Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸம்மோஹவினோத³னீ-அட்ட²கதா² • Sammohavinodanī-aṭṭhakathā

    10. பொ³ஜ்ஜ²ங்க³விப⁴ங்கோ³

    10. Bojjhaṅgavibhaṅgo

    1. ஸுத்தந்தபா⁴ஜனீயவண்ணனா

    1. Suttantabhājanīyavaṇṇanā

    466. இதா³னி தத³னந்தரே பொ³ஜ்ஜ²ங்க³விப⁴ங்கே³ ஸத்தாதி க³ணனபரிச்சே²தோ³. பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³தி போ³தி⁴யா போ³தி⁴ஸ்ஸ வா அங்கா³தி பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யா ஏஸா த⁴ம்மஸாமக்³கீ³ யாய லோகுத்தரமக்³க³க்க²ணே உப்பஜ்ஜமானாய லீனுத்³த⁴ச்சபதிட்டா²னாயூஹனகாமஸுக²த்தகிலமதா²னுயோக³உச்சே²த³ஸஸ்ஸதாபி⁴னிவேஸாதீ³னங் அனேகேஸங் உபத்³த³வானங் படிபக்க²பூ⁴தாய ஸதித⁴ம்மவிசயவீரியபீதிபஸ்ஸத்³தி⁴ஸமாதி⁴உபெக்கா²ஸங்கா²தாய த⁴ம்மஸாமக்³கி³யா அரியஸாவகோ பு³ஜ்ஜ²தீதி கத்வா போ³தீ⁴தி வுச்சதி, பு³ஜ்ஜ²தி கிலேஸஸந்தானநித்³தா³ய உட்ட²ஹதி, சத்தாரி வா அரியஸச்சானி படிவிஜ்ஜ²தி, நிப்³பா³னமேவ வா ஸச்சி²கரோதி, தஸ்ஸா த⁴ம்மஸாமக்³கீ³ஸங்கா²தாய போ³தி⁴யா அங்கா³திபி பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³, ஜா²னங்க³மக்³க³ங்கா³தீ³னி விய. யோ பனேஸ யதா²வுத்தப்பகாராய ஏதாய த⁴ம்மஸாமக்³கி³யா பு³ஜ்ஜ²தீதி கத்வா அரியஸாவகோ போ³தீ⁴தி வுச்சதி, தஸ்ஸ போ³தி⁴ஸ்ஸ அங்கா³திபி பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³, ஸேனங்க³ரத²ங்கா³த³யோ விய. தேனாஹு அட்ட²கதா²சரியா – ‘‘பு³ஜ்ஜ²னகஸ்ஸ புக்³க³லஸ்ஸ அங்கா³தி வா பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³’’தி.

    466. Idāni tadanantare bojjhaṅgavibhaṅge sattāti gaṇanaparicchedo. Bojjhaṅgāti bodhiyā bodhissa vā aṅgāti bojjhaṅgā. Idaṃ vuttaṃ hoti – yā esā dhammasāmaggī yāya lokuttaramaggakkhaṇe uppajjamānāya līnuddhaccapatiṭṭhānāyūhanakāmasukhattakilamathānuyogaucchedasassatābhinivesādīnaṃ anekesaṃ upaddavānaṃ paṭipakkhabhūtāya satidhammavicayavīriyapītipassaddhisamādhiupekkhāsaṅkhātāya dhammasāmaggiyā ariyasāvako bujjhatīti katvā bodhīti vuccati, bujjhati kilesasantānaniddāya uṭṭhahati, cattāri vā ariyasaccāni paṭivijjhati, nibbānameva vā sacchikaroti, tassā dhammasāmaggīsaṅkhātāya bodhiyā aṅgātipi bojjhaṅgā, jhānaṅgamaggaṅgādīni viya. Yo panesa yathāvuttappakārāya etāya dhammasāmaggiyā bujjhatīti katvā ariyasāvako bodhīti vuccati, tassa bodhissa aṅgātipi bojjhaṅgā, senaṅgarathaṅgādayo viya. Tenāhu aṭṭhakathācariyā – ‘‘bujjhanakassa puggalassa aṅgāti vā bojjhaṅgā’’ti.

    அபிச ‘‘பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³தி கேனட்டே²ன பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³? போ³தா⁴ய ஸங்வத்தந்தீதி பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³, பு³ஜ்ஜ²ந்தீதி பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³, அனுபு³ஜ்ஜ²ந்தீதி பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³, படிபு³ஜ்ஜ²ந்தீதி பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³, ஸம்பு³ஜ்ஜ²ந்தீதி பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³’’தி இமினா படிஸம்பி⁴தா³னயேனாபி பொ³ஜ்ஜ²ங்க³த்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    Apica ‘‘bojjhaṅgāti kenaṭṭhena bojjhaṅgā? Bodhāya saṃvattantīti bojjhaṅgā, bujjhantīti bojjhaṅgā, anubujjhantīti bojjhaṅgā, paṭibujjhantīti bojjhaṅgā, sambujjhantīti bojjhaṅgā’’ti iminā paṭisambhidānayenāpi bojjhaṅgattho veditabbo.

    ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³திஆதீ³ஸு பஸத்தோ² ஸுந்த³ரோ ச பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³, ஸதியேவ ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³. தத்த² உபட்டா²னலக்க²ணோ ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³, பவிசயலக்க²ணோ த⁴ம்மவிசயஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³, பக்³க³ஹலக்க²ணோ வீரியஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³, ப²ரணலக்க²ணோ பீதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³, உபஸமலக்க²ணோ பஸ்ஸத்³தி⁴ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³, அவிக்கே²பலக்க²ணோ ஸமாதி⁴ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³, படிஸங்கா²னலக்க²ணோ உபெக்கா²ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³. தேஸு ‘‘ஸதிஞ்ச க்²வாஹங், பி⁴க்க²வே, ஸப்³ப³த்தி²கங் வதா³மீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.234) வசனதோ ஸப்³பே³ஸங் பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³னங் உபகாரகத்தா ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ பட²மங் வுத்தோ. ததோ பரங் ‘‘ஸோ ததா² ஸதோ விஹரந்தோ தங் த⁴ம்மங் பஞ்ஞாய பவிசினதீ’’திஆதி³னா (ம॰ நி॰ 150) நயேன ஏவங் அனுக்கமேனேவ நிக்கே²பபயோஜனங் பாளியங் ஆக³தமேவ.

    Satisambojjhaṅgotiādīsu pasattho sundaro ca bojjhaṅgo sambojjhaṅgo, satiyeva sambojjhaṅgo satisambojjhaṅgo. Tattha upaṭṭhānalakkhaṇo satisambojjhaṅgo, pavicayalakkhaṇo dhammavicayasambojjhaṅgo, paggahalakkhaṇo vīriyasambojjhaṅgo, pharaṇalakkhaṇo pītisambojjhaṅgo, upasamalakkhaṇo passaddhisambojjhaṅgo, avikkhepalakkhaṇo samādhisambojjhaṅgo, paṭisaṅkhānalakkhaṇo upekkhāsambojjhaṅgo. Tesu ‘‘satiñca khvāhaṃ, bhikkhave, sabbatthikaṃ vadāmī’’ti (saṃ. ni. 5.234) vacanato sabbesaṃ bojjhaṅgānaṃ upakārakattā satisambojjhaṅgo paṭhamaṃ vutto. Tato paraṃ ‘‘so tathā sato viharanto taṃ dhammaṃ paññāya pavicinatī’’tiādinā (ma. ni. 150) nayena evaṃ anukkameneva nikkhepapayojanaṃ pāḷiyaṃ āgatameva.

    கஸ்மா பனேதே ஸத்தேவ வுத்தா, அனூனா அனதி⁴காதி? லீனுத்³த⁴ச்சபடிபக்க²தோ ஸப்³ப³த்தி²கதோ ச. எத்த² ஹி தயோ பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³ லீனஸ்ஸ படிபக்கா², யதா²ஹ – ‘‘யஸ்மிஞ்ச கோ², பி⁴க்க²வே, ஸமயே லீனங் சித்தங் ஹோதி, காலோ தஸ்மிங் ஸமயே த⁴ம்மவிசயஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ஸ்ஸ பா⁴வனாய, காலோ வீரியஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ஸ்ஸ பா⁴வனாய, காலோ பீதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ஸ்ஸ பா⁴வனாயா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.234). தயோ உத்³த⁴ச்சஸ்ஸ படிபக்கா², யதா²ஹ – ‘‘யஸ்மிஞ்ச கோ², பி⁴க்க²வே, ஸமயே உத்³த⁴தங் சித்தங் ஹோதி, காலோ தஸ்மிங் ஸமயே பஸ்ஸத்³தி⁴ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ஸ்ஸ பா⁴வனாய, காலோ ஸமாதி⁴ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ஸ்ஸ பா⁴வனாய, காலோ உபெக்கா²ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ஸ்ஸ பா⁴வனாயா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.234). ஏகோ பனெத்த² லோணதூ⁴பனங் விய ஸப்³ப³ப்³யஞ்ஜனேஸு, ஸப்³ப³கம்மிகஅமச்சோ விய ச ஸப்³பே³ஸு ராஜகிச்சேஸு, ஸப்³ப³பொ³ஜ்ஜ²ங்கே³ஸு இச்சி²தப்³ப³தோ ஸப்³ப³த்தி²கோ, யதா²ஹ – ‘‘ஸதிஞ்ச க்²வாஹங், பி⁴க்க²வே, ஸப்³ப³த்தி²கங் வதா³மீ’’தி. ‘‘ஸப்³ப³த்த²க’’ந்திபி பாளி. த்³வின்னம்பி ஸப்³ப³த்த² இச்சி²தப்³ப³ந்தி அத்தோ². ஏவங் லீனுத்³த⁴ச்சபடிபக்க²தோ ஸப்³ப³த்தி²கதோ ச ஸத்தேவ வுத்தாதி வேதி³தப்³பா³.

    Kasmā panete satteva vuttā, anūnā anadhikāti? Līnuddhaccapaṭipakkhato sabbatthikato ca. Ettha hi tayo bojjhaṅgā līnassa paṭipakkhā, yathāha – ‘‘yasmiñca kho, bhikkhave, samaye līnaṃ cittaṃ hoti, kālo tasmiṃ samaye dhammavicayasambojjhaṅgassa bhāvanāya, kālo vīriyasambojjhaṅgassa bhāvanāya, kālo pītisambojjhaṅgassa bhāvanāyā’’ti (saṃ. ni. 5.234). Tayo uddhaccassa paṭipakkhā, yathāha – ‘‘yasmiñca kho, bhikkhave, samaye uddhataṃ cittaṃ hoti, kālo tasmiṃ samaye passaddhisambojjhaṅgassa bhāvanāya, kālo samādhisambojjhaṅgassa bhāvanāya, kālo upekkhāsambojjhaṅgassa bhāvanāyā’’ti (saṃ. ni. 5.234). Eko panettha loṇadhūpanaṃ viya sabbabyañjanesu, sabbakammikaamacco viya ca sabbesu rājakiccesu, sabbabojjhaṅgesu icchitabbato sabbatthiko, yathāha – ‘‘satiñca khvāhaṃ, bhikkhave, sabbatthikaṃ vadāmī’’ti. ‘‘Sabbatthaka’’ntipi pāḷi. Dvinnampi sabbattha icchitabbanti attho. Evaṃ līnuddhaccapaṭipakkhato sabbatthikato ca satteva vuttāti veditabbā.

    467. இதா³னி நேஸங் ஏகஸ்மிங்யேவாரம்மணே அத்தனோ அத்தனோ கிச்சவஸேன நானாகரணங் த³ஸ்ஸேதுங் தத்த² கதமோ ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³திஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். தத்த² இத⁴ பி⁴க்கூ²தி இமஸ்மிங் ஸாஸனே பி⁴க்கு². ஸதிமா ஹோதீதி பஞ்ஞாய பஞ்ஞவா, யஸேன யஸவா, த⁴னேன த⁴னவா விய ஸதியா ஸதிமா ஹோதி, ஸதிஸம்பன்னோதி அத்தோ². பரமேனாதி உத்தமேன; தஞ்ஹி பரமத்த²ஸச்சஸ்ஸ நிப்³பா³னஸ்ஸ சேவ மக்³க³ஸ்ஸ ச அனுலோமதோ பரமங் நாம ஹோதி உத்தமங் ஸெட்ட²ங். ஸதினேபக்கேனாதி நேபக்கங் வுச்சதி பஞ்ஞா; ஸதியா சேவ நேபக்கேன சாதி அத்தோ².

    467. Idāni nesaṃ ekasmiṃyevārammaṇe attano attano kiccavasena nānākaraṇaṃ dassetuṃ tattha katamo satisambojjhaṅgotiādi āraddhaṃ. Tattha idha bhikkhūti imasmiṃ sāsane bhikkhu. Satimā hotīti paññāya paññavā, yasena yasavā, dhanena dhanavā viya satiyā satimā hoti, satisampannoti attho. Paramenāti uttamena; tañhi paramatthasaccassa nibbānassa ceva maggassa ca anulomato paramaṃ nāma hoti uttamaṃ seṭṭhaṃ. Satinepakkenāti nepakkaṃ vuccati paññā; satiyā ceva nepakkena cāti attho.

    கஸ்மா பன இமஸ்மிங் ஸதிபா⁴ஜனீயே பஞ்ஞா ஸங்க³ஹிதாதி? ஸதியா ப³லவபா⁴வதீ³பனத்த²ங். ஸதி ஹி பஞ்ஞாய ஸத்³தி⁴ம்பி உப்பஜ்ஜதி வினாபி, பஞ்ஞாய ஸத்³தி⁴ங் உப்பஜ்ஜமானா ப³லவதீ ஹோதி, வினா உப்பஜ்ஜமானா து³ப்³ப³லா. தேனஸ்ஸா ப³லவபா⁴வதீ³பனத்த²ங் பஞ்ஞா ஸங்க³ஹிதா. யதா² ஹி த்³வீஸு தி³ஸாஸு த்³வே ராஜமஹாமத்தா திட்டெ²ய்யுங்; தேஸு ஏகோ ராஜபுத்தங் க³ஹெத்வா திட்டெ²ய்ய, ஏகோ அத்தனோ த⁴ம்மதாய ஏககோவ தேஸு ராஜபுத்தங் க³ஹெத்வா டி²தோ அத்தனோபி தேஜேன ராஜபுத்தஸ்ஸபி தேஜேன தேஜவா ஹோதி; அத்தனோ த⁴ம்மதாய டி²தோ ந தேன ஸமதேஜோ ஹோதி; ஏவமேவ ராஜபுத்தங் க³ஹெத்வா டி²தமஹாமத்தோ விய பஞ்ஞாய ஸத்³தி⁴ங் உப்பன்னா ஸதி, அத்தனோ த⁴ம்மதாய டி²தோ விய வினா பஞ்ஞாய உப்பன்னா. தத்த² யதா² ராஜபுத்தங் க³ஹெத்வா டி²தோ அத்தனோபி தேஜேன ராஜபுத்தஸ்ஸபி தேஜேன தேஜவா ஹோதி, ஏவங் பஞ்ஞாய ஸத்³தி⁴ங் உப்பன்னா ஸதி ப³லவதீ ஹோதி; யதா² அத்தனோ த⁴ம்மதாய டி²தோ ந தேன ஸமதேஜோ ஹோதி, ஏவங் வினா பஞ்ஞாய உப்பன்னா து³ப்³ப³லா ஹோதீதி ப³லவபா⁴வதீ³பனத்த²ங் பஞ்ஞா க³ஹிதாதி.

    Kasmā pana imasmiṃ satibhājanīye paññā saṅgahitāti? Satiyā balavabhāvadīpanatthaṃ. Sati hi paññāya saddhimpi uppajjati vināpi, paññāya saddhiṃ uppajjamānā balavatī hoti, vinā uppajjamānā dubbalā. Tenassā balavabhāvadīpanatthaṃ paññā saṅgahitā. Yathā hi dvīsu disāsu dve rājamahāmattā tiṭṭheyyuṃ; tesu eko rājaputtaṃ gahetvā tiṭṭheyya, eko attano dhammatāya ekakova tesu rājaputtaṃ gahetvā ṭhito attanopi tejena rājaputtassapi tejena tejavā hoti; attano dhammatāya ṭhito na tena samatejo hoti; evameva rājaputtaṃ gahetvā ṭhitamahāmatto viya paññāya saddhiṃ uppannā sati, attano dhammatāya ṭhito viya vinā paññāya uppannā. Tattha yathā rājaputtaṃ gahetvā ṭhito attanopi tejena rājaputtassapi tejena tejavā hoti, evaṃ paññāya saddhiṃ uppannā sati balavatī hoti; yathā attano dhammatāya ṭhito na tena samatejo hoti, evaṃ vinā paññāya uppannā dubbalā hotīti balavabhāvadīpanatthaṃ paññā gahitāti.

    சிரகதம்பீதி அத்தனோ வா பரஸ்ஸ வா காயேன சிரகதங் வத்தங் வா கஸிணமண்ட³லங் வா கஸிணபரிகம்மங் வா. சிரபா⁴ஸிதம்பீதி அத்தனா வா பரேன வா வாசாய சிரபா⁴ஸிதங் ப³ஹுகம்பி, வத்தஸீஸே ட²த்வா த⁴ம்மகத²ங் வா கம்மட்டா²னவினிச்ச²யங் வா, விமுத்தாயதனஸீஸே வா ட²த்வா த⁴ம்மகத²மேவ. ஸரிதா ஹோதீதி தங் காயவிஞ்ஞத்திங் வசீவிஞ்ஞத்திஞ்ச ஸமுட்டா²பெத்வா பவத்தங் அரூபத⁴ம்மகொட்டா²ஸங் ‘ஏவங் உப்பஜ்ஜித்வா ஏவங் நிருத்³தோ⁴’தி ஸரிதா ஹோதி. அனுஸ்ஸரிதாதி புனப்புனங் ஸரிதா. அயங் வுச்சதி ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³தி அயங் ஏவங் உப்பன்னா ஸேஸபொ³ஜ்ஜ²ங்க³ஸமுட்டா²பிகா விபஸ்ஸனாஸம்பயுத்தா ஸதி ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ நாம கதீ²யதி.

    Cirakatampīti attano vā parassa vā kāyena cirakataṃ vattaṃ vā kasiṇamaṇḍalaṃ vā kasiṇaparikammaṃ vā. Cirabhāsitampīti attanā vā parena vā vācāya cirabhāsitaṃ bahukampi, vattasīse ṭhatvā dhammakathaṃ vā kammaṭṭhānavinicchayaṃ vā, vimuttāyatanasīse vā ṭhatvā dhammakathameva. Saritā hotīti taṃ kāyaviññattiṃ vacīviññattiñca samuṭṭhāpetvā pavattaṃ arūpadhammakoṭṭhāsaṃ ‘evaṃ uppajjitvā evaṃ niruddho’ti saritā hoti. Anussaritāti punappunaṃ saritā. Ayaṃ vuccati satisambojjhaṅgoti ayaṃ evaṃ uppannā sesabojjhaṅgasamuṭṭhāpikā vipassanāsampayuttā sati satisambojjhaṅgo nāma kathīyati.

    ஸோ ததா² ஸதோ விஹரந்தோதி ஸோ பி⁴க்கு² தேனாகாரேன உப்பன்னாய ஸதியா ஸதோ ஹுத்வா விஹரந்தோ. தங் த⁴ம்மந்தி தங் சிரகதங் சிரபா⁴ஸிதங் ஹெட்டா² வுத்தப்பகாரங் த⁴ம்மங். பஞ்ஞாய பவிசினதீதி பஞ்ஞாய ‘அனிச்சங் து³க்க²ங் அனத்தா’தி பவிசினதி. பவிசரதீதி ‘அனிச்சங் து³க்க²ங் அனத்தா’தி தத்த² பஞ்ஞங் சராபெந்தோ பவிசரதி. பரிவீமங்ஸங் ஆபஜ்ஜதீதி ஓலோகனங் க³வேஸனங் ஆபஜ்ஜதி. அயங் வுச்சதீதி இத³ங் வுத்தப்பகாரங் பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ஸமுட்டா²பகங் விபஸ்ஸனாஞாணங் த⁴ம்மவிசயஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ நாம வுச்சதி.

    So tathā sato viharantoti so bhikkhu tenākārena uppannāya satiyā sato hutvā viharanto. Taṃ dhammanti taṃ cirakataṃ cirabhāsitaṃ heṭṭhā vuttappakāraṃ dhammaṃ. Paññāya pavicinatīti paññāya ‘aniccaṃ dukkhaṃ anattā’ti pavicinati. Pavicaratīti ‘aniccaṃ dukkhaṃ anattā’ti tattha paññaṃ carāpento pavicarati. Parivīmaṃsaṃ āpajjatīti olokanaṃ gavesanaṃ āpajjati. Ayaṃ vuccatīti idaṃ vuttappakāraṃ bojjhaṅgasamuṭṭhāpakaṃ vipassanāñāṇaṃ dhammavicayasambojjhaṅgo nāma vuccati.

    தஸ்ஸ தங் த⁴ம்மந்தி தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ தங் ஹெட்டா² வுத்தப்பகாரங் த⁴ம்மங். ஆரத்³த⁴ங் ஹோதீதி பரிபுண்ணங் ஹோதி பக்³க³ஹிதங். அஸல்லீனந்தி ஆரத்³த⁴த்தாயேவ அஸல்லீனங். அயங் வுச்சதீதி இத³ங் பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ஸமுட்டா²பகங் விபஸ்ஸனாஸம்பயுத்தங் வீரியங் வீரியஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ நாம வுச்சதி.

    Tassa taṃ dhammanti tassa bhikkhuno taṃ heṭṭhā vuttappakāraṃ dhammaṃ. Āraddhaṃ hotīti paripuṇṇaṃ hoti paggahitaṃ. Asallīnanti āraddhattāyeva asallīnaṃ. Ayaṃ vuccatīti idaṃ bojjhaṅgasamuṭṭhāpakaṃ vipassanāsampayuttaṃ vīriyaṃ vīriyasambojjhaṅgo nāma vuccati.

    நிராமிஸாதி காமாமிஸலோகாமிஸவட்டாமிஸானங் அபா⁴வேன நிராமிஸா பரிஸுத்³தா⁴. அயங் வுச்சதீதி அயங் பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ஸமுட்டா²பிகா விபஸ்ஸனாஸம்பயுத்தா பீதி பீதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ நாம வுச்சதி.

    Nirāmisāti kāmāmisalokāmisavaṭṭāmisānaṃ abhāvena nirāmisā parisuddhā. Ayaṃ vuccatīti ayaṃ bojjhaṅgasamuṭṭhāpikā vipassanāsampayuttā pīti pītisambojjhaṅgo nāma vuccati.

    பீதிமனஸ்ஸாதி பீதிஸம்பயுத்தசித்தஸ்ஸ. காயோபி பஸ்ஸம்ப⁴தீதி க²ந்த⁴த்தயஸங்கா²தோ நாமகாயோ கிலேஸத³ரத²படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴யா பஸ்ஸம்ப⁴தி. சித்தம்பீதி விஞ்ஞாணக்க²ந்தோ⁴பி ததே²வ பஸ்ஸம்ப⁴தி. அயங் வுச்சதீதி அயங் பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ஸமுட்டா²பிகா விபஸ்ஸனாஸம்பயுத்தா பஸ்ஸத்³தி⁴ பஸ்ஸத்³தி⁴ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ நாம வுச்சதி.

    Pītimanassāti pītisampayuttacittassa. Kāyopi passambhatīti khandhattayasaṅkhāto nāmakāyo kilesadarathapaṭippassaddhiyā passambhati. Cittampīti viññāṇakkhandhopi tatheva passambhati. Ayaṃ vuccatīti ayaṃ bojjhaṅgasamuṭṭhāpikā vipassanāsampayuttā passaddhi passaddhisambojjhaṅgo nāma vuccati.

    பஸ்ஸத்³த⁴காயஸ்ஸ ஸுகி²னோதி பஸ்ஸத்³த⁴காயதாய உப்பன்னஸுகே²ன ஸுகி²தஸ்ஸ. ஸமாதி⁴யதீதி ஸம்மா ஆதி⁴யதி, நிச்சலங் ஹுத்வா ஆரம்மணே ட²பீயதி, அப்பனாப்பத்தங் விய ஹோதி. அயங் வுச்சதீதி அயங் பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ஸமுட்டா²பிகா விபஸ்ஸனாஸம்பயுத்தா சித்தேகக்³க³தா ஸமாதி⁴ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ நாம வுச்சதி.

    Passaddhakāyassa sukhinoti passaddhakāyatāya uppannasukhena sukhitassa. Samādhiyatīti sammā ādhiyati, niccalaṃ hutvā ārammaṇe ṭhapīyati, appanāppattaṃ viya hoti. Ayaṃ vuccatīti ayaṃ bojjhaṅgasamuṭṭhāpikā vipassanāsampayuttā cittekaggatā samādhisambojjhaṅgo nāma vuccati.

    ததா² ஸமாஹிதந்தி தேன அப்பனாப்பத்தேன விய ஸமாதி⁴னா ஸமாஹிதங். ஸாது⁴கங் அஜ்ஜு²பெக்கி²தா ஹோதீதி ஸுட்டு² அஜ்ஜு²பெக்கி²தா ஹோதி; தேஸங் த⁴ம்மானங் பஹானவட்³ட⁴னே அப்³யாவடோ ஹுத்வா அஜ்ஜு²பெக்க²தி. அயங் வுச்சதீதி அயங் ச²ன்னங் பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³னங் அனோஸக்கனஅனதிவத்தனபா⁴வஸாத⁴கோ மஜ்ஜ²த்தாகாரோ உபெக்கா²ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ நாம வுச்சதி.

    Tathā samāhitanti tena appanāppattena viya samādhinā samāhitaṃ. Sādhukaṃ ajjhupekkhitā hotīti suṭṭhu ajjhupekkhitā hoti; tesaṃ dhammānaṃ pahānavaḍḍhane abyāvaṭo hutvā ajjhupekkhati. Ayaṃvuccatīti ayaṃ channaṃ bojjhaṅgānaṃ anosakkanaanativattanabhāvasādhako majjhattākāro upekkhāsambojjhaṅgo nāma vuccati.

    எத்தாவதா கிங் கதி²தங் நாம ஹோதி? அபுப்³ப³ங் அசரிமங் ஏகசித்தக்க²ணே நானாரஸலக்க²ணா புப்³ப³பா⁴க³விபஸ்ஸனா பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³ கதி²தா ஹொந்தீதி.

    Ettāvatā kiṃ kathitaṃ nāma hoti? Apubbaṃ acarimaṃ ekacittakkhaṇe nānārasalakkhaṇā pubbabhāgavipassanā bojjhaṅgā kathitā hontīti.

    பட²மோ நயோ.

    Paṭhamo nayo.

    468-469. இதா³னி யேன பரியாயேன ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³ சுத்³த³ஸ ஹொந்தி, தஸ்ஸ பகாஸனத்த²ங் து³தியனயங் த³ஸ்ஸெந்தோ புன ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³திஆதி³மாஹ. தத்ராயங் அனுபுப்³ப³பத³வண்ணனா – அஜ்ஜ²த்தங் த⁴ம்மேஸு ஸதீதி அஜ்ஜ²த்திகஸங்கா²ரே பரிக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸ உப்பன்னா ஸதி. ப³ஹித்³தா⁴ த⁴ம்மேஸு ஸதீதி ப³ஹித்³தா⁴ஸங்கா²ரே பரிக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸ உப்பன்னா ஸதி. யத³பீதி யாபி. தத³பீதி ஸாபி. அபி⁴ஞ்ஞாயாதி அபி⁴ஞ்ஞெய்யத⁴ம்மே அபி⁴ஜானநத்தா²ய. ஸம்போ³தா⁴யாதி ஸம்போ³தி⁴ வுச்சதி மக்³கோ³, மக்³க³த்தா²யாதி அத்தோ². நிப்³பா³னாயாதி வானங் வுச்சதி தண்ஹா; ஸா தத்த² நத்தீ²தி நிப்³பா³னங், தத³த்தா²ய, அஸங்க²தாய அமததா⁴துயா ஸச்சி²கிரியத்தா²ய ஸங்வத்ததீதி அத்தோ². த⁴ம்மவிசயஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கே³பி ஏஸேவ நயோ.

    468-469. Idāni yena pariyāyena satta bojjhaṅgā cuddasa honti, tassa pakāsanatthaṃ dutiyanayaṃ dassento puna satta bojjhaṅgātiādimāha. Tatrāyaṃ anupubbapadavaṇṇanā – ajjhattaṃ dhammesu satīti ajjhattikasaṅkhāre pariggaṇhantassa uppannā sati. Bahiddhā dhammesu satīti bahiddhāsaṅkhāre pariggaṇhantassa uppannā sati. Yadapīti yāpi. Tadapīti sāpi. Abhiññāyāti abhiññeyyadhamme abhijānanatthāya. Sambodhāyāti sambodhi vuccati maggo, maggatthāyāti attho. Nibbānāyāti vānaṃ vuccati taṇhā; sā tattha natthīti nibbānaṃ, tadatthāya, asaṅkhatāya amatadhātuyā sacchikiriyatthāya saṃvattatīti attho. Dhammavicayasambojjhaṅgepi eseva nayo.

    காயிகங் வீரியந்தி சங்கமங் அதி⁴ட்ட²ஹந்தஸ்ஸ உப்பன்னவீரியங். சேதஸிகங் வீரியந்தி ‘‘ந தாவாஹங் இமங் பல்லங்கங் பி⁴ந்தி³ஸ்ஸாமி யாவ மே ந அனுபாதா³ய ஆஸவேஹி சித்தங் விமுச்சிஸ்ஸதீ’’தி ஏவங் காயபயோக³ங் வினா உப்பன்னவீரியங். காயபஸ்ஸத்³தீ⁴தி திண்ணங் க²ந்தா⁴னங் த³ரத²பஸ்ஸத்³தி⁴. சித்தபஸ்ஸத்³தீ⁴தி விஞ்ஞாணக்க²ந்த⁴ஸ்ஸ த³ரத²பஸ்ஸத்³தி⁴. உபெக்கா²ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கே³ ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ஸதி³ஸோவ வினிச்ச²யோ. இமஸ்மிங் நயே ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³ லோகியலோகுத்தரமிஸ்ஸகா கதி²தா.

    Kāyikaṃ vīriyanti caṅkamaṃ adhiṭṭhahantassa uppannavīriyaṃ. Cetasikaṃ vīriyanti ‘‘na tāvāhaṃ imaṃ pallaṅkaṃ bhindissāmi yāva me na anupādāya āsavehi cittaṃ vimuccissatī’’ti evaṃ kāyapayogaṃ vinā uppannavīriyaṃ. Kāyapassaddhīti tiṇṇaṃ khandhānaṃ darathapassaddhi. Cittapassaddhīti viññāṇakkhandhassa darathapassaddhi. Upekkhāsambojjhaṅge satisambojjhaṅgasadisova vinicchayo. Imasmiṃ naye satta bojjhaṅgā lokiyalokuttaramissakā kathitā.

    போராணகத்தே²ரா பன ‘எத்தகேன பாகடங் ந ஹோதீ’தி விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸேஸுங். ஏதேஸு ஹி அஜ்ஜ²த்தத⁴ம்மேஸு ஸதி பவிசயோ உபெக்கா²தி இமே தயோ அத்தனோ க²ந்தா⁴ரம்மணத்தா லோகியாவ ஹொந்தி. ததா² மக்³க³ங் அப்பத்தங் காயிகவீரியங். அவிதக்கஅவிசாரா பன பீதிஸமாதி⁴யோ லோகுத்தரா ஹொந்தி. ஸேஸா லோகியலோகுத்தரமிஸ்ஸகாதி.

    Porāṇakattherā pana ‘ettakena pākaṭaṃ na hotī’ti vibhajitvā dassesuṃ. Etesu hi ajjhattadhammesu sati pavicayo upekkhāti ime tayo attano khandhārammaṇattā lokiyāva honti. Tathā maggaṃ appattaṃ kāyikavīriyaṃ. Avitakkaavicārā pana pītisamādhiyo lokuttarā honti. Sesā lokiyalokuttaramissakāti.

    தத்த² அஜ்ஜ²த்தங் தாவ த⁴ம்மேஸு ஸதிபவிசயஉபெக்கா² அஜ்ஜ²த்தாரம்மணா, லோகுத்தரா பன ப³ஹித்³தா⁴ரம்மணாதி தேஸங் லோகுத்தரபா⁴வோ மா யுஜ்ஜித்த². சங்கமப்பயோகே³ன நிப்³ப³த்தவீரியம்பி லோகியந்தி வத³ந்தோ ந கிலமதி. அவிதக்கஅவிசாரா பன பீதிஸமாதி⁴யோ கதா³ லோகுத்தரா ஹொந்தீதி? காமாவசரே தாவ பீதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ லப்³ப⁴தி, அவிதக்கஅவிசாரா பீதி ந லப்³ப⁴தி. ரூபாவசரே அவிதக்கஅவிசாரா பீதி லப்³ப⁴தி, பீதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ பன ந லப்³ப⁴தி. அரூபாவசரே ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் ந லப்³ப⁴தி. எத்த² பன அலப்³ப⁴மானகங் உபாதா³ய லப்³ப⁴மானகாபி படிக்கி²த்தா. ஏவமயங் அவிதக்கஅவிசாரோ பீதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ காமாவசரதோபி நிக்க²ந்தோ ரூபாவசரதோபி அரூபாவசரதோபீதி நிப்³ப³த்திதலோகுத்தரோ யேவாதி கதி²தோ.

    Tattha ajjhattaṃ tāva dhammesu satipavicayaupekkhā ajjhattārammaṇā, lokuttarā pana bahiddhārammaṇāti tesaṃ lokuttarabhāvo mā yujjittha. Caṅkamappayogena nibbattavīriyampi lokiyanti vadanto na kilamati. Avitakkaavicārā pana pītisamādhiyo kadā lokuttarā hontīti? Kāmāvacare tāva pītisambojjhaṅgo labbhati, avitakkaavicārā pīti na labbhati. Rūpāvacare avitakkaavicārā pīti labbhati, pītisambojjhaṅgo pana na labbhati. Arūpāvacare sabbena sabbaṃ na labbhati. Ettha pana alabbhamānakaṃ upādāya labbhamānakāpi paṭikkhittā. Evamayaṃ avitakkaavicāro pītisambojjhaṅgo kāmāvacaratopi nikkhanto rūpāvacaratopi arūpāvacaratopīti nibbattitalokuttaro yevāti kathito.

    ததா² காமாவசரே ஸமாதி⁴ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ லப்³ப⁴தி, அவிதக்கஅவிசாரோ பன ஸமாதி⁴ ந லப்³ப⁴தி. ரூபாவசரஅரூபாவசரேஸு அவிதக்கஅவிசாரோ ஸமாதி⁴ லப்³ப⁴தி, ஸமாதி⁴ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ பன ந லப்³ப⁴தி. எத்த² பன அலப்³ப⁴மானகங் உபாதா³ய லப்³ப⁴மானகோபி படிக்கி²த்தோ. ஏவமயங் அவிதக்கஅவிசாரோ ஸமாதி⁴ காமாவசரதோபி நிக்க²ந்தோ ரூபாவசரதோபி அரூபாவசரதோபீதி நிப்³ப³த்திதலோகுத்தரோ யேவாதி கதி²தோ.

    Tathā kāmāvacare samādhisambojjhaṅgo labbhati, avitakkaavicāro pana samādhi na labbhati. Rūpāvacaraarūpāvacaresu avitakkaavicāro samādhi labbhati, samādhisambojjhaṅgo pana na labbhati. Ettha pana alabbhamānakaṃ upādāya labbhamānakopi paṭikkhitto. Evamayaṃ avitakkaavicāro samādhi kāmāvacaratopi nikkhanto rūpāvacaratopi arūpāvacaratopīti nibbattitalokuttaro yevāti kathito.

    அபிச லோகியங் க³ஹெத்வா லோகுத்தரோ காதப்³போ³; லோகுத்தரங் க³ஹெத்வா லோகியோ காதப்³போ³. அஜ்ஜ²த்தத⁴ம்மேஸு ஹி ஸதிபவிசயஉபெக்கா²னங் லோகுத்தரபா⁴வனாகாலோபி அத்தி². தத்ரித³ங் ஸுத்தங் – ‘‘அஜ்ஜ²த்தவிமொக்க²ங் க்²வாஹங், ஆவுஸோ, ஸப்³பு³பாதா³னக்க²யங் வதா³மி; ஏவமஸ்ஸிமே ஆஸவா நானுஸெந்தீ’’தி (ஸங்॰ நி॰ 2.32 தோ²கங் விஸதி³ஸங்) இமினா ஸுத்தேன லோகுத்தரா ஹொந்தி. யதா³ பன சங்கமபயோகே³ன நிப்³ப³த்தே காயிகவீரியே அனுபஸந்தேயேவ விபஸ்ஸனா மக்³கே³ன க⁴டீயதி, ததா³ தங் லோகுத்தரங் ஹோதி. யே பன தே²ரா ‘‘கஸிணஜ்ஜா²னே, ஆனாபானஜ்ஜா²னே, ப்³ரஹ்மவிஹாரஜ்ஜா²னே ச பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ உத்³த⁴ரந்தோ ந வாரேதப்³போ³’’தி வத³ந்தி, தேஸங் வாதே³ அவிதக்கஅவிசாரா பீதிஸமாதி⁴ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³ லோகியா ஹொந்தீதி.

    Apica lokiyaṃ gahetvā lokuttaro kātabbo; lokuttaraṃ gahetvā lokiyo kātabbo. Ajjhattadhammesu hi satipavicayaupekkhānaṃ lokuttarabhāvanākālopi atthi. Tatridaṃ suttaṃ – ‘‘ajjhattavimokkhaṃ khvāhaṃ, āvuso, sabbupādānakkhayaṃ vadāmi; evamassime āsavā nānusentī’’ti (saṃ. ni. 2.32 thokaṃ visadisaṃ) iminā suttena lokuttarā honti. Yadā pana caṅkamapayogena nibbatte kāyikavīriye anupasanteyeva vipassanā maggena ghaṭīyati, tadā taṃ lokuttaraṃ hoti. Ye pana therā ‘‘kasiṇajjhāne, ānāpānajjhāne, brahmavihārajjhāne ca bojjhaṅgo uddharanto na vāretabbo’’ti vadanti, tesaṃ vāde avitakkaavicārā pītisamādhisambojjhaṅgā lokiyā hontīti.

    து³தியோ நயோ.

    Dutiyo nayo.

    470-471. இதா³னி பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³னங் பா⁴வனாவஸேன பவத்தங் ததியனயங் த³ஸ்ஸெந்தோ புன ஸத்த பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³திஆதி³மாஹ. தத்தா²பி அயங் அனுபுப்³ப³பத³வண்ணனா – பா⁴வேதீதி வட்³டே⁴தி; அத்தனோ ஸந்தானே புனப்புனங் ஜனேதி அபி⁴னிப்³ப³த்தேதி. விவேகனிஸ்ஸிதந்தி விவேகே நிஸ்ஸிதங். விவேகோதி விவித்ததா. ஸோ சாயங் தத³ங்க³விவேகோ, விக்க²ம்ப⁴னஸமுச்சே²த³படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴னிஸ்ஸரணவிவேகோதி பஞ்சவிதோ⁴. தத்த² தத³ங்க³விவேகோ நாம விபஸ்ஸனா. விக்க²ம்ப⁴னவிவேகோ நாம அட்ட² ஸமாபத்தியோ. ஸமுச்சே²த³விவேகோ நாம மக்³கோ³. படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴விவேகோ நாம ப²லங். நிஸ்ஸரணவிவேகோ நாம ஸப்³ப³னிமித்தனிஸ்ஸடங் நிப்³பா³னங். ஏவமேதஸ்மிங் பஞ்சவிதே⁴ விவேகே நிஸ்ஸிதங் விவேகனிஸ்ஸிதந்தி தத³ங்க³விவேகனிஸ்ஸிதங் ஸமுச்சே²த³விவேகனிஸ்ஸிதங் நிஸ்ஸரணவிவேகனிஸ்ஸிதஞ்ச ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ங் பா⁴வேதீதி அயமத்தோ² வேதி³தப்³போ³.

    470-471. Idāni bojjhaṅgānaṃ bhāvanāvasena pavattaṃ tatiyanayaṃ dassento puna satta bojjhaṅgātiādimāha. Tatthāpi ayaṃ anupubbapadavaṇṇanā – bhāvetīti vaḍḍheti; attano santāne punappunaṃ janeti abhinibbatteti. Vivekanissitanti viveke nissitaṃ. Vivekoti vivittatā. So cāyaṃ tadaṅgaviveko, vikkhambhanasamucchedapaṭippassaddhinissaraṇavivekoti pañcavidho. Tattha tadaṅgaviveko nāma vipassanā. Vikkhambhanaviveko nāma aṭṭha samāpattiyo. Samucchedaviveko nāma maggo. Paṭippassaddhiviveko nāma phalaṃ. Nissaraṇaviveko nāma sabbanimittanissaṭaṃ nibbānaṃ. Evametasmiṃ pañcavidhe viveke nissitaṃ vivekanissitanti tadaṅgavivekanissitaṃ samucchedavivekanissitaṃ nissaraṇavivekanissitañca satisambojjhaṅgaṃ bhāvetīti ayamattho veditabbo.

    ததா² ஹி அயங் ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்க³பா⁴வனானுயோக³மனுயுத்தோ யோகீ³ விபஸ்ஸனாக்க²ணே கிச்சதோ தத³ங்க³விவேகனிஸ்ஸிதங், அஜ்ஜா²ஸயதோ நிஸ்ஸரணவிவேகனிஸ்ஸிதங், மக்³க³காலே பன கிச்சதோ ஸமுச்சே²த³விவேகனிஸ்ஸிதங், ஆரம்மணதோ நிஸ்ஸரணவிவேகனிஸ்ஸிதங், ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ங் பா⁴வேதி. பஞ்சவிவேகனிஸ்ஸிதம்பீதி ஏகே. தே ஹி ந கேவலங் ப³லவவிபஸ்ஸனாமக்³க³ப²லக்க²ணேஸு ஏவ பொ³ஜ்ஜ²ங்க³ங் உத்³த⁴ரந்தி, விபஸ்ஸனாபாத³ககஸிணஜ்ஜா²னஆனாபானாஸுப⁴ப்³ரஹ்மவிஹாரஜ்ஜா²னேஸுபி உத்³த⁴ரந்தி, ந ச படிஸித்³தா⁴ அட்ட²கதா²சரியேஹி . தஸ்மா தேஸங் மதேன ஏதேஸங் ஜா²னானங் பவத்திக்க²ணே கிச்சதோ ஏவ விக்க²ம்ப⁴னவிவேகனிஸ்ஸிதங். யதா² ச விபஸ்ஸனாக்க²ணே ‘‘அஜ்ஜா²ஸயதோ நிஸ்ஸரணவிவேகனிஸ்ஸித’’ந்தி வுத்தங், ஏவங் ‘‘படிப்பஸ்ஸத்³தி⁴விவேகனிஸ்ஸிதம்பி பா⁴வேதீ’’தி வத்துங் வட்டதி. ஏஸ நயோ விராக³னிஸ்ஸிதாதீ³ஸு. விவேகத்தா² ஏவ ஹி விராகா³த³யோ.

    Tathā hi ayaṃ satisambojjhaṅgabhāvanānuyogamanuyutto yogī vipassanākkhaṇe kiccato tadaṅgavivekanissitaṃ, ajjhāsayato nissaraṇavivekanissitaṃ, maggakāle pana kiccato samucchedavivekanissitaṃ, ārammaṇato nissaraṇavivekanissitaṃ, satisambojjhaṅgaṃ bhāveti. Pañcavivekanissitampīti eke. Te hi na kevalaṃ balavavipassanāmaggaphalakkhaṇesu eva bojjhaṅgaṃ uddharanti, vipassanāpādakakasiṇajjhānaānāpānāsubhabrahmavihārajjhānesupi uddharanti, na ca paṭisiddhā aṭṭhakathācariyehi . Tasmā tesaṃ matena etesaṃ jhānānaṃ pavattikkhaṇe kiccato eva vikkhambhanavivekanissitaṃ. Yathā ca vipassanākkhaṇe ‘‘ajjhāsayato nissaraṇavivekanissita’’nti vuttaṃ, evaṃ ‘‘paṭippassaddhivivekanissitampi bhāvetī’’ti vattuṃ vaṭṭati. Esa nayo virāganissitādīsu. Vivekatthā eva hi virāgādayo.

    கேவலஞ்செத்த² வொஸ்ஸக்³கோ³ து³விதோ⁴ – பரிச்சாக³வொஸ்ஸக்³கோ³ ச பக்க²ந்த³னவொஸ்ஸக்³கோ³ சாதி. தத்த² ‘பரிச்சாக³வொஸ்ஸக்³கோ³’தி விபஸ்ஸனாக்க²ணே ச தத³ங்க³வஸேன மக்³க³க்க²ணே ச ஸமுச்சே²த³வஸேன கிலேஸப்பஹானங். ‘பக்க²ந்த³னவொஸ்ஸக்³கோ³’தி விபஸ்ஸனாக்க²ணே தன்னின்னபா⁴வேன, மக்³க³க்க²ணே பன ஆரம்மணகரணேன நிப்³பா³னபக்க²ந்த³னங். தது³ப⁴யம்பி இமஸ்மிங் லோகியலோகுத்தரமிஸ்ஸகே அத்த²வண்ணனானயே வட்டதி. ததா² ஹி அயங் ஸதி ஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ யதா²வுத்தேன பகாரேன கிலேஸே பரிச்சஜதி, நிப்³பா³னஞ்ச பக்க²ந்த³தி.

    Kevalañcettha vossaggo duvidho – pariccāgavossaggo ca pakkhandanavossaggo cāti. Tattha ‘pariccāgavossaggo’ti vipassanākkhaṇe ca tadaṅgavasena maggakkhaṇe ca samucchedavasena kilesappahānaṃ. ‘Pakkhandanavossaggo’ti vipassanākkhaṇe tanninnabhāvena, maggakkhaṇe pana ārammaṇakaraṇena nibbānapakkhandanaṃ. Tadubhayampi imasmiṃ lokiyalokuttaramissake atthavaṇṇanānaye vaṭṭati. Tathā hi ayaṃ sati sambojjhaṅgo yathāvuttena pakārena kilese pariccajati, nibbānañca pakkhandati.

    வொஸ்ஸக்³க³பரிணாமிந்தி இமினா பன ஸகலேன வசனேன வொஸ்ஸக்³க³த்த²ங் பரிணமந்தங் பரிணதஞ்ச, பரிபச்சந்தங் பரிபக்கஞ்சாதி இத³ங் வுத்தங் ஹோதி. அயஞ்ஹி பொ³ஜ்ஜ²ங்க³பா⁴வனமனுயுத்தோ பி⁴க்கு² யதா² ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ கிலேஸபரிச்சாக³வொஸ்ஸக்³க³த்த²ங் நிப்³பா³னபக்க²ந்த³னவொஸ்ஸக்³க³த்த²ஞ்ச பரிபச்சதி, யதா² ச பரிபக்கோ ஹோதி, ததா² நங் பா⁴வேதீதி. ஏஸ நயோ ஸேஸபொ³ஜ்ஜ²ங்கே³ஸுபி. இமஸ்மிம்பி நயே லோகியலோகுத்தரமிஸ்ஸகா பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³ கதி²தாதி.

    Vossaggapariṇāminti iminā pana sakalena vacanena vossaggatthaṃ pariṇamantaṃ pariṇatañca, paripaccantaṃ paripakkañcāti idaṃ vuttaṃ hoti. Ayañhi bojjhaṅgabhāvanamanuyutto bhikkhu yathā satisambojjhaṅgo kilesapariccāgavossaggatthaṃ nibbānapakkhandanavossaggatthañca paripaccati, yathā ca paripakko hoti, tathā naṃ bhāvetīti. Esa nayo sesabojjhaṅgesupi. Imasmimpi naye lokiyalokuttaramissakā bojjhaṅgā kathitāti.

    ஸுத்தந்தபா⁴ஜனீயவண்ணனா.

    Suttantabhājanīyavaṇṇanā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / விப⁴ங்க³பாளி • Vibhaṅgapāḷi / 10. பொ³ஜ்ஜ²ங்க³விப⁴ங்கோ³ • 10. Bojjhaṅgavibhaṅgo

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / விப⁴ங்க³-மூலடீகா • Vibhaṅga-mūlaṭīkā / 10. பொ³ஜ்ஜ²ங்க³விப⁴ங்கோ³ • 10. Bojjhaṅgavibhaṅgo

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / விப⁴ங்க³-அனுடீகா • Vibhaṅga-anuṭīkā / 10. பொ³ஜ்ஜ²ங்க³விப⁴ங்கோ³ • 10. Bojjhaṅgavibhaṅgo


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact