Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸம்மோஹவினோத³னீ-அட்ட²கதா² • Sammohavinodanī-aṭṭhakathā |
நமோ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ அரஹதோ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ
Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa
அபி⁴த⁴ம்மபிடகே
Abhidhammapiṭake
ஸம்மோஹவினோத³னீ நாம
Sammohavinodanī nāma
விப⁴ங்க³-அட்ட²கதா²
Vibhaṅga-aṭṭhakathā
1. க²ந்த⁴விப⁴ங்கோ³
1. Khandhavibhaṅgo
1. ஸுத்தந்தபா⁴ஜனீயவண்ணனா
1. Suttantabhājanīyavaṇṇanā
சதுஸச்சத³ஸோ நாதோ², சதுதா⁴ த⁴ம்மஸங்க³ணிங்;
Catusaccadaso nātho, catudhā dhammasaṅgaṇiṃ;
பகாஸயித்வா ஸம்பு³த்³தோ⁴, தஸ்ஸேவ ஸமனந்தரங்.
Pakāsayitvā sambuddho, tasseva samanantaraṃ.
உபேதோ பு³த்³த⁴த⁴ம்மேஹி, அட்டா²ரஸஹி நாயகோ;
Upeto buddhadhammehi, aṭṭhārasahi nāyako;
அட்டா²ரஸன்னங் க²ந்தா⁴தி³-விப⁴ங்கா³னங் வஸேன யங்.
Aṭṭhārasannaṃ khandhādi-vibhaṅgānaṃ vasena yaṃ.
விப⁴ங்க³ங் தே³ஸயீ ஸத்தா², தஸ்ஸ ஸங்வண்ணனாக்கமோ;
Vibhaṅgaṃ desayī satthā, tassa saṃvaṇṇanākkamo;
இதா³னி யஸ்மா ஸம்பத்தோ, தஸ்மா தஸ்ஸத்த²வண்ணனங்.
Idāni yasmā sampatto, tasmā tassatthavaṇṇanaṃ.
கரிஸ்ஸாமி விகா³ஹெத்வா, போராணட்ட²கதா²னயங்;
Karissāmi vigāhetvā, porāṇaṭṭhakathānayaṃ;
ஸத்³த⁴ம்மே கா³ரவங் கத்வா, தங் ஸுணாத² ஸமாஹிதாதி.
Saddhamme gāravaṃ katvā, taṃ suṇātha samāhitāti.
1. பஞ்சக்க²ந்தா⁴ – ரூபக்க²ந்தோ⁴…பே॰… விஞ்ஞாணக்க²ந்தோ⁴தி இத³ங் விப⁴ங்க³ப்பகரணஸ்ஸ ஆதி³பூ⁴தே க²ந்த⁴விப⁴ங்கே³ ஸுத்தந்தபா⁴ஜனீயங் நாம. தத்த² பஞ்சாதி க³ணனபரிச்சே²தோ³. தேன ந ததோ ஹெட்டா² ந உத்³த⁴ந்தி த³ஸ்ஸேதி. க²ந்தா⁴தி பரிச்சி²ன்னத⁴ம்மனித³ஸ்ஸனங். தத்ராயங் க²ந்த⁴-ஸத்³தோ³ ஸம்ப³ஹுலேஸு டா²னேஸு தி³ஸ்ஸதி – ராஸிம்ஹி, கு³ணே, பண்ணத்தியங், ருள்ஹியந்தி. ‘‘ஸெய்யதா²பி, பி⁴க்க²வே, மஹாஸமுத்³தே³ ந ஸுகரங் உத³கஸ்ஸ பமாணங் க³ஹேதுங் – எத்தகானி உத³காள்ஹகானீதி வா எத்தகானி உத³காள்ஹகஸதானீதி வா எத்தகானி உத³காள்ஹகஸஹஸ்ஸானீதி வா எத்தகானி உத³காள்ஹகஸதஸஹஸ்ஸானீதி வா, அத² கோ² அஸங்க்²யெய்யோ அப்பமெய்யோ மஹாஉத³கக்க²ந்தொ⁴த்வேவ ஸங்க்²யங் க³ச்ச²தீ’’திஆதீ³ஸு (அ॰ நி॰ 4.51; 6.37) ஹி ராஸிதோ க²ந்தோ⁴ நாம. நஹி பரித்தகங் உத³கங் உத³கக்க²ந்தோ⁴தி வுச்சதி, ப³ஹுகமேவ வுச்சதி. ததா² ந பரித்தகோ ரஜோ ரஜக்க²ந்தோ⁴, ந அப்பமத்தகா கா³வோ க³வக்க²ந்தோ⁴, ந அப்பமத்தகங் ப³லங் ப³லக்க²ந்தோ⁴, ந அப்பமத்தகங் புஞ்ஞங் புஞ்ஞக்க²ந்தோ⁴தி வுச்சதி. ப³ஹுகமேவ ஹி ரஜோ ரஜக்க²ந்தோ⁴, ப³ஹுகாவ க³வாத³யோ க³வக்க²ந்தோ⁴, ப³லக்க²ந்தோ⁴, புஞ்ஞக்க²ந்தோ⁴தி வுச்சந்தி. ‘‘ஸீலக்க²ந்தோ⁴ ஸமாதி⁴க்க²ந்தோ⁴’’திஆதீ³ஸு (தீ³॰ நி॰ 3.355) பன கு³ணதோ க²ந்தோ⁴ நாம. ‘‘அத்³த³ஸா கோ² ப⁴க³வா மஹந்தங் தா³ருக்க²ந்த⁴ங் க³ங்கா³ய நதி³யா ஸோதேன வுய்ஹமான’’ந்தி (ஸங்॰ நி॰ 4.241). எத்த² பண்ணத்திதோ க²ந்தோ⁴ நாம. ‘‘யங் சித்தங் மனோ மானஸங்…பே॰… விஞ்ஞாணங் விஞ்ஞாணக்க²ந்தோ⁴’’திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ஸ॰ 63, 65) ருள்ஹிதோ க²ந்தோ⁴ நாம. ஸ்வாயமித⁴ ராஸிதோ அதி⁴ப்பேதோ. அயஞ்ஹி க²ந்த⁴ட்டோ² நாம பிண்ட³ட்டோ² பூக³ட்டோ² க⁴டட்டோ² ராஸட்டோ². தஸ்மா ‘ராஸிலக்க²ணா க²ந்தா⁴’தி வேதி³தப்³பா³. கொட்டா²ஸட்டோ²திபி வத்துங் வட்டதி; லோகஸ்மிஞ்ஹி இணங் க³ஹெத்வா சோதி³யமானா ‘த்³வீஹி க²ந்தே⁴ஹி த³ஸ்ஸாம, தீஹி க²ந்தே⁴ஹி த³ஸ்ஸாமா’தி வத³ந்தி. இதி ‘கொட்டா²ஸலக்க²ணா க²ந்தா⁴’திபி வத்துங் வட்டதி. ஏவமெத்த² ரூபக்க²ந்தோ⁴தி ரூபராஸி ரூபகொட்டா²ஸோ, வேத³னாக்க²ந்தோ⁴தி வேத³னாராஸி வேத³னாகொட்டா²ஸோதி இமினா நயேன ஸஞ்ஞாக்க²ந்தா⁴தீ³னங் அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
1. Pañcakkhandhā – rūpakkhandho…pe… viññāṇakkhandhoti idaṃ vibhaṅgappakaraṇassa ādibhūte khandhavibhaṅge suttantabhājanīyaṃ nāma. Tattha pañcāti gaṇanaparicchedo. Tena na tato heṭṭhā na uddhanti dasseti. Khandhāti paricchinnadhammanidassanaṃ. Tatrāyaṃ khandha-saddo sambahulesu ṭhānesu dissati – rāsimhi, guṇe, paṇṇattiyaṃ, ruḷhiyanti. ‘‘Seyyathāpi, bhikkhave, mahāsamudde na sukaraṃ udakassa pamāṇaṃ gahetuṃ – ettakāni udakāḷhakānīti vā ettakāni udakāḷhakasatānīti vā ettakāni udakāḷhakasahassānīti vā ettakāni udakāḷhakasatasahassānīti vā, atha kho asaṅkhyeyyo appameyyo mahāudakakkhandhotveva saṅkhyaṃ gacchatī’’tiādīsu (a. ni. 4.51; 6.37) hi rāsito khandho nāma. Nahi parittakaṃ udakaṃ udakakkhandhoti vuccati, bahukameva vuccati. Tathā na parittako rajo rajakkhandho, na appamattakā gāvo gavakkhandho, na appamattakaṃ balaṃ balakkhandho, na appamattakaṃ puññaṃ puññakkhandhoti vuccati. Bahukameva hi rajo rajakkhandho, bahukāva gavādayo gavakkhandho, balakkhandho, puññakkhandhoti vuccanti. ‘‘Sīlakkhandho samādhikkhandho’’tiādīsu (dī. ni. 3.355) pana guṇato khandho nāma. ‘‘Addasā kho bhagavā mahantaṃ dārukkhandhaṃ gaṅgāya nadiyā sotena vuyhamāna’’nti (saṃ. ni. 4.241). Ettha paṇṇattito khandho nāma. ‘‘Yaṃ cittaṃ mano mānasaṃ…pe… viññāṇaṃ viññāṇakkhandho’’tiādīsu (dha. sa. 63, 65) ruḷhito khandho nāma. Svāyamidha rāsito adhippeto. Ayañhi khandhaṭṭho nāma piṇḍaṭṭho pūgaṭṭho ghaṭaṭṭho rāsaṭṭho. Tasmā ‘rāsilakkhaṇā khandhā’ti veditabbā. Koṭṭhāsaṭṭhotipi vattuṃ vaṭṭati; lokasmiñhi iṇaṃ gahetvā codiyamānā ‘dvīhi khandhehi dassāma, tīhi khandhehi dassāmā’ti vadanti. Iti ‘koṭṭhāsalakkhaṇā khandhā’tipi vattuṃ vaṭṭati. Evamettha rūpakkhandhoti rūparāsi rūpakoṭṭhāso, vedanākkhandhoti vedanārāsi vedanākoṭṭhāsoti iminā nayena saññākkhandhādīnaṃ attho veditabbo.
எத்தாவதா ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ ய்வாயங் ‘‘சத்தாரோ ச மஹாபூ⁴தா சதுன்னஞ்ச மஹாபூ⁴தானங் உபாதா³யரூப’’ந்தி அதீதானாக³தபச்சுப்பன்னாதீ³ஸு ஏகாத³ஸஸு ஓகாஸேஸு விப⁴த்தோ ‘பஞ்சவீஸதி ரூபகொட்டா²ஸா’தி ச ‘ச²ன்னவுதி ரூபகொட்டா²ஸா’தி ச ஏவங்பபே⁴தோ³ ரூபராஸி, தங் ஸப்³ப³ங் பரிபிண்டெ³த்வா ரூபக்க²ந்தோ⁴ நாமாதி த³ஸ்ஸேஸி. யோ பனாயங் ‘‘ஸுகா² வேத³னா, து³க்கா² வேத³னா, அது³க்க²மஸுகா² வேத³னா’’தி தேஸுயேவ ஏகாத³ஸஸு ஓகாஸேஸு விப⁴த்தோ சதுபூ⁴மிகவேத³னாராஸி, தங் ஸப்³ப³ங் பரிபிண்டெ³த்வா வேத³னாக்க²ந்தோ⁴ நாமாதி த³ஸ்ஸேஸி. யோ பனாயங் ‘‘சக்கு²ஸம்ப²ஸ்ஸஜா ஸஞ்ஞா…பே॰… மனோஸம்ப²ஸ்ஸஜா ஸஞ்ஞா’’தி தேஸுயேவ ஏகாத³ஸஸு ஓகாஸேஸு விப⁴த்தோ சதுபூ⁴மிகஸஞ்ஞாராஸி , தங் ஸப்³ப³ங் பரிபிண்டெ³த்வா ஸஞ்ஞாக்க²ந்தோ⁴ நாமாதி த³ஸ்ஸேஸி. யோ பனாயங் ‘‘சக்கு²ஸம்ப²ஸ்ஸஜா சேதனா…பே॰… மனோஸம்ப²ஸ்ஸஜா சேதனா’’தி தேஸுயேவ ஏகாத³ஸஸு ஓகாஸேஸு விப⁴த்தோ சதுபூ⁴மிகசேதனாராஸி, தங் ஸப்³ப³ங் பரிபிண்டெ³த்வா ஸங்கா²ரக்க²ந்தோ⁴ நாமாதி த³ஸ்ஸேஸி. யோ பனாயங் ‘‘சக்கு²விஞ்ஞாணங், ஸோதகா⁴னஜிவ்ஹாகாயவிஞ்ஞாணங், மனோதா⁴து, மனோவிஞ்ஞாணதா⁴தூ’’தி தேஸுயேவ ஏகாத³ஸஸு ஓகாஸேஸு விப⁴த்தோ சதுபூ⁴மிகசித்தராஸி, தங் ஸப்³ப³ங் பரிபிண்டெ³த்வா விஞ்ஞாணக்க²ந்தோ⁴ நாமாதி த³ஸ்ஸேஸி.
Ettāvatā sammāsambuddho yvāyaṃ ‘‘cattāro ca mahābhūtā catunnañca mahābhūtānaṃ upādāyarūpa’’nti atītānāgatapaccuppannādīsu ekādasasu okāsesu vibhatto ‘pañcavīsati rūpakoṭṭhāsā’ti ca ‘channavuti rūpakoṭṭhāsā’ti ca evaṃpabhedo rūparāsi, taṃ sabbaṃ paripiṇḍetvā rūpakkhandho nāmāti dassesi. Yo panāyaṃ ‘‘sukhā vedanā, dukkhā vedanā, adukkhamasukhā vedanā’’ti tesuyeva ekādasasu okāsesu vibhatto catubhūmikavedanārāsi, taṃ sabbaṃ paripiṇḍetvā vedanākkhandho nāmāti dassesi. Yo panāyaṃ ‘‘cakkhusamphassajā saññā…pe… manosamphassajā saññā’’ti tesuyeva ekādasasu okāsesu vibhatto catubhūmikasaññārāsi , taṃ sabbaṃ paripiṇḍetvā saññākkhandho nāmāti dassesi. Yo panāyaṃ ‘‘cakkhusamphassajā cetanā…pe… manosamphassajā cetanā’’ti tesuyeva ekādasasu okāsesu vibhatto catubhūmikacetanārāsi, taṃ sabbaṃ paripiṇḍetvā saṅkhārakkhandho nāmāti dassesi. Yo panāyaṃ ‘‘cakkhuviññāṇaṃ, sotaghānajivhākāyaviññāṇaṃ, manodhātu, manoviññāṇadhātū’’ti tesuyeva ekādasasu okāsesu vibhatto catubhūmikacittarāsi, taṃ sabbaṃ paripiṇḍetvā viññāṇakkhandho nāmāti dassesi.
அபிசெத்த² ஸப்³ப³ம்பி சதுஸமுட்டா²னிகங் ரூபங் ரூபக்க²ந்தோ⁴, காமாவசரஅட்ட²குஸலசித்தாதீ³ஹி ஏகூனநவுதிசித்தேஹி ஸஹஜாதா வேத³னா வேத³னாக்க²ந்தோ⁴, ஸஞ்ஞா ஸஞ்ஞாக்க²ந்தோ⁴, ப²ஸ்ஸாத³யோ த⁴ம்மா ஸங்கா²ரக்க²ந்தோ⁴, ஏகூனநவுதி சித்தானி விஞ்ஞாணக்க²ந்தோ⁴தி. ஏவம்பி பஞ்சஸு க²ந்தே⁴ஸு த⁴ம்மபரிச்சே²தோ³ வேதி³தப்³போ³.
Apicettha sabbampi catusamuṭṭhānikaṃ rūpaṃ rūpakkhandho, kāmāvacaraaṭṭhakusalacittādīhi ekūnanavuticittehi sahajātā vedanā vedanākkhandho, saññā saññākkhandho, phassādayo dhammā saṅkhārakkhandho, ekūnanavuti cittāni viññāṇakkhandhoti. Evampi pañcasu khandhesu dhammaparicchedo veditabbo.
1. ரூபக்க²ந்த⁴னித்³தே³ஸோ
1. Rūpakkhandhaniddeso
2. இதா³னி தே ரூபக்க²ந்தா⁴த³யோ விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸேதுங் தத்த² கதமோ ரூபக்க²ந்தோ⁴திஆதி³மாஹ. தத்த² தத்தா²தி தேஸு பஞ்சஸு க²ந்தே⁴ஸு. கதமோதி கதே²துகம்யதாபுச்சா². ரூபக்க²ந்தோ⁴தி புச்சி²தத⁴ம்மனித³ஸ்ஸனங். இதா³னி தங் விப⁴ஜந்தோ யங் கிஞ்சி ரூபந்திஆதி³மாஹ. தத்த² யங் கிஞ்சீதி அனவஸேஸபரியாதா³னங். ரூபந்தி அதிப்பஸங்க³னியமனங். ஏவங் பத³த்³வயேனாபி ரூபஸ்ஸ அனவஸேஸபரிக்³க³ஹோ கதோ ஹோதி.
2. Idāni te rūpakkhandhādayo vibhajitvā dassetuṃ tattha katamo rūpakkhandhotiādimāha. Tattha tatthāti tesu pañcasu khandhesu. Katamoti kathetukamyatāpucchā. Rūpakkhandhoti pucchitadhammanidassanaṃ. Idāni taṃ vibhajanto yaṃ kiñci rūpantiādimāha. Tattha yaṃ kiñcīti anavasesapariyādānaṃ. Rūpanti atippasaṅganiyamanaṃ. Evaṃ padadvayenāpi rūpassa anavasesapariggaho kato hoti.
தத்த² கேனட்டே²ன ரூபந்தி? ருப்பனட்டே²ன ரூபங். வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா –
Tattha kenaṭṭhena rūpanti? Ruppanaṭṭhena rūpaṃ. Vuttañhetaṃ bhagavatā –
‘‘கிஞ்ச , பி⁴க்க²வே, ரூபங் வதே³த²? ருப்பதீதி கோ², பி⁴க்க²வே, தஸ்மா ரூபந்தி வுச்சதி. கேன ருப்பதி? ஸீதேனபி ருப்பதி, உண்ஹேனபி ருப்பதி, ஜிக⁴ச்சா²யபி ருப்பதி, பிபாஸாயபி ருப்பதி, ட³ங்ஸமகஸவாதாதபஸரிஸபஸம்ப²ஸ்ஸேனபி ருப்பதி. ருப்பதீதி கோ², பி⁴க்க²வே, தஸ்மா ரூபந்தி வுச்சதீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 3.79).
‘‘Kiñca , bhikkhave, rūpaṃ vadetha? Ruppatīti kho, bhikkhave, tasmā rūpanti vuccati. Kena ruppati? Sītenapi ruppati, uṇhenapi ruppati, jighacchāyapi ruppati, pipāsāyapi ruppati, ḍaṃsamakasavātātapasarisapasamphassenapi ruppati. Ruppatīti kho, bhikkhave, tasmā rūpanti vuccatī’’ti (saṃ. ni. 3.79).
தத்த² கிந்தி காரணபுச்சா²; கேன காரணேன ரூபங் வதே³த², கேன காரணேன தங் ரூபங் நாமாதி அத்தோ². ருப்பதீதி எத்த² இதீதி காரணுத்³தே³ஸோ. யஸ்மா ருப்பதி தஸ்மா ரூபந்தி வுச்சதீதி அத்தோ². ருப்பதீதி குப்பதி க⁴ட்டீயதி பீளியதி பி⁴ஜ்ஜதீதி அத்தோ². ஏவங் இமினா எத்தகேன டா²னேன ருப்பனட்டே²ன ரூபங் வுத்தங். ருப்பனலக்க²ணேன ரூபந்திபி வத்துங் வட்டதி. ருப்பனலக்க²ணஞ்ஹேதங்.
Tattha kinti kāraṇapucchā; kena kāraṇena rūpaṃ vadetha, kena kāraṇena taṃ rūpaṃ nāmāti attho. Ruppatīti ettha itīti kāraṇuddeso. Yasmā ruppati tasmā rūpanti vuccatīti attho. Ruppatīti kuppati ghaṭṭīyati pīḷiyati bhijjatīti attho. Evaṃ iminā ettakena ṭhānena ruppanaṭṭhena rūpaṃ vuttaṃ. Ruppanalakkhaṇena rūpantipi vattuṃ vaṭṭati. Ruppanalakkhaṇañhetaṃ.
ஸீதேனபி ருப்பதீதிஆதீ³ஸு பன ஸீதேன தாவ ருப்பனங் லோகந்தரிகனிரயே பாகடங். திண்ணங் திண்ணஞ்ஹி சக்கவாளானங் அந்தரே ஏகேகோ லோகந்தரிகனிரயோ நாம ஹோதி அட்ட²யோஜனஸஹஸ்ஸப்பமாணோ, யஸ்ஸ நேவ ஹெட்டா² பத²வீ அத்தி², ந உபரி சந்தி³மஸூரியதீ³பமணிஆலோகோ, நிச்சந்த⁴காரோ. தத்த² நிப்³ப³த்தஸத்தானங் திகா³வுதோ அத்தபா⁴வோ ஹோதி. தே வக்³கு³லியோ விய பப்³ப³தபாதே³ தீ³க⁴புது²லேஹி நகே²ஹி லக்³கி³த்வா அவங்ஸிரா ஓலம்ப³ந்தி. யதா³ ஸங்ஸப்பந்தா அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ ஹத்த²பாஸக³தா ஹொந்தி அத² ‘ப⁴க்கோ² நோ லத்³தோ⁴’தி மஞ்ஞமானா தத்த² ப்³யாவடா விபரிவத்தித்வா லோகஸந்தா⁴ரகே உத³கே பதந்தி, ஸீதவாதே பஹரந்தேபி பக்கமது⁴கப²லானி விய சி²ஜ்ஜித்வா உத³கே பதந்தி. பதிதமத்தாவ அச்சந்தகா²ரேன ஸீதோத³கேன சி²ன்னசம்மன்ஹாருமங்ஸஅட்டீ²ஹி பி⁴ஜ்ஜமானேஹி தத்ததேலே பதிதபிட்ட²பிண்டி³ விய படபடாயமானா விலீயந்தி. ஏவங் ஸீதேன ருப்பனங் லோகந்தரிகனிரயே பாகடங். மஹிங்ஸகரட்டா²தீ³ஸுபி ஹிமபாதஸீதலேஸு பதே³ஸேஸு ஏதங் பாகடமேவ. தத்த² ஹி ஸத்தா ஸீதேன பி⁴ன்னச்சி²ன்னஸரீரா ஜீவிதக்க²யம்பி பாபுணந்தி.
Sītenapiruppatītiādīsu pana sītena tāva ruppanaṃ lokantarikaniraye pākaṭaṃ. Tiṇṇaṃ tiṇṇañhi cakkavāḷānaṃ antare ekeko lokantarikanirayo nāma hoti aṭṭhayojanasahassappamāṇo, yassa neva heṭṭhā pathavī atthi, na upari candimasūriyadīpamaṇiāloko, niccandhakāro. Tattha nibbattasattānaṃ tigāvuto attabhāvo hoti. Te vagguliyo viya pabbatapāde dīghaputhulehi nakhehi laggitvā avaṃsirā olambanti. Yadā saṃsappantā aññamaññassa hatthapāsagatā honti atha ‘bhakkho no laddho’ti maññamānā tattha byāvaṭā viparivattitvā lokasandhārake udake patanti, sītavāte paharantepi pakkamadhukaphalāni viya chijjitvā udake patanti. Patitamattāva accantakhārena sītodakena chinnacammanhārumaṃsaaṭṭhīhi bhijjamānehi tattatele patitapiṭṭhapiṇḍi viya paṭapaṭāyamānā vilīyanti. Evaṃ sītena ruppanaṃ lokantarikaniraye pākaṭaṃ. Mahiṃsakaraṭṭhādīsupi himapātasītalesu padesesu etaṃ pākaṭameva. Tattha hi sattā sītena bhinnacchinnasarīrā jīvitakkhayampi pāpuṇanti.
உண்ஹேன ருப்பனங் அவீசிமஹானிரயே பாகடங். தத்த² ஹி தத்தாய லோஹபத²வியா நிபஜ்ஜாபெத்வா பஞ்சவித⁴ப³ந்த⁴னாதி³கரணகாலே ஸத்தா மஹாது³க்க²ங் அனுப⁴வந்தி.
Uṇhena ruppanaṃ avīcimahāniraye pākaṭaṃ. Tattha hi tattāya lohapathaviyā nipajjāpetvā pañcavidhabandhanādikaraṇakāle sattā mahādukkhaṃ anubhavanti.
ஜிக⁴ச்சா²ய ருப்பனங் பெத்திவிஸயே சேவ து³ப்³பி⁴க்க²காலே ச பாகடங். பெத்திவிஸயஸ்மிஞ்ஹி ஸத்தா த்³வே தீணி பு³த்³த⁴ந்தரானி கிஞ்சிதே³வ ஆமிஸங் ஹத்தே²ன க³ஹெத்வா முகே² பக்கி²பந்தா நாம ந ஹொந்தி . அந்தோஉத³ரங் ஆதி³த்தஸுஸிரருக்கோ² விய ஹோதி. து³ப்³பி⁴க்கே² கஞ்ஜிகமத்தம்பி அலபி⁴த்வா மரணப்பத்தானங் பமாணங் நாம நத்தி².
Jighacchāya ruppanaṃ pettivisaye ceva dubbhikkhakāle ca pākaṭaṃ. Pettivisayasmiñhi sattā dve tīṇi buddhantarāni kiñcideva āmisaṃ hatthena gahetvā mukhe pakkhipantā nāma na honti . Antoudaraṃ ādittasusirarukkho viya hoti. Dubbhikkhe kañjikamattampi alabhitvā maraṇappattānaṃ pamāṇaṃ nāma natthi.
பிபாஸாய ருப்பனங் காலகஞ்ஜிகாதீ³ஸு பாகடங். தத்த² ஹி ஸத்தா த்³வே தீணி பு³த்³த⁴ந்தரானி ஹத³யதேமனமத்தங் வா ஜிவ்ஹாதேமனமத்தங் வா உத³கபி³ந்து³ங் லத்³து⁴ங் ந ஸக்கொந்தி. ‘பானீயங் பிவிஸ்ஸாமா’தி நதி³ங் க³தானம்பி நதீ³ வாலிகாதலங் ஸம்பஜ்ஜதி. மஹாஸமுத்³த³ங் பக்க²ந்தானம்பி மஹாஸமுத்³தோ³ பிட்டி²பாஸாணோ ஹோதி. தே ஸுஸ்ஸந்தா ப³லவது³க்க²பீளிதா விசரந்தி.
Pipāsāya ruppanaṃ kālakañjikādīsu pākaṭaṃ. Tattha hi sattā dve tīṇi buddhantarāni hadayatemanamattaṃ vā jivhātemanamattaṃ vā udakabinduṃ laddhuṃ na sakkonti. ‘Pānīyaṃ pivissāmā’ti nadiṃ gatānampi nadī vālikātalaṃ sampajjati. Mahāsamuddaṃ pakkhantānampi mahāsamuddo piṭṭhipāsāṇo hoti. Te sussantā balavadukkhapīḷitā vicaranti.
ஏகோ கிர காலகஞ்ஜிகஅஸுரோ பிபாஸங் அதி⁴வாஸேதுங் அஸக்கொந்தோ யோஜனக³ம்பீ⁴ரவித்தா²ரங் மஹாக³ங்க³ங் ஓதரி. தஸ்ஸ க³தக³தட்டா²னே உத³கங் சி²ஜ்ஜதி, தூ⁴மோ உக்³க³ச்ச²தி, தத்தே பிட்டி²பாஸாணே சங்கமனகாலோ விய ஹோதி. தஸ்ஸ உத³கஸத்³த³ங் ஸுத்வா இதோ சிதோ ச விசரந்தஸ்ஸேவ ரத்தி விபா⁴யி. அத² நங் பாதோவ பி⁴க்கா²சாரங் க³ச்ச²ந்தா திங்ஸமத்தா பிண்ட³சாரிகபி⁴க்கூ² தி³ஸ்வா – ‘‘கோ நாம த்வங், ஸப்புரிஸா’’தி புச்சி²ங்ஸு. ‘‘பேதோஹமஸ்மி, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘கிங் பரியேஸஸீ’’தி? ‘‘பானீயங், ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘அயங் க³ங்கா³ பரிபுண்ணா, கிங் த்வங் ந பஸ்ஸஸீ’’தி? ‘‘ந உபகப்பதி, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘தேன ஹி க³ங்கா³பிட்டே² நிபஜ்ஜ, முகே² தே பானீயங் ஆஸிஞ்சிஸ்ஸாமா’’தி. ஸோ வாலிகாபுளினே உத்தானோ நிபஜ்ஜி. பி⁴க்கூ² திங்ஸமத்தே பத்தே நீஹரித்வா உத³கங் ஆஹரித்வா ஆஹரித்வா தஸ்ஸ முகே² ஆஸிஞ்சிங்ஸு. தேஸங் ததா² கரொந்தானங்யேவ வேலா உபகட்டா² ஜாதா. ததோ ‘‘பி⁴க்கா²சாரகாலோ அம்ஹாகங், ஸப்புரிஸ; கச்சி தே அஸ்ஸாத³மத்தா லத்³தா⁴’’தி ஆஹங்ஸு. பேதோ ‘‘ஸசே மே, ப⁴ந்தே, திங்ஸமத்தானங் அய்யானங் திங்ஸமத்தேஹி பத்தேஹி ஆஸித்தஉத³கதோ அட்³ட⁴பஸதமத்தம்பி பரக³லக³தங், பேதத்தபா⁴வதோ மொக்கோ² மா ஹோதூ’’தி ஆஹ. ஏவங் பிபாஸாய ருப்பனங் பெத்திவிஸயே பாகடங்.
Eko kira kālakañjikaasuro pipāsaṃ adhivāsetuṃ asakkonto yojanagambhīravitthāraṃ mahāgaṅgaṃ otari. Tassa gatagataṭṭhāne udakaṃ chijjati, dhūmo uggacchati, tatte piṭṭhipāsāṇe caṅkamanakālo viya hoti. Tassa udakasaddaṃ sutvā ito cito ca vicarantasseva ratti vibhāyi. Atha naṃ pātova bhikkhācāraṃ gacchantā tiṃsamattā piṇḍacārikabhikkhū disvā – ‘‘ko nāma tvaṃ, sappurisā’’ti pucchiṃsu. ‘‘Petohamasmi, bhante’’ti. ‘‘Kiṃ pariyesasī’’ti? ‘‘Pānīyaṃ, bhante’’ti. ‘‘Ayaṃ gaṅgā paripuṇṇā, kiṃ tvaṃ na passasī’’ti? ‘‘Na upakappati, bhante’’ti. ‘‘Tena hi gaṅgāpiṭṭhe nipajja, mukhe te pānīyaṃ āsiñcissāmā’’ti. So vālikāpuḷine uttāno nipajji. Bhikkhū tiṃsamatte patte nīharitvā udakaṃ āharitvā āharitvā tassa mukhe āsiñciṃsu. Tesaṃ tathā karontānaṃyeva velā upakaṭṭhā jātā. Tato ‘‘bhikkhācārakālo amhākaṃ, sappurisa; kacci te assādamattā laddhā’’ti āhaṃsu. Peto ‘‘sace me, bhante, tiṃsamattānaṃ ayyānaṃ tiṃsamattehi pattehi āsittaudakato aḍḍhapasatamattampi paragalagataṃ, petattabhāvato mokkho mā hotū’’ti āha. Evaṃ pipāsāya ruppanaṃ pettivisaye pākaṭaṃ.
ட³ங்ஸாதீ³ஹி ருப்பனங் ட³ங்ஸமக்கி²காதி³ஸம்ப³ப³ஹுலேஸு பதே³ஸேஸு பாகடங். எத்த² ச ட³ங்ஸாதி பிங்க³லமக்கி²கா, மகஸாதி மகஸாவ வாதாதி குச்சி²வாதபிட்டி²வாதாதி³வஸேன வேதி³தப்³பா³. ஸரீரஸ்மிஞ்ஹி வாதரோகோ³ உப்பஜ்ஜித்வா ஹத்த²பாத³பிட்டி²ஆதீ³னி பி⁴ந்த³தி, காணங் கரோதி, கு²ஜ்ஜங் கரோதி, பீட²ஸப்பிங் கரோதி. ஆதபோதி ஸூரியாதபோ. தேன ருப்பனங் மருகந்தாராதீ³ஸு பாகடங். ஏகா கிர இத்தீ² மருகந்தாரே ரத்திங் ஸத்த²தோ ஓஹீனா தி³வா ஸூரியே உக்³க³ச்ச²ந்தே வாலிகாய தப்பமானாய பாதே³ ட²பேதுங் அஸக்கொந்தீ ஸீஸதோ பச்சி²ங் ஓதாரெத்வா அக்கமி. கமேன பச்சி²யா உண்ஹாபி⁴தத்தாய டா²துங் அஸக்கொந்தீ தஸ்ஸா உபரி ஸாடகங் ட²பெத்வா அக்கமி. தஸ்மிம்பி ஸந்தத்தே அங்கேன க³ஹிதங் புத்தகங் அதோ⁴முக²ங் நிபஜ்ஜாபெத்வா கந்த³ந்தங் கந்த³ந்தங் அக்கமித்வா ஸத்³தி⁴ங் தேன தஸ்மிங்யேவ டா²னே உண்ஹாபி⁴தத்தா காலமகாஸி.
Ḍaṃsādīhi ruppanaṃ ḍaṃsamakkhikādisambabahulesu padesesu pākaṭaṃ. Ettha ca ḍaṃsāti piṅgalamakkhikā, makasāti makasāva vātāti kucchivātapiṭṭhivātādivasena veditabbā. Sarīrasmiñhi vātarogo uppajjitvā hatthapādapiṭṭhiādīni bhindati, kāṇaṃ karoti, khujjaṃ karoti, pīṭhasappiṃ karoti. Ātapoti sūriyātapo. Tena ruppanaṃ marukantārādīsu pākaṭaṃ. Ekā kira itthī marukantāre rattiṃ satthato ohīnā divā sūriye uggacchante vālikāya tappamānāya pāde ṭhapetuṃ asakkontī sīsato pacchiṃ otāretvā akkami. Kamena pacchiyā uṇhābhitattāya ṭhātuṃ asakkontī tassā upari sāṭakaṃ ṭhapetvā akkami. Tasmimpi santatte aṅkena gahitaṃ puttakaṃ adhomukhaṃ nipajjāpetvā kandantaṃ kandantaṃ akkamitvā saddhiṃ tena tasmiṃyeva ṭhāne uṇhābhitattā kālamakāsi.
ஸரீஸபாதி யே கேசி தீ³க⁴ஜாதிகா ஸரந்தா க³ச்ச²ந்தி. தேஸங் ஸம்ப²ஸ்ஸேன ருப்பனங் ஆஸீவிஸத³ட்டா²தீ³னங் வஸேன வேதி³தப்³ப³ங்.
Sarīsapāti ye keci dīghajātikā sarantā gacchanti. Tesaṃ samphassena ruppanaṃ āsīvisadaṭṭhādīnaṃ vasena veditabbaṃ.
இதா³னி ‘யங் கிஞ்சி ரூப’ந்தி பதே³ன ஸங்க³ஹிதங் பஞ்சவீஸதிகொட்டா²ஸச²ன்னவுதிகொட்டா²ஸப்பபே⁴த³ங் ஸப்³ப³ம்பி ரூபங் அதீதாதி³கொட்டா²ஸேஸு பக்கி²பித்வா த³ஸ்ஸேதுங் அதீதானாக³தபச்சுப்பன்னந்தி ஆஹ. ததோ பரங் ததே³வ அஜ்ஜ²த்தது³காதீ³ஸு சதூஸு து³கேஸு பக்கி²பித்வா த³ஸ்ஸேதுங் அஜ்ஜ²த்தங் வா ப³ஹித்³தா⁴ வாதிஆதி³ வுத்தங். ததோ பரங் ஸப்³ப³ம்பேதங் ஏகாத³ஸஸு பதே³ஸேஸு பரியாதி³யித்வா த³ஸ்ஸிதங் ரூபங் ஏகதோ பிண்ட³ங் கத்வா த³ஸ்ஸேதுங் ததே³கஜ்ஜ²ந்திஆதி³ வுத்தங்.
Idāni ‘yaṃ kiñci rūpa’nti padena saṃgahitaṃ pañcavīsatikoṭṭhāsachannavutikoṭṭhāsappabhedaṃ sabbampi rūpaṃ atītādikoṭṭhāsesu pakkhipitvā dassetuṃ atītānāgatapaccuppannanti āha. Tato paraṃ tadeva ajjhattadukādīsu catūsu dukesu pakkhipitvā dassetuṃ ajjhattaṃ vā bahiddhā vātiādi vuttaṃ. Tato paraṃ sabbampetaṃ ekādasasu padesesu pariyādiyitvā dassitaṃ rūpaṃ ekato piṇḍaṃ katvā dassetuṃ tadekajjhantiādi vuttaṃ.
தத்த² ததே³கஜ்ஜ²ந்தி தங் ஏகஜ்ஜ²ங்; அபி⁴ஸஞ்ஞூஹித்வாதி அபி⁴ஸங்ஹரித்வா; அபி⁴ஸங்கி²பித்வாதி ஸங்கே²பங் கத்வா; இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – ஸப்³ப³ம்பேதங் வுத்தப்பகாரங் ரூபங் ருப்பனலக்க²ணஸங்கா²தே ஏகவித⁴பா⁴வே பஞ்ஞாய ராஸிங் கத்வா ரூபக்க²ந்தோ⁴ நாமாதி வுச்சதீதி. ஏதேன ஸப்³ப³ம்பி ரூபங் ருப்பனலக்க²ணே ராஸிபா⁴வூபக³மனேன ரூபக்க²ந்தோ⁴தி த³ஸ்ஸிதங் ஹோதி. ந ஹி ரூபதோ அஞ்ஞோ ரூபக்க²ந்தோ⁴ நாம அத்தி². யதா² ச ரூபங், ஏவங் வேத³னாத³யோபி வேத³யிதலக்க²ணாதீ³ஸு ராஸிபா⁴வூபக³மனேன. ந ஹி வேத³னாதீ³ஹி அஞ்ஞே வேத³னாக்க²ந்தா⁴த³யோ நாம அத்தி².
Tattha tadekajjhanti taṃ ekajjhaṃ; abhisaññūhitvāti abhisaṃharitvā; abhisaṅkhipitvāti saṅkhepaṃ katvā; idaṃ vuttaṃ hoti – sabbampetaṃ vuttappakāraṃ rūpaṃ ruppanalakkhaṇasaṅkhāte ekavidhabhāve paññāya rāsiṃ katvā rūpakkhandho nāmāti vuccatīti. Etena sabbampi rūpaṃ ruppanalakkhaṇe rāsibhāvūpagamanena rūpakkhandhoti dassitaṃ hoti. Na hi rūpato añño rūpakkhandho nāma atthi. Yathā ca rūpaṃ, evaṃ vedanādayopi vedayitalakkhaṇādīsu rāsibhāvūpagamanena. Na hi vedanādīhi aññe vedanākkhandhādayo nāma atthi.
3. இதா³னி ஏகேகஸ்மிங் ஓகாஸே பக்கி²த்தங் ரூபங் விஸுங் விஸுங் பா⁴ஜெத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ தத்த² கதமங் ரூபங் அதீதந்திஆதி³மாஹ. தத்த² தத்தா²தி ஏகாத³ஸஸு ஓகாஸேஸு பக்கி²பித்வா ட²பிதமாதிகாய பு⁴ம்மங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – அதீதானாக³தபச்சுப்பன்னந்திஆதி³னா நயேன ட²பிதாய மாதிகாய யங் அதீதங் ரூபந்தி வுத்தங், தங் கதமந்தி? இமினா உபாயேன ஸப்³ப³புச்சா²ஸு அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. அதீதங் நிருத்³த⁴ந்திஆதீ³னி பதா³னி நிக்கே²பகண்ட³ஸ்ஸ அதீதத்திகபா⁴ஜனீயவண்ணனாயங் (த⁴॰ ஸ॰ அட்ட²॰ 1044) வுத்தானேவ. சத்தாரோ ச மஹாபூ⁴தாதி இத³ங் அதீதந்தி வுத்தரூபஸ்ஸ ஸபா⁴வத³ஸ்ஸனங். யதா² செத்த² ஏவங் ஸப்³ப³த்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. இமினா இத³ங் த³ஸ்ஸேதி – அதீதரூபம்பி பூ⁴தானி சேவ பூ⁴தானி உபாதா³ய நிப்³ப³த்தரூபஞ்ச, அனாக³தம்பி…பே॰… தூ³ரஸந்திகம்பி . ந ஹி பூ⁴தேஹி சேவ பூ⁴தானி உபாதா³ய பவத்தரூபதோ ச அஞ்ஞங் ரூபங் நாம அத்தீ²தி.
3. Idāni ekekasmiṃ okāse pakkhittaṃ rūpaṃ visuṃ visuṃ bhājetvā dassento tattha katamaṃ rūpaṃ atītantiādimāha. Tattha tatthāti ekādasasu okāsesu pakkhipitvā ṭhapitamātikāya bhummaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – atītānāgatapaccuppannantiādinā nayena ṭhapitāya mātikāya yaṃ atītaṃ rūpanti vuttaṃ, taṃ katamanti? Iminā upāyena sabbapucchāsu attho veditabbo. Atītaṃ niruddhantiādīni padāni nikkhepakaṇḍassa atītattikabhājanīyavaṇṇanāyaṃ (dha. sa. aṭṭha. 1044) vuttāneva. Cattāro ca mahābhūtāti idaṃ atītanti vuttarūpassa sabhāvadassanaṃ. Yathā cettha evaṃ sabbattha attho veditabbo. Iminā idaṃ dasseti – atītarūpampi bhūtāni ceva bhūtāni upādāya nibbattarūpañca, anāgatampi…pe… dūrasantikampi . Na hi bhūtehi ceva bhūtāni upādāya pavattarūpato ca aññaṃ rūpaṃ nāma atthīti.
அபரோ நயோ – அதீதங்ஸேன ஸங்க³ஹிதந்தி அதீதகொட்டா²ஸேனேவ ஸங்க³ஹிதங், எத்தே²வ க³ணனங் க³தங். கிந்தி? சத்தாரோ ச மஹாபூ⁴தா சதுன்னஞ்ச மஹாபூ⁴தானங் உபாதா³யரூபந்தி. ஏவங் ஸப்³ப³த்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. அனாக³தபச்சுப்பன்னநித்³தே³ஸபதா³னிபி ஹெட்டா² வுத்தத்தா²னேவ.
Aparo nayo – atītaṃsena saṅgahitanti atītakoṭṭhāseneva saṅgahitaṃ, ettheva gaṇanaṃ gataṃ. Kinti? Cattāro ca mahābhūtā catunnañca mahābhūtānaṃ upādāyarūpanti. Evaṃ sabbattha attho veditabbo. Anāgatapaccuppannaniddesapadānipi heṭṭhā vuttatthāneva.
இத³ங் பன அதீதானாக³தபச்சுப்பன்னங் நாம ஸுத்தந்தபரியாயதோ அபி⁴த⁴ம்மனித்³தே³ஸதோதி து³வித⁴ங். தங் ஸுத்தந்தபரியாயே ப⁴வேன பரிச்சி²ன்னங். படிஸந்தி⁴தோ ஹி பட்டா²ய அதீதப⁴வேஸு நிப்³ப³த்தங் ரூபங், அனந்தரப⁴வே வா நிப்³ப³த்தங் ஹோது கப்பகோடிஸதஸஹஸ்ஸமத்த²கே வா, ஸப்³ப³ங் அதீதமேவ நாம. சுதிதோ பட்டா²ய அனாக³தப⁴வேஸு நிப்³ப³த்தனகரூபங், அனந்தரப⁴வே வா நிப்³ப³த்தங் ஹோது கப்பகோடிஸதஸஹஸ்ஸமத்த²கே வா, ஸப்³ப³ங் அனாக³தமேவ நாம. சுதிபடிஸந்தி⁴அனந்தரே பவத்தரூபங் பச்சுப்பன்னங் நாம. அபி⁴த⁴ம்மனித்³தே³ஸே பன க²ணேன பரிச்சி²ன்னங். தயோ ஹி ரூபஸ்ஸ க²ணா – உப்பாதோ³, டி²தி, ப⁴ங்கோ³தி. இமே தயோ க²ணே பத்வா நிருத்³த⁴ங் ரூபங், ஸமனந்தரனிருத்³த⁴ங் வா ஹோது அதீதே கப்பகோடிஸதஸஹஸ்ஸமத்த²கே வா, ஸப்³ப³ங் அதீதமேவ நாம. தயோ க²ணே அஸம்பத்தங் ரூபங், ஏகசித்தக்க²ணமத்தேன வா அஸம்பத்தங் ஹோது அனாக³தே கப்பகோடிஸதஸஹஸ்ஸமத்த²கே வா, ஸப்³ப³ங் அனாக³தமேவ நாம. இமே தயோ க²ணே ஸம்பத்தங் ரூபங் பன பச்சுப்பன்னங் நாம. தத்த² கிஞ்சாபி இத³ங் ஸுத்தந்தபா⁴ஜனீயங், ஏவங் ஸந்தேபி அபி⁴த⁴ம்மனித்³தே³ஸேனேவ அதீதானாக³தபச்சுப்பன்னரூபங் நித்³தி³ட்ட²ந்தி வேதி³தப்³ப³ங்.
Idaṃ pana atītānāgatapaccuppannaṃ nāma suttantapariyāyato abhidhammaniddesatoti duvidhaṃ. Taṃ suttantapariyāye bhavena paricchinnaṃ. Paṭisandhito hi paṭṭhāya atītabhavesu nibbattaṃ rūpaṃ, anantarabhave vā nibbattaṃ hotu kappakoṭisatasahassamatthake vā, sabbaṃ atītameva nāma. Cutito paṭṭhāya anāgatabhavesu nibbattanakarūpaṃ, anantarabhave vā nibbattaṃ hotu kappakoṭisatasahassamatthake vā, sabbaṃ anāgatameva nāma. Cutipaṭisandhianantare pavattarūpaṃ paccuppannaṃ nāma. Abhidhammaniddese pana khaṇena paricchinnaṃ. Tayo hi rūpassa khaṇā – uppādo, ṭhiti, bhaṅgoti. Ime tayo khaṇe patvā niruddhaṃ rūpaṃ, samanantaraniruddhaṃ vā hotu atīte kappakoṭisatasahassamatthake vā, sabbaṃ atītameva nāma. Tayo khaṇe asampattaṃ rūpaṃ, ekacittakkhaṇamattena vā asampattaṃ hotu anāgate kappakoṭisatasahassamatthake vā, sabbaṃ anāgatameva nāma. Ime tayo khaṇe sampattaṃ rūpaṃ pana paccuppannaṃ nāma. Tattha kiñcāpi idaṃ suttantabhājanīyaṃ, evaṃ santepi abhidhammaniddeseneva atītānāgatapaccuppannarūpaṃ niddiṭṭhanti veditabbaṃ.
அபரோ நயோ – இத³ஞ்ஹி ரூபங் அத்³தா⁴ஸந்ததிஸமயக²ணவஸேன சதுதா⁴ அதீதங் நாம ஹோதி. ததா² அனாக³தபச்சுப்பன்னங். அத்³தா⁴வஸேன தாவ ஏகஸ்ஸ ஏகஸ்மிங் ப⁴வே படிஸந்தி⁴தோ புப்³பே³ அதீதங், சுதிதோ உத்³த⁴ங் அனாக³தங், உபி⁴ன்னமந்தரே பச்சுப்பன்னங். ஸந்ததிவஸேன ஸபா⁴க³ஏகஉதுஸமுட்டா²னங் ஏகாஹாரஸமுட்டா²னஞ்ச புப்³பா³பரியவஸேன பவத்தமானம்பி பச்சுப்பன்னங். ததோ புப்³பே³ விஸபா⁴க³உதுஆஹாரஸமுட்டா²னங் அதீதங், பச்சா² அனாக³தங். சித்தஜங் ஏகவீதி²ஏகஜவனஏகஸமாபத்திஸமுட்டா²னங் பச்சுப்பன்னங். ததோ புப்³பே³ அதீதங், பச்சா² அனாக³தங். கம்மஸமுட்டா²னஸ்ஸ பாடியேக்கங் ஸந்ததிவஸேன அதீதாதி³பே⁴தோ³ நத்தி². தேஸஞ்ஞேவ பன உதுஆஹாரசித்தஸமுட்டா²னானங் உபத்த²ம்ப⁴கவஸேன தஸ்ஸ அதீதாதி³பே⁴தோ³ வேதி³தப்³போ³. ஸமயவஸேன ஏகமுஹுத்தபுப்³ப³ண்ஹஸாயன்ஹரத்திதி³வாதீ³ஸு ஸமயேஸு ஸந்தானவஸேன பவத்தமானங் தங் தங் ஸமயங் பச்சுப்பன்னங் நாம. ததோ புப்³பே³ அதீதங், பச்சா² அனாக³தங். க²ணவஸேன உப்பாதா³தி³க்க²ணத்தயபரியாபன்னங் பச்சுப்பன்னங் நாம. ததோ புப்³பே³ அதீதங், பச்சா² அனாக³தங்.
Aparo nayo – idañhi rūpaṃ addhāsantatisamayakhaṇavasena catudhā atītaṃ nāma hoti. Tathā anāgatapaccuppannaṃ. Addhāvasena tāva ekassa ekasmiṃ bhave paṭisandhito pubbe atītaṃ, cutito uddhaṃ anāgataṃ, ubhinnamantare paccuppannaṃ. Santativasena sabhāgaekautusamuṭṭhānaṃ ekāhārasamuṭṭhānañca pubbāpariyavasena pavattamānampi paccuppannaṃ. Tato pubbe visabhāgautuāhārasamuṭṭhānaṃ atītaṃ, pacchā anāgataṃ. Cittajaṃ ekavīthiekajavanaekasamāpattisamuṭṭhānaṃ paccuppannaṃ. Tato pubbe atītaṃ, pacchā anāgataṃ. Kammasamuṭṭhānassa pāṭiyekkaṃ santativasena atītādibhedo natthi. Tesaññeva pana utuāhāracittasamuṭṭhānānaṃ upatthambhakavasena tassa atītādibhedo veditabbo. Samayavasena ekamuhuttapubbaṇhasāyanharattidivādīsu samayesu santānavasena pavattamānaṃ taṃ taṃ samayaṃ paccuppannaṃ nāma. Tato pubbe atītaṃ, pacchā anāgataṃ. Khaṇavasena uppādādikkhaṇattayapariyāpannaṃ paccuppannaṃ nāma. Tato pubbe atītaṃ, pacchā anāgataṃ.
அபிச அதிக்கஹேதுபச்சயகிச்சங் அதீதங். நிட்டி²தஹேதுகிச்சங் அனிட்டி²தபச்சயகிச்சங் பச்சுப்பன்னங். உப⁴யகிச்சமஸம்பத்தங் அனாக³தங். ஸகிச்சக்க²ணே வா பச்சுப்பன்னங். ததோ புப்³பே³ அதீதங், பச்சா² அனாக³தங். எத்த² ச க²ணாதி³கதா²வ நிப்பரியாயா, ஸேஸா ஸபரியாயா. தாஸு நிப்பரியாயகதா² இத⁴ அதி⁴ப்பேதா. அஜ்ஜ²த்தது³கஸ்ஸாபி நித்³தே³ஸபதா³னி ஹெட்டா² அஜ்ஜ²த்தத்திகனித்³தே³ஸே (த⁴॰ ஸ॰ அட்ட²॰ 1050) வுத்தத்தா²னேவ. ஓளாரிகாதீ³னி ரூபகண்ட³வண்ணனாயங் (த⁴॰ ஸ॰ அட்ட²॰ 674) வுத்தத்தா²னேவ.
Apica atikkahetupaccayakiccaṃ atītaṃ. Niṭṭhitahetukiccaṃ aniṭṭhitapaccayakiccaṃ paccuppannaṃ. Ubhayakiccamasampattaṃ anāgataṃ. Sakiccakkhaṇe vā paccuppannaṃ. Tato pubbe atītaṃ, pacchā anāgataṃ. Ettha ca khaṇādikathāva nippariyāyā, sesā sapariyāyā. Tāsu nippariyāyakathā idha adhippetā. Ajjhattadukassāpi niddesapadāni heṭṭhā ajjhattattikaniddese (dha. sa. aṭṭha. 1050) vuttatthāneva. Oḷārikādīni rūpakaṇḍavaṇṇanāyaṃ (dha. sa. aṭṭha. 674) vuttatthāneva.
6. ஹீனது³கனித்³தே³ஸே தேஸங் தேஸங் ஸத்தானந்தி ப³ஹூஸு ஸத்தேஸு ஸாமிவசனங். அபரஸ்ஸாபி அபரஸ்ஸாபீதி ஹி வுச்சமானே தி³வஸம்பி கப்பஸதஸஹஸ்ஸம்பி வத³ந்தோ எத்தகமேவ வதெ³ய்ய. இதி ஸத்தா² த்³வீஹேவ பதே³ஹி அனவஸேஸே ஸத்தே பரியாதி³யந்தோ ‘தேஸங் தேஸங் ஸத்தான’ந்தி ஆஹ. எத்தகேன ஹி ஸப்³ப³ம்பி அபரதீ³பனங் ஸித்³த⁴ங் ஹோதி. உஞ்ஞாதந்தி அவமதங். அவஞ்ஞாதந்தி வம்பெ⁴த்வா ஞாதங். ரூபந்திபி ந விதி³தங். ஹீளிதந்தி அக³ஹேதப்³ப³ட்டே²ன கி²த்தங் ச²ட்³டி³தங், ஜிகு³ச்சி²தந்திபி வத³ந்தி. பரிபூ⁴தந்தி கிமேதேனாதி வாசாய பரிப⁴விதங். அசித்தீகதந்தி ந க³ருகதங். ஹீனந்தி லாமகங். ஹீனமதந்தி ஹீனந்தி மதங், லாமகங் கத்வா ஞாதங். ஹீனஸம்மதந்தி ஹீனந்தி லோகே ஸம்மதங், ஹீனேஹி வா ஸம்மதங், கூ³த²ப⁴க்கே²ஹி கூ³தோ² விய. அனிட்ட²ந்தி அப்பியங், படிலாப⁴த்தா²ய வா அபரியேஸிதங். ஸசேபி நங் கோசி பரியேஸெய்ய, பரியேஸது. ஏதஸ்ஸ பன ஆரம்மணஸ்ஸ ஏததே³வ நாமங். அகந்தந்தி அகாமிதங், நிஸ்ஸிரிகங் வா. அமனாபந்தி மனஸ்மிங் ந அப்பிதங். தாதி³ஸஞ்ஹி ஆரம்மணங் மனஸ்மிங் ந அப்பீயதி. அத² வா மனங் அப்பாயதி வட்³டே⁴தீதி மனாபங், ந மனாபங் அமனாபங்.
6. Hīnadukaniddese tesaṃ tesaṃ sattānanti bahūsu sattesu sāmivacanaṃ. Aparassāpi aparassāpīti hi vuccamāne divasampi kappasatasahassampi vadanto ettakameva vadeyya. Iti satthā dvīheva padehi anavasese satte pariyādiyanto ‘tesaṃ tesaṃ sattāna’nti āha. Ettakena hi sabbampi aparadīpanaṃ siddhaṃ hoti. Uññātanti avamataṃ. Avaññātanti vambhetvā ñātaṃ. Rūpantipi na viditaṃ. Hīḷitanti agahetabbaṭṭhena khittaṃ chaḍḍitaṃ, jigucchitantipi vadanti. Paribhūtanti kimetenāti vācāya paribhavitaṃ. Acittīkatanti na garukataṃ. Hīnanti lāmakaṃ. Hīnamatanti hīnanti mataṃ, lāmakaṃ katvā ñātaṃ. Hīnasammatanti hīnanti loke sammataṃ, hīnehi vā sammataṃ, gūthabhakkhehi gūtho viya. Aniṭṭhanti appiyaṃ, paṭilābhatthāya vā apariyesitaṃ. Sacepi naṃ koci pariyeseyya, pariyesatu. Etassa pana ārammaṇassa etadeva nāmaṃ. Akantanti akāmitaṃ, nissirikaṃ vā. Amanāpanti manasmiṃ na appitaṃ. Tādisañhi ārammaṇaṃ manasmiṃ na appīyati. Atha vā manaṃ appāyati vaḍḍhetīti manāpaṃ, na manāpaṃ amanāpaṃ.
அபரோ நயோ – அனிட்ட²ங் ஸம்பத்திவிரஹதோ. தங் ஏகந்தேன கம்மஸமுட்டா²னேஸு அகுஸலகம்மஸமுட்டா²னங். அகந்தங் ஸுக²ஸ்ஸ அஹேதுபா⁴வதோ. அமனாபங் து³க்க²ஸ்ஸ ஹேதுபா⁴வதோ. ரூபா ஸத்³தா³தி இத³மஸ்ஸ ஸபா⁴வதீ³பனங். இமஸ்மிஞ்ஹி பதே³ அகுஸலகம்மஜவஸேன அனிட்டா² பஞ்ச காமகு³ணா விப⁴த்தா. குஸலகம்மஜங் பன அனிட்ட²ங் நாம நத்தி², ஸப்³ப³ங் இட்ட²மேவ.
Aparo nayo – aniṭṭhaṃ sampattivirahato. Taṃ ekantena kammasamuṭṭhānesu akusalakammasamuṭṭhānaṃ. Akantaṃ sukhassa ahetubhāvato. Amanāpaṃ dukkhassa hetubhāvato. Rūpā saddāti idamassa sabhāvadīpanaṃ. Imasmiñhi pade akusalakammajavasena aniṭṭhā pañca kāmaguṇā vibhattā. Kusalakammajaṃ pana aniṭṭhaṃ nāma natthi, sabbaṃ iṭṭhameva.
பணீதபத³னித்³தே³ஸோ வுத்தபடிபக்க²னயேன வேதி³தப்³போ³. இமஸ்மிங் பன பதே³ குஸலகம்மஜவஸேன இட்டா² பஞ்ச காமகு³ணா விப⁴த்தா. குஸலகம்மஜஞ்ஹி அனிட்ட²ங் நாம நத்தி², ஸப்³ப³ங் இட்ட²மேவ. யதா² ச கம்மஜேஸு ஏவங் உதுஸமுட்டா²னாதீ³ஸுபி இட்டா²னிட்ட²தா அத்தி² ஏவாதி இமஸ்மிங் து³கே இட்டா²னிட்டா²ரம்மணங் படிவிப⁴த்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். அயங் தாவ ஆசரியானங் ஸமானத்த²கதா². விதண்ட³வாதீ³ பனாஹ – இட்டா²னிட்ட²ங் நாம பாடியேக்கங் படிவிப⁴த்தங் நத்தி², தேஸங் தேஸங் ருசிவஸேன கதி²தங்.
Paṇītapadaniddeso vuttapaṭipakkhanayena veditabbo. Imasmiṃ pana pade kusalakammajavasena iṭṭhā pañca kāmaguṇā vibhattā. Kusalakammajañhi aniṭṭhaṃ nāma natthi, sabbaṃ iṭṭhameva. Yathā ca kammajesu evaṃ utusamuṭṭhānādīsupi iṭṭhāniṭṭhatā atthi evāti imasmiṃ duke iṭṭhāniṭṭhārammaṇaṃ paṭivibhattanti veditabbaṃ. Ayaṃ tāva ācariyānaṃ samānatthakathā. Vitaṇḍavādī panāha – iṭṭhāniṭṭhaṃ nāma pāṭiyekkaṃ paṭivibhattaṃ natthi, tesaṃ tesaṃ rucivasena kathitaṃ.
யதா²ஹ –
Yathāha –
‘‘மனாபபரியந்தங் க்²வாஹங், மஹாராஜ, பஞ்சஸு காமகு³ணேஸு அக்³க³ந்தி வதா³மி. தேவ, மஹாராஜ, ரூபா ஏகச்சஸ்ஸ மனாபா ஹொந்தி, ஏகச்சஸ்ஸ அமனாபா ஹொந்தி. தேவ, மஹாராஜ, ஸத்³தா³, க³ந்தா⁴, ரஸா, பொ²ட்ட²ப்³பா³ ஏகச்சஸ்ஸ மனாபா ஹொந்தி, ஏகச்சஸ்ஸ அமனாபா ஹொந்தீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 1.123).
‘‘Manāpapariyantaṃ khvāhaṃ, mahārāja, pañcasu kāmaguṇesu agganti vadāmi. Teva, mahārāja, rūpā ekaccassa manāpā honti, ekaccassa amanāpā honti. Teva, mahārāja, saddā, gandhā, rasā, phoṭṭhabbā ekaccassa manāpā honti, ekaccassa amanāpā hontī’’ti (saṃ. ni. 1.123).
ஏவங் யஸ்மா தேயேவ ரூபாத³யோ ஏகோ அஸ்ஸாதே³தி அபி⁴னந்த³தி, தத்த² லோப⁴ங் உப்பாதே³தி. ஏகோ குஜ்ஜ²தி படிஹஞ்ஞதி, தத்த² தோ³ஸங் உப்பாதே³தி. ஏகஸ்ஸ இட்டா² ஹொந்தி கந்தா மனாபா, ஏகஸ்ஸ அனிட்டா² அகந்தா அமனாபா. ஏகோ சேதே ‘இட்டா² கந்தா மனாபா’தி த³க்கி²ணதோ க³ண்ஹாதி, ஏகோ ‘அனிட்டா² அகந்தா அமனாபா’தி வாமதோ. தஸ்மா இட்டா²னிட்ட²ங் நாம பாடியேக்கங் படிவிப⁴த்தங் நாம நத்தி². பச்சந்தவாஸீனஞ்ஹி க³ண்டு³ப்பாதா³பி இட்டா² ஹொந்தி கந்தா மனாபா, மஜ்ஜி²மதே³ஸவாஸீனங் அதிஜேகு³ச்சா². தேஸஞ்ச மோரமங்ஸாதீ³னி இட்டா²னி ஹொந்தி, இதரேஸங் தானி அதிஜேகு³ச்சா²னீதி.