட²கோ விய ச பூ⁴துபாதா³யஸமூஹானுபஸ்ஸீயேவாதி நானப்பகாரதோ ஸமூஹவஸேன காயஸங்கா²தஸ்ஸ வத்து²னோ த³ஸ்ஸனேன க⁴னவினிப்³போ⁴கோ³ த³ஸ்ஸிதோ ஹோதி. ந ஹெத்த² யதா²வுத்தஸமூஹவினிமுத்தோ காயோ வா இத்தீ² வா புரிஸோ வா அஞ்ஞோ வா கோசி த⁴ம்மோ தி³ஸ்ஸதி. யதா²வுத்தத⁴ம்மஸமூஹமத்தேயேவ பன ததா² ததா² ஸத்தா மிச்சா²பி⁴னிவேஸங் கரொந்தி. தேனாஹு போராணா –
Kāyānupassīti kāyaṃ anupassanasīlo, kāyaṃ vā anupassamāno kāyeti ca vatvāpi puna kāyānupassīti dutiyaṃ kāyaggahaṇaṃ asammissato vavatthānaghanavinibbhogādidassanatthaṃ katanti veditabbaṃ. Tena na kāye vedanānupassī cittadhammānupassī vā; atha kho kāye kāyānupassī yevāti kāyasaṅkhāte vatthusmiṃ kāyānupassanākārasseva dassanena asammissato vavatthānaṃ dassitaṃ hoti. Tathā na kāye aṅgapaccaṅgavinimuttaekadhammānupassī, nāpi kesalomādivinimuttaitthipurisānupassī. Yopi cettha kesalomādiko bhūtupādāyasamūhasaṅkhāto kāyo, tatthāpi na bhūtupādāyavinimuttaekadhammānupassī; atha kho rathasambhārānupassako viya aṅgapaccaṅgasamūhānupassī, nagarāvayavānupassako viya kesalomādisamūhānupassī, kadalikkhandhapattavaṭṭivinibhuñjako viya rittamuṭṭhiviniveṭhako viya ca bhūtupādāyasamūhānupassīyevāti nānappakārato samūhavasena kāyasaṅkhātassa vatthuno dassanena ghanavinibbhogo dassito hoti. Na hettha yathāvuttasamūhavinimutto kāyo vā itthī vā puriso vā añño vā koci dhammo dissati. Yathāvuttadhammasamūhamatteyeva pana tathā tathā sattā micchābhinivesaṃ karonti. Tenāhu porāṇā –
‘‘யங் பஸ்ஸதி ந தங் தி³ட்ட²ங், யங் தி³ட்ட²ங் தங் ந பஸ்ஸதி;
‘‘Yaṃ passati na taṃ diṭṭhaṃ, yaṃ diṭṭhaṃ taṃ na passati;
அபஸ்ஸங் ப³ஜ்ஜ²தே மூள்ஹோ, ப³ஜ்ஜ²மானோ ந முச்சதீ’’தி.
Apassaṃ bajjhate mūḷho, bajjhamāno na muccatī’’ti.
க⁴னவினிப்³போ⁴கா³தி³த³ஸ்ஸனத்த²ந்தி வுத்தங். ஆதி³ஸத்³தே³ன செத்த² அயம்பி அத்தோ² வேதி³தப்³போ³ – அயஞ்ஹி ஏதஸ்மிங் காயே காயானுபஸ்ஸீயேவ, ந அஞ்ஞத⁴ம்மானுபஸ்ஸீ. கிங் வுத்தங் ஹோதி? யதா² அனுத³கபூ⁴தாயபி மரீசியா உத³கானுபஸ்ஸினோ ஹொந்தி, ந ஏவங் அனிச்சது³க்கா²னத்தஅஸுப⁴பூ⁴தேயேவ இமஸ்மிங் காயே நிச்சஸுக²அத்தஸுப⁴பா⁴வானுபஸ்ஸீ; அத² கோ² காயானுபஸ்ஸீ அனிச்சது³க்கா²னத்தஅஸுபா⁴காரஸமூஹானுபஸ்ஸீயேவாதி வுத்தங் ஹோதி. அத² வா ய்வாயங் மஹாஸதிபட்டா²னே ‘‘இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² அரஞ்ஞக³தோ வா…பே॰… ஸோ ஸதோவ அஸ்ஸஸதீ’’திஆதி³னா (தீ³॰ நி॰ 2.374; ம॰ நி॰ 1.107) நயேன அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸாதி³சுண்ணகஜாதஅட்டி²கபரியோஸானோ காயோ வுத்தோ, யோ ச ‘‘இதே⁴கச்சோ பத²வீகாயங் அனிச்சதோ அனுபஸ்ஸதி, ததா² ஆபோகாயங், தேஜோகாயங், வாயோகாயங், கேஸகாயங், லோமகாயங், ச²விகாயங், சம்மகாயங், மங்ஸகாயங், ருதி⁴ரகாயங், ந்ஹாருகாயங், அட்டி²காயங், அட்டி²மிஞ்ஜகாய’’ந்தி படிஸம்பி⁴தா³யங் காயோ வுத்தோ, தஸ்ஸ ஸப்³ப³ஸ்ஸ இமஸ்மிங்யேவ காயே அனுபஸ்ஸனதோ காயே காயானுபஸ்ஸீதி ஏவம்பி அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.
Ghanavinibbhogādidassanatthanti vuttaṃ. Ādisaddena cettha ayampi attho veditabbo – ayañhi etasmiṃ kāye kāyānupassīyeva, na aññadhammānupassī. Kiṃ vuttaṃ hoti? Yathā anudakabhūtāyapi marīciyā udakānupassino honti, na evaṃ aniccadukkhānattaasubhabhūteyeva imasmiṃ kāye niccasukhaattasubhabhāvānupassī; atha kho kāyānupassī aniccadukkhānattaasubhākārasamūhānupassīyevāti vuttaṃ hoti. Atha vā yvāyaṃ mahāsatipaṭṭhāne ‘‘idha, bhikkhave, bhikkhu araññagato vā…pe… so satova assasatī’’tiādinā (dī. ni. 2.374; ma. ni. 1.107) nayena assāsapassāsādicuṇṇakajātaaṭṭhikapariyosāno kāyo vutto, yo ca ‘‘idhekacco pathavīkāyaṃ aniccato anupassati, tathā āpokāyaṃ, tejokāyaṃ, vāyokāyaṃ, kesakāyaṃ, lomakāyaṃ, chavikāyaṃ, cammakāyaṃ, maṃsakāyaṃ, rudhirakāyaṃ, nhārukāyaṃ, aṭṭhikāyaṃ, aṭṭhimiñjakāya’’nti paṭisambhidāyaṃ kāyo vutto, tassa sabbassa imasmiṃyeva kāye anupassanato kāye kāyānupassīti evampi attho daṭṭhabbo.
அத² வா காயே அஹந்தி வா மமந்தி வா ஏவங் க³ஹேதப்³ப³ஸ்ஸ கஸ்ஸசி அனநுபஸ்ஸனதோ, தஸ்ஸ தஸ்ஸேவ பன கேஸலோமாதி³கஸ்ஸ நானாத⁴ம்மஸமூஹஸ்ஸ அனுபஸ்ஸனதோ காயே கேஸாதி³த⁴ம்மஸமூஹஸங்கா²தே காயானுபஸ்ஸீதி ஏவமத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. அபிச ‘‘இமஸ்மிங் காயே அனிச்சதோ அனுபஸ்ஸதி, நோ நிச்சதோ’’திஆதி³னா (படி॰ ம॰ 3.35) அனுக்கமேன படிஸம்பி⁴தா³யங் ஆக³தனயஸ்ஸ ஸப்³ப³ஸ்ஸேவ அனிச்சலக்க²ணாதி³னோ ஆகாரஸமூஹஸங்கா²தஸ்ஸ காயஸ்ஸ அனுபஸ்ஸனதோபி காயே காயானுபஸ்ஸீதி ஏவம்பி அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.
Atha vā kāye ahanti vā mamanti vā evaṃ gahetabbassa kassaci ananupassanato, tassa tasseva pana kesalomādikassa nānādhammasamūhassa anupassanato kāye kesādidhammasamūhasaṅkhāte kāyānupassīti evamattho daṭṭhabbo. Apica ‘‘imasmiṃ kāye aniccato anupassati, no niccato’’tiādinā (paṭi. ma. 3.35) anukkamena paṭisambhidāyaṃ āgatanayassa sabbasseva aniccalakkhaṇādino ākārasamūhasaṅkhātassa kāyassa anupassanatopi kāye kāyānupassīti evampi attho daṭṭhabbo.
ததா² ஹி அயங் காயே காயானுபஸ்ஸனாபடிபத³ங் படிபன்னோ பி⁴க்கு² இமங் காயங் அனிச்சானுபஸ்ஸனாதீ³னங் ஸத்தன்னங் அனுபஸ்ஸனானங் வஸேன அனிச்சதோ அனுபஸ்ஸதி நோ நிச்சதோ, து³க்க²தோ அனுபஸ்ஸதி நோ ஸுக²தோ, அனத்ததோ அனுபஸ்ஸதி நோ அத்ததோ, நிப்³பி³ந்த³தி நோ நந்த³தி, விரஜ்ஜதி நோ ரஜ்ஜதி, நிரோதே⁴தி நோ ஸமுதே³தி, படினிஸ்ஸஜ்ஜதி நோ ஆதி³யதி. ஸோ தங் அனிச்சதோ அனுபஸ்ஸந்தோ நிச்சஸஞ்ஞங் பஜஹதி, து³க்க²தோ அனுபஸ்ஸந்தோ ஸுக²ஸஞ்ஞங் பஜஹதி, அனத்ததோ அனுபஸ்ஸந்தோ அத்தஸஞ்ஞங் பஜஹதி , நிப்³பி³ந்த³ந்தோ நந்தி³ங் பஜஹதி, விரஜ்ஜந்தோ ராக³ங் பஜஹதி, நிரோதெ⁴ந்தோ ஸமுத³யங் பஜஹதி, படினிஸ்ஸஜ்ஜந்தோ ஆதா³னங் பஜஹதீதி (படி॰ ம॰ 3.35) வேதி³தப்³போ³.
Tathā hi ayaṃ kāye kāyānupassanāpaṭipadaṃ paṭipanno bhikkhu imaṃ kāyaṃ aniccānupassanādīnaṃ sattannaṃ anupassanānaṃ vasena aniccato anupassati no niccato, dukkhato anupassati no sukhato, anattato anupassati no attato, nibbindati no nandati, virajjati no rajjati, nirodheti no samudeti, paṭinissajjati no ādiyati. So taṃ aniccato anupassanto niccasaññaṃ pajahati, dukkhato anupassanto sukhasaññaṃ pajahati, anattato anupassanto attasaññaṃ pajahati , nibbindanto nandiṃ pajahati, virajjanto rāgaṃ pajahati, nirodhento samudayaṃ pajahati, paṭinissajjanto ādānaṃ pajahatīti (paṭi. ma. 3.35) veditabbo.
விஹரதீதி சதூஸு இரியாபத²விஹாரேஸு அஞ்ஞதரவிஹாரஸமாயோக³பரிதீ³பனமேதங், ஏகங் இரியாபத²பா³த⁴னங் அபரேன இரியாபதே²ன விச்சி²ந்தி³த்வா அபதமானங் அத்தபா⁴வங் ஹரதி பவத்தேதீதி அத்தோ².
Viharatīti catūsu iriyāpathavihāresu aññataravihārasamāyogaparidīpanametaṃ, ekaṃ iriyāpathabādhanaṃ aparena iriyāpathena vicchinditvā apatamānaṃ attabhāvaṃ harati pavattetīti attho.
ப³ஹித்³தா⁴ காயேதி பரஸ்ஸ காயே. அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴ காயேதி காலேன அத்தனோ காயே, காலேன பரஸ்ஸ காயே. பட²மனயேன ஹி அத்தனோ காயே காயபரிக்³க³ஹோ வுத்தோ, து³தியனயேன பரஸ்ஸ காயே, ததியனயேன காலேன அத்தனோ காலேன பரஸ்ஸ காயே. அஜ்ஜ²த்தப³ஹித்³தா⁴ பன க⁴டிதாரம்மணங் நாம நத்தி². பகு³ணகம்மட்டா²னஸ்ஸ பன அபராபரங் ஸஞ்சரணகாலோ எத்த² கதி²தோ. ஆதாபீதி காயபரிக்³கா³ஹகவீரியஸமாயோக³பரிதீ³பனமேதங். ஸோ ஹி யஸ்மா தஸ்மிங் ஸமயே யங் தங் வீரியங் தீஸு ப⁴வேஸு கிலேஸானங் ஆதாபனதோ ஆதாபோதி வுச்சதி, தேன ஸமன்னாக³தோ ஹோதி, தஸ்மா ஆதாபீதி வுச்சதி.
Bahiddhākāyeti parassa kāye. Ajjhattabahiddhā kāyeti kālena attano kāye, kālena parassa kāye. Paṭhamanayena hi attano kāye kāyapariggaho vutto, dutiyanayena parassa kāye, tatiyanayena kālena attano kālena parassa kāye. Ajjhattabahiddhā pana ghaṭitārammaṇaṃ nāma natthi. Paguṇakammaṭṭhānassa pana aparāparaṃ sañcaraṇakālo ettha kathito. Ātāpīti kāyapariggāhakavīriyasamāyogaparidīpanametaṃ. So hi yasmā tasmiṃ samaye yaṃ taṃ vīriyaṃ tīsu bhavesu kilesānaṃ ātāpanato ātāpoti vuccati, tena samannāgato hoti, tasmā ātāpīti vuccati.
ஸம்பஜானோதி காயபரிக்³கா³ஹகேன ஸம்பஜஞ்ஞஸங்கா²தேன ஞாணேன ஸமன்னாக³தோ. ஸதிமாதி காயபரிக்³கா³ஹிகாய ஸதியா ஸமன்னாக³தோ. அயங் பன யஸ்மா ஸதியா ஆரம்மணங் பரிக்³க³ஹெத்வா பஞ்ஞாய அனுபஸ்ஸதி, ந ஹி ஸதிவிரஹிதஸ்ஸ அனுபஸ்ஸனா நாம அத்தி², தேனேவாஹ – ‘‘ஸதிஞ்ச க்²வாஹங், பி⁴க்க²வே, ஸப்³ப³த்தி²கங் வதா³மீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.234), தஸ்மா எத்த² ‘‘காயே காயானுபஸ்ஸீ விஹரதீ’’தி எத்தாவதா காயானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னகம்மட்டா²னங் வுத்தங் ஹோதி. அத² வா யஸ்மா அனாதாபினோ அந்தோஸங்கே²போ அந்தராயகரோ ஹோதி, அஸம்பஜானோ உபாயபரிக்³க³ஹே அனுபாயபரிவஜ்ஜனே ச ஸம்முய்ஹதி, முட்ட²ஸ்ஸதீ உபாயாபரிச்சாகே³ அனுபாயாபரிக்³க³ஹே ச அஸமத்தோ²வ ஹோதி, தேனஸ்ஸ தங் கம்மட்டா²னங் ந ஸம்பஜ்ஜதி; தஸ்மா யேஸங் த⁴ம்மானங் ஆனுபா⁴வேன தங் ஸம்பஜ்ஜதி தேஸங் த³ஸ்ஸனத்த²ங் ‘‘ஆதாபீ ஸம்பஜானோ ஸதிமா’’தி இத³ங் வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.
Sampajānoti kāyapariggāhakena sampajaññasaṅkhātena ñāṇena samannāgato. Satimāti kāyapariggāhikāya satiyā samannāgato. Ayaṃ pana yasmā satiyā ārammaṇaṃ pariggahetvā paññāya anupassati, na hi sativirahitassa anupassanā nāma atthi, tenevāha – ‘‘satiñca khvāhaṃ, bhikkhave, sabbatthikaṃ vadāmī’’ti (saṃ. ni. 5.234), tasmā ettha ‘‘kāye kāyānupassī viharatī’’ti ettāvatā kāyānupassanāsatipaṭṭhānakammaṭṭhānaṃ vuttaṃ hoti. Atha vā yasmā anātāpino antosaṅkhepo antarāyakaro hoti, asampajāno upāyapariggahe anupāyaparivajjane ca sammuyhati, muṭṭhassatī upāyāpariccāge anupāyāpariggahe ca asamatthova hoti, tenassa taṃ kammaṭṭhānaṃ na sampajjati; tasmā yesaṃ dhammānaṃ ānubhāvena taṃ sampajjati tesaṃ dassanatthaṃ ‘‘ātāpī sampajāno satimā’’ti idaṃ vuttanti veditabbaṃ.
இதி காயானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னங் ஸம்பயோக³ங்க³ஞ்ச த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி பஹானங்க³ங் த³ஸ்ஸேதுங் வினெய்ய லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸந்தி வுத்தங். தத்த² வினெய்யாதி தத³ங்க³வினயேன வா விக்க²ம்ப⁴னவினயேன வா வினயித்வா. லோகேதி எத்த² ய்வாயங் அஜ்ஜ²த்தாதி³பே⁴தோ³ காயோ பரிக்³க³ஹிதோ ஸ்வேவ இத⁴ லோகோ நாம. தஸ்மிங் லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங் வினயித்வாதி அத்தோ². யஸ்மா பனெத்த² அபி⁴ஜ்ஜா²க³ஹணேன காமச்ச²ந்தோ³, தோ³மனஸ்ஸக்³க³ஹணேன ப்³யாபாதோ³ ஸங்க³ஹங் க³ச்ச²தி, தஸ்மா நீவரணபரியாபன்னப³லவத⁴ம்மத்³வயத³ஸ்ஸனேன நீவரணப்பஹானங் வுத்தங் ஹோதீதி வேதி³தப்³ப³ங்.
Iti kāyānupassanāsatipaṭṭhānaṃ sampayogaṅgañca dassetvā idāni pahānaṅgaṃ dassetuṃ vineyya loke abhijjhādomanassanti vuttaṃ. Tattha vineyyāti tadaṅgavinayena vā vikkhambhanavinayena vā vinayitvā. Loketi ettha yvāyaṃ ajjhattādibhedo kāyo pariggahito sveva idha loko nāma. Tasmiṃ loke abhijjhādomanassaṃ vinayitvāti attho. Yasmā panettha abhijjhāgahaṇena kāmacchando, domanassaggahaṇena byāpādo saṅgahaṃ gacchati, tasmā nīvaraṇapariyāpannabalavadhammadvayadassanena nīvaraṇappahānaṃ vuttaṃ hotīti veditabbaṃ.
விஸேஸேன செத்த² அபி⁴ஜ்ஜா²வினயேன காயஸம்பத்திமூலகஸ்ஸ அனுரோத⁴ஸ்ஸ, தோ³மனஸ்ஸவினயேன காயவிபத்திமூலகஸ்ஸ விரோத⁴ஸ்ஸ, அபி⁴ஜ்ஜா²வினயேன ச காயே அபி⁴ரதியா, தோ³மனஸ்ஸவினயேன காயபா⁴வனாய அனபி⁴ரதியா, அபி⁴ஜ்ஜா²வினயேன காயே அபூ⁴தானங் ஸுப⁴ஸுக²பா⁴வாதீ³னங் பக்கே²பஸ்ஸ, தோ³மனஸ்ஸவினயேன காயே பூ⁴தானங் அஸுபா⁴ஸுக²பா⁴வாதீ³னங் அபனயனஸ்ஸ ச பஹானங் வுத்தங். தேன யோகா³வசரஸ்ஸ யோகா³னுபா⁴வோ யோக³ஸமத்த²தா ச தீ³பிதா ஹோதி. யோகா³னுபா⁴வோ ஹி ஏஸ யதி³த³ங் அனுரோத⁴விரோத⁴விப்பமுத்தோ, அரதிரதிஸஹோ, அபூ⁴தபக்கே²பபூ⁴தாபனயனவிரஹிதோ ச ஹோதி. அனுரோத⁴விரோத⁴விப்பமுத்தோ சேஸ அரதிரதிஸஹோ அபூ⁴தங் அபக்கி²பந்தோ பூ⁴தஞ்ச அனபனெந்தோ யோக³ஸமத்தோ² ஹோதீதி.
Visesena cettha abhijjhāvinayena kāyasampattimūlakassa anurodhassa, domanassavinayena kāyavipattimūlakassa virodhassa, abhijjhāvinayena ca kāye abhiratiyā, domanassavinayena kāyabhāvanāya anabhiratiyā, abhijjhāvinayena kāye abhūtānaṃ subhasukhabhāvādīnaṃ pakkhepassa, domanassavinayena kāye bhūtānaṃ asubhāsukhabhāvādīnaṃ apanayanassa ca pahānaṃ vuttaṃ. Tena yogāvacarassa yogānubhāvo yogasamatthatā ca dīpitā hoti. Yogānubhāvo hi esa yadidaṃ anurodhavirodhavippamutto, aratiratisaho, abhūtapakkhepabhūtāpanayanavirahito ca hoti. Anurodhavirodhavippamutto cesa aratiratisaho abhūtaṃ apakkhipanto bhūtañca anapanento yogasamattho hotīti.
அபரோ நயோ – ‘‘காயே காயானுபஸ்ஸீ’’தி எத்த² அனுபஸ்ஸனாய கம்மட்டா²னங் வுத்தங். விஹரதீதி எத்த² வுத்தவிஹாரேன கம்மட்டா²னிகஸ்ஸ காயபரிஹரணங். ஆதாபீதிஆதீ³ஸு ஆதாபேன ஸம்மப்பதா⁴னங், ஸதிஸம்பஜஞ்ஞேன ஸப்³ப³த்தி²ககம்மட்டா²னங், கம்மட்டா²னபரிஹரணூபாயோ வா; ஸதியா வா காயானுபஸ்ஸனாவஸேன படிலத்³த⁴ஸமதோ², ஸம்பஜஞ்ஞேன விபஸ்ஸனா , அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸவினயேன பா⁴வனாப²லங் வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். அயங் தாவ காயானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னுத்³தே³ஸஸ்ஸ அத்த²வண்ணனா.
Aparo nayo – ‘‘kāye kāyānupassī’’ti ettha anupassanāya kammaṭṭhānaṃ vuttaṃ. Viharatīti ettha vuttavihārena kammaṭṭhānikassa kāyapariharaṇaṃ. Ātāpītiādīsu ātāpena sammappadhānaṃ, satisampajaññena sabbatthikakammaṭṭhānaṃ, kammaṭṭhānapariharaṇūpāyo vā; satiyā vā kāyānupassanāvasena paṭiladdhasamatho, sampajaññena vipassanā , abhijjhādomanassavinayena bhāvanāphalaṃ vuttanti veditabbaṃ. Ayaṃ tāva kāyānupassanāsatipaṭṭhānuddesassa atthavaṇṇanā.
வேத³னானுபஸ்ஸனாதி³உத்³தே³ஸவண்ணனா
Vedanānupassanādiuddesavaṇṇanā
வேத³னானுபஸ்ஸனாஸதிபட்டா²னுத்³தே³ஸாதீ³ஸுபி அஜ்ஜ²த்தாதீ³னி வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³பா³னி. ஏதேஸுபி ஹி அத்தனோ வேத³னாதீ³ஸு, பரஸ்ஸ வேத³னாதீ³ஸு, காலேன அத்தனோ காலேன பரஸ்ஸ வேத³னாதீ³ஸூதி திவிதோ⁴ பரிக்³க³ஹோ வுத்தோ. வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீதிஆதீ³ஸு ச வேத³னாதீ³னங் புனவசனே பயோஜனங் காயானுபஸ்ஸனாயங் வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீ, சித்தே சித்தானுபஸ்ஸீ, த⁴ம்மேஸு த⁴ம்மானுபஸ்ஸீதி எத்த² பன வேத³னாதி திஸ்ஸோ வேத³னா. தா ச லோகியா ஏவ; சித்தம்பி லோகியங், ததா² த⁴ம்மா. தேஸங் விபா⁴கோ³ நித்³தே³ஸவாரே பாகடோ ப⁴விஸ்ஸதி. கேவலங் பனித⁴ யதா² வேத³னா அனுபஸ்ஸிதப்³பா³ ததா² அனுபஸ்ஸந்தோ ‘‘வேத³னாஸு வேத³னானுபஸ்ஸீ’’தி வேதி³தப்³போ³. ஏஸ நயோ சித்தத⁴ம்மேஸு. கத²ஞ்ச வேத³னா அனுபஸ்ஸிதப்³பா³தி? ஸுகா² தாவ வேத³னா து³க்க²தோ, து³க்கா² ஸல்லதோ, அது³க்க²மஸுகா² அனிச்சதோ. யதா²ஹ –
Vedanānupassanāsatipaṭṭhānuddesādīsupi ajjhattādīni vuttanayeneva veditabbāni. Etesupi hi attano vedanādīsu, parassa vedanādīsu, kālena attano kālena parassa vedanādīsūti tividho pariggaho vutto. Vedanāsu vedanānupassītiādīsu ca vedanādīnaṃ punavacane payojanaṃ kāyānupassanāyaṃ vuttanayeneva veditabbaṃ. Vedanāsu vedanānupassī, citte cittānupassī, dhammesu dhammānupassīti ettha pana vedanāti tisso vedanā. Tā ca lokiyā eva; cittampi lokiyaṃ, tathā dhammā. Tesaṃ vibhāgo niddesavāre pākaṭo bhavissati. Kevalaṃ panidha yathā vedanā anupassitabbā tathā anupassanto ‘‘vedanāsu vedanānupassī’’ti veditabbo. Esa nayo cittadhammesu. Kathañca vedanā anupassitabbāti? Sukhā tāva vedanā dukkhato, dukkhā sallato, adukkhamasukhā aniccato. Yathāha –
‘‘யோ ஸுக²ங் து³க்க²தோ அத்³த³, து³க்க²மத்³த³க்கி² ஸல்லதோ;
‘‘Yo sukhaṃ dukkhato adda, dukkhamaddakkhi sallato;
அது³க்க²மஸுக²ங் ஸந்தங், அத்³த³க்கி² நங் அனிச்சதோ;
Adukkhamasukhaṃ santaṃ, addakkhi naṃ aniccato;
ஸ வே ஸம்மத³ஸோ பி⁴க்கு², உபஸந்தோ சரிஸ்ஸதீ’’தி. (ஸங்॰ நி॰ 4.253);
Sa ve sammadaso bhikkhu, upasanto carissatī’’ti. (saṃ. ni. 4.253);
ஸப்³பா³ ஏவ சேதா து³க்கா²திபி அனுபஸ்ஸிதப்³பா³. வுத்தஞ்சேதங் – ‘‘யங் கிஞ்சி வேத³யிதங் தங் து³க்க²ஸ்மிந்தி வதா³மீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 4.259). ஸுக²து³க்க²தோபி ச அனுபஸ்ஸிதப்³பா³, யதா²ஹ – ‘‘ஸுகா² கோ², ஆவுஸோ விஸாக², வேத³னா டி²திஸுகா², விபரிணாமது³க்கா²’’தி (ம॰ நி॰ 1.465) ஸப்³ப³ங் வித்தா²ரேதப்³ப³ங். அபிச அனிச்சாதி³ஸத்தானுபஸ்ஸனாவஸேனபி (படி॰ ம॰ 3.35) அனுபஸ்ஸிதப்³பா³. ஸேஸங் நித்³தே³ஸவாரேயேவ பாகடங் ப⁴விஸ்ஸதி.
Sabbā eva cetā dukkhātipi anupassitabbā. Vuttañcetaṃ – ‘‘yaṃ kiñci vedayitaṃ taṃ dukkhasminti vadāmī’’ti (saṃ. ni. 4.259). Sukhadukkhatopi ca anupassitabbā, yathāha – ‘‘sukhā kho, āvuso visākha, vedanā ṭhitisukhā, vipariṇāmadukkhā’’ti (ma. ni. 1.465) sabbaṃ vitthāretabbaṃ. Apica aniccādisattānupassanāvasenapi (paṭi. ma. 3.35) anupassitabbā. Sesaṃ niddesavāreyeva pākaṭaṃ bhavissati.
சித்தத⁴ம்மேஸுபி சித்தங் தாவ ஆரம்மணாதி⁴பதிஸஹஜாதபூ⁴மிகம்மவிபாககிரியாதி³னானத்தபே⁴தா³னங் அனிச்சாதி³னுபஸ்ஸனானங் நித்³தே³ஸவாரே ஆக³தஸராகா³தி³பே⁴தா³னஞ்ச வஸேன அனுபஸ்ஸிதப்³ப³ங். த⁴ம்மா ஸலக்க²ணஸாமஞ்ஞலக்க²ணானங் ஸுஞ்ஞதாத⁴ம்மஸ்ஸ அனிச்சாதி³ஸத்தானுபஸ்ஸனானங் நித்³தே³ஸவாரே ஆக³தஸந்தாஸந்தாதி³பே⁴தா³னஞ்ச வஸேன அனுபஸ்ஸிதப்³பா³. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ. காமஞ்செத்த² யஸ்ஸ காயஸங்கா²தே லோகே அபி⁴ஜ்ஜா²தோ³மனஸ்ஸங் பஹீனங், தஸ்ஸ வேத³னாதி³லோகேஸுபி தங் பஹீனமேவ. நானாபுக்³க³லவஸேன பன நானாசித்தக்க²ணிகஸதிபட்டா²னபா⁴வனாவஸேன ச ஸப்³ப³த்த² வுத்தங். யதோ வா ஏகத்த² பஹீனங், ஸேஸேஸுபி பஹீனங் ஹோதி. தேனேவஸ்ஸ தத்த² பஹானத³ஸ்ஸனத்த²ம்பி ஏவங் வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ந்தி.
Cittadhammesupi cittaṃ tāva ārammaṇādhipatisahajātabhūmikammavipākakiriyādinānattabhedānaṃ aniccādinupassanānaṃ niddesavāre āgatasarāgādibhedānañca vasena anupassitabbaṃ. Dhammā salakkhaṇasāmaññalakkhaṇānaṃ suññatādhammassa aniccādisattānupassanānaṃ niddesavāre āgatasantāsantādibhedānañca vasena anupassitabbā. Sesaṃ vuttanayameva. Kāmañcettha yassa kāyasaṅkhāte loke abhijjhādomanassaṃ pahīnaṃ, tassa vedanādilokesupi taṃ pahīnameva. Nānāpuggalavasena pana nānācittakkhaṇikasatipaṭṭhānabhāvanāvasena ca sabbattha vuttaṃ. Yato vā ekattha pahīnaṃ, sesesupi pahīnaṃ hoti. Tenevassa tattha pahānadassanatthampi evaṃ vuttanti veditabbanti.
உத்³தே³ஸவாரவண்ணனா நிட்டி²தா.
Uddesavāravaṇṇanā niṭṭhitā.
காயானுபஸ்ஸனானித்³தே³ஸவண்ணனா
Kāyānupassanāniddesavaṇṇanā
356. இதா³னி ஸெய்யதா²பி நாம சே²கோ விலீவகாரகோ தூ²லகிலஞ்ஜஸண்ஹகிலஞ்ஜசங்கோடகபேளாபுடாதீ³னி உபகரணானி கத்துகாமோ ஏகங் மஹாவேளுங் லபி⁴த்வா சதுதா⁴ சி²ந்தி³த்வா ததோ ஏகேகங் வேளுக²ண்ட³ங் க³ஹெத்வா பா²லெத்வா தங் தங் உபகரணங் கரெய்ய, யதா² வா பன சே²கோ ஸுவண்ணகாரோ நானாவிஹிதங் பிளந்த⁴னவிகதிங் கத்துகாமோ ஸுபரிஸுத்³த⁴ங் ஸுவண்ணக⁴டிகங் லபி⁴த்வா சதுதா⁴ பி⁴ந்தி³த்வா ததோ ஏகேகங் கொட்டா²ஸங் க³ஹெத்வா தங் தங் பிளந்த⁴னங் கரெய்ய, ஏவமேவ ப⁴க³வா ஸதிபட்டா²னதே³ஸனாய ஸத்தானங் அனேகப்பகாரங் விஸேஸாதி⁴க³மங் கத்துகாமோ ஏகமேவ ஸம்மாஸதிங் ‘‘சத்தாரோ ஸதிபட்டா²னா – இத⁴ பி⁴க்கு² அஜ்ஜ²த்தங் காயே காயானுபஸ்ஸீ விஹரதீ’’திஆதி³னா நயேன ஆரம்மணவஸேன சதுதா⁴ பி⁴ந்தி³த்வா ததோ ஏகேகங் ஸதிபட்டா²னங் க³ஹெத்வா விப⁴ஜந்தோ கத²ஞ்ச பி⁴க்கு² அஜ்ஜ²த்தங் காயேதிஆதி³னா நயேன நித்³தே³ஸவாரங் வத்துமாரத்³தோ⁴.
356. Idāni seyyathāpi nāma cheko vilīvakārako thūlakilañjasaṇhakilañjacaṅkoṭakapeḷāpuṭādīni upakaraṇāni kattukāmo ekaṃ mahāveḷuṃ labhitvā catudhā chinditvā tato ekekaṃ veḷukhaṇḍaṃ gahetvā phāletvā taṃ taṃ upakaraṇaṃ kareyya, yathā vā pana cheko suvaṇṇakāro nānāvihitaṃ piḷandhanavikatiṃ kattukāmo suparisuddhaṃ suvaṇṇaghaṭikaṃ labhitvā catudhā bhinditvā tato ekekaṃ koṭṭhāsaṃ gahetvā taṃ taṃ piḷandhanaṃ kareyya, evameva bhagavā satipaṭṭhānadesanāya sattānaṃ anekappakāraṃ visesādhigamaṃ kattukāmo ekameva sammāsatiṃ ‘‘cattāro satipaṭṭhānā – idha bhikkhu ajjhattaṃ kāye kāyānupassī viharatī’’tiādinā nayena ārammaṇavasena catudhā bhinditvā tato ekekaṃ satipaṭṭhānaṃ gahetvā vibhajanto kathañca bhikkhu ajjhattaṃ kāyetiādinā nayena niddesavāraṃ vattumāraddho.