Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / த⁴ம்மஸங்க³ணி-அட்ட²கதா² • Dhammasaṅgaṇi-aṭṭhakathā |
ஸுத்தந்திகது³கனிக்கே²பகதா²
Suttantikadukanikkhepakathā
1303. ஸுத்தந்திகது³கேஸு மாதிகாகதா²யங் அத்த²தோ விவேசிதத்தா யானி ச நேஸங் நித்³தே³ஸபதா³னி தேஸம்பி ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ ஸுவிஞ்ஞெய்யத்தா யேபு⁴ய்யேன உத்தானத்தா²னி ஏவ. இத³ங் பனெத்த² விஸேஸமத்தங் – விஜ்ஜூபமது³கே தாவ சக்கு²மா கிர புரிஸோ மேக⁴ந்த⁴காரே ரத்திங் மக்³க³ங் படிபஜ்ஜி. தஸ்ஸ அந்த⁴காரதாய மக்³கோ³ ந பஞ்ஞாயி. விஜ்ஜு நிச்ச²ரித்வா அந்த⁴காரங் வித்³த⁴ங்ஸேஸி. அத²ஸ்ஸ அந்த⁴காரவிக³மா மக்³கோ³ பாகடோ அஹோஸி. ஸோ து³தியம்பி க³மனங் அபி⁴னீஹரி. து³தியம்பி அந்த⁴காரோ ஒத்த²ரி. மக்³கோ³ ந பஞ்ஞாயி. விஜ்ஜு நிச்ச²ரித்வா தங் வித்³த⁴ங்ஸேஸி. விக³தே அந்த⁴காரே மக்³கோ³ பாகடோ அஹோஸி. ததியம்பி க³மனங் அபி⁴னீஹரி. அந்த⁴காரோ ஒத்த²ரி. மக்³கோ³ ந பஞ்ஞாயி. விஜ்ஜு நிச்ச²ரித்வா அந்த⁴காரங் வித்³த⁴ங்ஸேஸி.
1303. Suttantikadukesu mātikākathāyaṃ atthato vivecitattā yāni ca nesaṃ niddesapadāni tesampi heṭṭhā vuttanayeneva suviññeyyattā yebhuyyena uttānatthāni eva. Idaṃ panettha visesamattaṃ – vijjūpamaduke tāva cakkhumā kira puriso meghandhakāre rattiṃ maggaṃ paṭipajji. Tassa andhakāratāya maggo na paññāyi. Vijju niccharitvā andhakāraṃ viddhaṃsesi. Athassa andhakāravigamā maggo pākaṭo ahosi. So dutiyampi gamanaṃ abhinīhari. Dutiyampi andhakāro otthari. Maggo na paññāyi. Vijju niccharitvā taṃ viddhaṃsesi. Vigate andhakāre maggo pākaṭo ahosi. Tatiyampi gamanaṃ abhinīhari. Andhakāro otthari. Maggo na paññāyi. Vijju niccharitvā andhakāraṃ viddhaṃsesi.
தத்த² சக்கு²மதோ புரிஸஸ்ஸ அந்த⁴காரே மக்³க³படிபஜ்ஜனங் விய அரியஸாவகஸ்ஸ ஸோதாபத்திமக்³க³த்தா²ய விபஸ்ஸனாரம்போ⁴. அந்த⁴காரே மக்³க³ஸ்ஸ அபஞ்ஞாயனகாலோ விய ஸச்சச்சா²த³கதமங். விஜ்ஜுயா நிச்ச²ரித்வா அந்த⁴காரஸ்ஸ வித்³த⁴ங்ஸிதகாலோ விய ஸோதாபத்திமக்³கோ³பா⁴ஸேன உப்பஜ்ஜித்வா ஸச்சச்சா²த³கதமஸ்ஸ வினோதி³தகாலோ. விக³தே அந்த⁴காரே மக்³க³ஸ்ஸ பாகடகாலோ விய ஸோதாபத்திமக்³க³ஸ்ஸ சதுன்னங் ஸச்சானங் பாகடகாலோ. மக்³க³ஸ்ஸ பாகடங் பன மக்³க³ஸமங்கி³புக்³க³லஸ்ஸ பாகடமேவ. து³தியக³மனாபி⁴னீஹாரோ விய ஸகதா³கா³மிமக்³க³த்தா²ய விபஸ்ஸனாரம்போ⁴. அந்த⁴காரே மக்³க³ஸ்ஸ அபஞ்ஞாயனகாலோ விய ஸச்சச்சா²த³கதமங். து³தியங் விஜ்ஜுயா நிச்ச²ரித்வா அந்த⁴காரஸ்ஸ வித்³த⁴ங்ஸிதகாலோ விய ஸகதா³கா³மிமக்³கோ³பா⁴ஸேன உப்பஜ்ஜித்வா ஸச்சச்சா²த³கதமஸ்ஸ வினோதி³தகாலோ. விக³தே அந்த⁴காரே மக்³க³ஸ்ஸ பாகடகாலோ விய ஸகதா³கா³மிமக்³க³ஸ்ஸ சதுன்னங் ஸச்சானங் பாகடகாலோ. மக்³க³ஸ்ஸ பாகடங் பன மக்³க³ஸமங்கி³புக்³க³லஸ்ஸ பாகடமேவ. ததியக³மனாபி⁴னீஹாரோ விய அனாகா³மிமக்³க³த்தா²ய விபஸ்ஸனாரம்போ⁴. அந்த⁴காரே மக்³க³ஸ்ஸ அபஞ்ஞாயனகாலோ விய ஸச்சச்சா²த³கதமங். ததியங் விஜ்ஜுயா நிச்ச²ரித்வா அந்த⁴காரஸ்ஸ வித்³த⁴ங்ஸிதகாலோ விய அனாகா³மிமக்³கோ³பா⁴ஸேன உப்பஜ்ஜித்வா ஸச்சச்சா²த³கதமஸ்ஸ வினோதி³தகாலோ. விக³தே அந்த⁴காரே மக்³க³ஸ்ஸ பாகடகாலோ விய அனாகா³மிமக்³க³ஸ்ஸ சதுன்னங் ஸச்சானங் பாகடகாலோ. மக்³க³ஸ்ஸ பாகடங் பன மக்³க³ஸமங்கி³புக்³க³லஸ்ஸ பாகடமேவ.
Tattha cakkhumato purisassa andhakāre maggapaṭipajjanaṃ viya ariyasāvakassa sotāpattimaggatthāya vipassanārambho. Andhakāre maggassa apaññāyanakālo viya saccacchādakatamaṃ. Vijjuyā niccharitvā andhakārassa viddhaṃsitakālo viya sotāpattimaggobhāsena uppajjitvā saccacchādakatamassa vinoditakālo. Vigate andhakāre maggassa pākaṭakālo viya sotāpattimaggassa catunnaṃ saccānaṃ pākaṭakālo. Maggassa pākaṭaṃ pana maggasamaṅgipuggalassa pākaṭameva. Dutiyagamanābhinīhāro viya sakadāgāmimaggatthāya vipassanārambho. Andhakāre maggassa apaññāyanakālo viya saccacchādakatamaṃ. Dutiyaṃ vijjuyā niccharitvā andhakārassa viddhaṃsitakālo viya sakadāgāmimaggobhāsena uppajjitvā saccacchādakatamassa vinoditakālo. Vigate andhakāre maggassa pākaṭakālo viya sakadāgāmimaggassa catunnaṃ saccānaṃ pākaṭakālo. Maggassa pākaṭaṃ pana maggasamaṅgipuggalassa pākaṭameva. Tatiyagamanābhinīhāro viya anāgāmimaggatthāya vipassanārambho. Andhakāre maggassa apaññāyanakālo viya saccacchādakatamaṃ. Tatiyaṃ vijjuyā niccharitvā andhakārassa viddhaṃsitakālo viya anāgāmimaggobhāsena uppajjitvā saccacchādakatamassa vinoditakālo. Vigate andhakāre maggassa pākaṭakālo viya anāgāmimaggassa catunnaṃ saccānaṃ pākaṭakālo. Maggassa pākaṭaṃ pana maggasamaṅgipuggalassa pākaṭameva.
வஜிரஸ்ஸ பன பாஸாணோ வா மணி வா அபே⁴ஜ்ஜோ நாம நத்தி². யத்த² பததி தங் வினிவித்³த⁴மேவ ஹோதி. வஜிரங் கே²பெந்தங் அஸேஸெத்வா கே²பேதி. வஜிரேன க³தமக்³கோ³ நாம புன பாகதிகோ ந ஹோதி. ஏவமேவ அரஹத்தமக்³க³ஸ்ஸ அவஜ்ஜ²கிலேஸோ நாம நத்தி². ஸப்³ப³கிலேஸே வினிவிஜ்ஜ²தி வஜிரங் விய. அரஹத்தமக்³கோ³பி கிலேஸே கே²பெந்தோ அஸேஸெத்வா கே²பேதி. வஜிரேன க³தமக்³க³ஸ்ஸ புன பாகதிகத்தாபா⁴வோ விய அரஹத்தமக்³கே³ன பஹீனகிலேஸானங் புன பச்சுதா³வத்தனங் நாம நத்தீ²தி.
Vajirassa pana pāsāṇo vā maṇi vā abhejjo nāma natthi. Yattha patati taṃ vinividdhameva hoti. Vajiraṃ khepentaṃ asesetvā khepeti. Vajirena gatamaggo nāma puna pākatiko na hoti. Evameva arahattamaggassa avajjhakileso nāma natthi. Sabbakilese vinivijjhati vajiraṃ viya. Arahattamaggopi kilese khepento asesetvā khepeti. Vajirena gatamaggassa puna pākatikattābhāvo viya arahattamaggena pahīnakilesānaṃ puna paccudāvattanaṃ nāma natthīti.
1307. பா³லது³கநித்³தே³ஸே பா³லேஸு அஹிரிகானொத்தப்பானி பாகடானி, மூலானி ச ஸேஸானங் பா³லத⁴ம்மானங். அஹிரிகோ ஹி அனொத்தப்பீ ச ந கிஞ்சி அகுஸலங் ந கரோதி நாமாதி. ஏதானி த்³வே பட²மங்யேவ விஸுங் வுத்தானி. ஸுக்கபக்கே²பி அயமேவ நயோ. ததா² கண்ஹது³கே.
1307. Bāladukaniddese bālesu ahirikānottappāni pākaṭāni, mūlāni ca sesānaṃ bāladhammānaṃ. Ahiriko hi anottappī ca na kiñci akusalaṃ na karoti nāmāti. Etāni dve paṭhamaṃyeva visuṃ vuttāni. Sukkapakkhepi ayameva nayo. Tathā kaṇhaduke.
1311. தபனீயது³கநித்³தே³ஸே கதத்தா ச அகதத்தா ச தபனங் வேதி³தப்³ப³ங். காயது³ச்சரிதாதீ³னி ஹி கதத்தா தபந்தி, காயஸுசரிதாதீ³னி அகதத்தா. ததா² ஹி புக்³க³லோ ‘கதங் மே காயது³ச்சரித’ந்தி தப்பதி, ‘அகதங் மே காயஸுசரித’ந்தி தப்பதி. ‘கதங் மே வசீது³ச்சரித’ந்தி தப்பதி…பே॰… ‘அகதங் மே மனோஸுசரித’ந்தி தப்பதி. அதபனீயேபி ஏஸேவ நயோ. கல்யாணகாரீ ஹி புக்³க³லோ ‘கதங் மே காயஸுசரித’ந்தி ந தப்பதி, ‘அகதங் மே காயது³ச்சரித’ந்தி ந தப்பதி…பே॰… ‘அகதங் மே மனோது³ச்சரித’ந்தி ந தப்பதீதி (அ॰ நி॰ 2.3).
1311. Tapanīyadukaniddese katattā ca akatattā ca tapanaṃ veditabbaṃ. Kāyaduccaritādīni hi katattā tapanti, kāyasucaritādīni akatattā. Tathā hi puggalo ‘kataṃ me kāyaduccarita’nti tappati, ‘akataṃ me kāyasucarita’nti tappati. ‘Kataṃ me vacīduccarita’nti tappati…pe… ‘akataṃ me manosucarita’nti tappati. Atapanīyepi eseva nayo. Kalyāṇakārī hi puggalo ‘kataṃ me kāyasucarita’nti na tappati, ‘akataṃ me kāyaduccarita’nti na tappati…pe… ‘akataṃ me manoduccarita’nti na tappatīti (a. ni. 2.3).
1313. அதி⁴வசனது³கநித்³தே³ஸே யா தேஸங் தேஸங் த⁴ம்மானந்தி ஸப்³ப³த⁴ம்மக்³க³ஹணங். ஸங்கா²யதீதி ஸங்கா², ஸங்கதி²யதீதி அத்தோ². கிந்தி ஸங்கதி²யதி? அஹந்தி மமந்தி பரோதி பரஸ்ஸாதி ஸத்தோதி பா⁴வோதி போஸோதி புக்³க³லோதி நரோதி மாணவோதி திஸ்ஸோதி த³த்தோதி, ‘மஞ்சோ பீட²ங் பி⁴ஸி பி³ம்போ³ஹனங்’ ‘விஹாரோ பரிவேணங் த்³வாரங் வாதபான’ந்தி ஏவங் அனேகேஹி ஆகாரேஹி ஸங்கதி²யதீதி ‘ஸங்கா²’. ஸமஞ்ஞாயதீதி ஸமஞ்ஞா. கிந்தி ஸமஞ்ஞாயதி? ‘அஹந்தி…பே॰… வாதபான’ந்தி ஸமஞ்ஞாயதீதி ‘ஸமஞ்ஞா’. பஞ்ஞாபியதீதி பஞ்ஞத்தி. வோஹரியதீதி வோஹாரோ. கிந்தி வோஹரியதி? ‘அஹ’ந்தி…பே॰… ‘வாதபான’ந்தி வோஹரியதீதி வோஹாரோ.
1313. Adhivacanadukaniddese yā tesaṃ tesaṃ dhammānanti sabbadhammaggahaṇaṃ. Saṅkhāyatīti saṅkhā, saṃkathiyatīti attho. Kinti saṃkathiyati? Ahanti mamanti paroti parassāti sattoti bhāvoti posoti puggaloti naroti māṇavoti tissoti dattoti, ‘mañco pīṭhaṃ bhisi bimbohanaṃ’ ‘vihāro pariveṇaṃ dvāraṃ vātapāna’nti evaṃ anekehi ākārehi saṃkathiyatīti ‘saṅkhā’. Samaññāyatīti samaññā. Kinti samaññāyati? ‘Ahanti…pe… vātapāna’nti samaññāyatīti ‘samaññā’. Paññāpiyatīti paññatti. Vohariyatīti vohāro. Kinti vohariyati? ‘Aha’nti…pe… ‘vātapāna’nti vohariyatīti vohāro.
நாமந்தி சதுப்³பி³த⁴ங் நாமங் – ஸாமஞ்ஞனாமங் கு³ணனாமங் கித்திமனாமங் ஓபபாதிகனாமந்தி. தத்த² பட²மகப்பிகேஸு மஹாஜனேன ஸம்மன்னித்வா ட²பிதத்தா மஹாஸம்மதோதி ரஞ்ஞோ நாமங் ‘ஸாமஞ்ஞனாமங்’ நாம. யங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் – ‘‘மஹாஜனஸம்மதோதி கோ², வாஸெட்ட², மஹாஸம்மதோ த்வேவ பட²மங் அக்க²ரங் உபனிப்³ப³த்த’’ந்தி (தீ³॰ நி॰ 3.131). த⁴ம்மகதி²கோ பங்ஸுகூலிகோ வினயத⁴ரோ தேபிடகோ ஸத்³தோ⁴ பஸன்னோதி ஏவரூபங் கு³ணதோ ஆக³தனாமங் ‘கு³ணனாமங்’ நாம. ப⁴க³வா அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴திஆதீ³னிபி ததா²க³தஸ்ஸ அனேகானி நாமஸதானி கு³ணனாமானேவ. தேன வுத்தங் –
Nāmanti catubbidhaṃ nāmaṃ – sāmaññanāmaṃ guṇanāmaṃ kittimanāmaṃ opapātikanāmanti. Tattha paṭhamakappikesu mahājanena sammannitvā ṭhapitattā mahāsammatoti rañño nāmaṃ ‘sāmaññanāmaṃ’ nāma. Yaṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘mahājanasammatoti kho, vāseṭṭha, mahāsammato tveva paṭhamaṃ akkharaṃ upanibbatta’’nti (dī. ni. 3.131). Dhammakathiko paṃsukūliko vinayadharo tepiṭako saddho pasannoti evarūpaṃ guṇato āgatanāmaṃ ‘guṇanāmaṃ’ nāma. Bhagavā arahaṃ sammāsambuddhotiādīnipi tathāgatassa anekāni nāmasatāni guṇanāmāneva. Tena vuttaṃ –
‘‘அஸங்க்²யெய்யானி நாமானி, ஸகு³ணேன மஹேஸினோ;
‘‘Asaṅkhyeyyāni nāmāni, saguṇena mahesino;
கு³ணேன நாமமுத்³தெ⁴ய்யங், அபி நாமஸஹஸ்ஸதோ’’தி.
Guṇena nāmamuddheyyaṃ, api nāmasahassato’’ti.
யங் பன ஜாதஸ்ஸ குமாரகஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணதி³வஸே த³க்கி²ணெய்யானங் ஸக்காரங் கத்வா ஸமீபே டி²தா ஞாதகா கப்பெத்வா பகப்பெத்வா ‘அயங் அஸுகோனாமா’தி நாமங் கரொந்தி, இத³ங் ‘கித்திமனாம’ நாம. யா பன புரிமபஞ்ஞத்தி பச்சி²மபஞ்ஞத்தியங் பததி, புரிமவோஹாரோ பச்சி²மவோஹாரே பததி, ஸெய்யதி²த³ங் – புரிமகப்பேபி சந்தோ³ சந்தோ³யேவ நாம, ஏதரஹிபி சந்தோ³வ. அதீதே ஸூரியோ… ஸமுத்³தோ³… பத²வீ… பப்³ப³தோ பப்³ப³தோயேவ, நாம, ஏதரஹிபி பப்³ப³தோயேவாதி இத³ங் ‘ஓபபாதிகனாமங்’ நாம. இத³ங் சதுப்³பி³த⁴ம்பி நாமங் எத்த² நாமமேவ ஹோதி.
Yaṃ pana jātassa kumārakassa nāmaggahaṇadivase dakkhiṇeyyānaṃ sakkāraṃ katvā samīpe ṭhitā ñātakā kappetvā pakappetvā ‘ayaṃ asukonāmā’ti nāmaṃ karonti, idaṃ ‘kittimanāma’ nāma. Yā pana purimapaññatti pacchimapaññattiyaṃ patati, purimavohāro pacchimavohāre patati, seyyathidaṃ – purimakappepi cando candoyeva nāma, etarahipi candova. Atīte sūriyo… samuddo… pathavī… pabbato pabbatoyeva, nāma, etarahipi pabbatoyevāti idaṃ ‘opapātikanāmaṃ’ nāma. Idaṃ catubbidhampi nāmaṃ ettha nāmameva hoti.
நாமகம்மந்தி நாமகரணங். நாமதெ⁴ய்யந்தி நாமட்ட²பனங். நிருத்தீதி நாமனிருத்தி. ப்³யஞ்ஜனந்தி நாமப்³யஞ்ஜனங். யஸ்மா பனேதங் அத்த²ங் ப்³யஞ்ஜேதி தஸ்மா ஏவங் வுத்தங். அபி⁴லாபோதி நாமாபி⁴லாபோவ. ஸப்³பே³வ த⁴ம்மா அதி⁴வசனபதா²தி அதி⁴வசனஸ்ஸ நோபத²த⁴ம்மோ நாம நத்தி². ஏகத⁴ம்மோ ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு நிபததி, ஸப்³ப³த⁴ம்மா ஏகத⁴ம்மஸ்மிங் நிபதந்தி. கத²ங்? அயஞ்ஹி நாமபஞ்ஞத்தி ஏகத⁴ம்மோ, ஸோ ஸப்³பே³ஸு சதுபூ⁴மகத⁴ம்மேஸு நிபததி. ஸத்தோபி ஸங்கா²ரோபி நாமதோ முத்தகோ நாம நத்தி².
Nāmakammanti nāmakaraṇaṃ. Nāmadheyyanti nāmaṭṭhapanaṃ. Niruttīti nāmanirutti. Byañjananti nāmabyañjanaṃ. Yasmā panetaṃ atthaṃ byañjeti tasmā evaṃ vuttaṃ. Abhilāpoti nāmābhilāpova. Sabbeva dhammā adhivacanapathāti adhivacanassa nopathadhammo nāma natthi. Ekadhammo sabbadhammesu nipatati, sabbadhammā ekadhammasmiṃ nipatanti. Kathaṃ? Ayañhi nāmapaññatti ekadhammo, so sabbesu catubhūmakadhammesu nipatati. Sattopi saṅkhāropi nāmato muttako nāma natthi.
அடவீபப்³ப³தாதீ³ஸு ருக்கோ²பி ஜானபதா³னங் பா⁴ரோ. தே ஹி ‘அயங் கிங் ருக்கோ² நாமா’தி புட்டா² ‘க²தி³ரோ’ ‘பலாஸோ’தி அத்தனா ஜானநகனாமங் கதெ²ந்தி. யஸ்ஸ நாமங் ந ஜானந்தி தம்பி ‘அனாமகோ’ நாமாதி வத³ந்தி. தம்பி தஸ்ஸ நாமதெ⁴ய்யமேவ ஹுத்வா திட்ட²தி. ஸமுத்³தே³ மச்ச²கச்ச²பாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. இதரே த்³வே து³கா இமினா ஸமானத்தா² ஏவ.
Aṭavīpabbatādīsu rukkhopi jānapadānaṃ bhāro. Te hi ‘ayaṃ kiṃ rukkho nāmā’ti puṭṭhā ‘khadiro’ ‘palāso’ti attanā jānanakanāmaṃ kathenti. Yassa nāmaṃ na jānanti tampi ‘anāmako’ nāmāti vadanti. Tampi tassa nāmadheyyameva hutvā tiṭṭhati. Samudde macchakacchapādīsupi eseva nayo. Itare dve dukā iminā samānatthā eva.
1316. நாமரூபது³கே நாமகரணட்டே²ன ச நமனட்டே²ன ச நாமனட்டே²ன ச நாமங். தத்த² சத்தாரோ க²ந்தா⁴ தாவ நாமகரணட்டே²ன ‘நாமங்’. யதா² ஹி மஹாஜனஸம்மதத்தா மஹாஸம்மதஸ்ஸ மஹாஸம்மதோதி நாமங் அஹோஸி, யதா² வா மாதாபிதரோ ‘அயங் திஸ்ஸோ நாம ஹோது, பு²ஸ்ஸோ நாம ஹோதூ’தி ஏவங் புத்தஸ்ஸ கித்திமனாமங் கரொந்தி, யதா² வா ‘த⁴ம்மகதி²கோ’ ‘வினயத⁴ரோ’தி கு³ணதோ நாமங் ஆக³ச்ச²தி, ந ஏவங் வேத³னாதீ³னங். வேத³னாத³யோ ஹி மஹாபத²வீஆத³யோ விய அத்தனோ நாமங் கரொந்தாவ உப்பஜ்ஜந்தி. தேஸு உப்பன்னேஸு தேஸங் நாமங் உப்பன்னமேவ ஹோதி. ந ஹி வேத³னங் உப்பன்னங் ‘த்வங் வேத³னா நாம ஹோஹீ’தி கோசி ப⁴ணதி. ந ச தஸ்ஸா நாமக்³க³ஹணகிச்சங் அத்தி². யதா² பத²வியா உப்பன்னாய ‘த்வங் பத²வீ நாம ஹோஹீ’தி நாமக்³க³ஹணகிச்சங் நத்தி², சக்கவாளஸினேருசந்தி³மஸூரியனக்க²த்தேஸு உப்பன்னேஸு ‘த்வங் சக்கவாளங் நாம ஹோஹி த்வங் நக்க²த்தங் நாம ஹோஹீ’தி நாமக்³க³ஹணகிச்சங் நத்தி², நாமங் உப்பன்னமேவ ஹோதி, ஓபபாதிகபஞ்ஞத்தியங் நிபததி, ஏவங் வேத³னாய உப்பன்னாய ‘த்வங் வேத³னா நாம ஹோஹீ’தி நாமக்³க³ஹணகிச்சங் நத்தி². தாய உப்பன்னாய வேத³னாதி நாமங் உப்பன்னமேவ ஹோதி. ஓபபாதிகபஞ்ஞத்தியங் நிபததி. ஸஞ்ஞாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. அதீதேபி ஹி வேத³னா வேத³னாயேவ, ஸஞ்ஞா… ஸங்கா²ரா… விஞ்ஞாணங் விஞ்ஞாணமேவ. அனாக³தேபி, பச்சுப்பன்னேபி. நிப்³பா³னங் பன ஸதா³பி நிப்³பா³னமேவாதி. ‘நாமகரணட்டே²ன’ நாமங்.
1316. Nāmarūpaduke nāmakaraṇaṭṭhena ca namanaṭṭhena ca nāmanaṭṭhena ca nāmaṃ. Tattha cattāro khandhā tāva nāmakaraṇaṭṭhena ‘nāmaṃ’. Yathā hi mahājanasammatattā mahāsammatassa mahāsammatoti nāmaṃ ahosi, yathā vā mātāpitaro ‘ayaṃ tisso nāma hotu, phusso nāma hotū’ti evaṃ puttassa kittimanāmaṃ karonti, yathā vā ‘dhammakathiko’ ‘vinayadharo’ti guṇato nāmaṃ āgacchati, na evaṃ vedanādīnaṃ. Vedanādayo hi mahāpathavīādayo viya attano nāmaṃ karontāva uppajjanti. Tesu uppannesu tesaṃ nāmaṃ uppannameva hoti. Na hi vedanaṃ uppannaṃ ‘tvaṃ vedanā nāma hohī’ti koci bhaṇati. Na ca tassā nāmaggahaṇakiccaṃ atthi. Yathā pathaviyā uppannāya ‘tvaṃ pathavī nāma hohī’ti nāmaggahaṇakiccaṃ natthi, cakkavāḷasinerucandimasūriyanakkhattesu uppannesu ‘tvaṃ cakkavāḷaṃ nāma hohi tvaṃ nakkhattaṃ nāma hohī’ti nāmaggahaṇakiccaṃ natthi, nāmaṃ uppannameva hoti, opapātikapaññattiyaṃ nipatati, evaṃ vedanāya uppannāya ‘tvaṃ vedanā nāma hohī’ti nāmaggahaṇakiccaṃ natthi. Tāya uppannāya vedanāti nāmaṃ uppannameva hoti. Opapātikapaññattiyaṃ nipatati. Saññādīsupi eseva nayo. Atītepi hi vedanā vedanāyeva, saññā… saṅkhārā… viññāṇaṃ viññāṇameva. Anāgatepi, paccuppannepi. Nibbānaṃ pana sadāpi nibbānamevāti. ‘Nāmakaraṇaṭṭhena’ nāmaṃ.
‘நமனட்டே²னா’பி செத்த² சத்தாரோ க²ந்தா⁴ நாமங். தே ஹி ஆரம்மணாபி⁴முகா² நமந்தி. ‘நாமனட்டே²ன’ ஸப்³ப³ம்பி நாமங். சத்தாரோ ஹி க²ந்தா⁴ ஆரம்மணே அஞ்ஞமஞ்ஞங் நாமெந்தி. நிப்³பா³னங் ஆரம்மணாதி⁴பதிபச்சயதாய அத்தனி அனவஜ்ஜத⁴ம்மே நாமேதி.
‘Namanaṭṭhenā’pi cettha cattāro khandhā nāmaṃ. Te hi ārammaṇābhimukhā namanti. ‘Nāmanaṭṭhena’ sabbampi nāmaṃ. Cattāro hi khandhā ārammaṇe aññamaññaṃ nāmenti. Nibbānaṃ ārammaṇādhipatipaccayatāya attani anavajjadhamme nāmeti.
1318. அவிஜ்ஜாப⁴வதண்ஹா வட்டமூலஸமுதா³சாரத³ஸ்ஸனத்த²ங் க³ஹிதா.
1318. Avijjābhavataṇhā vaṭṭamūlasamudācāradassanatthaṃ gahitā.
1320. ப⁴விஸ்ஸதி அத்தா ச லோகோ சாதி க²ந்த⁴பஞ்சகங் அத்தா ச லோகோ சாதி க³ஹெத்வா ‘தங் ப⁴விஸ்ஸதீ’தி க³ஹணாகாரேன நிவிட்டா² ஸஸ்ஸததி³ட்டி². து³தியா ‘ந ப⁴விஸ்ஸதீ’தி ஆகாரேன நிவிட்டா² உச்சே²த³தி³ட்டி².
1320. Bhavissati attā ca loko cāti khandhapañcakaṃ attā ca loko cāti gahetvā ‘taṃ bhavissatī’ti gahaṇākārena niviṭṭhā sassatadiṭṭhi. Dutiyā ‘na bhavissatī’ti ākārena niviṭṭhā ucchedadiṭṭhi.
1326. புப்³ப³ந்தங் ஆரப்³பா⁴தி அதீதகொட்டா²ஸங் ஆரம்மணங் கரித்வா. இமினா ப்³ரஹ்மஜாலே ஆக³தா அட்டா²ரஸ புப்³ப³ந்தானுதி³ட்டி²யோ க³ஹிதா. அபரந்தங் ஆரப்³பா⁴தி அனாக³தகொட்டா²ஸங் ஆரம்மணங் கரித்வா. இமினா தத்தே²வ ஆக³தா சதுசத்தாலீஸ அபரந்தானுதி³ட்டி²யோ க³ஹிதா.
1326. Pubbantaṃārabbhāti atītakoṭṭhāsaṃ ārammaṇaṃ karitvā. Iminā brahmajāle āgatā aṭṭhārasa pubbantānudiṭṭhiyo gahitā. Aparantaṃ ārabbhāti anāgatakoṭṭhāsaṃ ārammaṇaṃ karitvā. Iminā tattheva āgatā catucattālīsa aparantānudiṭṭhiyo gahitā.
1332. தோ³வசஸ்ஸதானித்³தே³ஸே ஸஹத⁴ம்மிகே வுச்சமானேதி ஸஹத⁴ம்மிகங் நாம யங் ப⁴க³வதா பஞ்ஞத்தங் ஸிக்கா²பத³ங், தஸ்மிங் வத்து²ங் த³ஸ்ஸெத்வா ஆபத்திங் ஆரோபெத்வா ‘இத³ங் நாம த்வங் ஆபத்திங் ஆபன்னோ, இங்க⁴ தே³ஸேஹி வுட்டா²ஹி படிகரோஹீ’தி வுச்சமானே. தோ³வசஸ்ஸாயந்திஆதீ³ஸு ஏவங் சோதி³யமானஸ்ஸ படிசோத³னாய வா அப்பத³க்கி²ணகா³ஹிதாய வா து³ப்³ப³சஸ்ஸ கம்மங் தோ³வசஸ்ஸாயங். ததே³வ தோ³வசஸ்ஸந்திபி வுச்சதி. தஸ்ஸ பா⁴வோ தோ³வசஸ்ஸியங். இதரங் தஸ்ஸேவ வேவசனங். விப்படிகூலகா³ஹிதாதி விலோமகா³ஹிதா. விலோமக³ஹணஸங்கா²தேன விபச்சனீகேன ஸாதங் அஸ்ஸாதி விபச்சனீகஸாதோ. ‘படாணிகக³ஹணங் க³ஹெத்வா ஏகபதே³னேவ தங் நிஸ்ஸத்³த³மகாஸி’ந்தி ஸுக²ங் படிலப⁴ந்தஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். தஸ்ஸ பா⁴வோ விபச்சனீகஸாததா. ஓவாத³ங் அனாதி³யனவஸேன அனாத³ரஸ்ஸ பா⁴வோ அனாத³ரியங். இதரங் தஸ்ஸேவ வேவசனங். அனாதி³யனாகாரோ வா அனாத³ரதா. க³ருவாஸங் அவஸனவஸேன உப்பன்னோ அகா³ரவபா⁴வோ அகா³ரவதா. ஸஜெட்ட²கவாஸங் அவஸனவஸேன உப்பன்னோ அப்படிஸ்ஸவபா⁴வோ அப்படிஸ்ஸவதா. அயங் வுச்சதீதி அயங் ஏவரூபா தோ³வசஸ்ஸதா நாம வுச்சதி. அத்த²தோ பனேஸா தேனாகாரேன பவத்தா சத்தாரோ க²ந்தா⁴, ஸங்கா²ரக்க²ந்தோ⁴யேவ வாதி. பாபமித்ததாதீ³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. தோ³வசஸ்ஸதா பாபமித்ததாத³யோ ஹி விஸுங் சேதஸிகத⁴ம்மா நாம நத்தி².
1332. Dovacassatāniddese sahadhammike vuccamāneti sahadhammikaṃ nāma yaṃ bhagavatā paññattaṃ sikkhāpadaṃ, tasmiṃ vatthuṃ dassetvā āpattiṃ āropetvā ‘idaṃ nāma tvaṃ āpattiṃ āpanno, iṅgha desehi vuṭṭhāhi paṭikarohī’ti vuccamāne. Dovacassāyantiādīsu evaṃ codiyamānassa paṭicodanāya vā appadakkhiṇagāhitāya vā dubbacassa kammaṃ dovacassāyaṃ. Tadeva dovacassantipi vuccati. Tassa bhāvo dovacassiyaṃ. Itaraṃ tasseva vevacanaṃ. Vippaṭikūlagāhitāti vilomagāhitā. Vilomagahaṇasaṅkhātena vipaccanīkena sātaṃ assāti vipaccanīkasāto. ‘Paṭāṇikagahaṇaṃ gahetvā ekapadeneva taṃ nissaddamakāsi’nti sukhaṃ paṭilabhantassetaṃ adhivacanaṃ. Tassa bhāvo vipaccanīkasātatā. Ovādaṃ anādiyanavasena anādarassa bhāvo anādariyaṃ. Itaraṃ tasseva vevacanaṃ. Anādiyanākāro vā anādaratā. Garuvāsaṃ avasanavasena uppanno agāravabhāvo agāravatā. Sajeṭṭhakavāsaṃ avasanavasena uppanno appaṭissavabhāvo appaṭissavatā. Ayaṃ vuccatīti ayaṃ evarūpā dovacassatā nāma vuccati. Atthato panesā tenākārena pavattā cattāro khandhā, saṅkhārakkhandhoyeva vāti. Pāpamittatādīsupi eseva nayo. Dovacassatā pāpamittatādayo hi visuṃ cetasikadhammā nāma natthi.
1333. நத்தி² ஏதேஸங் ஸத்³தா⁴தி அஸ்ஸத்³தா⁴; பு³த்³தா⁴தீ³னி வத்தூ²னி ந ஸத்³த³ஹந்தீதி அத்தோ². து³ஸ்ஸீலாதி ஸீலஸ்ஸ து³ன்னாமங் நத்தி², நிஸ்ஸீலாதி அத்தோ². அப்பஸ்ஸுதாதி ஸுதரஹிதா. பஞ்ச மச்ச²ரியானி ஏதேஸங் அத்தீ²தி மச்ச²ரினோ. து³ப்பஞ்ஞாதி நிப்பஞ்ஞா. ஸேவனகவஸேன ஸேவனா. ப³லவஸேவனா நிஸேவனா. ஸப்³ப³தோபா⁴கே³ன ஸேவனா ஸங்ஸேவனா. உபஸக்³க³வஸேன வா பத³ங் வட்³டி⁴தங். தீஹிபி ஸேவனாவ கதி²தா. ப⁴ஜனாதி உபஸங்கமனா. ஸம்ப⁴ஜனாதி ஸப்³ப³தோபா⁴கே³ன ப⁴ஜனா. உபஸக்³க³வஸேன வா பத³ங் வட்³டி⁴தங். ப⁴த்தீதி த³ள்ஹப⁴த்தி. ஸம்ப⁴த்தீதி ஸப்³ப³தோபா⁴கே³ன ப⁴த்தி. உபஸக்³க³வஸேன வா பத³ங் வட்³டி⁴தங். த்³வீஹிபி த³ள்ஹப⁴த்தி ஏவ கதி²தா. தங்ஸம்பவங்கதாதி தேஸு புக்³க³லேஸு காயேன சேவ சித்தேன ச ஸம்பவங்கபா⁴வோ; தன்னின்னதா தப்போணதா தப்பப்³பா⁴ரதாதி அத்தோ².
1333. Natthi etesaṃ saddhāti assaddhā; buddhādīni vatthūni na saddahantīti attho. Dussīlāti sīlassa dunnāmaṃ natthi, nissīlāti attho. Appassutāti sutarahitā. Pañca macchariyāni etesaṃ atthīti maccharino. Duppaññāti nippaññā. Sevanakavasena sevanā. Balavasevanā nisevanā. Sabbatobhāgena sevanā saṃsevanā. Upasaggavasena vā padaṃ vaḍḍhitaṃ. Tīhipi sevanāva kathitā. Bhajanāti upasaṅkamanā. Sambhajanāti sabbatobhāgena bhajanā. Upasaggavasena vā padaṃ vaḍḍhitaṃ. Bhattīti daḷhabhatti. Sambhattīti sabbatobhāgena bhatti. Upasaggavasena vā padaṃ vaḍḍhitaṃ. Dvīhipi daḷhabhatti eva kathitā. Taṃsampavaṅkatāti tesu puggalesu kāyena ceva cittena ca sampavaṅkabhāvo; tanninnatā tappoṇatā tappabbhāratāti attho.
1334. ஸோவசஸ்ஸதாது³கனித்³தே³ஸோபி வுத்தபடிபக்க²னயேன வேதி³தப்³போ³.
1334. Sovacassatādukaniddesopi vuttapaṭipakkhanayena veditabbo.
1336. பஞ்சபி ஆபத்திக்க²ந்தா⁴தி மாதிகானித்³தே³ஸேன ‘பாராஜிகங் ஸங்கா⁴தி³ஸேஸங் பாசித்தியங் பாடிதே³ஸனீயங் து³க்கட’ந்தி இமா பஞ்ச ஆபத்தியோ. ஸத்தபி ஆபத்திக்க²ந்தா⁴தி வினயனித்³தே³ஸேன ‘பாராஜிகங் ஸங்கா⁴தி³ஸேஸங் து²ல்லச்சயங் பாசித்தியங் பாடிதே³ஸனீயங் து³க்கடங் து³ப்³பா⁴ஸித’ந்தி இமா ஸத்த ஆபத்தியோ. தத்த² ஸஹ வத்து²னா தாஸங் ஆபத்தீனங் பரிச்சே²த³ஜானநகபஞ்ஞா ஆபத்திகுஸலதா நாம. ஸஹ கம்மவாசாய ஆபத்திவுட்டா²னபரிச்சே²த³ஜானநகபஞ்ஞா பன ஆபத்திவுட்டா²னகுஸலதா நாம.
1336. Pañcapiāpattikkhandhāti mātikāniddesena ‘pārājikaṃ saṅghādisesaṃ pācittiyaṃ pāṭidesanīyaṃ dukkaṭa’nti imā pañca āpattiyo. Sattapi āpattikkhandhāti vinayaniddesena ‘pārājikaṃ saṅghādisesaṃ thullaccayaṃ pācittiyaṃ pāṭidesanīyaṃ dukkaṭaṃ dubbhāsita’nti imā satta āpattiyo. Tattha saha vatthunā tāsaṃ āpattīnaṃ paricchedajānanakapaññā āpattikusalatā nāma. Saha kammavācāya āpattivuṭṭhānaparicchedajānanakapaññā pana āpattivuṭṭhānakusalatā nāma.
1338. ஸமாபஜ்ஜிதப்³ப³தோ ஸமாபத்தி. ஸஹ பரிகம்மேன அப்பனாபரிச்சே²த³ஜானநகபஞ்ஞா பன ஸமாபத்திகுஸலதா நாம. ‘சந்தே³ வா ஸூரியே வா நக்க²த்தே வா எத்தகங் டா²னங் க³தே வுட்ட²ஹிஸ்ஸாமீ’தி அவிரஜ்ஜி²த்வா தஸ்மிங்யேவ ஸமயே வுட்டா²னகபஞ்ஞாய அத்தி²தாய ஸமாபத்திவுட்டா²னகுஸலதா நாம.
1338. Samāpajjitabbato samāpatti. Saha parikammena appanāparicchedajānanakapaññā pana samāpattikusalatā nāma. ‘Cande vā sūriye vā nakkhatte vā ettakaṃ ṭhānaṃ gate vuṭṭhahissāmī’ti avirajjhitvā tasmiṃyeva samaye vuṭṭhānakapaññāya atthitāya samāpattivuṭṭhānakusalatā nāma.
1340. அட்டா²ரஸன்னங் தா⁴தூனங் உக்³க³ஹமனஸிகாரஸவனதா⁴ரணபரிச்சே²த³ஜானநகபஞ்ஞா தா⁴துகுஸலதா நாம. தாஸங்யேவ உக்³க³ஹமனஸிகாரஜானநகபஞ்ஞா மனஸிகாரகுஸலதா நாம.
1340. Aṭṭhārasannaṃ dhātūnaṃ uggahamanasikārasavanadhāraṇaparicchedajānanakapaññā dhātukusalatā nāma. Tāsaṃyeva uggahamanasikārajānanakapaññā manasikārakusalatā nāma.
1342. த்³வாத³ஸன்னங் ஆயதனானங் உக்³க³ஹமனஸிகாரஸவனதா⁴ரணபரிச்சே²த³ஜானநகபஞ்ஞா லதா நாம. தீஸுபி வா ஏதாஸு குஸலதாஸு உக்³க³ஹோ மனஸிகாரோ ஸவனங் ஸம்மஸனங் படிவேதோ⁴ பச்சவெக்க²ணாதி ஸப்³ப³ங் வட்டதி. தத்த² ஸவனஉக்³க³ஹபச்சவெக்க²ணா லோகியா, படிவேதோ⁴ லோகுத்தரோ. ஸம்மஸனமனஸிகாரா லோகியலோகுத்தரமிஸ்ஸகா. ‘அவிஜ்ஜாபச்சயா ஸங்கா²ரா’திஆதீ³னி (விப⁴॰ அட்ட²॰ 225) படிச்சஸமுப்பாத³விப⁴ங்கே³ ஆவிப⁴விஸ்ஸந்தி. ‘இமினா பன பச்சயேன இத³ங் ஹோதீ’தி ஜானநகபஞ்ஞா படிச்சஸமுப்பாத³குஸலதா நாம.
1342. Dvādasannaṃ āyatanānaṃ uggahamanasikārasavanadhāraṇaparicchedajānanakapaññā latā nāma. Tīsupi vā etāsu kusalatāsu uggaho manasikāro savanaṃ sammasanaṃ paṭivedho paccavekkhaṇāti sabbaṃ vaṭṭati. Tattha savanauggahapaccavekkhaṇā lokiyā, paṭivedho lokuttaro. Sammasanamanasikārā lokiyalokuttaramissakā. ‘Avijjāpaccayā saṅkhārā’tiādīni (vibha. aṭṭha. 225) paṭiccasamuppādavibhaṅge āvibhavissanti. ‘Iminā pana paccayena idaṃ hotī’ti jānanakapaññā paṭiccasamuppādakusalatā nāma.
1344. டா²னாட்டா²னகுஸலதாது³கனித்³தே³ஸே ஹேதூ பச்சயாதி உப⁴யம்பேதங் அஞ்ஞமஞ்ஞவேவசனங். சக்கு²பஸாதோ³ ஹி ரூபங் ஆரம்மணங் கத்வா உப்பஜ்ஜனகஸ்ஸ சக்கு²விஞ்ஞாணஸ்ஸ ஹேது சேவ பச்சயோ ச. ததா² ஸோதபஸாதா³த³யோ ஸோதவிஞ்ஞாணாதீ³னங், அம்ப³பீ³ஜாதீ³னி ச அம்ப³ப²லாதீ³னங். து³தியனயே யே யே த⁴ம்மாதி விஸபா⁴க³பச்சயத⁴ம்மானங் நித³ஸ்ஸனங். யேஸங் யேஸந்தி விஸபா⁴க³பச்சயஸமுப்பன்னத⁴ம்மனித³ஸ்ஸனங். ந ஹேதூ ந பச்சயாதி சக்கு²பஸாதோ³ ஸத்³த³ங் ஆரம்மணங் கத்வா உப்பஜ்ஜனகஸ்ஸ ஸோதவிஞ்ஞாணஸ்ஸ ந ஹேது ந பச்சயோ. ததா² ஸோதபஸாதா³த³யோ அவஸேஸவிஞ்ஞாணாதீ³னங். அம்பா³த³யோ ச தாலாதீ³னங் உப்பத்தியாதி ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
1344. Ṭhānāṭṭhānakusalatādukaniddese hetū paccayāti ubhayampetaṃ aññamaññavevacanaṃ. Cakkhupasādo hi rūpaṃ ārammaṇaṃ katvā uppajjanakassa cakkhuviññāṇassa hetu ceva paccayo ca. Tathā sotapasādādayo sotaviññāṇādīnaṃ, ambabījādīni ca ambaphalādīnaṃ. Dutiyanaye ye ye dhammāti visabhāgapaccayadhammānaṃ nidassanaṃ. Yesaṃ yesanti visabhāgapaccayasamuppannadhammanidassanaṃ. Na hetū na paccayāti cakkhupasādo saddaṃ ārammaṇaṃ katvā uppajjanakassa sotaviññāṇassa na hetu na paccayo. Tathā sotapasādādayo avasesaviññāṇādīnaṃ. Ambādayo ca tālādīnaṃ uppattiyāti evamattho veditabbo.
1346. அஜ்ஜவமத்³த³வனித்³தே³ஸே நீசசித்ததாதி பத³மத்தமேவ விஸேஸோ. தஸ்ஸத்தோ² – மானாபா⁴வேன நீசங் சித்தங் அஸ்ஸாதி நீசசித்தோ. நீசசித்தஸ்ஸ பா⁴வோ நீசசித்ததா. ஸேஸங் சித்துஜுகதாசித்தமுது³தானங் பத³பா⁴ஜனீயே ஆக³தமேவ.
1346. Ajjavamaddavaniddese nīcacittatāti padamattameva viseso. Tassattho – mānābhāvena nīcaṃ cittaṃ assāti nīcacitto. Nīcacittassa bhāvo nīcacittatā. Sesaṃ cittujukatācittamudutānaṃ padabhājanīye āgatameva.
1348. க²ந்தினித்³தே³ஸே க²மனகவஸேன க²ந்தி. க²மனாகாரோ க²மனதா. அதி⁴வாஸெந்தி ஏதாய, அத்தனோ உபரி ஆரோபெத்வா வாஸெந்தி, ந படிபா³ஹந்தி, ந பச்சனீகதாய திட்ட²ந்தீதி அதி⁴வாஸனதா . அசண்டி³கஸ்ஸ பா⁴வோ அசண்டி³க்கங். அனஸுரோபோதி அஸுரோபோ வுச்சதி ந ஸம்மாரோபிதத்தா து³ருத்தவசனங். தப்படிபக்க²தோ அனஸுரோபோ ஸுருத்தவாசாதி அத்தோ². ஏவமெத்த² ப²லூபசாரேன காரணங் நித்³தி³ட்ட²ங். அத்தமனதா சித்தஸ்ஸாதி ஸோமனஸ்ஸவஸேன சித்தஸ்ஸ ஸகமனதா, அத்தனோ சித்தஸபா⁴வோயேவ, ந ப்³யாபன்னசித்ததாதி அத்தோ².
1348. Khantiniddese khamanakavasena khanti. Khamanākāro khamanatā. Adhivāsenti etāya, attano upari āropetvā vāsenti, na paṭibāhanti, na paccanīkatāya tiṭṭhantīti adhivāsanatā. Acaṇḍikassa bhāvo acaṇḍikkaṃ. Anasuropoti asuropo vuccati na sammāropitattā duruttavacanaṃ. Tappaṭipakkhato anasuropo suruttavācāti attho. Evamettha phalūpacārena kāraṇaṃ niddiṭṭhaṃ. Attamanatā cittassāti somanassavasena cittassa sakamanatā, attano cittasabhāvoyeva, na byāpannacittatāti attho.
1349. ஸோரச்சனித்³தே³ஸே காயிகோ அவீதிக்கமோதி திவித⁴ங் காயஸுசரிதங். வாசஸிகோ அவீதிக்கமோதி சதுப்³பி³த⁴ங் வசீஸுசரிதங். காயிகவாசஸிகோதி இமினா காயவசீத்³வாரஸமுட்டி²தங் ஆஜீவட்ட²மகஸீலங் பரியாதி³யதி. இத³ங் வுச்சதி ஸோரச்சந்தி இத³ங் பாபதோ ஸுட்டு² ஓரதத்தா ஸோரச்சங் நாம வுச்சதி. ஸப்³போ³பி ஸீலஸங்வரோதி இத³ங் யஸ்மா ந கேவலங் காயவாசாஹேவ அனாசாரங் ஆசரதி மனஸாபி ஆசரதி ஏவ, தஸ்மா மானஸிகஸீலங் பரியாதா³ய த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங்.
1349. Soraccaniddese kāyiko avītikkamoti tividhaṃ kāyasucaritaṃ. Vācasiko avītikkamoti catubbidhaṃ vacīsucaritaṃ. Kāyikavācasikoti iminā kāyavacīdvārasamuṭṭhitaṃ ājīvaṭṭhamakasīlaṃ pariyādiyati. Idaṃ vuccati soraccanti idaṃ pāpato suṭṭhu oratattā soraccaṃ nāma vuccati. Sabbopi sīlasaṃvaroti idaṃ yasmā na kevalaṃ kāyavācāheva anācāraṃ ācarati manasāpi ācarati eva, tasmā mānasikasīlaṃ pariyādāya dassetuṃ vuttaṃ.
1350. ஸாக²ல்யனித்³தே³ஸே அண்ட³காதி யதா² ஸதோ³ஸே ருக்கே² அண்ட³கானி உட்ட²ஹந்தி, ஏவங் ஸதோ³ஸதாய கு²ங்ஸனவம்ப⁴னாதி³வசனேஹி அண்ட³கா ஜாதா. கக்கஸாதி பூதிகா ஸா யதா² நாம பூதிருக்கோ² கக்கஸோ ஹோதி பக்³க⁴ரிதசுண்ணோ ஏவங் கக்கஸா ஹோதி. ஸோதங் க⁴ங்ஸயமானா விய பவிஸதி. தேன வுத்தங் ‘கக்கஸா’தி. பரகடுகாதி பரேஸங் கடுகா அமனாபா தோ³ஸஜனநீ. பராபி⁴ஸஜ்ஜனீதி குடிலகண்டகஸாகா² விய சம்மேஸு விஜ்ஜி²த்வா பரேஸங் அபி⁴ஸஜ்ஜனீ, க³ந்துகாமானம்பி க³ந்துங் அத³த்வா லக்³க³னகாரீ. கோத⁴ஸாமந்தாதி கோத⁴ஸ்ஸ ஆஸன்னா. அஸமாதி⁴ஸங்வத்தனிகாதி அப்பனாஸமாதி⁴ஸ்ஸ வா உபசாரஸமாதி⁴ஸ்ஸ வா அஸங்வத்தனிகா. இதி ஸப்³பா³னேவேதானி ஸதோ³ஸவாசாய வேவசனானி. ததா²ரூபிங் வாசங் பஹாயாதி இத³ங் ப²ருஸவாசங் அப்பஜஹித்வா டி²தஸ்ஸ அந்தரந்தரே பவத்தாபி ஸண்ஹவாசா அஸண்ஹவாசா ஏவ நாமாதி தீ³பனத்த²ங் வுத்தங்.
1350. Sākhalyaniddese aṇḍakāti yathā sadose rukkhe aṇḍakāni uṭṭhahanti, evaṃ sadosatāya khuṃsanavambhanādivacanehi aṇḍakā jātā. Kakkasāti pūtikā sā yathā nāma pūtirukkho kakkaso hoti paggharitacuṇṇo evaṃ kakkasā hoti. Sotaṃ ghaṃsayamānā viya pavisati. Tena vuttaṃ ‘kakkasā’ti. Parakaṭukāti paresaṃ kaṭukā amanāpā dosajananī. Parābhisajjanīti kuṭilakaṇṭakasākhā viya cammesu vijjhitvā paresaṃ abhisajjanī, gantukāmānampi gantuṃ adatvā lagganakārī. Kodhasāmantāti kodhassa āsannā. Asamādhisaṃvattanikāti appanāsamādhissa vā upacārasamādhissa vā asaṃvattanikā. Iti sabbānevetāni sadosavācāya vevacanāni. Tathārūpiṃ vācaṃ pahāyāti idaṃ pharusavācaṃ appajahitvā ṭhitassa antarantare pavattāpi saṇhavācā asaṇhavācā eva nāmāti dīpanatthaṃ vuttaṃ.
நேளாதி ஏளங் வுச்சதி தோ³ஸோ. நாஸ்ஸா ஏளந்தி நேளா; நித்³தோ³ஸாதி அத்தோ². ‘‘நேளங்கோ³ ஸேதபச்சா²தோ³’’தி (உதா³॰ 65; ஸங்॰ நி॰ 4.347; பேடகோ॰ 25) எத்த² வுத்தனேளங் விய. கண்ணஸுகா²தி ப்³யஞ்ஜனமது⁴ரதாய கண்ணானங் ஸுகா², ஸூசிவிஜ்ஜ²னங் விய கண்ணஸூலங் ந ஜனேதி. அத்த²மது⁴ரதாய ஸரீரே கோபங் அஜனெத்வா பேமங் ஜனேதீதி பேமனீயா. ஹத³யங் க³ச்ச²தி, அப்படிஹஞ்ஞமானா ஸுகே²ன சித்தங் பவிஸதீதி ஹத³யங்க³மா. கு³ணபரிபுண்ணதாய புரே ப⁴வாதி போரீ. புரே ஸங்வட்³ட⁴னாரீ விய ஸுகுமாராதிபி போரீ. புரஸ்ஸ ஏஸாதிபி போரீ; நக³ரவாஸீனங் கதா²தி அத்தோ². நக³ரவாஸினோ ஹி யுத்தகதா² ஹொந்தி. பிதிமத்தங் பிதாதி பா⁴திமத்தங் பா⁴தாதி வத³ந்தி. ஏவரூபீ கதா² ப³ஹுனோ ஜனஸ்ஸ கந்தா ஹோதீதி ப³ஹுஜனகந்தா. கந்தபா⁴வேனேவ ப³ஹுனோ ஜனஸ்ஸ மனாபா சித்தவுட்³டி⁴கராதி ப³ஹுஜனமனாபா. யா தத்தா²தி யா தஸ்மிங் புக்³க³லே. ஸண்ஹவாசதாதி மட்ட²வாசதா. ஸகி²லவாசதாதி முது³வாசதா. அப²ருஸவாசதாதி அகக்க²ளவாசதா.
Neḷāti eḷaṃ vuccati doso. Nāssā eḷanti neḷā; niddosāti attho. ‘‘Neḷaṅgo setapacchādo’’ti (udā. 65; saṃ. ni. 4.347; peṭako. 25) ettha vuttaneḷaṃ viya. Kaṇṇasukhāti byañjanamadhuratāya kaṇṇānaṃ sukhā, sūcivijjhanaṃ viya kaṇṇasūlaṃ na janeti. Atthamadhuratāya sarīre kopaṃ ajanetvā pemaṃ janetīti pemanīyā. Hadayaṃ gacchati, appaṭihaññamānā sukhena cittaṃ pavisatīti hadayaṅgamā. Guṇaparipuṇṇatāya pure bhavāti porī. Pure saṃvaḍḍhanārī viya sukumārātipi porī. Purassa esātipi porī; nagaravāsīnaṃ kathāti attho. Nagaravāsino hi yuttakathā honti. Pitimattaṃ pitāti bhātimattaṃ bhātāti vadanti. Evarūpī kathā bahuno janassa kantā hotīti bahujanakantā. Kantabhāveneva bahuno janassa manāpā cittavuḍḍhikarāti bahujanamanāpā. Yā tatthāti yā tasmiṃ puggale. Saṇhavācatāti maṭṭhavācatā. Sakhilavācatāti muduvācatā. Apharusavācatāti akakkhaḷavācatā.
1351. படிஸந்தா²ரனித்³தே³ஸே ஆமிஸபடிஸந்தா²ரோதி ஆமிஸஅலாபே⁴ன அத்தனா ஸஹ பரேஸங் சி²த்³த³ங் யதா² பிஹிதங் ஹோதி படிச்ச²ன்னங் ஏவங் ஆமிஸேன படிஸந்த²ரணங். த⁴ம்மபடிஸந்தா²ரோதி த⁴ம்மஸ்ஸ அப்படிலாபே⁴ன அத்தனா ஸஹ பரேஸங் சி²த்³த³ங் யதா² பிஹிதங் ஹோதி படிச்ச²ன்னங், ஏவங் த⁴ம்மேன படிஸந்த²ரணங். படிஸந்தா²ரகோ ஹோதீதி த்³வேயேவ ஹி லோகஸன்னிவாஸஸ்ஸ சி²த்³தா³னி, தேஸங் படிஸந்தா²ரகோ ஹோதி. ஆமிஸபடிஸந்தா²ரேன வா த⁴ம்மபடிஸந்தா²ரேன வாதி இமினா து³விதே⁴ன படிஸந்தா²ரேன படிஸந்தா²ரகோ ஹோதி, படிஸந்த²ரதி, நிரந்தரங் கரோதி.
1351. Paṭisanthāraniddese āmisapaṭisanthāroti āmisaalābhena attanā saha paresaṃ chiddaṃ yathā pihitaṃ hoti paṭicchannaṃ evaṃ āmisena paṭisantharaṇaṃ. Dhammapaṭisanthāroti dhammassa appaṭilābhena attanā saha paresaṃ chiddaṃ yathā pihitaṃ hoti paṭicchannaṃ, evaṃ dhammena paṭisantharaṇaṃ. Paṭisanthārako hotīti dveyeva hi lokasannivāsassa chiddāni, tesaṃ paṭisanthārako hoti. Āmisapaṭisanthārena vā dhammapaṭisanthārena vāti iminā duvidhena paṭisanthārena paṭisanthārako hoti, paṭisantharati, nirantaraṃ karoti.
தத்ராயங் ஆதி³தோ பட்டா²ய கதா² – படிஸந்தா²ரகேன ஹி பி⁴க்கு²னா ஆக³ந்துகங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வாவ பச்சுக்³க³ந்த்வா பத்தசீவரங் க³ஹேதப்³ப³ங், ஆஸனங் தா³தப்³ப³ங், தாலவண்டேன பீ³ஜிதப்³ப³ங், பாதா³ தோ⁴வித்வா மக்கே²தப்³பா³, ஸப்பிபா²ணிதே ஸதி பே⁴ஸஜ்ஜங் தா³தப்³ப³ங், பானீயேன புச்சி²தப்³போ³, ஆவாஸோ படிஜக்³கி³தப்³போ³. ஏவங் ஏகதே³ஸேன ஆமிஸபடிஸந்தா²ரோ கதோ நாம ஹோதி.
Tatrāyaṃ ādito paṭṭhāya kathā – paṭisanthārakena hi bhikkhunā āgantukaṃ āgacchantaṃ disvāva paccuggantvā pattacīvaraṃ gahetabbaṃ, āsanaṃ dātabbaṃ, tālavaṇṭena bījitabbaṃ, pādā dhovitvā makkhetabbā, sappiphāṇite sati bhesajjaṃ dātabbaṃ, pānīyena pucchitabbo, āvāso paṭijaggitabbo. Evaṃ ekadesena āmisapaṭisanthāro kato nāma hoti.
ஸாயங் பன நவகதரேபி அத்தனோ உபட்டா²னங் அனாக³தேயேவ, தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா நிஸீதி³த்வா அவிஸயே அபுச்சி²த்வா தஸ்ஸ விஸயே பஞ்ஹோ புச்சி²தப்³போ³. ‘தும்ஹே கதரபா⁴ணகா’தி அபுச்சி²த்வா தும்ஹாகங் ‘ஆசரியுபஜ்ஜா²யா கதரங் க³ந்த²ங் வளஞ்ஜெந்தீ’தி புச்சி²த்வா பஹோனகட்டா²னே பஞ்ஹோ புச்சி²தப்³போ³. ஸசே கதே²துங் ஸக்கோதி இச்சேதங் குஸலங். நோ சே ஸக்கோதி ஸயங் கதெ²த்வா தா³தப்³ப³ங். ஏவங் ஏகதே³ஸேன த⁴ம்மபடிஸந்தா²ரோ கதோ நாம ஹோதி.
Sāyaṃ pana navakatarepi attano upaṭṭhānaṃ anāgateyeva, tassa santikaṃ gantvā nisīditvā avisaye apucchitvā tassa visaye pañho pucchitabbo. ‘Tumhe katarabhāṇakā’ti apucchitvā tumhākaṃ ‘ācariyupajjhāyā kataraṃ ganthaṃ vaḷañjentī’ti pucchitvā pahonakaṭṭhāne pañho pucchitabbo. Sace kathetuṃ sakkoti iccetaṃ kusalaṃ. No ce sakkoti sayaṃ kathetvā dātabbaṃ. Evaṃ ekadesena dhammapaṭisanthāro kato nāma hoti.