Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மஸங்க³ணீ-அனுடீகா • Dhammasaṅgaṇī-anuṭīkā

    ஸுத்தந்திகது³கமாதிகாபத³வண்ணனா

    Suttantikadukamātikāpadavaṇṇanā

    101-108. விஜ்ஜாஸபா⁴க³தாய , ந ஸங்கப்பாத³யோ விய விஜ்ஜாய உபகாரகபா⁴வதோ. ‘‘அபே⁴ஜ்ஜங்…பே॰… ருஹதீ’’தி உப⁴யம்பி அனவஸேஸப்பஹானமேவ ஸந்தா⁴ய வுத்தங். கிஞ்சாபி ஹி ஹெட்டி²மமக்³கே³ஹிபி பஹீயமானா கிலேஸா தேன தேன ஓதி⁴னா அனவஸேஸமேவ பஹீயந்தி, யே பன அவஸிட்டா² பி⁴ந்தி³தப்³பா³, தே லோபா⁴தி³கிலேஸபா⁴வஸாமஞ்ஞதோ புன விருள்ஹா விய ஹொந்தி. அரஹத்தமக்³கே³ பன உப்பன்னே ந ஏவங் அவஸிட்டா²பா⁴வதோ. தது³பசாரேன நிஸ்ஸயவோஹாரேன. குஸலேஹி தாபேதப்³பா³தி வா தபனியா, தத³ங்கா³தி³வஸேன பா³தி⁴தப்³பா³ பஹாதப்³பா³தி அத்தோ². ஸமானத்தா²னி அதி⁴வசனாதீ³னங் ஸங்கா²தி³பா⁴வதோ. ‘‘ஸப்³பே³வ த⁴ம்மா அதி⁴வசனபதா²’’திஆதி³னா அதி⁴வசனாதீ³னங் விஸயபா⁴வே ந கோசி த⁴ம்மோ வஜ்ஜிதோ, வசனபா⁴வோ ஏவ ச அதி⁴வசனாதீ³னங் வக்க²மானேன நயேன யுஜ்ஜதீதி அதி⁴ப்பாயேனாஹ ‘‘ஸப்³ப³ஞ்ச வசனங் அதி⁴வசனாதி³பா⁴வங் ப⁴ஜதீ’’தி.

    101-108. Vijjāsabhāgatāya, na saṅkappādayo viya vijjāya upakārakabhāvato. ‘‘Abhejjaṃ…pe… ruhatī’’ti ubhayampi anavasesappahānameva sandhāya vuttaṃ. Kiñcāpi hi heṭṭhimamaggehipi pahīyamānā kilesā tena tena odhinā anavasesameva pahīyanti, ye pana avasiṭṭhā bhinditabbā, te lobhādikilesabhāvasāmaññato puna viruḷhā viya honti. Arahattamagge pana uppanne na evaṃ avasiṭṭhābhāvato. Tadupacārena nissayavohārena. Kusalehi tāpetabbāti vā tapaniyā, tadaṅgādivasena bādhitabbā pahātabbāti attho. Samānatthāni adhivacanādīnaṃ saṅkhādibhāvato. ‘‘Sabbeva dhammā adhivacanapathā’’tiādinā adhivacanādīnaṃ visayabhāve na koci dhammo vajjito, vacanabhāvo eva ca adhivacanādīnaṃ vakkhamānena nayena yujjatīti adhippāyenāha ‘‘sabbañca vacanaṃ adhivacanādibhāvaṃ bhajatī’’ti.

    109-118. அஞ்ஞங் அனபெக்கி²த்வா ஸயமேவ அத்தனோ நாமகரணஸபா⁴வோ நாமகரணட்டோ²தி, தேன அரூபத⁴ம்மானங் விய ஓபபாதிகனாமதாய பத²வீஆதீ³னம்பி நாமபா⁴வோ ஸியாதி ஆஸங்காய நிவத்தனத்த²ங் ‘‘நாமந்தரானாபஜ்ஜனதோ’’தி ஆஹ. ந ஹி வினா பத²வீஆதி³னாமேனபி ரூபத⁴ம்மா விய கேஸாதி³னாமேஹி வினா வேத³னாதி³னாமேஹி அஞ்ஞேன நாமேன அரூபத⁴ம்மா பிண்டா³காரதோ வோஹரீயந்தீதி. யங் பன பரஸ்ஸ நாமங் கரோதி, தஸ்ஸ அஞ்ஞாபெக்க²ங் நாமகரணந்தி நாமகரணஸபா⁴வதா நத்தீ²தி ஸாமஞ்ஞனாமாதி³கரணானங் நாமபா⁴வோ நாபஜ்ஜதி. யஸ்ஸ சஞ்ஞேஹி நாமங் கரீயதி, தஸ்ஸ நாமகரணஸபா⁴வதாய அபா⁴வோயேவாதி நத்தி² நாமபா⁴வோ. யே பன அனாபன்னநாமந்தரா ஸபா⁴வஸித்³த⁴னாமா ச, தே வேத³னாத³யோவ நாமங் நாமாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘அத்தனாவா’’திஆதி³மாஹ. ப²ஸ்ஸாதீ³னங் ஆரம்மணாபி⁴முக²தா தங் அக்³க³ஹெத்வா அப்பவத்தியேவாதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அவினாபா⁴வதோ’’தி வுத்தங். அதி⁴வசனஸம்ப²ஸ்ஸோ மனோஸம்ப²ஸ்ஸோ, ஸோ நாமமந்தரேன க³ஹேதுங் அஸக்குணெய்யதாய பாகடோதி நித³ஸ்ஸனபா⁴வேன வுத்தோ. ருப்பனஸபா⁴வேனாதி நித³ஸ்ஸனமத்தங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். பகாஸகபகாஸிதப்³ப³பா⁴வேனபி ஹி வினாபி நாமேன ரூபத⁴ம்மா பாகடா ஹொந்தீதி. அத² வா பகாஸகபகாஸிதப்³ப³பா⁴வோ விஸயிவிஸயபா⁴வோ சக்கு²ரூபாதீ³னங் ஸபா⁴வோ, ஸோ ருப்பனஸபா⁴வே ஸாமஞ்ஞே அந்தோக³தோ⁴தி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    109-118. Aññaṃ anapekkhitvā sayameva attano nāmakaraṇasabhāvo nāmakaraṇaṭṭhoti, tena arūpadhammānaṃ viya opapātikanāmatāya pathavīādīnampi nāmabhāvo siyāti āsaṅkāya nivattanatthaṃ ‘‘nāmantarānāpajjanato’’ti āha. Na hi vinā pathavīādināmenapi rūpadhammā viya kesādināmehi vinā vedanādināmehi aññena nāmena arūpadhammā piṇḍākārato voharīyantīti. Yaṃ pana parassa nāmaṃ karoti, tassa aññāpekkhaṃ nāmakaraṇanti nāmakaraṇasabhāvatā natthīti sāmaññanāmādikaraṇānaṃ nāmabhāvo nāpajjati. Yassa caññehi nāmaṃ karīyati, tassa nāmakaraṇasabhāvatāya abhāvoyevāti natthi nāmabhāvo. Ye pana anāpannanāmantarā sabhāvasiddhanāmā ca, te vedanādayova nāmaṃ nāmāti dassento ‘‘attanāvā’’tiādimāha. Phassādīnaṃ ārammaṇābhimukhatā taṃ aggahetvā appavattiyevāti dassetuṃ ‘‘avinābhāvato’’ti vuttaṃ. Adhivacanasamphasso manosamphasso, so nāmamantarena gahetuṃ asakkuṇeyyatāya pākaṭoti nidassanabhāvena vutto. Ruppanasabhāvenāti nidassanamattaṃ daṭṭhabbaṃ. Pakāsakapakāsitabbabhāvenapi hi vināpi nāmena rūpadhammā pākaṭā hontīti. Atha vā pakāsakapakāsitabbabhāvo visayivisayabhāvo cakkhurūpādīnaṃ sabhāvo, so ruppanasabhāve sāmaññe antogadhoti daṭṭhabbaṃ.

    119-123. இதோ புப்³பே³ பரிகம்மந்திஆதி³னா ஸமாபத்திவுட்டா²னகுஸலதா விய ஸமாபத்திகுஸலதாபி ஜா²னலாபீ⁴னங்யேவ ஹோதீதி வுத்தங் விய தி³ஸ்ஸதி. ‘‘இதரேஸம்பி அனுஸ்ஸவவஸேன ஸமாபத்தீனங் அப்பனாபரிச்சே²த³பஞ்ஞா லப்³ப⁴தீ’’தி வத³ந்தி. ‘‘ஏவங் ஸீலவிஸோத⁴னாதி³னா ஸமாபத்திங் அப்பேதீதி ஜானநகபஞ்ஞா ஸஹ பரிகம்மேன அப்பனாபரிச்சே²த³ஜானநகபஞ்ஞா’’தி கேசி. வுட்டா²னே குஸலபா⁴வோ வுட்டா²னவஸிதா. புப்³பே³தி ஸமாபஜ்ஜனதோ புப்³பே³.

    119-123. Ito pubbe parikammantiādinā samāpattivuṭṭhānakusalatā viya samāpattikusalatāpi jhānalābhīnaṃyeva hotīti vuttaṃ viya dissati. ‘‘Itaresampi anussavavasena samāpattīnaṃ appanāparicchedapaññā labbhatī’’ti vadanti. ‘‘Evaṃ sīlavisodhanādinā samāpattiṃ appetīti jānanakapaññā saha parikammena appanāparicchedajānanakapaññā’’ti keci. Vuṭṭhāne kusalabhāvo vuṭṭhānavasitā. Pubbeti samāpajjanato pubbe.

    124-134. ஸோப⁴னே ரதோ ஸுரதோ, தஸ்ஸ பா⁴வோ ஸோரச்சந்தி ஆஹ ‘‘ஸோப⁴னகம்மரததா’’தி. ஸுட்டு² வா ஓரதோ விரதோ ஸோரதோ , தஸ்ஸ பா⁴வோ ஸோரச்சந்தி. அயங் பனத்தோ² அட்ட²கதா²யங் வுத்தோ ஏவ. அப்படிஸங்கா²னங் மோஹோ. குஸலபா⁴வனா போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மானங் வட்³ட⁴னா. ஸஞ்ஞாணங் உபலக்க²ணங். ஸவிக்³க³ஹங் ஸபி³ம்ப³கங். உபலக்கே²தப்³பா³காரங் த⁴ம்மஜாதங், ஆரம்மணங் வா. அவிக்கே²போதி சித்தவிக்கே²பபடிபக்கோ². உஜுவிபச்சனீகதாய ஹி பஹானவுட்டா²னேன ச அவிக்கே²போ விக்கே²பங் படிக்கி²பதி, பவத்திதுங் ந தே³தீதி.

    124-134. Sobhane rato surato, tassa bhāvo soraccanti āha ‘‘sobhanakammaratatā’’ti. Suṭṭhu vā orato virato sorato , tassa bhāvo soraccanti. Ayaṃ panattho aṭṭhakathāyaṃ vutto eva. Appaṭisaṅkhānaṃ moho. Kusalabhāvanā bodhipakkhiyadhammānaṃ vaḍḍhanā. Saññāṇaṃ upalakkhaṇaṃ. Saviggahaṃ sabimbakaṃ. Upalakkhetabbākāraṃ dhammajātaṃ, ārammaṇaṃ vā. Avikkhepoti cittavikkhepapaṭipakkho. Ujuvipaccanīkatāya hi pahānavuṭṭhānena ca avikkhepo vikkhepaṃ paṭikkhipati, pavattituṃ na detīti.

    135-142. காரணஸீலங் லோகியங். ப²லஸீலங் லோகுத்தரங் தேன ஸிஜ்ஜ²தீதி கத்வா, லோகியஸ்ஸபி வா ஸீலஸ்ஸ காரணப²லபா⁴வோ புப்³பா³பரபா⁴வேன த³ட்ட²ப்³போ³. ஸம்பன்னஸமுதா³யஸ்ஸ பரிபுண்ணஸமூஹஸ்ஸ. அகுஸலா ஸீலா அகுஸலா ஸமாசாரா. ஸீலஸம்பதா³ ஸீலஸம்பத்தி ஸீலகு³ணாதி அத்தோ². ஸஹொத்தப்பங் ஞாணந்தி ஒத்தப்பஸ்ஸ ஞாணப்பதா⁴னதங் ஆஹ, ந பன ஞாணஸ்ஸ ஒத்தப்பஸஹிததாமத்தங். ந ஹி ஒத்தப்பரஹிதங் ஞாணங் அத்தீ²தி. அதி⁴முத்ததா அபி⁴ரதிவஸேன நிராஸங்காபவத்தி. நிஸ்ஸடதா விஸங்யுத்ததா. எத்த² ச அதி⁴முத்ததானிஸ்ஸடதாவசனேஹி தது³ப⁴யபரியாயா த்³வே விமுத்தியோ ஏகஸேஸனயேன இத⁴ ‘‘விமுத்தீ’’தி வுத்தாதி த³ஸ்ஸேதி. ததா² ஹி வுத்தங் ‘‘சித்தஸ்ஸ ச அதி⁴முத்தி நிப்³பா³னஞ்சா’’தி. உப்பஜ்ஜதி ஏதேனாதி உப்பாதோ³, ந உப்பாதோ³தி அனுப்பாதோ³, தப்³பூ⁴தே அனுப்பாத³பரியோஸானே விமொக்க²ந்தே அனுப்பாத³ஸ்ஸ அரியமக்³க³ஸ்ஸ கிலேஸானங் வா அனுப்பஜ்ஜனஸ்ஸ பரியோஸானேதி டா²னப²லேஹி அரியப²லமேவ உபலக்கீ²யதீதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    135-142. Kāraṇasīlaṃ lokiyaṃ. Phalasīlaṃ lokuttaraṃ tena sijjhatīti katvā, lokiyassapi vā sīlassa kāraṇaphalabhāvo pubbāparabhāvena daṭṭhabbo. Sampannasamudāyassa paripuṇṇasamūhassa. Akusalā sīlā akusalā samācārā. Sīlasampadā sīlasampatti sīlaguṇāti attho. Sahottappaṃ ñāṇanti ottappassa ñāṇappadhānataṃ āha, na pana ñāṇassa ottappasahitatāmattaṃ. Na hi ottapparahitaṃ ñāṇaṃ atthīti. Adhimuttatā abhirativasena nirāsaṅkāpavatti. Nissaṭatā visaṃyuttatā. Ettha ca adhimuttatānissaṭatāvacanehi tadubhayapariyāyā dve vimuttiyo ekasesanayena idha ‘‘vimuttī’’ti vuttāti dasseti. Tathā hi vuttaṃ ‘‘cittassa ca adhimutti nibbānañcā’’ti. Uppajjati etenāti uppādo, na uppādoti anuppādo, tabbhūte anuppādapariyosāne vimokkhante anuppādassa ariyamaggassa kilesānaṃ vā anuppajjanassa pariyosāneti ṭhānaphalehi ariyaphalameva upalakkhīyatīti daṭṭhabbaṃ.

    மாதிகாபத³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Mātikāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / த⁴ம்மஸங்க³ணீபாளி • Dhammasaṅgaṇīpāḷi / ஸுத்தந்திகது³கமாதிகா • Suttantikadukamātikā

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / த⁴ம்மஸங்க³ணி-அட்ட²கதா² • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā / ஸுத்தந்திகது³கமாதிகாபத³வண்ணனா • Suttantikadukamātikāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / த⁴ம்மஸங்க³ணீ-மூலடீகா • Dhammasaṅgaṇī-mūlaṭīkā / ஸுத்தந்திகது³கமாதிகாபத³வண்ணனா • Suttantikadukamātikāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact